Dodaj do ulubionych

Britax max way i pyt o combi x3

16.06.12, 06:56
Ma być w tym tygodniu w sklepach za ok 1500, multi tech za jakiś czas(teraz jest w volvo za 1700)
I ja znowu mam pytanie, czy da się je stabilnie zamocować w fordzie explorerze ze skórzaną kanapą?Od 2mcy wałkuję zmianę fotela.... Mobiego nie dam rady zamontować(cały lata), besafe combi też nie jest do końca sztywny. I sama nie wiem? MOże te? Co ciekawe baza easybase z cabrio jest całkowicie sztywna, z grupy 9+ udało mi się zamontować na sztywno kinga, stąd moje wahanie, wolałabym tyłem, ale king sztywnością przeważa nad combi-a może ten fotel ma jakiś zakres odchylenia na boki?
Obserwuj wątek
    • kwap666 Re: Britax max way i pyt o combi x3 16.06.12, 09:38
      niemozliwe, zeby combi nie byl stabilny. po prawidlowym montazu w kazdym aucie ten fotel jest nie do ruszenia. maxwaya bede mial u siebie w poniedzialek to zobacze jak montaz wyglada w praktyce bo narazie tylko na yt ogladalem
      • konwalia-82 Re: Britax max way i pyt o combi x3 16.06.12, 11:33
        nie dawało mi to spokoju, podjechałam jeszcze raz do sklepu-mogę rozbujac i combi x3 i kinga jednak, rzecz w tapicerce skórzanej, która się ślizga, polecono mi zamówienie sobie podkładki antypoślizgowej sunshine i wtedy przymiarkę(nie mieli)
        rozwiąże to sprawę?
        • mrukumaster Re: Britax max way i pyt o combi x3 16.06.12, 11:48
          A jak myślisz? Skóra jeżeli jest śliska to troszke ruchu może być. Dodatkowo fotel tyłem trzeba doscisnąć przedni siedzeniem. Nie porównuj fotele 0-18kg z cabrio na bazie bo to zupełnie co innego wink
          • konwalia-82 Re: Britax max way i pyt o combi x3 16.06.12, 11:55
            też mi sprzedawca powiedział, ze mam nie porównywać, bo to inny gabaryt

dobra, to która: www.skjp.pl/kategorie/car-seat-accessories/grip-ittm.html
            www.skjp.pl/kategorie/car-seat-accessories/ultra-mattm.html
            ps. co ciekawe przymierzyłam dopiero w drugim sklepie, bo w pierwszym...zgubili zaczep od nogi
            • kwap666 Re: Britax max way i pyt o combi x3 16.06.12, 12:35
              mozesz probowac z ta podkladka ale obawiam sie, ze sprzedawcy nie potrafili zamontowac combiego (bo jesli zgubili noge, tzn ze ich ten fotel nie obchodzi i ta noga nie jest im do niczego potrzebna). combi trzyma sie na pasie bezpieczenstwa samochodowym, rozporce, dwoch dodatkowych pasach przy fotelu pasazera, na nodze, wypychany jest sprezynami kanapy i dodatkowo jest oparty o fotel pasazera. zrobcie kanape ze skorek od banana a i tak zamontuje tam combiaka stabilnie tongue_out
              • konwalia-82 Re: Britax max way i pyt o combi x3 16.06.12, 13:49
                sama sobie zamontuję, filmik znam już prawie na pamięć
                doradźcie tylko którą podkładkę wybrać, liczę, że jak wsyztsko podociągam to będzie nie do ruszenia jak piszecie
                • kwap666 Re: Britax max way i pyt o combi x3 18.06.12, 11:27
                  Wlasnie bawilem sie max wayem big_grin fajny fotel, na goraco nie mam zastrzezen chociaz te 25kg to chyba troszke na wyrost. jednak combi na 99% bedzie lepiej sie trzymac ze wzgledu na rozporke z przodu.
                  • lukaszko1982 Re: Britax max way i pyt o combi x3 18.06.12, 14:19
                    A jak montaż w porównaniu do innych fotelików tyłem? Da się go w miarę łatwo i sprawnie zamontować i zdemontować?
                    Rozważam zakup fotelika tyłem ale chcę je demontować jak są nieużywane.
                    • kwap666 Re: Britax max way i pyt o combi x3 18.06.12, 14:23
                      najprostszy ze wszystkich. dodatkowe pasy masz na stale w aucie i tylko odczepiasz je z klamry. pas bezpieczenstwa przeciagasz przez prowadnice z przodu fotela i w zasadzie koniec. mi montaz zajal 2minuty a montowalem go pierwszy raz wink
                      • lukaszko1982 Re: Britax max way i pyt o combi x3 18.06.12, 14:37
                        I po takim szybkim montażu jest stabilny?
                        A jak dużo miejsca zbiera? Faktycznie jest taki kompaktowa jak piszą? Jak będę miał dwa skrajnie zamontowane to awaryjnie może ktoś tam usiąść(mam mondeo mk4 kombi)?
                        Są już gdzieś testy tego Max-Waya?
                        • mrukumaster Re: Britax max way i pyt o combi x3 18.06.12, 14:48
                          Max Way w ostatnim teście adac do stał 4*. Zajmuje rzeczywiście dosyć mało miejsca. Czy ktoś usiądzie po środku hmmm to już zależy kto. Siedzi stabilne po montażu. Oczywiście trzeba naciągnąć porządnie pas samochodowy no i pasy doczepiane do fotela z przodu. Noga też jhest fajna i "pracuje" to znaczy widać że jak siędociska fotel (patrz dziecko dajemy do fotela) noga ma jakiś mechanizm dociśnięcia. A co do testów jeszcze to Max Way przeszedł skandynawski Test Plus a mało foteli go przechodzi wink Do 25kg może być z nim ciężko ale plecy na pewno dłuższe od MC Mobi i zagłówek z pasami mają regulację w 7 poziomach więc na troszke starczy.
                          • lukaszko1982 Re: Britax max way i pyt o combi x3 18.06.12, 15:06
                            A gdzie widziałeś ten test max-waya? Bo szczerze mówiąc ja go nie znalazłem.
                            Jak można to proszę o link.
                            • kwap666 Re: Britax max way i pyt o combi x3 18.06.12, 16:59
                              www.britax.se/bilbarnstol/bilbarnstol/max-way -tutaj masz jak wyglada montaz
                              translate.google.com/translate?hl=pl&rurl=translate.google.pl&sl=sv&tl=pl&u=http://www.ntf.se/konsument/bilbarnstolar.asp -szwedzkie testy, kolo 30 pozycji jest max way
                              • beatka126 Re: Britax max way i pyt o combi x3 18.06.12, 22:23
                                Jako nowa użytkowniczka tzn. mój syn użytkuje od niedzieli Combi nie kupiłabym tego max way z powodu może dla niektórych głupiego, a ja mam zboczenie na tym punkcie, ale z powodu braku sztywnego zagłówka, który pomijając kwestie bezpieczeństwa przytrzyma główkę malucha podczas snu - bynajmniej na boki gorzej z lecącą główką do przodu;/ Generalnie 2 razy miałam montowanego tego Combica i za drugim razem pracownik sklepu - facet z krzepą ;p tak mi go dociągnął, że ani drgnie - ale mimo tego, że jeździmy Octavią to po umieszczeniu tego fotelika - oczywiście tyłem do kierunku jazdy - pasażer z przodu ma dużo mniej miejsca niż zwykle. Wydaje mi się, że nawet na skórze da się go mocno docisnąć, tylko obawiałabym się o stan tapicerki po takim dociąganiu, więc taka mata napewno by uchroniła Twoją "skórę" - osobiście jako kobieta ceniącą wszystkie dodatki to wybrałabym tą drugą matę z kieszonkami na drobiazgismile
                                • kwap666 Re: Britax max way i pyt o combi x3 19.06.12, 09:48
                                  ale maxway ma sztywny zaglowek smile nie wplywa on jakos znaczaco na bezpieczenstwo - zarowno w combi jak i maxwayu i innych 9-18 z zaglowkiem w skorupie. plusy takiego rozwiazania to w niektorych fotelach (w tym combi i maxwayu) to mozliwosc wycigniecia go ponad fotelik i uzywanie nieco dluzej oraz fakt ze zaglowek na ogol jest zintegrowany z pasami i regulujac jego wysokosc dopasowuje sie przebieg pasa.
                                  • beatka126 Re: Britax max way i pyt o combi x3 19.06.12, 10:46
                                    a no to przepraszam, ale na tych linkach co podesłałeś widziałam poduchy a nie dodatkowy sztywny zagłóweksmile
                                    • kwap666 Re: Britax max way i pyt o combi x3 19.06.12, 10:57
                                      w porownaniu z combi to faktycznie moglas widziec poduchy wink w rzeczywistosci troche mniej zabudowany niz besafe ale wyglada duzo lepiej niz na zdjeciu.
                                      • lukaszko1982 Re: Britax max way i pyt o combi x3 20.06.12, 14:11
                                        Czy ktoś montował combi x3 do mondeo mk4?
                                        Mam isofix, w instrukcji znalazłem taką informację:
                                        https://imageupload.org/getfile.php?id=230478&a=4e8c2edacfbb9aac6170344895dda5fe&t=4fe1bdd9&o=0DCE3812F44D08E57F85E4742CFD8A8533AC13F71A2777EFBADA022FF1AA37FADF10D22512E8&n=isofix.jpg&i=1
                                        Na moje oko oznacza to że mogą zainstalować fotelik na isofix tylko do 18 kg? Czyli combi x3 będzie pasować.
                                        Tylko nie wiem jak z nachyleniem kanapy.
                                        • lukaszko1982 Re: Britax max way i pyt o combi x3 20.06.12, 14:13
                                          Obrazek z instrukcji:
                                          Tekst linka
                                          • kwap666 Re: Britax max way i pyt o combi x3 20.06.12, 15:41
                                            przy 9-18 jest klasa c, oznaczajaca foteliki montowane tylem do kierunku jazdy, takze ok. z montazem i ustawieniem fotela nie ma problemu. swoja droga ciekawe co oznacza x przy grupie wagowej 15-25 i 22-36??? ze nie mozna tam zamontowac 15-36 na isofixie?????
                                            • lukaszko1982 Re: Britax max way i pyt o combi x3 21.06.12, 08:45
                                              X oznacza że nie można zamontować fotelika tej kategorii. Ale myślę że to nie ma znaczenia bo isofix w tych kategoriach nie trzyma dziecka tylko stabilizuje fotelik. Funkcję przyjmująca obciążenie przejmują pasy.

Mam taką kanapę:
                                              https://photos03.otomoto.pl/photos/original/C24/68/34/C24683478_5.jpg
                                              Jest lekko pochyła, nie będzie problemu opadającej główki w combi o którym często tu piszą?
                                              • kwap666 Re: Britax max way i pyt o combi x3 21.06.12, 09:37
                                                wiem, ze x oznacza ze nie mozna zamontowac fotelika, tylko dlaczego?? jakim cudem?? jesli nie mozna na tylnej kanapie to gdzie? pomylka jakas uncertain isofix w zadnej grupie nie trzyma dziecka, zawsze trzyma fotlik ew. baze. isofixy w fordzie i oplu zdarzaja sie nie miec klasy c, ale zeby 15-36 byl X to pierwsze widze.

w combi na isofixie masz mozliwosc wciskasz fotel w kanape tak, zeby zredukwac jej pochylenie i jest ok. problemy z "opadajaca glowka" w wersji na iso najczesciej maja ci, ktorzy nie potrafia zamontowac fotelika. osobiscie nigdy nie mialem problemu z twoim autem i combi na iso, takze bedzie dobrze.
    • konwalia-82 Re: Britax max way i pyt o combi x3 04.08.12, 20:54
      melduję, że mam combi
      zamontowany na sztywno przeze mnie wg instrukcji i filmiku, powinnam teraz podjechać do sklepów gdzie się "nie dało"
      młoda zadowolona, mam tylko nadzieję, że zwolni i do 3rż w nim pojeździ
      • kwap666 Re: Britax max way i pyt o combi x3 05.08.12, 11:21
        smile
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka