karolciab125 23.05.15, 19:39 Zakupiłam właśnie galaretki sztuk cztery i miałam zrobić takie zwykłe z owocami, ale mi się przypomniało, że baaaardzo dawno temu robiłam taki deser zwany ptasim mleczkiem. Nie mogę znaleźć przepisu... Pomożecie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kremka2014 Re: Deser z galaretki 23.05.15, 19:56 Male opakowanie kremówki zmiksuj i dodaj tężejącą galaretkę. A właściwie to śmietanę delikatnie do galaretki. Mozesz dodać jakieś drobne owoce jagodowe, kawalki gorzkiej czekolady lub skórkę z cytryny / miętę / kawę /kakao😊. Wersja light jest z ubitymi białkami - 2-3 jaja na 1galaretke. Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
karolciab125 Re: Deser z galaretki 23.05.15, 20:03 No właśnie szukam w necie, ale ile stron, tyle wersji (z kremówką, ze śmietaną 18% i mlekiem, z cukrem pudrem, z żelatyną zamiast galaretki). Wolałabym właśnie jakiś sprawdzony przepis Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Deser z galaretki 24.05.15, 00:34 Ja to znam w wersji z mlekiem skondensowanym z puszki - zdaje się dwie tężejące galaretki z połową wody na puszkę mleka. Mleko najpierw ubijać mikserem, a potem stopniowo dodawać tężejąca galaretkę i dalej ubijać. Ale prawdę powiedziawszy nie lubiłam tego, tzn, smaczne było, ale strasznie dużo powietrza się z tym łykało, a potem był problem z nadmiarem gazów i bekaniem. Odpowiedz Link Zgłoś