Dodaj do ulubionych

Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej?

15.10.14, 14:08
Zalozmy ze bierzemy pod uwage ten sam model. Ikea wiadomo jakość Ikea. Sa fani i przeciwnicy.
Stolarz zalozmy ze dobry i oferuje uslugi w "normalnej" (w sensie ze bez skrajnosci) cenie. I tak najprosciej mowiac - ktora wersja z poznizszych? Idziecie do stolarza bo zrobi cos:

a) w podobnej cenie co Ikea ale lepsza jakosc
b) taniej niz Ikea i porownywalna jakosc
c) drozej niz Ikea i lepsza jakosc

Opcje "d) drozej niz Ikea i gorsza jakosc" z oczywistych wzgledow odrzucamy wink

Oswieccie mnie - czemu stolarz a nie Ikea (lub inny marketowy producent mebli na wymiar)?

Tylko nie atakujcie ze Ikea to tandeta i w ogole smile

A jak byscie mialy ochote podzielic sie tym jak Ikea (lub inni marketowi stolarze) wycenili Wasze kuchnie w porownaniu do "niemarketowego" stolarza bylabym wdzieczna.
Obserwuj wątek
    • pomidorpomidorowy Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 14:15
      ja wybieram IKEA...jakosc swietna przynajmniej moj liljestad z drewna debowego (fronty) a i znajdz stolarza ktory da Ci 25 lat gwarancji ( co w przyp. ikea nie jest fikcja). Kolerzanka po kilkunastu latach dostala nowiutkie fronty (cala kuchnia) bo jeden odbarwil sie od slonca.
      • lafiorka2 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 16.10.14, 08:14
        pomidorpomidorowy napisała:

> ja wybieram IKEA...jakosc swietna przynajmniej moj liljestad z drewna debowego
        > (fronty) a i znajdz stolarza ktory da Ci 25 lat gwarancji ( co w przyp. ikea ni
        > e jest fikcja). Kolerzanka po kilkunastu latach dostala nowiutkie fronty (cala
        > kuchnia) bo jeden odbarwil sie od slonca.

znaczy jak pójde z moją komodą,która się też odbarwiła dadzą mi nowe ?big_grin
        • f.lamer Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 16.10.14, 09:15
          > znaczy jak pójde z moją komodą, która się też odbarwiła dadzą mi nowe?

zależy w jakim jest systemie. są różne gwarancje w zależności od systemów
    • beataj1 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 14:21
      U mnie decyzja za Ikeą była dosyp łatwa. Po pierwsze primo podobał mi się konkretny model - nawet jakbym robiła u stolarza to pewnie poszłabym w podobna wersję - czyli nie miałam specjalnych wymagań które można zrealizować tylko na zamówienie.
      Po drugie - bardzo poważnym argumentem było to że jesteśmy osobami którym ciągle coś się niszczy albo obtłucze albo uszkodzi plus mamy 2 letnia córkę która własnie odkrywa uroki mazania skrobania itd. Jeśli by nam się coś zniszczyło bez kombinowania i cudowania idziemy do sklepy bierzemy brakującą część z pólki i włala. Gotowe. Nie ma cudowania że odcień inny albo że pan Gienek własnie się przebranżowił i teraz zajmuje się dekarstwem.
      Po trecie jak mi się znudzą fronty za 5 lat procedura jak powyżej. Wszystko do siebie pasuje nie ma problemu.
      I po czwarte jak już gdzieś tu wcześniej powiedziałam - lite drewno jako materiał jest mi całkowicie obojętne. Jak jest spoko jak nie ma to nawet lepiej. Nie lubię koloru drewna zatem i tak szafki byłyby pomalowane kryjącą farbą.

Cenowo - porównywalnie. Czasowo nie ma o czym mówić tu przewaga Ikei bez dwóch zdań.

A i Ikee mam prawie pod nosem - nie musiałam do niej jechać przez pół Polski,.
    • araceli Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 14:27
      W poprzednim mieszkaniu miała kuchnię z dobrego studia (lepszej jakości ale i droższą). Miało to swoje plusy (ogromny wybór frontów na przykład) ale też i minusy (brak nawiercenia szafek i możliwości zmiany wysokości półek, w ogóle każda zmiana wychodziła drogo).

Teraz mam kuchnię z Ikei. Na jakość nie narzekam, stolarz wycenił drożej. Po montażu parę rzeczy jeszcze mieniłam za grosze. Niestety teraz zmienili system więc frontów już nie zmienię za parę lat jak planowałam.

Dla mnie głównym wyznacznikiem byłoby czy da się kuchnię ergonomicznie urządzić standardowymi szafkami. Te z Ikei teraz są wyższe i pojemniejsze (kosztem cokołu) - pamiętam jak kolega chciał u stolarza takie zamówić parę lat temu to kosztowało go to 30% więcej. Bo niby stolarz może wszystko ale i tak większość korzysta z gotowych frontów z hurtowni więc za każde dopasowanie dodatkowo płacisz.
      • beataj1 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 14:31
        No o tej wysokości trzeba pamiętać. My postanowiliśmy nie zmieniać kuchni gazowej wolno stojącej na zabudowaną bo ma 5 lat i jeszcze pewnie z 5 polata. Potem sobie dokupimy brakującą szafaczkę i kuchnie i piekarnik.
        Uczciwie przyznam że nie sprawdziłam wysokości bo myślałam że są standardowe. Jakie było moje zdziwienie jak się okazało że kuchenka jest za niska.
        Trzeba było kuchenkę podnosić smile
        • araceli Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 14:35
          A to nawet nie kwestia Ikei smile W poprzednim mieszkaniu stolarz musiał dorobić podest do gazówki bo standardowe nóżki wyciągnięte 'na maksa' nie dawały rady smile
    • nevada_r Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 14:42
      Stanowczo Ikea - o wiele taniej niż stolarz. Jakość też świetna. W porównaniu - koleżanka robiła u stolarza kuchnię 2 razy mniejszą od mojej, wyglada podobnie, ale musiała zapłacić 1,5 razy tyle, co ja
    • tol8 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 15:01
      Tylko Ikea. Mam doświadczenia w rodzinie tu i tu.
      Po pierwsze: cena. W Ikea wyjdzie ci taniej, jeśli liczysz na cicho i maksymalnie wysuwające się szuflady, druciane obrotowe półki itp.
      Po drugie: gwarancja. 25 lat nie da Ci nikt inny.
      Po trzecie: mnóstwo dedykowanych dodatków.
      Po czwarte: ja uwielbiam Ikea, zawsze możesz sobie dokupić coś lub zmienić małym kosztem.
      • kropkaa Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 14.11.14, 17:39
        Naprawdę dedykowali Ci dodatki???
        • morgen_stern Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 02.11.20, 07:57
          Były podpisane "Dla tol8, z wyrazami szacunku".
    • snowdust Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 15:27
      No to dalyscie mi do myslenia...
    • joxanna1 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 15:57
      No ja właśnie kupiłam Ikeę. Bo była tańsza. Niedługo do niej się przeprowadzę, już jest zamontowana. No i niestety, widać, że to jednak gorsza jakość, niż 10letnia kuchnia od stolarza. Gadżety i tak ma każdy (te szuflady, które się same zamykają, szybki itp), a jakoś od stolarza to wygląda solidniej. No i Ikea ma mały wybór jednak kolorów, frontów. Nagięliśmy się i mamy zamiar być absolutnie szczęśliwi z tą kuchnią, ale nie ma co ukrywać - była 2 x tańsza od stolarza.
      • aqua48 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 16:06
        Wybrałabym stolarza tylko gdybym miała kuchnię do której nie pasują standardowe szafki, lub jakieś załomki do zagospodarowania.
      • koronka2012 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 14.11.14, 22:38
        W poprzednim mieszkaniu miałam kuchnię robioną na wymiar, fronty z drewna, i niestety po parunastu latach lakier na frontach się przeciera. U eksa była kuchnia z Ikei w podobnym wieku - i z nią nic się nie działo.
    • nenia1 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 16:35
      Kuchnię mam z Ikea, za to meble w gabinecie robione na wymiar przez stolarza - lakierowane w półmacie, drogie jak cholera, ale miał być wypas. Efekt? Kuchnia jaka była 5 lat temu taka jest nadal, meble gabinetowe, no cóż - biurko pęka na łączeniu, są widoczne liczne zarysowania od "byleczego" , 2 szuflady się zacinają, powstały przebarwienia w miejscach intensywniej użytkowanych. Ikea ma różne produkty, to trochę jak z odzieżówką i z Zarą - są rzeczy kiepskiej jakości i są rzeczy trwałe i fajne. Natomiast niektórzy przyklejają jedną podsumowującą łatkę. Uważam, że meble kuchenne Ikea ma niezłe, a ze stolarzem jest loteria, chyba że jest to ktoś polecany, ale i nawet wtedy różnie bywa. W Ikea od razu widzisz co kupujesz, nie ma też problemów z ewentualną reklamacją. Wyciskacz do czosnku wymieniałam chyba z 10 razy i nikt się nawet nie skrzywił.
    • mynia_pynia Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 16:45
      Mam meble od stolarza takie jak chciałam z bardzo dobrymi zawiasami i suwnicami za 14 tyś (mam małą kuchnię). Byłam w Ikei po meble i robili mi wycenę, wyszło około 9 tyś., ale jednak wybrałam stolarza bo chciałam szafki szerokie na 80 czy tez 90 cm - nie pamiętam jakie mam wink.
      Kuchnia po 3 latach wygląda jak nowa.
      Teraz zamówiłabym meble w Ikei wink - bo taniej i nie warto było dla tych szuflad płacić o 5 tysi więcej.
    • eliszka25 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 17:01
      niedawno mialam ten sam dylemat z wybieraniem kuchni. odwiedzilismy kilka roznych miejsc, w tym znalazla sie tez ikea. dwa z tych miejsc, to byly stolarnie specjalizujace sie w budowie kuchni. ostatecznie wybor padl na meble z ikei, po pierwsze dlatego, ze za kuchnie z wszelkimi mozliwymi bajerami, jakie wpadna mi do glowy, zaplacimy 1/3 ceny ze stolarni. na dole chce miec same szuflady i jak powiedzialam to u stolarza, to owszem, nie ma problemu ze zrobieniem, szuflady samodomykajace, cuda-niewidy, owszem, wszystko jest mozliwe, tylko kosztuje dodatkowo. czesto i 10x tyle, co w ikei. tutaj mamy moduly, ktore mozna mnozyc i dopasowywac do danego pomieszczenia, u stolarza kazda zmiana ich standardowego modulu kosztuje dodatkowo. no i sprawa podstawowa - zaden stolarz nie daje 25 lat gwarancji na swoje meble.

poza tym, jak znam siebie, to wiele rzeczy "wyjdzie w praniu", czyli w trakcie uzytkowania kuchni dojde do wniosku, ze przydaloby mi sie jeszcze to czy tamto. z meblami ikeowymi nie ma problemu, bo idzie sie do sklepu, bierze z polki i montuje w meblach i ma sie 100% gwarancji, ze bedzie do siebie pasowalo. u stolarza kazda przerobka gotowej juz kuchni kosztuje gruba kase, a dokupic roznych rzeczy gdzie indziej czesto nie mozna, bo nie pasuja. moja szwagierka ma wlasnie taki problem. kuchnie ma od stolarza i teraz chcialaby zamontowac sobie w szufladach takie przegrodki, montowane na stale. u stolarza kosztuje to koszmarne pieniadze, a inne nie pasuja. z ikea takiego problemu nie ma.
      • maslova Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 16.10.14, 10:51
        eliszka25 napisała:

moja szwagierka ma wlasnie
        > taki problem. kuchnie ma od stolarza i teraz chcialaby zamontowac sobie w szuf
        > ladach takie przegrodki, montowane na stale. u stolarza kosztuje to koszmarne p
        > ieniadze, a inne nie pasuja. z ikea takiego problemu nie ma.

Potwierdzam. Mam kuchnię zrobioną na wymiar przez studio kuchenne. Generalnie z samych mebli jesteśmy bardzo zadowoleni, ale jeśli chodzi o dokupienie wyposażenia do szuflad czy szafek (typu segregatory, przegródki, kosze), to jest naprawdę ciężko znaleźć coś fajnego, a ceny w ogóle są powalające.
    • pomidorpomidorowy Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 19:07
      ale pamietaj ze fronty ikea tez róznia sie jakoscia. ja mam dab i jak na razie a ma 6 lat brak jakichkolwiek sladów uzywania , nie wiem jak inne
      • kamire12 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 19:38
        n i teraz Ikea ma inne kuchnie. ten system METOD moim zdniem jakosciowo i wygladem jest duzo gorszy od tych co bylo poprzednio. jak poprzednio kuchnie ikeii mi sie bardzo podobaly, to teraz nie bylam w stanie sie zdecydowacsad
    • thea19 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 19:57
      ikea zalety: masz dluga gwarancje, mozliwosc latwej wymiany frontow (teoretycznie poki nie wycofaja)
      ikea wady: kuchnie musisz miec w konkretnym wymiarze - nie dobierzesz waziutkich szafeczek albo bedziesz miec 10cm do sciany, cena wcale nie jest atrakcyjna: jak podliczysz wszystkie zawiasy, mocowania, uchwyty to zobaczysz cene ostateczna materialu, dolicz jeszcze montaz (chyba 250zl mb), nei podobaja mi sie dziury w srodku szafek na calej wysokosci po obu stronach

stolarz zalety: dopasuje meble idealnie pod wymiar, piekarnik wstawi na takiej wysokosci jak chcesz, zrobi polki na wino i inne duperele
      stolarz wady: moze uzyc kiepskiego materialu i po miesiacu moze nie odbierac telefonu - warto skorzystac z firmy istniejacej dluzej na rynku.
      • mum2004 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 21:09
        thea19 napisała:

> ikea wady: kuchnie musisz miec w konkretnym wymiarze - nie dobierzesz waziutkic
        > h szafeczek albo bedziesz miec 10cm do sciany,

To też jest do przejścia - biorąc montaż z ikei panowie bardzo ładnie dopasowują robiąc blendy.

Mam kuchnię z ikei - jestem b. zadowolona. Pamiętam, że na zamówienie u stolarza wychodziło nam sporo drożej.
      • nevada_r Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 16.10.14, 00:06
        >ikea wady: kuchnie musisz miec w konkretnym wymiarze - nie dobierzesz waziutkich szafeczek albo bedziesz >miec 10cm do sciany

Guzik prawda, od razu sobie planujesz, jaki masz rozmiar danej ściany, i możesz sobie do niego dostosować szafy i zaślepki. Mamy niestandardowo i panowie to dopasowali idealnie, nie ma żadnych przerw.

>cena wcale nie jest atrakcyjna: jak podliczysz wszystkie zawiasy, mocowania, uchwyty to zobaczysz cene >ostateczna materialu, dolicz jeszcze montaz (chyba 250zl mb)

No właśnie jak sobie podliczyłam wszystko - z montażem, mocowaniami i uchwytami, to mi wychodzi i tak sporo taniej niż u stolarza (ok. 1,5 raza taniej za kuchnię 2x większą niż u mojej koleżanki,która robiła sobie kuchnię właśnie u stolarza).

>nei podobaja mi sie dziury w srodku szafek na calej wysokosci po obu stronach

A tego zarzutu nie rozumiem?
        • madzioreck Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 01.11.14, 00:34
          > Guzik prawda, od razu sobie planujesz, jaki masz rozmiar danej ściany, i możesz
          > sobie do niego dostosować szafy i zaślepki. Mamy niestandardowo i panowie to d
          > opasowali idealnie, nie ma żadnych przerw.

Ale zostaje niewykorzystane miejsce, co w małej kuchni jest nie bez znaczenia. Ja w miejscu takiej przerwy mam wąziutką szafkę z wysuwaną półką i tam będą butelki z oliwami, octami i takimi tam.

>nei podobaja mi sie dziury w srodku szafek na calej wysokosci po obu stron
          > ach
          >
          > A tego zarzutu nie rozumiem?

Pewnie chodzi o otwory nawiercone tak, żeby móc sobie dowolnie przestawiać półki. Też bym nie była zachwycona (weź to przetykaj wszystko jak Ci się mole zalęgną big_grin ), aczkolwiek gdybym rozważała zakup mebli, pewnie bym z fajnych nie zrezygnowała z tego powodu.
    • beverly1985 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 20:47
      Nie brałam pod uwagle ikei, chciałam miec meble na wymiar dokladnie tekie jakie sobie wymarzylam. Nie wiem, czy wyszło drożej, czy taniej (pewnie drożej). Czy ikea w ogóle robi na wymiar?
    • wispar1 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 21:01
      Z Ikea bym wzięła jakbym liczyła kasę. Wychodzi taniej.
      Wzięłam od stolarza, powiedziałam mu tylko zarys mniej więcej czego chcę. Zrobił super, solidnie, szybko, podoradzał w kilku sprawach, sam kupił zlew, podłączył kuchenkę itd, zaplanował kosze, cargo, w stosunku do moich potrzeb, zamówił wytłaczane jednolite wkłady na sztućce na wymiar moich szuflad, dorzucił stolik do kompletu, itd Bardzo jestem z kuchni zadowolona, a gwarancję mi dał... dożywotniąsmile
      • aneta-skarpeta Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 21:49
        ale jaką masz gwarancję, że za 25 lat twój stolarz będzie istniał?
        • wispar1 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 15.10.14, 22:02
          zastrzegł, że do jego śmiercismile a nie firmy. a młodszy ode mnie był zdziebko, więc jest szansa że strzelimy w kalendarz w podobnym wieku big_grin Odpukać szósty rok kuchnia wygląda jak nowa, wiadomo, że gwarancję daje na wady a za jakiś czas samej mi się zachce zmienienia mebli
          • beata985 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 24.02.19, 19:44
            Jak ze Śląska to poproszę namiar na @gazetowa
    • deelandra Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 16.10.14, 07:22
      Wybrałabym stolarza, żeby NIE MIEĆ mebli z IKEA. Lubię mieć coś innego niż wszyscy.
      Stolarz chyba nie może wyjść drożej niż IKEA, bo IKEA ma te w miarę fajne meble w jakiejś wydumanej mocno cenie.
      Jak liczyłam kuchnię, która by mi się podobała to wyszło mi chyba 30 tysięcy.
      • lafiorka2 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 16.10.14, 08:22
        deelandra napisał(a):

> Wybrałabym stolarza, żeby NIE MIEĆ mebli z IKEA. Lubię mieć coś innego niż wszy
        > scy.
        > Stolarz chyba nie może wyjść drożej niż IKEA, bo IKEA ma te w miarę fajne meble
        > w jakiejś wydumanej mocno cenie.
        > Jak liczyłam kuchnię, która by mi się podobała to wyszło mi chyba 30 tysięcy.

no i ten właśnie argument do mnie też przemawia...Wystarczy,że wszyscy mają "salony" z ikei to jeszcze kuchnie? a mówią, że za komuny wszyscy mieli tak samo urządzone mieszkaniasmile
    • rosapulchra-0 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 16.10.14, 08:11
      Zdecydowanie stolarz, a nie popłuczyny z Ikei.
      • lafiorka2 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 16.10.14, 08:19
        własnie mam teraz ten sam problem.
        Moja mam ,moja ciocia mają kuchnie od stolarza na zamówienie.Mojej przyjaciółki mama też.Wszystkie kuchnie :REWELACJA! na prawdę spoko...Nie wiem jaka jest cena z Ikei,moja ciocia dała 25 tys?20? jakoś tak ,ale kuchnia ogromna...i NIC się nie dzieje.U mojej mamy też nic,a kuchnia ma może z 10lat? albo więcej.
        Mam kilkuletnią kuchnię w pracy,wygląda...tak sobie.Podoba mi się i owszem,ale ta jakość jednak jakby inna.
        • rosapulchra-0 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 16.10.14, 08:32
          Jeszcze gdy mieszkałam w Polsce to zamówiłam sobie dębowe szafki kuchenne u stolarza - kuchnia 16 m2 i koszt około 20 tys. zł plus blaty z kamienia. Dziś mają one dobrze ponad 15 lat i służą kolejnej rodzinie w stanie idealnym. Ikea może i ładna jest, ale bardzo nietrwała.
          Dopowiem, że przedwojenny dębowy kredens służył w mojej rodzinie przez dziesiątki lat i nadal służy, a wygląd ma rewelacyjny.
          Tylko stolarz i dobre materiały.
          • pomidorpomidorowy Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 01.11.14, 09:05
            ja takze mam debowe meble z IKEA (fronty) bo raczej nikt debowych pudel nie zamawia...Ikea ma rozne standardy w zal od nazwijmy do kolekcji smile
          • evolventa Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 27.04.18, 08:50
            a ja bym właśnie z powodu tej trwałości od stolarza nic solidnego nie zamówiła.... mnie się meble szybko nudzą i jak miałabym się męczyć wiele lat z jedną kuchnią (bo byłaby trwała i szkoda byłoby wyrzucić) to wolałabym coś mniej solidnego, co mogłabym wymienić szybciej.
    • lewapinger Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 16.10.14, 08:47
      Nie wiem co taniej.
      U mnie zabudowa 2 łazienki, jedna duża, druga mała ze skosami plus duża kuchnia z dużą wyspą w stylu prowansalskim, w kuchni meble dębowe malowane na kolor magnolia. Do tego klapa do piwnicy, dębowa poręcz na schody. Za całość zapłaciłam 26000 zł. Bez blatów, które robiłam z granitu.
      Ikea to szajs, oglądałam kilkakrotnie, nie znoszę takiej tandety.
    • gorgolka miałam kilka wycen, wybrałam ikea 16.10.14, 10:12
      moją kuchnię zaprojektowałąm sobie sama, pod siebie.
      Fakt, używałam starego programu ikea, można sobie go wtedy było ze strony pobrać.
      z wydrukiem poszłam do 3 stolarzy (w tym też studia mebli kuch.)
      wycena była od 13 do 27 000 za ten sam projekt. Kuchnia duża, 3 metry zabudowy do sufitu (wysokie szafki stojące i na to jeszcze postawione półki wiszące, pod sam sufit wyszło)
      plus oczywiście zabudowa niska, narożna 4x2 metry
      ikea wychodziła koło 11 000. (bez ich transportu i montażu, transport do mojego miasta z najbliższej ikei ok 600, montaż nie orientowałam się bo zamierzaliśmy sami)
      wszystkie wyceny były bez blatu, ikea też
      ale w międzyczasie przestali produkować wybrane bezuchwytowe lakierowane fronty.

więc wybrnęłam z tego tak: kupiłam cały zestaw ikeoski bez frontów, zapłaciłam za to ok 6 000. To były korpusy z wszystkimi mechanizmami wolnodomykającymi , szufladami, wyposażeniem wewnętrznym szafek, kosze do odpadów, przegródki do szuflad. W to wchodziły też zawiasy do wszyskich frontów, obudowa zmywarki, itp

fronty zamówiłam oddzielnie w miejscowej lakierni, takie jakich już nie było w ikei, z podcięciem, bezuchwytowe, lakierowane. Trochę zachodu z zwymiarowaniem było, ale warto. Odpadł mi też problem z zabudową sprzętu, bo faktycznie wymiary ikeoskich drzwiczek były dostosowane do ich piekarników, mikrofalówek ekspresów, jak byś chciała nieikeowski sprzęt to trzeba by podcinać niektóre drzwiczki.
      Minus taki, że te zamówione nie miały otworów na zawiasy a fronty szuflad otworów monterskich.
      koszt 4900
      więc do 11 000 dobiłam.
      dodatkowo koszt ok 500 złotych za stolarza, który mi te wszystkie fronty powiercił otwory i przymocował zawiasy. w oryginalnych ikeoskich ten wydatek by odpadł.
      Jestem zadowolona, już 3 rok korzystam. Osprzęt - zawiasy i wolnodomykacze to są te same które proponowali stolarze. Chyba bloom czy jakoś tak się nazywało, wszyscy stolarze to polecali, po rozpakowaniu ikei okazało się że dla nich produkuje też ta sama firma, nawet były napisy Bloom dla Ikea

Tylko że to był stary system mebli, od chyba roku w ikea jest nowy, więc nie wiem jak teraz cenowo by wyszło

kolejny raz też bym ikea wybrała,
      ale ja dom budowałam, ścianki mogły być dostawiane pod konkretny wymiar szafek, (np zabudowa wysoka ściankę na 3.60 postawiłam, tak że 6 szafek 60 się zmieściło idealnie )nie było problemów z dopasowywaniem, maskowaniem jakichś tworów.
      • tosia.2012 Po co wam ta gwarancja na 25 lat??? 31.10.14, 23:18
        Byłam dzisiaj w Ikei oglądać kuchnie. Ceny bardzo rózne, ale takie ładniejsze modele są bardzo drogie (od 20tys do 30tys). Jak dla mnie to bardzo drogo.
        Szukam mebli ładnych i nowoczesnych ale w słabszej jakości żeby nie przepłacać. Nie wyobrażam sobie mieć jednej i tej samej kuchni przez 25 lat....Szacuje że moja kuchnia będzie ze mną ok 5-8 lat.
        W obecnym mieszkaniu (które wynajmuje) włascicielka 10 lat temu zainwestowała dużo kasy w zabudowaną kuchnie. Fakt, jest solidna, 10 lat temu pewnie była modna. Jednak jest już to niemodny model w kolorach z tamtej dekady. Teraz podobają mi sie biele i szarości. Jakby to było moje mieszkanie to pewnie chciałabym ją zmienić, odświeżyć...

Tak więc gdzie można kupić tanią kuchnie?
        • pomidorpomidorowy Re: Po co wam ta gwarancja na 25 lat??? 01.11.14, 09:09
          nie ma czegos takiego jak tania i ladna...cos kosztem czegos....zawsze mozna kupic pudla IKEA i zmieniac fronty jak ci sie znudza...ja mam ponadczasowa zabudowe i nie znudzila mi sie pomimo uplywu lat smile liljestadt
          • tosia.2012 Re: Po co wam ta gwarancja na 25 lat??? 14.11.14, 11:37
            Dlaczego nie ma? W Ikea płaci się dużo za marżę, każda pierdoła kosztuję bardzo dużo, nie mówie już o montażu. Płaci się też dużo za gwarancję 25 lat. Nie każdy tyle potrzebujęsmile Myśle że jest dużo ludzi którzy nie chcą mieć tej samej kuchni przez tyle lat. A wymiana frontów to nie to samo, bo po 10-15 latach chcę się wymienić też inne rzeczy jak np układ szafek, ich rozmiar itp.
    • azomim Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 01.11.14, 08:25
      u mnie robił stolarz- ale:
      - Ikea daleeeko
      - mam mieszkanie na poddaszu i zabudowa kuchni jest zupełnie niestandardowa.

Ale gdybym miała Ikea na miejscu i "normalną" kuchnię, pewnie wybrałabym kuchnię od nich.
    • 71tosia Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 01.11.14, 09:24
      jezeli standartowa zabudowa to Ikea jest dobrym wyjsciem - kuchnie estetyczne i normalnej cenie. No i stolarz stolarzowi nie rowny, niektorzy sa dobryz ale nie brakuje tez takich z ktorych nie bedziesz zadowolona. W mieszkaniu mam zabudowe z jakies firmy niemieckiej - calkiem ok, byla w porownywalnej cenie jak Ikea ale zrobiona na wymiar co dla mnie bylo zaleta. Ja bym raczej sie zastanowila co ci sie podoba i dopiero wtedy zastanawiala sie Ikea czy jednak cos innego.
      • mruwa9 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 01.11.14, 09:46
        w przypadki IKEA przynajmniej widzisz i wiesz, za co placisz.
        W przypadku kuchni od stolarza kupujesz kota w worku, a o jakosci produktu dowiesz sie dopiero po fakcie. A ta jakosc moze byc zupelnie nieprzewidywalna i bardzo zalezna od starannosci i umiejetnosci stolarza, ergo- bardzo zalezna od czynnika ludzkiego.No i tekst "kuchnia na wymiar" to jeden wielki pic na wode, bo stolarze tez bazuja na standardowych elementach, np. rozmiarach frontow.
        W przypadku ikea, jesli uszkodzi ci sie np. front czy inny element, czy znudzi ci sie wystroj, mozesz stosunkowo niewielkim kosztem odswiezyc wyglad pomieszczenia, wymieniajac pojedyncze elementy, ktore sa ze soba kompatybilne (o ile ikea znow nie zmieni zupelnie calego systemu) . W przypadku kuchni od stolarza ta sztuka moze sie juz nie udac.
        • tosia.2012 Stolarz dużo taniej 14.11.14, 11:45
          Ja dalej szukam kuchni taniej i nowoczesnej. Koleżanka poleciła mi solarza który robił u niej kuchnie w mieszkaniu kilka lat temu, teraz w nowym domu.
          Wycenił mi mój projekt na 4.5 tys z montażemsmile Dla mnie cena idealna.
          Projekt zrobiłam sobie sama na podstawie tego co się napatrzyłam w internecie i w róznych sklepach (ikei tez), zaplanowałam każda szafkę. Meblę będe z MDF, białe i z połyskiem.
          Zobaczymy jaki będzie efektsmile
          • falka_85 Re: Stolarz dużo taniej 14.11.14, 18:26
            U mnie było podobnie. Znajomi polecili stolarza, który robił im m.in. kuchnię jakieś 3 lata wcześniej. Lakierowane fronty, ciche domykanie szuflad i szafek, z dostawą, montażem (gość podłączył też w cenie zmywarkę, zlew, okap, płytę indukcyjną tylko patrzył jak podłączyć, żeby wiedzieć w przyszłości) w cenie ok. 5 tys - 5.5 tys. Oczywiście nie są to nie wiadomo jakie meble, ale jakość jest w porządku, w tym sensie, że nic nie odpada, nie odkształca się pod wpływem ciepła, mogę siąść czy stanąć na blacie kuchennym bez obaw, że coś pęknie.
            Do Ikei jestem za to zrażona, od czasu zakupu komody, ja rozumiem, że tani "studencki" mebel, ale są jakieś poziomy dziadostwa, do których nie można się zniżać, np. elementy mebla dające się łamać niemalże w palcach, albo szuflady rozpadające się pod ciężarem kilku swetrów.
          • gorgolka Re: Stolarz dużo taniej 14.11.14, 21:15
            i tu objawia się wyższość Twojej sytuacji nad moją
            ja nie miałam nikogo z polecenia i nie chciałam ryzykować
            tym bardziej że byłam po doświadczeniach stolarskich z prostą choć dużą szafką łązienkową na wymiar
            negatywnych doświadczeniach,niby nic, długa na 2 metry, 4 szuflady i 1 drzwiczki szafka pod 2 umywalki, po dwóch poprawkach zadowalała mnie jako tako, szału nie ma, za to drogo dość
            więc z kuchnią z wieloma szafkami i szufladami bałam się
            co innego, gdybym miała polecanego super stolarza

za to super miałam i polecam znajomym pana od blatów corian
            nie dość że przyjechał i zamontował dokładnie w terminie to i koszt był taki jak na początku ustalono, bez niespodzianek żadnych
    • valtho Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 14.11.14, 18:05
      Osobiście wolę Ikee ze sprawdzonymi materiałami i mnóstwem bardzo użytecznych rozwiązań.
    • kochamruskieileniwe Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 14.11.14, 21:25
      Musialam zdac sie na stolarza, a wlasciwie fabrykę mebli.
      Mam kuchnie na poddaszu starego domu. Nietypowe wymiary np szafka ma 93 cm...
      Zwykle stolarze, za nietyowe rozmiary biorą +30 procent (bo fronty standardowe).
      Na szczescie znalazlam fabryke mebli, dla krorych pojecie niestandardowa szeokosc nie istniala.
      Ikea odpadła od razu.
    • janja11 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 26.04.18, 14:33
      Ikea ma świetne rozwiązania techniczne. Świetne prowadnice do szuflad, rolki, wszystko sprawdzone,dopracowane i nic się nie zacina. Mają kasę i możliwości na dokładne sprawdzenie każdego elementu.
      Stolarz tak, ale z rozwiązań technicznych Ikea warto skorzystać.
      • thea19 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 26.04.18, 21:56
        teraz wszystkie szuflady to juz blum w standardzie. maja dozywotnia gwarancje wiec nie trzeba isc po to do ikea.
    • an.16 Re: Meble kuchenne - Ikea czy stolarz? Co taniej? 26.04.18, 14:59
      Żadna. Kupuję w IKEA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka