Dodaj do ulubionych

Shitt’s Creek

01.11.20, 21:53
Nie wiem czy dostepny w Polsce na Netflix, ale jestem autentycznie zachwycona tym serialem. Wyprodukowany przez POP tv, zgarnal w tym roku wszystkie nagrody Emmy w kategorii serial komediowy. Serial byl projektem rodzinnym i nie stala za nim zadna z wielkich stacji telewizyjnych. Koncze teraz 4 sezon i uwielbiam wszystkich bohaterow, juz dawno nic mnie tak nie ubawilo. Serdecznie polecam!
Obserwuj wątek
    • magdallenac Re: Shitt’s Creek 01.11.20, 21:54
      Errata: oczywiscie Schitt’s creek
      • minniemouse Re: Shitt’s Creek 02.11.20, 03:34
        Nie, to jest Shitt's Creek. to jest nazwa miasteczka, czyli nazwa własna, jak np Bielsko Biała..
        dobrze napisałaś. poza tym ang tytuły pisze się z dużej litery, wszystko, z wyjątkiem articles "the, a, an" (chyba ze na początku) i czasami preposition np of, on itd.
        a wiec np Snakes on a Plane. Three Days of the Condor. They Shoot Horses, Don't They?. Schitt's Creek, czasami stylizowany na Schitt$ Creek- kanadyjski sitcom serial. etc etc

Minnie
        • magdallenac Re: Shitt’s Creek 02.11.20, 03:52
          Tytul serialu to Schitt’s Creek, a nie Shitt’s Creek, wiec zle napisalam.
          • ginger.ale Re: Shitt’s Creek 02.11.20, 07:54
            😂👍

Minnie, oprócz tej krótkiej, acz merytorycznej wypowiedzi dodam, że nie "z dużej litery" (rusycyzm, za który moja polonistka wstawiała do dziennika 2), a wielką literą. Tak tylko piszę, bo widzę, że starasz się być językową purystką.
            • pani_tau Re: Shitt’s Creek 02.11.20, 08:03
              I pomyśleć, że to tylko o literówkę chodziło 😂😂😂.
            • prezent_urodzinowy Re: Shitt’s Creek 02.11.20, 08:18
              Dużą literą wystarczy, nie musi być wielka wink
              • ginger.ale Re: Shitt’s Creek 02.11.20, 09:21
                Pewnie, że może, mnie chodziło o rusycyzm - konstrukcję z przyimkiem, a nie słowo duża/wielka.
                Aczkolwiek polonistka uznawała tylko "wielką" i nikt nie dyskutował, po trzeciej "2" w klasie. To były czasy. smile
                • ginger.ale Re: Shitt’s Creek 02.11.20, 09:24
                  Tak w ogóle , w nawiązaniu do tytułu, chciałam odpisać "shit happens", ale nie wiem czy jestem gotowa na odpowiedź 🤔😀
                  • minniemouse Re: Shitt’s Creek 02.11.20, 10:22
                    😂😂😂
                    faktycznie na początku nie zauważyłam chociaż dalej dobrze przepisałam . cudowna nazwa w obu językach! 👍
                    za moich czasów było 'z dużej litery'.
                    i nie, nie staram się być purystka językową, brnbze, daleko mi. chciałam tylko dodać otuchy autorce wątku. poza tym auuuuu brzuch mnie coś dziś boli, buuu.
                    • magdallenac Re: Shitt’s Creek 02.11.20, 13:20
                      Kurczę, a mi umknęło że w moich erratach napisałam Creek małą literą i zastanawiałam się o czym Ty w ogóle piszesz i czemu przywołujesz te wszystkie gramatyczne zasady big_grin
                  • magdallenac Re: Shitt’s Creek 02.11.20, 13:25
                    big_grin
    • alaveda Re: Shitt’s Creek 02.11.20, 08:35
      https://img.wprost.pl/_thumb/f5/bf/e722a48f1bf440f23d602bc9c9a7.jpeg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka