Dodaj do ulubionych

warzywa w doniczkach

28.03.21, 08:54
Jakie warzywa (owoce?) "opłaca" się uprawiać w doniczkach? Opłaca w sensie - sprawia przyjemność i są z tego jakieś owoce i satysfakcja. Mam niewielki ogródek w mieście. Nie miałam doświadczenia, ale z kwiatkami ogarnęłam i poszłam w łatwą przyjemność, kupuje gotowe sadzonki, raczej tańsze- bratki i prymulki, potem pelargonie i smagliczki. W gruncie tylko tulipany a potem jeżówki (ekstra - zimuje w ziemi) i kosmos jak przyniesie sąsiadka. Mam też hortensje i różę (słabo idzie). Nie udaje mi się utrzymać astrów na jesień, ale wtedy po prostu kupuje w doniczce, tak jak i wrzos.
W tym roku chciałabym kilka warzyw. Ale jako sadzonki, nie z nasion. Na pewno jakieś pomidorki- tyle mi podpowiada wyobraźnia. Co mogę więcej- macie jakieś doświadczenia? Może konkretne odmiany? Ale do doniczek lub skrzynek. Trawy nie chcę przekopywać.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 09:46
      Pomidory koktajlowe, duże będziesz musiała palikować. Przycinaj i formuj krzak, żeby się nie rozrosły, lub idź w bardzo małe odmiany Micro Tom dorasta do 15-20 cm.
      Ogórek - Legutko ma fajną, bardzo niską odmianę.
      Bakłażany powinny się udać, ale mniejsze odmiany, bardziej kuliste.
      Rzodkiewki, bo nie potrzebują dużo miejsca. Buraczki, marchewka też wyjdą.
      Fasolka szparagowa, o ile dasz jej coś do pięcia się.
      Papryki w tym ostre.
      Wszystkie sałaty wychodzą super, możesz wysiac mieszankę, rosną jak chwasty.
      • berdebul Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 09:48
        Udają się też truskawki, poziomki, karłowate drzewka (dorastają do ok. 1m ale można formować i przycinać) wszelkich owoców, borówka itd
        • memphis90 Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 10:03
          W truskawkach trzeba trafic w odmianę. Kilka sezonów robiłam eksperymenty i nie udały się w ogóle wszelkie truskawki olbrzymie i wiszace (jedne i drugie kompletnie bez smaku, kwaśne, wodniste), pnące odmówiły mi współpracy- ani piąć, ani dawac owoców. Polecam malinotruskawki framberry, pyszne i słodkie. Uprawialam w takim pojemniku z Ikei...
          • ja_mamma Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 10:38
            > Polecam malinotruskawki framberry, pyszne i słodkie. Uprawialam w takim pojemniku z Ikei...

Myślisz, że te malinotruskawki nadają się do hodowli na balkonie?
            Nie mam działki ani ogródka, chciałabym zrobić frajdę dziecku mającemu zapędy ogrodnicze i posadzić coś na balkonie. Pytanie co posadzić żeby urosło i miało smaczne owoce. Przyznam, że myślałam o pnących truskawkach ale skoro piszesz, że nie są smaczne to chyba odpuszczę.
            We wstępie napisałam o hodowli. Mam na myśli 2-3 krzaczki dla radości dziecka wink
            • memphis90 Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 10:42
              Myślę, że w pojemniku będzie im bardzo dobrze. U mnie były w tym ustrojstwie powyżej na tarasie, pięknie owocowały całe lato, po sezonie poszly na grządkę i w tym roku sprawdzę, jak sobie poradzą "w dziczy". Tak że framberry mogę szczerze polecić.
              • ja_mamma Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 11:02
                O, ale super. Kupię na pewno, już znalazłam na allegro sprzedawcę.
                Pamiętasz może, jak nazywał się ten Twój pojemnik z ikei?
                Ile sadzonek się do niego mieści?
                Znalazłam jeszcze na allegro takie wiszące doniczki z polietylenu, nazywa się to planter, dość ciekawe rozwiązanie aczkolwiek trochę mnie zastanawia jak te rośliny rosną w takiej folii.
                • memphis90 Re: warzywa w doniczkach 29.03.21, 09:03
                  Kosz na reklamówki variera ikea. Wyłożyłam agrowlokniną, wsypalam ziemię, w co którąś dziurkę naprzemiennie wetknęłam sadzonki. Dobrze im tam było...
          • bei Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 21:35
            Memphis, uprawiasz truskawki malinowe, malinotruskawka to inna roślina. Dziękuję za polećenie pojemńikasmile
            • memphis90 Re: warzywa w doniczkach 29.03.21, 09:05
              Powtarzam za sprzedawcą 😁 W każdym razie Framberry.
      • kotejka Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 10:20
        Wszystko co berbedul mówi
        Jeszcze cukinia i dynia smile boczkiem pędy puszczasz czysciutka będzie
        Groszek cukrowy
      • princesswhitewolf Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 10:58
        >Ogórek - Legutko ma fajną, bardzo niską odmianę.

Krzaczasty " Dar" sie zowie
      • princesswhitewolf Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 11:05
        Nie prawda ze tylko koktajlowe. Ja hoduje ok 100 donic pomidorow co roku z calego swiata i spokojnie rosna. Tylko trzeba albo sznurek albo dlugie tyczki.
        • mag1_k Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 23:34
          Jakiej wielkisci doniczki na pomidory wybierasz? I jak czesto podlewasz na poczatku?smile
          mam pierwszy raz, na razie kilka sztuk na parapecie w domu, obecnie kilkucentymetrowesmile
          • memphis90 Re: warzywa w doniczkach 29.03.21, 09:16
            Monty Don mial wielkie pomidory w zwykłych wiadrach... Wcale nie jakichś dużych. I rosły mu jak szalone, a tylko podlewał pokrzywą...
      • asiairma Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 13:19
        na ogórki i na fasolkę bym nie wpadła smile
        • princesswhitewolf Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 23:02
          Ale krzaczaste albo balkonowe bo inne musza sie plozyc...
      • hanusinamama Re: warzywa w doniczkach 29.03.21, 14:26
        Ja polecam rzeżuchę, ale poczekać az urosnie do wielkosci listków rukoli. Scinam nozyczkami, po jakims czasie odrasta. Mozna z jednego siewu miec kilka zbiorów. Spokojnie tez latem, nie wyija tak szybko w pędy kwiatowe jak rzodkiewka
    • baszkircef Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 10:16
      Udało mi się wyhodować paprykę, całkiem ładny krzaczek i średniej wielkości owoce. Jest duża różnica pomiędzy papryką ze sklepu, a zerwaną prosto z krzaka. Nie powtórzyłam eksperymentu bo to jednak było kłopotliwe musiałam o nią bardzo dbać: odpowiednia ilość wody i nawozu (używałam pokrzywowego od teściowej) to podstawa.
      • memphis90 Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 10:52
        Podziwiam, kilka razy robiłam podejścia do papryki i nigdy mi nie wyszła... Cukinia dzielnie walczyla, ale ona jednak wymaga duuuuuzo ziemi, więc miałam może 2-3 owoce (warzywa). Dynia poszła mi po całym ogrodzie, wypuściła wielkie, długaśne tentakule i tylko jedną dyńkę....
        • 12gram Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 20:59
          a mnie na balkonie urosły dynia i pomidory - wyrzuciłam resztki z nasionami do dużej donicy (na kompost) a one zaczęły rosnąć i dały owoce smile dynia zajęła cały balkon, dużo kwiatów opadło w upały ale kilka małych dyniątek się udało zebrać. Jednak ona potrzebuje więcej miejsca. A pomidory- rewelacja, urosły niespodziewanie, uwielbiam zapach krzaków pomidora. W tym roku będą pomidory koktajlowe (mniej miejsca zajmą) , zielona sałata, roszponka, rzodkiewki, szczypiorek, poziomki, bazylia, borówka amerykańska... z cukinią też spróbuję, i jeszcze kalarepę planuję - zobaczymy co będzie chciało rosnąć.
          • 12gram Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 21:03
            i koperek jeszcze - uwielbiam zapach.
            • berdebul Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 21:51
              Z koperkiem się poddałam, był tak pełen mszyc, że prawie uciekły z doniczką. uncertain
              • mikams75 Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 22:02
                moj koperek wyrosl mizerny, pare galazek i tez go obsiadly mszyce, ale wsadzalam pod kran i splukiwalam mszyce az sie w koncu odczepily. Ta metoda tylko na koperku dzialala.
          • memphis90 Re: warzywa w doniczkach 29.03.21, 09:10
            U mnie salata nie wyszła, albo wyszła aż za dobrze, bo miała 1.2 wysokości i stała się niejadalna. Nie pamiętam teraz, czy to była oznaka słabego podlewania czy doniczki czy jeszcze czegoś innego. Pomidorki - co drugi rok sieję z nasionek, a co drugi kupuję gotową dużą roślinę w doniczce (efekt lepszy z kupnej roślinki, niestety...). Ziółka i szczypiorki mam co roku, fajne są smakowe mięty.
        • effka454 Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 21:49
          W zeszłym roku zrobiłam eksperyment i wysiałam na początku marca do doniczek pestki wydłubane z dyni kupionej na zupę smile
          Większość sadzonek wywiozłam na działkę na Mazury, ale niestety tam mam bardzo zasadową ciężką ziemię i nic z "uprawy" nie wyszło.
          Za to koło tarasu mam usypaną skarpkę z piachu i ziemi i posadziłam tam dwie sadzonki, efekt widać na zdjęciu big_grin Zebrałam osiem pełnowymiarowych dyń piżmowych
          • 12gram Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 23:02
            piękne okazy
          • memphis90 Re: warzywa w doniczkach 29.03.21, 09:11
            Dynia z ambicjami pnącza 😁
            • effka454 Re: warzywa w doniczkach 29.03.21, 11:17
              Nie miała wyjścia big_grin W każdą inną stronę była narażona na rozdeptanie
    • lot_w_kosmos Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 11:01
      Zioła i pomidory koktajlowe.
      • princesswhitewolf Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 11:05
        Wszystkie pomidory.
    • chococaffe Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 11:16
      A czy ktoś z was uprawia rukiew wodną?
    • mikams75 Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 18:20
      pomidory, pomidorki koktajlowe, ziemniaki, truskawki (one zazwyczaj maja w oposach czy sie nadaja na balkon) - te musze powedziec daja najlepsze "plony" od lat. Dodatkowo wiele nieudanych prob z warzywami mialam. Ziola sa jeszcze fajne - najlepiej rosna mieta i bazylia.
    • chayah Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 20:58
      Dziewczyny, a któraś z was hodowała może pietruszkę?...
      Jeśli tak, to jak wam rosła? I kiedy tak w ogóle jest sezon na pietruszkę?... Bo moja nijak nie chciała rosnąć sad
      • 12gram Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 21:02
        maiłam, rosła bez problemu cały sezon.
        Może u ciebie kwestia ziemi? u mnie grasują ziemiórki - jeśli są w ziemi to zeżrą korzonki wszystkich młodych roślinek. Z mszycami też bywa problem. Może potrzebujesz lepszej ziemi. Można też sadzić czosnek naprzemiennie z innymi roślinami, wiele szkodników nie lubi zapachu czosnku.
        • chayah Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 21:17
          Wysiewałam na wacie, nie w ziemi, bo tak poradziła nauczycielka (pietruszkę hodowałam do szkoły w ramach zadania z biologii). Z kilkudziesięciu nasion wykiełkowało raptem osiem. Może faktycznie kwestia podłoża. Następnym razem spróbuję w "lepszej" ziemi smile
          • bistian Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 21:41
            chayah napisała:

> Wysiewałam na wacie, nie w ziemi, bo tak poradziła nauczycielka (pietruszkę hod
            > owałam do szkoły w ramach zadania z biologii). Z kilkudziesięciu nasion wykiełk
            > owało raptem osiem. Może faktycznie kwestia podłoża. Następnym razem spróbuję w
            > "lepszej" ziemi smile

Powinny wykiełkować na wacie, większość w jednym czasie, reszta co najwyżej z opóźnieniem. Jeśli nie wschodzą, to pewno przeterminowane albo źle przechowywane. Robiłem w zeszłym roku eksperymenty z różnymi nasionami ze sklepu, zazwyczaj to był bardzo słaby materiał. Przy pozyskanych samodzielnie, wszystko kiełkuje, jak należy, czy w ziemi czy na gazie, ale nie ma żadnej pewności, czy będą owoce.

Teraz mam bardzo ładne sadzonki papryki i całkiem w porządku pomidorów, ale jeszcze muszę je przetrzymać do maja, zanim wysadzę na zewnątrz
            • princesswhitewolf Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 23:05
              A trzymasz je w cieple, w ciemnosci i spryskujesz regularnie?

Jak mi cos nie kielkuje w kubeczkach w ziemi pod przykryciem to wale do lodowki na 24 godz nasiona a potem do germinatora na wate i ....95 % kielkuje. Pod przymusem oczywiscir
              • chayah Re: warzywa w doniczkach 29.03.21, 07:34
                Już ich nie hoduję, sprawa jest zakończona
      • berdebul Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 21:53
        Korzeniową? Trzeba trafić w pogodę, mieć dobrą ziemię i bardzo pilnować podlewania. Jak tylko trochę podeschnie, to zbiór nawet o 80% mniejszy. Jedyne warzywo, które mam w donicy z czujnikiem wilgotności gleby, bo inaczej nic nie rosło. uncertain
        • chayah Re: warzywa w doniczkach 31.03.21, 12:51
          Coś mi się wydaje, że to właśnie kwestia pogody...
          Rzeżuchy, hodowane w tym samym celu, zawsze pięknie rosły 🙂
    • bei Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 21:38
      Ostatnie lata coś się działo z nasionami i były bardzo słabe „ wschody” pietruszki, na rynku jej ceny bardzo się wywindowały do góry.
      • princesswhitewolf Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 23:01
        To prawda. Poprzedniego lata. O co to chodzilo z ta pietruszka
    • my_fair_lady Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 22:08
      >>12gram

>>Re: warzywa w doniczkach

>>28.03.21, 20:59

>> W tym roku będą pomidory koktajlowe (mniej miejsca zajmą) , zielona sałata, roszponka, rzodkiewki, >>szczypiorek, poziomki, bazylia, borówka amerykańska... z cukinią też spróbuję, i jeszcze kalarepę planuję zobaczymy co będzie chciało rosnąć.

I to wszystko na balkonie?! 😳
      • 12gram Re: warzywa w doniczkach 28.03.21, 23:10
        Wszystko big_grin duży jest, musi się to zmieścić, choć sama sie łapię za głowę czasem od ilości doniczek ::d (bo oprócz warzyw sa jeszcze kwiatki) (ale zazdraszczam nieustająco sąsiadom z parteru dostępu do gruntu).
        Już mi w kuchni w małych doniczkach kiełkuje część kolekcji, zimę na balkonie przetrwał szczypiorek i poziomki, lilie i róże, reszta czeka na dokupienie ziemi.
      • mikams75 Re: warzywa w doniczkach 29.03.21, 11:05
        spoko, mnie sie tez duzo miesci i byl czas, ze dziecko chetnie eksperymentowalo. Ktoegos roku nawet arbuzy mielismy, choc wygladaly jak agrest wink
    • tilijka123 Re: warzywa w doniczkach 29.03.21, 12:05
      Jedyne co tak naprawdę udało mi się w doniczkach to pomidorki koktajlowe. Dobrze rosną też zioła. Niektóre mam już kilka lat. Zimują na balkonie, szczypiorek, oregano, szałwia, tymianek. Przycinam na zimę na krótko i podlewam od czasu do czasu.
      Próbowałam cukinię, ogórki, buraczki, fasolkę szparagowąi rzodkiewkę ale plony były mizerne.
      • hanusinamama Re: warzywa w doniczkach 29.03.21, 14:23
        Dorze rosną buraczki liściowe. Scina sie je i odrastają.
    • hanusinamama Re: warzywa w doniczkach 29.03.21, 14:22
      Moja mam w małym ogródku ma sałate, dymkę, pietruszke natkę, selera naciowego, pomidorki koktailowe i zioła w skrzynkach. Skrzynki drewanine po jabłkach pomalowała na szaro, wyłozyła włokniną i do tego ziemia. Ja mam spory warzywnik ale co roku pod ścianą tarasu stawiam 4 duże dzbany kamionkowe, w których mam papryki. Ustawione są od południa, sciana je dogrzewa, do późnej jesieni mam paryki (takie średnie i małe).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka