27.01.11, 22:26
Dzisiaj znalazłam, że Klinika Gastroenterologii, Hepatologii i Immunologii CZD w Warszawie ma m.in. w swojej działalności: "kompleksowa diagnostyka i leczenie zaburzeń karmienia w ramach zespołu ds. zaburzeń karmienia (lekarz, pielęgniarka, dietetyk, logopeda, psycholog)," Czy ktoś z Was próbował zwracać się do nich ze swoim niejadkiem? Może mi ktoś opisać jak to wygląda w rzeczywistości i czy przynosi efekty?
Obserwuj wątek
    • mochito Re: CZD 30.01.11, 22:46
      ja ze swoją córką (14 mies) wybieram się na początku lutego. ale nie oczekuję cudów. ale dają to biorę :) jeżeli jesteś zainteresowana mogę później zdać relację.
      • regli Re: CZD 31.01.11, 20:17
        Oczywiście jestem zainteresowana :) Napisz koniecznie po powrocie. Trzymam kciuki, żeby jednak cud się zdarzył :)
        • magda2180 Re: CZD 03.02.11, 22:18
          Mój syn od ponad roku jest pacjentem Gastrologii w CZD i powiem szczerze nic mi te wizyty szczególnego nie dały. Te sama informacje przekazał mi mój pediatra oraz alergolog. Nikt nadal nie wie czemu mój syn nie przepada za jedzeniem, a co ważniejsze niezbyt szybko rośnie. Poza kilkoma badaniami krwi nic nie zlecono, część miałam robionych u alergologa i specjalisty od metabolizmu. I nadal nic nie wiem. Jedyna rada gastrologa to Peritol (odstawiliśmy) oraz dieta wysoko tłuszczowa (np. frytki). Aczkolwiek pewnie wszystko zależy od lekarza, dziecka. Ale na pewno warto się tam udać, gdyż w razie dodatkowej konsultacji u innych specjalistów nie trzeba juz tyle czekać w kolejce i za jednym zamachem można odwiedzić kilka poradni.
          • regli Re: CZD 03.02.11, 23:00
            Dziękuję Magda2180 za odpowiedź. Tego się niestety spodziewałam. Dziecko, dla którego szukam pomocy (a nie jest to moje dziecko) jest już pod opieką CZD (innej poradni) i również oprócz Peritolu nic wielkiego nie zlecili. Jeżeli będziesz mieć ochotę to zapraszam na stronę i forum www.chceurosnac.pl do poczytania postów Agaty_mer35. A może i dla siebie coś znajdziesz, skoro Twój synek kiepsko rośnie. Pozdrawiam
            • anjaaa2 Re: CZD 28.03.11, 12:46
              Mamy pierwszą wizytę w poradni gastrologicznej w czd 21 kwietnia.

Przyznam szczerze , że liczę na ich pomoc , bo sama już nie daje rady.

• regli Re: CZD 28.03.11, 22:18
                Proszę, zdaj relację co i jak po wizycie. Mochito obiecała ( a może obiecał?), ale niestety słowa nie dotrzymała ;)
                • anjaaa2 Re: CZD 29.03.11, 13:01
                  Zdam na pewno:) Codziennie wchodzę tu na forum zobaczyc czy ktoś coś napisał nowego o niejadkach.
                  My juz nalezymy do czd , ale do tej pory uczęszczaliśmy tylko do poradni kardiologicznej i ostatnio raz byłam w poradni logopedycznej. Niestety wizyta u logopedy wprowadziła mnie w jeszcze większą depresję.
                  Pani doktor stwierdziła , że moje dziecko nadaje się tylko do pega.
                  Dlatego zapisałam się do poradni gastrologicznej. Mam nadzieję , że porobią nam tam bardziej dokładne badania i moze cos doradzą. Liczę na to , że coś znajdą i powiedzą , że wada serca to nie jedyny powód jego niejedzenia.
                  • basiarach1 Re: CZD 29.03.11, 21:42
                    Cześć. Byłam dzisiaj z moim 8 letnim niejadkiem u gastrologa i zaproponowano mi pobyt z dzieckiem na terapii w CZD ukierunkowanej na przezwyciężanie problemów z jedzeniem.
                    Nie wiem dokładnie co to za ośrodek,powiedziano mi tylko o obserwowaniu posiłków dziecka przez weneckie lustro.Czy to jest to miejsce o którym piszecie?
    • mochito Re: CZD 04.04.11, 00:10
      przepraszam za zwłokę, ale wiele się działo w ostatnim czasie u mnie. relacja będzie krótka - wizyta u gastrologa trwała 5min, pan dał nam skierowanie do dietetyka i psychologa. czekamy na kolejne wizyty. natomiast w tak zwanym międzyczasie moje dziecko zaczęło jeść :) niewiele, ale zawsze. zaufałam jej po prostu i chyba to wyczuła. może tędy droga...
      • regli Re: CZD 05.04.11, 00:44
        Mochito, serdeczne dzięki za info, choć niestety niewiele wnoszące ani dla mnie, ani dla Ciebie :( Super natomiast, że apetyt, jakby ruszył :)
        Basiarach1, ja nie mam zielonego pojęcia o terapii prowadzonej przez CZD, ale chętnie dowiedziałabym się czegoś więcej. Dlatego, proszę informuj nas co u Was.
        Anjaaa2, z jakiego powodu mieliście wizytę u logopedy? Pytam, bo ja usiłuję walczyć z jąkaniem mojego syna i strasznie mnie ta walka przygnębia.
        • anjaaa2 Re: CZD 06.04.11, 19:02
          Ja zapisałam synka do logopedy, bo wyczytałam w internecie , że logopeda pomaga również w uczeniu jedzenia łyżeczką , ale niestety osoba na którą trafiłam nawet nie chciała spróbować mi pomóc.
          Dlatego liczę jeszcz ena wizytę w poradni gastrologicznej. Moze dietetyk cos doradzi - co dawać albo jak ulozyc posilki w ciagu dnia, zeby on cokolwiek jadl.
          • regli Re: CZD 07.04.11, 08:49
            Zacytuję Ci coś z forum "Chcę urosnąć" (mam nadzieję, że nikt się nie obrazi :)): "A konsultowałaś może Hanię z neurologopedą? Polecam dr Ładę. Ona jest poza tym specjalistką od niejadków, więc może warto?Jeśli chcesz, mogę dać Ci namiary." Ja ze swojego doświadczenia już wiem, że w większości wypadków z problemem trzeba trafić do odpowiedniej osoby. Więc może warto.... :)
            • anjaaa2 Re: CZD 08.04.11, 22:34
              Tak czytałam już o tej pani , ale z tego co pamiętam to ona przyjmuje na Śląsku, tak?
              • polaa27 Re: CZD 08.04.11, 22:50
                Przyjmuje w różnych miastach Polski, w Warszawie też. tylko kurcze nie pamiętam gdzie, ale wrzuć w wyszukiwarkę, na pewno znajdziesz.
                • basiarach1 Re: CZD 10.04.11, 12:53
                  Cześć.Mój 8 latek jest strasznym niejadkiem,ze wzrostem ciut pod kreską i zdiagnozowanym 2 lata temu refluksem żołądka. Niedawno zaczęły się u niego silne bóle żołądka po zjedzeniu niektórych potraw np.przechorował własne urodziny po zjedzeniu odrobiny tortu,chipsów i wypiciu soku. Miał też ból po syropach przeciwkaszlowych i nie wiadomo dlaczego raz po naleśniku (normalnie mu nie szkodzi). Lekarz stwierdził ,że to dyspepsja i zalecił no-spę.
                  Myślę,że z powodu tych problemów dostaliśmy ofertę leczenia niejedzenia w Warszawie.
                  Nie wiem tylko, czy to naprawdę ma sens, bo sądzę,że moje dziecko nie chce jeść wielu rzeczy właśnie z powodu kłopotów z żołądkiem, a nie, jak powiedział gastrolog, ponieważ sobie nas wychował. Teraz czekamy na termin.
              • a.t.h.e.n.k.a Re: CZD 13.04.11, 15:08
                Dr Łada przyjmuje w placówce Orthos w Warszawie, tel. 502579208 lub 22 8552399, średni czas oczekiwania na wizyte to 3 m-ce, jak zwalnia sie miejsce to informuja smsem ze wolne miejsce, my mielismy farta 2 razy i udało sie szybciej dostac na wizyte ale niestety juz nie bede korzystała z rad pani dr, znalazłam innego swietnego terapeutę w centrum sens na ursynowie, który z wielkimi postepami pomaga mojemu dziecku.
                • magda2180 Re: CZD 13.04.11, 22:28
                  Doktor o której piszecie jest ekspertem na jednym z gazetowych forów
                  forum.gazeta.pl/forum/f,1009,Zdrowe_ssanie_mowa_i_zgryz.html
                  • anjaaa2 Re: CZD 21.04.11, 15:55
                    Dziś byliśmy na wizycie w czd.
                    Ogólnie jestem zadowolona. Najpierw było ważenie i mierzenie (waga: 9100 g wzrost 80 cm).
                    Potem weszliśmy na wizytę do pani gastrolog (dr.Oralewska) - bardzo rzeczowa i miła pani.
                    Opowiedziałam jej historię naszego synka i w ogóle wszystko na temat jego niejedzenia i moich dotychczasowych sposobów.
                    Powiedziała , że dziś pobiorą mu krew i zobaczymy. Przede wszystkim mamy wykluczyć w jego przypadku celiakię i inne jakieś wymieniła.
                    Zaleciła dalej podawać fantomalt (tylko w większych ilościach niż dawałam) i ogólnie dodawać dużo tłuszczu do np. zup.
                    Zapisała też syrop peritol. Mam podawać przez 3 tyg 2 x 5 ml.
                    26 maja kolejna wizyta u niej. Będą wtedy wyniki krwi. Tego samego dnia potem mamy iść do pani dietetyk.
                    Zapytałam panią dr wprost czy uważa , że jest tragedia z tą jego wagą. Odpowiedziała , że nie jest jeszcze tak tragicznie , ale jest słabo. Powiedziała , że trzeba najpierw sprawdzic wyniki a potem działać. Powiedziała też , żebym nie oczekiwała cudów, bo mój synek ma wadę serca nie do końca jeszcze skorygowaną, więc największy postęp na pewno będzie dopiero wtedy jak zrobią mu pełną korektę serca.
                    • sylwkasz Re: CZD 06.05.11, 16:01
                      Zapisalam coreczke do tej poradni. Czy faktycznie sa spotkania ze wszystkimi specjalistami "od niejadkow" ? czy tylko z gastrologiem ?
                      • anjaaa2 Re: CZD 17.05.11, 16:38
                        My na pierwszej wizycie mieliśmy gastrologa a na nastepnej mamy mieć gastrologa i dietetyka.

Jeszcze tak napiszę szybko , że peritol który zapisali mojemu Tomusiowi zaczął chyba dzialać.
                        Tzn nie je on jakis większych ilości jedzenia, ale zaczął gryźć paluszki , herbatniki a wczoraj nawet ugryzł kawałek frytki i połknął ze dwa małe kawałecznki i nie miał odruchu wymiotnego.
                        Jestem w szoku bo to naprawdę duża zmiana.
                        Aha i sam zaczął jesc bakusia - takiego z koreczkiem.
                        • sylwkasz Re: CZD 27.07.11, 11:50
                          My tez po wizycie w CZD.

Mloda (1,5 roku) wazy bez balastu 10 kg, mierzy prawie 83 cm na lezaco.

Gastrolog zadnych badan nie zlecil, stwierdzil ze tak maja niektore dzieci pewnie taka jej uroda i ze trzeba do dietetyka i psychologa po porade jak prawidlowo jesc. Sama zasugerowalam nadwrazliwosc podniebienia i pan doktor stwierdzil, ze to pewnie powod i jezcze odwiedzilysmy neurologopede, akurat miala chwile wolna i udalo sie zalapac. Nawet morfologii nie zlecil ani usg brzuszka ! Jestem rozczarowana. Ja tez nie sadze, aby cos jej dolegalo, ale pojechalam do CZD wlasnie po to, zeby to sprawdzic, wykluczyc problemy zdrowotne, bo na oko to i ja moge tak stwierdzic, bez wizyty u lekarza. Jestem rozczarowana.
                          • boss285 Re: CZD 27.07.11, 22:03
                            zaglądam na to forum bo sama jestem matką niejadka i czytając ostatni wpis wiem co czujesz moja córka obecnie 2,5roku waży 10.500kg a waga urodzeniowa 3.860kg rok temu trafiliśmy do czd mieliśmy w sumie do tego czasu 3 wizyty i porady dietetyka które nic nowego nie wniosły jechałam tam z nadzieją że może tam mi pomogą dociec przyczyny braku apetytu u córki nic z tego 1 zlecone podstawowe badania a reszta to wyniki od innych specjalistów 8 września po roku zlecili zrobienie badania czy dziecko nie ma celiakli ale ja nadal wierze że uda się znależć przyczyne i kiedyś zawoła mama chce jeść.
                            • sylwkasz Re: CZD 31.08.11, 12:27
                              Moich wizyt w CZD ciag dalszy, tym razem psycholog z oddzialu gastroentorologii, ktory sie zajmuje nauka zywienia i rozwiazywaniem problemow z tym zwiazanych. W sumie bylam godzine, ale wiekszosc czasu to chyba ja mowilam i opowiadalam o naszych problemach jedzeniowych. Wniosek milej pani psycholog taki, ze nie ruszymy z jedzeniem poki nie odstawie malej od piersi. Mysle, ze owszem bedzie jadla wiecej bo nie bedzie miala wyjscia, ale czy na tyle duzo zeby normalnie przybierac na wadze i dostarczas organizmowi wlasciwej ilosci skladnikow odzywczych. Nie wiem, watpie... czy nagle apetyt az tak sie poprawi. I tak mialam odstawiac, juz zaczelam tydzien temu odstawiac w nocy. Oby to pomoglo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka