Dodaj do ulubionych

do ponponki :)

23.02.12, 17:07
witam,
kwapp polecił mi ciebie jako eksperta od britaxa multitecha smile
mam w związku z tym pytanie, poszukuję już od dłuższego czasu czegoś tyłem, do mitsu pajero sport 2006 bez isofixa. bardzo chciałam bs combi, ale niestety nie pasuje do auta, jest za duży i stoi pionowo nawet w najbardziej pionowej pozycji. britax first class dobrze się dopasowuje, ale jakoś nie jestem do niego do końca przekonana. szukam czegoś dla 15 miesięcznego dziecka, nieco ponad 10kg, dość wysokiego...myślałam nad multitechem, żeby dziecko pojeździło jak najdłużej tyłem. czy ten fotelik nadaje się już dla takiego dziecka (w opisie od 9miesięcy, ale pisałaś na forum, że raczej dla starszego) no i może wiesz czy montaż jest problematyczny (czy jest szansa, że do nas będzie pasował) kwapp może go sprowadzić, ale będę musiała go już wtedy bez względu na wszystko zakupić. czy ten fotelik się rozkłada do spania? będę wdzięczna za wszelkie informacje. pozdrawiam serdecznie karolina
Obserwuj wątek
    • ponponka1 Re: do ponponki :) 24.02.12, 13:48
      Hmm..... twoje dziecko juz moze jezdzic w Multi technu. Ja bym do niego nie wlozyla 9 miesiecnziaka o wadze 10 kg.....no bo to fotel bez regulacji. Zatem jelsi szukasz fotela z regulacja oparcia to na pewno nie Multi tech. Szczegolnie jak nkapa po skosie. Moja mala jezdzila w nim w Paeugocie Partnerze na przendim siedzeniu. Ale to wiekowy pug i fotele ma plaskie.

Teraz przenieslismy Multi techa do glownego samochodu - toyoty Rav4.
      Multi tech to duzy fotelik.

Wczesniej w toyocei mielismy Izi Combi ale moj m oparl sie w ostatnia sobote o ten styropianowy nok i ten bok pekl... sad Musimy kupic kolejny fotelik. Popatrzylam na norweskie oferty i najbardziej mi pasuje Britax Max Way. Ten ma taka podporke pod siedzieskiem, ktora odchyla fotelik
      www.britax.no/bilseter/bilseter/max-way
      Monataz - no coz, na pasy, troche sie trzeba pomeczyc w porownaniu do Izi Combi na izofiksie.

Brutax ma tez inny model z podporka
      www.britax.no/bilseter/bilseter/hi-way
      Jednak te modele nie sa dostepne na rynku polskim z tego co wiem

Ale moze bys sprobowala Recaro Polaric? ale on na izofiksie....
      forbrukerportalen.no/produkter/15685/
      Widzialam na allegro.

Podsumowujac. Multi tech to fajny duzy fotel ale na pewno nie odchylony.
      • toniusia Re: do ponponki :) 24.02.12, 17:16
        dzięki za odp.
        całkiem fajny ten max way, no ale w polsce niedostępny crying
        czy on jest montowany przodem i tyłem, czy tylko tyłem?
        a czy jest u was jakiś britax do 18 kg tyłem/zamiennie przodem?
        • ponponka1 Re: do ponponki :) 27.02.12, 14:22
          Witaj

Jestem po organoleptycznym rekonensansie w sklepie fotelikowym. U nas stanelo na kolejnym Multi techu - to jednak duzy fotelik! Ba, trafilismy na model krowa! Ale corka wybrala zielony.
          Widzialam rozniwez zamontowane na pokazowych fotelikach Hi i Max way. Bardzo fajne foteliki - montowanie w obie strony - z tym ze tylem w pasach wewn. do 25 kg, przodem do 18 kg. Jednak nie sa takie wysokie jak Multi tech, ktory ma regulowany zaglowek, taki sam jak w Kidach (w Polsce pod marka Rømer). Ale za to sa bardziej odchylone. IMHO to Multi tech jest tak od ok 11-12 kg dla co najmniej rocznych, dobrze siedzacych dzieci ale na pewno do 25 kg. Hi i Max Way sa rzeczywiscie od 9 kg (ze wzgledu na pochylosc) ale wysokie dzieci wyrosna z nich zanim osiagna wage 25 kg.

Hi i Max sa chyba dostepne poprzez taki szwedzki sklep interenetowy - moze kwap ci pomoze?

Z tego co wiem to Britax/Rømer nie produkuje fotelikow tylem do 18 kg - tylko do 25 kg (z moimi uwagami niefachowca wink )
          • toniusia Re: do ponponki :) 27.02.12, 23:17
            dzięki za odp.
            fakt, można max waya ciągnąć przez ten sklep, cena wychodzi podobna jak za bs combi. tylko ja nigdzie nie mogę doczytać, że on jest montowany i przodem i tyłem....jesteś pewna? czy organoleptycznie smile ten fotelik jest dużo mniejszy od bs (w sensie zajmowanego miejsca)?
            • mrukumaster Re: do ponponki :) 28.02.12, 10:31
              Z instrukcji obsługi wynika że tylko Mutli tech i Two Way jest przodem i tyłem smile
              • ponponka1 wszytskie wymienione 28.02.12, 12:27

Multi tech, Hi way i Max way sa i przodem i tylem w klasie 9-25 kg. Organoleptycznie to ja je macalam i widzialam zamontowane - a jakze - tylem na pokazowych fotelikach w sklepie. Moglam zrobic zdjecie. Juz sie tam nie wybiore dlugo, bo to jednak kawalek ode mnie. U mnie na wsi tylko BS Combi lub Kid i jeden Mobi.
                Obok Briotaksow tez byl zamontowany Izi Combi. Britaxy maja wyzsze opracie - stad pewnie moga byc stosowane dluzej....szczegolnie Multi tech. Wszytskie te foteliki maja bardzo rozbudowane scianki boczne, co widac jak sie patrzy z boku. Wszytskie sa montowane na pasy.

Przy okazji pomacalam sobie Britaxy Kidy (w Polsce jako Rømer) i Izi Up X3. Kidy sa bardzo fajne, w klasie 15-36 - nowy model ze wzmocnionymi bokami. Przy nich MC rodi wyglada skromniutko, szczegolnie tapicerka. Izi Up natomiast ma potezne zabudowanie glowy i najfajniesza tapicerke w dotyku.....Ale dla nas to spiew przyszlosci - za ok 3 lata smile
              • ponponka1 Re: do ponponki :) 28.02.12, 12:34
                Wystarczy kliknac na podane przeze mnie linki i zobaczyc..... tylna noge stabilizujaca. Hi i Max way sa montowane tylem i przodem do 25 kg.

dla poroznania jeszcze z nimi - Multi tech
                www.britax.no/bilseter/bilseter/multi-tech-2
                • ponponka1 dopiero teraz zauwazylam - Hi way jest od 0 do 25! 28.02.12, 12:36
                  Czyli od noworodka do ok. 6 lat (zalezy od wzrostu)
                  • mrukumaster Re: dopiero teraz zauwazylam - Hi way jest od 0 d 28.02.12, 13:00
                    Wchodzę sobie na linki i oglądam te fotele. Nie wiem cholercia tylko jak zamontować hi waya czy max waya przodem. Hi way jeszcze jak cię mogę ma przerwę w skorupie z tyłu ale max way ma laną całą konstrukcję. Czy może z fotelem jakieś dodatkowe bazy czy cuś dają na montaż przodem. Na stronie czytam instrukcję obsługi i tam też tylko tyłem pokazane i teraz już sam zgłupiałem chyba, że są jeszcze jakieś inne wersje.
                    • ponponka1 masz racje :) 28.02.12, 14:22
                      Ja w ogole, czytajc instrukcje, nie zawracalam uwago na to ze jest tylko montaz tylem. Zatem tylko Multi tech jest i przodem i tylem. Hi i Max way sa tylem do 25 kg
                      • mrukumaster Re: masz racje :) 28.02.12, 14:54
                        Jeszcze Two Way jest 2 kierunkowy smile
                        • toniusia Re: masz racje :) 28.02.12, 14:58
                          czyli tylko tyłem...szkoda ech
                          ja właśnie też przewertowałam instrukcję w tą i z powrotem i nie doszukałam się...
                          • toniusia Re: montowane tyłem 28.02.12, 22:20
                            a jak już jesteśmy w temacie tylko tyłem, to jak się ma acta graco belogic do britaxa max waya (wielkość, jakość, tapicerka, testy)?
                            • ponponka1 Re: montowane tyłem 29.02.12, 14:45
                              Belogica i duologica widzialam w innym sklepie. Tapicerka taka mechata - cos jak alcantra ale nie taka fajna jak w Izi. Trudno powiedziec jak sie sprawuje. Ale one tez sa tylko tylem i chyba do 18 kg? i Duologic tylko na izofix....Duologic jak i Hi way przeszly szwedzki test plus - test dla fotelikow przy predkosci 67 km/h ze szczegolnym uwzglednieniem nacisku na kark dziecka. Testy te przechodza tylko foteliki montowane tylko tylem....m.in Izi Kid,

Co ciekawe na stronie norweskiej Britaxa Max way jest w grupie foteli kombi - czyli montowanych i tylem i przodem. Ale w instrukcji nie ma nic o montowaniu przodem - Kombinasjonsseter. Den bakover (tylem)- og forover (przodem) vendte valgmuligheten for barnehagebarn og oppover:

www.britax.no/bilseter/bilseter#94636

Inan sprawa z Multi techem, ktory jest bratem Elvovy. Elvova jest do 36 kg a Multi tech do 25 kg...nawet przodem....a przeciez one maja taka sama skorupe!

Moze warto skontaktowac sie z producentem zeby wyjsnil fenomen Max waya (podwojne ustawnie w grupie ale nie w instrukcji) i Mutli techa (dlaczego przodem tylko do 25 kg)....
                              • mrukumaster Re: montowane tyłem 29.02.12, 14:58
                                Belogic jest do 25kg i też przeszedł test plus i chyba nawet dostał Gold. Nie widziałem na żywo.
                              • toniusia Re: montowane tyłem 29.02.12, 17:07
                                "Belogica i duologica widzialam w innym sklepie"
                                a jak wielkość belogica, kompaktowy jak britax, czy raczej z tych większych, jak mulitech?
                                • toniusia Re: montowane tyłem 29.02.12, 17:10
                                  ....nie dopisałam modelu...chodziło o britax max way.......
                                  • ponponka1 nie moge ocenic 01.03.12, 14:08
                                    bo nie widzialam ich obok siebie. Obok siebie widzialam ustawione tylem na pokazowych fotelach samochodowych w sklepie:
                                    Multi tech
                                    Max Way
                                    Izi Combi

I bylo wyraznie widac, ze Multi tech to jednak spory kwalek fotelika. Jak chcesz zobaczyc jak wyglada Multi tech, tylko, ze przodem to mozesz obejrzec Britaxa Elvove, calkiem znana w Polsce. To ta sama skorupa.

Acta Graco belogic i duologic staly na polce obok siebie - calkiem wielkosciwo podobne z tego co pamietam. Ale przyznam sie ze nie badalam ich dokladnie - ot takie pomacanie .... Szkoda, ze te sklepy daleko ode mnie bo bym zrobila zdjecia sad
      • toniusia Re: do ponponki :) 12.03.12, 10:45
        ponponka, czy mogłabyś podesłać mi jakieś linki do sklepów internetowych z fotelikiem max-way w dobrej cenie (na carseat.se są po 325e, znalazłam na fińskiej po 299e, może Tobie uda się za mniej wink pozdrawiam serdecznie
        • ponponka1 Re: do ponponki :) 12.03.12, 13:41
          Niestety, u mnie w stacjonarnych sa po ok 2800 - 2900 kr. Mozna dostac zwrot podatku (25%) - ale tylko jak sie poda paragon ze specjalnym formularzem na granicy (nie mylic z Tax Free).

U mnie na wsi ktos dal wlasnie ogloszenie (wrrr o dwa tygodnie za pozno) ze nowy Multi tech i nowy Belogic po 2000 kr, ale to i tak nadal drogo jak sie wliczy przesylke sad
    • ponponka1 moze pomoze galeria zdjec? 29.02.12, 15:05
      www.tryggtrafikk.no/Bildeserie+-+barn+over+ett+%C3%A5r+bakovervendt.b7C_wJfW2D.ips
      • liveveb Re: moze pomoze galeria zdjec? 01.03.12, 19:53
        Super jest ta galeria... Szkoda tylko, że poza wiekiem nie podają wzrostu i wagi dzieci.
        Ja sama bardzo chciałabym wozić moja "malutką" tyłem, ale... w BS combi mieści się, a ma już 104 cm wzrostu - niestety waży 18 kg. Kupiłam izi up - bo nic innego mądrzejszego nie wymyśliłam. "Malutka" nie ma jeszcze 3 lat...
        To się pożaliłam.
        • maeve_binchy Re: moze pomoze galeria zdjec? 02.03.12, 12:55
          radzilam sie tutaj w sprawie britaxa multitecha i generalnie z wypowiedzi wynikalo, ze duzy 3-latek dlugo nie pojezdzi. W efekcie mlody przesiadl sie z besafe do romera kida sict, jak mial 3,5 roku - wagowo jeszcze mogl jezdzic, ale ma 106cm i juz za bardzo glowa zaczela wystawac (tzn. linia oczu). A z tego, co pisze ponponka wynika, ze multitech jednak duzy.
          kurcze, jestem zla troche...
          • ponponka1 Multi tech jest bratem Elvovy 02.03.12, 12:59
            Ta sama skorupa i zaglowek. Elvova jest do 36 kg.

Zatem ten, kto pisal ze Multi tech nie dla duzego trzylatak zwyczajnie kalamal. Jest to naprawde duzy fotel - dzieki wysuwanemu - jak w fotelikach 15-36 kg zaglowkowi. Multi tech jest do 25 kg i moze byc dla wyskokich dzieci. Ja jestem tego pewna,
            • ponponka1 Re: Multi tech jest bratem Elvovy 02.03.12, 13:02
              aha moja mala ma trzy lata i 97-98 cm, 16 kg. Wlasnie jej kupilismy drugiego Multi techa (mamay dwa foteliki) , bo w Comoi maz zlamal styropian. Mozemy wymienic styropian za kilkaset koron ale zdecydowalismy sie na zakup Multi tech......wlasnie ze wzgledu ze na pewno posluzy mojej corce co najmniej trzy lata o ile nie wiecej....bez wzgeldu na ustawienie....
              • maeve_binchy Re: Multi tech jest bratem Elvovy 02.03.12, 13:12
                dzieki za odpowiedz, zaluje, ze nie pytalam sie ciebie od razu. Teraz to juz za pozno, kupilismy romera. Ale moze dla cory za 2-3 lata kupimy wtedy tego multitecha, zamiast od razu 15-36 przodem
                • mrukumaster Re: Multi tech jest bratem Elvovy 02.03.12, 13:37
                  W Evolvie pasy używa się do ok 106-110cm wzrostu bo dalej już zagłówek z pasami wewnętrznymi nie pójdzie i trzeba dziecko montować pasem samochodowym więc się maeve_binchy nie stresuj. 25kg w multi techu, mobim czy innym tworze to chyba przy niskim grubasku da się osiągnąć bo np. moja córa normalnie się rozwijająca przy wzroście ok 117cm waży jakieś 22kg więc już dawno z multi techa czy mobiego wzrostowo by wyrosła.
                  • ponponka1 Re: Multi tech jest bratem Elvovy 12.03.12, 13:36
                    mrukumaster napisał:

> W Evolvie pasy używa się do ok 106-110cm wzrostu bo dalej już zagłówek z pasami
                    > wewnętrznymi nie pójdzie i trzeba dziecko montować pasem samochodowym

ale dokladnie tak samo jest w MultiTechu, ten zaglowek wysuwa sie tak jak u Elvovy:
                    www.familjeliv.se/hem/thecarseatlady/gallery/phpsmopub.jpg
                    tu na tej stronie jest galeria zdjec. Zobacz zdjecie nr 4
                    shop.textalk.se/en/article.php?id=10208&art=1847981
                    a tu dzieci na moje oko 5-6 lat
                    www.carseat.se/images/031.jpg
                    I jest to dokladnie taki sam fotel jak elvova. Z tym, ze jest do 25 kg (rozumiem tylem ale dlaczego tez przodem- ma takie prowadnice na pasy samochodowe, bo przodem pasy wewn. tylko do 18 kg., tylem do 25 kg.)

Stad moja pewnosc, ze Multi tech jest do 25 kg i to dla dosc wysokich dzieci. Mobi natomiast dla wysokiego dziecka skonczy sie na pewno przed 25 kg
                    • niki1978 Re: Multi tech jest bratem Elvovy 13.03.12, 11:36
                      ponponka1 po analizie tu i ówdzie i Twoich doświadczeniach tez jesteśmy zdecydowani na Multi-Techa, w związku z powyższym jedno krótkie pytanie - pisałaś że on się w ogóle nie odchyla, prawda? jakie masz doświadczenia jak dziecko zaśnie, spada bardzo główka? będę wdzięczna za podpowiedź smile
                      • ponponka1 Re: Multi tech jest bratem Elvovy 13.03.12, 12:27
                        W Multi techu po zamontowaniu nie mozna regulowac siedzenie (tak jak np. w BS Combi czy Mobim). Mozna, wg instrukcjei, tak go zamontowac, ze nie bedzie calkiem pionowo. Jak dziecko zasypia, to troche glowe na boki trzymaja te rozbudowane zaglowki, ale nigdy to nie bedzie tak jak w foteliku 0-13 kg. Dlaczego? Bo tak bezpieczniej.....

My w sumie nie mamy duzego problemu z tym, bo mala antylokomocyjna i rzadko zasypiala i nadal zasypia w foteliku. Jej antylokomocyjnosc wynikala z nudow, bo od roku, po zainstalowaniu DVD, mozemy pokonywac dluzsze trasy, a ona sobie oglada owieczke Timmy smile Nie przypominam sobie, by ostatnio zasnela....tzn. jeszcze nie spala w Multi-techu. Wczesniej (trzy tygodnie temu) mielismy Combi (troche inny zaglowek), tam glowa leciala.....ale jakos ani jej ani nam to nie przeszkadzalo. Wyglada to dosc koszmarnie, ta zwisajaca glowka, ale jakos nie slyszalam o dzieciach, ktorym sie z tego powodu cos stalo....Moze nasi ekperci wiedza cos na ten temat...?
                        • niki1978 Re: Multi tech jest bratem Elvovy 13.03.12, 12:42
                          Dzięki wielkie za błyskawiczną odpowiedz, teraz jeździmy w Besafe Izi Kid Isofix i tez głowa leci smile wybieramy się jednak na dłuższą nocna jazdę, więc chciałam żeby było maksymalnie wygodnie. Martwią mnie tylko słabe wyniki tego fotelika w testach, mam jednak nadzieje że każdy tyłem bezpieczniejszy niż wysoko oceniony przodem smile
                          • toniusia Re: britax max-way 01.04.12, 23:29
                            chciałam się podzielić wiadomościami o max-wayu, już z własnej autopsji smile od tygodnia moje dziecko jeździ w tym właśnie foteliku. więc po
                            1) jak to wszystkie foteliki tyłem, zajmuje duuużo miejsca, miej jednak niż bs combi, bo się jakoś zmieścił (przy bs fotel przedni pasażera wyłączony z użytku, tu ja-kobita dam radę jeździć, duży facet ma już trochę gorzej ale mieści się jakoś, choć kolanami już dotyka deski)
                            2) problem ze zbyt pionową pozycją dziecka, przy pochylonej kanapie występuje, a jakże crying przy najbardziej wysuniętej regulacji jednak głowa podczas snu nie opada tak jak w bs combi, dziecko jest nieco wyprostowane ale nie leci do przodu (zastosowaliśmy klin na siedzenie i teraz jest już w ogóle nieźle, szczerze mówiąc obawiałam się, czy nic się nie będzie przesuwało, wypadało- ale fotelik jest dociśnięty na mur beton do kanapy i ani drgnie i myślę, że nawet w razie tfu tfu czegoś nie powinien się wydostać spod fotela)
                            3) montaż mimo tego, że na pasy, noga do podłogi i dodatkowo pasy kotwiczące -nie jest według mnie jakiś mocno skomplikowany, nie zajmuje też dużo czasu (a jestem w tej kwestii laikiem, tego typu fotelik montowałam sama po raz pierwszy) wymaga jednak użycia nieco siły smile (dałam rade sama, ale silny facet mile widziany do pomocy) fotel nawet tylko na samym pasie trzyma się dość solidnie i za bardzo się nie przesuwa, a jak się zapnie wszystko razem- beton smile po tym wnioskuję, że chyba jest zamontowany prawidłowo
                            4) tapicerka ( kim) wygląda porządnie, w dotyku przyjemna, zobaczymy co będzie się działo latem, no i jak będzie wyglądała po dłuższym użytkowaniu i po praniu...
                            6) co do wagi i wielkości dziecka, to mam jednak wątpliwości, czy da się w nim wozić do 25kg, moja mała ma teraz rok i 4 miesiące, 81cm, waży ok 10,5 kg i wygląda, jakby za chwilę miała z niego wyrosnąć wink ale to pewnie tylko takie wrażenie, choć nie wiem jak by tu miał się zmieścić w kurtce zimowej jakiś mały pączuszek !?
                            7) wszelkie regulacje:pasów, zagłówka itd. działają sprawnie, zagłówek można wyciągnąć na maxa nieco ponad krawędź fotelika
                            8) zamówienie z Finlandii, koszt z przesyłką 1400zł, przesyłka dotarła po 3 dniach wink (miłe zaskoczenie)

i to chyba wszystko, co mi przyszło do głowy w związku z tym fotelem...

ale mam jeszcze pytania do wtajemniczonych w montaże fotelikowe...
                            w instrukcji mam napisane, że fotelik nie może dotykać fotela przedniego, u mnie niestety dotyka, czy to ma wpływ na bezpieczeństwo, co się może w związku z tym stać? czy w innych fotelach montowanych tyłem też jest w instrukcji taki wymóg?
                            co myślicie o montowaniu fotelika na klinie poziomującym siedzenie?
                            i jak to jest z montażem na środkowym siedzeniu, jeśli jest dozwolone dla danego modelu, to czy jest mniej bezpieczne, mimo wszystko, niż za pasażerem czy nie?

pozdrawiam serdecznie
                            karolina
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka