21.03.17, 13:44
Założyłam wątek z pytaniem, czy podoba Wam się zabawa Rebus-J.e.b.u.s w Rock Radiu i wątek został usunięty, pewnie ze względu na wulgaryzm (czyli nazwę tej zabawy) w treści wątku.
Tym bardziej dziwi mnie i irytuje, że ten wulgaryzm powtarzany jest kilkukrotnie co rano na antenie rozgłośni radiowej. Słuchacie? Oburza Was to?
Ja słucham głównie w samochodzie, ogólnie Rock Radio lubię ze względu na dobór utworów muzycznych, moim zdaniem lepszy niż w innych rozgłośniach classic-rockowych. Ale... jeżdżę rano z dzieckiem i jak mam mu wytłumaczyć, że ten ryczący dżingiel zawiera słowo niecenzuralne, skoro to słowo pada normalnie na antenie radiowej. Nie da rady wcześniej przełączyć stacji lub ściszyć, bo zabawa nie jest emitowana o określonej godzinie, tylko kilka razy w ciągu poranka nagle np. pod koniec utworu muzycznego włączany jest dżingiel "rebus-j.e.b.u.s"
Kogoś jeszcze to razi?
Chyba mimo wszystko muszę przełączyć się na inną stację rano w samochodzie sad
Obserwuj wątek
    • anka_z_lasu Re: Rebus j. 21.03.17, 13:50
      Mnie się kojarzy z Laskowikiem, Smoleniem i skeczami "z tyłu sklepu" z Bolkiem, co wymawiał "j" zamiast "r".
      Co nie zmienia faktu, że to wulgaryzm. Ale z tym Bolkiem jakoś tak przyjemniej się kojarzy wink
    • z_lasu Re: Rebus j. 21.03.17, 14:15
      To ja też się jeszcze raz wpiszę, bo nie wiem czy zdążyłaś przeczytać:

Mam dokładnie te same odczucia. Też lubię Rock Radio, też mnie bardzo razi nazwa tej zabawy wykrzykiwana radośnie w najmniej spodziewanych momentach. Ale na szczęście nie jest to jedyne radio, które lubię. Anty Radio znasz? Muzyka może trochę cięższa, ale za to poziom dowcipów wyższy smile
      • glanaber Re: Rebus j. 21.03.17, 15:44
        Anty Radia też słucham, ale zwykle po paru dniach mam wrażenie, że leci w kółko ta sama dziesiątka utworów. No i państwa Z. nie trawię
        • kolibeer2 Re: Rebus j. 21.03.17, 16:53
          a muzo fm ?
          też nie trawię pana Z.
    • ludborka Re: Rebus j. 21.03.17, 14:23
      Ani rebus j., ani ranne kakao, ani 2 neurony i 3 jądra mnie nie rażą.
      Raz nawet jakiś ojciec zadzwonił do nich z prośbą o wytłumaczenie dziecku co to jest ranne kakao
      • glanaber Re: Rebus j. 21.03.17, 15:45
        Ranne kakao to mojemu dziecku kojarzy się tylko z napojem pitym na śniadanie, więc jest bezpieczne. Zresztą rannego kakao już nie ma
    • agata_abbott Re: Rebus j. 21.03.17, 14:25
      Odkąd nie da się słuchać Trójki, szukam jakiejś radiowej alternatywy. Muzycznie najbardziej odpowiadałoby mi Rock Radio, no ale jak natrafię na Rebus J., to aż mną telepie...
    • rorzrzutny Rock jest dla zgredów :P 21.03.17, 14:33
      'naczy to nie jest stacja dla dzieci. suspicious

A tak w ogóle to się nazywa leksykalizacja.

W tym przypadku zaczęło się chyba od mainstreamowej kariery zajebistego, której zresztą nie rozumiem i z która po dziś dzień budzi mój sprzeciw. Nie pojmuję, dlaczego pie...ięty jest kropkowany, a zajebisty - nie. Dla mnie są to słowa dokładnie tej samej mocy, podobnie jak jebanie i pie...nie.
      Używam tych słów (oprócz zajebistego, na którego jestem ciężko obrażony tongue_out), bo akurat lubię bluzgać, ale nigdy publicznie. Po prostu nie ten rejestr.
    • sumire Re: Rebus j. 21.03.17, 14:33
      Nie trawię takich rzeczy w stacjach radiowych.
      • glanaber Re: Rebus j. 21.03.17, 15:46
        W sumie fajnie, że nie jestem aż takim zgredem i są osoby, które to również razi smile
        • sumire Re: Rebus j. 21.03.17, 15:56
          smile ja w ogóle mam bardzo tradycyjne podejście do radia i wpienia mnie zarówno nadmierny luz, jeśli chodzi o słownictwo, jak i ogólna niestaranność, dykcja bełkotliwa, takie tam. Nie mogę się czasem nadziwić, jakim cudem jeden z drugim trafił na antenę.
          • glanaber Re: Rebus j. 21.03.17, 16:07
            O, to też! A jeszcze maniera robienia przerw w miejscach innych niż znaki przestankowe, np w serwisach informacyjnych (częste w TVN 24), coś jak: "W wypadku zginęły dwie osoby 24 (pauza). Zostały ranne" zamiast "W wypadku zginęły dwie osoby, (pauza) 24 zostały ranne"
            Krew mnie zalewa, gdy coś takiego słyszę, Dzień Świra mi się przypomina.
            • fifiriffi Re: Rebus j. 21.03.17, 16:21
              Ooooo tak.... nigdzie jak w TVN 24 tego nie ma też mnie to wku...rza
    • fifiriffi Re: Rebus j. 21.03.17, 16:18
      Nie słucham tego radia. Ale pamiętam jak byłam zniesmaczona jak usłyszałam pierwszy raz w radio słowo "zajebisty ". big_grin Dzisiaj to słowo jest w normalnym jakby użytkowaniu. I chociaż sama jestem za pan brat z podobnymi słowami uważam ze jednak w radio nie powinny się znaleźć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka