Dodaj do ulubionych

imprezy 16-17 latków a alkohol

31.05.21, 16:01
Mowa o domówkach - czy to norma? Macie jakies info od swoich? Przyznam, że mnie to zaskoczyło, żeby nie powiedzieć, że wkurzyło. Nie to, że ja jakaś świeta byłam, bo na pewno alko spróbowałam będąc poniżej 18 roku życia, ale nie było to też normą na urodzinowych spotkaniach i na pewno nie dostarczyli mi go rodzice smile. Przede mną organizacja urodzin dla mojego 17 latka i jego pytanie, czy będzie mógł podać alko (drinki), bo na dotychczasowych urodzinach, na których był, to była wódka i sok. Powiedziałam, że w ogóle o tym nie myślałam, bo oni 18 jeszcze nie mają i póki co nie planuję, ale już zewsząd dochodzą mnie głosy, że jak będą chcieli to sami cos zorganizują i to niekoniecznie dobrej jakości, że może faktycznie lepiej jak kupie im butelkę dobrej wódki. A ja mam zgryz, który muszę szybko rozwiązać bo impra juz w sob smile-dodam, że w tym samym czasie idziemy na dorosłą imprezę i na pewno przed 24 nie wrócimy więc dozoru jako takiego nie będzie.
Obserwuj wątek
    • leni6 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 16:05
      Za moich czasów była to norma, ale młodzież sama organizowała alkohol, dostarczania przez rodziców to przed osiemnastkami nie kojarzę.
      • mashcaron Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 16:13
        To tak, jak za moich wink
        • kochamruskieileniwe Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 01.06.21, 22:31
          za moich czasów podobnie. Mieliśmy w klasie dwóch stałych dostawców - ojcowie - cenieni lekarze, nawet nie zauważali (podobnosuspicious) braków.
          Sprawa się rypła, gdy został zlikwidowany jakiś super-hiper koniak trzymany na oblewanie matury. Kolega tłumaczył, że ciemno było, gdy brał towar z barku big_grin

Ale moje czasy to dawne czasy i dobry alkohol niełatwo było zdobyć (Pewex i te sprawy).
    • bo_ob Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 16:11
      Radzę nie częstować cudzych dzieci alkoholem, jeśli sami coś sobie zorganizują, mówi sie trudno wink
      • daniela34 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 16:14
        Podpisuję się.
        • molik28 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 19:04
          Ja też. Mogą być z tego duże kłopoty jak impreza wymknie się małolatom spod kontroli albo wnerwiony rodzić jakiegoś baletmistrza/baletmistrzyni złoży skargę na policji.
    • fogito Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 16:19
      W zyciu nie kupilabym alkoholu dzieciakom ponizej 18 roku zycia. A juz na pewno nie serwowalabym wodki. Trąci patologią.
    • geez_louise Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 16:20
      Rzuciłam ciężkie picie imprezowe tuż po swojej osiemnastce. Ale alko zawsze załatwialiśmy sami, w „tajemnicy” przed rodzicami. Jeden ojciec tylko na imprezy robił słaby (przynajmniej w założeniu, bo czasem go poniosło) poncz.

Mój plan - opowiedzieć dziecku z dość duża ilością szczegółów, dlaczego swoje zalewanie się na imprezach uważam za głupie i dlaczego lepiej być tymi moimi znajomymi, co raczej alkoholu nie tykali. Do 18 w żaden sposób nie ułatwiać picia. 18-20 ewentualnie podrzucać alko niskoprocentowe. Po 20- rób co chcesz, zabieraj nasze alko z dowodów wdzięczności.
    • kasiaabing Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 16:30
      Za moich czasów sami sobie organizowaliśmy. Żadnen rodzic nic nie kupował.
      Mogłabym się zastanowić żeby kupić jakieś Radlery. Ale napewno nie wódkę.
    • kaki11 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 16:31
      Powiem tak, te 10 lat temu kiedy byłam w tym wieku na naszych imprezach, alkohol był obecny. Był szampan i wino/piwo/wódka z sokiem czasem domowy likier czy wiśniówka. Jak rodzice się zgadzali to był kupowany przez nich jak się nie zgadzali był przemycany (kupiony przez starszych znajomych, wykradany z barku etc). Raczej nie w wielkich ilościach tylko symbolicznych.
      Nie mam dzieci w tym wieku ale myślę ze raczej w tej kwestii młodzi nie są bardziej grzeczni niż wtedy
      • solejrolia Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:09
        Na naszych imprezach 25lat temu również był alkohol, co nie znaczy że rodzice załatwiali nam, zgadzali się na alkohol, i czy w ogóle wiedzieli o tym.
        • kaki11 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:24
          Moi akurat nie wiedzieli ale było trochę takich co wiedzieli i pomagali smile
    • leosia-wspaniala Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 16:49
      Załatw jeszcze jakiś towar, bo a nuż sobie zorganizują byle jaki. No i panienki, bo mogą sobie zorganizować jakieś z chorobami, lepiej niech załatwi mamusia.

Co za czasy.
      • ewa_2009 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 16:51
        smile
      • solejrolia Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:09
        😄😄😄
      • bergamotka77 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:42
        leosia-wspaniala napisał(a):

> Załatw jeszcze jakiś towar, bo a nuż sobie zorganizują byle jaki. No i panienki
        > , bo mogą sobie zorganizować jakieś z chorobami, lepiej niech załatwi mamusia.
        >
        > Co za czasy.

big_grin w punkt
        • molik28 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 19:05
          100/100.
    • mamkaantka Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 16:50
      Norma Jesli któraś mamusia twierdzi inaczej to znaczy ze nie wie co się dzieje. Nie ma tu znaczenia czy dziecko chodzi do renomowanego liceum, czy też slabej branżówki.
      • bluea.nne Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 18:44
        Nieprawda. Tak mówią Ci, którzy usprawiedliwiaja to, co dzieje się u nich.
        • gryzelda71 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 19:32
          Zawsze na młodzieżowych imprezach jest alkohol. Ale nie sądziłam, że odbywa się to za zgodą rodziców.
    • bi_scotti Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 16:51
      W Ontario legal age jest 19 - ani ja, ani zadni znani mi rodzice nie kupilismy, nie podalismy, nie ulatwilismy zakupu/podania/wypicia alcohol osobie ponizej 19 roku zycia na terenie Ontario. W Quebec legal age jest 18, w niektorych stanach jest 21 etc. Mozna sie dziwic roznicom w prawie ale ono obowiazuje. No discussion. Life.
      • myelegans Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 01.06.21, 23:29
        w niektorych? we wszystkich stanach legal age jest 21 lat, tzn majac 18 mozesz kupic bron i zaciagnac sie do wojska i sobie postrzelac, ale bron Boze kupic/wypic piwo...
        • al_sahra Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 02.06.21, 17:49
          myelegans napisała:

> w niektorych? we wszystkich stanach legal age jest 21 lat

Prawo do zakupu to jest coś innego niż prawo do wypicia. W żadnym stanie osoba poniżej 21 lat nie może kupić alkoholu, natomiast większość stanów ma klauzule w prawie, które w pewnych sytuacjach dopuszczają picie alkoholu (w prywatnym domu, pod kontrolą rodziców, w kontekście ceremonii religijnych, w ramach nauki w szkole kulinarnej itd.).
    • madame_edith Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:00
      Z tego co twierdzi syn to jest żaden problem kupić piwo, w niewielu sklepach ktokolwiek sprawdza dowód. Dla mnie szokujące. Trudno sie dziwić, że nastolatki korzystają, nie podoba mi się to, ale za rączkę takiego chłopa prowadzić nie będę. Natomiast w życiu bym tego nie ułatwiała. Z synem chętnie wypiję piwo jak będzie miał 18 lat.
      • gajmal Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:04
        Jak kupisz alkohol,a komuś nie daj Boże coś się stanie to z więzienia nie wyjdziesz przez wiele lat. A stać może się zawsze. Ja bym tego nie robiła.
        • daniela34 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:09
          Nie musi być nawet tak dramatycznie (choć jak komuś coś się stanie to owszem, rodzice-dostawcy mieliby nieliche problemy)- wystarczy, że ktoś zawiadomi o zakłócaniu ciszy nocnej. Jeden patrol, jeden dzieciak z poalkoholową nadszczerością i kłopoty gotowe.
      • leia33 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 18:22
        A ja z synem piwa nie wypiję. Jestem jego matką a nie kumplem od kielicha.
        • madame_edith Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 18:29
          Moim zdaniem jedno drugiego nie wyklucza. Ja z matką chętnie się winkiem raczę i nie jest moją kumpelą od kielicha. Co to za pomysł w ogóle 😂
        • ga-ti Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 19:00
          Nie pij piwa w kielichu, wypij ze szklanki, kufla albo z butelki wink
          Nie rozumiem, piję z mamą, z tatą, z teściową, a kumplami nie jesteśmy. Pić trzeba umieć, że tak pojadę mądrością ludową big_grin
        • my_fair_lady Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 02.06.21, 18:54
          leia33 napisała:

> A ja z synem piwa nie wypiję. Jestem jego matką a nie kumplem od kielicha.

A jak pójdziecie “do cioci na imieniny” i będzie Shiraz czy inny Malbec do obiadu, to wypiesz tylko Ty, lub tylko Twój syn? No bo “razem” nie wypijesz 🤔
          Z ciekawości pytam.
          (Oczywiście cały czas mowa o dorosłym synu)
      • agatazieba Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 18:51
        Mnie ciągle dowód sprawdzają i jeszcze dyskusje personelu słyszałam czy na bezalkoholowe napitki też sprawdzać, bo bezalkoholowe piwo może promować picie piwa....
        • madame_edith Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 22:02
          No jestes ematką, to zupełnie normalne tu!
          A tak serio to w Biedrach czy Lidlach to oczywiście, że sprawdzają. Ale już w żabce różnie bywa, szczególnie jak za kasą stoi młodzian niewiele starszy niż kupujący.
          • little_fish Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 22:42
            W dodatku niemal każdy siedemnastolatek zna kogoś, kto już przekroczył magiczną granicę 18 lat. A tacy kumple chętnie robią przysługi. Zdobycie alkoholu na imprezę to naprawdę nie jest lot w kosmos.
            • madame_edith Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 22:48
              Dokładnie
    • feliz_madre Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:02
      Alkohol był, jest i będzie na imprezach nastolatków. Ale na boga, nie do rodziców należy jego zakup! Do rodziców należy uświadomienie dziecka (przynajmniej własnego), jak ludzie reagują na alkohol, jakie dawki mogą być niebezpieczne dla młodego organizmu, czym jest zatrucie alkoholowe, jakie są skutki prawne picia przez młodocianych.
      Dodaj też sugestię i nie mieszaniu i w razie kłopotów jakichkolwiek niech dzieciak nie boi się zadzwonić po pomoc - chociażby waszą. Ja na Twoim miejscu w tym czasie będąc na dorosłej imprezie sama bym nie piła. Jak nic się złego nie stanie, to wszystko jest fajnie, ale jak coś pójdzie nie tak, to dobrze żeby jeden dorosły rodzic był trzeźwy.
      • gajmal Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:07
        Dokładnie tak..Jedno z Was powinno być zupełnie trzeźwe, żeby móc reagować w razie klopocików. I to nie chodzi o zaufanie do swojego dziecka tylko nie wiadomo co zrobią inni. U moich sąsiadów np. jeden z uczestników urodzin postanowił wyjść na dwór ( z drugiego piętra przez okno). Przeżył, ale zaraz się zaczęło wyjaśnianie.
      • ga-ti Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 18:57
        oraz, żeby zjeść coś porządnego, nie pić na pusty żołądek wink I tak bardzo na serio, dzwonić do rodzica nie ważne o której godzinie, jeśli coś się niepokojącego zaczyna dziać, nie wracać samemu po nocy.
    • solejrolia Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:05
      Na twoim miejscu nie pozwoliła bym.
      ( Jeśli sami sobie zorganizują to trudno, ale tym nic nie wiesz, nie popierasz, o alko słyszeć nie chcesz).
    • em_em71 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:08
      Zalezy od towarzystwa. Moj akurat smak alko zna, ale na imprezie bylby ostatnim, ktory siegnalby po drinka czy piwo. Wiem, bo bywa, wraca zupelnie trzeźwy, taki typ. Z tego co mowi, alkohol jest, niekoniecznie wystawiany przez rodzicow. W wieku 17 lat starsza kuzynka synow żłopała wino aż huczało, nie powiem bylam lekko zaskoczona nie samym faktem, ale ilością.
      Za moich czasów wink owszem, 16-17 latkowie pili.
    • iuscogens Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:10
      Nie martw się, sami sobie zorganizują. Kiedy niby mają pić ten kiepski alkohol jak nie teraz wink
      Ech przypomniało mi się, jak nieświadomie upilysmy się z koleżanką ohydnym czerwonym, słodkim winem z kartonu litr za 4 zł big_grino teraz mam uraz big_grin
    • waleria_s Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:18
      Alkohol na imprezach 17-latków jest normą, ale na boga, to jest alkohol samodzielnie organizowany, nie przez mamusię!
    • nigdynigdynigdy84 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:29
      Zalalam się raz w życiu.
      Po egzaminie poprawkowym z epidemiologii.
      Ale to była wyższa konieczność.
      Nigdy więcej tak się nie zniszczyłam.
      Na 18 to pamiętam jedynie jakieś piwo, ale to było tak dawno :p
    • kryzys_wieku_sredniego Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:34
      Sami kupowaliśmy i nie był to zły alkohol.
      Jak nie musisz organizować jedzenia to kieszonkowe na % i papierosy zawsze starczało.
      Ja pijałam wyedy drinki kolorowe z sokiem bananowym i wisniowym czasami z syropami więc dodatkowo kupowałam soki.
      I tak najprościej bylo kupić dobre piwo, i też nie piliśmy "szczyn".
    • katriel Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 17:57
      Jednej z moich koleżanek z podstawówki rodzice tak urządzili 15 (sic!) urodziny: zafundowali solidny zapas czerwonego wina, wzięli pod pachę młodszą siostrę i wybyli z domu, do północy zostawiając wolną chatę. My jako młodzi goście czuliśmy się dziwnie, nie wiedzieliśmy czy dziewczynie zazdrościć wyluzowanych starych czy współczuć braku troski. Niektórzy w ogóle nie pili, niektórzy skosztowali odrobinę, niektórzy pili kieliszek po kieliszku jednocześnie głośno zadręczając się przysięgą komunijną, dziewczyny pilnowały swoich chłopaków, ogólnie więcej stresu było z tego alkoholu niż frajdy.
      • daniela34 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 18:02
        Dobrze, że głupi rodzice trafia czasem na mądre dzieci (własne lub cudze).
        • daniela34 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 18:02
          *trafiają
    • taka-sobie-mysz Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 18:03
      Może się myle, ale wydaje mi sie, że jeśli kupisz im alkohol i coś im się stanie (nawet głupi wypadek) to możesz mieć problemy?
      • daniela34 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 18:06
        Nie mylisz się.
        Problemy może mieć nawet jeśli nie się nie stanie, ale rodzice któregokolwiek kolegi będą mieli obiekcje widząc dziubdziusia pod wpływem. Jeśli w stanie wskazującym na spożycie dziubdziuś przesłuchiwany przez rodziców "na okoliczność" puści nie tylko pawia ale i parę z gęby, to problemy mogą być. A jak coś się stanie to problemy się spotęgują.
    • m_incubo Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 18:09
      Alkohol na imprezach nastolatków jest, to oczywiste, ale zastanawiam się, co z tobą nie tak, że ty go planujesz zorganizować?
      • troompka Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 20:37
        A gdzie to napisałam? Nie planuje im załatwiać i jeśli już cokolwiek w tym temacie miałabym zrobić to nie byłoby to postawienie flaszki wódki na stole w towarzystwie ciasta i koreczkow, tylko zakup do domu, bo zwykle w barku u mnie alkohol nie stoi.. z opowieści od zaprzyjaźnionych matek, niepatologicznyh odniosłam wrażenie, że tylko ja w jakimś idealistycznym świecie żyje i zaskoczył mnie ten Alko na imprezie. Dopiero od niedawna po długiej przerwie zaczęły się towarzyskie spotkania więc on tak nagle z 15 do 17 latka przeskoczył.
    • eliszka25 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 18:21
      Nie ma co się oszukiwać, alkohol na takich imprezach jest, dzieciaki próbują. Jedne z umiarem, inne niestety nie, a jeszcze inne nie próbują wcale. Sama też nie byłam święta przed 18. urodzinami. Jednak nigdy w życiu nie dostarczyłabym alkoholu cudzym, nieletnim dzieciom!
    • majenkir Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 18:35
      Kupowałam alko dzieciom kiedy nie mialy jeszcze 21 lat (u nas limit), ale nigdy przed osiemnastka.
      • melikles Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 19:11
        tak mają te dzikie kraje. 21 lat to limit na alkohol, ale już 18 lat wystarczy aby dać mu karabin i wysłać zabijać na 2 koniec świata.

majenkir napisała:

> Kupowałam alko dzieciom kiedy nie mialy jeszcze 21 lat (u nas limit), ale nigdy
        > przed osiemnastka.
        >
    • bluea.nne Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 18:43
      Ja osobiście nie czestowalabym alkoholem obcych dzieci.
      Zresztą- można zapytać ich po co im alkohol? Bo jeżeli nie potrafią bawić się bez niego, to w sumie to smutne...
      Moje 16latki ostatnio miały urodziny- młodzież słuchała muzyki, grali w planszówki, gry typu kalambury itp. Sympatycznie spędzili czas.
      Serio- po co ten alkohol?
      • wysokienapiec Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 19:08
        bluea.nne napisała:

> Moje 16latki ostatnio miały urodziny- młodzież słuchała muzyki, grali w planszó
        > wki, gry typu kalambury itp. Sympatycznie spędzili czas.
        > Serio- po co ten alkohol?

Nie wszystkie 16latki chcą spędzać czas "sympatycznie"wink
        • my_fair_lady Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 02.06.21, 19:04
          wysokienapiec napisał(a):

> bluea.nne napisała:
          >
          > > Moje 16latki ostatnio miały urodziny- młodzież słuchała muzyki, grali w p
          > lanszó
          > > wki, gry typu kalambury itp. Sympatycznie spędzili czas.
          > > Serio- po co ten alkohol?
          >
          >
          > Nie wszystkie 16latki chcą spędzać czas "sympatycznie"wink

😆👍😂😜🤣
    • nikita1908 Re: imprezy 16-17 latków a alkohol 31.05.21, 18:48
      to norma chyba od zawsze, ale nigdy nie organizowali go rodzice, lecz sama młodzież ( zazwyczaj kupował ktoś pełnoletni)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka