Dodaj do ulubionych

Ciasto marchewkowe - polecam

30.10.14, 17:11
Lubię, bardzo, ale zawsze jadłam tylko w niedużej kawiarni, gdzie robią pyszne takie ciasto, dziś zrobiłam sama wg tego przepisu - proste, pyszne i szybko się robi. Polecam smile
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 17:16
      Mam za sobą dwie nieudane próby własnoręcznego zrobienia i gdybym nie zjadła gdzieś u kogoś to myślałabym, że po prostu nie lubię...no ale może się zmobilizuję i spróbuję z tego przepisu....
      • slonko1335 Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 17:17
        a napisz polewę z przepisu robiłaś? bo na zdjęciu wygląda mi tylko na posypane pudrem...
        • marzeka1 Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 17:20
          Tak, polewę tez taką zrobiłam, prosto się robi.
      • marzeka1 Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 17:19
        Cóż, nie mam jakiś super zdolności do robienia ciast, a tych skomplikowanych już nawet nie ruszam, ale sama jestem zaskoczona, jak szybko wg tego przepisu zrobiłam i jakie pyszne (nie dodałam tylko żadnych rodzynek czy orzechów). Lubię robić szybkie i proste ciasta, a to takie jest (co prawda marchewkę na tarce pościerał mi mąż).
        • krolikbaks1 Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 17:50
          Bez orzechow to nie to samo ciasto. Ja przekladam zawsze masa z serka. Jest idealne!
          • slonko1335 Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 17:58
            ten serek przed pieczeniem wkładasz? bo mi z serkiem brzmi ciekawiej dużo mi bez a z kolei za acistami z rodzynkami i orzechami nie przepadam(a częśc rodziny nawet nie może) więc dałabym serka.
            • slonko1335 Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 17:59
              bo mi z serkiem brzmi ciekawiej dużo mi be
              > z a z kolei za acistami z rodzynkami i orzechami nie przepadam(a częśc rodziny
              > nawet nie może) więc dałabym serka.

o rany coś się przestawiło nie teges...... z serkiem mi brzmi ciekawiej a za cistami z rodzynkam ii orzechami nie przepadam a częśc rodziny nie może orzechów...
            • minimikro Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 18:07
              Fajny przepis na ciasto marchewkowe z masą z serka jest na blogu Moje Wypieki.
    • agaja5b Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 17:43
      Ja robię takie:
      -5 jajek
      -1szkl cukru
      -1 szkl oleju
      -łyżeczka sody
      łyzeczka proszku do piecz.
      -2 i 1/2 szkl maki
      -łyzka cynamonu
      -4 szkl startej marchwi (ja trę na grubej tartce, jest szybciej i czuć ją w cieście)
      rodzynki, orzechy
      Ubic białka dodac cukier, znów ubic, potem żółtka, potem olej i poubijac jeszcze chwilę. dodac mąke z proszkiem do piecz sodą i cynamonem i delikatnie mieszać. Na koniec dodac marchew i bakalie. Piec ok 50-60 min w 180 st. C
      Jest pyszne i proste nawet dla takiego " talentu" jak jasmile
      • bi_scotti Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 17:52
        Jak dla mnie, "icing" musi byc z cream cheese i smakowac cytrynowo ale to detal.
        W kwestii praktycznej: ile marchewek potrzeba na to zeby miec 2 szklanki drobno startej marchewki? Marchwi nie kupujemy/nie jadamy wiec jesli bym podjela ryzyko upieczenia tego ciasta z przepisu (a kusi prostota, nie da sie ukryc wink ), to musze te marchewki specjalnie kupic - ile? Dziekuje smile
        • marzeka1 Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 17:56
          Przygotowałam sobie chyba z 6 marchewek, nie za wielkich, ale też nie malutkich. Jemy i chyba jutro zrobię kolejne , bo wszyscy się zajadamy. No i w domu to coś nowego, czego wcześniej nie robiłam.
        • agaja5b Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 17:57
          Ja mysle że ze 4 wieksze wystarczą.
    • anika772 Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 18:06
      Ja polecam marchewkowe z moje wypieki com
      Niestety trzeba się trochę narobić, ale warto.
      • marzeka1 Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 18:23
        anika772 napisała:

> Ja polecam marchewkowe z moje wypieki com
        > Niestety trzeba się trochę narobić, ale warto.
        - no a dla mnie to znaczy, ze nie chce mi się za to brać, bo ile razy były takie przepisy, nie wychodziło mi- dlatego podstawą przepisów różnych jest dla mnie jego prostota ( i nie chodzi tylko o przepisy na ciasto, ale przepisy na robienie jedzenia w ogóle).
        • anika772 Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 18:38
          No niestety, czasami się nie da prosto i szybko, w tej kuchni.
          Jednak polecam Ci to moje marchewkowe, jest rewelacyjne.
          • peonka Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 20:43
            Ale co jest w marchewkowym cieście z Moich Wypieków trudnego? Tak jak i w innych przepisach trzeba zetrzeć marchewkę i wymieszać składniki z dwóch misek. Ok jest więcej zmywania smile potem serek zmieszać z cukrem i posmarować. Hm. Robiłam to ciasto wielokrotnie i nie widzę tam nic, co mogłoby być bardziej skomplikowane niż w innych przepisach. Z doświadczenia dodam, że mieszanie od razu w jednej misce też działa wink
    • mamma_2012 Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 18:09
      Robiliśmy według przepisu z kwestii smaku, ciasto i tort marchewkowy. Wyszły rewelacyjnie. Ciasto jest bardzo proste, jako pierwsza zrobiła je moja czternastoletnia corka. Tort w sumie tez nie jedt trudny, ale długo sie go robi.
    • lianis Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 19:00
      A ja polecam dyniowe smile
      Rownie pyszne choc chyba mniej znane
    • kura17 Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 19:35
      a ja znam swietny przepis na ciasto marchewkowe BEZ tartej marchewki!
      odchodzi klopot tarcia i zastanawiania sie, ile to jest szklanka ubitej marchewki smile
      uzywa sie marchewki ze sloiczka dla niemowlat smile

tort marchewkowy. polecam, bo jest oryginalny, przepyszny (KAZDA kobieta, ktora
      go u nas jadla, prosila o przepis!), latwy i szybki. i ma krem smile absolutnie
      nie wolno pominac kremu, to przynajmniej polowa sukcesu ciasta!

ciasto:
      210 gr cukru
      230 gr maki
      190 gr marchewki w sloiczku dla niemowlat (duzy sloiczek), nie kupic marchewki z
      ziemniaczkami... mi sie zdarzylo smile
      200 ml oleju (ale takiego bez smaku, nie z oliwek!!!)
      4 jajka
      1 lyzeczka cynamonu
      1 lyzeczka soli
      2 lyzeczki proszku do pieczenia

krem:
      paczka serka typu sniadaniowy
      90 gr cukru pudru
      1/2 paczki cukru waniliowego
      50 gr siekanych orzechow albo migdalow

cukier, olej, jaja, marchewke miksowac az sie spieni (fajnie sie pieni smile. make,
      sol, cynamon, proszek do pieczenia wymieszac i dodac do spienionej mieszanki
      powyzej, wymieszac dobrze.

piec w tortownicy w piekarniku na 190 stopni przez ok. 40 minut (sprawdzic
      patyczkiem/zapalka czy upieczone). jak sie przypieka od gory za wczesnie, to
      nakryc folia aluminowa. wyciagnac, ostudzic.
      mozna tez upiec wersje mniej elegancka, na blaszce. wtedy piecze sie krocej, ok
      20 minut.

krem: serek, cukier puder, cukier waniliowy, orzechy/migdaly zniksowac i
      posmarowac.
    • inguszetia_2006 Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 19:46
      Witam
      O rany! To jest ciasto mojego dzieciństwa. Moja mama ciągle nam robiła marchewkowe.
      Bo proste, szybko i pyszne;-P Inne mamy robiły drożdżowe i serniki, a nasza mama marchewkowe. Wielkim sentymentem darzę to ciasto. Podobnie jak faworki babci.
      Pzdr.
      Ing
    • guderianka Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 20:41
      w myślach czytasz-robię od jakiegoś czasu, jutro również wink
    • guderianka Re: Ciasto marchewkowe - polecam 30.10.14, 20:42
      a, i ja robię ze słonecznikiem.pychota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka