Dodaj do ulubionych

Różne prawa mam

20.09.05, 16:05
Drogie Mamy Pracujące,
to jest wątek, w którym będziemy mogły znaleźć różne sprawy związane z
naszymi prawami, głównie pracowniczymi.
Tu będziemy mogły rozwiać nasze wątpliwości, zapytać i doradzać, choćby
dopisując własne doświadczenia.
Obserwuj wątek
    • mamaemilii Wychowawczy (z zasiłkiem!) a praca-mozna? / izapi 20.09.05, 16:06
      Wychowawczy (z zasiłkiem!) a praca-mozna?
      izapi 29.04.05, 13:14 + odpowiedz

Mozna pracowac i równocześnie pobierać zasiłek (400 zł)???Czy można to jakoś
      rozwiązać?Może umowa o dzieło..czy jakaś inna...?
      • mamaemilii Re: Wychowawczy (z zasiłkiem!) a praca-mozna? / i 20.09.05, 16:07
        Re: Wychowawczy (z zasiłkiem!) a praca-mozna?
        jasma76 29.04.05, 13:59 + odpowiedz

Niestey nie możesz nic dorobić (ani złotówki!!!) na umowę (jakąkolwiek) jak
        pobierasz zasiłek. Powinnaś taki fakt zgłosić i ci zawieszą cały zasiłek(nawet
        jak zarobiłaś legalnie 30 zł w miesiącu!!!), wiem, że to chore ale tak jest w
        nowych przepisach od zeszłego roku. Jedyne wyjście - dorabiać na czarno (-:
        Smutne.
        Chyba, że ktoś wie inaczej - ja nie jestem specjalistką
        • mamaemilii Re: Wychowawczy (z zasiłkiem!) a praca-mozna? / i 20.09.05, 16:08
          Re: Wychowawczy (z zasiłkiem!) a praca-mozna?
          izapi 29.04.05, 14:42 + odpowiedz

Polityka prorodzinna,co?!:-/...i jak wyżyć za 400 zł(mąż niewiele zarabia).A
          może umowę na kogoś innego wziąc...?Czy to też bardzo ryzykowne..?
      • monadame Czy na wychowawczym można na zwolnienie? 23.09.05, 15:24
        Witam!!! Może to kogoś zdziwi ale pracodawca chce mnie zwolnić więc muszę o to
        spytać. Jeśli pójdę na urlop wychowawczy to być może będę otrzymywać ok 400 zł.
        miesięcznie, ale gdybym poszła na zwolnienie to otrzymałabym 80% wynagrodzenia.
        Mam zatem pytanie czy jeśli złożę podanie o urlop wychowawczy to czy potem idąc
        na zwolnienie będę otrzymywać zamiast wychowawczego pieniążki ze zwolnienia? Czy
        to wogóle nie wchodzi w rachubę? Pozdrawiam!!!
    • mamaemilii Jakie ubezp.przed ciążą?!! / autor: izapi 20.09.05, 16:11
      Jakie ubezp.przed ciążą?!!
      izapi 29.04.05, 08:36 + odpowiedz

Mam pytanie,może któras z Was będzie umiała mi pomóc..?W pracy jestem
      ubezp.grupowo (PZU). Planuję dziecko,chciałabym się ubezp.dodatkowo w jakims
      towarzystwie ubezpi.(indywidualnie) zeby dostać jakieś pieniążki za urodzenie
      dziecka.Moze ubezpieczałyście sie gdzies dodatkowo?Mam nadzieję,ze któras mi
      doradzi..zawsze to na wózek by było..:)
      • mamaemilii Re: Jakie ubezp.przed ciążą?!! / autor: izapi 20.09.05, 16:12
        Re: Jakie ubezp.przed ciążą?!!
        izapi 29.04.05, 11:52 + odpowiedz

Naprawdę żadna z Was nie wie?...
        • mamaemilii Re: Jakie ubezp.przed ciążą?!! / autor: izapi 20.09.05, 16:13
          domii 29.04.05, 11:58 + odpowiedz

ja wiem.
          nie ma takich ubezpieczen indywidulanych, tylko grupowe, czyli to co masz w
          pracy w PZU.
          Mozesz ewentualnie pogadac w pracy z osoba, ktora zajmuje sie waszym
          ubezpieczeniem (pewno jakas pani w kadrach) i moze macie kilka wariantow
          ubezpieczenia i mozesz wybrac jakis z wyzsza suma na urodzenie dziecka.
      • mamaemilii Re: Jakie ubezp.przed ciążą?!! / autor: izapi 20.09.05, 16:14
        husasia 29.04.05, 12:18 + odpowiedz

Mój mąż dostał świadczenie z grupowego Commercial Union jeśli dobrze kojarzę.
          izapi 29.04.05, 13:11 + odpowiedz

Myslałm,że może jest jakieś ubezpieczenie ogólne, gdzie jest jakaś sumka za
          urodzenie dziecka. Coś mi się kiedyś obiło o uszy,ale niestety nie pamietam co,
          gdzie i jak:-/
            kingusi 29.04.05, 20:24 + odpowiedz

Jesli jestes ubezpieczona w pracy na odpowiednia sume(musisz zapytac
            koniecznie) to dostaniesz 10 procent na urodzenie dziecka-w PZU
            • mamaemilii Re: Jakie ubezp.przed ciążą?!! / autor: izapi 20.09.05, 16:15
              aagulek 01.05.05, 10:40 + odpowiedz

witam, na pewno jest w CU pakier na zdrowie o ile dobrze pamietam...
              pozdrawiam,Agnieszka
              • mamaemilii Re: Jakie ubezp.przed ciążą?!! / autor: izapi 20.09.05, 16:16
                grzegorczykp 13.05.05, 08:58 + odpowiedz

Ja w pracy jestem ubezpieczona grupowo w Compensie i mam tam swiadczenie za
                urodzenie dziecka... W sumie u mnie poczatek ubezpieczenia zbiegl sie z
                poczatkiem mojej ciazy wiec nawet zadowolona jestem bo to zawsze pare groszy
                wpadnie :)
        mynia_pynia 15.05.05, 15:51 + odpowiedz

Ostatnio się dowiadywałam i najkożystniej jest być ubezpieczonym grupowo w
        pracy. Ja nie przystąpiłam do takiego ubezpieczenia gdyż wcześniej sama zadbałam
        o to i teraz mam dylemat gdyż nie obejmują mnie "promocje" za urodzenie
        potomka".
        I teraz albo rezygnuje z tego dotychczasowego, ale wtedy 80% kwoty którą płacę
        co miesiąc mi przepada, ale wtedy ubezpieczam się grupowo i mam kase za
        wszystko, albo zostaje przy tym co mam i jestem wysoko ubezpieczona, z tym że za
        urodzenie dzidziusia nic nie dostaje.
          vernalis1 15.05.05, 21:30 + odpowiedz

Ja miałam podobny dylemat, i zostałam przy swoim indywidualnym ubezpieczeniu.
          Pieniążki za dzidziusia dostaje aię raz- niewieleką kwote i koniec. A na
          indywifualnym- znacznie wyzsza, i jakby nie było jakies solidne zabezpieczenie
          w razie czego....W naszej rodzinie ja jestem ta, która utrzymuje cały dom i dla
          mnie wazne było to,żeby moi panowie nie zostali bez srodków do zycia, gdyby
          mnie niedajbóg zabrakło. Bo na swojego szefa czy rodzinę liczyc w tej materii
          nie miałam podstaw.
          Pozdrawiam. Dorota
    • mamaemilii czy mogę wykorzystać urlop wypoczynkowy przed wych 20.09.05, 16:18
      czy mogę wykorzystać urlop wypoczynkowy przed wych
      mamniunia 15.05.05, 23:15 + odpowiedz

W lutym skończył mi sie urlop macierzyński, później wykorzystałam zaległy
      urlop wypoczynkowy i część z tego roku. W międzyczasie byłam z dzieckiem w
      szpitalu i korzystałam z opieki nad dzieckiem (wtedy przerwałam urlop). Mam
      pytanie, ponieważ wybieram się na wychowawczy a teoretycznie przepracowałam
      (będąc na urlopach i zwolnieniach) ok pół roku, czy przysługuje mi cały urlop
      za 2005 czy tylko połowa?
      • mamaemilii Re: czy mogę wykorzystać urlop wypoczynkowy przed 20.09.05, 16:19
        Re: czy mogę wykorzystać urlop wypoczynkowy przed
        rybalon1 16.05.05, 10:58 + odpowiedz

przysługuje ci caly urlop za 2005 - ja własnie juz swoj wykorzystałam teraz
        jestem na wychowawczym juz , jeśli pójdziesz na wychowawczy a zostawisz sobie
        trochę urlopu z tego roku to niestety za każdy miesiąc urlopu wychowawczego
        tracisz chyba ok 2 dni z urlopu zwykłego więc nie oplaca sie zostawiać urlopu
        zwyklego na potem lepiej go teraz wykorzystac przynajmniej nie stracisz i ci
        zapłaca , pozdr
        • mamaemilii Re: czy mogę wykorzystać urlop wypoczynkowy przed 20.09.05, 16:20
          Re: czy mogę wykorzystać urlop wypoczynkowy przed
          mamniunia 16.05.05, 23:13 + odpowiedz

Dzięki, tak zrobię.
        • kaka61 Re: czy mogę wykorzystać urlop wypoczynkowy przed 23.01.06, 00:56
          Witam
          Od 1 marca planuję iść na urlop wychowawczy,czy mogę najpierw wykorzystać cały
          bieżący urlop wypoczynkowy, bo w personalnym powiedzieli,że mogę wziąć tylko 2 dni.
          Pozdrawiam
          • izzunia Re: czy mogę wykorzystać urlop wypoczynkowy przed 23.01.06, 08:18
            urlop wypoczynkowy (czyli tam max 26 dni w roku) mozesz wziac caly, co wiecej
            pracodawca nie moze ci odmowic.
            polecam: www.kodekspracy.pl
            :)
            • kaka61 Re: czy mogę wykorzystać urlop wypoczynkowy przed 23.01.06, 09:06
              Dzięki
    • mamaemilii praca tymczasowa a zwolnienie w ciąży / martyskaa 20.09.05, 16:24
      praca tymczasowa a zwolnienie w ciąży
      martyskaa 19.05.05, 18:04 + odpowiedz

------------------------------------------------------------------------------
      --
      Od 1,5 roku jestem zatrudniona na podstawie umowy o pracę tymczasową. Moja
      umowa jest przedłużana co miesiąc. Teraz jestem w 6tc i bardzo źle to znoszę.
      czy jestem w jakikolwiek sposób chroniona przez prawo? Tzn. czy jakbym poszła
      na zwolnienie to czy pracodawca lub zus wypłacaliby mi normalnie kasę???
      • mamaemilii Re: praca tymczasowa a zwolnienie w ciąży / marty 20.09.05, 16:25
        Re: praca tymczasowa a zwolnienie w ciąży
        agamamaani 20.05.05, 09:38 + odpowiedz

jesteś chroniona do końca ciąży. jeżeli nie est to umowa na okes próbny z mocy
        prawa umowa przedłuża ci się do końca ciąży. A potem masz prawo do zasiłku
        macierzyć= ńskiego wypłacanego z ZUs przez okres urlopu macierzyńskiego.
        • mamaemilii Re: praca tymczasowa a zwolnienie w ciąży / marty 20.09.05, 16:25
          agamamaani 20.05.05, 09:50 + odpowiedz

a tu masz podstawę prawną :
          art 177 Kodeksu pracy:
          § 3. Umowa o pracę zawarta na czas określony lub na czas wykonania określonej
          pracy albo na okres próbny przekraczający jeden miesiąc, która uległaby
          rozwiązaniu po upływie trzeciego miesiąca ciąży, ulega przedłużeniu do dnia
          porodu.

więcej poczytaj sama praca.gazeta.pl/praca/1,47406,459120.html?as=2
          • mamaemilii Re: praca tymczasowa a zwolnienie w ciąży / marty 20.09.05, 16:26
            monanan 24.05.05, 21:34 + odpowiedz

a co to jest umowa o pracę tymczasową??? bo ja rozumiem ze to nie jest umowa na
            czas określony, które mozna zawrzac dwie, skoro ty masz co miesiąc przedluzaną.
            Chodzi o umowę na zastępstwo, czy na czas wykonania danej pracy?
            • katamarynka powrot na pelny etat 21.09.05, 09:33
              Pytalam juz w innym watku ale nie dostalam odpowiedzi. Moze ktos jednak wie,
              chodzi mi szczegolnie o podstawe prawna. Czy jesli poprosze o zmniejszenie
              etatu po powrocie z macierzynskiego, to potem pracodawca moze mi odmowic
              powrotu na pelny etat i stawke? Myslalam zeby zmniejszy etat do 7/8 na okres
              roku, czyli nadal miescilabym sie w okresie, w ktorym przysluguje mi
              wychowawczy.
    • mamaemilii Prawa mamy pracującej / autor: bekad 21.09.05, 09:28
      Prawa mamy pracującej
      bekad 31.05.05, 13:53 + odpowiedz

Dla zainteresowanych mam polecam w Gazecie Prawnej z 27-29 maja
      dodatek "Jakie prawa mają kobiety w ciąży i matki"
      Bardzo przydatny poradnik dla pracującej mamy. Moim zdaniem każda z nas to
      wiedziec powinna, dla swego dobra.
    • mamaemilii Zwolniona po wychowawczym / autor: anidom 21.09.05, 09:31
      Zwolniona po wychowawczym
      anidom 07.06.05, 01:22 + odpowiedz

A mnie firma zwolniła po powrocie z wychowawczego. Przykro mi, bo wraz z
      córeczką przez kilka lat reklamowałyśmy witaminy dla niemowląt tej firmy.
      Niestety przegrałam sprawe w sądzie, a teraz każa mi płacic koszta procesowe.
      Z czego? Szukałam pracy, ale nikt nie chciał zatrudnić 35-letniej kobiety z
      małymi dziećmi na stanowisku Producta. A teraz urodziłam trzecie dziecko i co
      im mam oddać - łóżeczko, wózek dla dziecka? No przecież nie mam żadnych
      dochodów. Czy coś można jeszcze zdziałać?
      • mamaemilii Re: Zwolniona po wychowawczym / autor: anidom 21.09.05, 09:32
        Re: Zwolniona po wychowawczym
        agamamaani 08.06.05, 14:28 + odpowiedz

obawiam się ze nie.. trzeba było się najpierw poradzic prawnika ;(
        Zmiana rodzaju wykonywanej pracy pracownikom powracającym po zakończeniu urlopu
        wychowawczego w trybie określonym przepisem §14 rozporządzenia Rady Ministrów z
        28 maja 1996 nie wymaga wypowiedzenia zmieniającego ( WYROK SĄDU NAJWYŻSZEGOz 1
        X 1984 r, I PRN 129/84, OSNCP 1985, z. 7 poz. 93). Pracodawca, który nie możę
        zapewnić pracy pracownikowi powracającemu z urlopu wychowawczego, może
        rozwiązać stosunek pracy z zachowaniem ustawowego okresu wypowiedzenia w
        pierwszym dniu przypadającym po zakończeniu urlopu wychowawczego. W okresie
        wypowiedzenia może skorzystać z możliwości jakądaje przepis art. 42 § 4 kodeksu
        pracy i powierzyćinną pracę odpowiadającą kwalifikacjom pracownika lub udzielić
        urlopu wypoczynkowego, do którego pracownik nabył prawo, albo zwolnic go z
        obowiązku świadczenia pracy. W każdym przypadku pracodawca ma obowiązek
        wypłacać pracownikowi wynagrodzenie przysługujące w dniu podjęcia pracy po
        urlopie wychowawczym na stanowisku zajmowanym przed tymurlopem. Niemożność
        dostarczenia pracy pracownikom powracającym z urlopu wychowawczego stanowi
        przyczynę uzasadniającą wypowiedzenie umowy o pracę( WYROK SĄDU NAJWYŻSZEGO 3
        IX 1994r. I PZN 77/94, OSN Zb. Urz. 1995 nr2, poz.24)

Ale jeżeli jestes w trudnej sytuacji materialnej mozesz napisać podanie o
        zwolnienie z płacenia kosztów sądowych). to jedyne co mozesz zrobić..
        NIESTETY.. takie straszne jest prawo ..;/
    • mamaemilii 1/4 a 1/2 etatu różnice? / autor: kasia9948 21.09.05, 09:34
      1/4 a 1/2 etatu różnice?
      kasia9948 02.06.05, 09:41 + odpowiedz

jakie są prócz oczywiście finansowych dla mojej osoby? Mam dylemat na jakich
      warunkach (strasznie ciężko zostawić malucha w domu ) wrócic po
      macierzyńskim doradzcie mamy już pracujące
      • mamaemilii Re: 1/4 a 1/2 etatu różnice? / autor: kasia9948 21.09.05, 09:34
        Re: 1/4 a 1/2 etatu różnice?
        izka2609 02.06.05, 11:28 + odpowiedz

Z tego co wiem to jedyną róznicą jest to że przy zmniejszonym wymiarze pracy
        jesli zarabiasz mniej niż minimum to gdyby coś(odpukać - puk puk) to nie
        dostaniesz zasiłku dla bezrobotnych.Iza
        • mamaemilii Re: 1/4 a 1/2 etatu różnice? / autor: kasia9948 21.09.05, 09:35
          mikolajek10 05.06.05, 11:00 + odpowiedz

Różnica jest duża. Pół etatu daje wszystkie uprawnienia takie jak cały etat,
          czyli urlop, ubezpieczenie itd. Poniżej połówki tracisz te przywileje. Ja
          właśnie pracuję na pół etatu.
      • mamaemilii Re: 1/4 a 1/2 etatu różnice? / autor: kasia9948 21.09.05, 09:36
        etnaa 05.06.05, 17:13 + odpowiedz

Nie do końca jest tak jak piszecie dziewczyny,a wiem to bo sama pracuje na cześć
        etatu i w dodatku jestem ksiegową.
        1)Faktycznie urlop przysługuje proporcjonalnie do etatu,czyli np; 26 dnia x 1,4
        etatu= 6,5 dnia urlopu,jeśli wychodzi ułamek to zawsze zaokągla sie do pełnego
        dnia czyli przy pracy na 1/4 etatu masz 7 dni urlopu,ale teraz te dni przelicza
        się na godziny czyli 7 dni x 8 godzin=56 godzin.Natomiast przy 1/4 etatu masz
        obowiazek przepracować tygodniowo 10 godzin.Teraz zależy jak pracujesz,jeśli np.
        umówiona jesteś z pracodawcą,że przychodzisz do pracy codziennie po 2 godziny to
        biorac urlop np. na tydzień liczy Ci się,że wziełaś 10 godzin,czyli pozostaje Ci
        do wykorzystania: 56 godz.-10 godz.=46 godz. Wbrew pozorom,pracując na część
        etatu zyskujesz wiecej urlopu wynikajacego z zaokrąglenia urlopu do całego dnia.
        2)Prawo do zasiłku dla bezrobotnych nie zależy od wysokości etatu tylko od
        wysokości wynagrodzenia brutto,ważne zeby ono nie było niższe od najniższego
        wynagrodzenia czyli 849,00 zł na dzień disiejszy.Oznacza to,że jeśli pracujesz
        np. na 1/4 etatu i Twoje wynagrodzenie brutto miesięczne wynosi 1/4 z najniższej
        czyli 212,25 brutto to faktycznie nie dostaniesz zasiłku dla bezrobotnych.
        Jednak jeśli pracujesz na 1/4 etatu i zarabiasz minimum 849.00 zł brutto
        miesięcznie lub wiecej np. 1000,00 zł, 2000,00 zł itp. to należeć Ci się bedzie
        ten zasiłek.
        3) Pracując na część etatu,niezależnie czy jest to 1/2, 1/4, 7/8 itp. i jest to
        umowa o pracę to jesteś takim samym pracownikiem jak Twój kolega który w Twojej
        firmie pracuje na cały etat,masz takie same prawa.Jedyne co Ci nie przysługuje
        to przerwa w pracy na karmienie dziecka.

Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję,że pomogłam.
      • mamaemilii Re: 1/4 a 1/2 etatu różnice? / autor: kasia9948 21.09.05, 09:36
        kasia9948 09.06.05, 23:58 + odpowiedz

bardzo dziękuje za podpowiedzi .Reasumując w moim przypadku najkorzystniejsze
        będzie1/2 etatu choć jakby co złego ( odpukać )to zasiłku też nie dostane bo ta
        kwota 800coś tam musi być być niezależnie czy jest 3/4 czy 1/2 czy 1/4 .czy mój
        mały rozumek dobrze myśli? dodam że obecnie jestem zatrudnidniona na 3/4
        etatu . I jak się mają te niepełne etaty do stażu pracy ?
        dziękuję i pozdrawiam
    • mamaemilii Nie mogę się zwolnic? / autor: mami2 21.09.05, 09:39
      Nie mogę się zwolnic?
      mami2 09.06.05, 09:03 + odpowiedz

Witajcie wszystkie pracujące mamy:) Nie pisałam długo, bardzo długo, chociaz
      dawno temu sie zarzekałam ze będę:). No więc mam problem. Dostałam propozycję
      pracy. Stanowisko kierownicze, duza szansa dla mnie. Dzieci juz trochę
      odchowane, nic tylko zabierac sie za tzw. kariere;)Ale okazuje sie ze
      obowiązuje mnie 3-miesięczny okres wypowiedzenia. Raczej jest mało
      prawdopodobne by mój terazniejszy szef zgodził sie na wypowiedzenie za
      porozumieniem stron. A co jezeli tamta firma nie będzie chciała na mnie
      czekac dwóch miesięcy (na urlopie który mam do wykorzystania mogłabym juz w
      trakcie trzeciego miesiąca wdrażac sie w nową firmę)? No to jak? Wynika z
      tego ze nie mogę sie zwolnic i mam tkwic w tej frustrującej, nie dającej
      zadnych perspektyw pracy do usra..........j smierci?(sorki, ale mnie nosi
      trochę!)
      • mamaemilii Re: Nie mogę się zwolnic? / autor: mami2 21.09.05, 09:39
        Re: Nie mogę się zwolnic?
        wmk75 09.06.05, 10:47 + odpowiedz

Możesz się zwolnić z dnia na dzień, ale jeśli przedstawisz dowody na rażące
        uchybienia pracodawcy (np. zaleganie z pensjami, łamanie Kodeksu Pracy itp.
        Jeśli czegoś takiego nie masz - niestety, ale musisz pogodzić się z 3
        misięcznym okresem wypowiedzenia.
        Z drugiej strony firma która chce Cię przyjąć do pracy doskonale zdaje sobie
        sprawę od kiedy obowiązuje dłuższy okres wypowiedzenia niż miesiąc i na prawdę
        jeśli zależy im na pracowniku to poczekają.
        Możesz tez podpisać teraz umowę o pracę z dniem rozpoczęcia pracy za 3 m-ce.

Pozdrawiam

Wioletta mama Tomka (1,5 roku)
        • mamaemilii Re: Nie mogę się zwolnic? / autor: mami2 21.09.05, 09:40
          vernalis1 09.06.05, 11:05 + odpowiedz

Zgadza się. Jeśli masz dowody na to, że nie płacili pensji na czas i odsetek od
          spóznienia- można to wykorzystać- wystarczy historia twojego konta banku. Za
          termin wypłaty uznaje się nie termin wysyłki pensji, ale jej pojawienie sie na
          Twoim koncie- tak mi się bynajmniej wydaje. Ja miałam podobną sytuację- tyle
          tylko,że byłam na kontrakcie menedżerskim(sorki za pisownie). Kasę miałam
          niezłą- ale pieniądze to nie wszystko- ważne są też stosunki interpersonalne ,
          no i atmosfera w pracy. W moim kontrakcie było sporo punktów. Ja swoje
          wypełniałam na 100%, co potwierdziła odpowiednia kontrola- ZERO zaleceń
          pokontrolnych, ale ze strony pracodawcy był właśnie ten jeden błąd- poślizg w
          pensji i zero odsetek za zwłokę. Poślizgi były różne- raz 2-3 dni, raz tydzień
          lub dłużej,a okres wypowiedzenia wynosił u mnie też trzy miesiące. Od pewnego
          momentu zaczęłam sobie wszystko notować, opóznienia przyjmowałam z uśmiechem na
          ustach. Gdy nadszedł właściwy moment- złożyłam wymówienie praktycznie z dnia na
          dzień. Było to może "niegrzeczne " z mojej strony, ale nie czułam z tego powodu
          wyrzutów sumienia- pracodawca jak nie przelewał mi pensji, to też się nie
          martwił skąd wezmę kasę na ZUS czy US (VAT i podatek).Po moim wymówieniu
          zakotłowało się jak w diablim kotle- było to najgorsze 5 dni mojego życia
          zawodowego- ale przetrwałam.
          Pozdrawiam GORĄCO. :))
      • mamaemilii Re: Nie mogę się zwolnic? / autor: mami2 21.09.05, 09:41
        agabu 09.06.05, 11:07 + odpowiedz

Najpierw pogadaj z nową firmą, naświetl sytuację, spytaj, czy poczekają, jeżeli
        tak - podpisz od razu z nimi umowę od za 3 miesiące.
        Jeżeli nie to:
        - negocjuj z szefem porozumienie stron
        - możesz tez prosić o rozwiązanie umowy za wypowiedzeniem przez pracownika, ale
        z zachowaniem skróconego okresu wypowiedzenia (czyli wychodzi na to samo, co
        powyżej)
        Jak się szef nie zgodzi to
        - możesz po prostu przestać przychodzić do pracy i zacząć nową robotę, ale
        wtedy na pewno stary pracodawca zwolni Cie z art. 52 (dyscyplinarka). Do stażu
        Ci się to będzie liczyć, ale w papierach (świadectwie pracy) będziesz miała
        niefajnie; co prawda przy następnych rekrutacjach niekt nie będzie chciał od
        Ciebie świadectwa pracy, ale ngdy nie wiadomo, kiedy je będziesz musiałą
        pokazac i komu
        - możesz rzeczywiście pracowac te 2 miesiące, a potem iść na urlop i zacząć
        nową pracę, ale, jeżeli stary pracodawca się o tym dowie, a w regulaminie pracy
        jest zapisane, że nie możesz podejmować pracy konkurencyjnej ani żadnej innej
        bez zgody pracodawcy, to jak będzie złośliwy - to też Ci może dać dyscyplinarkę.

Słowem - dogadaj się, w ostateczności zagroź, że pójdziesz na zwolnienie.
        Jeżeli jesteś bardzo zdeterminowana - to uprzedź o planach nowego pracodawcę
        (ale nie zrobi to na nim dobrego wrażenia, oj nie, bo przeciez z nim możesz
        kiedyś postąpić podobnie).

Powodzenia

PS szefowie zazwyczaj na początku takich rozmów są złośliwi i nieugięci, ale
        często się potem jednak zgadzają. Z niewolnika nie ma pracownika
        A.
        • mamaemilii Re: Nie mogę się zwolnic? / autor: mami2 21.09.05, 09:42
          mami2 10.06.05, 17:49 + odpowiedz

Dzieki za odpowiedzi:) Ale jak to? Nie mogę podczas urlopu iśc do tamtej firmy
          i zatrudnic sie np. na umowe zlecenie? Na zdrowy rozsądek to przeciez moja
          sprawa jak i gdzie wykorystuje urlop. przeciez nikt nie moze mic kazac jechac
          nad morze i lezec na plazy w tym czasie. nie rozumiem tego. Przeciez ludzie
          nawet na zachód wyjeżdzają na 4-5 tyg. dorabiac do pensji podczas urlopu. Nie
          ma szans stawiac fochów o niezgodności z KP w terazniejszym zakłądzie pracy-
          płacą tez regularnie. Według mnie bardziej podpadająca jest wersja z
          chorowaniem bo mogą jeszcze na mnie ZUS napuścic! No nic, na poniedziałek
          jestem umówiona z przyszłym pracodawcą. Mam nadzieje ze poczeka te dwa
          miesiące, a jezeli nie to znaczy ze firma jest funta kłaków niewarta, bo prawda
          jest taka, ze jak jest pracownik dobry to zaden pracodawca nie pozwoli mu
          odejśc z dnia na dzień. Ale o tym wiedza tylko rozsądni i mądrzy szefowie. Mam
          nadzieje ze ten następny do takich sie własnie zalicza. Napisze w poniedzialek.
          Pozdr i jeszcze raz dziękuję.
          • mamaemilii Re: Nie mogę się zwolnic? / autor: mami2 21.09.05, 09:42
            izabela_741 14.06.05, 10:28 + odpowiedz

Cześć,
            wszystko zależy od zapisu w Twojej umowie o pracę i w regulaminie. Jeśli nie
            możesz pracować jednocześnie tu gdzie teraz i u kogoś innego bez zgody
            pracodawcy lub jest to działalność konkurencjna to nie masz wyjscia.
            1. Ustal z przyszłym pracodawcą ile jest w stanie na Ciebie poczekać. Powiedz,
            że postarasz się przyjść do niego wcześniej ale może się nie udać bo obowiązuje
            Cie 3 miesięzny okres wypowiedzenia. Ustal jasno czy nowy jest skłonny aż tyle
            poczekać w razie gdyby Twój obecny pracodawca nie zgodził się na porozumienie
            stron.
            2. Napisz do obecnego pracodawcy pismo z prośbą o rozwiązanie umowy o pracę na
            mocy porozumienia stron z dniem..... Pamiętaj, że jeśli sie nie zgodzi na Twoją
            propozycję to Twoja umowa o pracę (aktualna) nadal obowiązuje (tak jak każd
            umowa cywilno-prawna). Dlatego zaproponuj taką datę odejścia, że jeśli będziesz
            wiedziała z końcem miesiąca, że "stary" pracodawca nie zgadza się na Twoje
            odejście a nowy poczeka 3 miesiące (w skrajnym przypadku) masz czas
            wypowiedzieć umowę o pracę. Wypowiedzenie umowy o pracę skutkuje na koniec 3
            miesiąca od daty wypowiedzenia. Oznacza to, że jeśli wypowiesz umowę w połowie
            miesiąca to będziesz pracować 3,5 miesiąca.
            3. Ponegocjuj skrócony okres wypowiedzenia.
            Pgadaj z przyszłym pracodawcą, żeby wiedzieć na czym stoisz.
    • mamaemilii Pracodwaca poinformowal mnie ze strace prace!! 21.09.05, 09:45
      pracodwaca poinformowal mnie ze strace prace!!
      el_sylwana 18.06.05, 16:32 + odpowiedz

mialam trudna ciaze prawie cala przelezaam na zwolnieniu lekarski, teraz
      jestem na urlopie macierzynskima pracodwaca poinformowal mnie ze nie mam do
      czego wracac. tzn ze ja wroce z macierzynskiego to dostane wypowiedzenie!!
      czy moze to zrobic? czy to jest zgodne z prawem? czy nalezy mi sie jakas
      odprawa? co zrobic w tej sytuacji ? czy brac zwolnienie na opieke nad
      dzieckiem albo na siebie ? czy w trakcie zwolnienia lekarskiego pracodawca
      tez moze mnie zwolic? POmozcie co zrobic w tej sytuacji
      el_sylwana
      • mamaemilii Re: Pracodawca poinformowal mnie ze strace prace! 21.09.05, 09:46
        Re: pracodwaca poinformowal mnie ze strace prace!
        greene3 18.06.05, 17:39 + odpowiedz

Niestety nie mam pojęcia jak to wygląda od strony prawnej - ale jedno wim na
        pewno - ostrzeż przed tym pracodawcą, niech przestanie być anonimowy
      • mamaemilii Re: Pracodwaca poinformowal mnie ze strace prace! 21.09.05, 09:47
        kamcia_79 18.06.05, 19:03 + odpowiedz

Oczywiście, że moze cię zwolnic, ale musi podac sensowny powód. Jesli zwolni cie
        i zatrudni na twoje miejsce (lub juz to zrobił) kogos innego to pozostaje sad
        pracy, w którym pracodawca musi udowodnic ze powód dla którego cie zolnił ma
        uzasadnienie.
        Zadzwon do inepekcji pracy i popytaj co i jak
      • mamaemilii Re: Pracodwaca poinformowal mnie ze strace prace! 21.09.05, 09:47
        jasma76 19.06.05, 11:46 + odpowiedz

Ja na twoim miejscu zaraz po macierzyńskim złożyłabym wniosek o urlop
        wypoczynkowy-cały jaki masz, bo nie może ci odmówić, a jak się dalej nic przez
        ten czas nie wyjasni to albo zwolnienie na dziecko (ale to może byc podejrzane
        jak dziecko jest zdrowe-kontrola ZUS itp) albo skłądaj wniosek o urlop
        wychowawczy - też nie ma ci prawa odmówić!!!!!jeśli składasz te wnioski
        bezpośrednio po macierzyńskim/wypoczynkowym!!! Jak masz małe dochody to
        załatwisz sobie w Ośrodku Pom Społ zasiłek wychowaczy (400zł + 43 zł
        rodzinnego) a jak nie to chociaż będziesz miała ciągłość pracy/staż pracy i
        ubezpieczenie dopóki nie znajdziesz nowej pracy. A przy okazji dowiedz się tak
        jak dziewczyny podpowiadają......
        Wiem jedno, nie może ci nie podpisać wniosku urlopowego i wniosku o
        wychowawczy!!!!! Jak odmówi to masz dokumenty i dowody do sądu pracy
        POWODZENIA i współczuję, musisz walczyć o soje prawa!!!
        • katamarynka powrot na pelny etat 21.09.05, 11:20
          Pytalam juz w innym watku ale nie dostalam odpowiedzi. Moze ktos jednak wie,
          chodzi mi szczegolnie o podstawe prawna. Czy jesli poprosze o zmniejszenie
          etatu po powrocie z macierzynskiego, to potem pracodawca moze mi odmowic
          powrotu na pelny etat i stawke? Myslalam zeby zmniejszy etat do 7/8 na okres
          roku, czyli nadal miescilabym sie w okresie, w ktorym przysluguje mi
          wychowawczy.
    • mamaemilii Chce wrocic na wychowawczy / autor:korneliap 22.09.05, 12:16
      chce wrocic na wychowawczy
      korneliap 09.07.05, 18:39 + odpowiedz

czy wystarczy podanie do szefa. Czy jak juz wrocilam do pracy (przepracowalam
      pol roku) to jest tylko jego dobra wola czy musi sie zgodzic jak chce wrocic
      na wychowawczy?
      • mamaemilii Re: Chce wrocic na wychowawczy 22.09.05, 12:17
        Re: chce wrocic na wychowawczy
        sylviek1 09.07.05, 20:44 + odpowiedz

Wystarczy podanie do szefa i na szczęście on musi się zgodzić!!! Więc życzę
        miłego urlopowania się z maluszkiem!!
        • mamaemilii Re: Chce wrocic na wychowawczy 22.09.05, 12:17
          Re: chce wrocic na wychowawczy
          inia25 11.07.05, 12:15 + odpowiedz

szef nie moze Ci odmówić!
    • mamaemilii godziny pracy / autor: anka612 22.09.05, 12:19
      godziny pracy
      anka612 11.07.05, 13:51 + odpowiedz

chciałabym sie dowiedzieć do kiedy należy sie 7 godzin pracy ze względu na
      karmienie piersią. moja córka ma już rok ale ja dalej karmię. kiedy ten
      przywilej się kończy.
      • mamaemilii Re: godziny pracy 22.09.05, 12:19
        Re: godziny pracy
        inia25 11.07.05, 15:39 + odpowiedz

jak konczysz karmic. musisz miec zaswiadczenie od lekarza, ze nadal karmisz.
        nie ma granicy do jakiego wieku.
    • mamaemilii urlop macierzyński a ustawowe dni wolne od pracy 22.09.05, 12:34
      urlop macierzyński a ustawowe dni wolne od pracy
      27kasiek 09.07.05, 13:28 + odpowiedz

Witam mamy pracujace
      ja narazie czekam na urodzenie mojego dziecka - jeszcze 2 i pol tyg.Ale juz
      zastanawiam sie nad pewną rzeczą. Macierzynskiego mam 16 tyg -1 dziecko. CZy
      jesli w tym czasie wypadnie dzien ustawowo wolny od pracy typu 15 sierpnia
      to czy ten dzien liczy mi sie tez jako macierzynski, czy tez wypada i mam o
      ten jeden dzien wiecej ?Prosze doswiadczone mamy o opinie. DZieki ,
      pozdrawiam Kaska N. i Mala
      tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20722;104/st/20050727/dt/6/k/59aa/preg.png
      • mamaemilii Re: urlop macierzyński a ustawowe dni wolne od pr 22.09.05, 12:35
        Re: urlop macierzyński a ustawowe dni wolne od pr
        inia25 11.07.05, 12:14 + odpowiedz

urlop macierzynski to 112 dni ciagiem. Nie ma znaczenia czy wypadaja jakies dni
        wolne w tym czasie czy nie.
        • mamaemilii Re: urlop macierzyński a ustawowe dni wolne od pr 22.09.05, 12:35
          27kasiek 13.07.05, 20:06 + odpowiedz

Witam
          dzieki za info, tak wlasnie myslalam , szkoda troche............ ale dobrze ze
          nie wypada mi macierzynski np jak sa jakies dlugie swieta,bo wszsytko by
          przepadlo............ dzieki za info pozdrawiam
          Kasia
        • mamaemilii Re: urlop macierzyński a ustawowe dni wolne od pr 22.09.05, 12:37
          inia25 14.07.05, 00:50 + odpowiedz

możesz tylko odebrać sobie dzień, jeśli dzień ustawowo wolny od pracy wypada w
          sobote
    • mamaemilii Wyjazdy służbowe / autor: perelkidwie 22.09.05, 12:46
      Wyjazdy służbowe
      perelkidwie 27.07.05, 14:45 + odpowiedz

Witam serdecznie,
      Własnie dowiedziałam się, iż od sierpnia w firmie bedzie wdrażany nowy system
      komputerowy. Wiązać sie to będzie z częstymi wyjazdami aż do Gdańska, nawet
      kilkudniowymi. Oczywiście jestem w zespole, który będzie jeździł i poznawał
      nowy system. Mam czteroletnie dziecko i niestety takie wyjazdy mnie wręcz
      przerażają. Co z synkiem, wiem przecież jak on tęskni, gdy nie ma mnie przez
      załóżmy cały dzień. Czy muszę być w 100% dyspozycyjna, czy muszę wyrazić
      zgodę na każdy wyjazd, wyjazdy będą aż przez trzy miesiące, tak bardzo się
      boję, załamałam się.
      Poza tym w XI i XII system ma być wdrażany u nas, a to wiąże się z
      zostawaniem po godzinach, po prostu załamka totalna.
      Wiem, że nie powinnam nawet o tym myśleć, zwłaszcza gdy jest tak duże
      bezrobocie, ale czy jeżeli będę na zwolnieniu na synka, to czy wówczas muszę
      jechać, tak sobie pomyslałam, że jeżeli wyjazdy będą bardzo częste, to wezmę
      tydzień zwolnienia, bo po prostu sobie nie poradzę.
      Jak sobie poradzić
      Pozdrawiam
      • mamaemilii Re: Wyjazdy służbowe 22.09.05, 12:47
        Re: Wyjazdy służbowe
        monika121975 28.07.05, 11:20 + odpowiedz

No właśnie..Sama przymierzam się do rozmowy z szefem już od kilku dni i nie mam
        coś odwagi. Na przełomie sierpnia i września w Niemczech (ponad 1000km od domu)
        są targi, na które podobno jadę - tak mój szef naopowiadał klientom. Gdy
        wstępnie o tym rozmawialiśmy powiedziałam mu, że pogadam z mężem i dam znać a
        jak widać on już za mnie podjął decyzję.
        Z jednej strony - chętnie bym pojechała z różnych powodów, ale z drugiej - nie
        zostawiałam jeszcze nigdy córeczki w nocy samej (zawsze to ja do niej wstaję a
        nie mąż).Poza tym szef brawurowo jeździ aczkolwik ostrożnie, ale teraz mam dla
        kogo żyć (wcześniej jakoś o tym nie myślałam). Poza tym na takich targach to
        raczej jest sporo pracy - w ciągu dnia rozmowy handlowe, wieczorem obowiązkowe
        imprezy do późnych godzin nocnych. Wyjazd jest 4 dniowy, córeczka ma prawie 14
        mcy. Wg prawa mogę odmówić, ale wiem że nie będzie to mile widziane przez
        szefa. I co tu robić?
      • mamaemilii Re: Wyjazdy służbowe 22.09.05, 12:47
        Re: Wyjazdy służbowe
        beata32 28.07.05, 16:43 + odpowiedz

jeśli dziecko nie ma 4 lat - wg prawa nie mogą Cię wysyłać w delegacje - ale
        jak to jest - niestety wiemy
        jak weźmiesz zwolnienie - wyjdzie niewątpliwie, że nawaliłaś, wcale dzięki temu
        nie będziesz lepszym pracownikiem niż taki, który by odmówił

A czy podczas Twoje nieobecności ktos może się dzieckiem zająć? nie wiem jak
        Twój czterolatek, ale mój synek w tym samym wieku bardzo lubi być u swojej
        babci - sam chce zostawać i spokojnie na ok 1 tydzień go czasami zostawiam i
        widzę, że dzięki temu ma ze swoja babcią bardzo fajny kontakt i raczej nie
        szkodzi mu to. Może nie byłyby te delegacje takie znowu straszne?
    • mamaemilii Wychowawczy a ciąża / autor: doul 22.09.05, 12:50
      WYCHOWAWCZY A CIĄŻA
      doul 01.08.05, 23:22 + odpowiedz

Witajcie koleżanki KADROWE i wszystkie inne znające się na prawie pracy i
      przepisch ZUS.Bardzo zależy mi na info.:Czy będąc w ciąży podczas urlopu
      wych. można przejść na zwolnienie lekarskie, a po porodzie na macierzyński?
      Wszystkim z góry dziękuję za pomoc.
      Pozdrawiam.
      Dorota
      • mamaemilii Re: Wychowawczy a ciąża / autor: doul 22.09.05, 12:51

Re: WYCHOWAWCZY A CIĄŻA
        wmk75 02.08.05, 09:40 + odpowiedz

Nie jestem kadrową, ale wiem, że można. Koleżanka z którą pracowałam w
        poprzedniej firmie tak zrobiła...

Pozdrawiam
        ---------------------------
        Wioletta mama Tomka 20 m-cy
      • mamaemilii Re: Wychowawczy a ciąża 22.09.05, 12:51
        Re: WYCHOWAWCZY A CIĄŻA
        bazylea1 02.08.05, 12:38 + odpowiedz

nie, podczas wychowawczego nie dostaniesz pieniedzy za zwolnienie lekarskie.
        zasiłek macierzynski tak ale tylko 16 tygodni (zamiast 18). jest jeszcze
        wyjscie przerwac wychowawczy i isc od razu na zwolnienie. wychowawczy mozesz
        przerwac informując o tym fakcie pracodawcę na 30 dni przed datą przerwania
        albo dogadując się z nim w dowolnym terminie (np od jutra).
    • mamaemilii UWAGA organizacyjna :) 23.09.05, 16:17
      Obawiam się, że nowe posty w tak obszernym wątku niestety giną, dlatego
      proponuję, by nowe pytania "prawnicze" pojawiały się jako zupełnie nowy wątek
      na Forum, a po jakimś czasie (nie krótszym niż tydzień) zostaną tu przeniesione.
      Zdaję sobie sprawę, że takie długie wątki są rzadziej otwierane, za to mogą być
      pomocne przy szukaniu konkretnej informacji. I po to właśnie powstał na forum
      taki zbiór porad prawniczych :)
    • mamaemilii wydłużony czas pracy dla mamy / autor: boranet 27.09.05, 09:57
      wydłużony czas pracy dla mamy
      boranet 11.08.05, 12:49 + odpowiedz

Napisałam wcześniej to samo pytanie na e-mamie ale nikt nie odpowiedział.
      Liczę na to, że będziecie coś wiedziały na ten temat :)
      Dziewczyny, czy któraś się orientuje w prawie pracy? Po
      macierzyńskim wróciłam do pracy i pracuję już 5 miesiąc. Korzystam z
      wcześniejszego wyjścia o godzinę. zamierzam z tego korzystać do listopada, aż
      córeczka skończy roczek. pracuję w banku i siedzimy albo od 8-16 albo od 12-
      20. Z tym, że w związku z nowymi przepisami musi być odpowiednia ilość godzin
      pomiędzy skończeniem pracy jednego dnia i rozpoczęciem pracy dnia następnego.
      Teraz u mnie pracują jednego dnia 8-20 (12 godz!!!) następnego 8-12, potem 8-
      16 i np w piątek 12-20 żeby przerwa pomiędzy zmianami była zachowana. No i tu
      moje pytanie. Teraz mnie to nie obowiązuje bo pracuję 8-15 i tylko w piątki
      13-20 ale jak od listopada wrócę na 8-godzinny dzień pracy to czy mogę
      pracować 12 godzin mając wówczas malutkie (roczne) dziecko? Szczerze mówiąc
      nie uśmiecha mi się to za bardzo a nie wiem czy są jakieś przepisy które to
      regulują. Jak coś wiecie to piszcie.
      • mamaemilii Re: wydłużony czas pracy dla mamy 27.09.05, 09:57
        Re: wydłużony czas pracy dla mamy
        majka776 18.08.05, 11:22 + odpowiedz

W prawie w pracy jest podane, że kobieta, której dziecko nie ukończyło 4 lat ,
        nie ma obowiązku pracować po godzinach i być delegowana poza stałe miejsce
        zatrudnienia (tylko jeśli wyrazi na to zgodę), jesli masz wątpliwości to
        zadźwoń do Państwojej Inspekcji Pracy, tam są często prawnicy udzielający porad
        w różnych kwestiach dot. pracy.Pozdrawiam.
        • mamaemilii Re: wydłużony czas pracy dla mamy 27.09.05, 09:58
          majka776
          boranet 19.08.05, 12:38 + odpowiedz

Wielkie dzięki :-) Tak właśnie coś mi chodziło po głowie, że muszę wyrazić
          zgodę ale nie miałam pewności. Postudiuję przepisy, pozdrawiam
            Re: majka776
            aga_qan 19.08.05, 16:24 + odpowiedz

ale z tego co piszesz praca w tych dziwnych godzinach nie wynika z godzin
            nadliczbowych. Matka dziecka do 4 roku zycia nie moze bez swojej zgody pracowac
            w godiznach nadliczbowych (i wyjezdzac w delegacje). Nie wiem w zwiazku z tym,
            czy ten przepis odnosi sie do twojego przypadku. Nie wiem na jakiej zasadzie
            macie ustalone te zmieniajace sie godziny pracy-praca zmianowa?
              aga_qan
              boranet 20.08.05, 13:30 + odpowiedz

aga_qan napisała:

> ale z tego co piszesz praca w tych dziwnych godzinach nie wynika z godzin
              > nadliczbowych. Matka dziecka do 4 roku zycia nie moze bez swojej zgody
              pracowac
              >
              > w godiznach nadliczbowych (i wyjezdzac w delegacje). Nie wiem w zwiazku z
              tym,
              > czy ten przepis odnosi sie do twojego przypadku. Nie wiem na jakiej zasadzie
              > macie ustalone te zmieniajace sie godziny pracy-praca zmianowa?

Teoretycznie zmianowa. Ale zmiany do tej pory były 8-16 i 12-20. Teraz w
              związku z tym, że trzeba przestrzegać konkretnej liczby godzin między zmianami
              (nowe prawo pracy) wpadli na genialny pomysł pracy po 12 godz. Większość to
              zaakceptowała i tak jest. Mnie to wcale nie pasuje i nie wiem, czy mogę odmówić
              pracodawcy.
    • mamaemilii słuzbowy samochód,telefon,laptop na macierzynskim? 27.09.05, 10:00
      słuzbowy samochód,telefon,laptop na macierzynskim?
      siciliana78 22.08.05, 18:35 + odpowiedz

czy ktos sie orientuje, czy w kodeksie pracy jest cos nt. uzywania samochodu
      sluzbowego, telefonu i komputera w okresie urlopu macierzynskiego? czy to
      jest indywidulana sprawa pracodawcy?
      proszę o informację.
      pozdrawiam.
      MJ
      • mamaemilii Re: słuzbowy samochód,telefon,laptop na macierzyn 27.09.05, 10:00
        Re: słuzbowy samochód,telefon,laptop na macierzyn
        mamaemilii 23.08.05, 10:41 + odpowiedz

Nie jestem specjalistką od prawa pracy, ale na 99% jestem pewna, że korzystanie
        z tych rzeczy zależy od dobrej woli pracodawcy. W końcu to urlop ;)
    • kaka61 Re: Różne prawa mam 08.02.06, 00:25
      Dziewczyny, macie może wzór wniosku o urlop wychowawczy? Szukałam w necie i nie
      znalazłam.
      • izzunia Re: Różne prawa mam 08.02.06, 08:52
        jesli w firmie nie macie jakiegos konkretnego wzoru, to powinno wystarczyc pismo:
        imie nazwisko data

do kogo pismo
        Prosze o udzielenie urlopu w dniach xx-xx-xxxx - xx-xx-xxxx.
        z powazaniem (lub nie)
        Iksinska
        • kaka61 Re: Różne prawa mam 08.02.06, 12:11
          Dziękuję, w końcu znalazłam wzór w necie. Proszę jeszcze o podpowiedź, jak
          zacząć starania o przyznanie zasiłku wychowawczego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka