Dodaj do ulubionych

Wakacje ciepłe ale bez upału

28.12.19, 22:45
Gdzie najlepiej się wybrać żeby było ciepło w sierpniu ale nie upalnie?
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 28.12.19, 22:55
      Madera, Kanary z tych popularnych
      • szafireczek Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 28.12.19, 23:16
        Nie, w kanałach - jest ciepło, ale nie ma upałów...przypalić może przy wyjściu, ale to inna historia...
        • aguha Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 10:05
          Jeżeli 40 st. to nie upał, to polecam Kanary w sierpniu 😀. Byłam akurat w tym roku w drugiej połowie sierpnia i prawie przez cały pobyt utrzymywały się takie temperatury. Może Madera? Podobno panuje tam przez cały rok wiosenna pogoda.
          • claudel6 Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 30.12.19, 14:27
            na której wyspie?
            • aguha Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 30.12.19, 15:22
              Gran Canaria
      • obrus_w_paski Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 30.12.19, 00:22
        Kanary w sierpniu to raczej nie...
    • mamablue Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 28.12.19, 23:05
      Ha, ha, ha
    • magia Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 28.12.19, 23:11
      Nad Bałtyk. Przy odrobinie szczęścia nawet słońca nie zobaczysz smile
      • mia_mia Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 28.12.19, 23:21
        Jak zobaczy słońce i zdejmie polar, to nie wejdzie do morza, bo będą sinice😉
    • lajtova Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 28.12.19, 23:13
      Madera
    • cauliflowerpl Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 28.12.19, 23:16
      Północna Hiszpania: Kraj Basków, Kantabria, Asturia.
      Temperatura wody przy tym przyjemna, około 22 stopnie.
    • frequenter.light Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 28.12.19, 23:16
      Co to za lato bez upału? Jedź na Islandię jak nie chcesz upału.
      • frequenter.light Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 28.12.19, 23:16
        ...a czy będzie w ogóle ciepło to nie wiem.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 28.12.19, 23:26
      Obecnie to chyba ruletka.
      Koleżanka miała ulewy i powodzie w Hiszpanii, druga przez 4 dni chłodno w Albanii pod koniec czerwca.
      Ja byłam na Majorce w temp. 21 st. i marzłam gdy u nas był 35.
    • szeera Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 28.12.19, 23:47
      Może południowa Norwegia czy Szkocja, ale tu zawsze może się trafić gorsza pogoda. Północna Hiszpania, też powinna być bardzo przyjemna, tak jak już pisała Cauliflower. Blisko Polski chyba trudno o miejsce z pewną pogodą w sierpniu z gwarancją, że nie będzie upałów. Trzeba by pewnie polecieć gdzieś dalej.
    • fragile_f Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 00:08
      Moze Dania? Bylam z 10 lat temu w sierpniu i bylo slonce ale jednoczesnie 20-23 stopnie. Lokalsi twardo plywali w morzu i na basenach. Kopenhaga jest sama w sobie fajna, mozna z niej skoczyc do Szwecji do Malmo albo do Goteborga (chyba nawet jest pociag bez przesiadki) i tam bujnac sie promem na ktoras z wysepek na plażę.
      • szeera Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 00:25
        "Moze Dania?"

Też bym polecała jeszcze parę lat temu, ale po ostatnich falach upałów mam już wątpliwości.
        • apallosa Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 01:42
          Ja bym proponowala Łotwę i Estonię .
          Ciepło może być,ale bron Boziu nie upał, za to wiatrzysko porządne...W dodatku prawie puste plaże.
      • bigzaganiacz Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 10:23
        Kopenhaga to najbardziej nudne emeryckie miasto jakie widzialem
        • snakelilith Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 13:01
          NIe stać cię było tam na piwo? Smuteczek. big_grin
    • leanne_paul_piper Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 01:55
      Kenia i większość Afryki dobrze się nadaje. Jest przyjemnie ciepło, ale nie są to upały po 40 stopni.
      Ja z kolei sprawdzę Meksyk w sierpniu, ale obawiam się, żebym tam z kolei nie trafiła na deszcze.
      • mama.pracujaca Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 11:32
        leanne_paul_piper napisała:

> Kenia i większość Afryki dobrze się nadaje. Jest przyjemnie ciepło, ale nie są
        > to upały po 40 stopni.
        > Ja z kolei sprawdzę Meksyk w sierpniu, ale obawiam się, żebym tam z kolei nie t
        > rafiła na deszcze.
        >
        A czego spodziewasz się, skoro najwieksza ilość opadów w Meksyku zaczyna się w okresie od czerwca do września? W dodatku jest bardzo gorąca i wilgotne. Ciężko jest oddychać. Dlatego tez Meksyk jest dużo tańszym kierunkiem w tym okresie niż np. w styczniu czy lutym. Na pocieszenie powiem Ci, że opady tam są bardzo intensywne i krótkie. Nie leje jak w Polsce ciągiem. Wielkim minusem pobytu w Meksyku w okresie pory deszczowej jest to, że namnażaja się insekty i to masowo. Takie podstępnie komary, których nie słychać. A mam porównanie bo odwiedziłam Meksyk w lutym i w sierpniu.
        • leanne_paul_piper Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 11:46
          No w sumie wiedziałam, na co się piszę, robiąc rezerwację. Chyba... A ulewę przynajmniej przeczekam pod strzechowym parasolem, a nie rozpaczliwie szukając jakiegokolwiek drzewa na kenijskiej plaży podczas urwania chmury w porze rzekomo suchejwink.
          W sumie to nastawiamy się na spore zwiedzanie, plus pływanie z rekinami wielorybimi i takie tam atrakcje. A jak będę w wodzie to i tak będę mokra, no nie?wink
          • mama.pracujaca Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 13:15
            leanne_paul_piper napisała:

> bimi i takie tam atrakcje. A jak będę w wodzie to i tak będę mokra, no nie?wink
            >
            Wiesz Kenia, Zanzibar to zupełnie inna ,,bajka" jak np. Meksyk. Dwa różne światy!
            Obowiązkowo kupcie rozszerzone ubezpieczenie, pełen pakiet. W Meksyku przydarzylo się nam wiele perypetii że strony tamtejszych lekarzy czy ,,sszpitali". Koniecznie zobaczcie Tulum i popływajcue w okolicznych cenotach. Rewelacja! Tylko pamiętaj, że pływają tam takie małe rybki obgryzające naskurek i jeśli macie jakieś ramki itp. Nie radziłbym do nich wchodzić bo grozić to może zakażeniem. Jeśli zaś chodzi o opady, to chodziło mi raczej o to, że w trakcie pory deszczowej wzrasta prawdopodobieństwo zainfekowania się różnymi syfamii różnorodnymi przez owady. Także czasami nawet preparaty typu Nugga mogą nie dać rady... I taka ciekawostka zwykła woda mineralna jest droższa od Coca-coli. Coca-cola jest absolutnie wszędzie, natomiast problemem może być zakup zwykłej wody. To wynika z polityki USA i tego, jak ekspatuja Meksyk.
            • leanne_paul_piper Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 17:53
              Dziękuję pięknie za wszystkie rady i wezmę je pod rozwagę.
      • sunflowerin Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 17:44
        Meksyk w sierpniu to bardzo wysoka wilgotność i upał, czyli jak w saunie wink
        • leanne_paul_piper Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 17:54
          No ja to się zawsze muszę wkopać i jeszcze pociągnę za sobą innychwink
        • mama.pracujaca Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 17:56
          sunflowerin napisała:

> Meksyk w sierpniu to bardzo wysoka wilgotność i upał, czyli jak w saunie wink
          Na południu Meksyku, półwyspie Jukatan zawsze jest bardzo wysoka wilgotność powietrza około 80%smile. Taką specyfika strefy klimatycznej.
    • gulcia77 Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 02:44
      Idealna dla mnie pogoda w sierpniu kończącego się roku była w Oulu. Natomiast w Helsinkach była potworna temperatura. Powyżej 30 stopni. Całkiem poważnie rozważam Grenlandię na wakacje.
      • alicia033 Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 09:45
        gulcia77 napisała:

> Całkiem poważnie rozważam Grenlandię na wakacje.

komary Cię tam zjedzą.
        • gulcia77 Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 11:51
          Mnie jakoś nie żrą 😊
    • kasiaabing Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 09:46
      Izrael w grudniu 😉
    • alicia033 Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 09:50
      Madera, Azory, kraj Basków (obojętne, czy po hiszpańskiej, czy francuskiej stronie).
    • kosmos_pierzasty Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 10:19
      Kanary, Portugalia.
      • mama.pracujaca Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 11:23
        kosmos_pierzasty napisała:

> Kanary, Portugalia.
        Od 10 lat Kanary są naszym stałym kierunkiem. Z reguły jeździmy tam na przełomie lipca-sierpnia na 2 tygodnie. I zawsze mieliśmy upały. Najchlodniejszymi wyspami są La Gomera i La Palma oraz północna część Teneryfy. W pozostałych przypadkach upały. Jeśli chodzi zaś o Portugalię, która odwiedziliśmy w tym roku z początkiem sierpnia. Na południu od schodu na granicy z Hiszpanią aż na zachód do Lagos niemiłosiernie upały. Jeszcze gorsza sytuacja była w Lizbonie. Ja polecam Azory i Madere jeśli chodzi o Portugalię. W okresie sierpnia faktycznie jest tam takie polskie lato około 20 stopni.
        • mama.pracujaca Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 11:40
          Zapomniałam dodać, co może być na ,,plus", że noce w Portugalii są dużo chłodniejsze niż temp. W ciągu dnia. Podobnie bywa na Kanarach.
          • kosmos_pierzasty Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 13:29
            My byliśmy w sierpniu na Fuercie i było bardzo przyjemnie. Ale my nad samym brzegiem, gdzieś w głębi może inaczej.
            • alfa36 Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 17:51
              W jakim. Miejscu? Polecasz hotel? Wiało?
              • kosmos_pierzasty Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 17:58
                Wiało, ale lubię wiatr. Wręcz na plaży bez wiatru to mi zbyt gorąco.

My byliśmy w Morasol Atlantico (to aparthotel).

Obok H10 Tindaya - gadaliśmy z ludźmi z niego i jechaliśmy na wycieczki.

Wg mnie oba fajne, wybór to kwestia oczekiwań.
                • kosmos_pierzasty Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 17:58
                  A... Costa Calma miejscowość.
    • sumire Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 11:28
      Atlantyckie wybrzeże Hiszpanii. Jestem zachwycona. Ciepło, ale bez wściekłych upałów. Jest co robić i co zwiedzać, a opalić też się można, choć - jak to nad oceanem - pogoda lubi się zmieniać dość gwałtownie.
      • koko8 Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 13:41
        No nie wiem, musiałaś wyjatkowo trafić. W okolicach Kadyksu i Huelvy tempertury sięgają 40 st. w lecie, a rzadko spadaja poniżej 35. Poza tym okręg Jerez słynie z upalnego lata, dzięki temu panuje tam najlepszy klimat do uprawy winorośli na sherry. Nawet woda w oceanie jest baaardzo ciepła big_grin
        • cauliflowerpl Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 16:20
          Ona chyba ma północne wybrzeże na myśli wink tu się wszystko zgadza, zwłaszcza zmieniająca się pogoda.
    • fitfood1664 Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 11:42
      Proponuję wyjazd na Podkarpacie. Albo nad Bałtyk.
    • agrypina6 Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 13:13
      Nie klamcie zbiorowo, że stać was na zagraniczne wyjazdy. Tu tylko jedna osoba ma to szczęście, że ja stać. A tak w ogóle klimat się zmienia więc kto może wiedzieć jak będzie? Loteria.
      • szafireczek Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 17:59
        Zwłaszcza, że nie wiadomo, czy się nie zniechęci do wyjazdów po sylwestrze, na którego w wątku obok, jak pisze, nie wie, w co się ubraćsmile
        • ultimate.strike Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 20:15
          Jak nie wie, jak wie, że pas szahida. Tylko musi metalowe majtki dołożyć. Metalowe tak kobietom nie szkodzą, można łatwo umyć z wiadra. Dzięki nim nie aresztują jej na posterunku granicznym za nieobyczajność, a i też w razie eksplozji osłonią najważniejsze elementy przed siłą wybuchu.
          • szafireczek Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 20:22
            Proszę Cię, co to za rada? Wiesz, jak w tym będzie gorąco...
            • ultimate.strike Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 20:24
              Ale się trochę rozerwie.
              • szafireczek Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 20:25
                O tak! I na pewno nie tylko "trochę "smile
                • ultimate.strike Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 20:50
                  Ale ośrodek decyzyjny pozostanie nietknięty, osłonięty metalowymi majtkami. smile
                  • ultimate.strike Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 21:06
                    I teraz wiemy, po co feministkom majtki i spodnie, to na wypadek zwycięstwa kiltowej rewolucji, będą się rozrywać jak na fundamentalistki przystało.
                  • szafireczek Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 29.12.19, 21:13
                    To się jeszcze da rozegrać kilka Sylwestrów...
                    • ultimate.strike Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 30.12.19, 13:59
                      Feministki będą się zajmować rozrywką, wybuchowa atmosfera.
    • ulla_cebulla Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 30.12.19, 10:52
      W lipcu/sierpniu polecam północną Francję (Normandia/Bretania) .
      • claudel6 Re: Wakacje ciepłe ale bez upału 30.12.19, 14:59
        ja też. aczkolwiek trzeba się nastawić na to, ze mogą być pochmurne dni i temp. 22-24 st. ale raczej nie cięgiem przez 2 tygodnie.
        no i Madera, idealna temperatura.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka