Dodaj do ulubionych

Antybiotyki a alkohol

18.09.14, 21:13
Producent leku nic oczywiście nie pisze w ulotce o możliwych niepożądanych interakcjach między antybiotykiem a alkoholem. Ale tak się zastanawiam.
Antybiotyk dość silny i generalnie mający różne skutki uboczne - klindamycyna.
Jutro spotkanie towarzyskie, okazja, by wypić do obiadu 2-3 lampki wina, wina musującego itp.
Zaszkodzi?
Obserwuj wątek
    • lafiorka2 Re: Antybiotyki a alkohol 18.09.14, 21:16
      www.google.pl/search?q=klindamycyna+i+alkohol&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a&channel=sb&gfe_rd=cr&ei=XC8bVPT-PIKm8wfGgoEw

może cos pomoże smile
    • klubgogo Re: Antybiotyki a alkohol 18.09.14, 21:20
      Nie wolno, w żadnym razie, chociaż ja bym tylko umoczyla usta w takim zimnym prosecco wink Sama jestem na antybiotyku i aż mnie skręca, żeby zimne piwo z lodóki otworzyć, ale jak nie wolno, to nie wolno, glupia nie jestem.
      • sanrio Re: Antybiotyki a alkohol 18.09.14, 21:44
        > Nie wolno, w żadnym razie,

coooo??? big_grin błagam cię, nie rób jaj.
    • rosapulchra-0 Re: Antybiotyki a alkohol 18.09.14, 21:22
      Bo ich najczęściej nie ma.
      Niejeden doktor mi mówił, że owszem - alkohol może zmniejszyć działanie antybiotyku, ale nieznacznie i generalnie nie szkodzi. Ale jak jest naprawdę? Pewnie przekonasz się, gdy się napijesz wink
      • lily-evans01 Re: Antybiotyki a alkohol 18.09.14, 21:26
        Z tego, do czego odesłała mnie lafiorka wyczytałam jedynie tyle, że antybiotyki + alkohol to nasilone działanie toksyczne dla wątroby, co wydaje się dość logiczne.
        Bardziej martwiłoby mnie zniesienie działania antybiotyku przez alkohol, ale klindamycynie to raczej nie grozi.
        • klubgogo Re: Antybiotyki a alkohol 18.09.14, 21:33
          Nie bój się, antybiotyk nie zmniejszy działania, ale nie przerażają Cię skutki uboczne?
          • lily-evans01 Re: Antybiotyki a alkohol 18.09.14, 21:50
            Obciążenie wątroby?
            Mało szkodliwe przy 2 lampkach wina.
            A jakiekolwiek leki biorę rzadko, wtedy, gdy to naprawdę konieczne i zazwyczaj przepisane przez lekarza - więc też nie męczę wątroby niepotrzebnie.
            Bardziej mnie przerażają takie "nietypowe" skutki klindamycyny, nie związane z metabolizmem czy jelitami, a one pojawiają się całkowicie bez alkoholu i czuję, że dzisiaj będę ich doświadczać sad.
        • rosapulchra-0 Re: Antybiotyki a alkohol 18.09.14, 21:45
          Może gdybyś piła codziennie, to twoja wątroba by tego nie zniosła. Jednorazowo nie powinno się nic stać.
    • sea.sea Re: Antybiotyki a alkohol 18.09.14, 21:29
      Skutek może być taki, że się upijesz szybciej/mocniej lub zrobi Ci się niedobrze lub rano będzie kacyk.
      Ale nie musi.

• lily-evans01 Re: Antybiotyki a alkohol 18.09.14, 21:47
        Nie no, 2 czy 3 lampkami wina to jeszcze nigdy się nie upiłam wink.
        A z przyczyny antybiotyku na pewno nie wypiję więcej.
    • alexa0000 Re: Antybiotyki a alkohol 18.09.14, 21:54
      Jesli chodzi o klindo, nie przejmowałabym sie interakcją z alkoholem- tzn nie tym, że zejdziesz, bo nie w tym rzecz, ale raczej martwiłabym si tym, czy doniesiesz do wychodka na czas. Ktoś mi bliski nie doniósł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka