Dodaj do ulubionych

Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciowe ?

03.08.15, 19:37
Dzieci jeszcze male..Ale ostatnio tak gdybalismy na ten temat ze znajomymi..Pamietam jak kiedys sama bylam w podstawowce i jedyna sluszna drogą bylo liceum. Ci co szli do zawodówki to samo zło wink Z perspektywy czasu widze po tych znajomych ,ze kolezanka-super fryzjerka zarabia 3 razy wiecej niz kumpela w biurze za 1600 po socjologii..Albo kumpel po budowlance niz moj kuzyn po politologii.I tak z ciekawosci pytam.. W co inwestujecie we własne dzieci? Jakie kierunki sa teraz tzn przyszłosciowe ?
Obserwuj wątek
    • fomica Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 19:53
      Lekarz geriatra, rehabilitant, opiekun-pielęgniarz osób starszych.
      • andaba Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 20:59
        Młoda widać jesteś, bo z mojego rocznika do liceum poszły 3 osoby.
        Większość do zawodówek.

Jak dzieci małe, o czym się martwisz? Zanim pójdą do liceum, to się wszystko zmienić może.
        • morgen_stern Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 11:04
          To chyba raczej od środowiska zależy. Ja skończyłam 40, nie jesteś chyba ode mnie dużo starsza? I nie zauważyłam, by "większość" szła do zawodówek, a wychowałam się w robotniczej dzielnicy.
          • natalie_rushman Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 17:25
            Jesteśmy rówieśniczkami big_grin.
            Z mojej klasy szło pół na pół. Ale z tej połowy idącej do LO znowuż tylko połowa trafiła do faktycznie dobrych szkół z renomą.
    • elle-hivernale Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 21:06
      Zarówno ja, jak i partner wykonujemy zawody, których nie było kiedy wybieraliśmy szkołę średnią, a i za czasów studiów nie były dość powszechne, więc co ja się będę spinać i wymyślać.
    • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 21:16
      C może być przydatne,tak za 5 lat (Córka wg planu skończy gimnazjum) ? Ja LO w ogóle nie biorę pod uwagę,interesuje mnie jedynie Technikum względnie zawodówka (gdyby nie było technikum w takowym kierunku). Na chwilę obecną,"chodzi mi po głowie" Technikum Logistyczne.
      • andaba Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 21:20
        Myslisz, że ta logistyka ma sens? Bo dla mnie to taki trochę pic na wodę, boję się, że trudno po tym coś znaleźć. Moja zastanawia się nad kierunkiem "logistyka w słuzbach mundurowych", ale obawiam się, że szanse na znalexienie pracy p tym sa marne, chyba że w wojsku, a ona do wojska nie chce.
        • demonii.larua Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 08:44
          Niekoniecznie tylko w wojsku, jest jeszcze Służba Celna, Policja, Straż Pożarna, Straż Graniczna...no trochę tego jest wink niektóre szkoły są ukierunkowane np. tylko na Straż Pożarną czy Policję.
          • andaba Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 09:14
            Policję by chciała, ale tam jej nie przyjmą, spóźniła się z narodzinami z 60 lat.
            Albo straż leśna, albo agencja ochrony. Może na to ostanie miałaby szanse.
            • natalie_rushman Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 17:26
              Policję by chciała, ale tam jej nie przyjmą, spóźniła się z narodzinami z 60 lat.

Możesz rozwinąć?
              • andaba Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 18:12
                Nie znasz dowcipów n/t milicjantów, że chodzili po dwóch, bo jeden umiał czytać, a drugi pisać?

Teraz niestety trzeba mieć wykształcenie i inteligencję wyższą niż graniczna.
                • ewa_mama_jasia Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 15:02
                  Chodzili po trzech, trzeci był do ochrony intelektualistów smile
                • natalie_rushman Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 10:17
                  Pamiętam ten o milicjancie z psem, że co dwie głowy to nie jedna big_grin big_grin big_grin
      • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 21:23
        ? Ja LO w ogóle nie biorę pod uwagę,interesuje mnie jedynie Technikum względnie zawodówka

A Ty wracasz do szkoły?
        • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 21:33
          Ja swoją edukację,skończyłam czas jakiś. wink Jednak na podstawie obserwacji,widzę jedno: po LO,to tylko maturę masz i MUSISZ iść dalej,po Technikum MOŻESZ iść dalej (bo masz już zawód). W małej mieścince na prowincji,na prawdę nie ma szału w wyborze szkoły ponad gimnazjalnej.
          • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 21:44
            A jaki w małej mieścinie jest rynek dla fryzjerów (niezbyt utalentowanych) czy logistyków?
            • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 21:53
              morekac napisała:

> A jaki w małej mieścinie jest rynek dla fryzjerów (niezbyt utalentowanych) czy
              > logistyków?

Podejrzewam,że dla logistyków byłby większy rynek pracy,niż dla fryzjerów ( bo wszystkie salony są obsadzony na długie lata w przód (nepotyzm). Zresztą fryzjerstwo nie wchodzi w grę,bo jej to nie interesuje.
              • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 06:48
                Praca dla logistyków na jakimś zadupiu?
          • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 21:46
            Myślałam, ze wracasz do szkoły skoro piszesz o swoich planach i zainteresowaniach.
            • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 22:00
              joa66 napisała:

> Myślałam, ze wracasz do szkoły skoro piszesz o swoich planach i zaintere
              > sowaniach.

Na razie,to ja się interesuję,bo córka jeszcze nie. Jak ona zacznie się interesować,to ja będę słuchać,jej propozycji. wink
          • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 06:56
            po LO,to tylko maturę masz i MUSISZ iść dalej,po Technikum MOŻESZ iś
            > ć dalej (bo masz już zawód).

Przy czym niekoniecznie muszą być to studia. Nauka w sysyemie LO + szkoła policealna trwa tylko rok dłużej niż w technikum, dlatego - moim zdaniem - nie jest to taka zła opcja dla wszystkich , którzy w wieku lat 16tu nie wiedzą jeszcze za dobrze, co chcieliby robić. I czy będą to studia czy cokolwiek innego.
            -------------------------------------------------------------
            "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger
            • natalie_rushman Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 10:22
              Znajdź mi szkołę policealną, która naprawdę dobrze czegoś uczy wink.
              Mam młode znajome, którym noga się powinęła przy przyjmowaniu na dobre kierunki, poprawiały maturę i np. poszły na rok do policealnej. Niby wybór tych kierunków, w dodatku nawet związanych z planowanymi kierunkami studiów... ale narzekały strasznie na poziom zajęć.
              Ja miałam epizod uczenia się w perspektywie typowo hobbystycznej - architektura wnętrz wink.
              śmiem twierdzić, że wykład z historii sztuki bym przygotowała lepiej niż prowadząca. nie było projektowania wspomaganego przez komputer, żadnych CADów itp. itd. Po prostu żal i wyciąganie kasy z młodzieży zbyt słabej, żeby studiować coś sensownego. Duża sieć szkół, ogólnopolska, a pakiecie też uczelnia wyższa.
              • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 11:02
                Młoda rozważała policealną, gdyby się nie dostała tam gdzie chciała. Państwowa, bezpłatna, z dobrze wyposażonymi pracowniami, żadne więc wyciąganie kasy , a i pewnie skorzystałaby trochę. Myślę, że jednak najlepiej byłoby wybierać szkołę policealną przy dobrym technikum uczącego tego zawodu, a nie jakieś szkoły mydła i powidła, w dodatku płatne.
      • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 21:38
        Ciebie może interesować cokolwiek, pytanie co będzie interesowało twoje dziecko na tyle, aby spędzać w szkole 40h w tygodniu (tak, to dawka godzinowa w technikach) - to już po prostu trzeba lubić.
        W życiu nie wysłałabym dziecka do zawodówki - ze względu na nieciekawe towarzystwo i pewne ograniczenie perspektyw po takiej szkole. Zawodu uczyć można się i w szkole z maturą albo po skończeniu szkoły średniej> Jeśli znasz choć jedną osobę 80+, która wtedy była w Warszawie, jeśli z nią roz
        > mawiałaś o tamtych wydarzeniach - to nigdy nie będziesz tamtych ludzi rozliczać
        > , oceniać, a tym bardziej krytykować.. Oczywiście nie namawiam na pchanie dzieciaka na studia, zwłaszcza takie nieco przypadkowe. Jeśli ktoś ma jakąś pasję, którą można zamienić w zawód -niech idzie do technikum. Ale poza technikami są jeszcze szkoły policealne - a człowiek 18 czy 19 letni jest jednak bardziej dojrzały od 15-16 latka i jest szansa, że będzie wiedział czego chce.
        BTW cały czas podobno brakuje informatyków.
        • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 21:42
          Ups, coś mi się nie tak wkleiło.
        • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 21:50
          To jeszcze jest "pieśń przyszłości",bo to zależy z jakim wynikiem córka skończy podstawówkę,potem gimnazjum. Na razie jest bardzo dobrze,a jak będzie dalej nie wiem !? Kiedyś młodzież do technikum chodziła długie 5 lat i przeżyli,wielu też szło do Techników z przypadku i je ukończyli. Dlatego rozważam już dziś posłanie jej do Technikum. Liceów Zawodowych,czy innych szkół policealnych czy pomaturalnych jest bardzo niewiele.
          • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 21:54
            15 latków się "nie posyła" tylko słucha.
            • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 21:56
              " Posłanie"-jak nie będzie dziecię zdecydowane,to się je "pośle" do szkoły. wink
          • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 21:57
            Liceów zawodowych nie ma. Alejeśli i tak będziesz musiała wykopać córkę w świat, poza małą mieścinę ze ograniczonym wyborem szkół czy perspektyw zawodowych, to może rozważ też inne warianty niż tylko te najbardziej oczywiste?
            A, i to nie chodzi o to , żeby ukończyć szkołę, tylko o to,żeby potem pracować w wyuczonym zawodzie, mieć jakąś tam satysfakcję zawodową i pieniężną... a co komu po fryzjerce rzępolącej włosy klientów czy budowlańcu z dwiema lewymi ręcamy?
            • echtom Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 10:32
              > Liceów zawodowych nie ma.

Są, np. plastyczne.
              • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 10:57
                szkoły muzyczne też są. Ale chyba nie o nie chodzi w tym wątku.
          • cauliflowerpl Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 21:58
            Wiesz, zanim dzieci dorosną to i do innego miasta się możecie przeprowadzić wink
            Języków niech się uczą.
            Może "zawód przyszłości" jeszcze nie istnieje, jak pisała "elle-hivernale".
            Może "zawód przyszłości" dzieciom nie podejdzie (ja na przykład nie przeszłabym przez medycynę, ale skończyłam dwa kierunki na polibudzie).

Po technikum można iść na studia, niekoniecznie trzeba na technikum kończyć. Fakt, możliwości wyboru lekko ograniczone, zresztą nie wiem, jak tam teraz ten wstęp na studia wygląda, za moich czasów były egzaminy.
            A konkretny zawód połączony ze znajomością ze trzech języków obcych otwiera wiele drzwi.
            • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 22:13
              Ja nie mówię,że edukacja ma się skończyć na technikum,po tym typie szkoły,to ludzie chyba łatwiej odnajdują się na polibudzie właśnie. Ja w swojej edukacji,zaliczyłam zawodówkę ( w której wylądowałam przypadkiem),potem było wieczorowe LO,a na koniec Studium policealne. Mając to technikum,można znaleźć pracę (sic ) i studiować zaocznie wybrany przez młodzież kierunek. Zazwyczaj szkołę ponad gimnazjalną pomagają wybrać rodzice ( z braku doświadczenia ?),następne etapy edukacji,młody człowiek wybiera sobie sam. wink
              • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 09:17
                Mając to technikum,można znaleźć pracę (sic
                > ) i studiować zaocznie wybrany przez młodzież kierunek.
                Jakby ci to napisać: część kierunków to nienajlepszy pomysł na tryb zaoczno-wieczorowy, najczęściej albo cierpi szkoła albo człowiek nie jest w stanie zarobić na czesne bądź utrzymanie, co najwyżej na waciki. Owszem, jeśli studia są w Wyższej Szkole Gotowania na Gazie, pewnie da się to wszystko pogodzić. Tylko po co?
                • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 10:32
                  Jak pisałam:to na razie jest "pieśń przyszłości". wink
            • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 22:29
              Ogranicza zawodówka, nie technikum, zwłaszcza przyzwoite. Jednak w technikach są tylko 2 przedmioty rozszerzony, w przypadku szkół typowo ścisłych mat fiz to nie jest problem, ale w przypadku jakiś logistyk, ekonomii itp. rozszerzone są najczęściej język i geografia. A co się liczy przy przyjęciach na studia na spokrewnione kierunki w bardzo dużym stopniu? Matematyka rozszerzona... risercz przeprowadzany w tym roku, pod kątem wyboru szkoły średniej dla młodszej.
              A starsza doznała olśnienia w kwestii zawodu jakiś rok przed skończeniem liceum. Zmiana o jakieś 120 stopni w stosunku do planów sprzed 3 lat. O dziwo, dość blisko w stosunku do planów przedszkolnych.😄
      • asia_i_p Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 22:44
        Z technikum trzeba uważać, bo generalnie średnim pomysłem jest technikum o kierunku takim samym, jak istnieją studia - absolwenci techników są koszeni na rynku przez studentów wyższych lat, którzy mają tę samą wiedzę, a taniej się ich zatrudnia i są bardziej "rozwojowi".
    • cosmetic.wipes Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 22:53
      Syn za rok zdaje maturę, wybiera sie na inżynierię biomedyczną. Co będzie, to będzie, dorosły jest, sam wybiera.
      • aankaa Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 23:02
        za rok matura i "dorosły" ?
        dobre big_grin
        • cosmetic.wipes Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 23:04
          Metrykalnie jest dorosły, czegoś nie rozumiesz?
          Czy może jesteś z tych mamusiek, co synusiom pudrują jajeczka do trzydziestki?
          • aankaa Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 23:10
            "metrykalnie" dorosły big_grin

mieszka z Wami ? pewnie tak. Musi się dołożyć do rachunków i żarcia, uprać swoje ciuchy, zrobić sobie śniadanie/obiad ? Może jeszcze dołożyć do benzyny na wyjazd do supermarketu na tygodniowe zakupy ?
            • cosmetic.wipes Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 23:17
              Ponieważ nie masz pojeęia co to jest obowiązek alimentacyjny, to se doczytaj.
              A to , że 18- latek umie zrobic żarcie nie tylko dla siebie i włączyć pralkę jest dla ciebie zaskoczeniem, to sie nie dziwię, skoro jesteś jedną z y.e.b.n.i.e.t.y.c.h mamusiek.
            • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 08:02
              Aha, czy li jesteś dorosły tylko wtedy kiedy zarabiasz..ciekawa teoria.
              • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 09:21
                Szalenie ciekawa, oznaczałoby to mniej więcej, że niepracująca zawodowo i niezarabiająca pani domu otrzymuje status niepełnoletniej...
                • szarsz Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 09:22
                  Ba. Każdy bezrobotny bez prawa do zasiłku też jest niepełnoletni.
                  Za to dziecko ze świadczeniem rodzinnym. Albo alimentami. Jest w pełni dorosłe. Bo przynosi do domu pieniądze wink
            • demonii.larua Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 14:25
              Czego Ty nie ogarniasz? 18 latek jest na tyle dorosły by sam sobie wybrać kierunek studiów.
              No chyba, że wg Ciebie powinni to robić za niego rodzice.
          • anka_z_lasu Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 00:04
            "mamusiek, co synusiom pudrują jajeczka do trzydziestki? "

ładne big_grin
      • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 10:39
        cosmetic.wipes napisała:

> Syn za rok zdaje maturę, wybiera sie na inżynierię biomedyczną. Co będzie, to b
        > ędzie, dorosły jest, sam wybiera.
        >

Moja sąsiadka skończyła ten kierunek,a z pracą nieciekawie,chyba żeby w trakcie studiów nawiązał kontakty pracowe.
        • cosmetic.wipes Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 12:32
          Dopsze, to go POŚLĘ na prawo big_grin
          • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 14:18
            cosmetic.wipes napisała:

> Dopsze, to go POŚLĘ na prawo big_grin

Jeśli się dostanie. big_grin
            • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 14:53
              stosunkowo prosto jest dostac sie na prawo, nawet np na uj czy uw- łatwiej niz na medycyne, wer=terynarie, it, jakponistyke etc i na zarzadzanie kulturą uncertain
              • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 14:57
                A ten słynny nepotyzm,chyba jednak utrudnia dostanie się na konkretny kierunek; Czy tylko (później ) na konkretną aplikację ?
                • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 15:03
                  Stosunkowo trudno dostać się na studia stacjonarne (bezpłatne) na UJ I UW , ale jeżeli zapłacisz za niestacjonarne to wtedy możesz się dostać bezproblemowo.
                  • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:04
                    ok 2 osób na 1 mijesce- w porównaniu z kilkunastoma na inne kierunki- czyli- łatwo! big_grin
                    • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:07
                      Myslenie w kategorii liczba kandydatów na miejsce to błędne mysleniesmile
                      • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:09
                        Proponuję porównać statystki kandydatów na miejsce z progami:

rekrutacja.uw.edu.pl/index.php/rekrutacja/statystyki-rekrutacyjne
                        • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:15
                          Spójrz na przykład na informatykę i na bezpieczenstwo wewnętrzene. Na tym drugim kierunku jest prawie dwa razy tyle chętnych niż na informatykę. Ale żeby się dostać na informatykę trzeba zdać mature o wiele lepiej , ergo trudniej się na informatykę dostać.

p.s. czy mi się zdawało czy pisałaś, ze pracujesz na wyższej uczelni? nie znasz tych mechanizmów?
                          • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:22
                            pracuję, znam, tak trochę- w ogóle ni ejest to moja działka- ani naukowa, ani administracyjna.
                            i bardzo wiele kierunków ma MINIMALNE wymagania i milioony kandydatów.
                            niektóre mają bardzo wysokie wymagania (hmm, na to może sobie, z tego co wiem u nas tylko collegium medicum pozwolić, gdzie chcą wprowadzić egzaminy- bo bardzo im trudno odsiać kandytatów- ale boże broń od uznaniowości profesorskiej sad )
                            • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:34
                              Ale to dosyc oczywiste i logiczne (ja nie pracuję na uczelni) , że liczba kandydatów na miejsce nie ma nic wspólnego z wymaganiami placówki edukacyjnej. Nie w rekrutacji , wktórej dokumenty można składać na million kierunków.

Dlatego Twoja teza, że na kierunek X łatwo się dostac bo jest 2 kandydatów na miejsce jest nielogiczna. I jeżeli ktokolwiek rozważa różne kirunki pod kątem trudności dostania się nań, powinien patrzeć się na progi nie liczbę kandydatów.

Tezą prawdziwą byłoby, że na kierunek X łatwo się dostac bo próg jest np 40% (maksimum punktów)
                              • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:39
                                to, czy uczelnia przyjmuje minimalne progi punktowe zalezy od niej- uj nie ma! a raczej- ustalane w każdym roku ad hoc- nad czym boleję sad i inne uczelnie/kierunki też czesto nie maja, a niektore mają.
                                moja "teza" to taki rzucony luźno żarcik- więc wyluzuj i przestań linkować.
                                doskonale zdaję sowbie sprawę, że trudnij się dostać na medycynę niz np prawo.
                                • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:41
                                  Powtórzę:

Nie chodzi o progi ustalane tylko o próg naturalny czyli liczbę punktów ostatniego kandydata na liście, który się dostał na dany kierunek.

Dlatego progi są podawane za lata poprzednie na nie lata przyszłe.
                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:47
                                    Tu masz definicje progów ze strony UJ: "Progi punktowe. Kandydaci często pytają o progi punktowe na poszczególne kierunki studiów. Przez próg punktowy rozumieć należy wynik kwalifikacji ostatniej osoby przyjętej na studia z listy rankingowej."
                                    • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:50
                                      kurde, kobieto, wyluzuj i tak w ogóle zejdź ze mnie- bo luźno rzucony zarcik przeradza sie u ciebie w stosunku do mnie w jatkę na linki
                                      tu masz
                                      "Minimalny próg punktowy

Podczas rekrutacji kandydaci mogą spotkać się z informacją o minimalnym progu punktowym obowiązującym w przypadku rekrutacji na dany kierunek. Nie chodzi w tym przypadku o wynik ostatniej osoby przyjętej. Minimalny próg punktowy to ustalony przez Wydziałową Komisję Rekrutacyjną minimalny wynik kwalifikacji wymagany do przyjęcia kandydata na studia. Wszyscy kandydaci, których wynik jest niższy otrzymują decyzję o nieprzyjęciu z powodu zbyt małej liczby punktów. Ważne:

Wydziałowa Komisja Rekrutacyjna może, ale nie musi, ustalić minimalny próg punktowy podczas swojego pierwszego posiedzenia, które ma miejsce po zakończeniu potwierdzania rejestracji w pierwszym naborze na dane studia.
                                      Raz ustalony próg nie ulegnie zmianie do końca trwania rekrutacji i obowiązywać będzie we wszystkich naborach.
                                      Kandydat ?nieprzyjęty z powodu zbyt małej liczby punktów" nie zostaje przyjęty na studia. Nawet jeśli na danym kierunku limit miejsc nie został wypełniony i uruchomiony zostaje kolejny nabór, ponowna rekrutacja z tym samym wynikiem zakończy się wydaniem decyzji o nieprzyjęciu.
                                      Jak sprawdzić, jaki jest minimalny próg punktowy na danym kierunku?

Kandydaci, którzy w naborach uzupełniających będą ubiegać się o przyjęcie na kierunek, na którym został ustalony minimalny próg punktowy, otrzymają informację o jego wysokości w jednym z kroków rejestracji w systemie ERK. Jeśli taka informacja się nie pojawi, oznacza to brak progu."
                                      bywa? bywa. już? EOT
                                      • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:52
                                        Nie jatka, tylko wprowadzasz ludzi w błąd. Naprawdę nie wypada.
                                        • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:57
                                          tu masz źródło informacji o minimalnych, ew. ustalanych progach punktowych:
                                          www.rekrutacja.uj.edu.pl/studia-i-stopnia/limity-i-progi
                                          dół strony. i odpitol się już- mało wiesz, ale cie do pisania ciągnie. EOT
                            • menodo Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:39
                              Nie wierzę, że pracujesz na jakiejś wyższej uczelni, chociaż w sumie już nic nie powinno mnie dziwić, bo hołoty w gronostajach mamy nadprodukcje.
                              Ale skoro już dorabiasz jako troll, mogłabyś się trochę podszkolić, tak aby nie kompromitować się brakiem elementarnej wiedzy w dziedzinie rekrutacji na wyższe uczelnie w Polsce.
                              • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:46
                                menodo, możesz nie wierzyć big_grin ale ani nie jestem hołotą, ani nie noszę gronostajów. i uwierz, szujo kochana, duża uczelnia zatrudnia kilkanaście tysięcy ludzi i max kilkaset zajmuje się rektutacją w okresie rekrutacyjnym. to nie ja- i nie jest to jakaś wymarzona czynnośc, raczej większośc od tego ucieka. EOT
                                • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:50
                                  hemp-plant - a ja w ogóle nie pracuję na uczelni, menodo chyba też nie. Po prostu dziwne jest , że osoba pracująca na uczelni ma tak małe pojecie o rekrutacji. Naprawdę nie trzeba byc osobiście w nią zaangazowanym, żeby rozumiec mechanizm.
                                  • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:55
                                    owszem, nie jestem osobiście zaangażowana, ale rozumiem jej mechanizm- a wy nie do końca. cos tam linkniesz, jak w tym nieszczesnym wątku o gimnazjach, wybierając chyab na chybił trafił. nie znasz zupełnie realiów, a interent jest dla ciebie źródlem, głebokiej wiedzy pierwszy link, ktory pasuje do twojej teaorii. trochę dogłebności, pokory i mniej zacięcia.
                                    pamiętaj, że do źrodeł interetowych trzeba podchodzić z dystansem
                                    rzucona przez mnei uwaga była ironią w stosunku do studentów, ktorzy wybierają w ogromnej ilośc zarzadzanie reklamą a nie fizykę czy prawo- taki cynizm- rozumiesz?
                                    • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 18:06
                                      Nie musisz odpowiadać, ale to Ty 'zażartowałaś", że o trudności dostania się na dany kierunek świadczy liczba kandydatów na miejsce. I Ty pisałaś o progach ustalanych przez uczelnie pomijając progi naturalne. Ale łatwiej obrażać. I nie, nie internet jest źródłem mojej wiedzy tylko praktyka - moje i znajome dzieci przechodziły rekrutacje na polskie i zagraniczne uczelnie w tym i zeszłym roku. Linki służą tylko potwierdzeniu tego co jes wiadome.
                                      • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 18:23
                                        Wiele lat temu startowałyśmy z siostrą na studia - na jej kierunek były zaledwie dwie osoby na miejsce, ale żeby zostać przyjętym, to z egzaminów trzeba było mieć >4 /4.5. U mnie było coś z 7 sztuk. Ale w praktyce wystarczyło zdać egzamin...
                                      • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 18:26
                                        słuchaj joa- ale czy ty umeisz czytać?
                                        1. jest możliwość ustalanai progów MINIMALNYCH-0 vide link, vide wycinek
                                        2. czasami są stosowane- znam 2 kierunki, gdzie sie to robi- i nie, nie wiem, czy na innych sie robi- prawdopodobnie nie, nad czym boleję- ale są, jest narzędzie
                                        proszę- odpisz, czy rozumiesz- że jest możliwe ustalenie PROGÓW MINIMALNYCH
                                        • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 18:30
                                          Ale na UW też są ustalone progi minimalne na niektóre kierunki. Najczęściej na takie, na które wystarczyło zdać maturę - zdać jakkolwiek.
                                          • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 18:31
                                            No i najczęściej jest to 30 pkt
                                          • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 18:35
                                            dowiedziałam sie z rok temu od joa, z tego co pamietam- ze uw ma big_grin na przyklad na mgr taki algotytm
                                            i tak- jest to bardzo minimalistyczne, i nie wiem po co robione sad
                                            na uj JEST MOZLIWOŚĆ- i jest to doskonałe narzedzie- niestety, bardzo rzadko wykorzystywane sad
                                            • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 18:48
                                              Tak, ale to oczywiste, że w dyskusji o trudnosci dostania się na dany kierunek decyduje próg naturalny a nie minimalny ustalany (albo nie) przez uczelnię. W żadny wypdaku nie jest to liczba kandydatów na miejsce - tak było w czasach kiedy dokumenty można było składac tylko na jeden kierunek.
                                              • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 18:52
                                                p.s. Nigdy nie słyszałam o żadnym kierunku na żadnej uczelni, na którym zostałyby wolne miejsca jeżeli są na nie kandydaci. O sytuacji typu 'sorry, mamy miejsce na kierunku X, Ty masz zdana maturę, ale Ciebie nie przyjmiemy bo nasz ustalony próg to 40% Ty masz 36%". Decydują progi naturalne.
                                                • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 19:06
                                                  oj, oj- napisz proszę wyraźnie- że już rozumiesz, że progi minimalne są.
                                                  i znam 2 kierunki, gdzie sie stosuje- nie są to informacje publicznie podawane, ale chyba nie tajne (??) akturat tam miejsc nigdy nie ma big_grin
                                                  w niemczech- skoro przypomniałaś o uczelniach zagranicznych- praktyka nagminna- po prostu ustala sie progi, i jesli kandydaci ich nei spełniają- to sie przyjmuje mnie i kierunek ledwo zipie. niemiecka uczelnia, z ktorą współpracuję ma na niektórych kierunkach.
                                                  żaluję, ze sie tego u nas na wszystkich kierunkach nei wprowadza sad
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 19:12
                                                    poddaję się.
                                                  • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 19:20
                                                    świetnie big_grin
                                            • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 22:03
                                              hemp_plant napisał(a):

> dowiedziałam sie z rok temu od joa, z tego co pamietam- ze uw ma big_grin na przykla
                                              > d na mgr taki algotytm
                                              > i tak- jest to bardzo minimalistyczne, i nie wiem po co robione sad
                                              > na uj JEST MOZLIWOŚĆ- i jest to doskonałe narzedzie- niestety, bardzo rzadko wy
                                              > korzystywane sad

Szczerze,to powinny wrócić egzaminy na wszystkie wyższe uczelnie. Jeśli byłaby duża ilość kandydatów na dany kierunek,to dodatkowo wyniki z matury.
                                              • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 22:10
                                                powinny wrócić egzaminy na wszystkie wyższe uczelnie

Uczelnie mają prawo robić egzaminy wstępne (chyba od kilku lat) jednak tego nie robią. Zgadnij dlaczego.
                                                • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 22:15
                                                  joa66 napisała:

> powinny wrócić egzaminy na wszystkie wyższe uczelnie
                                                  >
                                                  > Uczelnie mają prawo robić egzaminy wstępne (chyba od kilku lat) jednak tego nie
                                                  > robią. Zgadnij dlaczego.

Wolałabym nie zgadywać. wink
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 22:21
                                                    finansowanie uczelni, w tym wykładowców. Uczelni opłaca się miec jak najwięcej studentów.
                                                  • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 22:27
                                                    joa66 napisała:

> finansowanie uczelni, w tym wykładowców. Uczelni opłaca się miec jak najwięcej
                                                    > studentów.

Uczelnie zamiast w jakość studiów,i studentów,idą w ilość. uncertain To po co przekonywać dziecko na studia,skoro jest taki niski poziom naszych uczelni i na większość kierunków praktycznie każdy może iść ?
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 22:33
                                                    Bo to od dziecka zależy ile "wyciągnie" z uczelni.
                                                  • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 23:04
                                                    joa66 napisała:

> Bo to od dziecka zależy ile "wyciągnie" z uczelni.

Tak:skończy studia,a potem skończy na kasie w Biedronce,albo innym Tesco.. .
                                                  • menodo Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 23:19
                                                    Albo wyląduje na ematce na śmieciowej umowie jako "animatorka" olga cośtam, hemp cośtam etc.
                                                    Niektóre dzieci "wyciągają" np. diamentowe granty, ale gazetowe trolle pewnie jeszcze nie wiedzą, z czym się to jebig_grin
                                                  • menodo Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 23:45
                                                    Aha, pisząc o niedowartościowanych trollach, zapomniałam o żałosnej krystynie, założycielce tego wątku big_grin
                                                  • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 09:28
                                                    ten hejt to wyssałas z mlekiem matki czy ci płacą?
                                                    strasznie to smieszne.
                                                    gratulujemy diamentowego granta na mishu uw big_grin
                                                  • menodo Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 11:19
                                                    gratulujemy diamentowego granta na mishu"

Ulala, widzę, że mnie śledzisz tongue_out Pudło, o mishu też nie masz pojęcia.

A tego "granta", kwiecie polskiej nauki, ja z kolei serdecznie ci gratuluję big_grin
                                                  • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 09:45
                                                    menodo napisała:

> Albo wyląduje na ematce na śmieciowej umowie jako "animatorka" olga cośtam, hem
                                                    > p cośtam etc.
                                                    > Niektóre dzieci "wyciągają" np. diamentowe granty, ale gazetowe trolle pewnie
                                                    > jeszcze nie wiedzą, z czym się to jebig_grin

Dobrze napisałaś: NIEKTÓRE ! tongue_out Jeśli twoje dziecko uzyskało jakieś granty,to się ciesz i nie nazywaj mnie "animatorką",ani tym bardziej trollem. sad
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 23:59
                                                    Tak:skończy studia,a potem skończy na kasie w Biedronce,albo innym Tesco..

Myślę, że masz szansę przekonac do tego swoje dziecko. Szkoda.
                                                  • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 09:54
                                                    joa66 napisała:

> [i]Tak:skończy studia,a potem skończy na kasie w Biedronce,albo innym Tesco.. [
                                                    > /i]
                                                    >
                                                    > Myślę, że masz szansę przekonac do tego swoje dziecko. Szkoda.

Studia na prawdę nie są niezbędne do życia. Jestem realistką i trzeźwo patrzę na otaczającą mnie rzeczywistość,a co za tym idzie widzę jaka jest sytuacja z pracą. Jest bardzo trudno obecnie,a co będzie za te 5 lat ? nie wiem,ale nie sądzę,aby zmieniło się radykalnie na "+ ".
                                                  • falka_85 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 10:02
                                                    Pewnie, że nie są niezbędne do życia. Mimo to, cieszę się, że jednak te studia skończyłam. Bez nich nie osiągnęłabym raczej obecnego poziomu życia, w sensie materialnym przede wszystkim, ale też takim "ogólnorozwojowym" (to tak opierając się na tym jak wygląda życie moich kolegów z podstawówki czy liceum, którzy nie studiowali).
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 10:13
                                                    Studia na prawdę nie są niezbędne do życia

Oczywiście, że nie są. Tylko szkoda z nich rezygnowac tylko dlatego, że mama wierzy, że po nich to tylko kasa w Tesco.
                                                  • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 10:17
                                                    Nie wiem, czy nie są. Oczywiście, iść na jakiekolwiek studia, na studia , które nas wcale nie interesują - to raczej strata czasu. Tak samo jak uczenie się w technikum, którego specjalność nas wcale nie interesuje.
                                                  • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 13:34
                                                    Cóż, ja osobiście wychodzę z innego założenia: skoro i tak ma potem siedzieć na słuchawkach czy na kasie w biedronce, to może niech chociaż skończy te studia, które chciałaby...
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 14:06
                                                    Bingo.
                                                  • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 14:23
                                                    morekac napisała:

> Cóż, ja osobiście wychodzę z innego założenia: skoro i tak ma potem siedzieć na
                                                    > słuchawkach czy na kasie w biedronce, to może niech chociaż skończy te studia,
                                                    > które chciałaby...

Do siedzenia na kasie w markecie,nie potrzebuje studiów. Szkoda straconego (w tym wypadku) czasu i pieniędzy. Zobaczymy za czas jakiś,co będzie. Najważniejsze aby spokój w kraju był,to będzie dobrze.
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 14:34
                                                    Szkoda straconego (w tym wypadku) czasu i pieniędzy.

To zależy co dla kogo jest straconym czasem. Jeżeli każda godzina z któej nie da się wycinąć zarobku, to faktycznie jest ryzyko, że to stracony czas.
                                                  • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 14:40
                                                    joa66 napisała:

> Szkoda straconego (w tym wypadku) czasu i pieniędzy.
                                                    >
                                                    > To zależy co dla kogo jest straconym czasem. Jeżeli każda godzina z któej nie d
                                                    > a się wycinąć zarobku, to faktycznie jest ryzyko, że to stracony czas.

Nie łap mnie za słówka.
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 14:48
                                                    ??? Może napisz jaśniej?
                                                  • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 15:09
                                                    Za cholerę nie mam zdolności jasnowidzenia i nie jestem w stanie przewidzieć przyszłości dziecka. Być może znajdzie zatrudnienie takie, jakie chciałaby - któż to wie? Nie jest to zupełnie wykluczone, zawód jako taki istnieje. A jeśli nie znajdzie - cóż, będzie robiła co innego. Ograniczanie się tylko do powtarzania "nie idź na to czy tamto " niczego nie zmienia, w dodatku postępowanie zgodnie z tymi założeniami też nie gwarantuje ani dobrej pracy, ani zarobków, ani szczęśliwego życia do emerytury. Za te same pieniądze co w Biedronce można zapewne wykonywać bardziej satysfakcjonującą danego osobnika pracę, czemuż nie spróbować żyć po swojemu?
                                                    Jako żywo przypominasz mi jedną z moich ciotek, co to też zawsze zadawała memu ojcu pytanie, dlaczego dzieci puścił na studia takie bezprzyszłościowe.... Przyszłość jednak nie przebiegała zgodnie z przewidywaniami ciotki i tyle.
                                                    "a przecież można pozostać człowiekiem nawet jeśli jest się nauczycielem" by Grave_digger
                                                  • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 15:19
                                                    Nie chodzi nawet o to,że bym jej/im broniła /odmawiała pójścia na te studia,ale jest też inna kwestia: Jeśli na dzień dzisiejszy chciałaby na te studia pójść,to nie byłoby szans bo (taki przyziemny powód) KASA uncertain (zwyczajnie nie byłoby nas stać,aby finansować dziecko na uczelni,w dużym mieście). Argumenty,że "może się poprawi nasza sytuacja finansowa", to nierealne mrzonki.
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 15:33
                                                    Ale trudności z finansowaniem studiów to jest inny problem. Jeżeli Ciebie nie stać na opłacenie mieszkania w innym mieście, to nawet jakby Twoje dziecko wybrało najbardziej "przyszłościowy" kierunek na świecie to pieniędzy Ci nagle nie przybędzie. W takim wypadku warto powiedzieć dziecku jaką pomoc możemy mu zapewnić i np wspólnie się zastanowić jak zdobyć dalsze fundusze.
                                                  • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 15:47
                                                    A czy ja wiem,czy ona/one ogóle będą chciały iść na jakiekolwiek studia ? NIE WIEM.
                                                    Nie rozumiem dlaczego uważasz,że każdy zdolniejszy człowiek musi mieć wykształcenie wyższe ?
                                                    "Ale trudności z finansowaniem studiów to jest inny problem." problem z finansowaniem jest bardzo ściśle powiązany i jeżeli nie będzie mnie stać,to zwyczajnie nie zacznie studiów -proste.
                                                    Jest tu równoległy wątku,o niezbędności /zbędności studiów(też popełniłaś na nim wpis). : forum.gazeta.pl/forum/w,567,158366340,158366340,Wyksztalcenie_a_praca.html
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 16:03
                                                    Po pierwsze: nigdzie nie twierdziłam, że kazdy zdolny młody człowiek musi iść na studia. Tylko ten, który chce.

To na co Ciebie stać a na co nie to jest problem inny niż ewentualny kierunek studiów. Zakładam, że koszt utrzymania dziecka, który ponosisz teraz nie jest wystarczający na pokrycie przeniesienia się do innego miasta. I ok. bywa. Ale chyba lepiej dziecku powiedzieć : nie stać mnie na więcej niż np 200 zł miesięcznie i sam/sama musisz się zastanawić czy (a) chcesz studiować (b) jezeli tak to czy na studiach dziennych czy zaocznych (c) czy kierunek ewentualnych studiów i ich forma pozwoli na dorabianie.

Zamiast "do siedzenia na kasie w Biedronce studia są niepotrzebne"?

To jest wybór między polepszeniem sobie samopoczucia (po co skoro i tak nie ma sensu) przy jednoczesnej rezygnacji z ewentualnych planów czy marzeń a zaryzykowaniem (nie takim znowu wielkim*) , aby zdobyć zawód, pracę wymarzoną.

* przypominam , że stopien bezrobocia jest cały czas o wiele niższy wśród absolwentów uczelni wyższych niż tych z wykształceniem zawodowym
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 16:08
                                                    p.s. tak naprawdę to jest lekcja tego czy warto (próbować) walczyć o swoje marzenia i plany czy z góry rezygnować , bo i tak się nie uda.
                                                  • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 16:14
                                                    To stawiasz sprawę jasno: stać mnie na x zł/nie stać mnie, będziesz musiała radzić sobie sama, tak więc musisz przemyśleć sprawę czy iść na studia zaoczne i do pracy, czy iść na studia dzienne i godzić je z pracą czy też wcale nie iść na studia.
                                                  • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 18:18
                                                    joa66 napisała:

> [i]Tak:skończy studia,a potem skończy na kasie w Biedronce,albo innym Tesco.. [
                                                    > /i]
                                                    >
                                                    > Myślę, że masz szansę przekonac do tego swoje dziecko. Szkoda.

Moim zdaniem kończenia jakichkolwiek studiów gdy nie dostaliśmy sie na te wymarzone albo nas na nie nie stać jest bez sensu,w butiku matura to aż nadto...lub w recepcji...
                                                    Lepiej być super fryzjerka po zawodówce aniżeli bezrobotnym,kasjerem po politologii...
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 18:42
                                                    1) Chyba nikt nie mówi o "jakichkolwiek" studiach"
                                                    2) Trzeba wziąć pod uwagę, że wymarzonym studiami naszego dziecka może być politologia
                                                    3) To, że nie dostaniemy się na studia nie czyni z nas znakomitych fryzjerek.
                                                    4) Czy Ty z góry założyłaś, że nie ma ucieczki przed kasą w Biedronce?
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 18:48
                                                    p.s. Cały czas bardzo dobry politolog ma większe szanse na satysfakcjonującą pracę niż kiepska fryzjerka.
                                                  • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 22:25
                                                    Ale fryzjerki są bardziej potrzebne,niż politolodzy. Znajomy studiował coś w TYM temacie,a po studiach nie mogąc znaleźć pracy w zawodzie wylądował na . . . budowie. Kiepska fryzjerka,może się z czasem dokształcić i poprawić swoje umiejętności,a politolog nie znaleźć pracy w zawodzie. wink
                                                  • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 08:11
                                                    >Kiepska fryzjerka,może się z czasem dokształcić i poprawić swoje umi
                                                    > ejętności
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 10:38
                                                    Ja na przykład byłabym fatalną fryzjerką - nie mam wyobraźni przestrzennej, mam "dwie lewe ręce", bywam niecierpliwa, nie wiem czy masowałbym cudze głowy w sposób nie dający klientom odczuć, że - delikatnie mówiąc-przyjemnosci mi to nie sprawia. Wątpię, że "dokształcacnie" by tu pomogło. W moim przypadku opłacały się studia humanistyczne (i na dodatek nie dostałam się za pierwszym razem).
                                                  • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 13:25
                                                    joa66 napisała:

> Ja na przykład byłabym fatalną fryzjerką - nie mam wyobraźni przestrzennej, ma
                                                    > m "dwie lewe ręce", bywam niecierpliwa, nie wiem czy masowałbym cudze głowy w s
                                                    > posób nie dający klientom odczuć, że - delikatnie mówiąc-przyjemnosci mi to nie
                                                    > sprawia. Wątpię, że "dokształcacnie" by tu pomogło. W moim przypadku opłacały
                                                    > się studia humanistyczne (i na dodatek nie dostałam się za pierwszym razem).

Jeśli nie masz"pociągu" do fryzjerstwa,to po co miałabyś tam iść ? Wydaje mi się,że to fryzjerstwo,to jednak trzeba lubić (robić przy cudzych włosach),to chyba lepiej iść do szkoły ogrodniczej,skończyć szkołę i jako kiepski ogrodnik zatrudnić się w zieleni miejskiej jako pracownik fizyczny. wink
                                                  • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 13:43
                                                    Jeśli nie masz"pociągu" do fryzjerstwa,to po co miałabyś tam iść ?

Do każdego zawodu trzeba mieć jakieś tam zamiłowanie i jakieś tam zdolności.
                                                  • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 14:05
                                                    Ta szkoła ogrodnicza,to tylko przykład. Jednak do niektórych zawodów trzeba mieć specjalne uzdolnienia i umiejętności (choćby to przysłowiowe fryzjerstwo - bo inaczej,to możesz klienta oszpecić. Lekarz też musi mieć różne umiejętności(zależnie od specjalizacji). Ale z tym (nawet minimalnym) zamiłowaniem do wykonywanej pracy,to prawda. Ogrodnictwo,to akurat z doświadczenia (z czegoś trzeba było żyć),ale nie było najgorzej.
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 13:57
                                                    jako kiepski ogrodnik zatrudnić się w zieleni miejskiej jako pracownik fizyczny

Idąc tropem Twoich rozważan to skoro miejsca na kasie w Biedronce są zaklepywane o wiele wcześniej, to co dopiero mówić o zieleni miejskiej? wink

Poza tym, takim pracownikiem można być i po "politologii", a jednak daje co ona przynajmniej szansę na robienie czegos co lubisz (oczywiście politologia jest tu symbolem "nieopłcalnych" studiów, które dla naszego dzeicka wydają się interesujące). Szanse to nie gwarancja, ale może warto poświęcić te 3-5 lat na coś co nie jest takie znowu nieosiągalne, może trudne, ale nie -nieosiągalne. Najwyżej się nie uda.
                                                  • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 14:14
                                                    Absolwent politologii,nie zatrudni się w zieleni miejskiej bo ? to poniżej jego godności. wink Absolwenci,nie przyjmą byle jakiej pracy nie biorą. - przynajmniej na początku,potem (gdy brak ofert) to łaskawie i ostatecznie idą na tą kasę do marketu. tongue_out
                                                  • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 14:23
                                                    To jaka praca jest poniżej 'godności" to kwestia samego zainteresowanego, bo w tym wieku to nawet na wychowanie trudno zwalać. Nie jest to kwestia kierunku studiów.

I dlaczego nie dac im szansy na pracy w zawodzie (ktoś jednak ją dostaje!) tylko odrazu pchac na kasę do Biedronki lub do zieleni miejskiej?.

Przenosząc to na inną sytuacje: - x małżeństw konczy się rozwodem, częśc tych, które są razem tez niekoniecznie jest szczęsliwa. Czy radziłabyś dziecku od razu zrezygnować ze związku z miłości tylko łapac piewrszy lepszy "rozsądny wybór" i nie tracić czasu po maturze? Czy jednak uważasz, że powinno dać się szansę zwiazkowi z miłości - najwyżej się nie uda. Ale może się uda, bo przecież wielu się udaje?
                                                  • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 14:40
                                                    Absolwenci się cenią i nie chcą przyjmować byle jakiej pracy. Praca w wielu zawodach jest zarezerwowana dla konkretnego absolwenta dzięki tzw. nepotyzmowi.

A wracając do źródła wątku: na dzień dzisiejszy(córka do V kl. SP) plan jest taki,że po gimnazjum pójdzie do Technikum ,a jakie ostatecznie będzie TECHNIKUM,to się jeszcze rozpatrzy. Na tym kończę mój udział w tym wątku. Dziękuję za rozmowę. wink
                                                  • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 15:09
                                                    Tam u was do tej kategorii zalicza się nawet kasa w Biedronce?
                                                    Mimo wszystko nie polecałabym technikum osobie z wybitnymi uzdolnieniami językowymi, ale może być to niezły wybór, jeśli dziecko lubi przedmioty ścisłe i jest w nich niezłe.
                                                  • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 18:46
                                                    Absolwenci się cenią i nie chcą przyjmować byle jakiej pracy. --

Nie tyle się cenią, co raczej mają dwie lewe ręce, a piłę widzieli na obrazku.
                                                  • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 22:27
                                                    Czasami,to i o miejsce na tej przysłowiowej kasie trudno o miejsce, bo zarezerwowane na długo w przód.
                                            • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 10:13
                                              Jakby było wykorzystywane częściej, pracy byś nie miała.
                                • menodo Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 17:17
                                  i uwierz, szujo kochana, duża uczelnia zatrudnia kilkanaście tysięcy ludzi
                                  > i max kilkaset zajmuje się rektutacją w okresie rekrutacyjnym."

No to musisz być wyjątkowo nieoagarnięta, skoro nie biorą cię nawet do tej rekrutacji ( to pewnie płatne zajęcie) - przynajmniej mogłabyś ogarnąć, o co chodzi w tych regulaminach - no i nie musiałabyś dorabiać jako troll na ematce big_grin
                                  • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 17:24
                                    nie, nie jest to dodatkowo płatne zajęcie (choć może zalezy od uczelni?) u nas to przykryfakt, wliczony w obowiązki i nikt a to nikt nie chce tego robić
                                    po co mam ogarniac, o co chodzi w tych regulaminach- w ogole nie jestem zainteresowana, a i tak wiem duzow wiecej niz ty.
                                    ciekawem czy księgowy w w zakładzie obróbki skrawaniem umie skrawać? nie, nie umie. i tyle.
                                    • menodo Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 17:28
                                      Czyli przyznajesz, że nie rozumiesz zasad rekrutacji na wyższe uczelnie? Nawet na tę, w której hipotetycznie pracujesz ?
                                      • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 17:33
                                        chora jesteś. EOT
                                        BTW- praca na uczelni nie jest w dzisiejszych czasach powodem do dumy....
                        • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:34
                          i jeszcze- uj nie ustala minimalnych progów punktowych, tylko czasami, i na jeden rok.
                          to jest potworne!
                          • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:37
                            Nie chodzi o progi ustalane tylko o próg naturalny czyli liczbę punktów ostatniego kandydata na liście, który się dostał na dany kierunek.
                          • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 22:14
                            hemp_plant napisał(a):

> i jeszcze- uj nie ustala minimalnych progów punktowych, tylko czasami, i na jed
                            > en rok.
                            > to jest potworne!

Dlatego z dość znaczącego miejsca uniwerków w Europie,zjechał na łeb na szyję,na bardzo odległy pułap. W sumie w POlsce nie ma uniwerków na wysokim światowym poziomie -ŻADNEGO ! sad Do tego jeszcze te pseudo szkółki prywatne,które mienią się tytułem "Akademia". tongue_out
            • cosmetic.wipes Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:41
              No cóż, na pewno się nie dostanie, gdyż wybrał sobie nieodpowiednie rozszerzenia do matury. Idę się powiesić.
              • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 22:17
                cosmetic.wipes napisała:

> No cóż, na pewno się nie dostanie, gdyż wybrał sobie nieodpowiednie rozszerzeni
                > a do matury. Idę się powiesić.
                >

Nie wieszaj się,bo kto będzie go finansował na innym kierunku studiów ? wink
                • cosmetic.wipes Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 09:36
                  Ponieważ nie jest przypępniony do mamusi, jak synusiowie niektórych mamuś z tego wątku, to jestem przekonana, że sobie poradzi.
                  Tym bardziej, że rodzice, którzy poszli na studia wybrane samodzielnie zostawią w razie czego wystarczające zabezpieczenie materialne, żeby dzieci mogły sobie spokojnie studiowac dziennie tongue_out
    • aankaa Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 23:01
      konkretny zawód połączony ze znajomością ze trzech języków obcych otwiera wiele drzwi.

tu masz konkretną odpowiedź na nurtujące Cię pytanie dot. przyszłości przedszkolaka tongue_out
    • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 03.08.15, 23:10
      hmm, mój syn trochę bliżej wyboru- bo 14 lat ma wink
      na razie jest w klasie profilu mat/fiz/inf- i pewnie tego będzie się trzymał. zdaje się, że to dość przyszlościowe wink
      a tak swoją drogą- nie każdy może i chce być informatykiem czy inżynierem, medycyna też nie dla każdego. nie każde dziecko widzi się jako mechanika czy fryzjerkę
      kiedyś pisałam o mojej chrzesnicy- ona filozofem będzie.... takim z powołania- i co może robić? nic sad
      • sonrisa06 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 06:12
        Moja córka w wieku 3 lat stwierdziła, że chce być weterynarzem. Teraz ma skończone 9 lat i nadal jedyny zawód o którym mówi, to weterynarz. Kocha zwierzęta, ogląda te wszystkie zwierzęce programy i nie zrażają jej operacje czy grzebanie w tyłku krowy.
        Weterynaria to ciężkie studia i trudno się na nie dostać, poza tym nie wiem czy to dobry zawód dla drobnej kobiety. Dobrze, że to jeszcze duuużo czasu, może jej się odmieni.
        • heca7 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 07:55
          Moja bratanica od 12 roku życia chciała być weterynarzem. Dostała się na studia i właśnie skończyła drugi rok- wszystkie egzaminy w pierwszym terminie smile Teraz ma jakieś praktyki. Czyli czasami marzenia zostają na dłużej wink
        • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 10:49
          Zawsze może pracować w punkcie weterynaryjnym w mieście i zajmować się drobnym inwentarzem (kotki,pieski,chomiki,papużki) i nie bawić się w wyjazdy do inwentarza większego kalibru (bydło,trzoda chlewna itp). Taką wizję weterynarii,roztacza moja młodsza córka. wink (od września drugoklasistka).
          • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 11:32
            Weterynarze też mają swoje specjalizacje...
    • szarsz Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 08:55
      > Jakie kierunki sa teraz tzn przyszłosciowe ?

Kierunek przyszłościowy to jest taki, w którym masz szansę być lepszą niż przeciętna. Trzeba patrzeć na uzdolnienia i predyspozycje dziecka, pomóc mu je sobie uświadomić, może trochę rozwinąć i samo sobie poradzi.
    • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 11:05
      biorąc pod uwagę fakt, że na swiecie jest coraz więcej ludzi (wykształconych) i coraz mniej miejsc pracy (zwłaszcza tych etatowych) najbardziej "przyszłosciowe zawody" to takie, które dają możliwość pracy na etacie/w firmie/instytucji jak i jednoosobowej działalnosci gospodarczej.
      • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 12:22
        "najbardziej "przyszłosciowe zawody" to takie, które dają możliwość pracy na etacie/w firmie/instytucji jak i jednoosobowej działalnosci gospodarczej."
        a jakie to?
        tak, wiem, że ich jest wiele- za wiele może na jaki stawiasz?
        zgadzam się, że wszystkie z it, i starymi ludzmi
        jakie jeszcze?
        nb, pewnei jeszcze nie powstały....
        • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 12:28
          Nie stawiam na żaden. Mam na myśli typ zawodu/kwalifikacji. Na przykład księgowa - równie dobrze może być zatrudniona w w firmie/instytucji jak i prowadzić własną, jednoosobową działalność. O pewnego punktu w karierze np lekarz (własny gabinet). Nauczyciel języków obcych/tłumacz.

A trudno być np politologiem albo biotechnologiem na własny rachunek.
          • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 14:51
            ksiegowa- jak najbardziej nie- wymierajacy zawód, ostaenie pokolenie księgowych nam sie szykuje smile
            • joa66 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 14:55
              Ja nie stawiam ksiégowej jako zawodu, tylko typu zawodu, który możesz wykonywać i na etacie i jako samdzielną działalność.
              • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 16:23
                nie, nie jestes na bieżąco- nie pomaga smile teraz trzeba oboektywny egzamin zdać- szkoła jest jedna w polsce- w krakowie
            • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 15:35
              ja wiem? Chyba że uproszczą przepisy podatkowe w Polsce...
    • demonii.larua Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 14:44
      Zanim dzieciaki dorosną to sytuacja może być na tyle inna, że nie ma sensu w ogóle myślec o kierunku wink Za to na pewno warto inwestować w rozwój dzieciaka, w znajomość języka obcego, pomóc doskonalić mu jego mocne strony.
      Nasz najstarszy wybrał nanotechnologię big_grin
      • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 14:48
        Nie śmiej się,bo To może mieć przyszłość. smile
        • demonii.larua Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 15:00
          No płakać nie będę przecież, śmieję się bo dla mnie w ogóle wydział fizyki technicznej i matematyki stosowanej to abstrakcja jest wink Równie dobrze mógłby powiedzieć, że leci eksplorować Marsa wink
          Ale no plany ma dość konkretne, rozpoznanie zrobione i własnie odebrał list z uczelni smile
          • olga727 Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 15:06
            Skoro chłopak wie Co chce robić,to możesz się cieszyć. Podejrzewam,że w liście jest potwierdzenie przyjęcie go na studia,lub przyznanie znacznego stypendium. smile Dla mnie fizyka,to też abstrakcja. wink
            • demonii.larua Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 17:47
              A cieszę się bardzo nawet smile
              W liście było potwierdzenie przyjęcia takie oficjalne, bo elektronicznie to już widział wcześniej, stypendium jeszcze nie. Zobaczymy jak to będzie wyglądało wink
    • menodo Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 17:52
      Poziom intelektualny trolli na ematce systematycznie się jednak zaniża sad
      • hemp_plant Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 19:24
        co własnie zaprezentowalaś.
        • menodo Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 04.08.15, 22:50
          już się tak nie wysilaj, żałosna "animatorko" big_grin

• 7dosia Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 16:53
      Teraz najbardziej przyszłościowe są chyba jakaś arabistyka, islamistyka czy coś takiegosmile, przynajmniej w Europie. No, ale oczywiście dotyczy to wyłącznie chłopców. Dziewczynki są z góry na przegranej pozycji, co najwyżej jakaś szkółka gotowania, a w przyszłości rodzenia może im się przydać..
      • morekac Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 05.08.15, 17:23
        Szkoła koraniczna wystarczy.
    • echtom Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 06.08.15, 10:43
      Ja tam mówię swoim młodym, żeby wybierały to, co je interesuje i do czego mają predyspozycje, bo rynek pracy jest zmienny i nieprzewidywalny. Najważniejsze jest wewnętrzne nastawienie do ciągłego kształcenia i zmian. W wieku 41 lat wydawało mi się, że mam ustabilizowane życie zawodowe i pociągnę tak do emerytury, a teraz zaczyna mi chodzić po głowie, że może bym jeszcze spróbowała czegoś nowego.
    • szarsz Re: Jakie kierunki szkół/studiów sa przyszłosciow 20.08.15, 12:26
      Szczyt debilnego spanowania, nawet się nie przelogować i pisać w odstępie 6 minut. Jeśli Sopockie Szkoly Medyczne kształcą tak, jak spamują, to serdecznie współczuję przyszłym pacjentom ich absolwentów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka