Dodaj do ulubionych

wyjazdy służbowe

18.07.16, 20:36
w związku z zagrożeniem terrorystycznym:
czy zmieniło się postępowanie znanych Wam pracodawców wysyłających pracowników w podróże służbowe?
jeśli tak, to co się zmieniło?
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 20:41
      Nie wykupują z góry biletów w dwie strony tylko w jedną. Bilet powrotny pracownik ma sobie wykupić dopiero przy wyjeździe.
      • mildenhurst Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 20:50
        A jak/ czym wyjeżdza skoro nie ma biletu?
      • asiairma Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 22:02
        big_grin dobre- pochwalam, po co marnotrawić środki
    • joa66 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 20:43
      Nic smile
      • joa66 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 20:46
        p.s. większy wpływ miał kryzys i rozwój technologii - po prostu niektóre sprawy załatwia się w czasie video konferencji.
        • b.bujak Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 20:55
          do nas też dotarła technologia i używamy telefonów, maili oraz video konferencji;
          ale nie wyeliminowało to konieczności podróży: to nie jest praca biurowo - konferencyjna
          • joa66 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:03
            Wyeliminować nie wyeliminowało - po prostu ograniczyło. Nie wszystko da się załatwić VC.

A żadnych zmian po atakach terrorystycznych nie zauważyłam.
            • joa66 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:04
              p.s. podobno są/mają wkrótce być ubezpieczenia od ataków terrorystycznych. Wtedy - w zależności od celu podróży pewnie można by z pracodawcą negocjować.
            • b.bujak Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:09
              i jeśli trzeba będzie załatwić coś w przyszłym tygodniu w Turcji a za dwa tygodnie we Francji to dostajesz polecenie wyjazdu służbowego i jedziesz tak, jak do tej pory?
              • joa66 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:20
                U mnie ekstremalnie rzadko zdarza się w tej sprawie polecenie. Najczęściej jest pytanie "czy możesz". Do tej pory nigdy nie odmawiałam. Teraz bym rozważyła w zależności od celu podróży. Być może bym odmówiła.
                • joa66 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:21
                  A jak jest u Ciebie?
                  • b.bujak Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:35
                    do Turcji na razie wstrzymano wyjazdy;
                    do Francji normalnie, ale był jakiś czas, że do Belgii, Francji trzeba było drogą lądową się dostać
                    właśnie mam sprawę we Francji w przyszłym tygodniu i zastanawiam się co robić...
                    • joa66 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:41
                      Wydaje mi się, że droga lądowa jest bezpieczna - potem, w zależności od miejsca. Na pewno unikałabym transportu zbiorowego, zgromadzeń czyli truizmy.
    • mamati3 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:21
      Ale co? Mamy dać się zastraszyć? Firmy padną, bo ewentualne ataki terorrystyczne?
      • b.bujak Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:31
        nie mam tyle heroizmu, żeby przebywać w miejscach zagrażających mojemu życiu dla dobra firmy...
        nie przeszkadza mi również jeśli stwierdzisz, że jestem zastraszona; wyjeżdżając w podróż służbową chcę być spokojna o to, że wrócę (wiesz... banał taki: dzieci, rodzina...)
        • mamati3 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:41
          Nie, no nie ma problemu, możemy zamknąć się w okopach, o to im chodziło. Firmy transportowe i inne tego typu niech padną a co tam....
          • b.bujak Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:47
            a dokąd jeździsz? jak często?
          • joa66 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:47
            Są też inne firmy niż transportowe. U mnie wyjazdy były/są też formą atrakcji dla pracownika. Tak na szybko, nie jestem w stanie wymyśleć żadnej rzeczy, której nie mogłabym zrobić on-line/poprzez VC - spotkania twarzą w twarz są efektywniejsze, ale nie są niezbędne.
        • niu13 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:46
          ja byłam teraz w Belgii w zastępstwie za kolegę, którego żona nie puściła. Wojsko na ulicach robi przykre wrażenie, wejście na lotnisko przypomina poligon a do KE lotnisko, ale firma i tak nie może zrezygnować z wyjazdów bo by się UE na nas już na amen obraziła??
          • b.bujak Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 21:51
            byłam w Brukseli w zeszłym tygodniu, więc wiem, jak to wygląda;
            • agamamaoli Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 22:01
              W trakcie zamachu byłam w BXL od tamtej pory nie byłam tam bo nie miałam spotkań ale ludzie jeżdżą.ode mnie. Na początku mieli opory. Byłam w innych miejscach później również mocno zagrożonych terroryzmem.
            • niu13 Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 23:21
              ano wygląda, delikatnie mówiąc, słabo
              • kaz_nodzieja Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 10:25
                Nie narzekajcie. Przecież multikulti to bogactwo. I jak mawiają zwolennicy multikulti - "Więcej informacji- mniej strachu". U nas w Polsce też możesz dostać w zęby od dresa, a trzy lata temu samobójca w depresji wysadził kamienicę.
            • lemasakr Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 17:15
              B.bujak jaka branza zmusza was do tak vzestych delegacji?
        • kaz_nodzieja Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 10:10
          Rozumiem, zatem zrezygnuj z pracy firmie w której są wymagane takie wyjazdy. Proste, prawda? Nie chcesz pełnić danych obowiązków (za których pobierasz pensję bo wszak to nie wolontariat) - zwalniasz się z pracy i szukasz czegoś innego np. pracy w mięsnym, tam ryzyka wyjazdów nie ma.
    • 71tosia Re: wyjazdy służbowe 18.07.16, 22:17
      Nic sie niezmienilo, wyjezdzam i wyslam pracownikow sluzbowowo.
      • b.bujak Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 00:05
        dokąd?
        • kolpik124 Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 07:17
          b.bujak napisała:

> dokąd?
          >

do Wielunia

wątek pięknie pokazuje oderwanie od życia

ematka nie jeździ w podróże służbowe, tylko lata, Londyn, Sydney, Los Angeles, wielki byznes i te sprawy, a wysiadając ze służbowego jeta odgarnia włosy ułożone za sprawą Maybelline New York big_grin
          • joa66 Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 08:10
            wątek pięknie pokazuje oderwanie od życia

Nie, "ematka" wstaje bladym świtem, żeby zdążyć na poranny samolot. Potem niewyspana pęta się po hali odlotów i piję lotniskową lurę. W samolocie siedzi koło rozwrzeszczanych dzieci, a po przylocie najdłużej czeka na walizkę. Kiedy utknie w korku w drodze z lotniska, nie ma czasu wstąpić do hotelu i z walizą leci do firmy, po drodze zaczepiając walizką o krawężnik i urywając kółko. Potem wpada na spotkanie i stara się nie sapać ze zmęczenia, żeby nie budzić litości.

Lepiej Ci teraz kolpik? wink
            • kolpik124 Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 08:15
              joa66 napisała:

> wątek pięknie pokazuje oderwanie od życia
              >
              > Nie, "ematka" wstaje bladym świtem, żeby zdążyć na poranny samolot. Potem niewy
              > spana pęta się po hali odlotów i piję lotniskową lurę. W samolocie siedzi koło
              > rozwrzeszczanych dzieci, a po przylocie najdłużej czeka na walizkę. Kiedy utkni
              > e w korku w drodze z lotniska, nie ma czasu wstąpić do hotelu i z walizą leci d
              > o firmy, po drodze zaczepiając walizką o krawężnik i urywając kółko. Potem wpad
              > a na spotkanie i stara się nie sapać ze zmęczenia, żeby nie budzić litości.
              >
              > Lepiej Ci teraz kolpik? wink

twoj wpis pokazuje twoje pojęcie o podróżach słuzbowych, trzeba było lecieć wieczornym lotem i rano udać się wyspana na spotkanie

i nie leci się z walizą, tylko z kabinówką, właśnie po to aby nie czekać na bagaż
              • joa66 Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 08:18
                Raczej twój wpis pokazuje blade pojęcie. Tak, bo wszyscy lecą do Londynu i mają bezpośrednie loty co godzinę. I wszyscy jadą na jeden dzień, więc kabinówka im wystarczy. I wszyscy zmieszczą się w limicie płynów dozwolonych na pokładzie. I nikt, nawet jak leci na 2 dni, nie wiezie ze sobą dokumentów. Mam oświecać dalej?
            • bi_scotti Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 16:48
              joa66 napisała:

> "ematka" (...) po przylocie najdłużej czeka na walizkę.

Ty sie, Zajac, smiejesz, a ja zyje w przeswiadczeniu, ze znakomita wiekszosc airlines od lat konspiruje przeciwko Bi_scotti i istnieje gdzies tajna umowa miedzynarodowa dobrze przypieczetowana z klauzula, ze moje bagaze zawsze sa na koncu suspicious Czy lece 15 godzin czy tylko 45 minut, jesli musze oddac bagaz (przykry i niepraktyczny nawyk lubienia perfum w duzych flakonach!) zawsze jestem jedna z ostatnich dostajacych swoj tobolek ... Do tego stopnia przywyklam, ze gdy wiosna wracalam do Toronto i moj bagaz pojawil sie na karuzeli DRUGI (!!!) to bylam tym tak zaskoczona, ze pozwolilam mu sie przekrecic extra dookola zanim go wzielam, bo oczy nie wierzyly takiemu zjawisku big_grin Cheers.
              • fragile_f Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 17:09
                Ej, Ty tez zawsze najdłuzej czekasz na bagaz?? Nam się to zdarza nawet jak lądujemy w USA i czekamy miliard lat na customs uncertain Ba, my nasze musielismy juz ze 3x odbierac z niestandardowego, bo w ogóle nie wyjechały na taśmę big_grin

Chłop podchodzi filozoficznie, siada na ławce i czeka aż wszyscy odbiorą swoje. Ja mam wściek macicy i krążę jak sęp...
            • fragile_f Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 17:10
              Siostro!

Dodajmy do tego koszmarnego jetlaga, po którym dochodzi się do siebie 3 dni...
    • joaaa83 Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 10:16
      Nie zmieniło się. Pracownicy jeżdżą do Francji i Wlk Brytanii. Czasami do Niemiec.
    • sueellen Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 10:17
      Tak. Mój M odwołał służbowy wyjazd do Brukseli z powodu zagrożenia terrorystycznego. Firma postawiła na telekonferencje. Taniej, sprawniej, szybciej i rozsądniej. Nawet jeśli zagrozenie minie, telekonferencje zostaną bo się świetnie sprawdzaja.
      • kaz_nodzieja Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 10:24
        A jaka to branża?
    • fragile_f Re: wyjazdy służbowe 19.07.16, 17:13
      Zmieniło się to, że Turkish Airlines i loty z przesiadką w Brukseli czy Paryżu nie są brane pod uwagę. W zeszłym roku lecieliśmy do Wenecji Brussels Airlines, w tym polecimy LOTem, bezposrednio. Nie pojechaliśmy do Cannes w tym roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka