b.bujak 18.07.16, 20:36 w związku z zagrożeniem terrorystycznym: czy zmieniło się postępowanie znanych Wam pracodawców wysyłających pracowników w podróże służbowe? jeśli tak, to co się zmieniło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaz_nodzieja Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 20:41 Nie wykupują z góry biletów w dwie strony tylko w jedną. Bilet powrotny pracownik ma sobie wykupić dopiero przy wyjeździe. Odpowiedz Link Zgłoś
mildenhurst Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 20:50 A jak/ czym wyjeżdza skoro nie ma biletu? Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 22:02 dobre- pochwalam, po co marnotrawić środki Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 20:46 p.s. większy wpływ miał kryzys i rozwój technologii - po prostu niektóre sprawy załatwia się w czasie video konferencji. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 20:55 do nas też dotarła technologia i używamy telefonów, maili oraz video konferencji; ale nie wyeliminowało to konieczności podróży: to nie jest praca biurowo - konferencyjna Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:03 Wyeliminować nie wyeliminowało - po prostu ograniczyło. Nie wszystko da się załatwić VC. A żadnych zmian po atakach terrorystycznych nie zauważyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:04 p.s. podobno są/mają wkrótce być ubezpieczenia od ataków terrorystycznych. Wtedy - w zależności od celu podróży pewnie można by z pracodawcą negocjować. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:09 i jeśli trzeba będzie załatwić coś w przyszłym tygodniu w Turcji a za dwa tygodnie we Francji to dostajesz polecenie wyjazdu służbowego i jedziesz tak, jak do tej pory? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:20 U mnie ekstremalnie rzadko zdarza się w tej sprawie polecenie. Najczęściej jest pytanie "czy możesz". Do tej pory nigdy nie odmawiałam. Teraz bym rozważyła w zależności od celu podróży. Być może bym odmówiła. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:35 do Turcji na razie wstrzymano wyjazdy; do Francji normalnie, ale był jakiś czas, że do Belgii, Francji trzeba było drogą lądową się dostać właśnie mam sprawę we Francji w przyszłym tygodniu i zastanawiam się co robić... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:41 Wydaje mi się, że droga lądowa jest bezpieczna - potem, w zależności od miejsca. Na pewno unikałabym transportu zbiorowego, zgromadzeń czyli truizmy. Odpowiedz Link Zgłoś
mamati3 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:21 Ale co? Mamy dać się zastraszyć? Firmy padną, bo ewentualne ataki terorrystyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:31 nie mam tyle heroizmu, żeby przebywać w miejscach zagrażających mojemu życiu dla dobra firmy... nie przeszkadza mi również jeśli stwierdzisz, że jestem zastraszona; wyjeżdżając w podróż służbową chcę być spokojna o to, że wrócę (wiesz... banał taki: dzieci, rodzina...) Odpowiedz Link Zgłoś
mamati3 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:41 Nie, no nie ma problemu, możemy zamknąć się w okopach, o to im chodziło. Firmy transportowe i inne tego typu niech padną a co tam.... Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:47 Są też inne firmy niż transportowe. U mnie wyjazdy były/są też formą atrakcji dla pracownika. Tak na szybko, nie jestem w stanie wymyśleć żadnej rzeczy, której nie mogłabym zrobić on-line/poprzez VC - spotkania twarzą w twarz są efektywniejsze, ale nie są niezbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:46 ja byłam teraz w Belgii w zastępstwie za kolegę, którego żona nie puściła. Wojsko na ulicach robi przykre wrażenie, wejście na lotnisko przypomina poligon a do KE lotnisko, ale firma i tak nie może zrezygnować z wyjazdów bo by się UE na nas już na amen obraziła?? Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:51 byłam w Brukseli w zeszłym tygodniu, więc wiem, jak to wygląda; Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaoli Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 22:01 W trakcie zamachu byłam w BXL od tamtej pory nie byłam tam bo nie miałam spotkań ale ludzie jeżdżą.ode mnie. Na początku mieli opory. Byłam w innych miejscach później również mocno zagrożonych terroryzmem. Odpowiedz Link Zgłoś
niu13 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 23:21 ano wygląda, delikatnie mówiąc, słabo Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 10:25 Nie narzekajcie. Przecież multikulti to bogactwo. I jak mawiają zwolennicy multikulti - "Więcej informacji- mniej strachu". U nas w Polsce też możesz dostać w zęby od dresa, a trzy lata temu samobójca w depresji wysadził kamienicę. Odpowiedz Link Zgłoś
lemasakr Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 17:15 B.bujak jaka branza zmusza was do tak vzestych delegacji? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 10:10 Rozumiem, zatem zrezygnuj z pracy firmie w której są wymagane takie wyjazdy. Proste, prawda? Nie chcesz pełnić danych obowiązków (za których pobierasz pensję bo wszak to nie wolontariat) - zwalniasz się z pracy i szukasz czegoś innego np. pracy w mięsnym, tam ryzyka wyjazdów nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 22:17 Nic sie niezmienilo, wyjezdzam i wyslam pracownikow sluzbowowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 07:17 b.bujak napisała: > dokąd? > do Wielunia wątek pięknie pokazuje oderwanie od życia ematka nie jeździ w podróże służbowe, tylko lata, Londyn, Sydney, Los Angeles, wielki byznes i te sprawy, a wysiadając ze służbowego jeta odgarnia włosy ułożone za sprawą Maybelline New York Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 08:10 wątek pięknie pokazuje oderwanie od życia Nie, "ematka" wstaje bladym świtem, żeby zdążyć na poranny samolot. Potem niewyspana pęta się po hali odlotów i piję lotniskową lurę. W samolocie siedzi koło rozwrzeszczanych dzieci, a po przylocie najdłużej czeka na walizkę. Kiedy utknie w korku w drodze z lotniska, nie ma czasu wstąpić do hotelu i z walizą leci do firmy, po drodze zaczepiając walizką o krawężnik i urywając kółko. Potem wpada na spotkanie i stara się nie sapać ze zmęczenia, żeby nie budzić litości. Lepiej Ci teraz kolpik? Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 08:15 joa66 napisała: > wątek pięknie pokazuje oderwanie od życia > > Nie, "ematka" wstaje bladym świtem, żeby zdążyć na poranny samolot. Potem niewy > spana pęta się po hali odlotów i piję lotniskową lurę. W samolocie siedzi koło > rozwrzeszczanych dzieci, a po przylocie najdłużej czeka na walizkę. Kiedy utkni > e w korku w drodze z lotniska, nie ma czasu wstąpić do hotelu i z walizą leci d > o firmy, po drodze zaczepiając walizką o krawężnik i urywając kółko. Potem wpad > a na spotkanie i stara się nie sapać ze zmęczenia, żeby nie budzić litości. > > Lepiej Ci teraz kolpik? twoj wpis pokazuje twoje pojęcie o podróżach słuzbowych, trzeba było lecieć wieczornym lotem i rano udać się wyspana na spotkanie i nie leci się z walizą, tylko z kabinówką, właśnie po to aby nie czekać na bagaż Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 08:18 Raczej twój wpis pokazuje blade pojęcie. Tak, bo wszyscy lecą do Londynu i mają bezpośrednie loty co godzinę. I wszyscy jadą na jeden dzień, więc kabinówka im wystarczy. I wszyscy zmieszczą się w limicie płynów dozwolonych na pokładzie. I nikt, nawet jak leci na 2 dni, nie wiezie ze sobą dokumentów. Mam oświecać dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 16:48 joa66 napisała: > "ematka" (...) po przylocie najdłużej czeka na walizkę. Ty sie, Zajac, smiejesz, a ja zyje w przeswiadczeniu, ze znakomita wiekszosc airlines od lat konspiruje przeciwko Bi_scotti i istnieje gdzies tajna umowa miedzynarodowa dobrze przypieczetowana z klauzula, ze moje bagaze zawsze sa na koncu Czy lece 15 godzin czy tylko 45 minut, jesli musze oddac bagaz (przykry i niepraktyczny nawyk lubienia perfum w duzych flakonach!) zawsze jestem jedna z ostatnich dostajacych swoj tobolek ... Do tego stopnia przywyklam, ze gdy wiosna wracalam do Toronto i moj bagaz pojawil sie na karuzeli DRUGI (!!!) to bylam tym tak zaskoczona, ze pozwolilam mu sie przekrecic extra dookola zanim go wzielam, bo oczy nie wierzyly takiemu zjawisku Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 17:09 Ej, Ty tez zawsze najdłuzej czekasz na bagaz?? Nam się to zdarza nawet jak lądujemy w USA i czekamy miliard lat na customs Ba, my nasze musielismy juz ze 3x odbierac z niestandardowego, bo w ogóle nie wyjechały na taśmę Chłop podchodzi filozoficznie, siada na ławce i czeka aż wszyscy odbiorą swoje. Ja mam wściek macicy i krążę jak sęp... Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 17:10 Siostro! Dodajmy do tego koszmarnego jetlaga, po którym dochodzi się do siebie 3 dni... Odpowiedz Link Zgłoś
joaaa83 Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 10:16 Nie zmieniło się. Pracownicy jeżdżą do Francji i Wlk Brytanii. Czasami do Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 10:17 Tak. Mój M odwołał służbowy wyjazd do Brukseli z powodu zagrożenia terrorystycznego. Firma postawiła na telekonferencje. Taniej, sprawniej, szybciej i rozsądniej. Nawet jeśli zagrozenie minie, telekonferencje zostaną bo się świetnie sprawdzaja. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 17:13 Zmieniło się to, że Turkish Airlines i loty z przesiadką w Brukseli czy Paryżu nie są brane pod uwagę. W zeszłym roku lecieliśmy do Wenecji Brussels Airlines, w tym polecimy LOTem, bezposrednio. Nie pojechaliśmy do Cannes w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś