06.11.15, 09:43
Ksenofob. Kim jest zdaniem ematki. Określenie ostatnio popularne na forum po jednej i drugiej stronie barykady.

Definicja słownikowa:

ksenofob «człowiek niechętnie lub wrogo usposobiony do cudzoziemców i cudzoziemszczyzny albo obawiający się ich»
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Ksenofob 06.11.15, 09:47
      Dokładnie tak jak mówi definicja.
    • kota_marcowa Re: Ksenofob 06.11.15, 09:49
      No wiadomo, że Polak.
      • fin-dus Re: Ksenofob 06.11.15, 09:51
        I jeszcze dzicy Indianie z dorzecza Amazonki. Zbiór zamknięty.
      • kaz_nodzieja Re: Ksenofob 06.11.15, 11:37
        Ja myślę, że również Węgier oraz mieszkańcy krajów, które są zbyt biedne by się z nimi liczono. Rzadko ktoś nazywa ksenofobem bogate kraje europejskie, prawda?
    • morgen_stern Re: Ksenofob 06.11.15, 09:50
      Uzupełnienie: "polski ksenofob - wrogo nastawiony do cudzoziemców, ale jeśli ma okazję chętnie wyjeżdża za granicę i zarabia tam pieniądze lub żyje z zasiłków" wink
      Taka nasza specyfika.
      • fin-dus Re: Ksenofob 06.11.15, 09:53
        O, to ja! I ty. Bo każdy Polak to złodziej i ksenofob.

Naprawdę nie rozumiem, dlaczego do takiego kraju jak Polska - kraju ksenofobów, kraju w ruinie, kraju w którym nawet zasiłków nie ma, ktoś chce jeszcze pchać uchodźców. Po to, żeby popełniali zbiorowe samobójstwa?
        • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 09:59
          Nowa władza wyciągnie kraj z ruiny, da na każde dziecko po 500 złotych. big_grin Może ktoś się skusi na ten miód.
          • kaz_nodzieja Re: Ksenofob 06.11.15, 11:39
            Nowa władza nie jest lepsza od starej i od pewnego czasu mam nieprzyjemne odczucie (nikt nie lubi przyznawać się do błędów), niekoniecznie gorsza, a może nawet poczyni jakieś niewielkie lepsze zmiany.
        • morgen_stern Re: Ksenofob 06.11.15, 10:03
          > O, to ja! I ty. Bo każdy Polak to złodziej i ksenofob.

Co się tak nakręcasz? Nikt nic takiego nie napisał.
      • lady-z-gaga Re: Ksenofob 06.11.15, 10:48
        "polski ksenofob - wrogo nastawiony do cudzoziemców, ale jeśli ma
        > okazję chętnie wyjeżdża za granicę i zarabia tam pieniądze lub żyje z zasiłków
        > " wink
        > Taka nasza specyfika.

Hmmm..... nasza specyfika?
        a nigdy nie słyszałas o muzułmanach w zachodnich krajach, żyjących z zasiłku i wrogo nastawionych do tamtejszych ludzi i obyczajów? wink
        • morgen_stern Re: Ksenofob 06.11.15, 10:52
          Nie, nie słyszałam... musicie mi o tym opowiedzieć. Przecież to ekstraordynaryjne, że na polskim forum, wśród Polaków i jako Polkę najbardziej interesują mnie nasze przywary i nasze problemy.
          • lady-z-gaga Re: Ksenofob 06.11.15, 11:09
            Ciebie nie interesują nasze rodzime przywary, Ty własnie napisałaś, że tylko my, Polacy posiadamy tę brzydką cechę.
            Chyba, że podasz jakąś własną definicję słowa specyfika
            bo oficjalna definicja brzmi tak: «szczególny i niepowtarzalny charakter czegoś»
            • morgen_stern Re: Ksenofob 06.11.15, 11:18
              Czepiasz się słówek wyciągając definicję słownikową, której nawet nawet nie znałam, żeby udowodnić swoje racje - oto morgen, nienawidząca Polaków i plująca na własny naród oraz wielbiąca muzułmanów. Nie dam się wciągnąć w takie gierki, bawcie się dalej same. Nigdy czego takiego nie napisałam, napisałaś to ty i to są tylko i wyłącznie twoje wnioski.
              Muszę się w końcu nauczyć, żeby po prostu nie wchodzić w takie wątki pod ŻADNYM pozorem, bo zawsze kończy się to aluzjami prywatnymi, przekręcaniem moich słów na wszystkie możliwe sposoby oraz - obowiązkowo, bo to zdaje się być dla niektórych niezmiernie ekscytujące - "spuchniętymi jądrami islamistów". Mnie to nie bawi ani nie ekscytuje.
              • lady-z-gaga Re: Ksenofob 06.11.15, 11:30
                ależ to nie jest nic osobistego i pod Twoim adresem, to moja własna i nie związana z tematem alergia na określenie "polska specyfika" smile czemu zawsze za tym stwierdzeniem kryje się jakaś tendencyjna i niesprawiedliwa ocena?

• aandzia43 Re: Ksenofob 06.11.15, 15:13
        Zdecydowanie wrogie nastawienie do.cudzoziemców i ich kultury przy jednoczesnym wjeżdżaniu im do.kraju i życiu z ich kasy (zasiłki) to chyba jednak specyfika przede wszystkim muzułmanów.
        • kaz_nodzieja Re: Ksenofob 06.11.15, 19:43
          100/100
    • joa66 Re: Ksenofob 06.11.15, 09:54
      he, he...chyba polubię popcorn. Albo zamienię go na cukierki wink

No to...zaczynamy ! big_grin
      • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 10:03
        jezu po co wchodzisz w takie watki jak nie masz nic do powiedzenia?
        • joa66 Re: Ksenofob 06.11.15, 10:15
          Teraz? Dla rozrywki smile
          • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 10:18
            To tylko czytaj, nie pisz
            • joa66 Re: Ksenofob 06.11.15, 10:21
              Jak będę chciała to będę też pisać -dla rozrywki smile

• kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 10:23
                Jak zwykle bardziej ponad niż inni big_grin Piękny OT.
                • joa66 Re: Ksenofob 06.11.15, 10:28
                  Uścislę - tylko niektórzy "inni" wink, w zasadzie bardzo nieliczna grupa "innych" .
                  • joa66 Re: Ksenofob 06.11.15, 10:31
                    p.s. możesz się czuć wyrózniona - za zakładanie wątków zachęcających do nawalanek, ba, nawalanek identycznych z tymi, które są tu od dawna. W których nie padnie ani jedna nowa myśl, ale poawanturowac się będzie można.smile
                    • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 10:37
                      Ja się nie chce awanturować. Chce pokazać, że dyskusję można prowadzić na jakimś poziomie nawet zahaczając o ten temat.
                      • joa66 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:09
                        Nie, to jest szczucie i dobrze o tym wiesz. I błagam, nie rozsmieszaj mnie , że chcesz pokazać, że można dyskutowac na poziomie.
                        • joa66 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:11
                          p.s. I rozumiem, że Twoja wypowiedź z 9:59 to jest właśnie ten "poziom", który chciałas pokazać ....
                    • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 10:40
                      A przed chwila nazwałaś to rozrywką. To jak w końcu jest oburzasz się, czy dobrze bawisz?
                      • joa66 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:06
                        A gdzie ja pisałam, że się "oburzam" ???
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Ksenofob 06.11.15, 10:02
      Polak (tylko i wyłącznie!), który odważył się napisać jakiekolwiek słowo krytyki pod adresem muzułmanów. A jak nazwać kogoś, kto nienawidzi własnych rodaków (rosomak, najma, morgen itp.), może ktoś podpowie?
      • morgen_stern Re: Ksenofob 06.11.15, 10:04
        Nie wiem, ale wrzuć znowu jakiegoś "sprawdzonego" linka smile
        • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 10:10
          Celowo pomijasz te sprawdzone.
          • morgen_stern Re: Ksenofob 06.11.15, 10:33
            A co, potrzebujecie mojej aprobaty pod każdym linkiem? To chyba logiczne, że zwracam uwagę na te fejkowe.
            • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 11:07
              Nie chodzi o to, ze masz cos zaakceptowac, czy odrzucić swoim wpisem tutaj. Mam na mysli, że celowo pomijasz i nie przyswajasz sprawdzonych informacji, które moga podważyć Twoje wyobrażenie na temat imigrantów w Europie.
              • morgen_stern Re: Ksenofob 06.11.15, 11:25
                A to nie jest dokładnie to samo, co wy robicie? wink
                • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 11:45
                  Alez ja widziałam i przyjęłam do wiadomości jak Niemcy ich witali oklaskami i balonikami, tylko jakos teraz już nikt z nich tego nie robi. Wręcz przeciwnie władze Bawarii domagały się zamknięcia granicy. Ot, taka zmiana, zauważyłaś to w ogóle?
                  • snakelilith Re: Ksenofob 06.11.15, 12:14
                    Domagały, domagały, sra....y, ale nie zamknęły, ot taka zmiana. Więc trzymaj się lepiej faktów.
                    • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 13:27
                      Rożnica w podejściu jednak jest. Ksenofobia?
        • misiu-1 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:01
          haggard.w.interiowo.pl/ojkofobia.html
      • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 10:05
        Poważnie pytam. Jaką definicje ksenofobii przyjmujesz?

> A jak nazwać kogoś, kto nienawidzi własnych rodaków

No przecież emigrant. Nie?
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Ksenofob 06.11.15, 10:10
          A ty jaką? Bo nigdy nie spotkałam osoby w realu czy na forum, która odczuwałaby niechęć z powodu samego faktu, że ktoś jest cudzoziemcem ani osoby, która nienawidzi cudzoziemców wszelakich. Niechęć do islamskich byczków nieszanujących kobiet to chyba co innego, zwolenniczko burek. Nie każda marzy o twarzy spalonej kwasem.
          • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 10:17
            Czytam ostatnio taki cykl prowadzony przez jeden portal o cudzoziemcach i tam są też komentarze czytelników. Dobry emigrant to ktoś wykształcony, robiący karierę, nie narzekający na zastała sytuację i ładny big_grin Znaczy lepszy niż przeciętny obywatel. Uważam, że to kierunkowanie strachu na konkretne nacje to też ksenofobia. Z tym, ze zawsze kierunek może się zmienić.

Ja tez o tym nie marzę. Znasz kogoś kto ma takie fantazje?
            • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 11:13
              A myslisz, że jaka jest polityka migracyjna Australii, Kanady i USA? Legalnie przyjmuja tylko młodych, wykształconych w danym zawodzie na jaki maja zapotrzebowanie i zdrowych (trzeba przejść badania). Australia zaprzestała przyjmowania uchodzców, Kanada I USA biorą jakieś tam jednostki z łaski. Tylko Europa jak hipisowska komuna bierze wszystkich.
              • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 11:33
                Emigracja a uchodźstwo to dwie różne bajki.
          • kota_marcowa Re: Ksenofob 06.11.15, 10:19
            O spalonej twarzy nie, ale np taka stara panna z kotem, może marzyc o i islamskiej "maczecie" tongue_out
            • kaz_nodzieja Re: Ksenofob 06.11.15, 11:41
              Problem w tym, że w tej kulturze już 17 latka jest za stara na małżeństwo. I chyba nie ma tam tradycji trzymania kotów, więc marny byłby los Mruczka pod rządami islamistów, nie mówiąc o psach sad
              • kota_marcowa Re: Ksenofob 06.11.15, 11:43
                Na małżeństwo tak, ale nikt tu nie mówi o małżeństwie, a oni zbyt wybredni nie są tongue_out
      • misiu-1 Re: Ksenofob 06.11.15, 10:09
        Ojkofobia
      • aszlan Re: Ksenofob 06.11.15, 15:26
        ktoś kto nienawidzi własnych rodaków to ojkofob.
    • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 10:07
      "Obawiający się ich" no i, co z tym zrobić, skoro obawa uzasadniona? Myślisz, że ludzie sobie ot tak chca sie obawiać? Sobie wymyslili, że będą w obawie. Jesli ktos się czegoś/ kogos boi to masz mu to za złe?
      • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 10:12
        Jeżeli ten strach sprawia, że staje się łatwo sterowalny przez ekstremistów i agresywny, to nie uważam tego za coś pozytywnego. Tu chodzi o twoją definicję a nie o moje za złe, tak a propos.
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Ksenofob 06.11.15, 10:13
          Jesteś ematką, kropko. Jaka jest twoja definicja ksenofoba? Chętnie się dowiem.♤
          • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 10:18
            Słownikowa smile
          • dzikka Re: Ksenofob 06.11.15, 10:23
            no nie, definicja najwyraźniej nieaktualna, przecież wiadomo że:

Ksenofob - człowiek należący do narodu słowiańskiego zamieszkującego głównie obszar Rzeczypospolitej Polskiej i będący jej głównym składnikiem ludnościowym, a poza granicami Polski tworzący Polonię.

antysemita - j.w.
            złodziej - j.w.
            faszysta - j.w.

i nieważne jakie ma naprawdę przekonania, zawsze można podpiąć któreś z tych określeń.....
        • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 10:15
          Ekstremistów? Chyba żle przyporządkowujesz słowa, nie do tej grupy, bo dotyczy to raczej tych, ktorych bronisz. I nie strach nimi kieruje.
          • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 10:19
            Uważasz, że ekstremizm jest tylko islamski, a ksenofob to tylko Polak? Nie?
            • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 10:28
              Cały islam w swej istocie jest ekstremistyczny, to jest prawdziwa twarz islamu. Znasz koran, czytałaś hadisy?
              • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 10:40
                Nie, nie czytałam żadnych habisów. Za to mieszkam w mieście gdzie ci ekstremiści mieszkają i chodzą do meczetu. Nie, nie mam twarzy oblanej kwasem.

Ekstremizmy są różne.

ekstremizm
                1. «zajmowanie krańcowego stanowiska w jakiejś sprawie»
                2. «stosowanie ostatecznych środków»
                • kota_marcowa Re: Ksenofob 06.11.15, 10:44
                  A czemu nie wybrałaś tej definicji? wyskakuje jako pierwsza suspicious

Ekstremizm (z łaciny extremus – krańcowy), propagowanie i realizowanie skrajnych ideologii i poglądów politycznych, ekonomicznych, społecznych i religijnych, wprowadzanych w życie za pomocą radykalnych środków (np. przemoc, terror, pucz itp.). Ze względu na głoszone poglądy polityczne wyróżnia się ekstremizm lewicowy i prawicowy. Ujawnił się m.in. w ideologii komunistycznej, faszystowskiej, neofaszystowskiej, także w anarchizmie i anarchosyndykalizmie. Za formacje ekstremistyczne uważa się IRA, ETA, Czerwone Brygady, Frakcję Czerwonej Armii, Hamas, Hezbollah.

Polityka ekstremizmu w pewnych wypadkach realizowana jest przez niektóre państwa, np. przez Kambodżę pod rządami Czerwonych Khmerów czy przez Iran pod rządami fundamentalistów islamskich.
                  • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 10:47
                    Bo miałam otwarty słownik.
                  • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 10:54
                    W sumie to bardzo śmieszne, kiedy lewaki bronią islamskiej prawicy. Islam jest prawicowy.
                    • kaz_nodzieja Re: Ksenofob 06.11.15, 11:36
                      Nie śmieszne staje się jeśli te lewaki są u władzy i chcą wprowadzić swoje chore rojenia w życie, kosztem zwykłych ludzi.
                • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 10:51
                  Hadisów! big_grin To co ty wiesz o islamie? Postrzegasz go jako fajną egzotykę. A jak ci powiem, że to bardziej ustrój polityczny niz religia, to sie zgodzisz, czy zaprzeczysz? Hadisy sa obowiązującym dogmatem. Mroczna muzułmańska tradycja wprost z bliskiego wschodu importowana własnie do Europy.
                  • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 11:28
                    A co ty wiesz poza tym co przeczytałaś? Hello!
                    • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 11:56
                      Chcesz powiedziec, że Ty wchodzsz do meczetu i słuchasz co gada imam w ichnim języku? Stad czerpiesz wiedzę, więc jest ona ważniejsza od mojej książkowej?
                      • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 12:15
                        Gdzie to napisałam:
                        Stad czerpiesz wiedzę, więc jest ona ważniejsza od mojej książkowej? Chodzi mi o to, ze wiedza książkowa to nie wszystko. Zobacz, Polacy nadal wyjeżdżają do Niemieć, Francji, Anglii czy Norwegii. A tam podobno cała masa złych islamskich emigrantów. Bo liczy się życie a dopiero potem książki. I nie twierdzę, ze islam jest wolny od ekstremizmu. Przecież...
                        • kaz_nodzieja Re: Ksenofob 06.11.15, 13:08
                          Wyjeżdżają na własne ryzyko i w większości przypadków kokosów nie zarabiają, nie wszyscy, ale pewna część lepiej by wyszła na tym gdyby została w kraju.
    • lady-z-gaga Re: Ksenofob 06.11.15, 10:56
      Słownik dobrze gada smile ksenofobem jest ktoś z zasady nie lubiący cudzoziemców, wszystkich bez wyjątku i bez żadnego, konkretnego powodu.
      Ktoś kto powie np "nie lubię Francuzow, (albo Senegalczykow, albo Egipcjan), ponieważ: ......., ksenofobem nie jest.
      • morgen_stern Re: Ksenofob 06.11.15, 11:08
        > Ktoś kto powie np "nie lubię Francuzow, (albo Senegalczykow, albo Egipcjan), po
        > nieważ: ......., ksenofobem nie jest.

Nie zgodzę się. Przecież nie lubienie CAŁEJ nacji jest a priori bezsensowne i irracjonalne. Bo jak można nie lubić WSZYSTKICH? Kilku- lub kilkudziesięciomilionowej populacji? Nie lubimy kogoś z konkretnego powodu na ogół znając go osobiście, nie ma szans na poznanie wszystkich ludzi z całego narodu - więc jak można racjonalnie nie lubić wszystkich?
        • lady-z-gaga Re: Ksenofob 06.11.15, 11:12
          lubienie i nielubienie nigdy nie są racjonalne, zwłaszcza w odniesieniu do jakiejś grupy
          • morgen_stern Re: Ksenofob 06.11.15, 11:14
            Ależ oczywiście, że wobec konkretnej osoby "nielubienie" może być racjonalne. Bo mnie ten ktoś skrzywdził, jest niemiły, arogancki. Ma cechę, która wywołuje u mnie niechęć. Jaką racjonalność znajdujesz w nielubieniu kogoś, kogo nie widziało się nawet na oczy? O tym właśnie piszę.
            • lady-z-gaga Re: Ksenofob 06.11.15, 11:22
              oczywiście, że racjonalności tam nie ma, są uprzedzenia smile
              jednak nielubienie całej grupy lub nacji tez zwykle bierze się stąd, że ktoś - jej liczni lub mniej liczni przedstawiciele - dali się poznac od najgorszej strony
              albo pewne cechy wspolne dla danej zbiorowości są dla kogoś nie do zaakceptowania
              Jesli mówię "nie lubię MW", to mam prawo nie lubić ludzi, ktorych nie widziałam na oczy, czy nie? przecież oni nie są jednakowi smile
            • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 11:27
              Bo skrzywdził kogoś innego, głosi postulaty namawiające do tortur, gwałcenia, zabijania ... Wcale nie ja osobiscie musze go widzieć, lub paść jego ofiara. A Trynkiewicza osobiście widziałaś?
              • morgen_stern Re: Ksenofob 06.11.15, 11:35
                A co ma do tego Trynkiewicz? wink idąc tym tokiem rozumowania powinno się wszystkich Polaków uważać za morderców i gwałcicieli dzieci. Nie widzicie, że takie myślenie prowadzi na manowce? Nie mam już naprawdę siły, to walka z wiatrakami bez odrobiny zdrowego rozsądku i logicznego myślenia. Miłej zabawy.
                • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 11:40
                  Chodziło o to, czy go lubisz pomimo, że go nigdy nie widziałas, bo taki argument pada. Ok, to inaczej, czy lubisz Bravika?
                • lady-z-gaga Morgen :) 06.11.15, 11:52
                  jeśli wzywasz do zdrowego rozsądku, to zastanow się, ile go było w Twoim wczorajszym poście startowym smile
                  przyszłas na forum ze swoim wstydem i oburzeniem z powodu napaści na Syryjczyka i z góry założyłaś, że - jak to nazwałaś - "antyuchodźczynie" nie mogą być, tak jak i TY, oburzone pobiciem bogu ducha winnego człowieka... wg Ciebie każdy, kto ma inne poglądy niz Ty, pomyślał sobie "a dobrze mu tak!"
                  to nie był punkt wyjścia do spokojnej dyskusji i sama o tym wiesz smile chciałas sobie po prostu ulać i ulałaś, ale po co teraz święte oburzenie? to nie pierwsza kłotnia na forum i nie ostatnia smile
                  • fin-dus Re: Morgen :) 06.11.15, 12:20
                    I tym różni się stara morgen od nowej. Stara morgen, ta sprzed kilku lat, byłaby zawstydzona tym, co pisze nowa. No cóż, ludzie się zmieniają. Zabawnie jednak jest mieć dostęp do przeszłości teraźniejszej osoby i móc sobie porównać to i owo.
          • lady-z-gaga Re: Ksenofob 06.11.15, 11:14
            po prostu chodziło mi o to, że człowiek z jakimis pojedynczymi uprzedzeniami (oczywiście nieracjonalnymi i niesprawiedliwymi) jeszcze ksenofobem nie jest, w moim rozumieniu
            i słownikowa definicja chyba też w tym duchu odpowiada
    • jagienka75 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:13
      no preciez to oczywiste, że tylko Polak jest ksenofobem.
      w takich Czechach nie uświadczysz ani jednegobig_grin
      • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 11:23
        Kto tak twierdzi poza tobą? Odpowiesz bez obrażania mnie?
        • jagienka75 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:25
          Odpowiesz bez obrażania mnie?

a w domu wszyscy zdrowi?
          • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 11:29
            Odpukać, tak.
            • jagienka75 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:32
              odnoszę inne wrażenie.
              no, ale nie będę juz ci dłużej "przeszkadzała" w pełnieniu całodobowego dyżury na forumwink
              • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 11:38
                Przeczytałaś chociaż to co sama napisałaś? Możesz już zejść z dyżuru smile
                • jagienka75 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:40
                  no ja w przeciwieństwie do ciebie, nie przesiaduję tu całe dnie ( i być może noce).
                  nie da rady, gdy sie ma rodzinę -męża, dwójkę dzieci , psa i życie w realu.
                  najpierw sama siebie poczytaj.
                  ciao!
                  • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 11:47
                    Wiesz, nie wiem co odpowiedzieć osobie, która siedzi teraz na forum i zarzuca mi, ze ja też siedzę. Tak, mam męża i dzieci. Ty zapewne też. I pewnie jeszcze pracujesz zawodowo i masz czas mi odpisywać. No jednak trzeba mieć trochę wstydu. Że pominę już wycieczki osobiste.
      • kaz_nodzieja Re: Ksenofob 06.11.15, 11:33
        A ja mam pytanie odnośnie tej definicji. Jeśli lubię (lub nie mam nic przeciwko) cudzoziemcom amerykańskim, niemieckim, czeskim, ukraińskim, wietnamskim, chińskim, ale obawiam się muzułmanów (przy czym gdyby nagle muzułmanami stało się 80% Polaków to nic by to nie zmieniło w moich obawach) to kim jestem? Ksenofobem chyba nie, bo lubię lub mam neutralny stosunek do innych narodów, wymienionych wyżej, rasistą też nie bo o kolor skóry chodzi?
        • kota_marcowa Re: Ksenofob 06.11.15, 11:34
          to kim jestem?

Rozsądnym człowiekiem wink
          • kandyzowana3x Re: Ksenofob 06.11.15, 12:21
            Kulturysta smile
    • inguszetia_2006 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:20
      Witam
      Ha, ha... nie nagadałyście się w wątku Morgen? Macie końskie zdrowiebig_grin
      Pzdr.
      Ing
      • morgen_stern Re: Ksenofob 06.11.15, 11:26
        Najwyraźniej to lubią po prostu. Ja już mam dość.
        • kaz_nodzieja Re: Ksenofob 06.11.15, 11:31
          Pogłaskaj kota.
        • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 11:37
          Nie zawsze mam czas pisać w danym momencie, gdy powstaje watek. Dzis akurat tak, w tamtych sie nie udzielałam. Śmieszne sa natomiast postawy tych, co deklarują, że maja dosć, sa znużone, zmęczone, albo rozbawiane, a mimo to tu się udzielają. Niby chcąc się i ustawić sie w roli jakiegoś arbitra.
          • kota_marcowa Re: Ksenofob 06.11.15, 11:42
            A nawet zakładają wątkitongue_out
            Ale oczywiście mają czyste intencje, wcale, wcale nie chcą rozpętać jatki, używają tylko odrobiny sarkazmu, no big_grin
    • joa66 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:24
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,159127349,159134739,mapka.html
      • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 11:27
        Nie spodziewałam się, że akurat ty nie zrozumiesz tematu dyskusji.
        • joa66 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:32
          Proponuję, kropko, zebys sié odniosła do swojej wypowiedz z 9:59 i tego, że chciałaś prowadzic dyskusję na poziomie. Chodziło Ci tylko o nawalanki i szczucie - widocznie Cię to bawi.

• kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 11:34
            Chcesz się pokłócić, co? Rzuciłaś mapkę, tak? Chodziło mi o definicję ksenofoba.
          • jagienka75 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:36
            Chodziło Ci tylko o nawalanki i szczucie
            > - widocznie Cię to bawi.

joa, a;e w pewnym sensie obie jesteście takie same.
            no, może z ta różnicą, że kropka siedzi tu bez przerwyi prześciga się w zakładaniu z dnia na dzień coraz głupszych wątków z morgensztern.
            czego by nie mówiić, obie nie lubia swoich rodaków.
            • kaz_nodzieja Re: Ksenofob 06.11.15, 11:44
              Kropka przynajmniej wyemigrowała z tego okropnego ksenofobicznego kraju, ale co trzyma Morgen w tym ohydnym, wstrętnym, nietolerancyjnym kraju? Dzieci nie ma więc dzieci jej nie trzymają. Kot po kwarantannie też chyba z nią może opuścić kraj, w ostateczności jak droga lądowa można go spróbować przemycić. Zatem co?
            • joa66 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:46
              joa, a;e w pewnym sensie obie jesteście takie same.

w jakim sensie? smile Jeżeli można to proszę o konkrety.
              • jagienka75 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:47
                obie lubicie nawalanki.
                • joa66 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:50
                  Konkret proszę. Czyli w czym moja miłość do nawalanek jest podobna a w czym różna w porównaniu do kropki i...Ciebie.
                  • jagienka75 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:56
                    oj, już nie udawaj, że nie wiesz, o co chodzi.
                    czy wyżej nie napisałaś, że będziesz tu pisała co chcesz, dla rozrywki? to chyba mówi samo za siebie.
                    jesteście takie same. obie to lubicie a nawalanki, to wasz żywioł.
                    ale ok, nie moja sprawa. nawalajcie się dalejsmile
                    • kaz_nodzieja Re: Ksenofob 06.11.15, 11:57
                      Pogodzę Was, wszyscy lubimy nawalanki. Byle tylko były na pewnym poziomie.
                      • jagienka75 Re: Ksenofob 06.11.15, 11:59
                        kaz_nodzieja napisał(a):

> Pogodzę Was, wszyscy lubimy nawalanki. Byle tylko były na pewnym poziomie.

no mnie by się nie chciało wciąż zakładać jakieś wątki i naparzać się w nich całą dobę.
                        ileż to można?
                        • klerjeser Re: Ksenofob 06.11.15, 12:08
                          Kiedyś starsze bezrobotne panie, aby zabić nudę monotonnych dni, po ogarnieciu rosołu dla męża, kładły jaska na parapet i stamtąd dziwily się światu wspólnie z sasiadkami. Dziś niektóre zastąpiły parapet forum internetowym big_grin
                          • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 12:19
                            No ale ludzie, mam prześledzić ile i jak piszecie na forum? Naprawdę spędzacie wszyscy klepaniem w klawiaturę tutaj mnóstwo czasu. Tylko pozazdrościć wam dobrze płatnych i pozwalających to robić prac smile A forumka, która sugeruje co sugeruje sama biega po wątkach jak ta lala. Nawet pominę to co w nich pisze.
                            • jagienka75 Re: Ksenofob 06.11.15, 12:30
                              A forumka, która sugeruje co suger
                              > uje sama biega po wątkach jak ta lala. Nawet pominę to co w nich pisze.

ale to, co napisałam o tobietobie i joa66, to niby nieprawda?
                              obie jesteście siebie warte i tyle.

Tylko pozazdrościć wam dobr
                              > ze płatnych i pozwalających to robić prac smile

póki co, nie pracuję zawodowo i mimo wszystko, nie mam czasu śledzić wszystkich wątków ani tu siedzieć godzinami i jeszcze nawalać się, z kim popadnie.
                              nie wspomnę mjuż o zakładaniu wątków, który ma na celu nic innego, jak prowokowanie do naparzanek międszy użytkownikami forum. no nie wiem, może tobie sprawia to jakąś chorą satysfakcję.
                              nie wspomnę juz o tym, że sama jesteś Polką a takich tematach, jak ten, pokazujesz niechęć do swoich rodaków. widać, że nie pałasz do nich miłością. ja bym to nazwała bardziej dosadnie, ale że jesteś delikatusia i przewrażliwiona, litościwie to "przemilczę".
                              • kropkacom Re: Ksenofob 06.11.15, 12:55
                                Skoro masz czas aby mi odpisywać to znaczy, że mamy tak samo. Nie rozumiem czemu czujesz się lepsza, inna, cokolwiek.
                          • volta2 Re: Ksenofob 06.11.15, 12:28
                            piękne i celne

wpis dnia!
                          • kaz_nodzieja Re: Ksenofob 06.11.15, 13:06
                            Takie Panie dalej istnieją, przynajmniej na moim osiedlu. Może trzeba im założyć darmowy net? Z drugiej strony dzięki temu na osiedlu jest bezpieczniej, często bawią się przed blokiem dziewczynki, jakiś złodziej tez może się pojawić, włamują się też w biały dzień, dzięki "ruchomemu oku" żaden pedofil nie podejdzie, złodziej też może się poczuć nieswojo.
                    • joa66 Re: Ksenofob 06.11.15, 12:02
                      czyli jagienko, nie masz konkretów, zwłaszcza w odniesieniu do siebie.

Ale rozumiem, że masz żal za moje komentarze o Twoich "małpach, które mają spadac na drzewo".
                      Miłego dniasmile
                      • jagienka75 Re: Ksenofob 06.11.15, 12:05
                        > Ale rozumiem, że masz żal za moje komentarze o Twoich "małpach, które mają spad
                        > ac na drzewo".
                        > Miłego dniasmile

a wiesz, że gdzie ja to mam?
                        nie napiszę, bo na skargę do moderacji polecisz i później napiszesz, że mam żal o...
                        miłego dniawink
                  • fadilla Re: Ksenofob 06.11.15, 12:05
                    w tym ze jesz cukierki zamiast popcornu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka