Dodaj do ulubionych

Szkoły wyznaniowe

13.10.14, 18:10
Znajoma w Wielkiej Brytanii zapisała synka do szkoły katolickiej, chociaż jej praktyki religijne od lat leżą odłogiem wink. Twierdzi, że to są szkoły na świetnym poziomie.
A jak jest w Polsce? Nacisk na poziom nauczania, dyscyplinę zachowania, praktyki religijne, czy może są to szkoły "katolickie" głównie z nazwy?
Podzielcie się wiedzą, ematki dzieci/młodzieży chodzących do szkół wyznaniowych (w Polsce), bom bardzo ciekawa...
Obserwuj wątek
    • arwena_11 Re: Szkoły wyznaniowe 13.10.14, 18:29
      Moja córka chodzi do szkoły katolickiej. Syn już skończył. Mają swoje msze( pierwsze piatki, roraty,) rekolekcje wyjazdowe( 3 dni ). Modlą się na początku lekcji.
      Poziom wysoki ( popatrz na rankingi warszawskie )
      • lily-evans01 Re: Szkoły wyznaniowe 13.10.14, 18:32
        Ale to szkoła w Warszawie?
        W moim mieście w 1 ze szkół katolickich jest podobny system (msze, roraty, modlitwy). Są jeszcze 2, o których niewiele wiem. Osoby, które posyłają tam swoje dzieci albo mają znajomych posyłających tam dzieci wink zgodnie twierdzą, że jest dobry poziom nauki.
        • arwena_11 Re: Szkoły wyznaniowe 13.10.14, 18:35
          tak w Warszawie
        • arwena_11 Re: Szkoły wyznaniowe 13.10.14, 18:38
          a i dla nas ważna była też kameralność, dobrze dobrana kadra. Oraz to, że wartości jakie są dzieciom przekazywane są spójne z tym co mówimy w domu
    • kakony Re: Szkoły wyznaniowe 13.10.14, 18:54
      znam kilka szkół ewangelickich, mają wysoki poziom, są kameralne, system zajęć pozalekcyjnych, dziecko spędzające wiele godzin w szkole nie jest w przechowalni (świetlica), ale czynnie uczestniczy w różnorodnych zajęciach. mam zamiar do jednej z nich wysłać dzieci.
    • plater-2 Re: Szkoły wyznaniowe 13.10.14, 20:43
      Szkola wyznaniowa moze byc różna, zalezy jaka idea przyswieca tym, którzy ja prowadzą.

Nie zawsze chodzi o wysrubowany poziom i dobre miejsce w rankingu wojewodzkim. Wazna jest misja wychowawcza, opieka, wiezi kolezenskie jakie zawiazuja sie w internacie.

Przykladem moga być szkoły zawodowe salezjanskie lub szkola gastronomiczna niepokalanek w Nowym Saczu
    • joa66 Re: Szkoły wyznaniowe 13.10.14, 20:43
      Wydaje mi się (doświadczenia mojej siostry, a raczej jej dzieci), że te szkoły różnią się od siebie bardzo-zarówno poziomem, dysycypliną czy "religijnoscią"

imho - podobnie jak w przypadku innych szkół, warto się przyjrzeć tym, które nas by ewentualnie interesowały- sama nazwa "katolicka" niewiele mówi.

Pomijając już etap edukacji - słyszałam o pewnym katolickim liceum, które program miało dosyć standardowy, było w nim jednak sporo uczniów, z którymi nie radzili sobie rodzice - wierzyli, że katolicka szkoła im dzieci wychowa.
      • plater-2 Re: Szkoły wyznaniowe 13.10.14, 21:00
        Bo to zalezy, kto taka szkole prowadzi. Moze grupa swieckich katolikow, moze jakies zgromadzenie zakonne.

Kazda szkola ma statut i regulamin, ktory nie jest pisany przeciez pod jedno kopyto, przeciwnie - wychodzi naprzeciw konkretnym problemom, konkretnym srodowiskom.

Moze to byc liceum z wysrubowanym programem np. zmartwychwstanki czy nazaretanki w warszawie) albo szkola z zalozenia dla dzieci trudnych, osieroconych itp.
    • helufpi Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 00:21
      W Polsce nie ma raczej szkół typowo wyznaniowych, takich jak w UK - tzn. wymagających aktu chrztu na dzień dobry. Raczej są szkoły prowadzone przez zgromadzenia zakonne czy stowarzyszenia ludzi świeckich przyznających się do kościoła, ale one nie wymagają nawet uczestnictwa uczniów w modlitwach, jedynie poszanowania ich. Większość nie ma przymiotnika "katolicki" w nazwie. Poziom jest wysoki, można sobie sprawdzić w rankingach. Nacisk jest na rozwój cnót, w rodzaju pracowitości, koleżeństwa, współpracy, szacunku dla innych itd. itp.
      • lily-evans01 Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 00:29
        W moim mieście 1 szkoła podstawowa ma nazwę "katolicka", 1 ma nazwę zgromadzenia zakonnego - praktyki religijne w obydwu są wymagane, typu udział w mszy, modlitwa na początek dnia itp., organizuje się też różne uroczystości religijno-patriotyczne.
        Jest też z kolei szkoła, której program i założenia jednocześnie mnie fascynują i przerażają, bo w moim odczuciu zbliża się do sekty - np. przyjmuje się wyłącznie dzieci z pełnych rodzin, każda rodzina dostaje "duchowego opiekuna" na cały okres edukacji, wszystko w bardzo świętej atmosferze, a jednocześnie dość wysokie czesne plus obowiązkowy wykup udziałów, nawet w wysokości kilkunastu tysięcy zł.
        • helufpi Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 01:01
          Żadna ze szkół, które znam i uważam za katolickie (niekoniecznie w nazwie) nie egzekwuje udziału w mszy (np. przez obniżenie zachowania, sprawdzanie obecności) ani w żaden sposób nie egzekwuje modlenia się (nawet trudno mi sobie wyobrazić, jak miałyby to robić). Ba, nawet często msza na rozpoczęcie roku szkolnego jest w inny dzień, np. w sobotę, a nie w czasie lekcji, jak w zwykłych szkołach. W jednej znanej mi szkole katolickiej rekolekcje nie kasują zajęć dydaktycznych - więc jest paradoksalnie nawet mniej katolicka niż szkoła masowa. Inna rzecz, że w takich szkołach dzieci są raczej głównie z rodzin wierzących i tak czy owak chodzą do tego kościoła i modlą się, więc osoba z zewnątrz może to sobie tłumaczyć instytucjonalnym zmuszaniem.
          • paliwodaj Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 04:09
            szkoly popularne wsrod moich znajomych w USA. Poziom - jezeli mam porownac do moich szkol publicznych pewnie nieco nizszy, mamy dzieci w tym samym wieku.
            Dzieci wychodzace z middle school czesto zostaja w tyle w high school
            Roznica jest taka ze jak dzieciak przyniosl noz do szkoly to dziciaka wywalili, zamiast jak w szkole publicznej, kazali oddac matce do kuchni
            Z tego co wiem brak jest wykrywaczy metali, security jak w szkolach w wielkich miastach
      • arwena_11 Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 10:34
        jak najbardziej są. W szkole podstawowej moich dzieci, akt chrztu jest jednym z dokumentów obowiązkowych przy zapisie. A jeżeli go nie ma to rodzice muszą złożyć oświadczenie, ze zgadzają się na to, że szkoła przygotuje dziecko do tego sakramentu i komunii. Ze 3 lata temu była piękna uroczystość, gdzie dziewczynka w 5 klasie ( po 2 latach przygotowań ) przystępowała do sakramentu chrztu i komunii. We mszy specjalnie dla niej przygotowywanej przez księdza prefekta z posługą liturgiczną szkoły, uczestniczyła cała szkolna wspólnota ( a i wielu rodziców ). Przyjemną niespodzianką, o której nikt nie wiedział był poczęstunek zorganizowany przez rodziców dziewczynki na szkolnej świetlicy - dzieci zachwycone bo uciekły wszystkie lekcjesmile
    • rosapulchra-0 Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 06:27
      Moje dzieci chodziły do katolickiej szkoły dla dziewcząt. Szczerze nie polecam, ale nie ze względu na wyznanie, bo do tej szkoły chodziły dzieci różnych wyznań, tylko ze względu na jednopłciowość w szkole.
      • lily-evans01 Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 07:58
        Jednopłciowość w szkole to marzenie mojej córki akurat - zwłaszcza, że znamy dziewczynkę chodzącą do takiej szkoły, 20 dziewuszek w klasie.
        Mali chłopcy potrafią być potwornie chamscy, a mam wrażenie, że ciut starsi jeszcze bardziej wink.
        Ale jedyna szkoła, jaką znam, rozdzielająca płeć uczniów po klasach, jest prowadzona przez Opus Dei, więc może podarujmy sobie wink.
        • aquella Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 08:49
          u mnie w mieście (50tys. mieszkańców) też jest taka szkoła ale nie Opus Dei, i zastanawiam się czy nie byłoby mojemu synowi fajnie w takiej klasie ale na tym poprzestanę
    • feel_good_inc W Bolandzie wszystkie szkoły są wyznaniowe 14.10.14, 08:39
      Dwie godziny katolicyzmu w tygodniu, jedna historii.
      Na szczęście można dziecko z tego wypisać.
      • aquella Re: W Bolandzie wszystkie szkoły są wyznaniowe 14.10.14, 08:52
        ale z czego można wypisać? z katolicyzmu owszem ale to nie zmieni ilości lekcji historii, dzieci obijają się na świetlicy po prostu
        • kolter Re: W Bolandzie wszystkie szkoły są wyznaniowe 14.10.14, 09:48
          aquella napisała:

> ale z czego można wypisać? z katolicyzmu owszem ale to nie zmieni ilości lekcji
          > historii, dzieci obijają się na świetlicy po prostu

mają czas na odrabianie poważnych lekcji a nie bzdur katolickich
          • lily-evans01 Re: W Bolandzie wszystkie szkoły są wyznaniowe 14.10.14, 10:44
            Hm, moje dziecko swego czasu chciało zostawać w świetlicy i odrabiać lekcje z koleżankami wink.
            Może jest po prostu za mała, ale jak zobaczyłam te ścierane po wielokroć gryzmoły, byle jakie pismo itp., to stwierdziłam, że spokojniej odrobi w domu (choć NIE POMAGAM - ale ona wie, że jak będzie pisać a la dysgrafik, to karzę jej zetrzeć i od nowa wink ).
    • plater-2 Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 09:00
      www.rsk.edu.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=98&Itemid=162

Gimnazjum Towarzystwa Salezjańskiego im. Św. Jana Bosko przy Salezjańskim Ośrodku Wychowawczym "Dom Młodzieży" Studium Zawodowe Towarzystwa Salezjańskiego
      z klasami przysposabiającymi do pracy o kierunku stolarz
      Ośrodek wychowawczy typu resocjalizacyjnego. Przyjmuje młodzież z postanowieniem sądowym, chłopców z zaburzonym zachowaniem
    • mynia_pynia Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 09:05
      Syn chodzi na razie do przedszkola przyszkolnego. W mojej wsi jest taka szkoła i dlatego.
      Jest mała, kameralna, nauczyciele świeccy.
      Nie posłałabym dziecka do szkoły tylko dla chłopców czy dla dziewczyn bo to krzywi charakter, podsyca zboczenia - oczywiście moim zdaniem.

• plater-2 Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 09:51
        Sa szkoły (niekoniecznie wyznaniowe), które przyjmuja tylko uczniów konkretnej płci.
      • lily-evans01 Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 10:47
        W naszej szkole, koedukacyjnej, a przy tym takiej ę/ą, och i ach, 2 dość problemowi chłopcy w klasie mojej córki zabawiali się ściąganiem spodni i gaci kolegom na oczach całej klasy. Niestety krzywy charakter, chamstwo i nadmierne zainteresowanie seksualnością nie mają nic wspólnego z tym, czy szkoła jest koedukacyjna, czy nie.
        • eweliska18 Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 10:52
          mam dziecko w szkole katolickiej, zapisałam ją tam ponieważ szkoła jest mała, bezpieczna, uczeń nie jest anonimowy, brak zmianowości, w klasie jest 18 osób, codziennie rano krótka modlitwa przed lekcjami, każdy piątek msza dla dzieci, córka lubi chodzić, jest w klasie 0
        • andaba Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 10:55
          Moi synowie chodzili do katolickiego gimnazjum - wysoki poziom, bo dzieci przyjmowane na podstawie ilości punktów, zero problemów wychowawczych (największym problemem o jakim słyszałam na przestrzeni kilku lat było kilkakrotne znalezienie... kanapki w koszu na śmieci).
          Poza tym szkoła niczym nie różniła sie od "zwykłej", żadnych wymagań dotyczacych praktykowania, pza mszami szkolnymi rzy okazjach.
          • lily-evans01 Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 11:17
            No właśnie zastanawiam się nad kwestiami wychowawczymi, czy szkoły wyznaniowe faktycznie mają jakiś patent na to wychowanie, czy zależy to też od środowiska, jakie się trafi.
            Mam lekki przegląd szkół niepublicznych. Pomimo mało licznych klas, testów na wejściu wyselekcjonowanych niby to dzieci, ochroniarzy, monitoringów i innych pierdów - problemy wychowawcze i problemy z dyscypliną na lekcjach czasami nie odbiegają od tego, co dzieje się w bardzo bardzo przeciętnych rejonówkach.
            • hermenegilda_zenia Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 11:35
              Wątpię - ostatnie głośne skandale, między innymi ze szkołą katolicką w Gdańsku (zakaz publikacji reportażu w mediach ogólnopolskich, wywalenie ojca dyrektora, itp.) pokazują, że te szkoły są raczej wylęgarnią patologicznych zachowań. Życie pełne nakazów, zakazów i bezwzględnego posłuszeństwa skutkuje wśród gó...arstwa erupcją agresji i sprzeciwu często skierowanego przeciw kolegom/koleżankom.
              • lily-evans01 Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 11:58
                W szkole pełnej luzu, swobody i cackania się z dzieciakami u mojej córki też wcale nie tak mało tej agresji i chamstwa... A nauczyciele często niestety zachowują się jakby mieli związane ręce i nie umieli przywołać do porządku nawet 8- i 9-latków.
            • ewa_mama_jasia Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 13:44
              U syna w szkole każdy miesiąc jest poświęcony jakiejś cnocie/zalecie. I są one omawiane przy okazji różnych zajęć. Jest krzewienie dobroczynności (zbiórki na różnorodne cele, udział w akcjach charytatywnych, wolontariat) . Poza tym jest większa dyscyplina, zdarzają się zachowania nieciekawe jak w każdej szkole ale nic takiego, z czym szkoła nie mogłaby sobie poradzić. Jest jeden bezsprzeczny plus takiej szkoły pozarejonowej - jeśli szkoła nie potrafi sobie poradzić z uczniem, jest relegowany. Plus lub minus, jak kto uważa. Ale z pewnością jest to jakiś straszak na rodziców i dzieci żeby nie przekraczały pewnych granic.
              Co do religijnych aspektów szkoły - jest możliwość praktykowania, choć nikt nie rozlicza obecności:: poranna modlitwa, msze pierwszopiątkowe, przygotowanie do komunii w szkole, roraty itp. Niemniej mam wrażenie, ze gdyby na modlitwie porannej czy mszy pierwszopiątkowej była zaledwie połowa dzieci, z pewnością dyrekcja zaostrzyłaby wymagania.
              Może brak jest wymogów bo zakłada się że dzieci i tak praktykują, w szkole czy poza nią i nie zachodzi konieczność dokumentowania tych praktyk.
          • andaba Re: Szkoły wyznaniowe 14.10.14, 11:26
            Moim zdaniem nie tyle patent (choć akurat salezjanie słyną z pracy z młodzieżą, także trudną), ile kwestia środowisk, z jakich dzieci pochodzą, no i wiadomo że do takiej szkoły idą dzieci ambitne, którym zależy na wynikach i na ocenie z zachowania, więc się nie wychylają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka