justyniaczek1 11.01.08, 15:30 tydzień temu i mala jest nieznośna. Nie dość, że je mniej (czego się spodziewaliśmy), to jeszcze histeryzuje z byle powodu (czego się absolutnie nei spodziewaliśmy). Czy któraś z Was też tak miala? Powinnam się martwić? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
strzalka501 Re: Odstawilam Peritol 12.01.08, 21:20 Jestem zaskoczona.Moja mała dostawała peritol na apetyt,ale dośc szybko z niego zrezygnowalismy.Powodował silne bóle i wzdęcia brzuszka:( Zastopiono go Ketotifenem.Przyjmowała go przez kilka m-cy i to z dobrym skutkiem.Mała zauwazyła wtedy,ze jedzenie jest fajne,miłe i ze fajnie jest próbowac nowych rzeczy.Nie jest porzeraczem jedzenia,ale tez nie moge narzekac.A juz od 3 m-cy go nie dostaje. Tak więc ja widziałam w Ketotifenie same plusy. Odpowiedz Link
ameba1234 Re: Odstawilam Peritol 25.01.08, 22:30 moja córcia ma prawie 10 i jest praktycznie tylko na piersi nic innego nie wchodzi, W jakim wieku są wasze dzieci? czy Ketotifen jest można podawać już takim maluchom? Proszę zerknijcie na ulkotkę Odpowiedz Link
strzalka501 Re: Odstawilam Peritol 26.01.08, 16:46 Dawkowanie Ketotifenu jest na ulotce od 6 m-ca. Ale myśle,ze dają go i młodszym dzieciom.Moja dostawała od 7 do 10m- ca i bardzo nam pomógł.Przez ten wzmożony apetyt na Ketotifenia moja córka zauwazyła,ze jedzenie jest frajda i teraz chetnie otwiera buzię.Własciwie to ja teraz tylko tu na forum zaglądam z sentymentu,bo moja mała je dobrze.Naszym problemem jest niska waga,która nie chce drgnąc:(Ania ma teraz 1,5roku i teraz nawet spadła 200g i waży 8500g.Mimo,ze ładnie je:( Ale czekamy na wizyte u endokrynologa-może tam nam coś podpowiedza. Jak nie,to w ostateczności trzeba będzie zrobić test na utajone uczulenie na gluten. Chociaz ja cały czas sie łudzę,że mała zacznie przybierac-jest to tylko kwestią czasu. Tak na marginesie-moja córka zaczęła tez ładnierj jeść,bo i ja odpuściłam.Przestałam sie stresowac tym niejedzeniem,kiedy dowiedziałam sie,ze badania genetyczne wyszły ok.jakoś to mnie chyba uleczyło i przestałam miec ciśnienie na jej jedzenie:) Teraz jest ok. Może nie pochłania wielkich ilości,ale np.wczoraj zjadła 2xpo około 150ml zupy grochowej z mięskiem+1x rosół z kluseczkami.I to same gęste-nie rzadkie!Tak więc dla mnie-super!!! Pozdrawiam i zycze mniej stresu:):):) Odpowiedz Link
strzalka501 Re: Odstawilam Peritol 26.01.08, 16:50 miało być,ze zjadła 2x po 150ml zupy grochowej i jeden raz około 150ml rosołu z kluskami:) W sumie to przez cały dzien(zliczając)zjadła cały talerz zupy.Do tego 2x dziennie kaszkę z butki po około 120ml. Do tego chrupki(te na mleku o smaku ciasteczek z czekolada),kompoty,herbatki,kawałek banana i kawałek jabłka.Dla mnie tyle wystearczy.Szkoda tylko,ze nie przybiera na wadze:( Odpowiedz Link
la.sonrisa Re: Odstawilam Peritol 10.02.08, 13:10 strzalka501, a jakie badania genetyczne robilaś coreczce z powodu braku apetytu? Odpowiedz Link
olus22 Re: Odstawilam Peritol 15.02.09, 14:39 Witam Moja córka ma 21 miesiecy waży 8200 nie dostaje glutenu i mleka.Po odstawieniu tego wszystkiego i tak waga nie idzie do przodu. Teraz dostaje Peritol ale słyszałam od innego lekzrza żeby odsatwi ponieważ powoduje trwału uszkodzenia mózgu. mówiła że nie słyszała pozytywnych opini ta temat tego syropu. Odpowiedz Link
golabki220 Re: Odstawilam Peritol 01.02.08, 12:39 A ja mam pytanie odnośnie peritolu od ilu miesięcy można podawać? Pediatra zapisała go mojej 10 miesięcznej córce ale w aptece stanowczo mi odradzili ze względu na wiek. Odpowiedz Link
strzalka501 Re: Odstawilam Peritol 10.02.08, 21:05 La sonrisa. Nie powiem Ci dokładnie jak nazywają się te choroby-bo to trudne nazwy i poprostu nie pamiętam,ale sa takie choroby przy których własnie dziecko nie przybiera na wadze. Takie badania genetyczne robi się wtedy z krwi.Mają taki papierek,na którym sa odznaczone koła i na te koła wyciskają po kropelce krwi z palca u dziecka.Takich kół chyba był z 8 na kartce.Dodatkowo pobrali jej duzo krwi do 3probówek. Jak byłam tam wtedy z mała,to na oddziale była dziewczynka z taką choroba-wygladała na anorektyczkę:( Miała około 12lat,a wazyła pewnie z 12kg:(Przy tym była dośc wysoka. Teraz wybieramy sie do endokrynologa-na zbadanie poziomu hormonów i RTG nadgarstka dla okreslenia wieku kostnego. No i oczywiście miał robione testy na mukowiscydoze.Na szczęście wykluczyli ta straszna chorobę-był to dla mnie wielkiiii stres:( Pozdrawiam. Odpowiedz Link
szokus peritol 25.06.08, 07:57 Witam, Miłe panie pomóżcie. Mam 3-miesięczną córeczkę, która ma nietolerancję laktozy. Dostawała Nutramigen, ale niestety wcale nie chciała go jeść. Teraz lekarz przepisał Bebilon Pepti i Peritol. Na ulotce Peritolu napisane, żeby nie podawać dzieciom poniżej 2 roku życia. I nie wiem co mam robić. Dostała wczoraj jedna dawkę i dziś rano drugą i efekt jest taki, ze spi. Fakt zaczeła od wczoraj jesc bez krzyku, ale nie wiem czy jest to za przyczyną Peritolu czy też nowe mleko jej smakuje? Czy ktoś podawał tak wcześnie Peritol? Bałgam o odpowiedź, radę! Odpowiedz Link
la.sonrisa Re: peritol 26.06.08, 14:08 Peritol podawałam najwczesniej w 7 miesiącu zycia. Musisz obserwować małą i patrzec jak to znosi, jesli będzie ok, żadnych sensacji podawaj, a jesli coś sie będzie działo, to zgłoś prędko lekarzowi (biegunki, wymioty, ciagły płacz, wysypki). Jak synek brał Peritol, dużo więcej spał, to chyba normalne przy tym leku. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
sylles Re: peritol 15.09.08, 11:52 jeśli lekarz tak zalecił, zaufaj mu. te leki tak juz działają, że dziecko moze po nich spać, zwłaszcza na poczatku stosowania.działaja uspoksjajaco. najważniejsze, żeby dzidzi zaczęła jeśc.moja też wcześniej zaczęła- od 8 mies i brała baaaaaaaaaaardzo długo. szkoda, że nie działało na nią uspokajająco, ale różnie to działa- a niektóre dzieci wręcz rozdrażnia. ty się nie denerewuj- lekarz wie, co robi. Odpowiedz Link
kasiaola1979 Re: peritol 15.11.08, 03:00 a ja mam pytanie odnisnie dawki peritolu dla2 letniego dziecka waga 12.400kg?i czy mozna go rozcienczac z napojami,synek niechce tego brac do ust a I z piciem kiepsko wchodzi... Podawac na czczo? Odpowiedz Link
kostruszka Re: peritol 16.11.08, 15:28 Hmm... Twój synek tak dużo waży, a lekarz kazał podawać peritol? Mój ma 22 mies., waży niespełna 11 kg, a nikt się nawet nie zająknął o jakimś wspomagaczu apetytu. Muszę zapytać mojego pediatry o ten lek. Odpowiedz Link
beaaata76 Re: Odstawilam Peritol 24.11.08, 10:47 Peritol. Witam Ja mam synka który teraz ma 10 lat. Praktycznie odkąd ukończył rok i mleczko mamusi zaczęły się problemy z niejadztwem ,okazało się też w badaniach szpitalnych że ma polipa żołądka, był hospitalizowany i się bóle brzucha uspokoiły, niestety odkąd zaczął szkołę zaczęły mu towarzyszyć częste bóle głowy po szkole ale takie że aż płakał. W końcu po którejś wizycie u neurologa dostał peritol ,i ból głowy ustąpił ,poza tym nie jest już taki nerwowy a wydawało się że ma adhd. Może na inne dzieci działa inaczej ,ja jednak jestem z tego leku zadowolona ,uważam też że nie powinno się odstawić leku wcześniej niż to zalecał lekarz- zazwyczaj reakcja organizmu jest taka że najpierw się pogarsza żeby potem mogło się polepszyć. Powinna pani to też skonsultować ze swoim lekarzem. Odpowiedz Link
krystik Re: Odstawilam Peritol 15.02.09, 19:14 mam niestety identyczne doświadczenia.moja córka po odstawieniu peritolu tez była piszcząca i łatwo wpadająca w złosc.do tego apetyt był tak zły jak nigdy wcześniej.wiem ze juz nie wróciłabym do teko leku... Odpowiedz Link
agnieszka36 Re: Odstawilam Peritol 20.02.09, 23:02 Moja pani doktor gastroenterolog powiedziała,że absolutnie nie da mi Ketotifenu ani Peritolu bo oddziałowuje tylko na centralny układ i nie jest doskonały.Zastanówcie sie zanim podacie swoim dzieciom. Odpowiedz Link
strzalka501 Re: Odstawilam Peritol 21.02.09, 20:51 Agnieszko36 Ciekawa jestem,czy Wasza p.gastroenterolog wolałaby Ketotifen,czy Peka do noska???Wiesz,jezeli ma sie niewielki wybór,to...wybiera się mniejsze zło.A dla mnie Ketotife był mniejszym złem.Tym bardziej,że oprócz wzmorzonego apetytu nie zauwazyłam skutów ubocznych. My tu nie piszemy o tym,że dziecko nie ja-bo np.rosną mu zęby,czy ma zapal.ucha,czy ma tzw.focha My tu (w większości)piszemy o niejadkach poniżej siatek centylowych,małych niedozywionych dzieciach. I kiedy ma sie takie małe,niedozywione dziecko myśli się o jednym...o tym aby jadło,przybierało na wadze,rosło... Odpowiedz Link
olus22 Re: Odstawilam Peritol 23.02.09, 13:19 Witam Moje dziecko dostawało Peritol ale słyszałam od dwoch specjalistów że jest on niebezpieczny w Stanach były nawet przypadki śmiertelne. Dostaliśmy Ketotifen ale na moje dziecko nie działa jak nie jadła tak i po tym tez nie chciała, więc odstawiłam i Ketotifen. Moja Natalia ma 21 miesiecy a waga to 8200 chyba żadne dziecko jej niedorówna. Odpowiedz Link
steph78 Re: Odstawilam Peritol 23.02.09, 22:21 Witam wszystkich na peritolowym forum. Własnie byłam na bilansie z 10-mies synkiem i pediatra stwierdziła, że jest dramatycznie chudy - waży 7500, poniżej 3 percentyla. Ja wiem, że chudy, bo nie chce jeść. Ma skazę więc dostaje Nutramigen, którego nienawidzi, więc jadę na Sinlacu i obiadkach ze słoiczka, bo moich zupek też nie je. Zaleciła mi Peritol i nie wiem, boję się, żeby mu nie zaszkodzić. Jak wasze niejadki ważyły w 10 mies? Może moja lekarka przesadza z tą niedowagą??? Odpowiedz Link
1majuszek Re: Odstawilam Peritol 24.02.09, 08:00 Z jaka wagą synek się urodził? Według standartów na roczek powinien wagę urodzeniową potroić. Moja córka na roczek nie dobiła do 8 kg. Też pod siatka. Wielu lekarzy mówiło, ze taka jest i już, zdrowa przecież. I fajnie tylko jak ona wygląda i jak nie je. Wreszcie za któryms razem dostałam recepte na peritol. Minimalne dawki tylko na pobudzenie apetytu bo alergikiem mała nie jest. Tez miałam wątpliwości ale zaufałam lekarzowi. I wiesz co? Cud się stał. 2 tygodnie stosowania i pół kilo do przodu. Je, woła mniam, lepiej wygląda, rozsmakowała się, zmieniła stosunek do jedzenia. Jakby mi ktos dziecko podmienił. Dla nas Peritol był strzałem w 10, żadnych skutków ubocznych. W wielu przypadkach po odstawieniu dziecko wraca do starych nawyków, nie wiem jak będzie u mnie bo odstawiłam kilka dni temu ale tak czy siak było warto. Odpowiedz Link
steph78 Re: Odstawilam Peritol 24.02.09, 21:47 Dzięki Majuszek, trochę mnie pocieszyłaś, bo to stres. Sama mogę wziąć każde paskudztwo, ale Mojemu Skarbowi, to co innego;-) Ważył 3280g, więc za 2 mies powinien ważyć 9800... marne szanse bo przybiera średnio 200 g/mies:-((( Pozdrawiam i powodzenia z Małą. Odpowiedz Link