Dodaj do ulubionych

Zaskórniaki

18.06.16, 10:24
Pewnego czasu, po zmianie kosmetyków na drogeryjne, zrobiły mi się zaskórniaki na czole. Wróciłam do "moich" kosmetyków aptecznych ale nic to nie zmieniło. Próbowałam nawet serii do cery trądzikowej. Nic. Chociaż trądzik to nie jest, bo nie mam ani jednego pryszcza. Ale to tak jakbym miała gruboziarnisty papier ścierny na czole uncertain Widać tą nieregularność, zwłaszcza jak pousuwam część zaskórniaków tongue_out
Doradzicie mi coś? Myślałam o mikrodermabrazji, ale później należy słońca unikać więc nie jest to dobry pomysł. Co innego?
Obserwuj wątek
    • kayleigh700 Re: Zaskórniaki 18.06.16, 10:25
      jesoo zaskórniaki to ja mam w portfelu, a na nosie zaskórniki chyba
    • lokitty Re: Zaskórniaki 18.06.16, 10:40
      Jak duże te zaskórniaki, to mogę mieć i na czole, bo w portfelu na dzień dzisiejszy nie mam żadnych wink.
    • ladnyusmiech Re: Zaskórniaki 18.06.16, 10:46
      Dobre big_grin My z koleżankami zawsze mamy zaskórniaki tongue_out Ważnej rzeczy się dzisiaj nauczyłam big_grin
      Jakieś rady na zaskórniki, nie zaskórniaki ?
      • jagaa Re: Zaskórniaki 18.06.16, 11:04
        Jak masz zaskórniaki to idź do dobrej kosmetyczki, pomoże ci pozbyć się zaskórników smile
        • kayleigh700 Re: Zaskórniaki 18.06.16, 11:08
          albo kup sobie szczoteczkę soniczną do mycia twarzy.Pytam o taką w wątku obok ale nikt nie poleca,a niby taka dobra właśnie na oczyszczanie twarzy.Tylko grubo tych zaskórniaków trzeba na nią wywalić
          • ladnyusmiech Re: Zaskórniaki 18.06.16, 12:00
            zacznę więc zbierać zaskórniaki big_grin
        • tonik777 Re: Zaskórniaki 29.09.16, 08:25
          Jak dobra ta kosmetyczka to za jednym razem pozbędzie się i zaskórników i zaskórniaków. Takie dwa w jednym wink.
    • pade Re: Zaskórniaki 18.06.16, 11:18
      Po prostu, masz tłustą skórę i rozszerzone pory, które łatwo się zanieczyszczają.
      Porządnie oczyszczaj skórę, stosuj kosmetyki zmniejszające pory, a jesienią zafunduj sobie kwasy (azelainowy, migdałowy).
    • crea.tura Re: Zaskórniaki 18.06.16, 11:51
      kuracja kwasami powinna załatwić sprawę, tylko teraz kiepski czas na to smile
    • za_mszowe Re: Zaskórniaki 18.06.16, 21:01
      Tania i podobno dobra jest pasta oczyszczajaca (seria liscie manuka z Ziai).
      Szczoteczki soniczne w Sephorze kosztuja swoje, ta ponizej pewnie nie umywa sie do Clairsonic (14zl50)

1pcs 5 In 1 Electric Face Wash Brush Skin Cleaner Facial Cleansing Cleanser brush Face Scrub Clean SPA Beauty Relief Massager
      s.aliexpress.com/vi2euM7F
      (from AliExpress Android)

W kazdym razie,te sposoby w niewielkim stopniu uszczuplą Twoje zaskórniaki, a moze i niechcianych zaskórnikow uda się pozbycwink
    • mamaemmy Re: Zaskórniaki 18.06.16, 21:12
      chyba zaskórniki..zaskórniaki to możesz mieć w portfelu tongue_out
    • angeika89 Re: Zaskórniaki 18.06.16, 22:45
      Otwierając wątek też myślałam, że będzie o oszczędnościach i odłożonych pieniądzach big_grin

Na zaskórniki mówi się wągry, a i po prostu zatkane pory też będzie poprawnym określeniem.
      Unikaj wysuszających i podrażniających skórę składników w kosmetykach (np. mentol, alkohol) oraz mydła ? mogą spowodować łuszczenie się skóry, a w konsekwencji zapychanie porów martwymi komórkami naskórka.
      Nie używaj też gęstych, natłuszczających specyfików i kremów nawilżających, jeśli ich nie potrzebujesz.
      Regularnie złuszczaj skórę kremem lub płynem z kwasem salicylowym (BHA) ? pozbędziesz się martwych komórek, poza tym składnik ten penetruje pory, poprawiając ich kształt, dzięki czemu sebum bez przeszkód wydostaje się na powierzchnię.
      Jeśli zaskórników jest dużo i zmieniają formę na ropną warto szukać pomocy u dermatologa ? przepisze krem z retinoidami, które normalizują produkcję komórek i poprawiają funkcjonowanie porów.
      Wypróbuj też zabiegi w gabinecie kosmetycznym: piling chemiczny, mikrodermabrazję, złuszczanie laserem.
      Powodzenia smile
      • memphis90 Re: Zaskórniaki 29.09.16, 18:55
        Wągry to jest "poprawne określenie" na zaskórniki?
        Wągry to są larwy tasiemców w wątrobie...
        • iwoniaw Re: Zaskórniaki 29.09.16, 19:00
          Wągry to są larwy tasiemców w wątrobie...

No chyba jednak nie tasiemców big_grin
    • naomi19 Re: Zaskórniaki 18.06.16, 22:52
      Nie ma złego czasu na mikrodermabrazję, to cudowny zabieg!
      • naomi19 Re: Zaskórniaki 18.06.16, 22:53
        aha, i zamiast aptecznych kosmetyków profesjonalne, osobiście polecam Clarenę. Po dwóch tygodniach zapomnisz o swoim problemie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka