mysiaapysia 25.01.19, 12:48 Myślicie, że to faktycznie nastąpi? Brexit bez umowy? Czy o to chodzi konserwatystom, żeby wyjść z Unii bez płacenia rachunku "rozwodowego"? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maaria33 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 12:55 "Rachunek" i tak zapłacą - pytanie tylko jaki i za co konkretnie. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:54 Oni jak oni Ci, ktorzy siedza na tej podcinanej galezi (np. ja) - tez. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 13:27 mysiaapysia napisała: > Myślicie, że to faktycznie nastąpi? Brexit bez umowy? Mozliwe i chyba najlepsze rozwiazanie jesli sie chce faktycznie z unii wyjsc. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Twardy Brexit 25.01.19, 13:33 I z twardą granicą w Irlandii? Chcę to zobaczyć. W ogóle patrzenie na miotających się brytoli jest bardzo satysfakcjonujące. Czego nie "wymyślą" będzie zabawnie. Nie dla nich oczywiście. Mają czego chcieli. Yes Minister — Why Britain Joined the European UnionI Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 25.01.19, 13:37 Satysfakcjonujace mowisz. 48.2% 'Brytoli' tego nie chcialo. A konsekwencje wszelkie dotyczyc beda wszystkich. M.in. tez Szkotow, Polnocnych Irlandczykow, Londynczykow - ktorzy w wiekszosci (i to wiekszej niz 52/48%) glosowali za zostaniem w UE. Wiec wyhamowalbym z ta satysfakcja , bo to droga na skroty. To troche jakby miec satysfakcje, ze w Polsce cos sie zle dzieje pod przywodztwem jakiejs partii, nie zwazajac na to, ze miliony ludzi na te partie nie glosowaly i sa przeciwko. Skutki odczuwaja wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 13:44 No deal bedzie mial tez konsekwencje dla EU, Polski tez. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 25.01.19, 13:55 Tak, beda, lecz wyraznie mniejsze. Cokolwiek nie odczuja inne kraje, w GB odczuwalne to bedzie razy 5, czy tam razy 10. Przykladowo - stopien handlu z UK wiekszosci krajow UE to np 5-15% ich, kraju Unii handlu (zalezy ktory kraj; inaczej Niemcy czy Francja, inaczej taka Chorwacja czy Slowenia). Ale GB okolo 50% handlu wszelakiego ma z UE. To tak w najwiekszym skrocie. Najbardziej z UE dostanie sie rykoszetem pewnie Irlandii, bo jest najbardziej powiazana na rozne sposoby. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:19 Nie martwilabym sie tak bardzo handlem. Jesli dojdzie do no deal Brexit (mam nadzieje ze tak) to w przyszlosci (pewnie nie tak dalekiej) bedzie mialo to o wiele powazniejsze konsekwencje dla EU wlasnie. We Francji powazne problemy juz sa a w Niemczech beda wkrotce, wszak ponad milion uchodzcow bedzie sie rozmnazac do tego tylko te dwa kraje beda miec realny wplyw na gospodarke unii i beda musialy ciagnac na tym wozke cala reszte czyli niezbyt dobrze przedzace za to duze kraje unii. Zycze powodzenia ale mysle ze unia bedzie musiala sie zreformowac co bedzie oznaczac odciecie niektorych krajow. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:29 palma34 napisała: > na złość babci odmrozisz sobie uszy Nie martw sie, masowych powrotow nie bedzie, nadal bedziesz w Polszy z Ukraincami o prace rywalizowac. Odpowiedz Link Zgłoś
palma34 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:40 Owszem, martwię się przyszłoscią UK, bo dobrze im życzę. Ukraińcy mi nie przeszkadzają, znam się na gospodarce na tyle dobrze żeby nie ulegać populistycznym wizjom strachu o najazd obcego elementu na rynek pracy. O swoje stołki się nie martwię, nigdy z nikim nie rywalizowałam w tym zakresie. Spokojnie możesz wracać, zresztą wielu z was już wróciło Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Twardy Brexit 25.01.19, 15:23 saskia44 napisał(a): > Nie martw sie, masowych powrotow nie bedzie, nadal bedziesz w Polszy z Ukraincami o prace rywalizowac. Będą, jeśli okaże się, że lepiej się zarabia na kontynencie. BTW, moja firma przenosi dwa ogromne działy z UK do Francji i Niemiec. Bez sentymentów. Kilkaset etatów. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Twardy Brexit 15.03.19, 00:08 Co poniektórzy podpalają dom z babcią w środku ;P Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:24 Wiem, że byli Polacy głosujący za UKINP (co samo w sobie jest fenomenem), ale Polaków mieszkających w UK i nawołujących do No Deal to już można porównywać tylko do bacy, co to piłował gałąź na której siedział. Spadniecie - ni spodnę - spadniecie - ni spodnę *trzask - prorok jaki, czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:31 profes79 napisał: > Wiem, że byli Polacy głosujący za UKINP (co samo w sobie jest fenomenem), ale P > olaków mieszkających w UK i nawołujących do No Deal A co ma do tego bycie Polakiem? Mam obywtalestwo brytyjskie i tu zyje wiec to jest moja perspwktywa a nie perspektywa Polaka z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
palma34 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:36 Masz baaardzo polską perspektywę, a właściwie nie polską, taką o której się mówi "polaczkowa". Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:42 Pamiętam kiedyś , na początku całego procesu brexitowego, był artykuł, w którym mieszkająca w UK od lat kobieta, Polka z brytyjskim obywatelstwem narzekała, że za dużo się emigranckiej hołoty nazjeżdżało. Może to była Saskia? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Twardy Brexit 25.01.19, 15:07 Nie martw się, Najma. Przez zwolenników Brexitu nadal jesteś postrzegana jako ta, co przyjechała robotę ukraść Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 25.01.19, 15:11 Niestety sumire ma tu racje. Jest taka grupa, dla ktorej jesli cos jest zle, to winni zawsze beda gdzies wokol. Chetnie sa to imigranci, i UE. Masz citizenship - mala roznica. Kategoria "Briton's not born in the UK" byla juz nie raz tworzona przez media, jako oderbna kategoria mieszkancow. Obywatelstwo jest wtedy bez znaczenia. Znaczenie ma wtedy gdzie sie kto urodzil. Nie zycze tego Tobie ani nikomu, ale tak to dziala w umyslach niektorych. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:48 Nie wierzę w głosujących Polaków na UKINP. No po prostu nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:52 londynek.net/wiadomosci/article?jdnews_id=27035 Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:53 Mam na dysku wszystkie i oglądam fragmentami w gorsze dni. Niesamowite jakie to jest aktualne, a ma 50 lat... Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:56 Z torrentów, ale moje sumienie jest czyste - mam też na dvd uczciwie kupione. Niestety nie mam odtwarzacza dvd Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 25.01.19, 15:07 jak nie masz co z tymi DVD zrobic, to pisz na maila podam Ci adres mam odtwarzacz, jesli masz surplus to requirements - przyjme Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Twardy Brexit 25.01.19, 15:32 Nie trzeba sciagac jest na yt razem z are you being served i wieloma innymi. Uwielbiam. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 25.01.19, 16:10 Tak? a nawet nie sprawdzalem. Widzialem to pare razy na "yesterday" - taki kanal jest, historyczny, wiec malo uczeszczany Allo Allo tez bywa tam. Dobre, podobalo mi sie kilka odcinkow tylko widzialem Odpowiedz Link Zgłoś
palma34 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:14 Odczuwasz satysfakcję że komuś się dzieje gorzej? Mi tam ich szkoda, zapędzili się w kozi róg. Przy czym to nie główne gwiazdy Brexitu (Farage i Johnson) muszą wypić piwo które nawarzyli. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:55 Na własną prośbę z pełnym impetem i entuzjazmem - oczywiście. Gdyby to nie była ich własna wina, to bym współczuła, ale tam nawet niby proeuropejska młodzież i lewica przykleiła się do starego wariata, to komu współczuć? Odpowiedz Link Zgłoś
palma34 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 15:01 możesz współczuć komu chcesz, ja na przykład współczuję Szkotom i Irlandczykom Płn, którzy doznają teraz odpowiedzialności zbiorowej. W skali całego UK niemal połowa ludzi (głosujących!) nie chciała tego rozwiązania. Ci którzy chcieli dawno już się wypieli na szukanie konstruktywnego Dealu. Nawet szarzy brexiterzy są w czarnej d. Wszyscy są zgodni, że dzisiejsze głosowanie wyglądałoby inaczej, niestety byłoby to wyjście niepoważne i pewnie nikt na to nie pójdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 25.01.19, 15:03 Nie "nikt", ale nie ma na to - w tej chwili - wiekszosci (ani na nic innego). Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 15:23 palma34 napisala > Wszyscy są zgodni, że dzisiejsze głosowanie wyglądałoby inaczej, Wcale by nie wygladalo inaczej. Drugie referendum przyniosloby z duzym prawdopodobienstwem ten sam wynik. Gdyby bylo zaglosowalabym inaczej tym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 25.01.19, 16:08 Mogloby wygladac inaczej. Duzo inaczej. Przeciez starczy ze mniej niz co 20 osoba zmieni zdanie + dojda mlodzi ludzie, ktorzy teraz moga glosowac a wtedy mieli 16 i 17 lat i zaglosuja glownie za zostaniem- i wtedy wynik masz odwrotny. Tyle, ze w przeciwienstwie do wielu Remainerow, nie sadze, zeby to "rozwiazalo" sprawe. Ze wszystko zostaje jak bylo i wszyscy szczesliwi. Nadal z grubsza spoleczenstwo bedzie podzielone pol na pol - i zlosc i wkrw ogolny by rozkwitl, z kolei z drugiej strony. Miejsce wtedy by powstalo (politycznie) wieksze dla roznych Farage'ow do kwadratu i w ogole nastroje antyimigranckie moglyby sie poglebic. Bo byloby poczucie, ze "nic sie z nimi nie da zrobic", "przybywaja tu wbrew temu czego chce rzad", bo Unia. Teraz paradoksalnie, wcale nie czuje, zeby sie pogorszyly. Ja bym nie chcial, zeby tak po prostu UK zostalo w UE. Ja bym chcial, zeby DUZA wiekszosc Brytyjczykow CHCIALA zostac w UE, i w zwiazku z tym, zeby w UE zostala. Ale chciec to se moge. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 16:20 Tyle, ze w przeciwienstwie do wielu Remainerow, nie sadze, zeby to "rozwiazalo" sprawe. Ze wszystko zostaje jak bylo i wszyscy szczesliwi. No niestety. I jest to problem, który jest też w PL (i pewnie w wielu innych miejscach też) . Odsunięcie od władzy Pis to pikuś, problemem jest to co dalej z podzielonym narodem. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 16:38 Ja bym chcial, zeby DUZA wiekszosc Brytyjczykow CHCIALA zostac w UE, i w zwiazku z tym, zeby w UE zostala. Ale duza czesc nie chce zostac w UE. Osobiscie uwazam ze UE w takiej formie nie ma zbyt swietlanej przyszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 16:27 najma, a jakie umowy handlowe ma teraz UK (wykluczając unijne)? Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 16:39 maaria33 napisała: > najma, a jakie umowy handlowe ma teraz UK (wykluczając unijne)? 🤣🤣🤣🤣 Poza tym moj nick to saskia joa Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 16:51 maaria33 napisała: > A na pytanie odpowiesz? Coz joa znam cie zbyt dobrze zeby nie wiedziec do czego dyskusje chcesz sprowadzic. Znasz doskonale odpowiedz na to pytanie wiec daruj sobie. Aha, odpowiedz tez ile na kazdej ulicy jest tych pralni samoobslugowych w przecietnym polskim miescie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 16:54 Czyli UK będzie jedynym państwem na świecie bez żadnej miedzynarodowej umowy handlowej. A kiedy zacznie je negocjować będzie na pozycji słabszego. I to Ci się podoba. OK. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 16:59 maaria33 napisała: > Czyli UK będzie jedynym państwem na świecie bez żadnej miedzynarodowej umowy ha > ndlowej. Spij spokojnie joa. UK jest w UE wiec moze tyle na ile UE pozwoli, miedzy innymi dlatego (a nie tylko backstop) deal Teresy zostal odrzucony. Takie wyjscie to nie wyjscie bo nadal UK bedzie ograniczona prawem unii. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 17:03 Ale Ty jesteś za n0-deal. Ciebie więc pytam jak widzisz sprawę umów handlowych (importu/exportu ) 30 marca ? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Twardy Brexit 25.01.19, 16:47 Ale styl ten sam, choćbyś nick zmieniła jeszcze tuzin razy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 25.01.19, 17:01 Maria, rzecz w tym ze kazdy kraj UE moze miec tylko ograniczone umowy handlowe jak jest czlonkiem EU. W UK juz podpisali umowy o wolnym handlu po Brexicie z Arabia Saudyjska, Australia, maja wstepne rozmowy z Japonia, Kanada czeka u drzwi i USA juz deklarowalo sie. Tu masz szczegoly: Japonia www.ft.com/content/0047b3c2-8b1e-11e7-a352-e46f43c5825d?mhq5j=e6 USA www.telegraph.co.uk/business/2017/06/20/us-uk-start-trade-talks-next-month-ensure-deal-soon-brexit/ Australia www.bbc.co.uk/news/uk-politics-40555634 Saudi Arabia www.theguardian.com/world/2017/feb/12/british-arms-deals-with-saudi-arabia-high-court i wiele innych nie wymienionych Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 17:05 To o takich umowach piszesz? www.theguardian.com/world/2017/feb/12/british-arms-deals-with-saudi-arabia-high-court ? Super. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 25.01.19, 17:36 Przeciez to co wkleilas to o sprzedazy broni z przed paru lat a nie o wolnym rynku. To zupelnie cos innego. Saudi na Heathrow posiadaja iles tam udzialow Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 20:13 Nie, princess - to był Twój własny link Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 25.01.19, 22:49 To chyba zly wkleilam tu bo o Saudi duzo musialam ostatnio czytac Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 18:13 Przede wszystkim jeśli chodzi o Australię, to umowę o wolnym handlu ma też UE z nią. To samo dotyczy Japonii - obie umowy przypieczętowano pod koniec 2018. Tak naprawdę jedyne co UK może mieć czego nie mogła będąc w UE to układy z Kanadą i USA. Oczywiście w ramach tych układów dostanie też produkty - zwłaszcza spożywcze - niespełniające żadnych europejskich norm, ale to już ich problem. Natomiast UE odpowiada za 44% eksportu UK (całej) i 54% importu. W dodatku z ujemnym bilansem handlowym, czyli więcej kupują niż sprzedają. Przy No Deal to wszystko walnie z hukiem z dnia na dzień. Dla Irlandii Pn. eksport z UE to ponad 60% całego eksportu. Tu jest fajny, świeżutki dokument: researchbriefings.files.parliament.uk/documents/CBP-7851/CBP-7851.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 25.01.19, 19:08 >niespełniające żadnych europejskich norm, ale to już ich problem. Tak jakby GMO nie bylo dozwolone i w Europie a w USA nie bylo A FSIS nie byl bardziej wsciekly niz wszelakie agencje kontroli zywnosci w Europie. >Przede wszystkim jeśli chodzi o Australię, to umowę o wolnym handlu ma też I nie ma cla na towary? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 25.01.19, 19:11 >Natomiast UE odpowiada za 44% eksportu UK (całej) i 54% importu Sobie wyobraz jaki to wplyw bedzie mialo na ekonomie EU i ile fabryk bedzie zamknietych, ile miejsc pracy zlikwiduja. Efekt domino. Mam nadzieje z ci w UE tez sobie zdaja sprawe ze efekt na ekonomie EU bylby potezniejszy niz zasluzona Grecja Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 20:16 princesswhitewolf napisała: > >Natomiast UE odpowiada za 44% eksportu UK (całej) i 54% importu > > Sobie wyobraz jaki to wplyw bedzie mialo na ekonomie EU i ile fabryk bedzie zam > knietych, ile miejsc pracy zlikwiduja. Efekt domino. Mam nadzieje z ci w UE tez > sobie zdaja sprawe ze efekt na ekonomie EU bylby potezniejszy niz zasluzona Gr > ecja Zgadza sie (zgadzam sie z princess 🙄) i unia zdaje sobie z tego sprawe ale nadal probuje szantazowac uk. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 25.01.19, 22:49 No czasem masz takie ataki zgadzania sie ale wole jak sie jezysz bo nie jest nudno wtedy Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 23:03 Unia odpowiada za więcej wymiany handlowej dla UK niż UK za wymianę handlową z EU - niżej jeden z kolegów to wyjaśnił z rozpisaniem na konkretne w miarę wielkości. To co we wzajemnych stosunkach zaboli UE, to po dziesięciokroć więcej zaboli UK. Efekt domino owszem, będzie. Fabryki z UK będą sp..lały gdzie się da, a najlepiej na kontynent. Pierwsze objawy już mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 25.01.19, 23:55 No ale my sis tu nie licytujemy przeciez, bo ja za Brexitem nie jestem, tylko trzeba sobie uswiadomic ze a UE to bylby tez potezny cios. Potezniejszy niz Grecja. Rozmiar wiekszy niz gdyby Francja oposcila UE. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 00:30 Tu jest kwestia do dyskusji. UK zawsze była postrzegana jako hamulcowy integracji europejskiej; zresztą bardzo długo jej wejście do UE było blokowane (Francja) a samo UK wywalczyła sobie tzw. rabat, który odbija się na pozostałych państwach członkowskich. Na pewno jeżeli dojdzie do wyjścia NoDeal, to wstrząs odczuje zarówno UK jak i UE - tylko mam wrażenie, że mimo wszystko UE się po tym pozbiera szybciej. Natomiast wstrząs byłby kolosalny, gdyby UK była członkiem strefy euro. Nie jest. Wybiórczo chce też traktować traktatowe zasady (np. Schengen). Tu w ogóle będzie komiczna sytuacja (aczkolwiek zainteresowanym nie będzie do śmiechu) - UK będzie poza UE; Irlandia będzie w UE ale poza Schengen a cała reszta UE ( z małymi wyjątkami) będzie w Schengen. Tak naprawdę najgorsza jest niepewność - ja sam planowałem urlop w UK w tym roku choćby po to, żeby odwiedzić Bovington. Nie planuję. Dopóki jasno nie okaże się, czy i na jakich zasadach UK opuści UE, planowanie jakiegokolwiek wyjazdu do UK jest loterią. A ja nie mam szczęścia do loterii. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Twardy Brexit 26.01.19, 00:51 Mąż miał bardzo ciekawą konferencję w uk w maju. Zrezygnował z powodu brexitu. Ja tam się chętnie znów wybiorę jak się sytuacja ustabilizuje i ceny spadną do cen drugoświatowych. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 01:09 Bo wiele osób nie zdaje sobie sprawy, jak obecny bałagan wpływa na wiele decyzji- i prywatnych typowo turystycznych jak i biznesowych. Oczywiście zjawisko nie jest masowe, ale stopniowo po cichutku jedna firma sie zwija, druga nie zatrudnia, ktoś nie przyjeżdża na konferencję naukową, a doktor z Polski rezygnuje z oferty pracy . Ja życzę UK jak najlepiej, ale niektóre rzeczy wzbudzają mój niepokój, bo mają wpływ na przyszłość moich dzieci w tym kraju jak np. zwijanie się jedynego miejscowego koledżu (brak funduszy, w tym tych z UE). Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 06:26 Z ciekawości - dlaczego Brexit wpływa na Wasze decyzje wyjazdów krótkoterminowych? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 08:35 Bo o ile w tej chwili wiem jakie są zasady wjazdu do UK i na jakich warunkach mogę sobie tam zorganizować pobyt, to nie wiem jak to będzie wyglądało w najbliższym czasie po Brexicie - czy będzie potrzebny paszport, czy będzie potrzebna wiza, jak będzie wyglądała sytuacja na granicach, jak będzie wyglądała kwestia transportu do UK czy nawet rozliczeń bankowych (kwestia sytuacji funta). Dla mnie w tej chwili jest zbyt wiele niewiadomych, żeby sobie planować wyjazd do UK w czerwcu na przykład. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:15 Nie wierzę w wizy, zwłaszcza już w czerwcu. Przecież to zadziałałoby na zasadzie wzajemności. Nie sądzę, że w tak krótkim czasie zmieni się jakoś specjalnie transport/siatka lotów. Jeżeli chodzi o płatnosci , to jeżeli nie będzie nam odpowiadał system rozliczen bankowych, zawsze pozostaje stara poczciwa gotówka (mówimy o krótkim wyjeździe). Nie namawiam nikogo na wizyty, ale wydaje mi się przesadą rezygnacja z krótkich wyjazdów, zwlaszcza takich typu konferencja (chyba, że nudna ) Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:37 maaria33 napisała: > Nie wierzę w wizy, zwłaszcza już w czerwcu. Przecież to zadziałałoby na zasadz > ie wzajemności. Nie sądzę, że w tak krótkim czasie zmieni się jakoś specjalnie > transport/siatka lotów. Możesz nie wierzyć, ale loty w obrębie kontynentu są regulowane umowami unijnymi. To jest jedna z pierwszych rzeczy która padnie przy no dealu. Szybkie odtworzenie granicy irlandzkiej będzie równie zabawne. Wizy wcale nie są wykluczone. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:43 Także te loty do państw europejskich , które w Unii nie są? Bez przesady, linie lotnicze będą latać jak latały, jest jeszcze IATA. I teoretycznie nic nie jest wykluczone, ale praktycznie wizy od np kwietnia są nierealne. Po pierwsze ruch bezwizowy to nie jest wynalazek Unii. Po drugie wyobraź sobie miliony Brytyjczyków, którzy z dnia na dzień nie mogą się dostać do Europy. Szczerze wątpię. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:43 p.s. wprowadzenie kontroli na granicy , także dla obywateli EU nie oznacza wprowadzenia wiz. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:21 Deal oznacza ze uk nie wyjdzie z unii, niestety. Albo no deal albo pozostanie. No deal oznaczalby wizy, wiadomo w obie strony ale dla gospodarki uk byloby to lepsze bo nadal byloby chetni ale to uk dyktowalaby warunki i kontrolowalaby ilosc.Tutejszy rzad lubi i potrzebuje imigrantow ale na swoich zasadach. Ma to sens. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:28 "Tutejszy rzad lubi i potrzebuje imigrantow" Lepszego dowcipu już chyba dzisiaj nie usłyszę Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:49 profes79 napisał: > "Tutejszy rzad lubi i potrzebuje imigrantow" > Lepszego dowcipu już chyba dzisiaj nie usłyszę > Poczekaj, cały dzień przed tobą. Najma jeszcze niejeden raz zabłyśnie Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 12:30 profes79 napisał: > "Tutejszy rzad lubi i potrzebuje imigrantow" > Lepszego dowcipu już chyba dzisiaj nie usłyszę > Malo wiesz ale sie udzielasz. Brytyjczycy chca tylu imigrantow ilu potrzebuja na swoich zasadach. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 27.01.19, 09:27 Wystarczająco długo w UK mieszkałem, żeby poczuć jak Brytyjczycy "kochają" emigrantów. A paradoks jest taki, że Brytole zaczną wybrzydzać kogo przyjmują po czym zorientują się, że ludzi do pracy jak nie było tak nie ma bo rodzimi wolą siedzieć na benefitach ale za to wytną sobie podstawową siłę roboczą. No ale może jak zaczną ściągać więcej "pracowników" z Nigerii albo Pakistanu, to im się w kraju dobrobyt zacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:29 No deal nie oznacza wiz. Przypominam, że to nie Unia zniosła wizy dla Polaków. Wizy zostały zniesione 12 lat przed wejściem Polski do UE. I nie wiem czy dla gospodarki UK byloby to lepsze jeżeli Brytyjczycy musieli starać się o wizę na wjazd do jakiegokolwiek państwa UE, czy to w celach turystycznych czy co ważniejsze - biznesowych. To co zachęca do współpracy/inwestycji gospodarczych to także łatwość komunikowania się i kontaktu, także fizycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:43 Ale zniesienie wiz to kwestia umowy między dwoma państwami, bądź jednostronnej decyzji jednego z nich. Bazowo obowiązuje ruch wizowy i o ile w UK zniesienie wiz dla państw UE będzie stosunkowo proste o tyle już procedura wprowadzenia ruchu bezwizowego dla Brytyjczyków do UE będzie bardziej problematyczna. Guardian opisuje szczegóły planu awaryjnego Komisji, który zakłada m.in łagodniejsze traktowanie Brytyjczyków, ale konieczność uiszczania przez nich opłaty przy wjeździe na terytorium UE; mało tego, tę opłatę trzeba będzie wnieść najlepiej an trzy dni przed podróżą (aczkolwiek to zezwolenie na wjazd będzie wazne trzy lata). Do tego dochodzi konieczność posiadania odpowiedniej ważności paszportu, Do tego dochodzi skasowanie obowiązujących zasad roamingu w ramach UE. Życie turystów bezpośrednio po Brexicie nie będzie lekkie. Generalnie im bliżej do no deal, tym bardziej Unia stara się gasić ten pożar, który wywoła zerwanie z dnia na dzień wszelkich więzów z UE przez UK. A UK wygląda, jakby nadal nikt niczym się tam nie przejmował. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:50 Ja się generalnie zgadzam, że wesoło nie jest, zwłaszcza z powodu chaosu. Zgadzam się , że wszelkie decyzje dotyczące pobytów dłuższych/stałych, inwestycji itp należy przemyśleć. Nie wierzę, że w najbliższym czasie grozi nam coś na linii wyjazdów krótkoterminowych (poza ewentualnie mniej uprzejmymi urzędnikami na granicy). Sama mam zaplanowane trzy, z których powinnam wybrać dwa i to co mnie powstrzymuje przed decyzją które wybrać to na pewno nie jest Brexit. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 26.01.19, 11:08 >A UK wygląda, jakby nadal nikt niczym się tam nie przejmował. Akurat UK, wewnatrz, od 2 i pol roku politycznie w zasadzie prawie cale resources cisnie w wszystko zwiazane z Brexitem. Cala reszta jest on-hold. Wiecej niz polowa czasu i energii od 2 i pol roku jest poswiecona na sprawy zwiaane z Brexitem. UK wewnatrz poci sie i wije. Przejmuje sie i to mocno, ale na swoj brytyjski sposob. Co do Roamingu to przypuszczam, ze duzo sie nie zmieni.To jednak uklad miedzy operatorami (na ktorych nalozyla Unia pewne wymagania, owszem) - i to oni decyduja. Beda mieli opcje podwyzszenia stawek, bo Unia juz im nic nie kaze, ale watpie, zeby nagle zgodnie podniesli stawki. Ale nie jestem obcykany z prawem tu. To tak na chlopski rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:32 Każdy potrzebuje imigrantów na swoich zasadach Ale jak każdy ma "swoje" zasady, to zwykle może je mieć na swoim podwórku tylko. Poza - potrzebny jest kompromis. Odpowiedz Link Zgłoś
blue_meerkat Re: Twardy Brexit 15.02.19, 09:52 W ktorej czesci uk? Tez mam konferencje w maju 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 00:54 Myślę, że podobnie jest z inwestycjami. Przy dużych międzynarodowych firmach zakupy czy większe inwestycje planuje się rok czy nawet kilka lat na przód. Na podstawie dotychczasowych wyników i sytuacji firmy plus ww. zyski z inwestycji (lub konieczności wydatków) prognozuje sie rozwój firmy, zatrudnienie itp. itd. Sporo firm w UK ma z tym obecnie problem, o czym dzisiaj wspomniał szef Airbusa. Obecny zamęt wpływa na przyszłe funkcjonowanie biznesu, bo bardzo niewiele firm opiera się wyłącznie na lokalnych zasobach (włączając w to sprzęt, na którym pracują). Mam świadomość powiązań kapitałowo-produkcyjno-sprzętowych w obecnym świecie i wiem, że nie ma dzisiaj krajów samowystarczalnych. UK nie przetrwa bez odpowiednich umów handlowych z UE, bo nie wyobrażam sobie dostaw wszystkich niezbędnych surowców, części urządzeń i żywności drogą morską (Kanada, USA, Chiny) czy lądową z Arabii Saudyjskiej. A obecne spory w parlamencie i brak porozumienia tylko pogarsza sytuację gospodarczą UK- powoli dzień po dniu. Mam nadzieję, że uda się jak najszybciej wypracować kompromis i jako takie warunki wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:14 Przetrwac UK przetrwa - ale jak bardzo bolesny no-deal by byl z punktu widzenia gospodarki jako calosci, (i rykoszetem podatkowych wplywow) - wielu nie zdaje sobie sprawy. Tez mam nadzieje, ze nie skonczy sie no-deal'em. Ale jednoczesnie mam obawe co jesli tak jednak bedzie. Zwlaszcza, ze szanse sa niemale, ze na to moze nalozyc sie globalne znaczace spowolnienie i recesja w wielu krajach. Cykle gospodarcze zawsze byly i maja miejsce nadal. Chiny nadal rozwijaja sie w predkosci ponad 6% rocznie, ale wciaz zwalniaja i teraz rozwijaja sie najwolniej od 30 lat. Spiecia Chiny - USA sa duze, grozba kontynuacji wojny handlowej nadal bardzo, bardzo realna. Rozmowy sa w toku, ale taryfy wchodza w zycie w ciagu zdaje sie poltora-dwoch miesiecy, jesli wiele dobrego z tego nie wyniknie - a potem to spirala kolejnych taryf, cel i hamulcow handlu. Niemcy w ostatnich 3 miesiacach zanotowaly kilka z rzedu miesiecy spadku produkcji. To najgorsze dane od kryzysu finansowego z 2008-2009. Jesli kolejne dane beda rownie slabe, to Niemcy znajduja sie oficjalnie w recesji. Wszystko jest polaczone, tylko w odczuwaniu tego jest zwykle paromiesieczny poslizg. Sygnaly sa, ze swiat wlasnie wchodzi w trudniejszy okres gospodarczy wlasnie teraz i moze to byc bardziej odczuwalne i powszechnie zanotowane juz w tym roku, pewnie w drugiej czesci. Jesli do tego doszedlby No-Deal Brexit, no to mamy tzw. double-whammy. I nie ma sie co ludzic, ze bedzie "gorzka satysfakcja", ze wtedy hard brexiterzy w takim scenariuszu przejrza na oczy i powiedza "mylilismy sie". Wiadomo, ze tak nie bedzie. I tak bedzie winna Unia (ze robi na zlosc UK), bedzie winne globalne spowolnienie. Brexit nie bedzie mial nic do rzeczy. A tak w ogole to chcialbym sie mylic. Zobaczymy jak to bedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:16 ..do mojej litanii powinienem jeszcze dodac spiecia i impas na linii Trump-demokraci, government shutdown (tymczasowo wlasnie zawieszony) z racji fundowania jego Pieknego Muru (tego co mial byc finansowany przez Meksyk). Nawet niekoniecznie trzeba byc przeciwnikiem Trumpa, zeby widziec, ze obiektywnie to w calym obrazie tez nie pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:51 A ja mysle ze ten Mur to temat zastepczy. Bo w tym czasie on przepycha inne ustawy. Bylo o tym w prasie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:41 >Spiecia Chiny - USA sa duze, grozba kontynuacji wojny handlowej nadal bardzo, bardzo realna. Rozmowy sa w toku, ale taryfy wchodza w zycie w ciagu zdaje sie poltora-dwoch miesiecy, jesli wiele dobrego z tego nie wyniknie - a potem to spirala kolejnych taryf, cel i hamulcow handlu. Wlasnie czytalam o tym artykul w FT, ze US bedzie teraz szukac partnerow do wolnego handlu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:32 www.bbc.co.uk/news/uk-politics-46393399 Przed nami kolejne glosowanie MPs. Poza tym nawwt jesli nastapi Hard Brexit to nadal moga wynegocjowac deal etc. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:44 Mogą. Tylko jak już przy no deal opuszczą UE, to będą negocjować z pozycji państwa trzeciego. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:48 Ja mysle ze to niewiele zmienia bo efekt gospodarczy jest dlugofalowy. Problem w tym ze moze byc chwilowy chaos w ekonomii Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 26.01.19, 11:01 O tam jest punkt 7, a to miala byc moja odp do profes79 w ktorym podwatku, ale cos mnie distracted. profes79 - pisales gdzies tu, ze parlament moze sobie uchwalic co chce, i rownie dobrze Polski parlament moglby uchwalic cos w sprawie brexitu. I ze to tylko rzad decyduje. No wiec chodzi o to, ze (jeden z scenariuszy, z linku do bbc od princess) 7. Parliament takes control Under normal parliamentary procedure the government generally controls the business of the House of Commons - ie what MPs get to debate. That makes it hard for the opposition or backbench MPs to set the agenda. However, some MPs have suggested bypassing the normal rules so they can change the outcome of Brexit. Their plan is to use the debate on the government's new motion to pass an amendment which would allow time to debate a new Brexit bill. That bill, proposed by Conservative MP Nick Boles, would mean that if no Brexit deal had been approved by the end of February then the prime minister would be obliged to seek an extension of Article 50. This plan is seen as a way for MPs to stop the UK leaving the EU without a deal Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 11:08 Na przedłużenie art. 50 muszą się zgodzić wszystkie państwa członkowskie UE (jednomyślność) a poza tym mamy rok wyborczy, więc UK zyska ile - ze trzy miesiące góra. Nikt rozsądny nie zgodzi się na przedłużenie tego okresu na okres powyborczy, kiedy to kształtowanie się nowej Komisji potrafi zająć kilka miesięcy. Niezależnie od tego więc, co sobie uchwali Parlament, to do UE będzie należał ostateczny ruch. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 26.01.19, 11:10 >Niezależnie od tego więc, co sobie uchwali Parlament, to do UE będzie należał ostateczny ruch. Tylko, ze na UE na 95% na to pojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 11:12 Ależ oczywiście, jestem tego świadomy. UE też stara się uniknąć "NoDeal" i raczej nie widzę odważnego, który zagłosowałby przeciwko takiemu rozwiązaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 26.01.19, 12:00 Niemiecki przemysl samochodowy zrobi wszystko by przedluzyc dyskusje. Wiekszosc.samochodow w UK jest niemieckich Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Twardy Brexit 26.01.19, 12:46 princesswhitewolf napisała: > Niemiecki przemysl samochodowy zrobi wszystko by przedluzyc dyskusje. Wiekszosc > .samochodow w UK jest niemieckich W wieku krajach większość samochodów jest niemieckich. Twoje przekonanie o niezbędności UK dla Niemców, czy Europy jest naiwne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 26.01.19, 15:56 Tak bo Niemcy bardzo chca stracic 6 ekonomie swiata(UK) jako punktu zbytu samochodow ,w momencie gdy Niemiecki przemysl motoryzacyjny wchodzi w recesje. Lol poczytaj troche news... Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Twardy Brexit 27.01.19, 01:33 princesswhitewolf napisała: > Tak bo Niemcy bardzo chca stracic 6 ekonomie swiata(UK) jako punktu zbytu samo > chodow ,w momencie gdy Niemiecki przemysl motoryzacyjny wchodzi w recesje. Lol > poczytaj troche news... Ja czytam "news", u mnie nazywa się to Nachrichten, nie martw się. Ty jednak powinnaś poczytać coś więcej od brytyjskiej prasy, bo w sny o impire to tylko jeszcze w UK się wierzy. Zresztą sama się przekonasz jak UK walnie niedługo w ścianę. Ale nikt ze strony Europy UK powrotu nie zabroni, nawet termin wyjścia w nieskończoność przedłużą, tylko ta ekstra kiełbasa raz na zawsze się skończy. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 29.01.19, 15:42 Wieczorem sie dowiemy czy pojdzie cos w tym kierunku.. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 29.01.19, 16:21 Na razie widzę, że wstępnie Speaker wybrał siedem poprawek: Corbyn (LAB) - wezwanie do zabezpieczenia w umowie wyjścia zasad wspólnego rynku, stałą unię celną itd. Czyli zjadamy ciastko i mamy ciastko, bo UE raczej na coś takiego nie pójdzie. Blackford (SNP)- biorąc pod uwagę negatywne stanowisko parlamentów szkockiego i walijskiego oraz Izby Gmin wzywa do wydłużenia okresu negocjacji - "62% Szkotów zagłosowało przeciwko wyjściu z UK i nie powinni być z niej wyciągani wbrew własnej woli". Grieve (LAB) - techniczna, nadająca priorytet pracom Izby Gmin w obszarze Brexitu Cooper (LAB) - techniczna Reeves (LAB) - w przypadku odrzucenia umowy wyjścia przez Izbę Gmin zobowiązuje PM do wniosku o wydłużenie okresu negocjacji Spelman (CON) - wykluczenie wyjścia UK z UE bez umowy wyjścia i porozumienia (ciekawe jak niby będą chcieli to zrobić)... Brady (CON) - zastąpienie "backstopu" innym rozwiązaniem, nie powodującym powstania "twardej granicy" (bez precyzowania co ma na myśli). Widać więc, biorąc pod uwagę poprawki merytoryczne, że wśród samych Konserwatystów zdania są mocno podzielone co do kształtu Brexitu... Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 29.01.19, 16:30 I Konserwatysci i Laburzysci sa mocno podzieleni pionowo, poziomo i po przekatnej. (Co juz pisalem nieraz wczesniej) a i jesli sledzisz to od dluszego czasu a nie tylko ostatnie tygodnie, to na pewno tez o tym dobrze wiesz. Na moj gust czesc z tych poprawek to budowanie podloza, podwalin pod ewentualne nowe referendum. W sensie, skoro parlament przeglosowal X, Y, Z i jednoczesnie nie potrafi sie porozumiec, no to w tej sytuacji, no niestety, niestety, nie ma wyjscia - musimy spytac ludzi co zrobic. Ze bedzie, ze "inaczej sie nie da". Bo niewielu obecnie niezgadzajacych sie na referendum bedzie potem chcialo podpisac sie z imienia i nawiska ze CHETNIE sie na to referendum zgodzili. Tylko, ze musieli bo "inni nie potrafili wspolpracowac by wypracowac cos wspolnego". To takie moje spekulowanie. Ale polityka brytyjska jest w takim miejscu, ze malo ktory (inny) scenariusz mnie zdziwi. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 29.01.19, 21:42 Poprawka Corbyna przepadła 296-327 Poprawka Blackforda przepadła 39-327 Poprawka Grieve przepadła 301-321 (ciekaw jestem rozkładu głosów) Poprawka Cooper przepadła 298-321 Poprawka Reeves przepadła 290-322 Poprawka Spelman przeszła 318 - 310 ( i jestem bardzo ciekaw co to przyniesie, chociaż to raczej myślenie życzeniowe) Poprawka Brady przeszła 317 - 301 Główny wniosek ze zmianami - przeszedł Podsumowując - Brytyjczycy nadal grają na zwłokę licząc, że "jakoś to będzie" - bo w trakcie debaty nie udało się wydusić z przedstawiciela rządu, jakie rozwiązanie mają na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 29.01.19, 21:52 Jutro beda Prime Minister Questions. Takie pytanie Vince Cable dzis chcial zadac. Jutro bedzie mogl ponownie i wtedy ona powinna cos odpowiedziec. Ale tez sie wiele konkretow nie dowiemy raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 30.01.19, 09:10 bardzo lubie Vinca. glosowalam na niego bo to nasz lokalny MP. Ze zgroza przyjelam ze w poprzednich elekcjach raz po wielu latach wygrala Tanya ale juz w ostatnich mamy znowu Vinca Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 30.01.19, 10:54 Pracowałem (a raczej stażowałem) w Biznes Innovations and Skill Department, jak był tam ministrem Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 30.01.19, 12:10 bardzo porzadny czlek. Byl pare miesiecy temu w potomka szkole otwierajac nowa czesc. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 30.01.19, 12:12 np "When overall MP allowances are ranked, Cable came in 568th for 2007–08 (out of 645 MPs). The Daily Telegraph also noted that he did not take a recent 2.33% salary rise". Dojezdzal metrem i nie bral Allowance co ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:39 bialeem napisał: > W ogóle patrzenie na miotający ch się brytoli jest bardzo satysfakcjonujące. Tez patrze w oniemieniu i z rosnacym rozbawieniem Bardzo bym chciala zeby John Cleese sie wypowiedzial Juz nawet Elizabeth II cos podobno rzekla byla "off the record" - ma kobieta patience do tych swoich "subjects" Jeszcze sobie poogladamy i posluchamy! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 16:25 John Cleese się już wypowiedział parę lat temu: www.youtube.com/watch?v=WJheODYpuEI Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Twardy Brexit 25.01.19, 16:59 No, no, ja bym wolala something more updated, zeby chociaz raz padlo nazwisko May Fantastyczna, prawie szekspirowska postac BTW ... Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Twardy Brexit 25.01.19, 13:40 Myślę, że nie nastąpi, aż tak głupi poddani Elżbiety nie są Obstawiam, że wyjście zostanie przesunięte na bliżej nieokreśloną przyszłość, czyli święte nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:51 >Obstawiam, że wyjście zostanie przesunięte na bliżej nieokreśloną przyszłość, czyli święte nigdy. Takie zawieszenie w uncertainty to tez o dupe roztrzasc. Jeden delay to jeszcze rozumiem. I moze bedzie. Ale zeby tak w nieskonczonosc..? Ja jestem remainer, ale oby nie Odpowiedz Link Zgłoś
panpaniscus Re: Twardy Brexit 25.01.19, 19:13 Wiesz co - ja rozumiem, że niepewność jest okropna (sama tu jestem i ileśtam rzeczy zawiesiliśmy na kołku do rozwiązania). Ale "no deal" to totalna katastrofa. Każdy, kto cokolwiek rozumie z ekonomii i polityki, to rozumie. W odróżnieniu rozmaitych ministrów aktualnego rządu - pani skretarz od Irlandii Płn co nie zdawała sobie sprawę, że tam ludzie głosują po linii katolik/protestant, ministra transportu co nie zdawał sobie sprawy że tyle żywności jest importowane (60% warzyw i owoców idzie przez Dover). Poza tym Brexit to katastrofa spowodowana przez marginalną większość - to jest dopiero kuriozum, refrendum z kompletnie rozmytym pytaniem ("czy chce pan dalej być żonaty" - a potem żonę mu zabijają, a on był przekonany, że chodzi o rozwód) i brakiem konkretów. W mojej działce (nauka) od roku przynajmniej widać odpływ i trudności w znalezieniu dobrych pracowników - również spoza EU. Bo UK przestało być atrakcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 25.01.19, 19:15 Katastrofa dla obu stron. EU tez. To koszt wiekszy niz wyciagnie za uszy Grecji. Masa stanowisk pracy zlikwidowana jesli nie bedzie UK handlowac z UE a wybierze USA itd Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 19:33 Piszesz jakby UK była wielką gospodarką a nie stała się schowkiem dla ruskich oligarchów... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 25.01.19, 19:48 6 ekonomia swiata. Wiec wiesz.... Corka Putina mieszka w Holandii Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Twardy Brexit 25.01.19, 20:03 A cała UE, którą jest ekonomią na świecie? Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 20:20 kaka-llina napisała: > A cała UE, którą jest ekonomią na świecie? UE nie jest krajem jak US i to robi olbrzymie roznice. W EU jest kilka bogatych krajow i sporo biednych lub bardzo biednych, to nie dziala jak stany zjednoczone. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Twardy Brexit 26.01.19, 12:56 saskia44 napisał(a): > UE nie jest krajem jak US i to robi olbrzymie roznice. W EU jest kilka bogatyc > h krajow i sporo biednych lub bardzo biednych Który kraj UE jest "bardzo biedny"? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 25.01.19, 22:52 >Drugą Druga Misiu to sa Chiny Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:39 Jeszcze nie. Jeszcze UE. Poza tym Indie zaraz przeskoczą Chiny Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:42 No ale UE nie licza w rankingach jako jednego panstwa. Indie wg tych rankingow sa na 5 miejscu Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 25.01.19, 20:02 Gospodarczo, patrzac calosciowo a nie na konkretne galezie gospodarki: UK jest duza gospodarka - ale UE jakosc calosc o ilez wieksza. UK ma 66 milionow obywateli, wytwarzaja 2.6 trylionow USD. UE to 511 miionow (wraz z UK), wytwarza 18.8 trylionow USD. To tylko post, a nie dokument, wiec beda zaokraglenia, uproszczenia (bo exchange rate na przyklad) ale tak to wyglada jak ponizej: UE bez UK to 545 milionow ludzi wytwarzajacych 15.2 trylionow USD dobr, uslug. Unia (bezukejowa) eksportuje okolo 8% tego co wytworzy do UK. Czyli - mniej wiecej - co 12 eksportowany produkt/usluga Unii Europejskiej idzie do UK Uk za to eksportuje blisko 50% co wytworzy na eksport wlasnie do EU - czyli prawie co drugi produkt/usluga. Zalozmy, czysto hipotetycznie, ze caly handel spada o polowe, w obie strony. Ucierpia obie strony. Ale oto skala: UE zamiasy wyeksportowac 100 milionow w swiat, wyeksportuje mniej ,bo eksport do handel z UK spada i kwiczy - o polowe. Wyeksportuje wiec 100 - 8/2 = 96 milionow stuff'u. Eksport spada wiec calej Unii o 4%. UK eksport do EU jesli spadnie o polowe, to na kazde obecnie eksportowane 100milionow stuff'u, po Brexicie w razie no-deal Brexitu, wyeksportuje tylko 100 - (50% / 2) 75 milionow stuffu. Spadek o 25% !! Tu jest sporo uproszczen, ale tak sie przedstawia skala wzglednego "cierpienia" gospodarczego obu stron. Jednym z uproszczen jest, ze zaklada sie tu, ze kazdy niewyeksportowany towar, czy to z UE czy z UK, nie zostaje wyeksportowany gdzies indziej. Czesc mozna upchnac gdzies indziej - ale na Boga - przeciez niewielka state-of-the-art firma produkujaca jakies gizmo do skrzyni biegow Renault i Volvo ustabilizowanym supply chain'em, nie przestawi sie nagle na eksport tego samego Gima, niepasujacego nigdzie indziej, do Grenlandii, Madagaskaru czy do Mongolii. I odwrotnie. Ciulstwo potrzebne z Czech, zeby sklecic kawalek kokpitu w Airbusie w UK jesli nie przybedzie na czas do UK, moze z powodzeniem przybyc na czas do Francji do tamtejszej skladalni kokpitow*. Do UK moga byc dlugie delay's, ktorych Airbus ryzykowac nie bedzie - jezeli nie musi. Na kazdego dolara, ktory UE bedzie w plecy przypadnie duzo wiecej dolarow (5? 10?), ktore UK bedzie w plecy. Nie bedzie to rozlozone po UE rowno. Sa kraje, ktorym sie dostanie nieco wiecej i takie ktorym minimalnie, niezauwazalnie wrecz. UK dostanie sie mocno, zwlaszcza w krotkim i srednim terminie. W dluzszym - zalezy jak to rozegra. * nie wiem gdzie akurat sklada sie kokpity Airbusow - przyklad pogladowy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Twardy Brexit 25.01.19, 20:16 no_easy_way_out napisał: > UE zamiasy wyeksportowac 100 milionow w swiat, wyeksportuje mniej ,bo eksport d > o handel z UK spada i kwiczy - o polowe. > Wyeksportuje wiec 100 - 8/2 = 96 milionow stuff'u. Eksport spada wiec calej Uni > i o 4%. Dokładnie o tych 4% mówili eksperci w niemieckiej telewizji. A biorąc pod uwagę, że przyszłość leży w Azji (a pośrednio przez Azję w Afryce), to EU nie traciła czasu zacieśniając kontakty gospodarcze z Chinami i Japonią. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 26.01.19, 00:01 Japonia www.ft.com/content/0047b3c2-8b1e-11e7-a352-e46f43c5825d?mhq5j=e6 USA www.telegraph.co.uk/business/2017/06/20/us-uk-start-trade-talks-next-month-ensure-deal-soon-brexit/ Australia www.bbc.co.uk/news/uk-politics-40555634 Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Twardy Brexit 25.01.19, 19:58 Nie wiem czy katastrofa, ale na pewno odbije się na EU, także na Polsce. Czy polski rząd coś robi w tej sprawie? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Twardy Brexit 25.01.19, 19:58 princesswhitewolf napisała: > Katastrofa dla obu stron. EU tez. To koszt wiekszy niz wyciagnie za uszy Grecji > . Masa stanowisk pracy zlikwidowana jesli nie bedzie UK handlowac z UE a wybier > ze USA itd Mniejsza katastrofa dla EU niż ci się wydaje. W ostatnim tygodniu była w niemieckiej telewizji dyskusja ze specjalistami od gospodarki i Niemcy jako gospodarka mocno połączone z UK Brexitu wyraźnie nie chce. Wyraźnie się mówi, że będą straty, ale te straty nie będą aż tak takie, by ich nie udźwignąć, Niemcy są przygotowane. EU to więc pociągnie. Nie licz na to, że Brytyjczycy załatwią sobie coś ekstra, bo EU sika ze strachu. Co gorsze, zaproszeni do studia brytyjscy dziennikarze jak jeden mąż byli zgodni, że media w UK nie mówią tam ludziom całej prawdy i podsycają nadzieje, które się nie spełnią. UK nie jest już kolonialnym impire, nie ma przemysłu, banki obsługujące europejski rynek uciekną, a drugiej Thatcher na horyzoncie brak. Nawet do rzekomych zapewnień gospodarczych dla UK ze strony Trumpa, odnieśli się bardzo sceptycznie, bo oceniają je na mało realistyczne w praktyce. Jedyne z czym wszyscy byli zgodni, to to, że Brexit jest dla Europy klęską polityczną, dyplomatyczną i tą dotyczącą spraw bezpieczeństwa, na międzynardowej arenie bowiem zjednoczona Europa ma w wielu tematach większą siłę głosu. UK w pojedynkę natomiast w ogóle nic nie znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 25.01.19, 23:59 Katastrofa bylo nawet wykupywanie duzo biedniejszej Grecji a co dopiero nagle obciecie zrodla zbytu= UK. Brexit jest kleska ekonomiczna, bo politycznie jeszcze sie moga dogadac za 4-5 lat. Poza tym dla mnie to oczywiste ze wyjscie UK jest zabiegiem celowym USA, w przeciwnym razie Trump by nie szantazowal UK, ze jesli podpiszs UK soft Brexit propozycje May to nie możemy liczyć na umowe handlowa o wspolnym rynku z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 01:01 Ale Grecja jest blisko, natomiast Japonia i Australia kawałek drogi. Czy wyobrażasz sobie dostawę jabłek z Australii? Albo sałaty z Japonii? Czy oliwek z USA? Te ceny? Bo przy braku porozumienia z UE na żywność stamtąd mogą być nałożone cła. Co też podwyższy ceny w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 06:28 Gdzieś też czytałam o obawach dotyczących jakości żywności jeżeli nie będzie musiała spełniać wypracowanych wymagań EU . Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 26.01.19, 11:02 Jest przeciez FSA( Food Standard Agency) ktora na podst The Food Safety and Hygiene Regulations 2013 zajmuje sie standardem i kontrola zywnosci. W kazdym kraju sa rozwiazania lokalne. Akurat jesli chodzi Standardy i regulacje to UK bylo wzorcem na podst ktorego UE tworzyla wlasne standardy. BSI standardy sa najbardziej rozwiniete i najwczesniej tu powstaly Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 26.01.19, 10:46 Jak najbardziej yuka. A swoja droga popatrz skad sa aktualnie jablka,sliwki, awokado winogrono, borowka itd. Zima wszystko przylatuje z Ameryki Pd przeciez. Prawie wszystko bo czesc jest z Afryki. Duzo teraz jest z Morocco. Popatrz na opakowania Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Twardy Brexit 26.01.19, 12:51 Ja wiem. Ale w lecie i na jesieni plus przez cały rok masz od groma produktów z UE- wina, sery, sałaty, oliwki, oleje, słodycze (w tanich sklepach), jabłka (oprócz Chile są z Holandii, Polski i Niemiec), truskawski z Maroka i Hiszpanii, czosnek z Hiszpanii itp.itd. Osobiście nie przepadam za żywnością spoza UE (poza typowo egzotyczną). Warzywa i owoce preferuję zresztą z UK. Jabłka z Chile i truskawki z Egiptu i pomidory z Maroka to bardzo kiepska opcja dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 26.01.19, 19:16 Przeciez UE handluje nie tylko w obrebie UE ale i poza UE, a ceny musza dac na tyle atrakcyjne by UK nie stwierdziło ze taniej sprowadzac z USA czy Ameryki pd czy Afryki . UK to duzy rynek, a straty dla Hiszpanii czu Holandii wiazalymy sie z setkami tysiecy zamknietych miejsc pracy bo UK kupilo truskawki poza UE. To dla nich tez masakra. Pomidory produkuja w Kent w szklarniach. jak beda ceny zaporowe to sorry Hiszpanio, zrobia wiecej gigantycznych hali -szklarnii w Kent. Pomarancze sciagna z Florydy. Papier toaletowy jest produkowany prawie caly w UE. No coz, w Bangladeszu sie uciesza ze beda miec nowy kontrakt na papier toaletowy a w Europie zamkna fabryki.... Wiec wiesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 26.01.19, 19:21 Najwiecej jablek i gruszek w UK jest z UK. Dzis mialam Ocado delivery: pory, jablka gruszki ziemniaki seler ogorki, jedne pomidory cherries , ziemniaki , squash => UK. Z za granicy byl tylko avocado Spain( wiekszosc w EU avocado jest ze Spain a nie Ameryki pd a oni nadal nie jedza i o rainforest plota ), marziano Tomato z Italy, Marocco Truskawki, Borowka Chile, pomarancze Floryda, oberzyna i courgette Chile. Slodkie ziemniaki Boliwia. Tak ze wiec wiesz.... Ponoc duzo UK cheddar jest produkowane w Irlandii. Jakby byl drogi to przemysl serowy w Irlandii padnie na pysk. UK sam wyprodukuje lub kupi gdzie indziej Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 25.01.19, 13:43 Niektorym konserwatystom o to chodzi. Jest to mniejszosc, ale jest ich troche. Innym konserwatystom chodzi wlasnie o to, zeby owsem wyjsc, ale na Boga - nie bez umowy! Sporo konserwatystow wolalaby zostac w UE, ale nie cisna tego na sile, zaakceptowali wole 51.8%. A sa tez konseratysci, ktorzy zabiegaja o kolejne referendum "people's vote" - to mniejszosc, ale to tez nie jedna czy dwie osoby. Konserwatysci sa podzieleni. Laburzysci nielepiej- tyle, ze nie sa u wladzy, wiec to sie tak nie rzuca w oczy. Szef tak naprawde nie przepada za Unia, udaje ze wolalby zostac, lecz chce uszanowac wole ludu, tymczasem wiekszosc czlonkow partii jest prounijna - a wyborcy LAburzystow to zarowno Ci za leave jak i Remain. Platanina, ze ciezko nadazyc nawet komentatorom-wyjadaczom. Chyba tylko Lib-Dem I SNP sa zgodni w ich opiini (prounijnej). Parlament jest podzielony wzdluz i wszerz i na skos - i wlasnie stad tak ciezko przewidziec co sie wydarzy dalej na wiecej niz tydzien wprzod. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 25.01.19, 13:51 Dodam, ze w wyniku tego zamieszania i sil w parlamencie - nie ma wiekszosci do zadnej opcji, bo KAZDA konkretniejsza opcja ma wiecej przeciwnikow niz zwolennikow. Wiekszosc uwaza, ze obecnie proponowany deal jest zly (w duzej mierze z racji irlandzkiego Backtopu - ale nie tylko). Glosowanie bylo, duuza wiekszosc byla przeciw. Wiekszosc nie jest za poparciem kolejnego referendum. To tez roznica miedzy popierajacymi i niepopierajacymi jest duza. No Deal Brexit wiekszosc tez nie poprze. Bo nie chca tego soft-Brexiterzy, ani Pro-Remain'owcy. A to wiekszosc. Wiekszosc jest tez przeciw tzw. Norway style Brexit - poniewaz oznaczaloby to, ze nadal sie nie kontroluje imigracji, oraz ze placi sie nadal Unii pieniadze, lecz tym razem nie majac w ogole nic do powiedzenia. Czyli ze to gorsze niz zostac w UE. A jednoczesnie wiekszosc mowi, ze "trzeba znalezc rozwiazanie". Nie wiem jak bardzo sledzicie wydarzenia w Brytyjskiej polityce, wiec jesli pisze o rzeczach, ktore dobrze wiecie, stating the obvious - sorry. Ale jesli nie - w skrocie - gdzie nie obrocisz d.. z przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 13:57 Jedyny "problem" jest taki, że No Deal jest jedynym rozwiązaniem, na które Parlament zgody wyrażać nie musi. I tu ilość przeciwników/zwolenników znaczenia nie ma. Bo jedyną możliwością uniknięcia NoDeal jest albo przegłosowanie wycofania wniosku o art. 50 albo też przedłużenie okresu negocjacji i wymyślenie czegoś nowego (o czym powoli przebąkuje np. Austria jak słyszałem), co jednak w roku wyborów do PE ma istotne ograniczenia, z czego zresztą zdawali sobie także sprawę MP podczas debaty nad umową wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:07 Teoretycznie na chwile obecna tak. No Brexit to (w tej chwili) deafultowa pozycja. Ale slyszy sie, ze poslowie chce przepchac motion, gdzie parlament po prostu powie, ze nie moze byc No Deal. Ze to prawo. Stapaja po uncharted terrirtory, ale wszyscy wiedza jak wazny moment w historii teraz ma miejsce i jest przekonanie, ze decyzje teraz podjete beda mialy wplyw na nie tylko rok, dwa, 5 ale na cale pokolenia. Tyle, ze wiekszosc okopala sie w wlasnych pozycjach i nic z tych kompromisow nie wychodzi. Osobiscie jestem ciekaw, co by bylo gdyby "magicznie" kwestia backtopu jakos zostala rozwiazania. Dominuje poglad, ze to jedyna wlasciwie kosc niezgody w obecnym deal'u i gdyby nie to, obecny deal mialby wiekszosc. A mi sie wydaje, ze ten backstop przeslonil to, ze i tak wiekszosci za deal'em by nie bylo, bo tam i bez tego jest wiele rzeczy, ktore Brexiterom i tak sie nie podobaja. mysle, ze tez by przeglosowali odrzucenie, tylko nie 230 glosami tylko rzad wielkosci typu 50-100. W kazdym razie nadal duzo. Ale tego nie wiem, takiego mam tylko "czuja". Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:13 Parlament może sobie głosować co tylko zechce, ale nawet jak przegłosuje, że słońce wstaje na zachodzie a zachodzi na wschodzie to nie znaczy, że UE się na to zgodzi. Uchwała Izby Gmin mówiąca, że nie może być Brexitu No Deal ma mniej więcej taką samą moc sprawczą, jak uchwała Sejmu RP w tej samej sprawie. Co najwyżej poprawi samopoczucie niektórym posłom - o ile w ogóle przejdzie bo na to zdaje się też większości nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:28 profes79 napisał: > Parlament może sobie głosować co tylko zechce, ale nawet jak przegłosuje, że sł > ońce wstaje na zachodzie a zachodzi na wschodzie to nie znaczy, że UE się na to > zgodzi. I to jest najwazniejszy argument zeby sie od unii odciac. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:49 Radzę poobserwowac "entuzjastów" Brexitu i ich zachowanie w świetle coraz bliższego No Deal. Farrage'a, który zadbał o niemieckie paszporty dla siebie i dzieci czy Dysona, który pamiętał, żeby przenieść firmę do Singapuru. No i sztandarowy przykład brytyjskiej dumy - P&O, który przerejestrowuje jednostki z bandery brytyjskiej na cypryjską - Nelson się w grobie przewraca. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Twardy Brexit 25.01.19, 15:27 Unia nie jest wrogiem UK. Unia nigdy Brexitu nie chciała i nadal nie chce. Unia na Brexicie straci, ale Unia nie da się sznatażować, dlatego nie wyłoży UK do Brexitu czerwonego dywanu, na końcu którego stoi suto zastawiony stół z darmową kolacją. Unia musi bronić własnych interesów. A w UK sytuacja jest na razie taka, że Brytyjczycy ciągle czegoś nie chcą, ale nie wiedzą czego chcą i dlatego dostaną mocno po tyłkach. Ale nie od Unii, tylko od życia za wieczne fochy, nadęte want my money back hasła, sny o przebrzmiałej impire i polityków, którzy dla pompownia własnego ego grają z przyszłością ludzi. Brexit się UK bowiem nie opłaca, ani trochę i na żadnej płaszczyźnie. Ludzie, którzy myślą inaczej są głupi albo naiwni. Albo i jedno i drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 14.02.19, 21:00 > Osobiscie jestem ciekaw, co by bylo gdyby "magicznie" kwestia backtopu jakos zo > stala rozwiazania. > Dominuje poglad, ze to jedyna wlasciwie kosc niezgody w obecnym deal'u i gdyby > nie to, obecny deal mialby wiekszosc. > A mi sie wydaje, ze ten backstop przeslonil to, ze i tak wiekszosci za deal'em > by nie bylo, bo tam i bez tego jest wiele rzeczy, ktore Brexiterom i tak sie ni > e podobaja. > mysle, ze tez by przeglosowali odrzucenie, tylko nie 230 glosami tylko rzad wie > lkosci typu 50-100. W kazdym razie nadal duzo. Ale tego nie wiem, takiego mam t > ylko " No i mamy odpowiedz. Wlasnie dzis glosowali takie “wyobrazmy sobie,ze kwestia backstopu jest magicZnie rozwiazana, a reszta dealu zostaje tak jak wynegocjowala May “. I nadal nie na wiekszosci. Roznica ponad 50 glosow. Tak ze ten... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 14.02.19, 21:48 Wlasnie czytalam. Liczylam na to ze cooper amendment to zatrzyma. Te swiry doprowadza to fatalnej recesji w Europie i UK Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 14.02.19, 22:31 Nadal wydaje mi sie, ze raczej bedzie extension I 29 Marca nic sie (jeszcze) nie stanie- ale jesli hard Brexit bedzie, to.. Bunkru nie buduje, ale bedzie malofajnie Poki co dzis zrobilem MOt, zagralem w squasha, w pracy bylem jak codzien. Zyje sie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 15.02.19, 08:36 Na extension jest coraz mniej czasu. Zgoda na to musi być wyrażona przez wszystkie państwa członkowskie jednomyślnie; kolejna Rada Europejska jest 21-22 marca i to byłby absolutnie ostatni dzwonek, żeby coś zrobić. A najpierw i tak May musiałaby poprosić o przedłużenie okresu negocjacji a mam wrażenie, że uparła się na swoje i albo będzie brexit z jej układem albo bez układu i niech szlag całą Izbę Gmin. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 15.02.19, 09:41 >a mam wrażenie, że uparła się na swoje i albo będzie brexit z jej układem albo bez układu i niech szlag całą Izbę Gmin. A skad. Nie ma innego ukladu bo na inny sie UE nie zgadza. Ona wynegocjowala z UE taki a nie inny uklad, na wszelakie inne opcje UE mowi nie. Wiec jest albo to albo Hard Brexit. Chyba ze na ostatnia chwile cos wymysla Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 15.02.19, 09:58 Tak, ale ona nie poprosi o przedłużenie o ile Izba Gmin jej twardo do tego nie zobowiąże - a mam wrażenie, że w samej IZbie Gmin na to też nie ma większości - jak Blackford zgłosił poprawkę wzywającą do wniosku o wydłużenie okresu negocjacji to poparło ją 39 MP - chyba tylko SNP... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 15.02.19, 09:59 jak nie jak wczoraj bylo to glosowane? SNP amendment sie to zowie. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 15.02.19, 10:06 No było - tym razem Blackford przegrał 93-315 a całość propozycji May przepadła 258-303... Amendment (i) moved, in line 1, leave out from “House” to end and add “requires that a Minister of the Crown immediately begin negotiations with the European Council to extend the period specified under Article 50(3) of the Treaty on European Union by no fewer than three months from 29 March 2019, and bring forward an appropriate amendment to section 20 of the European Union (Withdrawal) Act 2018 to facilitate this change.”.—(Ian Blackford.) Question put forthwith, That the Amendment be made. The House divided. Division No. 332 Ayes: 93 (Tellers: Marion Fellows, David Linden) Noes: 315 (Tellers: Jo Churchill, Paul Maynard) Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 15.02.19, 10:00 Po prostu zabrali się za to od ogona strony - zamiast najpierw z Parlamentem uzgodnić chociaż ogólne założenia umowy i potem zgodnie z nimi negocjować, to May najpierw wynegocjowała układ a teraz jest zdziwiona, że wielu MP się on nie podoba. Inna sprawa, że patrząc jak wygląda stanowisko MP w tych sprawach to pewnie stanowisko brytyjskie uzgadniali by do kolejnych wyborów europejskich bo do tych by się nie wyrobili... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 15.02.19, 10:09 >zamiast najpierw z Parlamentem uzgodnić chociaż ogólne założenia umowy i potem zgodnie z nimi negocjować, to May najpierw wynegocjowała układ a teraz jest zdziwiona, że wielu MP się on nie podoba. Parlament to nie jest miejsce gdzie sie produkuje dokumenty i umowy. Od tego jest rzad i civil servants i organizacje ktore rzad zatrudni. Parlament jest od zgadzania sie lub nie. Np. W sprawie legislacji przeciwpozarowej rzad powolal komisje Dame J. Hackitt i ona stworzyla/ tworzy przez rozne grupy nowa leglislacje ktora rzad albo zatwierdzi albo nie. May w zasadzie niewiele ma do gadania bo EU dyktowalo na jaka umowe jedynie sie zgodzi i nie chca zadnych modyfikacji. Sami na siebie szykuja stryczek przepoteznej recesji Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 15.02.19, 10:29 May miałaby dużo do powiedzenia tylko jak widać to, czego chce May kompletnie rozmija się z tym, czego chce Parlament (który sam nie wie czego chce jak widać z kolejnych głosowań i poprawek). Poza tym założenia umowy o wyjściu są proste: - okres przejściowy do końca 2020 (UK członkiem EEA, unii celnej i jednolitego rynku) - kontynuacja wpłat do budżetu UE do końca okresu przejściowego (co akurat łączy się z nowym okresem finansowania) - backstop - rozwiązanie problemu tzw. Szkół Europejskich w UK Umowa reguluje też mnóstwo drobniejszych problemów związanych z dokumentami przy przekraczaniu granicy (m.in wprost jest tam wymieniana kwestia dyskutowana w innym wątku, czyli ważność dowodów osobistych) ale reguluje też prawa Brytyjczyków przebywających w innych państwach członkowskich. Generalnie opisywana z hukiem objętość umowy jest przesadzona (tj. umowa ma prawie 600 stron ale często jest tak, że na jednej stronie jest jednoakapitowy artykuł; przy odpowiedniej redakcji tekstu umowa pewnie skurczyłaby się conajmniej o połowę...). UE usiłowała zagwarantować zarówno poduszkę obywatelom UE mającym związki z UK (czy to osobiste czy zawodowe) ale równocześnie zagwarantować taką poduszkę obywatelom UK przebywającym w państwach członkowskich UE (chociażby brytyjskim emerytom w Hiszpanii). Natomiast prawdziwy huk nastąpi, jak 29 marca UK przestanie być członkiem UE ze skutkiem natychmiastowym. Wtedy mnóstwo ludzi - w tym także MP - się mocno zdziwi... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 15.02.19, 12:14 > May miałaby dużo do powiedzenia tylko jak widać to, czego chce May kompletnie rozmija się z tym, czego chce Parlament May niestety ma bardzo ograniczone pole do dzialania, tak samo brytyjski parlament. EU narzuca tylko jedna opcje I nie ma szansy na inna jak EU twierdzi > Poza tym założenia umowy o wyjściu są proste Nie sa. Problem Backstopu w ogole nie jest prosty, a juz nie wspomne ze narzucony May deal przez EU nie pozwala UK handlowac z nikim innym niz z EU plus placic za ta mozliwosc musza wielki haracz. A EFTA nie cce w ogole slyszec o tym by UK dolaczylo tam >...). UE usiłowała zagwarantować zarówno poduszkę obywatelom UE mającym związki z UK (czy to osobiste czy zawodowe) Obecnosc obywateli EU w UK od miesiecy jest zagwarantowana bo rzad wydal oswiadczenie w tej sprawie. Nazywa sie to EU Settlement Scheme. Tu szczegoly masz na temat co bedzie z EU citizens gdy nie bedzie deal czyli Hard Brexit www.gov.uk/government/publications/policy-paper-on-citizens-rights-in-the-event-of-a-no-deal-brexit Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 15.02.19, 09:55 >Nadal wydaje mi sie, ze raczej bedzie extension I 29 Marca nic sie (jeszcze) nie stanie- Chyba nie bardzo wiesz w jakich sprawach wczoraj glosowali, A glosowali m. in o tzw SNP's amendment i niestety to failed. A chodzilo o przedluzenie o 3 miesiace daty wyjscia z UE. Wiec nie ma zadnego extension. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 15.02.19, 09:58 An SNP amendment, backed by the Liberal Democrats and calling for Britain's departure from the EU on 29 March to be delayed by three months, was defeated by 93 votes to 315 after most Labour MPs abstained. Anna Soubry withdrew an amendment calling on the government to publish the latest cabinet briefing on the economic impact of a no-deal Brexit after ministers agreed to meet her and publish relevant documents. Ms Soubry said she would table it again on 27 February if ministers did not keep to their promise. www.bbc.co.uk/news/uk-politics-47245992 Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:26 Wiekszosc uwaza, ze obecnie proponowany deal jest zly (w duzej mierze z racji irlandzkiego Backtopu - ale nie tylko). Glosowanie bylo, duuza wiekszosc byla przeciw. No wlasnie, bardzo istotne jest to ze nie tylko ten nieszczesny Backstop jest problemem. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 29.01.19, 15:49 >Wiekszosc uwaza, ze obecnie proponowany deal jest zly (w duzej mierze z racji irlandzkiego Backtopu - ale nie tylko). >Glosowanie bylo, duuza wiekszosc byla przeciw. >No wlasnie, bardzo istotne jest to ze nie tylko ten nieszczesny Backstop jest problemem. I na bazie tego co mowilismy te kilka dni temu - powinnismy zobaczyc juz wkrotce, jakie jest poparcie na wersje "co by bylo gdyby" nie bylo backstopu. Poniewaz nie tylko o ten Backstop chodzi, jak pisalem (pisalismy) - obstawiam, ze nadal wiekszosc bedzie przeciw. To nie bedzie jednak az tak sromotna porazka o az 230 glosow jak poczas meaninful vote nr 1 z polowy stycznia, ale nadal bedzie to porazka. Pewnie cos w okolicy 50-100 poslow. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:23 Nie wierzę, że dojdzie do Brexitu, ale ja już nieraz się myliłem w swoich ocenach Odpowiedz Link Zgłoś
lianis Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:29 Ja nie wierzylam ze wogole przeglosuja “leave” w referendum Teraz mnie nic nie zdziwi Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Twardy Brexit 25.01.19, 14:44 lianis napisała: > Ja nie wierzylam ze wogole przeglosuja “leave” w referendum Brits dopracowali sie classic ilustracji zydowskiego (chyba zydowskiego ) powiedzonka "be careful what you wish for, it might just come true". It did come true ... no i teraz sie bujaja z konsekwencjami spelnionych marzen Life. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 25.01.19, 16:51 Mysle ze oddala date wyjscia o pare miesiecy do czasu kolejnego glosowania w parlamencie. Uwazam Brexit za zly pomysl. Uwazam jednak ze tylko przez krotki okres moze byc okres chaosu niekorzystnego dla gospodarki. Wstepne umowy handlowe z wieloma krajami z ktorymi UK nie moglo handlowac na wolnych prawach juz ustalone. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Twardy Brexit 25.01.19, 19:36 Zauważ, ze te wszystkie inne kraje są w cholerę daleko... I też maja umowy z UE albo niedługo będą miały, Uk pozycja negocjacyjna będzie "musimy na szybko miec jakieś umowy na gwałt!!!" tak jasne .. te umowy na pewno będą korzystniejsze od tych z UE... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 25.01.19, 19:50 Nie jestem Jackowski jasnowidz i nie wiem co bedzie. Jedno wiem, ze brak umowy z UK to tez cios w gospodarke UE gorszy niz wyciaganie za uszy duO mniejszej gospodarczo Grecji Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 25.01.19, 19:13 A gdzis tam, Teresa nawet zlikwidowala oplate za rejestracje immigrantow. A my, zmywaki w duzej mierze przez te lata stalismy sie obywatelami i rezydentami. Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 25.01.19, 20:25 katja.katja napisała: > Znaczy się jak? Zmywaki wrócą? > Lepiej znajdz robote zanim zajma miejsca pracy 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Twardy Brexit 25.01.19, 22:11 A co boisz się, że z pozycji klozetowej nigdy na ten zmywak nie awansujesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
zona_glusia Re: Twardy Brexit 25.01.19, 17:18 Czy twardy Brexit może wznowić konflikt w Irlandii Północnej? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 25.01.19, 19:13 Moze..juz wysadzili jakis samochod w Londonerry Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 29.01.19, 21:27 HEh. Po glosowaniu. No hard brexit deal - zabroniony przez parlament. Tylko ze to nie ma prawnego umocowania... Sie dzieje.. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 12.03.19, 22:28 May pisze historię. Tym razem kolejny "meaningful vote" przerżnęła 242-391 (co oznacza, że z jej własnej partii głosowało przeciwko 75 posłów). Jutro głosowanie za wyjściem "no-deal"...A pojutrze za przedłużeniem okresu negocjacji... Niech oni w końcu idą w cholerę... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 14.03.19, 11:34 >przerżnęła 242-391 no i dobrze bo ten deal dyktowany jej przez EU do d... jest. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Twardy Brexit 14.03.19, 11:40 A jaki ma być? Angole nie chcą granicy z Irlandią, nie chcą też być uni celnej. To czego chcą? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 14.03.19, 12:06 a masz jakas sensowna propozycje do rozwiazania problemu pn Irlandii poza pozostaniem w EU? Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo2.0 Re: Twardy Brexit 14.03.19, 12:41 Rozwiązania są 3: 1 - granica celna 2 - unia celna 3 - dzika granica, bez kontroli. W takim przypadku traci Irlandia bo jeśli jej cła będą wyższe to przemyt ją zabije. Ja już nie chcę tylko brexitu. Chcę embarga dla Angoli. Badera pod którą wpływa do portów UK statek powinna zostać obłożona zakazem wpłynięcia do portów Europy. Ciekawe ile angole wytrzymają. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 14.03.19, 13:12 1-2 spowodowaloby odzycie IRA I poglebienie sie rozwarstwienia miedzy Irlandia Pn a reszta UK. Nikt tego nie chce W Parlamencie sa Unionisci i w zyciu by sie na to nie zgodzili. Ostatnio wynegocjowali jakas tam posrednia opcje jako czesc May deal ale jako ze nie przeszedl... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Twardy Brexit 14.03.19, 13:11 princesswhitewolf napisała: > a masz jakas sensowna propozycje do rozwiazania problemu pn Irlandii poza pozo > staniem w EU? Uświadomić sobie, że to właśnie UE 'problem' rozwiązała a wyjście obudzi demony przyszłości. Taka będzie cena - nie można mieć ciastka i zjeść ciastka. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 14.03.19, 13:16 Sprowadzasz to do czarnobialego rozwiazania a wcale tak nie jest. Przypominam ze nie cala zachodnia i polnocna Europa jest w UE a pozostaje w kontaktach handlowych. Szwajcaria tez opowiedziala sie za nie byciu w UE. W Norwegii tez bylo na nie. Sa duzo lepsze rozwiazania niz proponowany przez EU Teresie. Wystarczy popatrzec na Norwegie albo bliateral treaties Szwajcarskie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Twardy Brexit 14.03.19, 15:38 princesswhitewolf napisała: > Sa duzo lepsze rozwiazania niz proponowany przez EU Teresie. Wystarczy popatrz > ec na Norwegie albo bliateral treaties Szwajcarskie. > Co ty bredzisz? Przecież UK takie formy umowy ODRZUCIŁA. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 14.03.19, 16:01 sama bredzisz. Wypracowany przez May deal odrzuca opcje norweska, ale ewidentnie nie rozumiesz aktualnej dynamiki polityki w UK , i istotnego faktu, temat nie jest zamkniety a wrecz prawdopodobnie otwarty sadzac po wczorajszym glsoowaniu. Jesli May deal w przyszlym tygodniu po raz trzeci zostanie odrzucony a data wyjscia przedluzona, to na stol wracaja znow wszystkie modele do rozwazenia, a akurat norweski model jest jedna z propozycji chwilowych na 3 lata w przypadku nie osiagniecia porozumienia z EU. A model "Norway for Now" ( tak to sie nazywa, wygoogluj) jako trzyletni zanim inny deal bedzie wypracowany jest popierany przez wielu MPs np Nick Boles Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Twardy Brexit 14.03.19, 16:22 princesswhitewolf napisała: > Wypracowany przez May deal odrzuca opcje norweska, ale ewidentnie nie rozumies > z aktualnej dynamiki polityki w UK , i istotnego faktu, temat nie jest zamkni > ety a wrecz prawdopodobnie otwarty sadzac po wczorajszym glsoowaniu. Aktualnej dynamiki polityki w UK NIKT nie rozumie, jak widać po wczorajszych komentarzach członków europejskiegoo parlamentu zwłszcza tych, którzy pracowali przy umowie z May i wypracowali gruby dokument. Brytyjski rząd miał wiele czasu na to, by zdecydować się na inny wariant umowy, taki na przykład jak umowy ze Szwajcarią, czy Norwegią, ale tym Brytyjczycy nie byli zaniteresowani. I to czy teraz mamy sytuację otwartą, czy zamkniętą na cokolwiek jest tylko śmiechem na sali, bo to nie Unia zawracała doopę, że chce rozwodu w końcu marca i tyle czasu nie potrafiła zdecydować się, czego konkretnie chce. Wybacz, ale UK nie jest pępkiem świata i jeżeli myślisz, że reszta Europy będzie w nieskończoność znosić te boleści tego poronionego rozwodu, to się mylisz. O tym, czy Brytyjczycy dostaną więcej czasu decyduje Unia i jeżeli dostanie, co jest prawdopodobne, choć wcale nie pewne, patrząc np na reakcję Francji, to na mocno ograniczonych warunkach, które muszą dokładnie określać, co w tym czasie ma się stać. A tego jak na razie nawet sami Brytyjczycy nie wiedzą. Jeżli myślisz, że przedłużenie oznacza przyzwolenie na kolejne miesiące i lata jałowej dyskusji, to najwyraźniej nie rozumiesz aktualnej polityki kontynentalnej Europy. I najwyraźniej nie dostrzegasz też zniecierpliwienia Irlandczyków, Szkotów, oraz wszystkich tych w UK, którzy żyją z handlu z Europą i chcą mieć w końcu pewność. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 14.03.19, 16:37 a co mnie obchodzi co ty uwazasz na temat UK? Bredzisz cos tak jakbym byla zwolleniczka Brexitu. Chochola sobie stworzylas i do niego gadasz. Gadaj dalej, ja sie wylaczam z rozmowy z toba bo to jakis belkot od rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Twardy Brexit 14.03.19, 16:51 princesswhitewolf napisała: > a co mnie obchodzi co ty uwazasz na temat UK? Bredzisz cos tak jakbym byla zwo > lleniczka Brexitu. Nie obchodzi mnie czego ty jesteś zwolenniczką. Mierzi mnie tylko, że kompletnie nie rozumiesz sytuacji i gadając jak zakłamane brytyjskie bulwarówki, czarnego Piotrusia chcesz wsunąć Unii. Powtarzasz te same bzdurne argumenty, którymi patałachy z brytyjskiego parlamentu chciały szantażować Unię, czyli jak nie rozłożycie przed nami nóg, to będzie, łał, wielka recesja. A okazało się, że szczury opuszczają już wyspę i nikogo ten wasz brytyjski bełkot nie interesuje. Brexitu sobie nie życzę, ale mam nadzieję, że Brytyjczycy podkulą ogon i wrócą do Unii, ale wtedy nie będzie już ekstra kiełbasy, a szkody wyrządzone przez to, że wiele firm zdążyło już opuścić UK, wam zostaną i dadzą po doopsku. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Twardy Brexit 14.03.19, 13:02 princesswhitewolf napisała: > no i dobrze bo ten deal dyktowany jej przez EU do d... jest. Ale innego nie będzie i nigdy na inny nie było szans. I to jest wiadome już bardzo, bardzo długo. Ile czasu, energii i pieniędzy podatników obie strony poświęciły na opracowanie tej umowy? Brytyczycy nie wiedzą czego chcą, choć może wiedzą -zjeść ciastko i mieć ciastko. Umowy na podobieństwo tych jak ma z Unią Szwajcaria i Norwegia zostały przez UK odrzucone, wypracowana przez rząd May umowa odrzucona. Jedyne co to jest do d....to jest brytyjski parlament, w którym toczą się walki o władzę. A planowany szanatażyk May twardym brexitem nie wyszedł jak widać. Nie zadziałał ani na Unię, ani nawet na członków brytyjskiego parlamentu. A głupi lud na ulicy kupi nawet takie bzdety, że to znow Unia jest winna, bo coś komuś "narzuciła". Pewnie Brexit też wam narzuciła. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Twardy Brexit 14.03.19, 13:09 princesswhitewolf napisała: > no i dobrze bo ten deal dyktowany jej przez EU do d... jest. A na co liczyliście?!?! Rozwód to rozwód. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 14.03.19, 13:17 >A na co liczyliście my? przeciez ja nie glosowalam za wyjsciem lol Jeszcze nie oszalalam. W moim Borough 88% ludzi bylo za pozostaniem a wiekszosc mieszkancow to white Brits. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 14.03.19, 13:25 problem z glosowaniem na Brexit byl taki jak z ostatnimi wyborami w PL gdzie PIS wygral tzn do Urn poszly babcie, a mlodym sie nie chcialo. Starzy uwalili przyszlosc mlodym ludziem. Powtorka z referendum by juz tak nie wygladala Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 13.03.19, 22:38 Burdelu ciąg dalszy. 4 głosami przegłosowano poprawkę mówiącą o odrzuceniu brexitu bez umowy, co skłoniło Torysów do zmuszenia własnych członków do głosowania przeciwko partyjnemu wnioskowi...Wynik głosowania 321-278; jeden minister zagłosował wbrew instrukcjom i złożył dymisję; 13 (!) wstrzymało się od głosu. Jutro głosowanie nad odroczeniem zastosowania art 50... Niech oni już spadają z tej Unii.... Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 13.03.19, 22:45 Tylko ze polowa Brytyjczykow spadac nie chce. I mamy co mamy Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 13.03.19, 22:51 Rynek (czyli Ci co stawiaja kase na to co sie wydarzy) ocenia, ze szanse ze UK or tak wyjdzie z Ue z hukiem zmalaly. Funt w gore dosc mocno. Oczywiscie I tak kilometry od poziomow, ktore mial przed referendum - ale chodzi o porownanie do tego co bylo w ostatnim roku-poltora www.cnbc.com/2019/03/13/british-pound-surges-nearly-2percent-vs-us-dollar-after-uk-lawmakers-vote-to-reject-a-no-deal-brexit.html Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 14.03.19, 11:35 jesli juz to zaswiecilo male swiatelko nadziei dzieki bogu. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 14.03.19, 11:38 To światełko to pociąg. Hubnerowa dzisiaj to celnie podsumowała: mam wrażenie, że w Wielkiej Brytanii nie ma jakiejś ukrytej strategii, jest za to cały czas brak zrozumienia tego, co oznacza brexit bez umowy i jakie są jego konsekwencje. Theresa May cały czas usiłuje postawić posłów w sytuacji bez wyjścia: albo przyjmą jej deal, jej umowę, albo nie będzie żadnego opóźnienia brexitu. Tak, by mieli dosłownie trzy dni do 29 marca. Wydaje mi się, że to jest jej strategia, jeśli w ogóle jakaś jest. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 14.03.19, 12:06 nie no jest przeciez strategia bo sa te plany: Plan A , Plan B itd. Hubnerowa cos do konca chyba nie rozumie co sie dzieje Czyli to nie jest tak ze rzad nic nie planowal i idzie na fale. Strategia dokladnie polega na last minute psychological pressure on MPs. I nie jest to zadna nowosc w polityce. Trump tez wygral na zasadzie "ujawnienia" jaka to Clinton zla na ostatnia chwile przed wyborami. A to ze Clinton FBI oczyscilo bo to byl stek bzdetow juz nie pomoze bo wygral Trump. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 13.03.19, 23:01 Nie ma wątpliwości, że Shakespeare był Anglikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Twardy Brexit 14.03.19, 11:18 Niech z bolu ryczy ranny los, Zwierz sam przemierza knieje. Ktos nie spi aby spac mogl ktos, To sa zwyczajne dzieje ... Well, dla kogo “zwyczajne” dla tego zwyczajne, zgadzam sie w zupelnosci, ze dzieki Brexit wiemy for sure iz The Bard Brytyjczykiem byl Jakas korzysc jednak jest, eh ... Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 14.03.19, 13:39 Juz glosowali ze umowa musi byc. Kwestia tylko na co EU pojdzie ale Tusk wywiadzie z KOleda Zaleska ( w Pl w drodze z Ukrainy byl) przebakiwal ze sa opcje przedluzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 14.03.19, 19:24 Burdelu cd cd... Odrzucono (miażdżącą większością 85-344) propozycję drugiego referendum Odrzucono poprawkę mówiącą o wydłużeniu okresu z art 50 maksymalnie do 30 czerwca - 311-314 (to była poprawka do poprawki poniżej) Odrzucono poprawkę przekazującą kontrolę nad procesem brexitu Parlamentowi 312-314 (!) Odrzucono poprawkę zobowiązującą do wydłużenia okresu z art. 50 302-318 Poprawki odrzucającej możliwość głosowania po raz trzeci umowy May...w ogóle nie poddano pod głosowanie... Cały wniosek - wydłużenie okresu z art. 50 - 412 - 202 Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 14.03.19, 19:30 I jak add-on Mamy wieczór 14 marca. Rada Europejska odbywa się 21-22 marca. To nie pozostawia zbyt wiele czasu na złożenie wniosku o przedłużenie ani na dyskusje w samej UE odnośnie wyrażenia zgody - która musi być jednomyślna. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Twardy Brexit 14.03.19, 19:42 Prawdopodbnie w poniedziałek odbędzie się jeszcze raz, czyli po raz trzeci, głosowanie na temat dealu May. Dzisiejszym głosowaniem bowiem May odniosła małe zwycięstwo, nie odebrano jej kontroli nad procesem Brexitu, choć nie wiadomo na jak długo. Wszelkie alternatywne propozycje parlamentu zostały bowiem odrzucone. Dopiero potem będzie wniosek o przedłużenie. Unia jest na to przygotowana, nikt już tak naprawdę nie liczy się z tym, że UK wyjdzie w końcu marca z Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 15.03.19, 11:32 Profes na pewno rozmaie scenariusze juz przygotowali bo o przedluzeniu juz Donek mowil podczas ostatniego pobytu w Polsce w wywiadzie z Kolenda Zaleska Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 15.03.19, 11:32 a wczoraj taki Tweet twitter.com/eucopresident/status/1106115929539334144 Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 15.03.19, 13:06 Oczywiście, że przygotowali. Tylko wszystkie te scenariusze nie zakładają tego, że któryś szef rządu może mieć zwyczajnie dosyć i powiedzieć "won". I mimo całej sympatii do DT jako przewodniczącego Rady to jednak głosuje Rada, czyli 27 państw członkowskich a nie on sam. UE dosyć ostro szykuje się od początku roku do bezumownego Brexitu - co nabrało zdecydowanego tempa po sławetnej porażce May w pierwszym głosowaniu nad umową kiedy jasne się stało, że nie ma co czekać aż Brytyjczycy dojdą do ładu sami ze sobą. A na obecnym stanie zawieszenia i przedłużania tego zawieszenia traci głównie UK; nieważne w jaki sposób, ale niech oni już z tej Unii wyjdą, to będzie można myśleć, co dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Twardy Brexit 15.03.19, 13:09 profes79 napisał: > Oczywiście, że przygotowali. Tylko wszystkie te scenariusze nie zakładają tego, > że któryś szef rządu może mieć zwyczajnie dosyć i powiedzieć "won". Moim zdaniem jedno przedłużenie im dadzą - tylko co to zmieni? Umowy nie chcą, zmian nie będzie, drugiego przedłużenia też. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Twardy Brexit 15.03.19, 13:09 araceli napisała: > drugiego przedłużenia też. drugiego referendum miało być Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 15.03.19, 14:45 >Moim zdaniem jedno przedłużenie im dadzą - tylko co to zmieni? Umowy nie chcą, zmian nie będzie, drugiego przedłużenia też. A zmieni. To wszystko gra polityczna May 21 polozy na stole 3ci raz swoj deal. Zalezy jej na tym bo wczoraj MP ustalili ze jesli deal May przejdzie to tylko krotkie wydluzenie okresu przejsciowego bedzie w samym 2019. Jesli nie zgodza sie na May deal ( co jest bardzo prawdopodobne) to przedluzenie bedzie do 2021 aby wypracowac kolejny deal I aby potencjalnie byl czas na kolejne referendum jesli sie nie dogadaja. Tu masz szczegoly www.youtube.com/watch?v=KKMueoYCtW0 od 9:20 minuty Wydluzenie to wielka szansa na drugie referendum. Posluchaj od 9:20 minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Twardy Brexit 28.03.19, 09:59 esli nie zgodza sie na May deal ( co jest bardzo prawdopodobne) to przedluzenie bedzie do 2021 aby wypracowac kolejny deal bedzie albo nie bedzie , musza sie na to zgodzic wszystkie kraje eu a wszystkim juz sie to zaczyna powoli nudzic rownie dobrzem moze byc kop w dupe 12 kwietnia Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 28.03.19, 10:09 rzecz w tym ze jednak nie bardzo sie to oplaca komukolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
bigzaganiacz Re: Twardy Brexit 28.03.19, 10:47 niepewnosc nie oplaca sie bardziej , eu sobie poradzi , a brytole beda wtedy sobie mogli robic tritis z wyspami owczywi wanuatu i zimbabwe do woli i tez beda szczesliwi Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Twardy Brexit 15.03.19, 13:26 Brytyjczycy mogą jeszcze pozytwnie przegłosować deal May, wtedy przedłużenie będzie niejako z automatu, by był czas na przygotowanie odpowiednich ustaw prawnych. W razie kolejnego odrzucenia umowy wypracowanej przez Unię i rząd May, przedłużenie może być bardzo trudne, bo Donek Donkiem, ale to nie on o tym decyduje. Niemcy nie rzucali do tej pory Brytyjczykom kłód po nogi, więc będą prawdopodobnie głosować pro i będą starać się przekonać innych. Francuzi mniej tracą na twardym Brexicie, wyraźnie wyrażają jednak irytację sytuacją a i stosunki Niemcy-Francja nie są obecnie aż tak różowe, by po przyjacielsku ciągnąć po jednej linii, więc Francuzi mogą tę farsę zakończyć. Lepszy bowiem koniec z dramatem, niż dramat bez końca. Farsą byłoby bowiem gdyby UK wystawiło swoich reprezentatów do europejskich wyborów parlamentarnych, kórzy mogliby dalej tam ujadać na złą Unię hamującą świetlane plany wielkiego British Empire. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 15.03.19, 16:23 snakelilith napisała: . Farsą byłoby bowiem gdyby UK wystawiło swoich reprezentató > w do europejskich wyborów parlamentarnych, kórzy mogliby dalej tam ujadać na zł > ą Unię hamującą świetlane plany wielkiego British Empire. I to wlasnie mnie najbardziej martwi w tej opcji (przedluzenia dlugiego okresu negocjacyjnego). Wtedy potrzebne by byly (na szybko) wybory w Uk do parlamentu europejskiego. A jezeli do nich dojdzie, to oznacza ze przedluzenie jest duze (minimum rok, pewnie dwa). No albo ze UK revoked article 50 - co tez moze -raczej teoretycznie zrobic- po czym trigger artykul 50 znow. Czyli ze 2 lata od nowa tykaja. Tylko co to oznacza? Zamieszanie. Miejsca w europejskim parlamencie juz wlasciwie zostaly rozdzielone na inne kraje- trzeba sie bedzie z tego wycofac. I ok, cofnie sie to - ale irytacja europejskich krajow moZe byc uprawniona. Ale to jeszcze nic. Duzo czesc polowy Brytyjczykow (Brexiterow) w wyborach ostro sie wkurzy, naprawde ostro- na to ze ich “werdykt “ wciaz nie jest zrealizowany. I-bardzo duzy odsetek z nich zaglosuje na partie antyunijne . To przedstawiciele Brexiterow opanuja Euro parlament . Niefajnie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Twardy Brexit 15.03.19, 18:27 no_easy_way_out napisał: > Zamieszanie. Miejsca w europejskim parlamencie juz wlasciwie zostaly rozdzielon > e na inne kraje- trzeba sie bedzie z tego wycofac. I ok, cofnie sie to - ale ir > ytacja europejskich krajow moZe byc uprawniona. To będzie więc unijny dylemat, zgodzić się na przedłużenie poza okres do europejskich wyborów i zapobiec tym ekonomicznym konsekwencjom twardego brexitu, ale zaryzykować daleko większe szkody polityczne dla wspólnoty europejskiej. Jestem pewna, że tak łatwo, jak wyobrażają sobie to teraz Brytyjczycy z ich "politycznymi gierkami" wcale nie będzie. Spekulujący też na drugie referendum mogą się przeliczyć, bo nie ma żadnej gwarancji na to, że wynik tego referendum byłby innych od poprzedniego. Czyli stracony czas i chaosu ciąg dalszy. A dziś niemiecka telewizja podawała, że wiele firm zabezpieczonych na wypadek twardego brexitu poniesie w wyniku przesunięcia terminu finansowe szkody i zniecierpliwienie przez to rośnie. Dla gospodarki niepewność może być bowiem większym problemem od raz podjętej decyzji, więc zamiast drugiego referendum możemy mieć za klka miesięcy jednak hard brexit. Bo w to, że Unia zgodzi się na jakiś nowy, korzystniejszy dla UK deal, to wierzą tylko czytelnicy brytyjskich bulwarówek. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 02.07.19, 21:55 No i przedluzenie jest. Wybory byly. Miejsca parlamentarne jednak nie zostaly rozdzielone, tylko wrocily do przedstawicieli UK. Krzykacze, bydlorobiacze dostali wiecej glosow niz poprzednio do parlamentu sie dostali i pokazuja tylki podczas hymnu. Na szczescie choc jest ich duzo, to nie jest tak, ze az "opanowali" europarlament jak sie obawialem. Znaczy sie rzucaja sie w oczy i pewnie beda jeszcze nie raz - ale LibDemi tez dostali duzo glosow, wiec "kontra" Brexitowcow i prounijni tez powinni byc w parlamencie widoczni. Chociaz duzo latwiej skupic uwage mediow szokujac i robiac na zmiane bydlo i wioche, niz zachowujac sie tradycyjnie i po prostu przyzwoicie, co kamer nie przyciaga. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 15.03.19, 13:27 >ylko wszystkie te scenariusze nie zakładają tego, że któryś szef rządu może mieć zwyczajnie dosyć i powiedzieć "won". tez zakladaja i jest to pod scenariuszem: twardy Brexit Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Twardy Brexit 14.03.19, 23:47 I to wszystko przez jednego dupka, który się przeliczył, Camerona. Ciekawe jak mu się teraz sypia ... Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 28.03.19, 06:34 Wczoraj dowiedzieliśmy się, że MP nie chcą następujących rzeczy: - bezumownego Brexitu 160/400 - wspólnego rynku 2.0 z UE (w ramach EOG) 188/283 - EFTA/EEA ale bez unii celnej (zakłada zastąpienie backstopu) 65/377 - za przeproszeniem niech niektórzy przestaną p.rzyć o "norweskim" rozwiązaniu bo Brytyjczycy dosyć dobitnie tu pokazali co o nim sądzą - unii celnej 264/272 - tu było o włos. Co ciekawe, głosowali tylko Torysi z DUP i Laburzyści oraz niezależni - całą reszta wstrzymałą się od głosu - brexitu Laburzystów (miękkiego, z unią celną) 237/307 - odwołania Brexitu 184/293 - drugiego referendum "potwierdzającego 268/295 - kompromisu Malthouse'a - przez dwa lata po twardym Brexicie UK nadal zachowuje prawa i obowiązki członka (w tym płącenie skłądek) negocjując nowy ukłąd. 139/422 To ciekawe co teraz Poza oczywiście obietnicą May, że jak poprą jej deal to ona się poda do dymisji... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Twardy Brexit 28.03.19, 07:22 A coś w ogóle chcą? Miałam wczoraj lekcję wieczorem i nie załapałam się na głosowania - kiedy następny akt dramatu? Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 28.03.19, 07:24 Zdaje się że po weekendzie ma dojść do kolejnej próby głosowania umowy May...chyba już w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 28.03.19, 07:44 -Czego chcecie? -Brexitu -Kiedy? -Nie To ze wczorajszych komentarzy. Inny: -Czego chce UK? -Żeby pozostałe 27 państw wyszło z Unii to wtedy oni zostaną Odpowiedz Link Zgłoś
saskia44 Re: Twardy Brexit 28.03.19, 08:50 asia_i_p napisała: > A coś w ogóle chcą? Wyniki referendum z 2016 to 51% (prawie 52) do 48% za Brexit wiec roznica to niecale 4% a parlament reprezentuje spoleczenstwo wiec trudno sie dziwic temu co sie dzieje teraz. Brexit ma byc delivered ze wzgledu na pryncypia demokracji tyle ze ten system jest tak samo niedoskonaly jak kazdy inny daje jedynie zwyklym ludziom zludne poczucie mozliwosci decydzyjnych. Deal May jest najlepsza opcja co udowodnilo wczorajsze gkosowanie bo laczy w jakims tam sposob te 52% i 48%. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 28.03.19, 10:12 moim zdaniem to Brexit powinien byc odlozony. Nowe wybory i jak normalniejsi zostana wybrani to wtedy glosowac. Aktualnie dominuje w Parlamencie konserwa Torysow i sa zenujacy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 28.03.19, 10:11 to jest tzw indicative voting wiec jeszcze nie wiazace. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Twardy Brexit 28.03.19, 20:28 Trzecie głosowanie jutro - ogłosili godzinę temu. Ale podobno będą głosować tylko część dealu. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Twardy Brexit 29.03.19, 13:26 Słucham sobie debaty. Właśnie jeden MP porównał deal May do martwej papugi ze skeczu Monty Pythona. Ale poziom dyskusji mają niesamowity, słucham i oderwać się nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 29.03.19, 13:34 Przede wszystkim mówią (na ogół) świetnym angielskim; sam sobie czasami w pracy odpalam nasłuch debaty; koleżanki już się przyzwyczaiły. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 29.03.19, 13:52 wiekszosc polskich poslow tez mowi dobrze po polsku wiec nie powiedzialabym aby to bylo wielkie osiagniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Twardy Brexit 29.03.19, 14:20 Nie aż tak jednak. Właśnie pani MP rzuciła sobie luzem takie zdanie "It is nothing but deceit, duplicity and deception from the goverment in desperation" - aliteracja jak ta lala, rytm zdania jak dzwon. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 29.03.19, 14:54 U nas też tacy złotouści się trafiają. Tylko styl na ogół słabszy (i to po obu stronach parlamentarnej debaty, żeby nie było, że jedną partię deprecjonuję). @princess Mówią czysto i wyraźnie, czasami tylko zgrzyta się zębami słysząc szkocki lub irlandzki akcent. Natomiast jest to fajne z punktu osłuchania się z językiem. Natomiast oprócz tego, że mówią czysto i wyraźnie to czasami używają zwrotów i konstrukcji gramatycznych, których trudno szukać w podręcznikach. Angielski jest pod tym względem bardzo wdzięcznym językiem. Przytoczony przez Asię zwrot to niemalże jak "we cannot dedicate, we cannot consecrate, we cannot hallow this ground". Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 29.03.19, 15:43 No i po kolejnym głosowaniu nad umową ale tym razem bez deklaracji politycznej. 286-344 The no's have it, the no's have it Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 30.03.19, 10:06 BBC podaje, że May nie rezygnuje i przymierza się do poddania umowy pod głosowanie po raz czwarty... www.bbc.com/news/uk-politics-47756122 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 31.03.19, 23:49 mam nadzieje ze dojdzie do kolejnych wyborow albo ja zamkna w tutejszych Tworkach Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 01.04.19, 23:14 Kolejny indicative vote (kolejność przeciw to za): Unia celna 276 to 273 "wariant norweski" 282 to 261 referendum zatwierdzające jakikolwiek układ przyjęty przez Parlament 292 to 280 sprzeciw wobec "no deal" łącznie z wycofaniem art. 50 jeżeli UE nie zgodzi się na wydłużenie okresu negocjacji 292 to 191 Przy ostatnim przypadku zwraca uwagę wysoka liczba wstrzymujących się - prawie setka. Corbyn nawołuje do trzeciej rundy głosowań kierunkowych - tylko czy UE starczy cierpliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Twardy Brexit 02.04.19, 00:00 Fajne, chociaż mem z Simon's catem wciąż pozostaje moim ulubionym. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 02.04.19, 00:05 W ogóle Brexit z kotem (a różne były) rządzi. Chociaz dzisiaj przypomniaj mi się bunt dwulatka mojego dziecka: - Jasiu czy... -NIE -Ale..... -NIE - To co byś.. -NIE Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Twardy Brexit 02.04.19, 06:11 Mój tak miał, kiedy się nauczył mówić nie, a trochę mu to zajęło. Przez kilka tygodni odpowiadał NIE, nawet jeśli coś chciał. Ja pytałam "Chcesz kaszkę?" Na co on odpowiadał. "Nie. Daj kaszkę, mamo". A tak na poważnie - co teraz? Przecież nie wylecą 12 kwietnia na twardo, nie wierzę w to. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 02.04.19, 08:12 Nie mam pojęcia i zmęczyłam się zastanawianiem. Martwi mnie szerszy kontekst - na ile demokracja jest w stanie poradzić sobie z celową totalną dezinformacją. Wszyscy wiedzą co się stało. Czy będziemy spokojnie patrzeć na to co się dzieje? A może jednak demokracja ma narzędzia? Moim zdaniem ma - nowe referendum (nie, nie chodzi o powtarzanie do uzyskania oczekiwanego skutku). Nowe referendum przy ogromie nowych informacji, które społeczeństwo otrzymało. Nowe referendum w zmienionych warunkach kiedy media społecznościowe biorą większą odpowiedzialność za treści na swoich portalach. Nowe referendum ze zmodyfikowanymi pytaniami (np pytanie o brexit podzielone na dwa pytania: o "no-deal" i deal wypracowany w tej chwili, czyli w sumie 3 pytania zamiast dwóch). To lekcja dla nas wszytskich i fajnie by było gdyby w końcu UK pokazało, że co prawda śmiechu i dramy dużo, ale koniec konców da się uratować demokrację. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Twardy Brexit 02.04.19, 11:19 Bez urazy, ale kampania zawsze polegała na dezinformacji. Różnica jest taka, że żeby dezinformować na skalę masową kiedyś trzeba było mieć po swojej stronie (lub własne) kanały mediowe i siła rzeczy dezinformować mogło tylko kilka stron. Nie na darmo media nazywane były czwartą władzą - tą mającą największy wpływ na wybory. Teraz ta "władza" jest rozproszona i większy wpływ zyskały źródła ekhm nieoficjalne. Co nie zmienia faktu, że proces "demokratyczny" polegający na wyborze na podstawie dostępnych informacji się nie zmienił. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Twardy Brexit 02.04.19, 16:53 maaria33 napisała: > Martwi mnie szerszy kontekst - na ile demokracja jest w stanie poradzić sobie z > celową totalną dezinformacją. Moim zdaniem nie jes w stanie, co dość dobrze ilustruje prezydentura Trumpa - zjawisko oparte o podobne mechanizmy jak Brexit, ale nieporównanie groźniejsze w skutkach. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 02.04.19, 19:01 Jednak od czasów wyboru Trumpa ludzie czegoś się dowiedzieli zmasowanej propagandzie. Świadectwem będą następne wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Twardy Brexit 02.04.19, 19:17 maaria33 napisała: > Jednak od czasów wyboru Trumpa ludzie czegoś się dowiedzieli zmasowanej propag > andzie. Dowiedzieli się ci, którzy chcieli się czegoś dowiedzieć. Ludzie, którzy uwaźają Facebook i Twitter za źródło wiarygodnych informacji, nie dowiedzieli się niczego, a tylko umocnili swój confirmation bias. > Świadectwem będą następne wybory. Mam co do nich jak najbardziej pesymistyczne oczekiwania. W ostatnich wyborach Hillary dostała prawie trzy miliony głosów więcej niż Trump. Nie zdziwiłabym się, gdyby w następnych było odwrotnie albo jeszcze gorzej. Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 02.04.19, 19:22 Podobno media społecznościowe biorą większą odpowiedzialność za treśc na swoich portalach. Facebook już chyba stworzył dwa "war rooms". Ciekawa jestem czy zadziała. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Twardy Brexit 03.04.19, 00:59 maaria33 napisała: > Podobno media społecznościowe biorą większą odpowiedzialność za treśc na swoich > portalach. Facebook już chyba stworzył dwa "war rooms". Ciekawa jestem czy zad > ziała. m.youtube.com/watch?v=E-0If8l_K3Y Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 03.04.19, 07:43 P.S. Jak się ma dzieci to trudno żyć bez pewnej dozy naiwności, bo inaczej po co to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
no_easy_way_out Re: Twardy Brexit 02.04.19, 20:14 >Moim zdaniem nie jes w stanie, co dość dobrze ilustruje prezydentura Trumpa - zjawisko oparte o podobne mechanizmy jak >Brexit, ale nieporównanie groźniejsze w skutkach. Te skutki nieporownywalnie grozniejsze w sensie skali wplywu na wszystko? (ogrom USA vs sredniakowatosc UK) - czy w innym sensie? Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Twardy Brexit 03.04.19, 00:55 no_easy_way_out napisał: > Te skutki nieporownywalnie grozniejsze w sensie skali wplywu na wszystko? (ogro > m USA vs sredniakowatosc UK) - czy w innym sensie? Jedno i drugie. Jak widać na przykładzie szeregu państw, można nie należeć do UE i dawać sobie radę, chociaż zdaję sobie sprawę, że nigdy nie należeć vs. należeć i wycofywać się w kontekście całkowitego bałaganu to dwie różne rzeczy. Sam fakt niepewności jutra bardzo źle odbija się na rynkach, a rząd zajęty kontrolowaniem tego pożaru w burdelu pewnie zaniedbuje inne sprawy. Ale to wszystko moim zdaniem blednie w porównaniu z mocarstwem rządzonym (jeśli w ogóle można tu użyć tego słowa) przez niekompetentnego, narcystycznego błazna o attention span muszki owocowej, nierozumiejącego jak działa prawo i instytucje państwowe, skupionego jedynie na zabezpieczeniu interesów swojej rodziny, wypisywaniu głupawych tweetów i ogólnym robieniu wiochy. Weź pod uwagę, że prezydent jest nie tylko głową państwa, ale także szefem rządu, więc masę stanowisk zostało obsadzonych ludźmi kompletnie skorumpowanymi, otwarcie działającymi na rzecz sparaliżowania resortów, na czele których stoją. I oczywiście fakt, że USA jest mocarstwem z ogromnym potencjałem wpływu na gospodarkę światową, środowisko i (de)stabilizację polityczną świata, jeszcze tylko sprawę pogarsza. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Twardy Brexit 02.04.19, 16:30 asia_i_p napisała: > A tak na poważnie - co teraz? Przecież nie wylecą 12 kwietnia na twardo, nie wi > erzę w to. To jest opcja równie prawdopodobna jak każda inna. W obecnej sytuacji nawet z bardzo wysokimi szansami. I nie można zapominać, że w UK istnieją siły polityczne, którym hard brexit jest na rękę, więc w razie coraz większego chaosu politycznego, co trudno sobie w tej sytuacji wyobrazić, ale może być faktycznie jeszcze gorzej, posuną się do popierania tej opcji. Tych wszystkich "no" nie można bowiem brać na poważnie. Pierwsze "yes" może być decydujące. A do przygotowania nowego referendum potrzeba dużo czasu, to moim zdaniem dziś opcja mniej prawdopodobna od wyjścia "no deal" 12 kwietnia. Ale na razie zaopatruję się w następną porcję pop cornu, jutro następny odcinek tej telenoweli. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 04.04.19, 15:00 A propo toczonej w innym wątku dyskusji (nie chce mi sie teraz szukać; wątków brexitowych jest na tym forum chyba ze cztery): W dniu dzisiejszym PE przegłosował trzymiesięczny okres bezwizowy dla obywateli UK podróżujących po UE (90 dni w ciągu każdych 180 dni) pod warunkiem, że UK udzieli takich samych praw obywatelom UE. Jeszcze musi to przyjąć Rada. Ktoś sie tam ze mną wykłócał jak podnosiłem wątpliwość co do potencjalnej konieczności posiadania wiz w razie podróży do UK w razie bezumownego Brexitu... Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 04.04.19, 15:36 Ja się wykłócałam I będę dalej. Teoretycznie niczym się już nie zdziwię w związku z Brexitem, ale jednak wizami bym bardzo się zdziwiła. To, że to wszystko musi być przyklepane prawnie to wiadomo. To, że na razie tymczasowo – też nie dziwi w kontekście tego czy nie wiadomo czy, kiedy i jak UK opuszcza UE. Ale stawiam Ci wino czy cokolwiek jeżeli wizy będą. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 04.04.19, 15:54 Ja tez się zdziwię ale mimo całej ociężałości machiny UE i jej wszelkich wad to w procesie brexitu jawi się ona przy administracji i parlamencie brytyjskim jako ostoja przewidywalności, sprawności działania i dobrej organizacji...I zwyczajnie obawiam się, że nagle pojawią sie wizy bo ktoś gdzieś w UK nie dopilnuje przyjęcia właściwej legislacji. Ja wiem jakim obciążeniem u nas jest szykowanie się na bezumowny brexit a i tak część problemów zdejmują nam z głosy akty prawne UE które pewne zagadnienia regulują kompleksowo... Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 04.04.19, 16:06 Dla rozweselenia. Rok 3038. Rozpoczynają się obrady parlamentu brytyjskiego. Rozpoczynają się zgodnie z tradycją odrzuceniem propozycji May. Nikt nie pamięta o co chodzi, ale to część "obrządku". Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Twardy Brexit 04.04.19, 16:09 Ja za długo żyję i pamiętam wiele wizowych "rewolucji" , w obie strony, dlatego jestem sceptyczna jeżeli chodzi o wprowadzenie wiz. Nie należy jednak zapominac, że coraz "modniejszy" jest system "pre-clearance", który jest znacznie przyjaźniejszy niż wizy, ale jest. Być może to wprowadzą, ale też szczerze wątpię (ale pewne to są podatki i śmierć) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 05.04.19, 09:40 a dlaczego nie? cos na wzor amerykanskiej ESTA/ Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Twardy Brexit 05.04.19, 09:48 ja pamietam czasy wiz w UK i na wizie studenckiej 4 lata tu bylam od polowy lat 90tych. Polegalo to na pieczatce na granicy. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Twardy Brexit 07.09.19, 11:06 Wrócę do debaty która na tym forum ma szansę zagościć na długo Johnson jako premier przerżnął już dwa ważne głosowania - jedno, w którym przeszła ustawa zmuszająca go do poproszenia o wydłużenie z art. 50 jeżeli nie wynegocjuje z UE satysfakcjonującej umowy i drugie, w którym wnosił o rozwiązanie parlamentu i wcześniejsze wybory. W poniedziałek o ile kojarzę, po przejściu Izby Lordów, ustawa ma trafić ponownie do Izby Gmin celem ostatecznego przyjęcia. Tak naprawdę prąc do władzy wpadł dokładnie w tą samą pułapkę, w której tkwiła May i niewykluczone, że się z niej nie wydostanie. Chyba jedynym sposobem na przecięcie tego węzła gordyjskiego jet po prostu październikowa Rada Europejska i niewyrażenie przez nią zgody na przedłużenie negocjacji z art. 50 Po necie już krążą memy: Rok 2138. Premier Wielkiej Brytanii jak co roku przybywa do Brukseli, żeby prosić UE o wydłużenie negocjacji ws. Brexitu. Nikt nie wie skąd się wziął ten zwyczaj ale przyciąga on co roku wielu turystów Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Twardy Brexit 07.09.19, 11:12 Rok 2138. Premier Wielkiej Brytanii jak co roku przybywa do Brukseli, żeby prosić UE o wydłużenie negocjacji ws. Brexitu. Nikt nie wie skąd się wziął ten zwyczaj ale przyciąga on co roku wielu turystów Lubię! Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Twardy Brexit 07.09.19, 22:01 Czy ktoś wie jeszcze, co znaczyło niegdyś "wyjść po angielsku"? Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Twardy Brexit 07.09.19, 22:26 To podobno błędna kalka językowa z francuskiego Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Twardy Brexit 07.09.19, 20:40 Moim faworytem jest juz forever the Speaker of the House - chwilo trwaj, prawie codziennie go nam pokazuja w akcji - love it! Cheers. ORDER! Odpowiedz Link Zgłoś