Dodaj do ulubionych

Pierwsze okulary

24.04.18, 14:28
Syn ma wadę wzroku -1 na lewym oku. Dostaliśmy receptę na okulary i jutro wybieramy się zakupić. Na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie? Poza oczywistymi rzeczami jak solidne wykonanie i wygląd. Okulary dla 12-latka.
Obserwuj wątek
    • mozambique Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 14:34
      kupowac w sklepie spejalisytcznym , gdzie na miejscu jest pracownia
    • wkurzo-namama Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 14:37
      Żeby podobały się dziecku.
      • 1papryczka.chili Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 14:40
        To jest własnie ta oczywista rzecz o jakiej pisałam.
    • mama-ola Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 14:38
      Mój 12-latek dostał pierwsze okulary miesiąc czy dwa temu. Kazano nam najpierw kupić połowę przepisanych dioptrii (w jego wypadku -0,75), a dopiero po 3 miesiącach wymienić szkła na właściwe (-1,5 dioptrii). Okulistka powiedziała, że jakbyśmy mu dali od razu -1,5, to by był szok, zawroty głowy i ból oczu. (Jak sobie przypomnę swoje wspomnienia w tym zakresie, to się zgadzam, miałam uczucie kołysania się podłogi).

Jeśli chodzi o oprawki, to zdałam się całkowicie na syna. To taki typ, że jeśli kupiłby coś, czego nie chce tylko za moją namową, to by po prostu nie nosił. A dla mnie priorytetem jest, żeby jednak nosił. Więc wybrał, co chciał. Nie kierowałam się żadnymi kryteriami poza tym jednym "Będziesz nosił?" - "Tak". I nosi.

Jakbym wybierała dla siebie, to bym zwróciła uwagę na to, żeby nie miały tych gumek, takich skrzydełek do opierania na nosie. Bo cisną i odciskają ślad. Miałam okulary z gumkami, mam teraz bez gumek - jest dużo lepiej.
      • 1papryczka.chili Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 14:40
        Dzięki : )
      • mama-ola Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 14:42
        Okulary ze skrzydełkami, które gniotą:
        https://optique.pl/data/gfx/pictures/large/2/9/16692_1.jpg

Okulary bez skrzydełek:
        https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x901c/2f/5c/38/okulary-nerd-zerowki-49387337.jpg

Moim zdaniem, to ważna cecha.
      • k1234561 Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 14:44
        Na pewno wybierz porządny salon optyczny z pracownią i dużym wyborem oprawek.Nie żałuj też na wszelakie powłoki na szkła.No i jeśli jest taka opcja wykup ubezpieczenie,gwarancję, w razie zniszczenia okularów.
      • princy-mincy Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 14:48
        mama-ola napisała:

> Jakbym wybierała dla siebie, to bym zwróciła uwagę na to, żeby nie miały tych g
        > umek, takich skrzydełek do opierania na nosie. Bo cisną i odciskają ślad. Miała
        > m okulary z gumkami, mam teraz bez gumek - jest dużo lepiej.

Widzisz, u nas to optyk zwrócił na to uwagę, wyeliminował oprawki, które cisneły córkę lub których nie dało się dobrze dopasować, by nie spadły jej z nosa.
        Ja bym na to w ogóle nie zwróciła uwagi, dlatego ważne jest by optyk wiedział na co zwrócić uwagę.
      • fraudes Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 14:49
        pozwolę sobie się nie zgodzić "bezgumkowe" spadają łatwiej. Klucz jest w dobrych gumkach i dobrze ustawionych (doregulowanych) przez optyka noskach.
        • aerra Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 19:42
          Dokładnie - oprócz jednych okularów zawsze mam z noskami i od 20 lat nic mnie nie gniotło i nie uciskało. Jak są ciężkie oprawki i twarde, plastikowe noski, to może i gnicie, ale teraz w większości modeli są miękkie, silikonowe.
    • princy-mincy Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 14:45
      Kupować u doświadczonego optyka, który wie, jak dobrać właściwy rozstaw soczewek u dziecka i jaka szerokośc oprawek pasuje do twarzy dziecka.
      My byłyśmy z córką u optyka, gdzie córka przymierzyła jakieś 30 par oprawek, które pasowały do jej twarzy- twarz ma drobną, okulary nie mogą być za duże ani za małe, tylko takie w sam raz z jakimś zapasem, by nie wymieniać oprawek co pół roku.
      Dopiero po przymierzeniu tych ok 30 par, optyk wytypował ok 7-8 par, które wg niego mają odpowiedni rozmiar do twarzy córki i z tych córka sobie wybrała to, co jej się podobało.
    • fraudes Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 14:46
      Moje dziecko nosi okulary. Wcale nie muszą być solidne, moje dziecko ma dość delikatne, ale porządnej firmy, więc dają się łatwo regulować i naprawiać. Ma je już 4 lata! A więc okulary dla dziecka powinny być:
      lekkie (tak samo jak lekkie powinny być szkła - najlepiej plastikowe, koniecznie z antyrefleksem)
      bez dolnej ramki (oprawka tylko na górze ; dół szkła na żyłce) mniej przeszkadzają, ławteij się przyzwyczaić, no i ma dziecko "mniej" w polu widzenia".
      • fraudes Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 14:48
        i z gumkami (takie skrzydełka) do opierania się na nosie, jeśli okulary są dobrej firmy i gumki takież, to lepiej niż okulary bezgumkowe, które czesciej spadają
      • 1papryczka.chili Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 14:57
        A jaka to jest porządna firma? Polecicie coś?
        • fraudes Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 15:04
          Moje dziecko ma Zeissa. Wytrzymały usiądnięcie na nich, kilkanaście upadków, po dostaniu piłką w twarz przez dziecko wymagały kilkuminutowego ustawienia u optyka, bo lekko się przekrzywiły. Drogie były, ale warto. Szkła mogę z doświadczenia polecić HOYA. Ale trzeba optykowi powiedzieć, żeby zrobił je tak, żeby w obrysie okularów nie było na szkłach grawerki firmowej (ważne, bo niektórzy CHCĄ grawerkę, jako dowód, że to te szkła, a nie np. podmienione smile))
          • fraudes Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 15:05
            A i moje dziecko miało OD RAZU -1,75. Czas przyzwyczajenia - jedna godzina smile
            • mama.nygusa Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 21:17
              lepsze oprrawki z noskami-gumkami, mam teraz drogie firmowe z plastikowymi noskami i katastrofa, spadaja.
              A moja corka w tej chwili nosi oprawki za 20 zl z aliekspres,sa fajne , lekkie, kolorowe, twarzowe i bezpieczne smile serio, sa zrobione z elastycznego plastiku i mozna je wyginac.,Juz zamawilam inne kolory.Drozsze, :normalne" tez ma, ale woli chinskie smile

Co do antyrefleksu to nam okulistka odradzila, ale tylko z tego wzgledu, ze corce wzrok leci na leb i szyje, szkla wymieniane czesto wiec po prostu nie oplaca sie refleksow..
    • oqoq74 Re: Pierwsze okulary 24.04.18, 21:50
      Wybierzcie lekkie oprawki. Ponieważ to pierwsze okulary, a wada na pewno będzie się zmieniać, na początek nie szalałabym z wydatkami, filtrami i cudami. Niech dziecko przyzwyczai się do okularów. Najważniejsze, żeby dobrać w odpowiednim rozmiarze.
      Może poszukaj oprawek zrobionych z tworzywa ultem. Są bardzo lekkie, elastyczne, podobno wytrzymują odgięcia, czy przypadkowe siadanie na okularach. Do tego cena samych oprawek ok 200 zł.
      Ubezpieczenie na pewno warto rozważyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka