Dodaj do ulubionych

Koszty budowy domu

06.07.16, 16:54
Z jakimi kosztami trzeba sie liczyc?
Zakladajac zakup dzialki, gdzie jestesmy w stanie znalezc jakie to koszty.
Kupno gotowego projektu domu, gdzie widnieje informacja ze zbudowanie go do stanu deweloperskiego wyniesie tyle i tyle. Czy mozna sie ta informacja solidnie podeprzec czy to tylko kwota wzieta z sufitu? Dodatkowo rozumiem koszty wykonczenia owego stanu deweloperskiego, ale co w gre wchodzi pomiedzy?
Ile czasu to moze potrwac, od momentu zakupu dzialki do stanu dew? Oczywiscie przy zalozeniu zatrudnienia firmy budowlanej a nie stawianiu wlasnymi rekoma.
Rozwazamy opcje zakup starego domu do generalnego remontu v budowa wlasnego wg upodobania.
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 17:10
      w internecie masz mnostwo stron dot. budowy domu. ludzie pisza ile, jak i gdzie. postawienie domu ok 120m2 parter + poddasze do stanu deweloperskiego to ok 8mcy. czas moze sie mocno roznic zaleznie od przylaczy (ja na gaz czekalam prawie rok a mam go obok domu, prad byl szybko), technologii (sa wymagane przestoje technologiczne i ich nie obejdziesz) i finansow.
      ps w zyciu bym nie kupila starego domu do remontu - ja jestem zwolenniczka energooszczednych budow i porzadnych izolacji - stare domy to czesto, gesto kiepskie prowizorki albo nieprzystajace do wspolczesnych technologii.
      • mynia_pynia Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 17:31
        Zależy od regionu polski i pokrewieństwa z ekipami. U mojej babci w górach stawiasz identyczny dom jak mój za 2/3 tego co my, bo tam wszyscy się trudnią wszystkim, a właściciel który sam nie pomaga na budowie to musi być przyjezdny ;P. Także jesteś góralem to za 300 tyś i piękny ogród będziesz mieć, mie jesteś to i pińcet może nie starczyć.
        • memphis90 Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 20:52
          "Także" =\= "tak że"
    • spanish_fly Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 17:27
      Nikt nie jest w stanie precyzyjnie odpowiedzieć na tak postawione pytanie. Koszt budowy domu to od 200 tys. do miliona, albo i więcej. Remontowanie starego domu może wyjść nawet drożej niż zbudowanie nowego o takiej samej powierzchni. Generalnie na kupno starego domu decydowałabym się tylko w wyjątkowych sytuacjach typu okazja, piękna działka itp.
      • zlotonaiwnych Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 17:56
        Moi znajomi kupili w miejscowości odległej od centrum Warszawy o 45 km gospodarstwo, działka 1200, dom drewniany 110 plus budynki gospodarcze za sto tysięcy, drugie tyle włożyli w remont i mają pieeeeknie. Można więc trafić okazję. Za budowę średniej wielkości domu na średniej działce w moich okolicach trzeba zapłacić około miliona złotych - oczywiście z kompleksowym wykończeniem plus urządzenie ogrodu.
        • hermenegilda_zenia Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 22:19
          Szczerze - dom drewniany to dla mnie całkowite i absolutnie NIE. W przypadku pożaru ma się przechlapane. Nie dalej jak chyba wczoraj spłonęło w takim domu 2 dzieci, aż mi ciarki po plecach na samą myśl przechodzą.
          • zuleyka.z.talgaru Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 22:21
            Widocznie był źle zaimpregnowany.
      • lianis Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 19:40
        Rozumiem. Tylko pytam jako kompletny laik, ktory nigdy wczesniej z budowa domu nie mial nic wspolnego.
        Jesli kupuje np dzialke, potem projekt domu to wtedy juz wystarczy firma budowlana ktora go zrealizuje czy tez sa jeszcze jakies koszty po drodze, czyli od momentu zakupu dzialki do momentu wprowadzenia firmy budowlanej musza byc jeszcze jakies warunki spelnione?
        • klamkas Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 19:46
          Podstawowa rzecz - jaką działkę kupujesz? Budowlaną? Uzbrojoną? Z jakimiś specyficznymi warunkami zabudowy?
          • klamkas Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 19:49
            I dodam - najpierw znajdź dobrą, sprawdzoną, zaufaną firmę, a potem, po konsultacji z nimi kupuj projekt.
          • lianis Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 20:13
            Jest jedno miejsce ktore nam sie podoba. Dzialka budowlana 2000m z pradem i woda, warunki zabudowy do 7m i dach spadzisty.
            Z tego mi wynika ze zabudowa musi byc parterowa, bo z pietrem to juz wychodzi ok8m i teraz obawiam sie czy te 2000m to wystarczajaca ilosc na rozlozysty dom i spory ogrod, bo moja wyobraznia przestrzenna slabo dziala.
            • lianis Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 20:19
              Nie robiac reklamy, zastanawiam sie po prostu czy przy takim przykladowym projekcie: projekty.lipinscy-projekty.pl/Walencja/ ta cena do stanu deweloperskiego moze byc realna czy zupelnie nie.
              • mea8 Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 20:29
                Cena do stanu dewelperskiego realna. Dodac trzeba cene dzialki i cene wykonczenia. Mowi sie, ze wykonczenie w standardzie srednim to 1 tys za m2. Wg mnie to malo, 1,5 tys to minimum. Musisz wziac pod uwage ze stan deweloperski to gole mury.
              • klamkas Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 20:31
                Realia może ocenić ktoś, kto zna rynek, tzn. ceny materiałów budowlanych i średni koszt "zlecenia" budowy firmie w twoim regionie. Zupełnie inne stawki są na wiosze na Podlasiu, inne w Warszawie, a inne w Zgorzelcu, czy na wsi 50 km od niego. No i zależy - chcecie zlecić całość realizacji jednej firmie? Czy osobno wynająć kogoś kto wam wymuruje, osobno firmę od dachów, ociepleń, osobno od tynkowania? Osobno elektryka i hydraulika, czy w ramach działania firmy?

A odnośnie warunków zabudowy - (ceny przyłączy zależą od odległości od głównych linii) jest określona linia zabudowy, czy możecie się wybudować w dowolnym punkcie działki? Jeśli w dowolnym, to jak daleko od głównych ciągów mediów ma stać dom?

Jeśli nie macie pojęcia o budowie, nie macie nikogo kto się na tym zna, to zacznijcie od dokładnego zbadania rynku pod kątem znalezienia zaufanych fachowców, bo zginiecie wink.

• klamkas Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 21:23
                  Sorry - teraz doczytałam, że liczą sobie 400000 za stan surowy - z palcem w nosie to zrealizujecie ;p
                  • thea19 Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 21:24
                    deweloperski, netto
                  • klamkas Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 21:25
                    I dodam - linkowany projekt jest dość kiepski - nieforemne pomieszczenia, słabo doświetlone, 20 m na same korytarze, których nie da się inaczej wykorzystać, trudny garaż (bardzo wąski jak na dwa stanowiska i nie ma miejsca na nic poza samochodami (no może regał 30 cm się zmieści na dłuższej ścianie).
                    • lianis Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 22:08
                      Widze, ze znasz sie na temacie lepiej niz my.
                      Tamten to byl tylko przykladowy projekt, ktory w sumie nawet mi sie nie podoba pod katem wnetrza. Juz bardziej ten jest lepiej rozplanowany: projekty.lipinscy-projekty.pl/Palermo/ ale nie mamy na razie nic konkretnego na mysli.
                      Nawet nie jestesmy do konca przekonani do tej konkretnej dzialki, ze wzgledu wlasnie na niskosc mozliwej zabudowy. Ja bym chciala dom o pow min 150m2.
                      W sumie to probujemy rozpoznac na co nas stac, czy wogole nas stac, zakladajac dzialke za 100-150tys, chcialabym zmiescic sie razem z budowa w kwocie 500, czyli na tyle wziac kredyt, plus nasze oszczednosci. Wszystko na terenie pomorskiego.
                      • klamkas Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 22:48
                        To się zastanówcie na czym wam zależy, bo od tego m.in. zależy to jakiej działki szukać.

Raz: metraż działki - macie siłę, chęci, możliwości (głównie czasowe) i fundusze na ogród marzeń (jeśli nie, to lepiej kupić mniejszą działkę, jeśli nie sikacie kasą)?; dwa - 150 m z garażem, czy bez, na jednym poziomie, czy na dwóch (trzeba odjąć przestrzeń na klatkę schodową)? Jeśli bez garażu, to dlaczego aż tyle (weź pod uwagę ile lat mają dzieci, za ile się wyniosą i co zrobicie z domem jak ich nie będzie - dacie sobie z nim radę bez pomocy? da się sprzedać (tu trzeba uwzględnić lokalizację i funkcjonalność - im większy dom, tym trudniej się go pozbyć)?

W kwestii szacowania kosztów w kontekście działki - nie na każdej działce da się (bezpiecznie i długoterminowo) zbudować dom na płaskim fundamencie (bez piwnicy). A to ma wielkie znaczenie w kwestii kosztów.

Niskość zabudowy to drobiazg. Ja chciałam domu bez narzucenia linii zabudowy, albo z narzuconą odpowiednio (tzn. jak najdalej od drogi, żeby było jak najciszej). Nie było łatwo. Znaleźliśmy taką działkę. Po 3 latach ;p.

Weź pod uwagę, że nawet skrupulatne rozeznanie i zaplanowanie należy obarczyć 30% błędem (raczej na plus niż minus, tzn. wydatki będą większe niż mniejsze).

Zaczęłabym od przygruchania sobie kogoś doświadczonego, albo znalezienia odpowiedniej firmy ;p
                        • klamkas Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 22:59
                          A dopasowując projekt do działki - kwestia co kto lubi - duża część dzienna i kuchnia + mikro sypialnie? Większe sypialnie + średnia dzienna + mała kuchnia? Od trybu życia i potrzeb zależy jak umiejscowić dom na działce (co ma być od której strony świata). Umiejscowienie domu na działce musi też być praktyczne (jeśli będzie ogrzewany węglem, to gdzie ten węgiel będzie składowany? lepiej zorganizować przestrzeń tak, żeby dostawca mógł go podwieźć w docelowe miejsce, żebyście nie musieli śmigać taczką przez całą działkę od podjazdu, do składziku).
                          • klamkas Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 23:02
                            A ten drugi projekt - lepszy, ale starszy wam jednostanowiskowy garaż? Jeśli nie, to co z drugim samochodem? (działka i kształt domu muszą uwzględniać miejsce odpowiedni podjazd, albo wiatę).
                          • lianis Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 23:49
                            Ogrod chce dosc duzy, lubie w nim grzebac. Ok 150m bez garazu. Pracowac bede z domu wiec dlatego wiekszy dom niz teoretycznie potrzebny na nasza rodzine, sypialnie nie musza byc wielkie, bo tam tylko spimy, kuchnia duza z jadalnia i osobno salon, hol wejsciowy dosc duzy, zeby bylo miejsce na wszytsko, koniecznie pomieszczenie gospodarcze na pralke, suszarke i caly osprzet, lazienka osobno dla gosci toaleta i osobna dla domownikow duza lazienka z wanna i duzym prysznicem, czyli min dwie, ale niekoniecznie do kazdej sypialni osobna. Garaz na pewno na jedno auto, pewnie optymalnie byloby na dwa, bo dwa auta w domu ale maz pracuje na wyjazdach wiec przez duza czesc czasu tylko jeden samochod, moze garaz na jedno i podjazd albo wiata na drugie. Ogrzewanie mialoby byc ekologiczne jakies rekucostam, to juz maz wie wiecej, bo dla mnie to bez znaczenia byleby cieplo bylo.
              • thea19 Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 20:31
                oczywiscie, da sie to zrobic za tyle brutto nie tylko netto, nawet i sporo mniej. wszystko zalezy jakich materialow sie uzyje bo rozbieznosci sa duze.
                ps dla mnie projekt kiszkowy
    • little_fish Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 17:46
      czas budowy - bardzo różnie, m po roku od wbicia łopaty już mieszkaliśmy smile Koszty - no tu Ci nikt dokładnie nie powie, bo wszystko zależy od użytych materiałów oraz ewentualnych kosztów wykonawców. generalnie mój mąż zawsze mówi, że przy tego typu przedsięwzięciach (remont, budowa) należy policzyć koszty wg wskaźników i dodać przynajmniej połowę tej kwoty - to wersja optymistyczna. Realistyczna to pomnożyć koszty razy dwa big_grin
    • klamkas Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 18:41
      W kwestii oceny kosztów - najlepiej znaleźć projekt, znaleźć firmę budowlaną, z której usług chcecie skorzystać i z nimi omówić faktyczną wycenę dla konkretnego projektu (firmy często na coś mają zniżki, coś zrobią lepiej niż w projekcie, na czymś z doświadczenia odpuszczą itp. itd.). Kwestia znalezienia dobrej firmy to zupełnie inny temat. Firma (jeśli rzetelna) zna też ceny materiałów na lokalnym rynku, więc lepiej oszacuje koszty.

A w wyceny gotowych projektów nie ma co wierzyć (tzn. z założenia realizacja będzie droższa - o ile, to zależy od wielu rzeczy).
    • zuleyka.z.talgaru Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 20:51
      Szkielet to Ci w 3 m-ce postawią smile
      • zuleyka.z.talgaru Re: Koszty budowy domu 06.07.16, 20:52
        Btw - ten linkowany dom wg. mnie w ogóle nie jest funkcjonalny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka