Dodaj do ulubionych

Polska pralka poszukiwana

29.06.18, 08:41
Macie może taką? Polecacie? Jak takową znaleźć?

Tak, tak, nadejszła ta wiekopomna chwila... droższą wypasioną pralkę trafił szlag. Chcę kupić tańszą, z rozbieralnym bębnem, żeby jakby co dało się naprawiać.

Proszę, podzielcie się Waszymi typami!
Obserwuj wątek
    • mikk25 Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 08:51
      Ja do mieszkania dla studentów kupuję zawsze pralki z promocji za 999 zł i nie ma z nimi o dziwo kłopotu. Im prostsza tym lepiej bo nie ma się co zepsuć.
      • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:04
        Ale do domu też byś taką kupiła?
    • piepe Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 08:53
      Sądzę, że wątpię, aby byli jeszcze jacyś polscy w miarę porządni producenci sprzętu AGD. Wszystkie lepsze zostały sprzedane.
      Jest chyba jeszcze Eldom, MPM.
      Wentylatory biurkowe kupuję w MPM - sa super ciche (niemniej znowu stojące są głosne). Z tego co kojarzę jednak cięższy sprzęt AGD to po prostu niska półka. W przypadku pralek i lodówek sprowadza się to przede wszystkim do b. głośnej pracy.
      • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:03
        No to może niejasno się wyraziłam: producent nie musi być polski, ale pralka wyprodukowana w polskiej fabryce. Ponoć niektóre Bosche są made in Poland. Tylko jak je wyśledzić...
        • alpepe Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:09
          ja mam boscha mad in Russia, kupiony w ub. roku. A w 1997 kupiłam sobie po saksach, jako studentka, pralkę Polar. Na tabliczce stało, cytuję: made in Hiszpania, nawet nie Spain. Pralka Polar.
          Elektroluxy są montowane w Polsce pod Zawierciem, więc szukaj może tej marki.
        • piepe Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:16
          lodomeria napisała:

> pralka wyprodukowana w polskiej fabryce.

Nie wiem co za różnica gdzie się montuje sprzęt AGD. Producenci mają swoje standardy i wszędzie montaż wygląda podobnie, czy to w Polsce, czy w Niemczech czy w Chinach (tyle że płace są inne)
          Może po prostu chcesz pralkę z "polskimi napisami", albo w tym wypadku "polska pralka" to miałby być synonim pralki z analogowym sterowaniem?
          Jeśli tak, to kupujesz po prostu niską półkę cenową, tyle że one są po prostu strasznie głośne.
          • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:25
            Taką poradę uzyskałam od serwisanta. Prawdopodobnie nie chodzi o uraz do angielskiego ani nawet o lokalny patriotyzm, tylko właśnie o te standardy: polskie fabryki chyba jednak jakieś lepsze modele konkretnych marek produkują.
            A może o dostępność części zamiennych dla serwisantów chodzi...
            • pani-noc Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:31
              Ja słyszałam podobnie: żeby szukać pralek montowanych w Europie (Polska, Niemcy itd.), a nie w Turcji czy Chinach, bo tam są inne standardy pracy.

Z tego co wiem to np. w przypadku Boscha droższe modele pochodzą z Europy, tańsze z Turcji. Pierwsze litery danego modelu mówią w jakim kraju był montowany. Wiem, bo jak kupowalam pralkę to też mi doradzano modele montowane w Europie.
              • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:46
                I jaki model ostatecznie kupiłaś? Jakie ma literki wink?
                • pani-noc Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:51
                  Tego modelu już nie produkują, bo rzecz się dziala 5+ lat temu. Pralka kosztowała ponad 3000 zł i póki co działa bezawaryjnie. A pranie robimy bardzo często: kilka, o ile nie kilkanaście razy w tygodniu.
              • sylwik7 Re: Polska pralka poszukiwana 29.11.20, 18:41
                pani-noc napisał(a):

> Ja słyszałam podobnie: żeby szukać pralek montowanych w Europie (Polska, Niemcy
                > itd.), a nie w Turcji czy Chinach, bo tam są inne standardy pracy.
                >
                > Z tego co wiem to np. w przypadku Boscha droższe modele pochodzą z Europy, tańs
                > ze z Turcji. Pierwsze litery danego modelu mówią w jakim kraju był montowany. W
                > iem, bo jak kupowalam pralkę to też mi doradzano modele montowane w Europie.

Zwracano mi uwagę kilka lat temu , aby nie brać zmywarki Bosch produkowanej w Turcji bo ma plastikowy spód (szybko zaczynający ponoć śmierdzieć) i koniecznie szukać Germany, była to kwestia którejś literki w oznaczeniu. Faktycznie mam Germany i spód metalowy. 8 lat nic nie śmierdzi.
                • thea19 Re: Polska pralka poszukiwana 30.11.20, 09:46
                  w mieszkaniu miałam zmywarkę bosch wyprodukowaną w De i po upływie 5l gwarancji producenta wysiadły plastikowe łożyska - naprawa (część zintegrowana) wyniosła połowę kosztów zakupu zmywarki. Tak, że ten.
                  • chatgris01 Re: Polska pralka poszukiwana 30.11.20, 09:52
                    Mnie też dwie zmywarki, dwa odkurzacze i jedna pralka Boscha padły po (dokładnie!) 5 latach, a części mają tak drogie, że naprawy (jeśli nawet możliwe) są nieopłacalne. Programowane mają na te 5 lat? surprised
                    Więcej Boscha nie kupię.
                    • thea19 Re: Polska pralka poszukiwana 30.11.20, 09:59
                      dla równowagi mam pralkę bosch, która ma ponad 11 lat i w czerwcu wylała mi wodę, kupiłam miele (co w sumie nie uważam za jakiś super pomysł) a boscha używałam do brudów. W październiku wyświetlił mi się jakiś kod, sprawdziłam w necie co oznacza - zużyły się szczotki (część eksploatacyjna). Przyszedł pan i za 150zł wymienił. Pralka dalej hula, serwisant mówił, że to udany model. Mam też ponad 10l lodówkę - też bezawaryjnie chodzi ale planuję nową a tę dam do garażu.
                      • chatgris01 Re: Polska pralka poszukiwana 30.11.20, 10:06
                        Moja lodówka Boscha wariowała od początku (wadliwa lampka), nie wspominałam tu o niej, bo nie miałam okazji używać jej 5 lat (pozbyłam się przy przeprowadzce) i nie wiem, ile wytrzymała. Chyba mam pecha do tej marki. Sąsiad ma zmywarkę Boscha chyba 15-letnią, po 10 latach zakamieniła się jakaś rurka, wymieniono i zmywarka nadal hula i buczy-może sekret w tym, że to najprostszy model bez bajerów i elektroniki, a zatrzask w drzwiczkach ma metalowy (moja kupowana w 2014 miała już plastikowy, i zepsuł się przed upływem roku, trzeba było specjalnie naciskać).
            • piepe Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:31
              Sądzę, że to jakieś bujdy. Przecież dla koncernu to byłoby średnio opłacalne, aby różnicować standardy montażu w zależności od lokalizacji montowni. No i ciekawe dlaczego akurat w Polsce te standardy miałyby być lepsze.
            • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:54
              Z tym produkowaniem w Polsce to prawdopodobnie chodziło po prostu o to, że np. serie Boscha produkowane w Polsce mają rozbieralne bębny i wymienialne łożyska, czyli jeśli się zepsuje, w miarę łatwo i tanio naprawić i dodać pralce parę lat życia.
              • hugo43 Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 11:39
                Bosch z serii wan i wae maja rozbieralnie bebny
                • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 11:42
                  A orientujesz się, gdzie ta seria WAN jest produkowana
    • edelstein Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:10
      Miele, nie ma lepszych pralek i suszarek
      • alpepe Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:14
        Ależ to nie do końca tak. Potrzebowałam małą pralkę, w znaczeniu płytką, i oczywiście pycha Miele powala, nie ma takich modeli w ich ofercie, bo sądzą, że każdy chce mieć czołg w domu, a ci, którzy chcą mieć coś płytkiego, pewnie nie mają na to kasy. Otóż mają, ale muszą kupić coś innego, bo Miele nie produkuje.
        • piepe Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:18
          Pewnie chodzi o target w jaki celuje Miele - to znaczy ludzi, których stać na schowek mieszczący pełnowymiarowy sprzęt.
          • alpepe Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:53
            Ależ mnie również stać, ale nie chcę, nie pasuje mi to do koncepcji, rozumiesz?
        • edelstein Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:38
          No coz, nie znam nikogo kto kupowalby mala pralke.Miele to normalnej wielkosci pralka.
          Aha to,ze nie ma takich rozmiarow jak ty chvesz nie oznacza iz Miele jest zla firma.
          • alpepe Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:54
            Chyba nie zrozumiałaś, pisałam o pysze, nie o dobru czy złu, ale w sumie, tak, to zła firma, skoro celuje w klientelę konserwatywną, inni przechodzą im koło nosa.
            • iwoniaw Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 10:39
              tak,
              > to zła firma, skoro celuje w klientelę konserwatywną, inni przechodzą im koło n
              > osa.

O matko big_grin A co w tym złego, że firma (z jakiejkolwiek branży zresztą) ma swoją grupę docelową klientów, których stara się pozyskać? Inni nie tyle "przechodzą im koło nosa", co po prostu firma nie jest zainteresowana tym segmentem rynku - produkuje dla kogoś innego, najnormalniejsza strategia biznesowa. Jak coś jest dla każdego, to przeważnie jest do niczego.

Ja np. kupując pralkę patrzyłam przede wszystkim na to, ile żre prądu (bo piorę praktycznie codziennie) i jaką ma pojemność (musi mieć na tyle spory bęben, żeby dało się wyprać np. kołdrę czy poduszki). Wymiary np. mnie nie interesowały, ale gdyby pralka padła teraz, to następczyni musiałaby się zmieścić w miejsce zaaranżowane dla obecnej, więc obecnie byłby to kolejny wymóg. Reszta opcji jest właściwie wszędzie taka sama, a używam najczęściej tylko trzech właściwie: prania w niskiej temperaturze, prania na 90 stopni i wirowania; reszta to gadżety. I na pewno nie jestem targetem firmy Miele - tyle że nie wpadłam na to, iż powinno mnie to oburzać big_grin
              • alpepe Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 10:43
                no widzisz, a ja jestem.
                • iwoniaw Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 11:50
                  No chyba jednak nie jesteś, skoro nie produkują pralek pod twoje potrzeby i gust big_grin
            • tiszantul Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 13:18
              > tak,
              > to zła firma, skoro celuje w klientelę konserwatywną, inni przechodzą im koło n
              > osa

Najwyraźniej konserwatywna klientela jest najlepsza. Napisz do Amnesty International, że zła firma robi konserwatywne pralki. Jak ich znam, to gorąco zaprotestują. Ale że w lewackim Berlinie nie ma queer-pralek? Same konserwatywne? Kto by pomyślał.
              • alpepe Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 14:24
                Ty jesteś normalny? Masz na to jakieś papiery poza żółtymi?
      • biceps_of_steel Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:40
        Jesteś pewna, że nowe rzeczy wytrzymują 30 lat, jak kiedyś?
        • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:57
          Ja na przykład jestem pewna, że nie. I że dopóki UE nie wprowadzi standardów ułatwiających serwisowanie i naprawianie, to producenci będą wciskać nam jak najdroższy szajs, żeby nacieszyć się ostatnimi latami eldorado.

Stąd moje postanowienie kupienia pralki taniej i naprawialnej.
        • edelstein Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 10:01
          jestem pewna ze przez 4lata wytrzymala pranie 6razy dziennie😂
          • annajustyna Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 10:27
            Moj Bauknecht tez. Ba, 12. rok juz chodzi...
            • edelstein Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 11:31
              Bauknect nie wytrzymal u mnie do konca gwarancji
              • annajustyna Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 12:46
                Moja lodowka Bosch tez nie i co?
          • chatgris01 Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 12:03
            edelstein napisała:

> jestem pewna ze przez 4lata wytrzymala pranie 6razy dziennie😂
            >
            Moja Miele przez 10 lat wytrzymala pranie 1-2 razy dziennie (bezawaryjnie, odpukac) i hula nadal tongue_out

W dodatku nie niszczy tkanin, wiec ubrania i bielizna domowa i osobista wolniej sie zuzywaja i nie trzeba ich czesto wymieniac.
            I pierze wszystko, w tym welniane i kaszmirowe swetry oraz koronkowe biustonosze z fiszbinami.
            Potwierdzam, ze na europejskim rynku nie ma lepszych pralek i suszarek.
            • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 12:14
              No to ekstra, ale dwie sprawy:

1. Sprzęt kupowany 10 lat temu ma się nijak do tego, jak jakość wygląda dzisiaj.

2. Który model Miele kosztuje tyle, że np. przedszkolankę Twoich dzieci, albo panią, która sprzedaje Ci bułki na nią stać?
              • chatgris01 Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 12:41
                lodomeria napisała:

> No to ekstra, ale dwie sprawy:
                >
                > 1. Sprzęt kupowany 10 lat temu ma się nijak do tego, jak jakość wygląda dzisiaj
                > .
                >
                > 2. Który model Miele kosztuje tyle, że np. przedszkolankę Twoich dzieci, albo p
                > anią, która sprzedaje Ci bułki na nią stać?

Mieszkam we Francji, najprostszy model Miele kosztuje tu niewiele ponad polowe najnizszej pensji.
                Ale jak w 1993 roku, jeszcze mieszkajac w Polsce, kupowalam swoja pierwsza pralke automatyczna, koszmarna zupelnie Polar Gracja (najgorsza pralka, jakiej w zyciu uzywalam, patriotycznie uleglam haslu "teraz Polska", po czym poprzysieglam sobie solennie, ze nigdy w zyciu juz nie kupie polskiej pralki), to zaplacilam za nia rownowartosc moich (wcale nienajnizszych wtedy), 3 miesiecznych zarobkow, GRRRRR. Na raty.

Pralki Miele nadal maja jakosc o kilka dlugosci przed innymi producentami (co potwierdzaja testy konsumenckie). Ale nawet jakby wytrzymywaly krocej niz dawniejsze, to i tak nastepna kupie tez Miele, bo komfort uzytkowania jest nieporownywalny z innymi.

Tobie natomiast radzilabym Whirlpoola, najlepiej skladanego z Niemczech, uzywalam 2 roznych modeli (duzy na 11 kg skladany w Niemczech-bardzo dobry, i zwykly na 8 kg skladany we Wloszech), Miele nie dorownuje, ale calkiem niezle pralki, zwlaszcza ta wielka (ale na nia trzeba miec miejsce, dlatego z zalem musialam sie z nia rozstac przy przeprowadzce, natomiast te na 8 kg maja wymiary standardowej pralki).
                • annajustyna Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 12:45
                  Najnizsza pensja we Francji to 2 tys. € netto?!
                  • chatgris01 Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 12:53
                    Nie, najtansza Miele mozna znalezc za 700 € (najnizsza miesieczna pensja to 1 188€ netto).
                • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 12:52
                  Super, a jak poznać, gdzie był składany ten Whirlpool? Na jakie literki czy numerki zwracać uwagę?

PS. Myślę, że jednak łatwiej wydać dużo forsy, jak się ma duże zarobki. Proszę, nie wymagaj od kogoś, kto na codzień musi każdą złotówkę cztery razy obrócić, żeby płacił proporcjonalnie tyle, ile Ty 30 lat temu (przy dużych zarobkach). Mieszkam w Polsce C, tutaj ludzie nawet na samochód nie wydają tyle, ile kosztuje pralka Miele.
                  • chatgris01 Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 13:08
                    Nie wymagam, rozumiem to i dlatego polecilam Ci Whirlpoola, ktory ma normalna cene, a jakosc i jakosc prania calkiem dobre. O Miele wypowiadalam sie w zwiazku z twierdzeniem Edel, ze sa najlepsze, bo faktycznie sa (ale ceny maja zaporowe, z tym sie tez zgadzam).

To, gdzie pralka skladana, mozna wyczytac na plakietce, widocznej w srodku po otwarciu drzwiczek (na ich ramce lub framudze), tam bedzie napis "Made in Germany", "Made in Italy", "Made in Poland" itp.
                    • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 13:19
                      No tak, poleciłaś "Miele nie dorównuje"... wink Wymaganie, wywieranie presji, wypisywanie w wątku osoby, która prosi o polecenie taniej pralki, że się miało dużą kasę i się drogą pralkę kupiło - no może to jest kwestia perspektywy, może wrażliwości, tak czy siak chciałam Ci zasygnalizować, bo założyłam, że jednak szczerze chciałaś pomóc.

W każdym razie muszę kupić przez internet, więc o żadnym zaglądaniu na drzwiczki od środka nie mam szans.

Dzięki za chęci!
                      • chatgris01 Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 13:34
                        Bronilam dobrego imienia moich ulubionych pralek, jesli sie zapedzilam to przepraszam, serio. No ale to nieprawda, ze sie placi tylko za marke, i te inne krytyki powyzej.
                        Napisalam, ze nie dorownuje, tylko dlatego, ze Miele naprawde zadna inna marka nie dorownuje, bez podtekstow, ale rzeczywiscie moglo zostac odebrane inaczej, bije sie w piers i jeszcze raz przepraszam.

Co do kupowania przez internet, to czy masz mozliwosc wczesniej pojsc do jakiegos duzego stacjonarnego sklepu i obejrzec wybrany model w realu? Wtedy moglabys tez sprawdzic miejsce produkcji (pytam, bo nie wiem, czy masz taki sklep gdzies w poblizu) i kupic przez internet.
                        Ewentualnie wypytac internetowego sprzedawce mailowo o kraj prpdukcji.
                        Udanego zakupu smile
                        • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 14:18
                          Spoko, wierzę w to, że jak już się przesiądzie na najwyższą półke, to widać różnicę. Tylko nie zawsze, a chyba nawet nigdy, genialne w swej prostocie, "qu'ils mangent de la brioche" to najprostsze rozwiązanie dylematów dotyczących zasopokojenia podstawowych potrzeb.

No właśnie upatrzonych przeze mnie z grubsza modeli nie ma w najbliższym sklepie, a do większego miasta nie będę się chyba tarabanić tylko po to, żeby pralkom drzwiczki pootwierać? A jak sprawdzić to moje podstawowe kryterium wymienialności łożysk? W końcu kurczę prać trzeba...

Swoją drogą to dziwne, bo już nawet nie o kraj produkcji chodzi, tylko o typ silnika i możliwość wymiany łożysk, że tych informacji po prostu w opisie modelu nie ma.
                      • edelstein Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 14:24
                        Nie,ona chciala pralke polska, a nie pralke tania.
                        • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 14:31
                          Jeśli "ona" to o mnie, to odsyłam do pierwszego postu w tym wątku:

"Chcę kupić tańszą, z rozbieralnym bębnem, żeby jakby co dało się naprawiać."

A "polskość" wzięła się stąd, że pralki różnych firm produkowane w Polsce mają rozbieralne bębny i wymienialne łożyska.
                    • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 05.07.18, 00:07
                      chatgris01 napisał(a):

> To, gdzie pralka skladana, mozna wyczytac na plakietce, widocznej w srodku po o
                      > twarciu drzwiczek (na ich ramce lub framudze), tam bedzie napis "Made in Germa
                      > ny", "Made in Italy", "Made in Poland" itp.

No więc pralkę nową już mam w domu, kupowana online. Zajrzałam na naklejkę na drzwiczkach i nie ma na niej informacje o tym, gdzie pralka zrobiona. Jedynie na folii, w którą pralka była zapakowana była ta informacja.
                      • evee1 Re: Polska pralka poszukiwana 05.07.18, 03:52
                        I na jaka pralke wreszcie sie zdecydowalas?
                        • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 05.07.18, 08:33
                          Nie na Miele wink Kupiłam składaną w Polsce, z wymienialnymi łożyskami i bezszczotkowym silnikiem, za trochę powyżej 1000. Nie podobają mi się napisy wokół pokrętła - chyba jednak wolę symbole zamiast pisanych dziwnym językiem i dziwnie poskracanych napisów. Za to książeczkowa instukcja obsługi naprawdę ekstra. Po podszlifowaniu mogłaby do księgarń na półki lifestylowe trafić smile
                          • topinambur1310 Re: Polska pralka poszukiwana 05.07.18, 09:53
                            Zdradz proszę jaką konkretnie. Też szukam niedrogiej pralki.
                            • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 05.07.18, 10:40
                              Tylko żeby potem nie bylo na mnie! wink

Bosch, Vario Perfect Serie 4.

Zamawiałam z dużego sieciowego sklepu, dostarczają własnym transportem z własnymi technikami. Od wczoraj przez dwa tygodnie mają dostawę z wniesieniem za 1zł. Ja zamówiłam bez wniesienia i żałuję - pan, który przywiózł mi pralkę wyciągnął ją sobie z ciężarówy, wziął pod pachę, drugą ręką otworzył furtkę... Wnieść wniosłyśmy, ale żałuję, że nie widziałam tego pana w akcji, jak sobie sam, bez pomocy, z pralką pod pachą na piętro wchodziwink.
              • edelstein Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 14:29
                najtanszy model kosztuje 700-800euro.Czyli dwie tanie pralki.
      • annajustyna Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 10:26
        Bzdura, Miele ma tylko wyzsza cene, to mit niekatualny od kilkunastu lat.
        • edelstein Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 11:33
          zadna bzdura,99% ludzi, ktprych znam maja Miele niektorzy od lat 15 ta sama pralke😂Miele sa nie zdarcia
          • alpepe Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 12:12
            Na ebay.kleinanzeigen co trochę natykam się na ogłoszenia: oddam za darmo pralkę miele 5 lat, 3 lata itp. Zepsuta.
            • annajustyna Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 12:46
              Ale skoro 99% znajomych Edel...
            • edelstein Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 14:27
              klamczuszko, wezucilam na ebayu zeosute pralki mieöe i w 99% sa to przedpotopowe modele minimum 10letnie.Jessu napisz,ze cie nie stac a nie ideologie dorabiasz.
              • alpepe Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 14:54
                KLEINANZEIGEN
                ZU VERSCHENKEN
                MIELE WASCHMASCHINE DEFEKT
                owszem, szybko znikają, bo w biednym Berlinie jest dużo firemek, które to remontują i odsprzedają.
                Możesz próbować dalej, ale 1. nieaktualne ogłoszenia nie są indeksowane przez google, więc jak chcesz mi udowodnić, że to, co napisałam, nie jest prawdą? Często przeglądam kleinanzeigen, różne rubryki i o dziwo jest handel używanymi miele, które zostały zreperowane, no i zdarzają się właśnie: podaruję.
                A wiesz przecież dlaczego? Bo to cholerstwo jest ciężkie i trzeba płacić za transport, a tak, jak wrzucisz na drobne, to taki pan z firemki podjedzie, naprawi i opchnie za 200 euro.
                • edelstein Re: Polska pralka poszukiwana 05.07.18, 10:15
                  Nadal nie sa to pralki 3 czy 5letnie i przestan sie pluc.za dlugo tu zyje by dac sie nabrac.
              • annajustyna Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 18:00
                Jak moze byc kogoś, kto zarabia przynajmniej przeciętnie w Niemczech, nie stać na Miele? 😐. Tylko po co?
          • nenia1 Re: Polska pralka poszukiwana 05.07.18, 00:21
            Przy dzisiejszym postępie technologicznym nie ma większego sensu kupować pralek nie do zdarcia, nawet jeśli działają przez 15 lat to po 5 nie mają już połowy tego co inne nowe pralki na rynku.
            • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 05.07.18, 10:45
              Ale niektórzy wychodzą z innego założenia. Ja na przykład wolę guziki i pokrętła od paneli dotykowych. A już najbardziej lubię błogi spokój, że nie muszę się znać na pralkach. Kiedyś mieszkałam w odciętym od świata kraju, pięć modeli na krzyż, cenowo praktycznie nie różniły się od siebie. Wzięłam najładniejszą i z głowy. To była bajka smile
              • topinambur1310 Re: Polska pralka poszukiwana 05.07.18, 11:09
                Ja też wolę guziki i pokrętła smile
                Dziękismile
                • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 05.07.18, 11:18
                  No to obejrzyj dokładnie tę pralkę, którą ja kupiłam, bo np. wirowanie się w niej na ekraniku ustawia.
    • tol8 Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 09:58
      Polar,Whirlpool i Mastercook składają i produkują we Wrocławiu smile
      Lg robią pod Wrocławiem i eksportują na Europę zachodnią.
      • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 10:02
        Dzięki!

Czyli LG dostępne w Polsce, to nie jest to robione pod Wrocławiem?
      • 45rtg Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 10:20
        tol8 napisała:

> Polar,Whirlpool i Mastercook składają i produkują we Wrocławiu smile
        > Lg robią pod Wrocławiem i eksportują na Europę zachodnią.

Polar, Whirlpool i Mastercook to są od paru lat zbankrutowane.

Natomiast prawda jest taka, że marka marką, a fabryki sprzętu to zupełnie inna sprawa. Z całą pewnością to i owo produkuje się w Namysłowie, ale czy na tym będzie naklejone, że Gorenje, Liebherr czy jeszcze coś innego, to zależy od tego, kto dał zlecenie.
        • tol8 Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 11:22
          Zbankrutowane, a produkują??? Whirlpool robi dla Ikea sprzęty kuchenne wciąż, raczej bankructwo mu nie grozi smile
          Wszystkie te pralki są dostępne w sklepie, części też, serwisy polskie radzą sobie świetnie z naprawami.
          • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 11:26
            Ale czy Whirlpool ma rozbieralne bębny?
          • 45rtg Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 12:55
            tol8 napisała:

> Zbankrutowane, a produkują??? Whirlpool robi dla Ikea sprzęty kuchenne wciąż, r
            > aczej bankructwo mu nie grozi smile

Być może Whirlpool, ale do Mastercooka części już ciężko zdobyć. W każdym razie produkująca jedno i drugie fabryka we Wrocławiu parę lat temu dość głośno bankrutowała.
    • annajustyna Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 10:54
      A Amica?
    • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 13:05
      Dla marki Bosch udało mi się wyszukać takie zestawienie:

WAW – Niemcy, bęben nierozbieralny
      WLK – Rosja, bęben nierozbieralny
      WLT – Rosja, bęben nierozbieralny
      WAT – Turcja, bęben nierozbieralny
      WAQ – Turcja, bęben nierozbieralny
      WLG – Rosja, bęben rozbieralny
      WAE – Polska, bęben rozbieralny
      WAK – Turcja, bęben nierozbieralny
      WOT – Słowacja, bęben rozbieralny
      WAB – Turcja, bęben nierozbieralny
      • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 14:21
        Jeszcze dokladniejsze, prosto ze źródła, czyli od producenta, wklejam dla potomnych:

Poniżej przesyłam wyjaśnienie symboliki pralek:

WAN – Polska, bęben rozbieralny z wymiennymi łożyskami
        WAE – Polska, bęben rozbieralny z wymiennymi łożyskami
        WLG – Rosja, bęben rozbieralny z wymiennymi łożyskami
        WOT – Słowacja, bęben rozbieralny z wymiennymi łożyskami

WAW – Niemcy, bęben nierozbieralny
        WAY – Niemcy, bęben nierozbieralny
        WLK – Rosja, bęben nierozbieralny
        WAT – Turcja, bęben nierozbieralny
        WAQ – Turcja, bęben nierozbieralny
        WAK – Turcja, bęben nierozbieralny
        WAB – Turcja, bęben nierozbieralny
        WLT – Rosja, bęben nierozbieralny
        • hugo43 Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 15:31
          Na stronie candy jest spis sprzętów ,które po zarejestrowaniu maja wydłużona gwarancje od producenta do 5 lat.mialam candy 8 lat,całkiem niezła była,moze warto taka opcje rozpatrzyć?
          • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 17:10
            No to też ciekawa opcja, dzięki!
    • bei Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 17:18
      Wizualnie robi wrażenie najnowsza Amica, jest tez bardzo energooszczędna.
      Nie wiem, czy ma rozbieralny bęben.
      Tania z rozbieralnym bębnem (takim, w którym można wymienić łożyska, te najszybciej się zuzywaja) to Zanussi. Model mogę podać później, stoi w garażu, zostawiłam na wszelki wypadek gdyby synowi czy komuś innemu była potrzebna.
      • lodomeria Re: Polska pralka poszukiwana 29.06.18, 17:46
        Z tego, co udało mi się wyczytać, wszystkie Amici mają rozbieralny bęben, ale za to mają opinię kiepsko wykonanych.
        • szmytka1 Re: Polska pralka poszukiwana 30.11.20, 09:40
          wiem, że stary wątek, ale też dla potomnych. Mój polar ma 14 lat, za ten czas moja siostra przerobila 4 pralki amica. W obu przypadkach taka sama ilość domownikow, u mnie nawet od 3 lat o jednego więcej, także porownywalna ilość prania.
    • mysiulek08 Re: Polska pralka poszukiwana 30.11.20, 23:29
      lodowka i zamrazarka bosch, produkcja niemcy
      pralka i suszarka produkcja polska, poprzednia pralka byla z hiszpanii
      zmywarka produkcja niemcy, poprzednia byla polska

drobny sprzet boscha to slowenia i turcja

piekarnik gorenje - slowenia, plyta tez gorenje (gazowa) - wlochy

pierwsza pralka emigracyjna elektrolux byla z brazylii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka