agata_mer35 29.01.10, 13:29 Dziś zrobiłam w tajenicy przed mężem i rodzicami Hani badania na hormon wzrostu.prywatnie.......nie wytrzymalam do wizyty u endokrynologa.To już paranoja,bo mam ją za 2tyg. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
strzalka501 Re: MATKA WARIATKA 29.01.10, 17:10 Z ciekawości... Ile zapłaciłaś za takie badanie i jak to sie robi prywatnie?Z krwi? Odpowiedz Link
agata_mer35 Do strzałki501 29.01.10, 18:45 Robi się je z krwi.W laboratorium tam gdzie zwykle robi się morfologię itp.Kosztowały 42zł.Na wyniki czeka się 3dni robocze.Wyniki będą w środę. Odpowiedz Link
strzalka501 Re: Do strzałki501 30.01.10, 09:24 No to jestem zaskoczona... Kiedyś w CZD powiedziano mi,że nie mogą zrobić mojej córce hormonu wzrostu,bo to bardzo kosztowne badanie i,że trzeba do tego chyba płyn z kręgosłupa.Mam nadzieję,ze już nie mylę,bo sporo tych badań było.Nikt mi nie mówił,że to tak proste badanie.Czy ono daje 100% pewności? Odpowiedz Link
agata_mer35 Re: Do strzałki501 30.01.10, 09:52 W przychodni u endokrynologa też ma dziecko badanie z krwi.Tak pow.mi pediatra i o takim czytałam na internecie.Nigdy nie słyszałam o takim jakim piszesz.Faktem jest ,że o każde badanie trzeba się prosiuć i ,że jeżeli przekracza kwotę 10zł to już przychodnie robią problem.................wiem coś o tym. Odpowiedz Link
agata_mer35 Re: Do strzałki501 30.01.10, 18:59 A może ty masz rację,bo kiedyś gdzieś czytałam,że najpierw się wykonuje jakieś badanie na hormon wzrostu i jeśli ono wyjdzie takie,że jest na pograniczu braku to wykonuje się jeszcze inne.Jakie by nie było to innego w przychodni w Opole nie zrobiliby jej.Chcę jej jeszcze przed wyjazdem,żeby pojechać z pełną dokumentacją zrobić zdjęcie rączki na określenie wieku kości.Robiłaś swojej?Ile twoja waży i mierzy i ile ma lat?Czytam was od dawna ,ale nie kojarzę wszystkich dzieciaczków tylko mamy. Odpowiedz Link
strzalka501 Re: Do strzałki501 30.01.10, 21:33 Moja miała robiony wiek kostny z nadgarstka,kiedy miała 2lata i wtedy wyszło wszystko w normie-mimoże wzrost i wagę miała na -(minus) 3 i -25centyl(waga). Teraz ma 3,5roku. Wzrostu ma około 95cm. Waga 12,2-12,5kg(to zalezy czy sie naje,hehehe). Co do wzrostu to ja już się nie czepiam,bo jest w normie,ale waga...ehhh,co mam mówic. Odpowiedz Link
agata_mer35 Re: Do strzałki501 31.01.10, 13:41 Naprawdę nie masz się co czepiać.Przy mojej,która ma 30mcy i 80cm to niezły wynik,ale waga piórkowa. Odpowiedz Link
lizbetka Re: Do strzałki501 02.02.10, 15:01 Badanie poziomu GH( wykonane jednorazowo )jest badaniem niemiarodajnym i nie wnosi nic do diagnostyki dziecka niskorosłego. " W ciągu doby wydzielanie hormonu wzrostu jest zmienne: w nocy znacznie większe niż w ciągu dnia, wzrasta podczas wysiłku fizycznego, w sytuacjach stresu i głodu". Należy tez pamiętać że GH jest wydzielany pulsacyjnie- dlatego zarówno test nocny wyrzutu jak i po stymulacji farmakologicznej obejmuje kilka pobrań (5-6). Pozdrawiam . Lizbetka Odpowiedz Link
agata_mer35 do lizabetki 02.02.10, 15:41 A ja tak się cieszyłam ,że wyszło jej w normie...........skąd o tym wiesz? Odpowiedz Link
lizbetka Re: do lizabetki 02.02.10, 17:29 No cóż...Diagnozuję swoją niskorosłą córkę już 5 lat prawie- więc o badaniach dzieci niskorosłych trochę wiem. Oto co mówi na temat jednorazowego pomiaru GH ekspert od niskorosłości, dr Wiśniewski na forum TacyJakJa: "Niestety jednorazowe oznaczenie hormonu wzrostu oznacza jedynie, że w danej chwili, czyli w momencie pobrania krwi, właśnie w tej próbce krwi było tyle to, a tyle hormonu i NIC więcej. Wydaliście Państwo pieniądze "po nic"." Zajrzyj na to forum, ekspert odpowiada regularnie, może Ci coś podpowie ? Ja od siebie powiem Ci tylko że Twoja córka jest bardzo niska ( ale to pewnie wiesz sama)i czas najwyższy na kompleksową diagnostykę, najlepiej u dobrego endokrynologa, który Was nie "spławi", a skieruje na porządne i szczegółowe badania w porządnym szpitalu. Jeśli masz pytania- pisz, chętnie odpowiem. Lizbetka Odpowiedz Link
strzalka501 Re: do lizabetki 03.02.10, 10:23 Nam endokrynolog powiedział kiedyś(ale to było w CZD,więc nie wiem czy wierzyć:/),że jeżeli wzrost i waga są na ten sam wiek-to nic złego się nie dzieje. Czyli-jeżeli dziecko waży jak 2latek na 50 centylu i ma wzrostu jak 2latego na 50centylu-to nic złego się nie dzieje,nawet jeżeli ma 3,5roku.Bo wtedy uważa sie,ze dziecko idzie swoją siatką centylowa i nie ma powodów do paniki. Natomiast,jezeli dziecko wagi ma jak 2late na 50 centylu,a wzrostu jak 5latek na 50 centylu-wtedy nalezy się martwić. Oczywiście podałam tu wage jako wyznacznik,ale ma się to tak samo do wzrostu i wagi. Mam nadzeję,że nie namotałam za bardzo? Lizabetka-wiesz o co i chodzi? Odpowiedz Link
lizbetka Re: do lizabetki 03.02.10, 11:48 Wiem o co Ci chodzi ;). Nie wiem czy to reguła ale moją córkę endokrynolodzy i gastrolodzy tak sprawdzali- czyli najprościej rzecz ujmując do 50 c jakiego wieku jej obecny wzrost i waga pasują. I tak obecnie moja córka jest jak średniego wzrostu 5,5 latka a wagowo jak czterolatka na 50c a lat ma prawie 8. Ale daleka jestem od zgadzania się z teorią endokrynologa z CZD że jeżeli waga i wzrost są na tym samym centylu to wszystko jest ok. To oznacza tylko i wyłącznie to , że dziecko jest proporcjonalne i nic więcej. Po coś jest siatka i rozpiętość od 3 do 97 c. Jest tam miejsce dla dzieci małych, średnich i dużych. Jeżeli w pewnym momencie dziecko wylatuje poza siatkę i jest dużo poniżej 3 c, to oznacza ze dzieje się z dzieckiem coś złego. Jeszcze jedno- o ile wagę zawsze da się nadrobić( właściwą dietą, w przypadkach skrajnych podłączeniem sondy lub PEG-a ) to straconych cm często nie da się nadrobić nigdy. Odpowiedz Link
agata_mer35 Re: do lizabetki 03.02.10, 12:33 A co wiesz na temat badania igf-1.Tamto badanie okazalo się,że masz100procent racji.Jak odbierałam wynik to pani zadzwonila do specjalisty ,który potwierdził to co powiedzialaś.Przeprosiła,że są niezorientowane.Kasa w błoto.Wizytę u endokrynologa mamy za parę dni ,ale chciałabym mieć jalkieś wyniki jej badań.Niestety wiem jak wyglądają takie wizyty.Co wizyta jedno badanie i przeciąganie w nieskończoność. ,ie Odpowiedz Link
agata_mer35 Re: do lizabetki 03.02.10, 12:44 Kiedyś gastrolog pow.że jest proporcjonalnie zbudowana.... Odpowiedz Link
agata_mer35 Re: do lizabetki 03.02.10, 12:54 A czy zdarzyło się twojej córce przez parę mcy nie urosnąć wcale? Moja od4mcy ani drgnie.Jej pediatra mówi ......że w końcu urośnie...zabiłabym ję za te głupie gadanie. Odpowiedz Link
lizbetka Re: do lizabetki 03.02.10, 14:00 www.naukawpolsce.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_naukapl.pap.pl&_PageID=1&s=szablon.depesza&dep=257964 Proszę, przeczytaj ten artykuł, tam jest bardzo przystępnie wszystko napisane. Czy to Wasz pierwsza wizyta u endokrynologa ? Jeżeli tak, to dlaczego pediatra nic wcześniej nie mówił n/t niskiego wzrostu córki ? Przecież Waszemu dziecku brakuje już 6 cm do 3 centyla !. Na pierwszą wizytę u endokrynologa standardowo powinno się mieć : morfologia ogólna z rozmazem. TSH, wiek kostny, mocz- badanie ogólne i powinnaś wykonać IGF-1 . To nie jest tanie badanie ( ok. 70 zł) ale warto je zrobić. Wtedy endokrynolog będzie miał już na czym się oprzeć. Czy byliście u gastrologa ? Jeśli nie, to tez powinnaś się do niego umówić. Problemy ze wzrostem spowodowane są często czynnikami gastrologicznymi ( celiakia, ZZW, WZJ). Napisz mi, proszę jak rosła Twoja córka od urodzenia, jak przybierała na wadze. Co do rośnięcia mojej córki- Asia rosła prawidłowo do 2 roku życia ( była w tedy na 50c ). Od ukończenia 2 lat zaczęły się problemy. W wieku 3 lat była na 3 centylu, później było tylko gorzej. Między 2 a 4 rokiem życia zdarzały jej się miesiące w których wzrost ani drgnął. Teraz rośnie równo- 4 cm na rok. Moja pediatra tez tak mówiła- że urośnie i wszystko będzie ok . No i nie urosła. I jest problem, bo nie jest ok. Im szybciej zaczniesz drążyć sprawę dlaczego Twoje dziecko nie rośnie, tym szybciej będziesz mogła rozpocząć ewentualne leczenie. Odpowiedz Link
agata_mer35 Re: do lizabetki 03.02.10, 14:33 Za półgodziny idę zrobić to igf-1.Jej pierwsza wizyta u endoer. była w wieku 19 mcy wtedy pooglądała ją całą i pow.że nie wygląda jej na choroby te genetycze bo jest proporcjonalnie zbudowana itp.żleciła mi kolejną wizytę ,ale koło30mca ,bo niby do 2 roku życia nie istnieje coś takiego jak hormon wzrostu,bo do 2roku dzieci rosną z hormonu tarczycy.Zrobiłam to TSH i był okey.Hanoia przestala mieć apetyt od 3mca życia i do tego czasu osiągnęła wagę 6500.Na wzrost jestem wściekła,bo od początku była żle mierzona w opolu na ul.ozimskiej.Mam w książeczce ,że w wieku 7mcy ma 74cm,po 2mcach napisała 73,następnie 71itp.Tak naprawdę ja mierzę ją od roku sama.Przez rok urosla 6cm.Na ozimskiej ją urodziłam i tam zaczęły się problemy ,bo wymarzyłam sobie poród rodzinny,ale było mnóstwo kobiet i zero zainteresowania.Nie otwierala mi się mimo skurczy szyjka i dali mi zastrzyk.W ciągu 40min dostalam pełne rozwarcie,bo dali mi za dużą dawkę.Hania doznala szoku na tak szybką akcję porodową.Po porodzie 2razy nie oddychała.Miała niedotlenienie i krwiak II stopnia.Przez rok rehabilitacja na słabe napięcie mięśniowe.DziEkujE Bogu,że jest taka inteligentna.4wizyty u gastrologa ,gdzie wykluczyli celiakię.Nie zrobili innych badań,bo coś tam przybrała.cdn. Odpowiedz Link
agata_mer35 Re: do lizabetki 03.02.10, 18:42 Jesteśmy po badaniuIFG-1.Kosztowało 65zł i na wyniki trzeba czekać aż tydzień.Zrobiłam jej też z krwi mocznik-wyszedł okey i kreatynina.Ma podyższoną.Norma to od 2,24mg do 0,41. Hania ma 0,44.Zaliczyłyśmy wizytę u kardiologa na roczek,było ukg dobre.Teraz kolejna wizyta na marzec.Wykluczyliśmy mukowiscytozę.Ma silnA alergię na nabiał,jajka,podejrzewam soję ,pomidory.Ma dietę całkowicie pozbawioną tych produktów.Moja starsz 14 lat też ma alergię na te produkty.Ma 14lat i nie miała problemów z wagą i wzrostem. Odpowiedz Link
agata_mer35 Re: do lizabetki 03.02.10, 18:44 Namieszałam w ostatnim zdaniu.Chodziło mi o starszą córkę Odpowiedz Link
regli Re: do lizabetki 09.02.10, 11:19 Gdzie jesteście umówieni do endokrynologa? Jeżeli w Opolu, to sobie odpuść i zapisz się do Wrocławia albo Katowic.Jeżeli jest podwyższona kreatynina, to chyba trzeba zaliczyć jeszcze nefrologa. Niewydolność nerek też może zaburzać wzrastanie. Odpowiedz Link
agata_mer35 Re: MATKA WARIATKA 09.02.10, 16:36 A gdzie byłaś w opolu na ul.ozimskiej czy witosa? Odpowiedz Link
regli Re: MATKA WARIATKA 09.02.10, 17:34 Nigdzie nie byłam. W Opolu nie ma ośrodka uprawnionego do leczenia hormonem wzrostu i IGF-1. Jeżeli zrobią Wam w Opolu badania i coś wyjdzie nie tak, to nie będą mogli leczyć i odeślą Was do Wrocławia lub Katowic. A tam wszystkie badania zaczną robić od nowa. Robienie badań w ośrodku, który nie jest uprawniony do leczenia gh jest stratą czasu i szkoda dziecka. Odpowiedz Link
agata_mer35 do regli 10.02.10, 14:17 Ja zwariuję.Odebrałam wyniki.Moja córka ma ifg-1 bardzo niskie.Wyszło 25 a dolna granica jest 49.Co teraz, czy ona w ogóle mi nie urośnie? Odpowiedz Link
regli Re: do regli 10.02.10, 23:00 Niskie IGF-1 świadczy o tym, że coś Twojej córce dolega. Coś co powoduje, że nie rośnie. I to coś trzeba teraz znależć. Może to być celiakia, niedobór gh, niedobór IGF-1, zespł Turnera, niewydolność nerek i pewnie jeszcze masę innych przyczyn. I wszystko po kolei trzeba wyeliminować. Niestety IGF-1 nie mówi nam jaka jest przyczyna, że dziecko nie rosnie. Odpowiedz Link
agata_mer35 Re: do regli 11.02.10, 11:35 A jak wyeliminuje tą przyczynę to igf wraca do normy? Odpowiedz Link