Dodaj do ulubionych

Następna - doping

07.03.16, 22:09
www.sport.pl/tenis/1,64987,19733072,tenis-maria-szarapowa-przylapana-na-dopingu.html#MT
Przy następnym sportowcu wyszło że generalnie bez pomocy farmakologicznej/chemicznej to w dzisiejszych czasach za daleko się nie zajedzie, przynajmniej w sporcie zawodowym.

A może przydałoby sie to uwolnić. Chcesz sie szprycować - droga wolna. I tak sport zawodowy nie jest zdrowy i wiadomo że to nie jest szlachetna rywalizacja herosów a raczej wyścig zbrojeń na sprzęt, chemie, trening i inne pochodne.

Po co widzowie mają się oszukiwać że osiągane wyniki mają cokolwiek wspólnego z naturą?
A tak, niech się dzieje. Przynajmniej będzie wiadomo jakby co że problemy zdrowotne wynikają z pakowania w siebie całej tablicy Mendelejewa. Nie będa się musieli kryć i cudować, nie będzie skandali i oszukiwania siebie i innych. Przecież i tak to robią.

Tylko dałabym zastrzeżenie że powyżej 18 rż. Jak dorośli chcą się truć droga wolna.
Co myślicie?

PS sama sportu nie oglądam i generalnie mi on wisi kalafiorem ale tak sobie myślę słuchając o kolejnym złapanym na dopingu, po co to komu? Kto jeszcze wierzy że oni sobie nie pomagają na wszelkie możliwe sposoby.
Obserwuj wątek
    • rafwar02 Re: Następna - doping 07.03.16, 22:14
      Generalnie dość spora brać tenisowa jest w to umoczona ale jest to tajemnicą poliszynela.
      Przykre jest to, że coraz mniej jest sportu a coraz więcej chemii i dużej kasy.
      Ciekawy jestem ile chemii siedzi w piłce nożnej, gdzie na obecną chwilę pieniądze są niewyobrażalnie gigantyczne w najbogatszych ligach ?
      • beataj1 Re: Następna - doping 07.03.16, 22:21
        No własnie. Może się mało tym tematem interesuje ale jakiś nie słychać o aferach dopingowych w piłce nożnej. A w to, że nie biorą nie wierzę.

Czyli nikomu się nie opłaca znalezienie winnych?
    • klamkas Re: Następna - doping 07.03.16, 22:36
      A ja się nie zgadzam z tym, że trzeba to uwolnić, przeciwnie, jestem za zaostrzeniem, częstszymi badaniami i pociąganiem do odpowiedzialności (wykluczenie ze startów to mało). A jeśli już - to w osobnej kategorii, dla chemicznych mutantów ;p - chcą, niech się niszczą i daję uciechę na miarę wrestlingu. Dlaczego? Bo uwielbiam oglądać sport w technicznej postaci, jak już piszesz o tenisie - Martina Hingis kilka lat temu grała pięknie i żadne dopingi nie były jej potrzebne (a jeśli brała, to bym się zapłakała wink). Nie była herosem, siła jej przeciwniczek (wtedy wchodziły na kort m.in. siostry Williams, dzieliła je przepaść) ją w końcu powaliła. Ale jej grę oglądało się właśnie jak przedstawienie - piękna technika, taktyka, myślenie, spryt pozwalający zwyciężyć siłę. Żal by było stracić okazję do oglądania takich talentów na rzecz robotów śmigających pod wpływem dragów. A gdyby pozwolić na doping, to taka Martina nigdy by się do czołówki nie przebiła i pewnie można by ją zobaczyć co najwyżej na lokalnych turniejach.

• klamkas Re: Następna - doping 07.03.16, 22:37
        A Marii żal - też grała ładny tenis. Tyle, że to już nie ten tenis, co 10-15 lat temu (pod względem stosunku finezji/siły).
      • martishia7 Re: Następna - doping 08.03.16, 00:04
        Piszesz o tej samej Martinie Hingis, która była zawieszona przez dwa lata po wykryciu niedozwolonych substancji?
        • aurinko5 Re: Następna - doping 08.03.16, 05:58
          W jej moczu wykryto śladowe ilości kokainy . Nie zdąrzyli jej ukarać bo postanowiła zakończyć karierę i pójść do sądu .
          Andre Agassi przyznał się w swojej biografii , ze brał kokainę . Jeszcze u ktoregos z młodych talentów wykryto w moczu kokainę , tłumaczył sie , ze to po pocałunku z Pamelą Anderson tongue_out
    • mozambique Re: Następna - doping 08.03.16, 10:25
      niestety calkowite "uwolnienie" dopingu ( nawet po 18r.z.) doprowadziłoby do tego że koksowane bylyby juz dzieci, sport wyczynowy, ten techniczny, obecnie wymaga rozpoczecia ciezkich treningów juz we wczesnym dziecinstwie

jak sobiie wyobrazasz np. gimnastykę sportową i artystyczną albo łyzwiarstwo figurowe koksowane tylko po 18r.z. ? przeciez w tych dyscyplinach na olimpiadzie startują 15latki , 16letnei pływaczki wygrywają mistrzostwa swiata

jak dozwolimy doping to bedzie masakra chemią juniorów, młodzieżowców i kadetów
      • beataj1 Re: Następna - doping 08.03.16, 10:35
        Wiadomo że oznaczałoby to zmianę zasad - starty po 18 rż.
        Ja nie twierdzę że to idealne rozwiązanie. Mało tego widzę całe mnóstwo wad.
        Ale z z drugiej strony mamy jeszcze większy syf. Zobacz tą konkretną sytuację - laska szprycowała się przez 10 lat. I dopiero po 10 latach okazało się że jednak to doping bo lek/substancja trafiła na listę zakazanych.
        Czyli nie chodzi o to by się nie szprycować a jedynie o to by nie dać się złapać.

Nie chce mi się wierzyć że te dzieciaki które dziś startują też są czyste. Za duża kasa, ambicja, potrzeba osiągnięć wszystkich dookoła. Nikomu się nie opłaca by one nie brały. Mało tego cześć tych dzieciaków też by wzięła bez zawahania - by osiągnąć sukces trzeba mieć określone cechy psychologiczne - nastawienie na sukces prawie za wszelką cenę, dążenie do celu pomimo bólu i sprzeciwu ciała i gotowość do poświęceń. przy takich cechach zastrzyk co jakiś czas to nie jest nadmierne poświęcenie - co za róznica czy sobie niszczą zdrowie nadmiernymi treningami czy chemią.

Teraz to nie jest kwestia czy sportowcy biora czy nie a jedynie kwestia czy juz ich złapano..
    • szara_w Re: Następna - doping 08.03.16, 10:42
      A, że się tak zapytam - co na takie afery mówią sponsorzy? Przez lata pompują kasę w zawodnika?
      Przez lata jego twarz - uczciwego "wojownika bieżni" (czy tam innych sportowych aren) - wspomaga wizerunkowo
      wielkie firmy, jego wysiłek, zwycięstwa, walka ze sobą, sukcesy itd itp - są na sztandarze sponsora.
      I jak to sie ma do wykrytego dopingu?
      Nie obiło mi sie o uszy co sie wtedy dzieje - czy zawodnik oddaje kasę?
      Jeśli coś było takiego - a ja przeoczyłam, to chętnie sie dowiem.
      • nickbezznaczenia Re: Następna - doping 08.03.16, 10:48
        Oto odpowiedź:
        natemat.pl/104519,lance-armstrong-musi-zwrocic-sponsorowi-kilkanascie-milionow-za-branie-dopingu
        • szara_w Re: Następna - doping 08.03.16, 11:28
          o, dzięki za info.
    • edelstein Re: Następna - doping 08.03.16, 10:52
      Bzdura,jesli wszyscy byloby uczciwi to walka bylaby wyrownana i wygralby najlepszy.
      • beataj1 Re: Następna - doping 08.03.16, 10:58
        no masz rację. Ale czy to nie jest myślenie idealistyczne, Nikomu ale to absolutnie nikomu nie zależy na tym by było uczciwie a za to wszystkim zależy by było szybciej dalej mocniej bardziej. Wynik się liczy. Osiągnięty wszelkimi możliwymi sposobami.'

Czy nie jest po prostu tak że osiągnęliśmy juz kres możliwości ludzkiego organizmu i kolejne rekordy muszą juz być produkowane sztucznie?

Wychodzi powoli na to że wszyscy coś biorą tylko po prostu części nie złapano - tak jak Szarapowej przez 10 lat...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka