Dodaj do ulubionych

Rekrutacja i chamstwo

13.06.18, 13:54
Bralam udzial w procesie rekrutacyjnym w powaznej miedzynarodowej firmie. Byla rozmowa telefoniczna i etap pisemny, online. Podczas tych etapow wylewna korespondencja z przedstawicielem HR na stanowisku managera. Ciagle pytania jak sie czuje itp, opisy wszystkiego no osoba poswiacala wiecej czasu niz trzeba na ta korespondencje.

Po ostatnim etapie dostalam maila, ze skontaktuja sie najpozniej w przyszlym tygodniu. A to bylo 3 tygodnie temu. I cisza. Wyslalam jeszcze w tamtym tygodniu maila z prosba czy moze mnie poinformowac o rozwoju sytuacji. Bez odpowiedzi....

Nosz kurcze, nie aplikuje do budki z piwem ale na powazne stanowisko, czy nie moze mi po prostu napisac ze nie przeszlam do kolenego etapu i podziekowac. Czy to takie trudne?
Spotkalyscie sie z czyms takim ze jak rozumiem, jesli traca toba zainteresowanie jako potencjalnym pracownikiem, to zaczynaja cie bezczelnie olewac?
Obserwuj wątek
    • 45rtg Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 14:09
      durmitor napisała:

> Spotkalyscie sie z czyms takim ze jak rozumiem, jesli traca toba zainteresowani
      > e jako potencjalnym pracownikiem, to zaczynaja cie bezczelnie olewac?

Tak.
      • durmitor Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 14:15
        Przykro to czytac, do tej pory w takiej sytuacji ZAWSZE dzwoniono albo wysylano maila. Nosz, 30 sekund by stracil na krotkiego maila, rzeczywiscie lepiej kogos zignorowac.
        I tak jak pisalam, powazna firma i chyba musza miec jakies procedury HR......a tu sloma z butow
        • 45rtg Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 14:32
          durmitor napisała:

> I tak jak pisalam, powazna firma i chyba musza miec jakies procedury HR......a
          > tu sloma z butow

No i pewnie mają procedury. Żeby redukować koszty. Czyli nie dzwonić i nie mailować, bo to obniża produktywność rekrutera i KPI spadają.
          • durmitor Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 14:35
            Tak jak pisalam jakies dziwne te procedury skoro najpierw osoba prowadzaca rekrutacje rozpisuje elaboraty- no to juz bylo dla mnie dziwne- a potem nagle nie znajduje czasu zeby napisac "dziekuje "sad
    • alpepe Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 14:12
      No, w sumie dali ci odpowiedź.
      • durmitor Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 14:18
        No a nie mogl po prostu napisac w swoim obszernym, pelnym zachwytow i przymilania sie mailu, ze brak odpowiedzi do tego dnia bedzie oznaczal brak zainteresowania?
        Przeciez jak wyslalam tego maila przypominajacego sie to tylko czas traci na czytanie, a moze trafic na kogos upierdliwego i ta osoba bedzie wysylala jednego maila dziennie dopoki nie dostanie odpowiedzi.

No naprawde jestem wkurzona.
        • alpepe Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 14:39
          Teoretycznie to może też przez to RODO mają jakieś dziwaczne procedury, by już nie pisywać z odwalonymi kandydatami. Czasem zaś HR nie wie, co odpowiedzieć, bo decyzja nie została podjęta przez szefostwo i wynik jest jak u ciebie. Ale sądzę, że nie dostałaś tej pracy i tyle.
          • durmitor Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 14:47
            No tez najpierw myslalam, ze to moze jakies opoznienie. Ale wtedy chyba by mi odpisal na maila ze jeszcze nie zapadla decyzja. Az sprawdzalam jescze dokladnie skrzynke czy czegos nie przeoczylam. Nosz chamstwo w najczystszej postaci.....
    • yennefer.00 Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 14:22
      Myślę, że w tej budce z piwem prędzej by Ci normalnie i konkretnie odpowiedzieli. Te wszystkie zawiłe procedury w "poważnych" firmach to rąk. Procedury się mnożą w nieskończoność, a świat idzie w chorym kierunku komplikowania sobie życia idiotyzmami
    • sanrio Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 14:23
      zadzwoń tam i powiedz jak się sytuacja przedstawia.
      • durmitor Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 14:37
        Nie, dzwonic nie mam zamiaru, to chyba jasne ze juz kogos znalezli. Tak mi po ludzku przykro, ze tak mnie potraktowali z buta.
        Sorry, ze tak wam jecza ale pierwszy raz mnie takie cos spotkalo.
        • forumologin Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 23:02
          dzwon chocby po powody nieprzyjecia.moze dost jakiws info przydatne w przyszlosci.
    • klaramara33 Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 14:27
      Po co piszesz, że w poważnej firmie. Przecież tojest bardzo niepoważna firma. Podahj nazwę, nie ukrywaj. A ich zachowanie to niestety zdarza się jeszcze. Kiedyś było nagminne.
    • milamala Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 14:28
      Przynajmniej wiesz jakie mialabys wsparcie w razie klopotow i jaki szacunek w firmie ma sie do ludzi.
    • joanna_poz Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 14:54
      jest to niestety dośc częsta praktyka i aż się dziwię, że Cię to spotkało pierwszy raz.

tym bardziej, nie żałuj, że nie dostałas tam pracy.
    • forumologin Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 17:40
      po tygodniu w kt nie distalas odp powinnas wyslac mejla a nie otrzymawszy odp w ciagu 2 dni zadzwonic.
      a Ty czekasz 3 tyg?
    • zasiedziala Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 19:41
      Zdarzyło mi się, firma zrobiła rekrutację tak spontanicznie, bez stwierdzenia, że jest wakat, a szef chyba nie był przekonany czy kogoś potrzebuje, czy może jednak nie. Na dodatek zaczynał się sezon wakacyjny, mniej pracy, urlopy itd. i się nie odezwali. Dzwoniłam do nich trzy razy aż w końcu się poddali i stwierdzili, że już wolą, żebym do nich przylazła niż dalej się dopominała o odpowiedź wink Także skontaktować się warto. Niestety obserwując rekrutacje w kilku dużych firmach widziałam sporo takich przypadków, że rozmowy się odbywały, a potem zabrakło decydenta i nic się z tym dalej nie działo. Z wielu powodów. Najczęściej tak się właśnie dzieje przed wakacjami (w firmach, w których wakacje to nie jest szczyt sezonu) albo świętami. Wniosek z tego taki, że jednak warto dopomnieć się o informację, jaka by ona nie była. Naturalnie uważam, że w idealnym świecie to firma powinna pilnować rekrutacji i odzywać się do każdego zaproszonego do rekrutacji, ale wiem też, że nie zawsze tak bywa.
    • taki-sobie-nick Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 23:09
      Podczas tych etapow wylewna korespondencja z przedstawicielem HR na stanowisku managera. Ciagle pytania jak sie czuje itp, opisy wszystkiego no osoba poswiacala wiecej czasu niz trzeba na ta korespondencje.

Po ostatnim etapie dostalam maila, ze skontaktuja sie najpozniej w przyszlym tygodniu. A to bylo 3 tygodnie temu. I cisza. Wyslalam jeszcze w tamtym tygodniu maila z prosba czy moze mnie poinformowac o rozwoju sytuacji. Bez odpowiedzi....

Buractwo level master.
    • taki-sobie-nick Re: Rekrutacja i chamstwo 13.06.18, 23:09
      Nosz kurcze, nie aplikuje do budki z piwem

[a tu się nagle okazuje, że w budce z piwem wysoka kultura rekrutacyjna]
    • angazetka Re: Rekrutacja i chamstwo 14.06.18, 00:22
      > Spotkalyscie sie z czyms takim ze jak rozumiem, jesli traca toba zainteresowanie jako potencjalnym pracownikiem, to zaczynaja cie bezczelnie olewac?

Jakieś pińcet milionów razy. Szczytem jest firma, w której przeszłam cztery etapy rekrutacji, a na koniec nawet maila nie dostałam, że bardzo dziękują, ale. Niestety, jakiekolwiek info zwrotne to jednorożec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka