Dodaj do ulubionych

Mata do hydromasażu

04.11.08, 18:06
Drogie Mamy, czy może któraś z Was ma doświadczenie z matami do hydromasażu?
Mam 1,5 roczne dziecko, tetraplegia spastyczna i ponoć hydromasaż wpływa m.in.
rozluźniająco na mięśnie.Zastanawiam się kupnem.Czy maty są dofinansowane parz
NFZ? Czy istnieją maty do brodzika?
Obserwuj wątek
    • 1975mada Re: Mata do hydromasażu 04.11.08, 18:39
      Nie wiem czy sa do brodzika, ja mam do wanny. Wpływa rozluźniająco ale NFZ nie
      dofinansuje tylko PCPR. I to nie całość, musisz ponieść koszty ty także.Nie wiem
      tylko czy mają jeszcze kasę , musisz iść i się zapytać.
      • dokaweja Re: Mata do hydromasażu 04.11.08, 22:37
        Dzięki za info.Czy możesz mi polecić jakąś matę,do wanny?Twoim zdaniem, warto
        zainwestować?
        • asia.zaw Re: Mata do hydromasażu 05.11.08, 14:18
          Ja dostałam matę od Jurka Owsiaka z WOŚP jakieś dwa lata temu.
          Trzeba napisac do WOSP z zapytaniem i oni Ci odpisza co trzeba do
          nich wysłac. Tylko czeka się dosyc długo ale mate masz za darmo i to
          porządna (kosztuje ok 4 tys) . Nie wiem czy są do brodzików, ale
          wydaje mi sie że nie. A bąbelki oczywiście że rozlużniaja smile
          • dokaweja Re: Mata do hydromasażu 05.11.08, 15:13
            Dzięki, właśnie napisałam do WOŚP. Kolejny Finał WOŚP się zbliża, więc może będą
            jeszcze przeznaczać środki na maty....
            • 1975mada Re: Mata do hydromasażu 05.11.08, 18:00
              Do Owsiaka? Nie wiedziałam że można do niego pisać.Myślałam że mają tylko takie
              cele jakie słyszymy w telewizji czyli zbieraja np. na sprzet do szpitali . A o
              co można do nich pisać czy np. o wózek też?
              • guderianka Re: Mata do hydromasażu 05.11.08, 19:42
                Koleżanka pisała o tę matę i dostała ją. Ja również się przymierzam
                ale jakoś czas na czym innym schodzi i ciężko się zabrać. Widać aż
                tak niezbędna nam ona nie jest
                Jeśli Wam jest potrzebna wyślij maila lub list polecony. Poczytaj
                tu :

wosp.org.pl/fundacja/
                Dołącz dokumentację zdrowotną, zaświadczenie lekarza że taka mata
                jest potrzebna, przedstaw sytuację rodzinną i materialną.Ta mata
                jest droga (ok4tys ) i nie wszystkich na nich stać, dlatego wośp
                pomaga w jej zdobyciu
                • anwero Re: Mata do hydromasażu 06.11.08, 08:44
                  Dziewczyny, podajcie, proszę, nazwę firmy produkującej tą matę i
                  model.
                  • net79 Re: Mata do hydromasażu 12.11.08, 23:26
                    www.balsanfutura.pl/
                    smile
                  • aplich8 Re: Mata do hydromasażu 13.11.08, 10:59
                    A może ktoś ma tańszą mate i równie dobrą?Ta kosztuje ponad 4000 i nawet po
                    dofinansowaniu nie stać nas na jej zakup.prosze o rady
                    • net79 Re: Mata do hydromasażu 13.11.08, 21:20
                      nam tę sfinansował całkowicie WOŚP
                • dokaweja Re: Mata do hydromasażu 26.11.08, 23:24
                  Hej
                  Ja już mam matę, super sprawa.Warto poświęcić kilka chwil na próbę jej
                  zdobyciasmile Powodzenia
                • bobsko2 Re: Mata do hydromasażu 13.09.09, 18:15
                  Może mi ktoś napisać jakiej specjalizacji lekarz ma wydać zaświadczenie i czy
                  dla rocznego dziecka można się już starać o matę.Będę wdzięczny za odpowiedź.
      • kreate Re: Mata do hydromasażu 18.09.09, 10:28
        Dokaweja,czy ja też mogę cię prosić o maila w sprawie zdobycia maty?
        Neurolog opiekujący się moją córką tylko się uśmiechał,kiedy
        prosiłam go o zaświadczenie ,że przydałaby się jej taka mata.Może
        być od innego lekarza?
    • elasidor Re: Mata do hydromasażu 27.11.08, 11:19
      tak szybko dostałaś odpowiedz?
      • net79 Re: Mata do hydromasażu 27.11.08, 12:29
        Barrrrdzo szybko, cieszę się bardzosmile
        • aplich8 Re: Mata do hydromasażu 27.11.08, 19:16
          Dziewczyny napiszcie prosze jak to załatwiać, od czego zacząć? możecie na meila
          aplich81@wp.pl
          • dokaweja Re: Mata do hydromasażu 28.11.08, 12:48
            Wysłąłam Ci w e-mailu krok po kroku, co robiłam, aby dostać matę.Daj znać, czy
            doszedł.
            • monikajks20 Re: Mata do hydromasażu 18.06.13, 23:17
              moge tez prosic jak krok po kroku to zrobic na emeila monikajks20@wp.pl z gory dziekuje
              • kajka68 Re: Mata do hydromasażu 22.07.13, 20:55
                ja napisałam list do WOSP z opisem córki schorzenia,dołączyłam kopię orzeczenia o niepełnosprawności,zaświadczenie od naszej neurolog ,że taka mata jest potrzebna i wskazana przy jej schorzeniu,jesli cokolwiek bedzie potrzebne fundacja prosi o podesłanie.Ja czekałam 3 miesiace póxniej otrzymałam telefon ,że mam siedziec grzecznie konkretnego dnia w domu i czekac na kyuriera.Mata jest swietna,w razie jakichkolwiek pytań dzwonic mozna do pani ktróra te maty wysyła i ona o wszystkim informuje. Jakby ktoś miał jakieś pytania- prosze na gazetowy
          • dokaweja Re: Mata do hydromasażu 28.11.08, 12:49
            Wysłałam Ci w e-mailu krok po kroku, co robiłam, aby dostać matę.Daj znać, czy
            doszedł.
        • dokaweja Re: Mata do hydromasażu 28.11.08, 13:36
          Też się nie spodziewałam, że tak szybko.... tym bardziej, że nie zdążyłam
          dostosować łazienki (tj. zamienić brodzik na wannę), właśnie siedzę i się
          zastanawiam jak to dobrze zrobić. Ponoć jest możliwość podciągnięcia tego do
          refundacji dot. barier architektonicznych...robiłyście już coś takiego? Zresztą
          w zestawie jest wiaderko do masażu stóp i tak moja córcia cała się w nim mieści smile)
          • elasidor Re: Mata do hydromasażu 28.11.08, 16:40
            czy ja również mogę prosic Cię o takiego e-maila będe bardzo wdzięczna
            • elasidor Re: Mata do hydromasażu 28.11.08, 16:58
              zapomniałam o adresie:elasidor@gazeta.pl
              • dokaweja Re: Mata do hydromasażu 28.11.08, 20:31
                Pewnie, zaraz wyślę.
                • aplich8 Re: Mata do hydromasażu 28.11.08, 22:37
                  Tak doszedł meil.już Ci odpisałam.I chciałam Wam powiedzieć że dzwoniłam do WOSP
                  i niestety już na ten rok nie mają środków.Pani kazała mi wysłać popierki w
                  styczniu a będą rozpatrywać w marcu, w zależności od uzbieranych pieniążków.Ja
                  znalażłam podobną matę za 1750 zł i złoże do PCPR o dofinansowanie bo jednak
                  długo trzeba czekać do marca..szkoda że ja sie spóżniłamsad gdyby ktoś miał inną
                  odpowiedz od WOSP to napiszcie prosze
                  • dokaweja Re: Mata do hydromasażu 29.11.08, 23:47
                    No to szkoda, ale pocieszające jest to,że w styczniu kolejny Finał WOŚP. Warto
                    poczekać i się postarać.Powodzenia
            • bobsko2 Re: Mata do hydromasażu 13.09.09, 11:38
              Bedę niezmiernie wdzięczny jeśli, któraś z Pań prześle mi informaję
              krok po kroku jak otrzymać matę. Mój adresd e-mail boruta21@op.pl
    • amnezja44 Re: Mata do hydromasażu 20.02.09, 15:12
      Witam,
      Ja proponuje zrobić tak napisać jeszcze raz wniosek do pcpru albo mopsu dołączyć
      fakturę proformę od firmy która sprzedaje urządzenie ( bez prezentacji bardzo
      porządna mata to koszt ok 3tyś , 5 lat gwarancji np. www.biocomfort.pl na
      stronie cena jest ok 4 tyś ale jak się zadzwoni to bez prezentacji jest
      2680,00zł jak się kupuje przez internet zawsze można zrezygnować po 10 dniach)a
      jeśli to urządzenie dla dziecka to dofinansowują fundacje polsat i tvn raczej
      zawsze coś można od nich dostać.
      • dokaweja Re: Mata do hydromasażu 25.02.09, 15:59
        A to nie jest tak, że trzeba być podopiecznym wspomnianych przez amnezja44 Fundacji?
        • aplich8 Re: Mata do hydromasażu 26.02.09, 10:42
          Dorotko nie trzeba być podopieczny fundacji.ja dzwoniłam do nich w sprawie
          dofinansofania turnusu.kazali poprzysyłać dokupenty(wykaz jest na stonie
          fundacji).w przypadku turnusu mogą dołozyć kwote jaka jest przewidziana na
          dziecko-tak mi pani powiedziała.Więc bez własnych pieniażków nie da radysad
          niestety żeby gdzieś jechać trzeba mieć kase, tylko skąd na dobry turnus np. w
          neuronie(ponoc bardzo dobra rehabilitacja dzieci z mpd)3700...sadsad
          • dokaweja Re: Mata do hydromasażu 01.03.09, 14:24
            Dzięki Agnieszka. Napisz mi na GG gdzie będziecie na turnusach w tym roku. może
            się spotkamy gdzieś?
            • ariana7 Re: Mata do hydromasażu 02.03.09, 21:51
              podeślijcie proszę, jak się ubiegać o tę matę. Synkowi bardzo by się
              przydała...
              • dokaweja Re: Mata do hydromasażu 14.09.09, 00:13
                Odpisałam na email smile
    • ewelka240 Re: Mata do hydromasażu 18.09.09, 17:34
      Dziewczyny może znacie sposób na zlikwidowanie z maty kamienia i brudnego osadu
      z wody. Niestety pozostawia ona u mnie wiele do życzenia i przez to mata jest
      taka brudna. Może wiecie coś na temat jakiś środków do czyszczenia, które by jej
      nie zniszczyły. Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam
      • madziulec Re: Mata do hydromasażu 21.09.09, 00:33
        A probowalas moczyc w wodzie z octem?
        To taki domowy sposob na osad z kamienia. Powinno pomoc, zreszta
        ocet jest raczej nie niszczacy.
      • dokaweja Re: Mata do hydromasażu 22.09.09, 15:36
        Jak nie mam octu używam do odkamieniania kwasek cytrynowy, jeżeli nie wiem, czy
        można użyć środka chemicznego do odkamieniania. Co do maty, to właśnie nie wiem
        (poszukam w instrukcji), więc może bezpieczniej ocet lub kwasek.
        • ewelka240 Re: Mata do hydromasażu 22.09.09, 21:10
          Niestety dokaweja, instrukcja takowych informacji nie zawiera. Ale napisałam do
          producenta maty Balsan Futura w tej sprawie. Odpisał mi, że należy ją myć (z
          takich brudów) średnio miękką szczotką i mleczkiem do czyszczenia bez substancji
          ściernych wink Ot i tyle smile Ciekawam jak to wyjdzie w praktyce... Pozdrówki
          • ewelka240 Re: Mata do hydromasażu 22.09.09, 21:11
            Oczywiście średnio twardą wink Sorki
            • dokaweja Re: Mata do hydromasażu 24.09.09, 14:20
              Dzięki, to już nie wertuję instrukcji smile
    • monikajks20 Re: Mata do hydromasażu 18.06.13, 23:14
      witam. czy wie ktos moze jak krok po kroku zdobyc mate dla dziecka z wosp od owsiaka ponoc daje za darmo co trzeba zlozyc?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka