a1ma 19.08.15, 19:35 Właśnie owocują jak dzikie, co fajnego z nich zrobię? Dżem? Czy coś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
atena12345 Re: A mirabelki? 19.08.15, 19:41 a1ma napisała: > Właśnie owocują jak dzikie, co fajnego z nich zrobię? Dżem? Czy coś jeszcze? > nalewkę zazdroszczę, u nas nigdzie nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
a1ma Re: A mirabelki? 19.08.15, 19:45 Zapraszam, można braŚć wiadrami, tyle ich mam Na pewno nie przerobię nawet 1/4. Odpowiedz Link Zgłoś
atena12345 Re: A mirabelki? 19.08.15, 20:16 a1ma napisała: > Zapraszam, a dokąd ? Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: A mirabelki? 19.08.15, 22:26 u mnie też. I te fioletowe (lubaszki). Od groma. Wyrzucam, bo nie daję rady. Problemem jest to, ze wywóz odpadów zielonych mam raz na miesiąc.... te w worku sprzed 2 tygodni pięknie sfermentowaly.... musiałam je wynieść na drugi koniec ogrodu... Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: A mirabelki? 20.08.15, 07:49 kochamruskieileniwe napisała: >te w worku > sprzed 2 tygodni pięknie sfermentowaly.... No to przepędź je, będziesz miała śliwowicę - co prawda powinna być z węgierek, ale i z mirabelek może być niezła Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: A mirabelki? 20.08.15, 10:41 uj, ale tam śa jeszcze zgniłki papierówek plus część takich malutkich gruszek. Plus inne chwasty.... Sztynk jest, o rany.... W przyszłym roku bede zbierała do wora czyste.... Moze już nawet w tym roku, na razie siatkę rozłożyłam na trawie na spady. Może będą czyste Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: A mirabelki? 20.08.15, 11:00 To że brudne w ogóle nie rzutuje... A że pomieszane z jabłkami ? To będzie śliwowico-calvados Mam znajomego sadownika, który pędzi doskonały bimberek z wszelkich pomieszanych spadów i odpadów. "Zdrowsze i głowa nie boli" - jak powiada Pawlak w "Nie ma mocnych" Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: A mirabelki? 20.08.15, 11:25 no to sie muszę rozejrzeć za sprzętem... do bimbru i cydru Odpowiedz Link Zgłoś
nowaczek1 Re: A mirabelki? 20.08.15, 11:28 > No to przepędź je, będziesz miała śliwowicę świetna rada, doprawdy. Żeby przepędzić, trzeba wiedzieć, jak zrobić zacier, trzeba mieć aparaturę i trzeba umieć z tej aparatury skorzystać. To wymaga naprawdę doświadczenia, żeby uzyskać dobry bimber/śliwowicę. To nie to samo, co zrobienie kompotu ze śliwek. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: A mirabelki? 20.08.15, 11:35 żeby zyskać doświadczenie - potrzebna jest praktyka. Każdy od czegoś zaczynał. Przynajmniej materiał wyjściowy jest w nadmiarze... Odpowiedz Link Zgłoś
mary_lu Re: A mirabelki? 19.08.15, 19:45 Jeden z moich największych przysmaków z dzieciństwa to kwaśny dżem z mirabelek z dodatkiem jabłek. Teraz już nikt ze znajomych nie ma mirabelki, a z rynku boję się kupować, bo tylko u dziwacznych sprzedawców bywają, boję się, że to z jakiegoś drzewa przy ruchliwej ulicy... Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: A mirabelki? 19.08.15, 20:03 marzy mi się oryginalna mirabelka... z ałyczy to jedynie kompot, dżem też robiłam, nawet niezły jest tylko trochę zachodu kosztuje oddzielenie pestek, które nie chcą się odzielić.... Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: A mirabelki? 19.08.15, 22:27 smażę, a potem przecieram przez sito... nie powiem.... upier....e to jest... Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: A mirabelki? 19.08.15, 20:10 Szybką konfiturę. Przesmażyć z cukrem w całości. Wystudzić. Wygrzebać pestki. Przesmażyć. Wystudzić, przesmażyć, i takie lejące, z kawałkami skórek nalać do słoików i postawić do góry dnem. Jak wystygną, można je schować do szafki - nie psują się Są wyraziście kwaśne, pyyyycha. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: A mirabelki? 19.08.15, 20:49 Dzięki! Ja też mam mnóstwo mirabelek , drzewo owocuje jak szalone ale nie chce mi się drylować - przepis z wygrzebywaniem pestek bardziej mi się podoba! Odpowiedz Link Zgłoś
joan_na1 Re: A mirabelki? 19.08.15, 23:06 Sok. Absolutnie rewalacyjny do zakwaszania, zamiast soku z cytryny czy octu. Np. do barszczu czerwonego, duszonych buraków, sałatek, można dodawać do herbaty. Odpowiedz Link Zgłoś
brak.polskich.liter Re: A mirabelki? 19.08.15, 23:17 Z przetworow - konfiture albo nalewke. Na biezaco - tarta z mirabelkami jest bardzo zacna. Jesli masz duzy zamrazalnik i sporo w nim miejsca, mozesz zamrozic. Odpowiedz Link Zgłoś
lady-z-gaga Re: A mirabelki? 20.08.15, 10:45 sos do mięsa - pełno przepisow w necie Odpowiedz Link Zgłoś
jatojagodnik Re: A mirabelki? 20.08.15, 11:09 Kilka lat temu zabrałam się za przetwory z mirabelek. Były strasznie robaczywe, 3 dni zajeło mi pestkowanie i przegladanie robaków. Po miesiącu wszystkie kompoty były zapleśniałe. Nie wychodzą mi przetwory z kwaśnych owoców. Z mirabelek, z rabarbaru... Co robię źle? Odpowiedz Link Zgłoś