• osia83 Re: Fundacje 11.01.19, 01:26
      zamknięty
      A jak miałoby wyglądać? Zielone czułki mają mu z uszu sterczeć?
      Jak Ty chcesz na ZDJĘCIU zobaczyć autyzm, upośledzenie i padaczkę?
      • hedna Re: Fundacje 11.01.19, 01:27
        zamknięty
        Pytanie kim trzeba być ,żeby tropić na fejsie i szukać sensacji
        • osia83 Re: Fundacje 11.01.19, 01:32
          zamknięty
          Kimkolwiek jest ta osoba nie masz prawa podawać jej danych!
          A na portalach społecznościowych warto korzystać z ustawień prywatności.
      • sortfort Re: Fundacje 11.01.19, 01:33
        zamknięty
        Zdecydowanie inna jest opieka nad dzieckiem sparalizowanym lub z zanikiem mięśni, a inna z obsługującym się w sporym zakresie samemu dzieku które sobie do przedszkola chodzi. to chyba oczywiste.
        • osia83 Re: Fundacje 11.01.19, 01:36
          zamknięty
          Wiesz, ja miałam do czynienia z dziećmi, które miały "tylko" autyzm.
          Nie można ich było zostawić samych nawet idąc do toalety, bo mogły zrobić sobie krzywdę.
          Nie porozumiewały się, nie docierały do nich komunikaty, nie rozumiały zakazów, samookaleczały się.
          Fizycznie były sprawne. Powiedziałabym, że nawet sprawniejsze niż rówieśnicy, na samą górę regału wchodziły jak super sprawna małpka. A wymagały opieki non-stop.
          • sortfort Re: Fundacje 11.01.19, 01:41
            zamknięty
            Ale to dziecko chodzi do przedszkola na kilka godzin. Hedna nie jest z nim non stop. A w domu jest jeszcze ojciec, pomagają dziadkowie.
            Nie jest uwiązana przy nim, nie jest podłączone do sztucznego płuca, nie musi czuwać by odciągać gluty by się nie udusił podczas snu.
    • 35wcieniu Re: Fundacje 11.01.19, 07:48
      zamknięty
      Ja właśnie przeczytałam że hedna pisze że pracować nawet na czarno nie może bo ją ktoś podkabluje i straci zasiłki, bo to małe miasto gdzie wszyscy się znają, a w następnym poście wyszło że mieszka 20 km od Tarnowa. Jak dla mnie to zamyka sprawę, bo Tarnów akurat znam i to dość dobrze. 20 km to nie jest dystans nie do pokonania, większość z nas dojeżdża do pracy dalej. Naprawdę znaleźć w Tarnowie dorywczą pracę to nie jest żadna filozofia, na czarno tym bardziej. (Tak, wiem, cały Tarnów też ją pewnie zna i od razu ktoś by podkablował).
      • hedna Re: Fundacje 11.01.19, 08:12
        zamknięty
        Może to jest dobry trop, rozglądnę się
        • 35wcieniu Re: Fundacje 11.01.19, 08:29
          zamknięty
          ? Sory ale każdy Twój post jest coraz dziwniejszy. "Trop"? Propozycja pracy w najbliższym większym mieście to "trop"? Przecież to jest dla większości ludzi oczywistość. To do tej pory o tym nie pomyślałaś czy co?
          • hedna Re: Fundacje 11.01.19, 08:48
            zamknięty
            Trop, miałam na myśli ,że pomysł. Myślałam, jasne, tylko miałam obawy bo to byłoby nie legalnie.
            • karme-lowa Re: Fundacje 11.01.19, 09:08
              zamknięty
              hedna napisała:

> Trop, miałam na myśli ,że pomysł. Myślałam, jasne, tylko miałam obawy bo to był
              > oby nie legalnie.
              Co z tego, że nielegalne?
    • agniesia331 Re: Fundacje 11.01.19, 09:02
      zamknięty
      Ja myślę.ze Jedną już widzi.ze nikt się nie łapie na to.by sponsorowac zdrowa kobietę siedzącą po 6 h w domu. Jej brak ogarnięcia spraw życiowych powoduje.iz ludzie widzą.ze dla takich jak ona nie daje się wędki .bo oni oczekują ryby
      • hedna Re: Fundacje 11.01.19, 09:19
        zamknięty
        Nie obraż się ,ale uważam,że coś Cię w życiu strasznie uwiera.Jakaś grubsza sprawa,bo skąd w przeciwnym wypadku tyle jadu w Tobie? Piszesz o mnie TAKICH JAK ONA. Jakich?
    • agniesia331 Re: Fundacje 11.01.19, 09:08
      zamknięty
      Hedna prosząc obcych ludzi o kasę musisz się liczyć z tym.ze Cię mogą wygooglowac. Kasy nikt co tak sobie nie daje.chce wiedzieć na co idzie. Godzisz się z tym.ze ujawniasz swoje dane do przelewu
      • hedna Re: Fundacje 11.01.19, 09:21
        zamknięty
        Czy ja Cię o coś proszę?? Zbieram 1% podatku, oczywiście ,że jest tam nazwisko. Jesteś dorosłą kobietą, fascynuje Cię "dochodzenie"? Szukaj, nie mam nic do ukrycia.
    • bergamotka77 Re: Finanse 11.01.19, 10:16
      zamknięty
      Nerwy puszczają bo cie zweryfikowalysmy? Coz, tym razem stary numer nie przeszedł. Już nie życzysz nam dobrze? Ja cię żegnam, szkoda czasu.
      • hedna Re: Finanse 11.01.19, 10:51
        zamknięty
        życzę ,jaknajbardziej ,tylko nie Tobie. Weż bądź odważna, wstaw tu link do mojego profilu na FB, dane,zdjęcia, co się bedziesz pierdasić z półsłówkami. Nigdy nie spotkałam w życiu większego chamstwa. Zaproponowałam ,żebyś podała na priv numer telefonu. Chetnie do Ciebie \zadzwonię,zeby Cię nie naciągać na koszty oczywiście, co nie masz odwagi powiedziec tego co napisałaś? dajesz Berdziu, dajesz!
        • aga_mon_ber Re: Finanse 11.01.19, 11:22
          zamknięty
          Teraz rozmowy w sieci komórkowej, są na ogół darmowe, więc o jakim naciąganiu mówisz?
          • hedna Re: Finanse 11.01.19, 11:34
            zamknięty
            no wiesz, na wypadek gdyby miała płatne smile smile
            • aga_mon_ber Re: Finanse 11.01.19, 12:31
              zamknięty
              hedna napisała:

> no wiesz, na wypadek gdyby miała płatne smile smile

Teraz nikt nie ma płatnych. Darmowe dostajesz w ramach np abonamentu. Ty to cwaniara niezła jesteś i naciągaczka. Nie wstyd ci?
              • hedna Re: Finanse 11.01.19, 12:45
                zamknięty
                zażartowałam i nie wstyd, bo nie jestem naciagaczką.
              • baltycki Re: Finanse 11.01.19, 12:48
                zamknięty
                aga_mon_ber napisała:

> Teraz nikt nie ma płatnych.

Ranking ofert prepaid (na kartę). Styczeń 2019
                • danaide Re: Finanse 11.01.19, 17:07
                  zamknięty
                  Nie ma to jak dyskusja merytoryczna z udziałem facetówsmile Zawsze konkretbig_grin
          • katja.katja Re: Finanse 11.01.19, 12:23
            zamknięty
            To ciekawe. Ja płacę, która sieć po prostu daje ot tak sobie (bez żadnego abonamentu i innych płatnych warunków) darmowe minuty?
        • edelstein [...] 11.01.19, 13:55
          zamknięty
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 14:39
            zamknięty
            Sory edel kosz
            • edelstein [...] 11.01.19, 15:47
              zamknięty
              • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 16:53
                zamknięty
                Nie wiem nie widzialam ale moglas to na priv do niej napisac bo to nie ten temat watku.
              • asia_i_p Re: Finanse 11.01.19, 17:01
                zamknięty
                Za pakowanie na forum wiadomości z innych źródeł - też kliknęłam. Dla mnie to złamanie netykiety - skoro nie wyciągamy informacji z zamknietych forów, to z mediów społecznościowych też nie.
                • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 17:09
                  zamknięty
                  👍
                • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 17:11
                  zamknięty
                  Asiu, to Hedna podała tu w nocy nazwisko innej foremki. Pierwsza.
                  • asia_i_p Re: Finanse 11.01.19, 17:27
                    zamknięty
                    I jej post poleciał, słusznie. Tak jak i ten powinien polecieć.
                    • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 17:55
                      zamknięty
                      Ale hedna wyzywa innych od szmat, że zaglądają na jej profile a sama podała cudze dane a teraz pomija posty na ten temat milczeniem i gra świętą. Sorry, ale to jest obrzydliwe. Liczy na to, że mało kto widział, bo to koło drugiej w nocy było a moderacja wywaliła baz śladu.
                      • hedna Re: Finanse 11.01.19, 18:02
                        zamknięty
                        Nie gram nikogo,nie jestem tobą. Nie pomijam, najwyraźniej nie wszystkie czytam smile Nie wypieram się ,bo podałam. Coś jeszcze? Ty myślisz,że razem z Berdzią i innymi gwiazdami robicie na mnie wielkie wrażenie i ze strachu przed OPINiĄ będe uwaga- przepraszała/tłumaczyła się/spowiadała się ze wszystkich wydatków bo o świąty Boże dziewczynki z forum się obrażą?? Weź się walnij!
                        • osia83 [...] 11.01.19, 18:08
                          zamknięty
                          • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 18:16
                            zamknięty
                            Ej spokojnie . Troche juz was ponosi ty wiesz co to jest wyludzenie? Same jej zaproponowalyscie pomoc i wplacalyscie kase. Hedna nigdy nie napisala prosze o wplaty takze posadzasz ja bezpodstawnie.
                            • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 18:18
                              zamknięty
                              Ale mogła nie podawać numeru konta a podawała. Tym samym podtrzymując, że jest biedna i potrzebuje.
                              Ciebie nie zastanowiło dlaczego nie było żadnej reakcji na Twoje posty o założeniu zrzutki a tymczasem okazało się, że zrzutka była i to dopiero co? Kilka tysięcy na niej uzbierano.
                              • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 18:59
                                zamknięty
                                Moze uznala ze to nie jest wiedza na forum. Nie wiem ale ta zrzutka juz byla tak? Skonczyla sie? To moze teraz nowa miec skoro jest taka potrzeba. Jesli ja zweryfikuja to nazbiera wiecej niz kilka tysiecy.
                                • szorstkawelna Re: Finanse 11.01.19, 19:02
                                  zamknięty
                                  Ma uzbierane ponad 3500 na jakim portalu "pomocowym". Nie krytykuję tego, nie wiem jak to działa, ile potrzebuje i ile z tego dostanie, ale chyba zrzutka trwa, jeśli masz ochotę się przyłączyć.
                                  • szorstkawelna Re: Finanse 11.01.19, 19:06
                                    zamknięty
                                    Przepraszam, zbiórka zakończona we wrześniu.
                                  • bergamotka77 Re: Finanse 11.01.19, 19:21
                                    zamknięty
                                    Nie 3500 pln tylko praktycznie 4000 pln bez kilku groszy.
                                    • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 19:23
                                      zamknięty
                                      No to faktycznie majatek. Wiecie co to juz przekroczylo wszystko poziom rynsztoka.
                                      • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 19:31
                                        zamknięty
                                        Nie no, 4 tysiące to przecież są grosze dla osoby, która twierdzi, że ma 140 zł na przeżycie tygodnia.
                                        • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 19:45
                                          zamknięty
                                          wsxystkie tu takie wyksztalcone na stanowiskach a 4 tys. Raptem taki majatek ze az wywoluja w was takie zachowania. Zazdroscicie jej tej kasy czy jak?
                                          • bergamotka77 Re: Finanse 11.01.19, 19:51
                                            zamknięty
                                            Nie tylko niech nie ściemnia że nie ma żadnej dodatkowej kasy i że nie zbiera gdzie indziej. No przymiera głodem jednym słowem. Tymczasem lekarzy i terapie moze miec na NFZ ale jej syna musi prowadzić "wybitna neurolog z Katowic"
                                            • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 19:52
                                              zamknięty
                                              Na stronie jej zbiórki jest napisane, że dziecko leczy się w CZD w Katowicach. To placówka publiczna.
                                            • lauren6 [...] 11.01.19, 20:04
                                              zamknięty
                                              • bergamotka77 [...] 11.01.19, 20:28
                                                zamknięty
                                                • lauren6 Re: Finanse 11.01.19, 20:33
                                                  zamknięty
                                                  No i mamy początek miesiąca. To by musiała być wyjątkowo wściekła grypa jeśli 8-9 stycznia wydała całą kasę na leki i już potrzebuje chwilówki.

A z tymi paniami, które wyprztykały się z kasy na wyprzedażach i aktualnie jadą na debetach to ja nie żartowałam. Dlatego skojarzenie samo się nasuwa.
                                                  • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 20:37
                                                    zamknięty
                                                    W wielu firmach jest tak, że pensję za grudzień zamiast na koniec grudnia firmy wypłacają przed świętami. Ludzie wydają a potem w styczniu nie ma za co żyć.
                                                  • cruella_demon Re: Finanse 11.01.19, 20:47
                                                    zamknięty
                                                    A może ona wcale tej kasy nie wydała i konie nie uszczuplają jej budżetu tongue_out, tylko to po prostu jej sposób na życie i łatwy zarobek.
                                                    Napisać to sobie można wszystko, a jak jest w rzeczywistości, to wie sama zainteresowana.
                                                    A po prostu łzawe teksty o zrozpaczonej matce upośledzonego dziecka, która nie ma co do garnka włożyć i chwilówka uratuje jej życie, są chwytliwe i wzbudzą oczekiwane reakcje.

Np. swego czasu były dosyć popularne akcje pań, które w ten sposób wyłudzały rzeczy dla dziecka, bo głodne i obdarte i w najlepsze handlowały tym na allegro.

A mąż faktycznie mógłby się nieźle zdziwić, gdyby się dowiedział jakie ma problemy wink
                                              • bergamotka77 [...] 11.01.19, 20:34
                                                zamknięty
                                                • szorstkawelna Re: Finanse 11.01.19, 20:40
                                                  zamknięty
                                                  Milczenie jest złotem.
                                                • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 20:42
                                                  zamknięty
                                                  Ale co cie to obchodzi?
                                                • lauren6 [...] 11.01.19, 20:45
                                                  zamknięty
                                                  • kropkacom Re: Finanse 11.01.19, 20:52
                                                    zamknięty
                                                    Zapytam jeszcze raz? Nie lepiej dać jej wątkom umrzeć? Sorry, nie wiem jaka jest prawda (wy też nie), ale to co teraz robicie jest okrutne. Co ciekawe w tym okrucieństwie (bo nie raz tak było) przodują wciąż te same nicki. Jak podejrzewacie oszustkę to napiszcie do administratora. A wysyłać kasy obcym osobom z forum nie należy. Gdzie są moderatorki?
                                                  • bergamotka77 [...] 11.01.19, 21:01
                                                    zamknięty
                                                  • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 21:03
                                                    zamknięty
                                                    Berga a co ty teraz robisz? Nie dokladnie to samo. Ochlon dziewczyno i przestan tu juz pisac. To bedzie najlepsze.
                                                  • kropkacom Re: Finanse 11.01.19, 21:05
                                                    zamknięty
                                                    Co ty piszesz kobieto?
                                                  • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 21:01
                                                    zamknięty
                                                    Pokaz swoje zdjecia my ocenimy . Ty tez? Zastanow sie.
                                      • bergamotka77 Re: Finanse 11.01.19, 19:35
                                        zamknięty
                                        Dla Ciebie na waciki a ja ratuje ponoć co miesiąc choć kilka stowek wiec te 4000 powinny na kilka miesięcy wystarczyć. Chyba że zaszalala bo święta były albo kupiła karnet na konie na rok z góry wink
                                  • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 19:22
                                    zamknięty
                                    To ja nie wiem w czym problem ma zrzutke niech da linka kurde dawala o jeden procent tak? Na priv do kogo tam chce i uwaza ze warto tej osobie wyslac na taka zbiorke chetniej sie wplaca niz komus x z sieci.
                                  • hedna Re: Finanse 11.01.19, 19:46
                                    zamknięty
                                    założona w sierpniu, nie trwa od kilku miesięcy smile
                                    • szorstkawelna Re: Finanse 11.01.19, 19:55
                                      zamknięty
                                      Sprostowałam kiedy zauważyłam datę. Nie wiem jaka jest Twoja sytuacja, czy sobie nie radzisz czy próbujesz naciągać, ale chciałam tylko napisać parę rzeczy:
                                      - po pierwsze jesteś bardzo ładna i masz śliczny uśmiech
                                      -trzymaj się tych koni dla dzieci skoro to im pomaga i je uszczęśliwia
                                      -zapisuj swoje wydatki (każdy grosz) i przeanalizuj je dokładnie. Najlepiej robić to w jakimś arkuszu kalkulacyjnym - samo się będzie zliczało. Jeśli nie wiesz jak obsługiwać czy zrobić taki arkusz, mogę Ci przesłać gotowca.
                                      Wiem, że choroby i problemy finansowe potrafią wykończyć, ale ciągłe proszenie i szukanie o pomoc może być upokarzające. Mam nadzieję, że uda Ci się zapanować nad Waszymi finansami.
                                    • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 20:38
                                      zamknięty
                                      Zaloz na pomagam pl tam trwa az uzbierasz 100% kwoty , ludzie tak zbieraja. Wyslij linka. Hedna ja jestem w stanie sobie wyobrazic ze choroba dziecka to skarbonka bez dna, wiem ile kasy kosztowalo leczenie mojego meza no nie w pl ale jednak i nie rozumiem czemu nie zalozysz takiej zbiorki ona sobie bedzie wisiec zawsze ktos cos wplaci a ty bedziesz miala te kilka stowek zrby sobie dorzucic do czego tam potrzebujesz. I tak smieszy mnie ze ktos pisze 4000 to wielka kasa w takiej sytuacji. Berga dobrze wie, ze to sa gow... pieniadze ale sie nakrecila i klepie jak to berga ona glupia nie jest.
                                      • cruella_demon Re: Finanse 11.01.19, 20:51
                                        zamknięty
                                        No to daj jej, przecież dla ciebie to mniej niż na waciki. Czemu sama nie dasz dobrego przykładu i jej nie wspomożesz?
                                        • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 20:56
                                          zamknięty
                                          Kto kogo wspomaga to nie twoja sprawa. A ona ta kase zebrala od ludxi dobrej woli na legalnym portalu i wam nic do tego.
                                          • aga_mon_ber Re: Finanse 11.01.19, 21:16
                                            zamknięty
                                            Paczki jej zrób i wyślij...
                          • baltycki Re: Finanse 11.01.19, 18:25
                            zamknięty
                            osia83 napisał(a):

> Gdyby nie to, że nie mam do Ciebie za grosz zaufania i nie podam Ci nazwiska to
                            > faktycznie poprosiłabym o zwrot pieniędzy, bo wyłudzasz.

Podaj nazwisko/adres babci bez netu, nikt jej nie wysledzi.

• wapaha Re: Finanse 11.01.19, 20:55
            zamknięty
            Edel, kosz
            Pukasz do dna od spodu
    • hedna Re: Finanse 11.01.19, 10:56
      zamknięty
      aga, nie bój się ,nie czekam na Twój przelew smile
    • hedna Re: Finanse 11.01.19, 11:02
      zamknięty
      tak , wdrożyłam część z podanych kiedyś rad i ciesze się z nich. Nie,nie puściły mi nerwy.
    • hedna Re: Finanse 11.01.19, 12:47
      zamknięty
      Jolu, nie zyczę nikomu strasznych rzeczy,ale jeżeli ktos jeździ bez opamiętania po drugim człowieku to masz dla niego dobre słowo? Ja nie mam . Nie zyczę jej tragedii. Ale może gdyby kiedys jej sytuacja na jakims ważnym dla niej polu uległa pogorszeniu/zmianie spojrzałaby inaczej na pewne rzeczy....
    • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 14:38
      zamknięty
      Ja chcialam tylko napisac do wszystkich pan ktore sie pofatygowaly i znalazly hedne gdzies w sieci o zachowanie tego dla siebie nie komentowanie tego co tam zobaczyly. To jest przegiecie tak sie nie robi.
      • hedna Re: Finanse 11.01.19, 14:49
        zamknięty
        Jolu, niech udostepniają, cieszą się, sa takie mądre, wspaniałe, a co! Trzeba byc szmatą.
        • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 14:54
          zamknięty
          Zwyczajnie tak sie nie robi. Zobaczyly ok nie dramat ale komentowac naprowadzac reszte no to juz nie halo.
          • hedna Re: Finanse 11.01.19, 14:58
            zamknięty
            Trzeba być zdesperowaną ,żeby tak robić Jolu. Mam profil na FB,mam tam zdjęcia rodziny, proszę śmiało ogladajcie! to jest chore co robicie
            • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 15:06
              zamknięty
              Tak sie konczy zakladanie kont na portalach pod wlasnym imieniem i nazwiskiem. Zmien ustawienia prywatnosci.
              • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 15:14
                zamknięty
                Udzielasz sie gdziekolwiek w sieci rob tak zeby nikt nie mial szans cie namierzyc. Konto na fb pod jakims tam imieniem i nazwiskiem lub pseudonimem bez opisow itd.
                • danaide Re: Finanse 11.01.19, 17:04
                  zamknięty
                  Odczep się od niej Jola. Wiele osób chorych dzieci NIE MA WYBORU i sprzedaje swoją prywatność za pomoc dziecku - nikt nie pomoże jakiemuś anonimowemu dziecku, bez twarzy, najlepiej zapłakanej, darowizna zdaje się dla celów skarbowych też musi być też na określone dziecko (ciekawe co na to RODO). Poda imię i nazwisko dziecka, a siebie nazwie Krwawą Mary - i co to da?
                  • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 17:05
                    zamknięty
                    Tez prawda.
                  • hedna Re: Finanse 11.01.19, 17:45
                    zamknięty
                    dobrze mówisz
          • lily_evans11 Re: Finanse 11.01.19, 15:27
            zamknięty
            Jola, a bo to pierwszy raz? To forum to totalny dom wariatów od jakiegoś czasu.
            • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 15:34
              zamknięty
              Tak jest jak moderacja sie skupia na wywalniu watkow nie pasujacych do przekonan zamiast zajac sie syfiastymi postami, likwidowaniem totalnego chamstwa.
      • edelstein Re: Finanse 11.01.19, 15:49
        zamknięty
        Jolus ominelo cie to hedna wczoraj podala tu forumke z imienia i nazwiska jako pierwsza, rozumiem,ze ona moze
        • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 15:53
          zamknięty
          Niestety, moderacja wykasowała to bez śladu więc hedna nadal udaje niewiniątko.

Mnie zszokowało, że Jola chyba wczoraj pisała o rzutce i Hedna nic nie odpisała, a tu się okazuje, że zrzutkę miała i zebrała kilka tysięcy. Jesienią czyli dopiero co!
          A tutaj gra taką bezradną.
          • cruella_demon Re: Finanse 11.01.19, 16:30
            zamknięty
            Przecież Jolka to taki sam troll, jak nie gorszy.
            Już widzę, że niektóre o paczkach i oszukanych dzieciach zapomniały.
            • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 16:50
              zamknięty
              Tak Jola i paczki tak Jola jest trollem. Tak Jola to najgorszy sort forum ale to nie watek o Joli . A teraz zaloz swoj o Joli. Dawno nie bylo a jadu jak widac na forum djest sporo wiec przynajmniej bedzie gdzie go wydalic.
            • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 16:55
              zamknięty
              Nie zapomniały tylko Jolka przeprosiła jak człowiek i nie ma do czego wracać.
          • danaide Re: Finanse 11.01.19, 16:55
            zamknięty
            Kilka tysięcy z zrzutki to akurat na jeden turnus rehabilitacyjny dla niektórych niepełnosprawnych dzieci. Dwa tygodnie w miłym miejscu i po kasie. A nie wszystkie portale godzą się na organizowanie więcej niż jedną zrzutek albo dwóch zrzutek w więcej niż jednym miejscu. Dziś pomaganie w Polsce to całkiem całkiem biznes.
            • bergamotka77 Re: Finanse 11.01.19, 17:24
              zamknięty
              Ale on na żadne turnusy nie jeździ.
            • karme-lowa Re: Finanse 11.01.19, 17:26
              zamknięty
              danaide napisała:

> Kilka tysięcy z zrzutki to akurat na jeden turnus rehabilitacyjny dla niektóryc
              > h niepełnosprawnych dzieci. Dwa tygodnie w miłym miejscu i po kasie. A nie wszy
              > stkie portale godzą się na organizowanie więcej niż jedną zrzutek albo dwóch zr
              > zutek w więcej niż jednym miejscu. Dziś pomaganie w Polsce to całkiem całkiem b
              > iznes.
              Napiszę Ci coś jako matka chorego dziecka.
              Ja byłam całym sercem za Hedną.
              Ale coraz szerzej otwieram oczy ze zdumienia.
              Kilka tys na zrzutce, 1%, świadczenia, 500+, wypłata meża i nadal kasy brakuje.
              Turnusy są dofinansowywane z PCPR. Ale pewnie zaraz usłyszymy, że u Hedny nie refundują.
              Na wszystko się dziwi. Że może w Tarnowie pracy poszukać, że może popytać o to i o tamto. Takie podstawowe sprawy..
              Ja jestem na świadczeniach, mąż pracuje. Nie jesteśmy w fundacji, nie mamy 1%. Dajemy sami radę. Czasem jest ciężko, ale wtedy zaciskamy pasa. Też mogę płakać bo ciągle coś wyskakuje.
              Jedynie z dofinansowania do turnusu korzystamy. I może w tym roku skorzystamy z dofinansowania do komputera, bo się córce należy.
              Wszystkie badania może dziecku zrobić w szpitalu. Niestety, znam wiele mam autystyków niskofunkcjonujących i zostają na oddziałach z dziecmi. Bo jest taniej, wygodniej i szybciej zrobić kilka badań za jednym pobytem. Takie dzieci dostają pokoje 1 osobowe.
              Uważam, że Hedna nam całej prawdy nie mówi.
              I kasa gdzieś Im przez palce przecieka. Bo tu są już konkretne sumy.

• danaide Re: Finanse 11.01.19, 17:42
                zamknięty
                Ona może sobie kłamać i kasę przeputać.
                Problem forum, że owczym pędem jej zaufało.
                A w sprawie koni dla córki, w każdym poście to powtórzę, dajcie małej żyć.
              • bergamotka77 Re: Finanse 11.01.19, 17:42
                zamknięty
                Prawdopodobnie juz jest zadluzona po uszy i potrzebuje kasy na splate chwilowek i stąd ten stes nieustanny. Bo do choroby dziecka mogła się przyzwyczaić przez 5 lat. Ma wolna większość dnia, kasę od państwa, z Caritasu, z 1 proc. z zrzutki od foremek...No i dziecko z takimi problemami zdiagnozowane dopiero jako 4 -latek? W głowie się nie mieści. Dobrze że powstał ten wątek, bardzo pouczający.
                • danaide Re: Finanse 11.01.19, 17:43
                  zamknięty
                  A w jakim wieku diagnozuje się autystyczne dzieci, berga? Czyż nie koło 4 lat?
                  • bergamotka77 Re: Finanse 11.01.19, 17:53
                    zamknięty
                    Nie. Znane centrum Synapsis w Warszawie przyjmuje dzieci tylko do 2 roku zycia a i tak jest ich bardzo dużo. Jeśli dziecko nie mowi niczego w wieku 3 lat to juz poważny sygnal ostrzegawczy a hedna do 4 lat czekala z niemowiacym dzieckiem?
                    • hedna Re: Finanse 11.01.19, 17:54
                      zamknięty
                      byłas przy mnie i widziałaś ,że czekam?? moje dziecko mówiło kilka słów,ale widzisz tak się podziało ,że przestało
                    • danaide Re: Finanse 11.01.19, 17:58
                      zamknięty
                      A w Tarnowie Synapsis ma przyczółek, zapewne? Wiele dzieci nie mówi, długo nie mówi. Córka mojej koleżanki nie mówiła do 4 roku życia. Autyzmu nie stwierdziłam z tego co ją znałam. Są dzieci z porażeniem mózgowym mające problemy z mówieniem. Nie wiem czy akurat diagnoza autyzmu to jest diagnoza pierwszego rzutu. Zaczynasz od neurologa i szukanie przyczyn trochę, czy nie?
                  • hedna Re: Finanse 11.01.19, 17:53
                    zamknięty
                    danaide, pierwsze diagnozy 2 miesiące po trzecich urodzinach. Pediatrzy nas zbywali,że zacznie później mówić itd
                    • danaide Re: Finanse 11.01.19, 17:54
                      zamknięty
                      Słabo się rozeznaję, ale jakoś kątem ucha mi wpadło, że maluchów przed którymś rokiem życia po prostu nie da się zdiagnozować. Więc z czego tu zarzut robić?
                      • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 17:59
                        zamknięty
                        To faktycznie rozeznajesz się słabo. Pełnoobjawowy autyzm widać znacznie wcześniej, połączony z upośledzeniem tym bardziej.
                        • hedna Re: Finanse 11.01.19, 18:02
                          zamknięty
                          a u nas jest widzisz ATYPOWY
                          • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 18:10
                            zamknięty
                            Bo sprzężony z upośledzeniem. Tym wcześniej zauważalne, że coś jest nie tak.
                      • bergamotka77 Re: Finanse 11.01.19, 18:04
                        zamknięty
                        Napisałam ci, ze juz roczne czy dwuletnie maluchy sa diagnozowane a ponoc zachowania autystyczne u niemowląt można już rozpoznać. 4 lata to bardzo późno wg obecnej wiedzy o zaburzeniach ze spektrum autyzmu. Mam znajomą z bliźniętami autystycznymi i trzecim starszym zdrowym dzieckiem i ona uwaga, pracuje, mąż podobnie. To im przekażę 1 proc.
                        • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 18:07
                          zamknięty
                          Ale u jej syna zdiagnozowano kiedy zdiagnozowano mozesz napisac po co ta analiza?
                        • danaide Re: Finanse 11.01.19, 18:08
                          zamknięty
                          I mężowskie dorzuć. A serio - tak, to jest sensowne podejście, wiesz komu dajesz i nie czujesz się naciągnięta.
                          • bergamotka77 Re: Finanse 11.01.19, 18:21
                            zamknięty
                            Rozliczamy się wspólnie i 1 proc. mamy wspólny.
                  • osia83 [...] 11.01.19, 17:57
                    zamknięty
                    • lauren6 Re: Finanse 11.01.19, 18:08
                      zamknięty
                      Akurat brak mowy to jest tylko jeden z wielu czynników decydujących o autyźmie. Ważne jest czy dziecko komunikuje się ze światem:
                      • lauren6 Re: Finanse 11.01.19, 18:11
                        zamknięty
                        * ucięło. Czy porozumiewać się za pomocą sylab, gestów itd. Mowa może być opóźniona, ale nie ma obaw jeśli dziecko komunikuje swoje potrzeby: pokazuje palcem coś co je zaciekawi, weźmie mamę za rękę i zaprowadzi do lodówki by pokazać, że chce Danonka itd.

Może też być tak, że dziecko do pewnego momentu rozwija się normalnie i nagle następuje regres. Stąd właśnie się wzięła histeria antyszczepionkowa.
                        • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 18:16
                          zamknięty
                          To na ogół nie jest regres tylko rodzice nie widzą pewnych subtelnych znaków i nie trafiają do specjalistów.
                          Było kiedyś takie badanie, że dano specjalistom nagrania amatorskich filmów nagranych na imprezie z okazji drugich urodzin dziecka. W chwili badania te dzieci były dużo starsze, część miała zdiagnozowany autyzm, część rozwijała się prawidłowo..
                          Fachowcy wyłapali dzieci z autyzmem bez problemu, żadne z nich w momencie urodzin nie było jeszcze w trakcie diagnozy, rodzice nic nie widzieli.
                    • bergamotka77 Re: Finanse 11.01.19, 18:08
                      zamknięty
                      Hedna sama pisała że jako 4-latek był zdiagnozowany i w jakim szoku byla a teraz gra matkę roku. Synapsis przyjmuje dzieci z calego kraju, tylko na tyle młode by terapia byla jak najbardziej skuteczna.
                • hedna Re: Finanse 11.01.19, 17:52
                  zamknięty
                  Musze Cię rozczarować, nie jestem nigdzie zadłużona. Jak to możliwe,prawda?? Uczepiłaś się,że jestem naciagaczką, kombinatorką, że oszukuję, napatrzyłas się na moje zdjęcia - gratuluję . Ty nie masz życia poza forum?
              • hedna Re: Finanse 11.01.19, 23:19
                zamknięty
                Karmelowa, nie spodziewałam się tego po Tobie. Po prostu po ludzku. Dałaś się wkręcić,że na pewno kłamię, wyłudzam itd. Gdzie napisałam,żeby mi ktoś pomógł? Że kłamię? Kłamałabyś w sprawie swojej córki? nie sądzę. Dużo zdrowia dla małej.
                • karme-lowa Re: Finanse 11.01.19, 23:59
                  zamknięty
                  hedna napisała:

> Karmelowa, nie spodziewałam się tego po Tobie. Po prostu po ludzku. Dałaś się w
                  > kręcić,że na pewno kłamię, wyłudzam itd. Gdzie napisałam,żeby mi ktoś pomógł? Ż
                  > e kłamię? Kłamałabyś w sprawie swojej córki? nie sądzę. Dużo zdrowia dla małej.
                  O nie, nie.
                  Nigdzie nie napisałam, że wyłudzasz. Nie pisałam nic o pomocy od kogoś? Weź ty poczytaj na spokojnie bo głupoty Ci wychodzą.
                  Uważam, to co uważam, po Twoich wpisach.
                  Coś u Ciebie nie styka i nie chcesz się przyznać że gdzieś finansowo popełniłas błąd.
                  I dobrze też wiesz, że dziecko autystyczne można łatwo przebodzcować nadmiarem terapii.
                  Koni się nie czepiam. Jeśli to wielka pasja corki, to niech to ma.
                  Ale nie chce mi się wierzyć, że nie ma terapii na nfz, albo że w przedszkolu jest tego tak mało.
                  Po prostu niektóre rzeczy się kupy nie trzymają.
                  Ale nigdy nie napisałabym, że wyłudzsz, kradniesz, albo że zaniedbujesz swoje dzieci.
                  Nie rozumiem też szukania twoich profili na fb.

• lauren6 Re: Finanse 11.01.19, 17:27
            zamknięty
            Potwierdzam, bo widziałam na własne oczy. Hedna podała dane personalne jednej z ematek. Sama dostaje wścieku, bo odniosłam się do jej apelu, który osobiście wkleiła tu na forum, ale klamczucha pomija taki detal, że udostępniła cudze dane osobowe. Tutaj nikt nie wklejał danych hedny, poza nią samą.
            • szorstkawelna Re: Finanse 11.01.19, 17:58
              zamknięty
              Wczoraj w nocy ktoś podał jej imię i nazwisko.
              • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 17:59
                zamknięty
                Nie, to Hedna podała cudze nazwisko. jej nazwisko tu nie padło.
                • szorstkawelna Re: Finanse 11.01.19, 18:11
                  zamknięty
                  Padło. Mogłabym podać inicjały, ale nie chcę naprowadzac ciekawskich.
                  • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 18:13
                    zamknięty
                    Przez kogo napisane i o której?
                    Bo te dane z imieniem na A to były dane innej foremki, nie Hedny.
                    • szorstkawelna Re: Finanse 11.01.19, 18:16
                      zamknięty
                      Nazwisko na C. Było późno, chyba około drugiej w nocy - nie mogłam zasnąć. Mówisz, że te dane podała Hedna?
                      • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 18:20
                        zamknięty
                        Tak, AC to była foremka. Hedna ma inne inicjały.
                        I to ona podała inicjały foremki z nie odwrotnie.
                        • szorstkawelna Re: Finanse 11.01.19, 18:21
                          zamknięty
                          To musiało mi się już dwoic w oczach ze zmęczenia. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
                          • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 18:22
                            zamknięty
                            Fakt, późno było smile
                        • lauren6 Re: Finanse 11.01.19, 18:23
                          zamknięty
                          Ja się zastanawiam skąd ona miała dane osobowe w zasadzie bardzo mało piszącej ematki. Z przelewu, który tamta jej kiedyś zrobiła?
                          • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 18:28
                            zamknięty
                            Nie wiem. A jak z przelewu można skojarzyć nazwisko z nickiem tutaj?
                            A czy na FB jest tak, że jak masz konto to wiesz kto ogląda Twój profil?
                            Bo wyglądało tak jakby najpierw foremka zajrzała na profil Hedny, skomentowała coś tutaj, że dziecko nie wygląda na chore a potem Hedna podała jej nazwisko. Więc tak jakby widziała kto oglądał jej profil.
                            • szorstkawelna Re: Finanse 11.01.19, 18:41
                              zamknięty
                              Może miała jej maila, który był charakterystyczny lub podobny do nicka na forum. Ja jestem prawie pewna, że dostałam kiedyś CV jednej z forumek - charakterystyczny nick, taki sam adres mailowy tzn poczatek. Zgadzało się miasto i to co pisała o swoim wyksztalceniu. W każdym razie, nie przeglądałam jej forumowej historii po tym, a CV też tylko pobieżnie przejrzałam.
                              • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 18:45
                                zamknięty
                                Fakt, nie pomyślałam, że i adres mailowy można mieć podobny do nicka lub wręcz gazetowy.
                              • sortfort Re: Finanse 11.01.19, 18:52
                                zamknięty
                                Po prostu Hedna już kiedyś się z jakąś tutejszą AC ewidentnie żarła na forum. Faktem jest że to Hedna podała tu dane osobowe jakiejś foremki -i nawet jak nie trafiła- to świadomie i z premedytacją te dane podała publicznie wierząc że podaje cudze prywatne dane. A zrobiła to tylko dlatego, że - uwaga uwaga!= ktoś korzystając z danych które sama tu od lat wkleja- umiał znaleźć ją na fejsie gdzie gro zdjęć upublicznia wszytskim kto zechce popatrzec. Jej danych nikt nie podał. I to Hedna się rzuca drugi dzień w wątku, jaka to ona jest pokrzywdzona jakimś "upublicznieniem"... no cyrk na kółkach. Manipulantka z niej rasowa.
                                • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 18:54
                                  zamknięty
                                  Prawda? Nikt nie upublicznił niczego, co dotyczy Hedny, ona podała czyjeś imię i nazwisko i to ona płacze jaka jest pokrzywdzona.
                                  • hedna Re: Finanse 11.01.19, 19:00
                                    zamknięty
                                    Nie skarbie, nie placzę
                                • lauren6 Re: Finanse 11.01.19, 18:59
                                  zamknięty
                                  Ona do wielu forumek wysłała dane swojego konta. Niektóre mogły wdac się z nią w rozmowę e-mailową, gdzie podpisały się z imienia i nazwiska.

Z tym, że owa AC to wcale nie musiała być ta forumka, z którą wydała się w pyskowke w tym wątku. Myślę, że udostępniła dane przypadkowej osoby. Która pewnie kiedyś jej pomogła.
                                  • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 19:04
                                    zamknięty
                                    Możesz mieć rację.
                            • lauren6 Re: Finanse 11.01.19, 18:51
                              zamknięty
                              > A czy na FB jest tak, że jak masz konto to wiesz kto ogląda Twój profil?

Nie.
                              • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 18:53
                                zamknięty
                                To nie wiem, może było tak jak Szorstkawełna pisze.
                                Faktem jest, że nazwisko podała.
                            • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 18:55
                              zamknięty
                              Nie
                      • cruella_demon Re: Finanse 11.01.19, 19:01
                        zamknięty
                        Tak dokładnie, to hedna podała te dane. Widziałam.
                        Jej danych nikt nie podawał, a forumki ją oblukały na fejsie, bo sama swoje dane do zbiórek podawała.
                        • aga_mon_ber Re: Finanse 11.01.19, 21:17
                          zamknięty
                          Znalazłam ją w niecałe 5 minut. Żadna filozofia.
                  • szpil1 Re: Finanse 11.01.19, 18:14
                    zamknięty
                    szorstkawelna napisała:

> Padło.

I bez tego tą panią jest łatwo znaleźć.
        • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 16:51
          zamknięty
          Ja tego nie widzialam.
          • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 16:52
            zamknięty
            Dlatego lepiej byc uznawana za trolla niz sie sfatac w sieci a potem ...
            • hedna Re: Finanse 11.01.19, 17:00
              zamknięty
              Dziewczynki, nie rusza mnie to. No nic nie poradzę.Jeżeli jedna z drugą (i trzecią i.... ) wyszukują móje dane ,profil,zdj. i się tym jarają to jest nie zdrowe,.Nie świadczy to o Waszej inteligencji.Zresztą o czym tu mowa! Jaki jest cel? mam sięźle czuć? Winna? mam przyznać,że oszukuję jeśli tego nie robię.
              • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 17:12
                zamknięty
                Odniesiesz się jakoś do tego, że podałas w nocy nazwisko innej foremki?
                • hedna Re: Finanse 11.01.19, 17:57
                  zamknięty
                  odniosę, prosze bardzo. Uważam ,że jedna z forumek to osoba,która jakiś czas temu figurowała tu pod innym nikiem. Zdania nie zmienię. Udawać można doskonale, być super uprzejmą, koleżaneczką i w ogóle,ale czasem można popłynąc za daleko....
                  • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 18:02
                    zamknięty
                    Dziesiątki foremek funkcjonowały tu kiedyś pod innym nickiem.
                    Jaki to ma związek z tym, że podałaś jej IMIĘ I NAZWISKO?
          • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 16:58
            zamknięty
            Ale to było. Mam nadzieję, że Hedna nie zaprzeczy.
            Zresztą zostały moje komentarze, widać przecież, że do czegoś się musiały odnosić.
            • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 17:07
              zamknięty
              Ok ale czy to znaczy ze jak ona tak zrobila to trzeba jej zrobic to samo no prawie to samo bo nie padly na szczescie personalia.
              • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 17:13
                zamknięty
                Nie trzeba. I jej personalia nie padły.
                • hedna Re: Finanse 11.01.19, 17:59
                  zamknięty
                  poczekamy jeszcze kilka minut, wstawisz link do mojego profilu, śmiało
                  • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 18:05
                    zamknięty
                    To Ty podałaś tu cudze dane, ja Twojego profilu na oczy nie widziałam, nie mam konta na fb.
                    • hedna Re: Finanse 11.01.19, 18:57
                      zamknięty
                      poproś którąs koleżankę, zalinkują Ci
                      • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 19:02
                        zamknięty
                        A mogę wiedzieć po co?
                        Ty TY podajesz tu cudze dane, nie ja.
                        Mniej twoj profil nie interesuje.
                        • hedna Re: Finanse 11.01.19, 19:49
                          zamknięty
                          Czyżby? Nagle nie interesuje? smile
                          • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 19:51
                            zamknięty
                            A kiedy interesował?
                            Czy ty w ogóle normalna jesteś?
                            Masz tu masę osób, które były na twoim profilu i go komentują, mało ci?
                            Ja nie byłam i nie zamierzam.
                            Naiwnie chciałam ci pomóc.
                            Tak, głupia jestem, więcej nie będę. Nałam się nabrać naciągaczce na ckliwą pisaninę. Trudno, przeżyję.
            • wilan.an Re: Finanse 11.01.19, 18:01
              zamknięty
              Kogo jedną podała dane? Pytam o nick.
              • wilan.an Re: Finanse 11.01.19, 18:02
                zamknięty
                Kogo hedna.... Słownik mnie dobije
                • hedna Re: Finanse 11.01.19, 18:03
                  zamknięty
                  Osoby,która twierdzi,że to nie ona.
                  • hedna Re: Finanse 11.01.19, 18:07
                    zamknięty
                    Dziewczyny, mnie się już zwyczajnie nie chce w tym g.... grzebać. Jak nie macie co robić to piszcie,smutne to, nie macie rodzin, dzieci, psa, znajomych, roboty w domu, nic? smile nie zapomnijcie wstawic tu moich zdjęć, dzieci i meza też oczywiście i jarajcie się przez tydzień. Mnie to nie rusza. Ale... są rzeczy ,które można zgłosić w odpowiednie miejsce ,każdego można znaleźć. więc bawcie się dobrze.
                    • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 18:08
                      zamknięty
                      Zmienilas ustawienia prywatnosci na fb a zamiast foty profilowej zdjecie nie wiem jablka?
                    • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 18:11
                      zamknięty
                      To się nie grzeb, pożegnałaś się już wczoraj.
                    • bergamotka77 Re: Finanse 11.01.19, 18:26
                      zamknięty
                      Ale co chcesz zglaszac? Własną głupotę? I nie zapomnij ucalowac meza, ktory w ckliwej historyjce gra roke tego zlego a potem z dziećmi w czułych pozach na twoim profilu występuje. Pewnie biedak nie dość ze pracuje i pomaga to pewnie nie wie nawet, ze ma klopoty małżeńskie i popija smile
                      • baltycki Re: Finanse 11.01.19, 18:41
                        zamknięty
                        bergamotka77 napisała:

> pewnie nie wie nawet, ze ma klopoty małżeńskie i popija smile

Z tej niewiedzy popija?

• hedna Re: Finanse 11.01.19, 18:59
                        zamknięty
                        Ucałuję kochana od Ciebie, zaraz pobiegnę smile Idż się napatrz jeszcze!
                        • bergamotka77 Re: Finanse 11.01.19, 19:16
                          zamknięty
                          Naprawdę nie ma na co popatrzeć smile Tylko nie wstyd ci tak ściemniać?

hedna napisała:

> Ucałuję kochana od Ciebie, zaraz pobiegnę smile Idż się napatrz jeszcze!
                          • hedna Re: Finanse 11.01.19, 19:49
                            zamknięty
                            jak nie ma na co to czym się tak podniecasz w kółko???
                    • cruella_demon Re: Finanse 11.01.19, 19:11
                      zamknięty
                      Ja się domyślam, że cię to nie rusza, bo trzeba nie mieć grama wstydu, żeby żerować na cudzej dobroci i naiwności.
                      Jedyne co cię ewidentnie wkurzyło i to widać gołym okiem, że kolejny raz żebractwo nie wypaliło, a na forum jesteś spalona.
                      A osoby, które się dały naciągnąć maja nauczkę, ze nie śle sie kasy przypadkowym internetowym bytom, bo oszustów nie brakuje.
                      • hedna Re: Finanse 11.01.19, 19:52
                        zamknięty
                        cruello decośtam smile nie wkurzyło mnie kochana,że na forum jestem SPALONA. A cóż to znaczy być spalonym na forum? To Twoje forum? Prywatne? Powinnam żałować, przestraszyć się ? Zastanów się co piszesz dziewczyno,bo mogę tu być na takich samych zasadach jaki Ty. Masz 15 lat czy co?
                        • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 19:55
                          zamknięty
                          Powinnaś pomyśleć.
                          Tylko raczej nie jesteś zdolna do wyciągnięcia wniosków.
                        • cruella_demon Re: Finanse 11.01.19, 20:01
                          zamknięty
                          Przestraszyć? A skąd ten pomysł?
                          Po prostu nikt ci tu już nigdy nie uwierzy i nie prześle złamanego grosza.
                          • wapaha Re: Finanse 11.01.19, 21:12
                            zamknięty
                            cruella_demon napisała:

> Przestraszyć? A skąd ten pomysł?
                            > Po prostu nikt ci tu już nigdy nie uwierzy i nie prześle złamanego grosza.

Ja z chęcią bym przesłała. Ale Hedna nie chce. Konsekwentnie od roku dziękuje
                            I skoro pieniędzy nie chce-to proponowałam że jej ubrania dla dzieciaków wyślę- tez odmówiła pisząc, że dzieci mają buty, kurtki i nie potrzebują kolejnych par, bo byłyby zbędne
              • osia83 Re: Finanse 11.01.19, 18:06
                zamknięty
                Foremki sortfort.
    • danaide Re: Finanse 11.01.19, 17:01
      zamknięty
      A ty berga nie wyzywaj jej od kombinatorek, bo realia rodzin z chorymi dziećmi - mówię tu o cięźko chorych dzieciach, których choroba wywraca życie wszystkich do góry nogami - jest poza Twoim pojęciem.

Dla jasności - za hedną nie przepadam, ilekroć coś pisałam - jak krew w piach. Ona ma swoją bajkę. Ale dziecko, które ma ataki furii to jazda nie na moją wytrzymałość więc jej nie zazdroszczę. Natomiast dalsze obniżanie poziomu dyskusji nic nie da.

No i dalej głosuję za koniami dla córki hedny! Niech ma swoją kroplę fajności w życiu, chory brat, wiecznie spięta matka, tyrający ojciec...
      • bergamotka77 Re: Finanse 11.01.19, 17:17
        zamknięty
        To nie wyzwisko tylko stwierdzenie faktu, tokona wtzywa a wcziraj podaka tu dane personalne forumki. Kombinuje, gra na kilka frontow, pomija prawdę albo pisze częściowa, na pytania niewygodne nie odpowiada. To jest niezla manipulatorka i harda ze uohoho. I na znerwicowana ani w depresji nie wygląda. Uśmiecha się szeroko na licznych selfie. Wy się nabierajcie na jej bajeczki. Ja sprawdziłam co chciałam i wiem już z kim mam do czynienia i dziękuję. Dziwne tylko, ze tego męża z którym jej tak źle na swoim profilu umieszcza. Obłuda i bajeczki obliczone na wzruszenie emateczek. Też się dałam nabrać.
        • danaide Re: Finanse 11.01.19, 17:32
          zamknięty
          Jak zbierasz pieniądze na chore dziecko to jaka metoda jest dobra Twoim zdaniem? Bo moim - na każdego inna. W jednym miejscu się uśmiechasz, w innym płaczesz. Zawód - fundraiser. Cel - środki na leczenie?
          Chcesz to zamienić na swoje dwugodzinne dojazdy do pracy przez CAŁĄ Warszawę (może choć Centrum ominiesz...)? PS. Ale w jedną dwie czy w obie?
          • bergamotka77 Re: Finanse 11.01.19, 17:48
            zamknięty
            Bywa że w jedną dwie wink Tak się składa, że też mam dziecko, które ma problem medyczny, oczywiście innej wagi, ale wymaga kosztownych badań, butow, wkładek, wizyt lekarskich być moze niebawem poważnej operacji. Kulawe jak to napisała jedna z forumek smile Tylko ja pracuje i wszystko inne ogarniam dodatkowo kosztem czasu dla siebie, ktorego hedna na dużo. A mogłabym żyć z kasy, która zarabia mąż i to nie najgorzej.
            • danaide Re: Finanse 11.01.19, 17:53
              zamknięty
              Napisałam Ci już, że choroba Twojego dziecka nie jest chorobą dezorganizującą i zmieniającą życie rodziny. Z takim synem jeśli chcesz pojechać nad morze czy w góry to nie pojedziesz? Pojedziesz. To nie chodzi tylko o kasę. To chodzi też o poczucie, że ma się kawałek normalnego życia. I nie żyje się w lęku przed nagłym atakiem agresji ze strony dziecka.
              • bergamotka77 Re: Finanse 11.01.19, 17:57
                zamknięty
                No ale na to są leki. Ja nie porównuje naszej sytuacji ale uważam że hedna chce żyć nieadekwatnie do swoich możliwości. Musi się pogodzić z tym, że dziecko jest jakie jest. Ma wsparcie a gdy gazeta proponował jej w Krakowie centrum wspierania rodziców to stwierdziła, że odpada bo sa zbyt zzyci. No to sorry, ona chce głównie kasy a nie pomocy w innej formie.
                • danaide Re: Finanse 11.01.19, 18:06
                  zamknięty
                  A jak ma hedna żyć? Adekwatnie do Twojego zdania, berga? Akceptacja trudności pomaga w życiu, ale brak tej akceptacji nie jest karalny.
        • hedna Re: Finanse 11.01.19, 17:46
          zamknięty
          ty jesteś chora
        • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 18:05
          zamknięty
          Ok ale ona tu nikogo o nic nie prosi wiec jma prawo odpowiadac tylko na to na co chce odpowiadac. Ma prawo nie podawac wiecej info. Nie rozumiem postawy- powinna , musi sie tu spowiadac.
    • mikams75 Re: Finanse 11.01.19, 18:00
      zamknięty
      myslisz, ze o przeziebienia chodzi i leczenie przeziebien jest takie kosztowne? No w to juz nie uwierze, ewentualny koszt to kilo cytryn. Podejrzewam wiec jakies bardziej skomplikowane choroby wymagajace na szybko serii badan badz sprawy dentystyczne.
    • ardiss1 Re: Finanse 11.01.19, 20:31
      zamknięty
      Czyżby ten wątek pobił rekord... ? Przyznaje nie przeczytałam... sle ilość postów imponująca. ..
      • lauren6 Re: Finanse 11.01.19, 20:33
        zamknięty
        Nie, rekordowe były wątki o pasierbicy.
    • szorstkawelna Re: Finanse 11.01.19, 21:43
      zamknięty
      Ja zgaduję, że dogadza dzieciom kulinarnie, bo jedzenie jest stosunkowo niedrogą przyjemnością. Daje poczucie błogości i bezpieczeństwa i miło jest kiedy mama da coś dobrego. Moje dzieci są bardzo szczupłe, ale gdyby miały skłonność do tycia, to nie wiem czy potrafiłabym im serwować "pyszny jagielnik" cały czas.
      • edelstein Re: Finanse 11.01.19, 21:48
        zamknięty
        Moze byc dobre i nie zawierac miliona kalorii.Niedroga przyjemnoscia jest ruch,spacer,bieganie.Biegamy z mlodym,przyjemnosc dla wszystkich
      • lily_evans11 Re: Finanse 11.01.19, 21:53
        zamknięty
        Może raczej tanio i byle jak jedzą, a puste kalorie szybciej dzieciom się odkładają...
        • wapaha Re: Finanse 11.01.19, 22:01
          zamknięty
          W punkt lily
          Miałam "biedny" okres w życiu.
          Jakoś kurde nie schudłam uncertain
          • edelstein Re: Finanse 11.01.19, 22:16
            zamknięty
            Ale to jest dziecko to ty decydujesz co mu dasz jesc.
            • wapaha Re: Finanse 11.01.19, 22:26
              zamknięty
              Edel, piszesz w tonie " „jesteśmy głodni, nie mamy chleba”,- „to jedzcie ciastka”."
              • lauren6 Re: Finanse 11.01.19, 23:28
                zamknięty
                Nie, to ty piszesz jakby Polska była drugimi Stanami zjednoczonymi. Błąd. U nas nadal kg marchwi i kg jabłek kosztuje mniej niż hamburger w McDonald.

Był już pierdyliard wątków o taniej kuchni. Otyłość nie bierze się z biedy, ale z lenistwa i nieumiejętność gotowania. Za te same pieniądze możesz kupić buły i się nimi napchać lub ugotować pożywna zupę. Można się śmiać z wątków typu 7 żyć kurczaka, ale nadal tym wymeczonym kurakiem prędzej się zatrujesz niż od niego utyjesz.
        • edelstein Re: Finanse 11.01.19, 22:01
          zamknięty
          Mozna tanio i zdrowo jesc
          • wapaha Re: Finanse 11.01.19, 22:17
            zamknięty
            Można- jeżeli ma się pieniądze
            Gdy pieniądze brak- jakoś to nie wychodzi. Uwierz..
            • edelstein Re: Finanse 11.01.19, 22:21
              zamknięty
              Nie wierze, bo bylam rowniez w tarapatach w zyciu i dalam rade.
              • wapaha Re: Finanse 11.01.19, 22:29
                zamknięty
                Proszę Cię....
                Jestes jaka jesteś- nie czaisz ? Że każdy ma inną siłę, predyspozycję, determinację ?
    • jola-kotka Re: Finanse 11.01.19, 21:52
      zamknięty
      Do kogo to napisalas bo juz sie gubie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka