Dodaj do ulubionych

Masło - WTF?

09.07.17, 12:28
Polska - kraina mlekiem płynąca (z miodem ciut gorzej).

Niech mi ktoś wyjaśni dlaczego więc masło niemal dwukrotnie podrożało ostatnimi czasy?
Nie tak dawno kupowało się po 3,50 zł, wczoraj widzę "Promocja - masło przecenione z 6,99 na 5,99".

Tu akurat nie ma gorszego sezonu, nie ma klęski nieurodzaju mleka, skąd taki wzrost cen?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 12:45
      Własnie wczoraj myślałam nad tym samym- też nie wiem
    • alpepe Re: Masło - WTF? 09.07.17, 12:47
      W Niemczech też strasznie podrożało. Ponoć z powodu paszy.
      • kk345 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 12:50
        No ale ceny mleka/śmietany itp nie poszly wyraźnie do góry, tylko to masło skoczyło
        • paniusia.aniusia Re: Masło - WTF? 09.07.17, 12:57
          Też się zdziwiłam. Wybrała się do Biedronki (nie mam po drodze) porównać ceny A tam najtańsze 4,99 co wskazuje ,ze jest tam złotówkę droższe niż było ostatnio.
          • super_hetero_dyna Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:33
            Po 4,99 kupowałem w Biedronce jeszcze przedwczoraj. Dziś to samo masło ("Mleczna Dolina", Polmlek Grudziądz) kosztowało już 5,78zł.
            • kaz_nodzieja Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:35
              Rozbój w biały dzień.
            • zofijkamyjka Re: Masło - WTF? 15.07.17, 09:47
              super_hetero_dyna napisał(a):

> Po 4,99 kupowałem w Biedronce jeszcze przedwczoraj.

dlaczego Ty kupujesz w Biedronce? Wspieraj lokalnego sklepikarza tongue_out
              • aankaa Re: Masło - WTF? 16.07.17, 22:42
                lokalny sklepikarz zaopatruje się u tego samego źródła
    • kaz_nodzieja Re: Masło - WTF? 09.07.17, 12:56
      Nie wiem. Szkoda, uwielbiam masło.
      Mogłabym jeść sam chleb z masłem.
    • loola_kr Re: Masło - WTF? 09.07.17, 12:56
      Dokładnie pomyślałam o tym samym kupując w piątek masło. Przyszła mi do głowy jedynie dobra zmiana.
    • stillgrey Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:03
      A to 5,99 to na pewno za 200 gram zwykłego, polskiego masła, a nie np. osełkę 375gram albo za masło irlandzkie? Przyznam, że zwykłej kostki masła w takiej cenie jeszcze nie widziałam, a już na pewno nie kupowałam.
      W biedronce było teraz osełkowe extra za 6,99 ale to za 375g.
      • koronka2012 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:11
        stillgrey napisała:

> A to 5,99 to na pewno za 200 gram zwykłego, polskiego masła, a nie np. osełkę 3
        > 75gram albo za masło irlandzkie? Przyznam, że zwykłej kostki masła w takiej cen
        > ie jeszcze nie widziałam, a już na pewno nie kupowałam.
        > W biedronce było teraz osełkowe extra za 6,99 ale to za 375g.

Nie, najzwyklejsze masło, żadne tam ekskluziwy. Zresztą nawet 4,99 to i tak znaczny wzrost ceny.

Mocno dziwne - w piątek byłam w Tesco na Kabatach i cała połka z masłami pusta, zostały tylko takie za ponad 7 zeta i masmixy, nie wierzyłam własnym oczom, hipermarket w końcu. Wojna będzie, czy co...?
    • paloma_blauwinder Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:03
      Podaż - ograniczona liczbą krów i trudnym przechowywaniem, popyt, również na nowych rynkach, np. azjatyckich, spekulacje na rynkach towarowych, zła prasa roślinnych tłuszczy utwardzonych jako towaru substytucyjnego. No i masełko jest pyszne, trudno z niego zrezygnować, mimo że drogie. Kupowałam ostatnio w promocji po 3,99, ale wolno było wziąć tylko 6 sztuk na osobę.
      • kk345 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:34
        No OK, ale dlaczego nie podrożalo mleko i jogurty, czy sery?
        • paloma_blauwinder Re: Masło - WTF? 09.07.17, 17:33
          Podpięłaś się pod moim postem, a ja przecież dokładnie napisałam, dlaczego podrożało masło A NIE mleko.
    • zawsze-w-drodze Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:08
      www.dlahandlu.pl/koszyk/towar/maslo-extra-kostka-200g,9.html
      Po 5,99 w promocji to irlandzkie chyba...
      • koronka2012 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:17
        zawsze-w-drodze napisała:

> www.dlahandlu.pl/koszyk/towar/maslo-extra-kostka-200g,9.html
        > Po 5,99 w promocji to irlandzkie chyba...

Zwykłe polskie masło, to samo które na promocji rok-półtora temu kupowało się po 3,70-3,99. Byłam w dyskoncie, nie osiedlowym sklepie, pewnie da się upolować taniej, ale o co tu chodzi?

A ceny w tabeli mocno nieaktualne bo z maja albo początku czerwca.
        • zawsze-w-drodze Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:39
          ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003012025021
          www.auchandirect.pl/auchan-warszawa/pl/polmlek-maslo-extra-zawartosc-tluszczu-82-/p-94300017
          www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=106321
          www.frisco.pl/pid,13500/n,mlekovita-maslo-polskie-extra/stn,product
          • slonko1335 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:54
            na promocji gdzieś się znajdzie ale jak pójdziesz normalnie do sklepu nawet typu lidl czy biedronka to w tej cenie co mieisąc temu już nie kupisz...w etesco zakupy wszytskie masła ekstra bez promocji powyżej 5 zeta
            • zawsze-w-drodze Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:01
              Podałam cztery linki do czterech rożnych supermarketów. Cztery. Do czterech. Ale przekonanego nie przekona. Drogie pani masło o jezusicku jakie drogie, po sześć złotych w promocji. Najtaniej.
              • slonko1335 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:04
                ale co podałas? do półkilogramowej osełki, do slkepu który u mnei nie funkcjonuje, wiec nawet ceny nie mogę sprawdzić po swoim kodzie i do masła które nie jest masłem ekstra zdecydowanie....tak wiec link jest jeden-promocja pod tytułem-najtaniej w sieci...masło ekstra 200 gram bez promocji kosztuje powyżej 5 złotych teraz
                • slonko1335 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:08
                  prosz-masło ekstra 200 gramowe dostępne w tesco ezakupy:
                  ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003009325011
                  ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003000030808
                  • slonko1335 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:08
                    bez promocji
              • super_hetero_dyna Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:08
                Zamierzasz dyskutować z faktami, tzn. z oczywistym skokiem cen masła w ostatnim miesiącu?
                • zawsze-w-drodze Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:13
                  pokazuje, ze cena 6zl w promocji to kitus bajdus.
                  • super_hetero_dyna Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:21
                    Ja sam osobiście dziś kupowałem NAJTAŃSZE masło w Biedronce po 5,78. I można to traktować jako promocję, bo masło z Mlekovity bez loga Biedronki było po 6,50. Mam Ci wkleić skan paragonu?
                    • zawsze-w-drodze Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:23
                      Linki do AKTUALNYCH ofert supermarketów sa - rozumiem- niewiarygodne?
                      • dominka.l Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:30
                        no właśnie niezbyt aktualne, poniżej się rozprawiłam z linkami
                      • mdro Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:35
                        I nie ona jedna - może na drugi raz czytaj, co linkujesz?
              • koronka2012 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:36
                Ale z czym ty właściwie polemizujesz? cena masła drastycznie wzrosła i to są fakty.

Linki a realia to 2 różne sprawy. Pisałam wyżej - w piątek byłam w hipermarkecie Tesco, półka z masłem była kompletnie pusta poza takim powyżej 7 zł. W Simply też posucha - są same droższe.

Nie twierdzę, że nigdzie nie da się znaleźć taniej ale nikt nie kupuje samego masła w sklepie internetowym płacąc za dostawę, tylko idzie do najbliższego sklepu. Poza tym 5 zł za kostkę masła to też jest dużo.
              • natalia.nat Re: Masło - WTF? 09.07.17, 16:04
                Czasem w promocji coś się może trafić trochę tańsze, ale nie ulega żadnej wątpliwości, że ceny masła wzrosły bardzo w ostatnim krótkim czasie. Żadne linki tutaj nie pomogą.
                Te same masła od lat w kilku tych samych znanych sklepach są dzisiaj droższe.
                Simply Market sprzed chwili. Masło ekstra, które kupowałam tam za 4,99 dzisiaj jest po 6,99.

• loola_kr Re: Masło - WTF? 10.07.17, 11:05
                byłam w Auchanie w piątek, najtańsze było za 5,99. Nie było tańszego masła w całym sklepie, sprawdzałam.
          • dominka.l Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:29
            zawsze-w-drodze napisała:

> ezakupy.tesco.pl/groceries/pl-PL/products/2003012025021

60% tłuszczu, to nie jest masło tylko mix

> www.auchandirect.pl/auchan-warszawa/pl/polmlek-maslo-extra-zawartosc-tluszczu-82-/p-94300017

"niedostępny"

> www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=106321

12 zł za 500 gr

za kostkę 200 gr wychodzi 4,80 w hurcie, w lidlu na promocji - polecam twarde łokcie

> www.frisco.pl/pid,13500/n,mlekovita-maslo-polskie-extra/stn,product

ok, ten jeden link "najtaniej w sieci" rzeczywiście jest tanio, ale to podejrzanie mało, w tesco tyle kosztuje masło mlekovita 100 g
          • issa-a Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:31
            akurat wczoraj byłam na zakupach, w kilku sklepach, choć akurat frisco u mnie nie ma w poblizu więc nie bywam.
            Chyba nie przygladalas się za bardzo temu, co linkujesz. Z 2. ofert jedna jest promocyjna a druga niedostepna (juz).
            Trzecie masło nie jestem masłem "ekstra" a tylko takie jest maslem "prawdziwym", poczytaj sobie w sieci.
            Najbardziej oplaca się kupować osełki ekstra choc to i tak wychodzi drożej niz jeszcze pół roku temu.
            Poza tym, to ze w sieci produkt ma jakąs cene, to wcale nie znaczy, ze na półce w sklepie ma te sama.
            Nie wiem dlaczego akurat masło jest tak drogie, smietana nie podrożala. Przyjdzie robic maslo samemu
            • daisy Re: Masło - WTF? 09.07.17, 22:14
              Jezu, ale ten filmik jest straszny! I jeszcze te kroki gdzieś w tle, pod koniec...
              Normalnie horror. smile
              • peonka Re: Masło - WTF? 15.07.17, 23:51
                I te ręce w rękawiczkach big_grin
                • issa-a Re: Masło - WTF? 16.07.17, 04:41
                  jesssu...nie ma to jak czepiać sie nie wiadomo czego...
                  a co ci ręce w rękawiczakch przeszkadzają? normalne lateksowe rękawiczki, nie wiesz co to jest ? ja niczego nie dotykam sie kuchni bez rekawic, z tym, ze uzywam nitrylowych (jak pielegniarki na przyklad). Ze wzgledow higienicznych oraz dlatego, że nie lubie babrac się w różniastych produktach, szczególnie w mięsie, oraz odpadkach, dotykac szmat, szmatek w czasie "przecierania".
                  Nie wiem w czym filmik "jest straszny". Co strasznego" jest w machaniu sloikiem?
                  ja chyba jakas nienormalna jestem bo nie dostrzegam "strasznosci". No,nie jest to moze arcydzieło na miarę Spielberga ale też i nie takie jest jego "przesłanie".
                  Dźwieku nie sluchałam bo nie ma potrzeby. Instrukacja machania sloikiem??? nie jest mi potrzebna.
                  Film ma pokazać, jak zrobic masło ze śmietany.I to robi.
                  Jesli szukasz walorow artystycznych to proponuje wycieczke do kina. Choc tam popcorn drozszy. I cola.
                  • peonka Re: Masło - WTF? 16.07.17, 09:32
                    Rany, Issa, teraz Ciebie się boję... To był żart taki, lekko rzucona uwaga, a ty wyprodukowałas całą stronę na ten temat.. Strasznie spięta jesteś.
                    A, wiem co to są rękawiczki, sama czasem używam, na filmiku moim zdaniem wyglądają upiornie. Wyluzuj!
          • mdro Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:33
            I te linki niby mają potwierdzać niskie ceny?
            1. (etesco) za 3,19 zł to masło śmietankowe 170 g (18,76 zł/kg)
            2. Auchan 4,48 zł (22,40 zł/kg) - do 3,99 daleko...
            3. Lidl (promocja!) 11,99zł za 500 g (23,98 zł/kg), czyli nawet drożej niż w pkt. 2
            4. Frisco 3,99, faktycznie dość tanio (i nawet chwalą się, że "najtaniej w sieci) (19,95 zł/kg)

Więc Twoją tezę "wszystko jest OK, jest dobra zmiana, jest dobrze) potwierdza wyłącznie jeden link, trochę mało...
          • spirit_of_africa Re: Masło - WTF? 09.07.17, 19:35
            Od kiedy coś co ma w sobie 60% tłuszczu to masło? Masło musi mieć min 82% tłuszczu mlecznego, pomijam fakt ze wazy ta kostka nie 200, a 170g. Ten link z Auchan - No cóż 4,49 wcześniej kosztowało masło w Lidlu, Kauflandzie czy Biedronce BEZ promocji.
          • ewa_mama_jasia Re: Masło - WTF? 10.07.17, 11:11
            Sprawdziłam link który podałaś do Tesco. To co podałaś to po pierwsze mniejsza kostka (170 zamiast 200 g) a po drugie z mniejsza zawartością tłuszczu - 3/4 zamiast 82%.
    • super_hetero_dyna Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:30
      Przecież to proste, jak konstrukcja cepa. Masło zdrożało z winy Unii Europejskiej. To nie żart, nie slogan, tylko fakt. Ograniczenia produkcji narzucone przez europejską socjalistyczną biurokrację w interesie zachodnich producentów, doprowadziły do niedoborów (skąd my to znamy?) i wzrostu cen.
      • cosmetic.wipes Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:44
        Konkretnie jakie to ograniczenia wprowadzono w ciągu ostatniego miesiąca.
      • szarsz Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:44
        Za PO byliśmy w tej samej UE z tymi samymi ograniczeniami produkcji i masło było tanie. Ale tanie masło za PO = źle. Drogie masło za PiS = dobrze.
        • kaz_nodzieja Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:57
          Za PO pamiętam jak podskoczył cukier. Ludzie cukier w promocji całymi paletami wywozili ze sklepów.
          • solejrolia Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:01
            Bo to był jakiś rodzaj histerii (napędzonej przez media) czy coś w tym stylu. Więc ludzie obkupili się, na zapas, bo brali całymi zgrzewkami, czy potzrebowali, czy nie, i potem się uspokoiło, zwłaszcza że ceny wcale nie poszły w górę, i cukru wcale nie zabrakło.
            • mdro Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:20
              Jaka tam histeria - mało drożeje od dwóch-trzech miesięcy. I to zdaje się nie tylko w Polsce.

A cena "osełkowego" dochodzi już do 10 zł (w "moim" sklepie osiedlowym osełka górska Sobika kosztuje już prawie 10 zł).
          • szarsz Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:34
            > podskoczył cukier.

Podskoczył a potem spadł. I nie tylko cukier, najbardziej zdrożała mąka ziemniaczana i kasze. Ale to wszystko się wyrównało potem.
        • super_hetero_dyna Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:00
          Produkcja masła, niezależnie od socjalistycznych regulacji, podlega cyklicznym wahaniom ze względu na długi czas, jaki upływa od decyzji o podjęciu bądź zwiększeniu produkcji a skutkiem w postaci gotowego produktu. Krów nie kupuje się w zgrzewkach w hipermarkecie, tylko trzeba je wyhodować. To zabiera sporo czasu. Zmniejszenie produkcji także nie odbywa się z dnia na dzień, bo hodowcy niechętnie wybijają stada. Ale jeśli na ten cykl wynikający z naturalnych uwarunkowań, nałożą się biurokratyczne regulacje, wówczas skutek jest taki, jaki widzimy. A że nie pojawił się na drugi dzień po wprowadzeniu regulacji, to przecież nic dziwnego. Związek przyczynowy nie jest ograniczony czasowo, tylko logicznie.
          • cosmetic.wipes Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:03
            Numery dyrektyw i rozporządzeń poproszę.
            • paloma_blauwinder Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:24
              Ja też chętnie się dowiem. Cykl produkcyjny, uwzględniający wiek pierwszego wycielenia to pi razy drzwi 2 lata. Czyli szukamy w 2015 r. Dopóki kolega nie poda numerów rozporządzeń (w WPR nie ma dyrektyw) to roboczo załóżmy, że to skutek dojścia PIS-u do władzy i błędnej krajowej polityki rolnejwink
              • szarsz Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:35
                Ja bym stawiała na opóźnienia i błędy w wypłatach dopłat. Jak tam, ogarnęli się już z fuszerkami i niedoróbkami w systemach informatycznych?
                • szarsz Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:47
                  Chociaż nie, skoro mleko i sery nie podrożały, tylko masło, to musi być jakaś specyfika związana z tłuszczem mlecznym. Mamy za mało tłuszczu w stosunku do "odpadków" beztłuszczowych z mleka.
                  • mamma_2012 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 16:01
                    Firmy mają swoją politykę cenową, żeby na niskim poziomie utrzymać cenę jednego produktu podnosi się cenę innego.
          • kk345 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:42
            A mleko i sery pochodzą z innego źródła, dlatego nie podrożały. Tylko masło ma związek z krową
          • mamma_2012 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 15:33
            Dobra zmiana podniosła pensje, więc za to płacimy, bo masło nie produkuje, nie przewozi i nie sprzedaje się samo.
            Dobra zmiana nałożyła podatek bankowy, więc banki podniosły ceny kredytów, a maszyny i samochody wożące masło są na kredyt.
            Nie zwalaj na UE tylko doceń wkład swoich idoli we wzrost cen.
            Będzie jeszcze większy, bo szykuje się nowy podatek na paliwo, wzrost cen prądu, gazu.
            Dobrą zmianę cieszy drogie masło, do VAT od 6 zł, jest większy niż od 4. Mam nadzieję, ze ten wzrost cen cię zaboli.
            • kk345 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 16:20
              >Dobra zmiana podniosła pensje, więc za to płacimy, bo masło nie produkuje, nie przewozi i nie sprzedaje się samo.
              A ser i mleko produkują się i sprzedają same, dlatego nie podrożały.
              • mamma_2012 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 16:26
                Firmy na jednych produktach zarabiają więcej na innych mniej, niektóre przywiązują ludzi do marki itd. Na podstawie wielu informacji firma określa, że np. opłaca jej się zrezygnować z zysku na sprzedaży litra mleka, a odbić to sobie np. w cenie masła.
                Wzrost kosztów produkcji musi znaleźć odbicie w podwyżkach cen, żeby zysk firmy nie spadł, ale niekoniecznie firma musi zdecydować się na podniesienie cen wszystkich produktów.
              • tiszantul Re: Masło - WTF? 09.07.17, 16:29
                > A ser i mleko produkują się i sprzedają same, dlatego nie podrożały.

Misiewicz zabronił Kaczyńskiemu podnosić ceny na mleko, bo bardzo lubi pić mleko.
        • tiszantul Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:37
          > Za PO byliśmy w tej samej UE z tymi samymi ograniczeniami produkcji i masło był
          > o tanie. Ale tanie masło za PO = źle. Drogie masło za PiS = dobrze.

w Niemczech też pis podniósł ceny masła? Ach ten wszechmocny Kaczyński, osobiście steruje światowym rynkiem masła.
          • niebieskie.oko Re: Masło - WTF? 09.07.17, 15:01
            Informuje uprzejmie, ze cena masla w Irlandii utrzymuje sie na stalym poziomie. Funt masla irlandzkiego Kerry Gold w Lidlu w Dublinie kosztuje 2,49 euro. Funt=459g. Niech nikt nie zwala na regulacje europejskie, bo to bzdury sa jakiejs.
            • dominka.l Re: Masło - WTF? 09.07.17, 15:07
              niebieskie.oko napisała:

> Informuje uprzejmie, ze cena masla w Irlandii utrzymuje sie na stalym poziomie.
              > Funt masla irlandzkiego Kerry Gold w Lidlu w Dublinie kosztuje 2,49 euro. Funt
              > =459g. Niech nikt nie zwala na regulacje europejskie, bo to bzdury sa jakiejs.

www.ifa.ie/market-reports/market-reports-7/
      • natalia.nat Re: Masło - WTF? 09.07.17, 16:28
        Bzdura albo pobożne życzenie.
        Ceny wszystkiego rosną z winy tylko i wyłącznie naszej rodzimej "dobrej zmiany". A masło jest praktycznie w kuchni niezbędne, więc wiadomo, że popyt nie nie będzie zawsze. Dlatego zdrożało tak bardzo zauważalnie, podczas gdy ceny innych produktów rosną wolniej. A drożeje wszystko niestety. Bo musi drożeć. Z wiadomych przyczyn.
      • palecwzupie Re: Masło - WTF? 10.07.17, 11:42
        W tym wypadku akurat jest odwrotnie. W ubiegym roku byla spora nadprodukcja mleka I ceny skupu tak niskie ze wielu farmerow wycofalo sie z produkcji. Skutek tego jest taki ze w tym roku produkcja jest zbyt niska I ceny szybuja w gore.
    • slonko1335 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:42
      widzę, że nie tylko ja się zdziwiłam ceną masła
      • slonko1335 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:19
        cena masła w kwietniu:
        www.minrol.gov.pl/Rynki-rolne/Zintegrowany-System-Rolniczej-Informacji-Rynkowej/Komunikaty/Komunikat-Ministra-Rolnictwa-i-Rozwoju-Wsi-z-dnia-26.04.2017-r
        i przełom czerwiec/lipiec:
        www.minrol.gov.pl/Rynki-rolne/Zintegrowany-System-Rolniczej-Informacji-Rynkowej/Komunikaty/Komunikat-Ministra-Rolnictwa-i-Rozwoju-Wsi-z-dnia-05.07.2017-r
    • agonyaunt Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:50
      Ja kupuję po niecałe 4,50 w firmowym sklepie.
      A produkty mleczarskie drożeją, bo po pierwsze zdrożało mleko w skupie, a po drugie zdrożała produkcja. Trudno żeby to się nie przełożyło na ceny dla konsumenta.
      • gulcia77 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 13:59
        A jak pięknie skoczy masło i wszystko inne w górę, po dowaleniu 25 gr na litrze paliwa big_grin
        • cosmetic.wipes Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:01
          I to też będzie wina UE.
          Oraz Tuska big_grin
          • gulcia77 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:33
            Ależ oczywiście, jakżeby można pomyśleć inaczej, wszak "przez ostatnie osiem lat Polska i Polacy...."
            Kurcze, mnie się w czasie rządów PO regularnie, acz powoli poprawiało, znaczy ani ja Polka, ani w Polsce nie mieszkam.
        • tiszantul Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:39
          > A jak pięknie skoczy masło i wszystko inne w górę, po dowaleniu 25 gr na litrze
          > paliwa big_grin

z pewnością na dostarczenie jednej kostki masła do sklepu idzie jeden litr benzyny, zatem cena masła wystrzeli o całe 25 groszy.
          • cosmetic.wipes Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:56
            Twoja najtańsza margaryna też podrozeje, suwerenie tongue_out
          • issa-a Re: Masło - WTF? 09.07.17, 15:07
            >z pewnością na dostarczenie jednej kostki masła do sklepu idzie jeden litr benzyny, zatem cena masła wystrzeli o całe 25 groszy.

udajesz głupiego czy naprawde nim jesteś?
            Żeby masło znalazlo sie w sklepie to najpierw musi być krowa, która trzeba karmic przywiezioną paszą (ktora też ma swoj cykl produkcyjny zreszta), potem mleko trzeba zawieźć do skupu, dowieźć je do mleczarni itd itd
          • mamma_2012 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 15:36
            Podniesienie ceny paliwa nie odbije się tylko na transporcie gotowego produktu do sklepu.
          • asia-loi Re: Masło - WTF? 09.07.17, 15:46
            tiszantul napisała:

> z pewnością na dostarczenie jednej kostki masła do sklepu idzie jeden litr benzyny, zatem cena masła wystrzeli o całe 25 groszy.

Pójdą wszystkie ceny w górę, nie tylko masła. Przecież towary do sklepów, dowozi się samochodami. I ci co mają auta, zapłacą dwa razy: raz podatek na drogi, drugi raz za towar w sklepie. A ci co nie mają aut, zapłacą tylko za towary w sklepie, a dróg jak nie ma lub są dziurawe, tak będą nadal.
            • kaz_nodzieja Re: Masło - WTF? 09.07.17, 15:56
              Przynajmniej schudniemy.
          • gulcia77 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 15:59
            "Gdyby głupota miała skrzydła, fruwałaby Pani jak gołębica" Dr Strossmayer
    • solejrolia Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:03
      Tak, ja też zauważyłam.
      Ale my nie zjadamy masła aż tak duzo, by jakoś to odczuć w budzecie domowym
    • chocolate-cakes Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:15
      Też zauważyłam.
    • jak-kania-dzdzu Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:16
      m.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/zapasy-mleka-w-proszku-maja-wplyw-na-ceny-masla,146066.html
    • dorek3 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:21
      Czytasz w moich myślach. Też się zaczęłam zastanawiać skąd takie ceny.
    • tiszantul Re: Masło - WTF? 09.07.17, 14:45
      > Niech mi ktoś wyjaśni dlaczego więc masło niemal dwukrotnie podrożało ostatnimi
      > czasy?
      > Nie tak dawno kupowało się po 3,50 zł, wczoraj widzę "Promocja - masło przeceni
      > one z 6,99 na 5,99".

zachęcam do wypowiedzi uczestniczki wątków o tym, czy rodzina da radę przeżyć za pięć tysięcy miesięcznie. Bulwersuje was wzrost cen masła o złotówkę czy nie?
      • dominka.l Re: Masło - WTF? 09.07.17, 15:00
        tiszantul napisała:

> > Niech mi ktoś wyjaśni dlaczego więc masło niemal dwukrotnie podrożało ost
        > atnimi
        > > czasy?
        > > Nie tak dawno kupowało się po 3,50 zł, wczoraj widzę "Promocja - masło pr
        > zeceni
        > > one z 6,99 na 5,99".
        >
        > zachęcam do wypowiedzi uczestniczki wątków o tym, czy rodzina da radę przeżyć z
        > a pięć tysięcy miesięcznie. Bulwersuje was wzrost cen masła o złotówkę czy nie?

to że mam w kieszeni tę złotówkę nie oznacza że podoba mi się wzrost ceny o 25% , ta złotówka miała inne przeznaczenie
      • issa-a Re: Masło - WTF? 09.07.17, 15:14
        >zachęcam do wypowiedzi uczestniczki wątków o tym, czy rodzina da radę przeżyć za pięć tysięcy miesięcznie. Bulwersuje was wzrost cen masła o złotówkę czy nie?

uważasz, ze ematka zywi sie wylacznie maslem?
        Jesli podrożeje paliwo to zdrożeje wszystko, nie tylko maslo wiec nie jest to kwestia złotówki.
      • mdro Re: Masło - WTF? 09.07.17, 15:28
        Umiesz liczyć niczym Suski, jak widać...
      • mamma_2012 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 15:40
        Rodzina, która zmuszona jest do przeżycia za 500 zł nie używa masła, a tańsze zamienniki. Ale niestety, właśnie te najuboższe rodziny, najmocniej odczują negatywne skutki dobrej zmiany.
      • gulcia77 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 16:04
        Jeszcze parę pomysłów, a za 500+ kupi się mniej więcej paczkę chusteczek big_grin
        • mamma_2012 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 16:13
          Przecież o to chodzi. Inflacja powoduje, że do budżetu wpływa więcej, nominalnie się spina, a że suweren będzie miał coraz mniej w koszyku to już jego problem. Im biedniejszy suweren tym mocniej odczuje pogorszenie sytuacji.
          • gulcia77 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 16:17
            Baaa, dla mnie żadna niespodzianka. Zastanawiam się tylko, czy suweren jest tak tępy, czy tak zaczadzony przez wstawanie z kolan wink
            • cosmetic.wipes Re: Masło - WTF? 09.07.17, 16:21
              Suweren wstając z kolan uderzył się w głowę big_grin
          • szarsz Re: Masło - WTF? 09.07.17, 16:18
            A że już się suwerenowi wmawia, że to wina unii, to suweren sam da sie z unii wyprowadzić i droga na Białoruś stoi otworem.
            • olena.s Re: Masło - WTF? 09.07.17, 17:20
              W podskokach wręcz.
    • mai-ra3 Re: Masło - WTF? 09.07.17, 15:57
      Jeszcze niedawno można było kupić np. w Tesco 3 masła za 9 zł (czyli jedno wychodziło za 3 zł). A ostatnio w sklepie na półce zostało tylko masło 5,99 zł, czyli dwa razy drożej. Masakra, a znowu paliwo ma podrożec o 25 groszy na litr, znowu wszystko podrożeje.
    • bcde Re: Masło - WTF? 09.07.17, 16:10
      Zwyczajna zmowa cenowa. Za 2-3 lata wyjdzie na jaw.
    • stacie_o Re: Masło - WTF? 09.07.17, 20:43
      Kupuję bezlaktozowe, płacę 8-10 zł za kostkę. Jedna schodzi co 3-4 dni. Rozbój.
    • anette444 Re: Masło - WTF? 10.07.17, 11:02
      Dokładnie to samo - w czasie przedwczorajszych zakupów w Biedro wpadłam w stupor przed półką z masłem. Nie mogłąm uwierzyć - wszystkie masła koło 8 zł!

Dobra ? zmiana.
      • mamma_2012 Re: Masło - WTF? 10.07.17, 12:04
        W Piotrze i Pawle 4,39, 82%, 200 gr, marka własna Lubięsmile
      • kropka_kom Re: Masło - WTF? 10.07.17, 12:33
        Niestety to nie wina pisu...
    • monstroteratum.furiosum Re: Masło - WTF? 10.07.17, 11:42
      Nie tylko w Polsce.
      www.theguardian.com/uk-news/2017/jul/07/butter-price-all-time-high-dairy-production-curdles
      W skrocie w UK ceny poszly w gore o 20% w ciagu roku. Jako powod podaja ograniczenie produkcji przez rolnikow w 2016 kiedy ceny poszly w dol po wprowadzeniu sankcji na import z Unii przez Rosje.
    • sanrio Re: Masło - WTF? 10.07.17, 11:55
      eee? Łaciate 5,49?
    • kropka_kom Re: Masło - WTF? 10.07.17, 12:32
      To przez durne kwoty mleczne. Rolnicy placili kary za nadprodukcje.
    • bialeem Re: Masło - WTF? 12.07.17, 09:24
      Jeszcze trochę i zacznie mi się opłacać robienie masła. Kartonik łowickiej 36%, to "tylko" 6,5, a wychodzi niecała kostka.
      • volta2 Re: Masło - WTF? 12.07.17, 11:03
        to gdzie tu masz opłacalność, skoro zwykła kostka do piątaka nie dochodzi?

opłacalne to jest wtedy, jak od pracownika pewnej mleczarni dostałam 1,5 litra śmietanki do wyrobu masełka i sobie 3 mini kosteczki wyrobiłam i nawet miła maślanka jeszcze została. no, ale takie prezenty zdarzają mi się raz do roku (i dobrze, bo smietanka pewnie ukradziona jak znam owego pracownika)
        • bialeem Re: Masło - WTF? 12.07.17, 16:55
          "Jeszcze trochę" a poza tym mam masło własnej robotywink
    • volta2 Re: Masło - WTF? 12.07.17, 11:00
      chyba przesadzasz, masło po prawie piątaku (4,99 - 4, 89) kupowałam od paru lat. po dobrej zmianie (obniżka paliwa?) nawet po 4, 49) teraz, znowu idzie pod piątaka.
      wciąż to samo masło, niestety przywiazujemy się do marki i tych samych smaków.
      na cenę masła zwracam uwagę, kupuję 3- 4 kostki na tydzień.
      • issa-a Re: Masło - WTF? 12.07.17, 14:28
        ty troche przesadzasz. Na pewno jeszcze rok temu kupowalam masło ponżej 4 zł. Z mojej domowej ksiegowosci - w maju 2016 masło ekstra za 2.65. Nie, no ok, moze jakas promocja była więc patrze dalej - czerwiec 2016 maslo 2.99 zł.
        A juz w październiku 2016 placilam 3.98 za kostke, 2 tygodnie później - 4.29 zł a w grudniu 2016 - 5.26 zł (!).
        Owszem, ja tez kiedys kupowałam maslo irlandzkie. Przestalam bo teraz jest w cenie 7-8 zl. I teraz też zwracam uwage na cenę. jesli jest jakas promocja to kupuje to wlaśnie masło.
        Nie wiem dokladnie jaki jest koszt śmietany 30% bo rzadko kupuje ale przyjrzę sie przy następnych zakupach.
        • volta2 Re: Masło - WTF? 12.07.17, 18:04
          wiesz, ja też widuję masła po 3 złote w promocji, jednak nie są to nasze ulubione więc od lat trzymam się jednej marki. i ta marka od dawien dawna ma masło w okolicach piątaka za kostkę, z wahaniami stosownie do różnych promocji lub ich braku.

nie zmieniłam z irlandzkiego bo od zawsze miałam i mam masło to samo. i czemu twoja księgowość dotyczy 2016 roku jedynie? w 2016 było masło tańsze niż w 2015. moje. nie wiem jak irlandzkie czy inne marki. w 2015 płaciłam po 4,99 w 2016 po mw. 4,50 teraz poszło w górę ale jeszcze 5 nie przekroczyło (nie wiem jak dzis, bo mojego masła w sklepie nie było, kupiłam inne kosztujące zwykle 4 zł dziś za 5,99, jestem po 3 tygodniowym urlopie może ceny w polsce sie w tym czasie zmieniły?)
          • mamma_2012 Re: Masło - WTF? 12.07.17, 19:23
            Mleko, masło, śmietanka, marchewki, ziemniaki, jak niskoprzetworzone produkty mogą miec wyraźnie różny smakuncertain
          • koronka2012 Re: Masło - WTF? 12.07.17, 19:40
            volta2 napisała:

> wiesz, ja też widuję masła po 3 złote w promocji,

Raczej WIDYWAŁAŚ bo takich promocji nie ma od dawna, a jeśli są - to nie jest to masło.
          • issa-a Re: Masło - WTF? 12.07.17, 23:04
            >jednak nie są to nasze ulubione więc od lat trzymam się jednej marki. i ta marka od dawien dawna ma masło w okolicach piątaka za kostkę,

no dobra ale jednak nie o tym tu mowa.
            Nie o tym, ze ktoś kupuje ulubione maslo bez wzgledu na cenę tylko, ze ogolnie ceny masla wzrosly i nawet tego nie-ulubionego kupic taniej sie nie da.
            poza tym, moim zdaniem, i tak sie mylisz bo wlasnie choćby, przytoczone przeze mnie, masło irlandzkie kosztuje obecnie 7-8 zł a kupowałam kilka lat temu za ok 5 zl.
            A moja ksiegowosc dotyczy roku 2016 bo uznalam, ze to wystarczy. Ale prosze, w 2011 r maslo Kerrygold (moje ulubione, hmmm) kosztowało 3.89 za kostke, ale juz 1 grudniu 2011 było to 4.09 zł a w 2012 kosztowało 5.85 zl, w 2015 to samo masło było za 6.39 zł i wtedy przestałam je kupowac, na rzecz masła polskiego, za ktore placilam 3.88 zl (listopad 2015), czasem kupujac drozszego Presidenta, wlasnie za +/- piątaka za kostkę.
            Teraz cięzko jest kupic nasze polskie masło poniżej 5 zl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka