bardoszka 26.01.19, 15:26 Niech mi ktoś wytłumaczy zasady wyboru. Maturę zdawałam lat temu... Bardzo dawno temu zdawałam. Czy po matematyczno-fizycznej można dostać się na medycynę? Albo po humanistycznej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
segregatorwpaski Re: Rozszerzenia w liceum 26.01.19, 16:06 Trzeba spr jaka matura (a raczej jej wyniki) są wymagane na danej uczelni, nawet na jednakowych kierunkach w różnych miastach jest różnie. Jak na medycynę w Wawie jest wymagana biologia/chemia podstawa i biologia/chemia rozszerzenie - to musi dzieć zdawać obie podstawy i oba rozszerzenia na maturze, jak we Wrocku tylko podstawa biologia i chemia a rozszerzenie biologia to znaczy, że zdawanie rozszerzonej chemii można sobie odpuścić. Rozszerzenie możesz zdawać nawet go 'nie biorąc' w lo, tyle, ze nie masz przerobionego tego materiału. A to nie troszkę dodatkowego materiału, to bardzo dużo dodatkowego i zupełnie nowy materiał - no to wtedy tylko korki i to intensywne. Podczas nauki w lo można rozszerzenia zmienić w trakcie. Tyle ja wiem, może ktoś coś doda. Odpowiedz Link Zgłoś
kolibeer2 Re: Rozszerzenia w liceum 26.01.19, 17:49 nie ma matury z podstawy chemii/biologii/fizyki - są tylko rozszerzone na wydział lekarski w Warszawie wymagane są: rekrutacja-info.wum.edu.pl/sites/rekrutacja-info.wum.edu.pl/files/rekrutacja2018/zal._9_uchwala_senatu_nr_105_2018.pdf nie wiem jak inne wydziały lekarskie w Polsce- czy tam też jest potrzebna matma/fiza Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Rozszerzenia w liceum 26.01.19, 16:24 Teoretycznie tak, w praktyce wymagałoby to ogromu samodzielnej nauki przez okres liceum, prawdopodobnie z pomocą korepetytorów. Tylko zdolnym uczniom może się to udać. Dodatkowe przedmioty na maturze można wybrać dowolnie, profil klasy nie ogranicza. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Rozszerzenia w liceum 26.01.19, 16:27 Nie wiem, jak teraz, ale 10 lat temu w moim elitarnym liceum nawet uczniowie biol-chemów myślący o medycynie, chodzili na korki przez 2-3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiaapysia Re: Rozszerzenia w liceum 26.01.19, 18:00 W jednym ze znanych mi liceów (pierwsza dziesiątka w kraju) są klasy biol-chem z laboratoriami na uczelni wyższej. Mają tyle zajęć, także dodatkowych od I klasy, że w okolicach kwietnia II klasy mają przerobiony cały materiał licealny z biologii i chemii. Odpowiedz Link Zgłoś
betty_bum Re: Rozszerzenia w liceum 26.01.19, 16:31 Nieważny jest profil, dziecko musi zdać maturę z przedmiotów branych pod uwagę w rekrutacji, tyle teorii. Kończąc chemię i biologię w pierwszej klasie młody matematyk musi sam się nauczyć wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: Rozszerzenia w liceum 26.01.19, 16:43 Można. Profil klasy nie ma nic do rekrutacji. Z tym że jeśli w danej klasie rozszerzenie jest z biologii i chemii, a uczeń chce iść na politechnikę, to czeka go więcej samodzielnej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Rozszerzenia w liceum 26.01.19, 20:28 Po klasie matematyczno -fizycznej możesz iść na medycynę, jeśli: 1. Zdasz maturę rozszerzoną z przedmiotów rekrutacyjnych na daną uczelnię (czyli najczęściej biologia chemia i matematyka lub fizyka) Lub 2. Znajdziesz medycyne, na którą przyjmują ze zdaną maturą z matematyki i fizyki (kilka lat temu taka opcja była w Łodzi). Odpowiedz Link Zgłoś