Dodaj do ulubionych

Robot planetarny - jaki polecacie?

06.12.20, 18:32
Od kilku tygodni biję się z myślami, kupić czy nie. Jestem "zielona" w temacie, dlatego proszę Was o wsparcie w podjęciu decyzji. Macie? Polecacie? Jeśli tak, to jaki i na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jeśli nie, to dlaczego odradzacie? Aktualnie ze sprzętów kuchennych użytkuję blender kielichowy i mikser z wymiennymi końcówkami. Za kupnem przemawia fakt, że lubię gotować i dużo czasu spędzam w kuchniwink
Obserwuj wątek
    • tereso Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 06.12.20, 18:40
      Ja miałam lidlowy i byłam bardzo zadowolona, dostałam w prezencie od mamy. Potem złamała się jakaś część, kupiłam płeć razy droższego Kenwooda i silnik się szybko zatarł, teraz właśnie czekam aż mąż odda do naprawy. Nie wiem czy znów lidlowego nie kupię. Piekę ciasto mniej więcej raz w tygodniu, pizzę też raz, bułki czy rogaliki też raz. Moje dziewczyny ciągle coś tam pichcą więc używany dużo.
    • laura.palmer Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 06.12.20, 18:49
      Ja mam dosyć stary model Kenwooda i ogólnie jestem bardzo zadowolona, ale gdybym teraz miała kupować, zwróciłabym uwagę, czy ma wałkownicę do ciasta. Cholernie mi tego brakuje. A i w tym moim maszynka do mięsa jest taka sobie, bo przycina się na tłustych kawałkach. Oczywiście można mięso zmielić w malakserze, ale moim zdaniem to nie to samo. Na to też bym zwróciła uwagę, jak lubisz gotować. Czasami się przydaje.

A najważniejsza i najczęściej przeze mnie używana funkcja to hak do ciasta drożdżowego, ale to mają chyba wszystkie planetarne. Upewnij się też, czy miska ma pokrywę.
      • palacinka2020 Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 06.12.20, 20:09
        hmmm... ja wczoraj zdecydowalam sie na kenwood km 289, bo byl na promocji (jakies 840 zl). Zamowilam, jeszcze nie doszedl. Szczerze to myslalam, ze moge sobie dokupic jakas przystawke do walkowania.
        • laura.palmer Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 06.12.20, 20:51
          Zależy od modelu, do jednych można, do innych nie. Ja tego nie sprawdziłam przed zakupem i teraz żałuję.
    • pitupitt Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 06.12.20, 19:02
      Mam pospolitego clatronica. Dla mnie najważniejsza była moc (1200 W), duża misa (ponad 6 litrów) oraz łatwo dostępne części nie za miliony. Na początku nie robił na mnie większego wrażenia, ale jak się okazało, że bez zająknięcia miesza ciasto na 3 chleby to się do niego ostatecznie przekonałam.
    • mysiulek08 Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 06.12.20, 19:04
      ile chcesz wydac?

bo jak do 1500zl to bosch mum5, bylo kilka watkow, ze warto

jak od 3000zl w gore to i bosch mum9 optimum i pewnie kichenaid

ja przez ponad 12lat uzywalam mum4, dawal rade ze wszystkim, dziala nadal ale sprawilam sobie mum9 optimum, jestem cholernie zadowolona

ale ja jestem poza sekta KA tongue_out
      • thank_you Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 07.12.20, 09:46
        Za każdym razem w każdym wątku o robotach planetarnych piszesz cos o sekcie KA i podkreślasz, ze ty jestes ponad to. Dobrze sie czujesz?
    • jola_ep Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 06.12.20, 19:11
      Mam Kenwooda, model Chef Titanium. Na początku chciałam kupić tańszego Kenwood Prospero, ale zdecydowałam trochę dopłacić i zrezygnować z większości przystawek (został blender i malakser), bo ten tańszy nie miał do końca dobrych opinii.
      Jako robot planetarny świetnie się spisuje, dokupiłam drugą misę (mam szklaną i metalową), specjalną końcówkę do ucierania. Jest ciężki, więc stoi na blacie. Przystawki kompletuję powoli, trochę tego już uzbierałam smile Aktualnie rozważam przystawkę do wyciskania makaronów (ktoś ma?). Wałkownicę do makaronów już mam, podobnie jak maszynkę do mięsa, która jeszcze nigdy mi się nie przycięła.

Jeśli mogę coś doradzić, to lepiej mniej, a lepszej jakości.
    • alaveda Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 06.12.20, 19:12
      Dlaczego on jest "planetarny"?
      • laura.palmer Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 06.12.20, 19:18
        Bo mieszadła ruszają się jak planety, tj. jednocześnie wokół wlasnej osi i wokół krawędzi misy. tongue_out
    • tokyocat Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 06.12.20, 20:19
      Kenwood, nie do zdarcia
    • kropkaa Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 06.12.20, 20:26
      KA, ja z tej sekty 😁
    • jkl13 Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 06.12.20, 23:12
      Ja też mam kenwooda,model chef titanum. Jestem zachwycona, wykorzystuje praktycznie codziennie. Uzbierałam sobie prawie wszystkie przystawki, brakuje mi tylko do wyciskania makaronów,ale wałkowarke już mam. Nic się nie zacina, pracuje bez zarzutu.
      Z moich rad to im większa misa tym lepiej. A najlepiej dwie misy, obie jak największe.
    • mikams75 Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 07.12.20, 01:44
      ja jestem fanka kitchenaida, z ta sekta to nie rozumiem, mnie sie ka po prostu podoba.
      • sabek81 Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 07.12.20, 07:22
        mikams75 napisała:

> ja jestem fanka kitchenaida, z ta sekta to nie rozumiem, mnie sie ka po prostu
        > podoba.

Ja tak samo, po prostu dla mnie opcja najlepsza z dostępnych ale ktoś może mieć inaczejwink
      • thank_you Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 07.12.20, 09:48
        tu jest jedna, która pisze o tej sekcie, a ze pisze w każdym wątku o robotach planetarnych - stad takie wrażenie. Dzizas, podniecać sie robotem dłużej niż kilka Dni po zakupie to serio chyba jakas jednostka chorobowa
    • ewaewa2002 Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 07.12.20, 07:47
      Mam taki i polecam
      allegro.pl/oferta/robot-kuchenny-planetarny-mikser-1400w-misa-6l-8340695407?bi_s=ads&bi_m=leftpanel&bi_c=M2E1NDUzNzItYmU5YS00OGNmLTlhZDMtMDkwNDE3MDI1NzA3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=e91d5192-7071-45ee-8870-0e51613d6b0d

robię ciasto na pizzę, drożdżowe, ubija świetnie białka itp.
    • mashcaron Re: Robot planetarny - jaki polecacie? 07.12.20, 09:52
      Mam lidlowy z blenderem kielichowym jakoś czwarty rok, jest bardzo ok, miesza wszystko jak ta lala. Ale jak się zepsuje to kupię któregoś Mum'a, bo chciałabym coś z przystawkami, czego w lidlowym nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka