pina_colada88 16.07.14, 22:08 Czy spodobałby Wam się taki prezent jako matce noworodka? Co byście powiedziały gdyby ktoś dał Wam taki tort? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klamkas Re: Prezent dla młodej mamy. 16.07.14, 22:16 A nie lepiej kupić dwa opakowania pieluch zamiast jedno + przybranie w tej samej cenie? Poza tym zależy od sytuacji mamy. Ja nie potrzebowałam pieluch. Z radością przyjmowałam prezenty "dla mnie" - dostałam od koleżanek piękne kolczyki, od kogoś serię książek do czytania w trakcie połogu, od kogoś innego płytę ulubionej wokalistki. Odpowiedz Link Zgłoś
ni.mi Re: Prezent dla młodej mamy. 16.07.14, 23:36 Nie rozumiem coraz częstszego zwyczaju, że młodej mamie daje się jakiś prezent. Z jakiej racji niby? Ludzie już naprawdę nie mają co zrobić z pieniędzmi tylko kupują prezenty bo koleżanka czy znajoma dziecko urodziła i trzeba jej kolczyki kupić? Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 11:34 Bo chce się komuś kogo lubisz/kochasz sprawić przyjemność? Wolę to niż fefnasty zestaw body, bo z tych "dostanych" żadne nie odpowiadało moim normom. Mi się zdarza kupować prezenty nawet bez okazji - mam się leczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
run_away83 Re: Prezent dla młodej mamy. 16.07.14, 22:34 Najpierw długo zbierałabym szczękę z podłogi, po otrząśnieciu się z pierwszego szoku grzecznie bym podziękowała i znalazła jakąś zalete owego prezentu którą moglabym szczerze się zachwycić (bo jednak takie wyżyny kiczu to już forma sztuki), a zawartość ostatecznie bym zużyła albo rozdała, w zależności od marki pieluch (nie używam Pampersów, bo mi tak śmierdzą, że nie mogę znieść). A darczyńcę na przyszłość wpisałabym na listę osób którym zawsze wysyłam listę prezentów i antyprezentów (polecam, dzięki takowej liście przy drugim i trzecim dziecku oszczędziłam sobie zabawy z wystawianiem niechcianych i niepotrzebnych gratów na allegro). Odpowiedz Link Zgłoś
solange123 Re: Prezent dla młodej mamy. 16.07.14, 22:40 Ten "tort" jest prezentem dla dziecka. Czy przypadkiem nie pytałas o prezent dla mamy? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Prezent dla młodej mamy. 04.08.14, 22:27 Biale nie smierdza - za to zielone cuchna pudrem (???) tez nie moglam zniesc tego smrodu - dziecko od razu jak spocony robotnik zapudrowany... Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: Prezent dla młodej mamy. 16.07.14, 22:44 Wolalabym zwykly tort, taki do pozarcia, a pieluchy w opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Prezent dla młodej mamy. 16.07.14, 22:46 to prezent dla mamy noworodka, czy dla noworodka? Odpowiedz Link Zgłoś
trifti Re: Prezent dla młodej mamy. 16.07.14, 22:48 Nie spodobalby sie ani troche... Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Prezent dla młodej mamy. 16.07.14, 23:06 mimo dwoch porodow sn nadal daje rade trzymac mocz wiec jako prezent dla mamy dla mnie sie nie nadaje wolalabym po prostu kwiaty. a dla noworodka tez nie pieluchy, a juz na pewno nie takie rozpakowane. Odpowiedz Link Zgłoś
kkalipso Re: Prezent dla młodej mamy. 16.07.14, 23:15 Okropne. W ostateczności gdyby to były tak pozawijane małe fikuśne bodziaki/ręczniczki/pościel czy tym podobne to ok ale i tak bym wolała w zwykłym pudełku. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp tandeta 17.07.14, 11:37 i nie dla mamy. Ile to badziewie kosztuje? 100 zł. Nie lepiej kupić jakiś bon podarunkowy? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: tandeta 04.08.14, 22:28 Jak zrobiony to bardzo fajny. Co prawda nie wiem gdzie bym trzymala... Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 11:39 A ja uważam, że fajny pomysł. Jak młody się urodził, to przyleciała do mnie koleżanka, sama matka wtedy 2 dzieci (dziś już 4) z wielką paczką pieluch i jakimiś gryzaczkami, grzechotkami. Bardzo ucieszyłam się. Młody na cycu srał z 10 razy na dobę. Ja sama zawsze coś kupuję dla mamy (jakiś dobry kosmetyk specjalnie dla świeżo upieczonych mam). Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 11:41 ale pieluchy to najgłupszy najbardziej praktyczny prezent. Zważywszy, że to dla dziecka nie dla mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 11:46 Bardzo cenna uwaga. Tyle że z doopy. Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 11:47 znaczy, że tandetny tort pieluszkowy nie jest prezentem dla mamy? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 11:49 Ty coś z głową masz??? Dziewczyna pyta, która uważa, że prezent ok. Ja piszę, że ok. Mogę? Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 11:59 to po co pyta skoro uważa. Nie rzucaj się tak. Pyta odpowiadam, że nie. Nie musisz zaraz obrażać. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 12:02 > to po co pyta skoro uważa. ??? Odpowiedz Link Zgłoś
gabrielwings Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 12:07 Prezent tak samo paskudny jak i kanapa. Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 21:48 Twoja opinia w kwestii kanapy jest kompletnie i dla nikogo nieistotna. Po co zaśmiecasz czasoprzestrzeń? Odpowiedz Link Zgłoś
kozica111 Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 13:36 Brakuje świeczki A tak serio prezent jak prezent, u nas pieluch schodziło sporo wiec by się nie zmarnował.Doceniłabym inwencję i to ze komuś chciało sie toto rolować i układać, nie da sie ukryć że kupić zwykła pakę i kwiaty łatwiej jest.... Odpowiedz Link Zgłoś
mx3_sp Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 14:09 toć to gotowiec jest. W każdym sklepie z akcesoriami dziecięcymi toto straszy. A i kosztuje swoje. Odpowiedz Link Zgłoś
serei Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 14:42 Kobuieto skończ już swoja pracę, wyłącz komputer i idź do domu, jutro znów poszalejesz od 7 ale dzis juz dość Odpowiedz Link Zgłoś
pina_colada88 Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 18:56 Oprócz tortu bylo też kilka ubranek i kocyk. No, źle się wyrazilam- dla dziecka na pierwszą wizytę. Odpowiedz Link Zgłoś
filipinka0601 Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 20:15 Durne baby. Ja tam bym się cieszyła jak by mi koleżanka przyniosła coś takiego. Nie dość, że praktyczne, to jeszcze fajnie, że jej się chciało samej poświęcić trochę czasu na pracę nad prezentem. Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 22:03 Praktyczne? Papier toaletowy też jest praktycznym prezentem. Dałby się pięknie w taki torcik uformować. Tylko pewnych rzeczy po prostu nie wypada dawać. Pracę nad prezentem? Na allegro jest tego na pęczki, w róznych wariantach. Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Prezent dla młodej mamy. 05.08.14, 11:47 pina_colada88 napisała: > Oprócz tortu bylo też kilka ubranek i kocyk. O to mnie by bardzo ucieszyły ubranka i kocyk, już bez tortu z pieluch. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Prezent dla młodej mamy. 05.08.14, 11:57 Kocyk najlepiej matowy, broń Boże nie śliski. Odpowiedz Link Zgłoś
arina30 Re: Prezent dla młodej mamy. 03.09.14, 22:09 Fajnym pomysłem jest bluza ułatwiająca karmienie np taka mamatu.pl/odziez-ulatwiajaca-karmienie-26 świetnie sprawdzi się i na okres po karmieniu. myślę, że każdej młodej mamie się przyda Odpowiedz Link Zgłoś
pederastwa Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 17:44 Paskudny. Poza tym nie toleruję pieluch jako prezentu. A oczami duszy widzę teraz analogiczny tort przygotowany dla mamy ze zwiniętych podkładów poporodowych i podpasek Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 22:02 Ja bym odebrała normalnie, prezent praktyczny i ok. Ale tu jest ematka, ścisk pośladków gwarantowany Odpowiedz Link Zgłoś
klamkas Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 22:36 Dla mnie niepraktyczny - moja córka mogła mieć zakładane na tyłek tylko jedne pieluchy marki własnej jednego z marketów, od każdych innych była wysypana. Oprócz tego sprawdzała się stara dobra tetra i pieluchy wielorazowe (u nas wtedy niepopularne, dostałam w prezencie od koleżanki ze Szwecji (zorientowanej w temacie alergii)). W przypadku noworodków i maleństw warto konsultować zakupy, bo nie dla każdego wszystko jest "praktyczne". Kiedyś koleżanka przyniosła mi elektryczny laktator, "bo na pewno mi się przyda". Mówię: przecież wiesz, że nie karmię, bo biorę leki, które to wykluczają. Na co ona: "aaa, wydawało mi się to takie praktyczne przy maleństwie, a u mnie się marnuje wybacz, nie pomyślałam o tobie". Odpowiedz Link Zgłoś
3eneduerabe Re: Prezent dla młodej mamy. 17.07.14, 22:20 Ja bym przyjela z usmiechem. Cieszylabym sie, ze kolezanka poswiecila czas zeby cos samej przygotowac, a nie kupila paczke pieluch i wreczyla. Bizuterią, kwiatami po porodzie obdarzyl mnie maz. Nie oczekiwalam takiego prezentu od kolezanek. Zreszta ja sie ciesze z kazdego prezentu, nie wybrzydzam. Wszystko zawsze sie gdzies wykorzysta. A to co mi sie podoba to sobie kupuję, prezent to prezent, a nie kazdy ma mój gust wiec naprawe z kazdego prezentu jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Prezent dla młodej mamy. 18.07.14, 13:37 Hm...praca została w ten projekt niewątpliwie włożona. I to należy docenić. Ale ja osobiście wolałabym dostać pieluchy zapakowane ładnie opakowane i do tego kwiaty. Bardzo przestrzenny ten tort, trzeba by do rozebrać, zapakować w coś te pieluchy. W sumie prezent kłopotliwy Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Prezent dla młodej mamy. 04.08.14, 22:18 Ni w pięć ni w dziewięć. Odpowiedz Link Zgłoś
naomi19 Re: Prezent dla młodej mamy. 04.08.14, 23:30 wzruszylabym sie, ze komus sie chcialo cos takiego robic dla mnie i podziekowalabym bardzo szczerze to na pewno najpraktyczniejszy prezent Odpowiedz Link Zgłoś
tabakierka2 Re: Prezent dla młodej mamy. 05.08.14, 07:24 nie, chyba wolałabym paczkę pieluszek w normalnej formie. Taki tort albo trzeba od razu rozebrać, albo mieć sporo miejsca, żeby toto upchnąć. Ja jestem na nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeta_mi_placi Re: Prezent dla młodej mamy. 05.08.14, 11:20 Obrzydliwe. Ciekawe jak Ty byś się czuła gdyby ktoś dał Ci w prezencie odpowiednio przybrany papier toaletowy, nawet ten z górnej półki np. wytłaczany i perfumowany. Miło? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Prezent dla młodej mamy. 05.08.14, 11:23 Kilka razy dałam rodzicom w prezencie pieluchy jednorazowe, na ich wyraźne życzenie, ale zwyczajnie w paczkach. Sama też wolałabym po prostu paczkę pampersów, jeżeli już miałabym dostawać pieluchy. Odpowiedz Link Zgłoś
nomada3 [...] 22.04.16, 11:08 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
alchemy_alice Re: Prezent dla młodej mamy. 22.04.16, 11:36 Ja bym za taki prezent ucałowała z radością w oba policzki Pieluchy przy małej szły jak woda, więc jak ktoś chciał mi przynieść prezent i pytał co bym chciała to zawsze odpowiadałam, że przyjmę wszelką ilość pampersów i mokrych chusteczek. Z tym, że ja się nigdy nie napinałam, że mam dostać super wypas prezent dla siebie, takie cuda to mi mąż zapewnił. Koleżanki naznosiły mi mnóstwo pieluch i chusteczek i innych cudów dla dziecka, cieszyłam się każdą pierdołą Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Prezent dla młodej mamy. 22.04.16, 12:05 ze to cholernie niepraktyczne - te pieluchy jaz na tym zdjeciu widac ze zlapaly wilgos z powietrza. nienawidzialm takich spurchlalych pieluch... Odpowiedz Link Zgłoś
ra-sowa Re: Prezent dla młodej mamy. 22.04.16, 15:27 bo przez dwa lata od założenia wątku miały prawo złapać wilgoć Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Prezent dla młodej mamy. 22.04.16, 16:19 prawda. Ale np zamknieta paczke bym wziela z przyjemnoscia. Zwlaszcza bialych pampersow. Swietne byly... Odpowiedz Link Zgłoś
ricemice Re: Prezent dla młodej mamy. 22.04.16, 12:22 Mnie taki prezent by się podobał. Jest praktyczny, a że trochę kiczowaty to co z tego skoro widać, że ktoś włożył wysiłek i serce do przybrania. Intencje są dla mnie ważne, a nie snobizmy. Nie rozumiem z jakiej racji miałabym kupować młodej mamie kolczyki, kwiaty itp. od tego to raczej jest maż i teściowa (serio spotkałam się z tym, że teściowa w podarunku młodej mamie "płaci" złotem za wnuka wnuczkę, np pierścionkiem). Ubranka też były by ok ale tu większe prawdopodobieństwo że nie trafisz rozmiarem, stylem, kolorystyką. Jeszcze jedna opcja jaką bym rozważała to kosmetyki ale to też śliski temat, alergie zapachy itp preferencje. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Prezent dla młodej mamy. 22.04.16, 15:35 Mnie najlepszy przent zrobiła moja mama, jak już jakiś miesiąc po urodzeniu dziecka mniej więcej odzyskałam figurę dała mi sporo kasy, wzięła wnuczka i powiedziała żeby cały dzień spędziła robiąc sobie przyjemności - nakupowałam duzo nowych ciuchów, poszłam do fryzjera a wieczorem spotkałam się z przyjaciółkami w pubie i wypiłam morze wina Odpowiedz Link Zgłoś
bbuziaczekk Re: Prezent dla młodej mamy. 22.04.16, 15:40 Bylabym zadowolona. Liczy się gest i praktyczność. Ale jak widać wiele osob tutaj nie potrafi tego docenic tylko krytykować. Ja bylam zawsze zadowolona z otrzymanych rzeczy dla dzieci. Zazwyczaj były to ubranka. Ja również kupuje pampersy, chusteczki czy ubranka czy zabawki. Nigdy nie kupujemy dla mamy prezentu bo idziemy odwiedzić i poznac dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Prezent dla młodej mamy. 22.04.16, 21:33 Ja jestem nauczona, że są rzeczy, które się na prezent absolutnie nie nadają. Wśród nich są wszelkiego rodzaju produkty bezpośrednio nawiązujące do czynności fizjologicznych, ze szczególnym uwględnieniem wydalania. Nie wypada dać w prezencie papieru toaletowego, podpasek, pieluch, chusteczek higienicznych, patyczków do uszu itp. Większość ludzi nie życzy sobie tzw. prezentów praktycznych, ani przesadnie osobistych stąd wysyp wątków po Bożym Narodzeniu na temat nietrafionych prezentów typu mop, albo komplet majtek tygodniówek. Dla niemowlaka można kupić ubranko, buciki, zabawkę, kocyk, niemowlęcą zastawę (kubki niekapki, miseczki itp), maskotkę-termofor, jakieś gadżety do wózka, książeczki kontrastowe, gryzaczki i grzechotki. Możliwości jest multum. Ja do tej pory nieraz sięgam po jakąs rzecz dla dziecka i przypomina mi się ofiarodawca. Pieluchy dawno zas...ane wylądowałyby w koszu. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Prezent dla młodej mamy. 22.04.16, 21:37 A ja np modlilam sie zeby nikt nie przynosil zabawek (grajace plastiki) ani ubranek (tandeta za gruba kase niedostosowana do niemowlaka). Najchetniej witalabym prezenty neutralne dla ciut starszego dziecka - jakis niekapek posciel szmatki muslinowe fajne wyjsciowe butelki czy smoki... Odpowiedz Link Zgłoś
kalina_lin Re: Prezent dla młodej mamy. 22.04.16, 22:48 Ja akurat dostawałam normalne w miarę ubranka - ot komplet body + pajac + śliniak, trochę porządniejszej firmy. Albo bawełniane spodenki i bluzka. Nietrafiona była tylko jedna, jedyna bluza z kapturem - dostaliśmy w środku zimy, jak na spacery był używany kombinezon, a w domu dla leżącego niemowlaka nie była wygodna. Grające plastiki mnie nie zachwycały, za to dziecko bardzo Ale to może ze 3 sztuki dostaliśmy. Były też inne zabawki - drewniana wieża-sorter, kolorowy pchacz, Pan Gryzak i Pan Metka z płytą z piosenkami i bajkami. Dostaliśmy też fajowski komplet miseczka + sztućce. Musiał poczekać na pierwsze użycie, ale później był w użyciu przez ponad 2 lata, a teraz jeszcze młodszy odziedziczył. Takie prezenty jak piszesz też by mi się podobały - choćby jakieś odjechane etui na butelkę czy właśnie fajna pościel, spiworek czy kocyk. Tak jak pisałam, możliwości jest multum, nie sposób wszystkich wymienić. W tym kontekście przyjście do młodych rodziców z paczką pieluch z marketu strasznie słabe mi się wydaje. Co to ma być? Sygnał, że nie chciało mi się bardziej postarać? Że uważam, że ich nie stać na zaspokojenie podstawowych potrzeb? Odpowiedz Link Zgłoś