Dodaj do ulubionych

prawidłowy montaż fotelika romer king plus?

22.01.11, 11:14
Po dwóch miesiącach czytania na temat fotelików, obejrzeniu sporej oferty - ostatecznie kupiliśmy kinga z 2011r. I teraz: skąd mamy wiedzieć, czy fotelik jest dobrze zamontowany? Mąż montował sam. Dół fotelika jest stabilny, nie przesuwa się po kanapie ale górna część trochę tak, i pas od otworu w samochodzie, z którego pas wychodzi trochę się rusza. Czy to jest normalne i tak ma być? Po czytaniu tyle, że fotelik ma być jak skała już sama nie wiem, jak de facto taki fotelik powinien 'siedzieć' w samochodzie..

Mamy seata toledo z 2007r, kanapa wygląda tak jak tu:
otomoto.pl/seat-toledo-xenon-navi-parktronik-C16164725.html
Obserwuj wątek
    • ilhenny Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 22.01.11, 12:12
      mam nadzieję że nie nabraliście się na super ofertę z allegro poniżej 800 zł

co do samego montażu [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/7/se/gd/ni40/tgY3gq4ro468vqUuNX.jpg[/img]
      musi wyglądać w ten sposób
      po zapięciu w Toledo trzeba wyciągnąć pas do samego końca, przełączy się w tryb fotelikowy i wtedy tylko go schować dociskając fotelik
      w poniedziałek powinienem nakręcić film bo już obiecałem kilku osobom
      • alodee Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 22.01.11, 12:20
        fotelik kupilismy w akpolu, przedstawicielu britaxawink bedziemy wdzieczni za filmikwink
        • ilhenny Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 22.01.11, 12:25
          na allegro jest sprzedawca który sprzedaje każdemu, a najgorsze że bez GWARANCJI mimo iż jest napisane że gwarancję daje i mam później sporo maili co z tym zrobić
          • trawaa Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 26.01.11, 14:00
            Jaka jest dobra cena za ten fotelik? Ponad 800 zł? A czy rozważać kupno używanego (2,5 letniego) z w miarę sprawdzonego źródła (wiem, że bezwypadkowy) za 450 zł?
            • mrukumaster Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 26.01.11, 14:39
              Nowy king plus teoretycznie powinien kosztować od 900zł w internecie a dokłądnie na allegro dzicz się rzuciła i oczywiście zaniżają ceny więc można i za 829zł kupić. 2,5 letni king ze sprawdzonego źródła to bardzo dobre rozwiązanie smile
    • starobrno Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 23.01.11, 13:37
      Nasz siedzi stabilnie. Wozilam w roznych autach. Montaz mozesz zobaczyc tu:
      www.youtube.com/watch?v=fngGQE6tFLo
      Sproboj mocniej dociagnac pasy samochodowe przy montazu fotelika.
      • alodee Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 23.01.11, 17:30
        starobrno, ten filmik na jotubie to za przeproszeniem jest taki sam jak obrazki w instrukcji. facet nie rusza tam fotelikiem na boki wiec tez nie widac, czy ta gora skorupy jest lekko ruchoma jak sie mocno napiera na fotelik czy nie.. a ja o to pytam.
        dol siedzi stabilnie.
        • ilhenny Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 23.01.11, 18:16
          dokładnie tak, jutro będzie z sztuczkami film
          • alodee Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 23.01.11, 23:28
            czekam z niecierpliwoscia w takim razie!wink
            • ilhenny Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 25.01.11, 00:31
              www.youtube.com/watch?v=9ebuXMjxWFk
              jutro zrobię w samochodzie, dzisiaj jakoś dziwnie się szybko ściemniło
              • alodee Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 25.01.11, 21:38
                ooo, dziękuję wink w imieniu naszym i reszty zainteresowanych rodziców..wink

a czy możesz coś więcej napisać o "pasie w trybie fotelikowym" w seatach toledo? tak się jakoś złożyło, że nic nie możemy na ten temat znaleźć ..
                • ilhenny Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 25.01.11, 21:52
                  miałem dzisiaj zrobić film w samochodzie który takowy ma, no ale znowu zrobiło się ciemno, jutro nakręcę
                  na przyszłość PRZYPOMINAJCIE MI JAK COŚ OBIECAM bez krępowania się, mam bardzo dobrą pamięć, tylko już zapomniałem o co chodzi
                  • alodee Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 28.01.11, 21:58
                    ilhenny, no to jak z filmikiem?wink

w ramach przypomnienia - czekamy jeszcze na pokazanie, jak *dobrze* zamontowac fotelik w samochodzie. Na razie powiem Ci, ze na podstawie Twojego modelowego filmiku ze sklepu mąż jeszcze raz zamontowal fotelik i teraz siedzi jeszcze lepiej, nie rusza sie. Mysle, ze to patent z naciaganiem pasa do tych klamer wyzej, czynnosc po wpieciu pasa do klamry.

w sumie drobiazg niby, a jak istotny! wink

• ilhenny Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 28.01.11, 22:05
                      jutro dziewczyny wracają samochodem który ma pasy fotelikowe
                      więc w poniedziałek zrobię jak nie zapomnę ale śmiało przypominajcie
                      • alodee Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 28.01.11, 22:06
                        okwink jak sama nie zapomnewink)))

• ilhenny Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 28.01.11, 22:29
                          ale co mam pamiętać? skoro już zapomniałem, OK już wiem, zrobić tipsy na poniedziałek,bo przyjedzie telewizja
    • methinks Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 01.02.11, 10:26
      Poprawcie mnie, jesli sie myle, ale gora fotelika nie bedzie w 100% sztywna, bo pasy zablokuja sie dopiero w przypadku naglego hamowania/wypadku. Cyba ze macie jakis sposob na zablokowanie pasa - ale instrukcja Romera nic o tym nie wspomina.
      • ilhenny Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 01.02.11, 11:01
        to prawda co piszesz
        ale instrukcja samochodu może już to uwzględnić
        dzisiaj na pewno zrobię film w takim samochodzie
        • methinks Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 01.02.11, 11:34
          Chodzi mi o to, ze jesli to bylby istotny punkt bezpieczenstwa, to chyba w instrukcji fotelika napisanoby "upewnij sie, ze pas bezpieczenstwa zostal zablokowany na sztywno" czy cos takiego...
        • tonjol Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 12.02.11, 18:16
          Powstał ten film jak prawidłowo zamontować ten fotelik?
          • ilhenny Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 12.02.11, 18:56
            nie zrobiłem bo ciągle zapominam a jak sobie przypomnę to jest ciemno, więc trzeba mi przypomnieć mailem w poniedziałek
            • frezja5 Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 12.02.11, 19:30
              Witam
              Też jestem na etapie kupna fotelika 9-18 kg i wybór prawdopodobnie padnie właśnie na roemer king plus. Zdziwiła mnie tylko wypowiedź o fotelikach z allegro poniżej 800 zł. Czy można wiedzieć co z nimi jest nie tak?
              Nie wiem też na który model się zdecydować czy z 2010 czy z 2011? czy oba maja po 4 gwiazdki w testach adac? który polecacie?
              • tonjol Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 12.02.11, 21:02
                Też mnie zastanowiła ta informacja. Na allegro jeden sprzedawca ma foteliki Roemer King Plus od 719 zł. Czy z nimi może być coś nie tak? Zadałam sprzedawcy pytanie odnośnie gwarancji na nie, ale nie mam jeszcze odpowiedzi.
                • ilhenny Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 12.02.11, 22:26
                  żadna sensacja sam sprzedaję Romer Kinga z 2010 roku za 699 zł w jednym kolorze Oliwia
                  z 2 letnią gwarancją Akpolu a nowe już też poniżej 800 zł
                  po prostu zostało to wymuszone i trzeba się dostosować do rynku
                  wszystkie Kingi dostawały 4*
                  • trawaa Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 13.02.11, 07:31
                    Oliwia 2010 była (jeszcze jest??) hitem przecen w Niemczechwink ciekawe czemu, kolor przecież całkiem uinwersalny
                    • ilhenny Re: prawidłowy montaż fotelika romer king plus? 13.02.11, 08:50
                      U mnie też jest hitem bo to TrendLine w ripstopie, żebym miał duży magazyn i kasę kupiłbym z 200 sztuk.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka