Dodaj do ulubionych

Bilans 5-latka

07.02.11, 00:23
Witam was, drogie mamy! Moj 5 letni Daniel mierzy dokładnie 106 cm i waży 15,5 kg... Pewnie jedne mamy to pocieszy, inne załamie...
Fajnie, ze jest to forum, bardzo mi pomogło w trudnych chwilach przed operacją, teraz tu nie zaglądam, bo Daniel je... przynajmniej jak porównam to do ilości jedzenia spożywanych przed operacją... Jest zdrowy, własciwie nie choruje (przez ostatni rok opuścił 2 dni w przedszkolu), rozwija sie bardzo dobrze... Teraz musze tylko jakoś się pogodzić z tym, ze mam takiego krasnalka:-)
Obserwuj wątek
    • analist73 Re: Bilans 5-latka 10.02.11, 08:34
      Mój krasnoludek w maju skończy 5 lat i ma 99cm i waży 13kg, teoretycznie zdrowa. Twój to trochę większy krasnoludek.
      Gratulacje.
      • jewunia Re: Bilans 5-latka 11.02.11, 14:09
        Mój co prawda 4-latek ale ... na bilansie miał 94 cm i 12,7 kg:(
    • barbie09.07 Re: Bilans 5-latka 02.08.11, 18:07
      Moja córcia skończy w listopadzie 4 latka,wazy 11,5 kg. Nie wiem jak ona będzie tornister na plecach nosila jak pójdzie do szkoły :(
      • dianaro Re: Bilans 5-latka 03.08.11, 22:35
        Wczoraj byłam z synem na bilansie 4 latka - waga 14,4kg a wzrost 104 cm. Jak to lekarka powiedziała - najważniejsze, że trzyma się siatki centylowej i nie spada poniżej 10 centyla.
        • jewunia Re: Bilans 5-latka 08.08.11, 13:42
          dla mojego niestety siatki centylowej nie ma:(
    • q_fla Re: No to teraz wasz pocieszę.... 08.08.11, 13:51
      Moja córka, lat 6,5 mierzy 105 cm wzrostu, waga 14,2.
      Przebadana, zdrowa, nie jest niejadkiem, od zawsze poza siatką.
      Wzrost uwarunkowany genetycznie, wysoka nie bedzie.
      Bardzo lubiana i popularna w przedszkolu, wg psychologa intelektualnie powyżej normy.
      :)
      • iwcia777 Re: No to teraz wasz pocieszę.... 01.09.11, 20:47
        mój Synuś na bilansie 4 latka wzrost 99 cm, waga 16 kg - po wielu walkach z 13 podskoczyla, ale teraz stoi juz ponad pol roku w miejscu :(
        • ewelajnawrocek Re: No to teraz wasz pocieszę.... 17.09.11, 17:47
          Moj sek prawie 3 lata, 93 cm i 13 kilo po posilku, nie urosl nic od maja..czy powinnam juz robic badania na wyrzut hormonu wzrostu?
    • barbie09.07 Re: Bilans 5-latka 08.11.11, 10:17
      aktualizacja :) skończone cztery latka waga 11900 :P Pozdrawiam wszystkie mamusie Krasnoludków i Calineczek :D
      • scarlet_s Re: Bilans 5-latka 13.11.11, 21:08
        Witam.

Nie wiem czy powinnam pisać w tym wątku, bo mój synek mały nie jest, ale z jedzeniem mamy problemy. Często jest płacz i uciekanie, ale też czasem jak mu coś podpasuje, to potrafi zjeść dokładke. Lekarz alergolog stwierdził niedowagę. Synek będzie miał 5 latek za miesiąc i przy 124 cm waży niecałe 20 kg :(
        • sylwkasz Re: Bilans 5-latka 14.11.11, 12:44
          Nie wyszukuj problemow tam gdzie ich nie ma, juz tyle osob Ci to pisalo, a Ty dalej swoje. Niedlugo for interentowych dla Ciebie nie starczy. Niedawno Twoja corka tez miala niedowage 15kg w weku 2 lat, wyluzuj troche.

scarlet_s napisała:

> Witam.
          >
          > Nie wiem czy powinnam pisać w tym wątku, bo mój synek mały nie jest, ale z jedz
          > eniem mamy problemy. Często jest płacz i uciekanie, ale też czasem jak mu coś p
          > odpasuje, to potrafi zjeść dokładke. Lekarz alergolog stwierdził niedowagę. Syn
          > ek będzie miał 5 latek za miesiąc i przy 124 cm waży niecałe 20 kg :(
          • scarlet_s Re: Bilans 5-latka 14.11.11, 14:19
            O fora to się nie martw, bo jest ich sporo, a ja pisałam tylko na 4, więc jakby co to jeszcze mam zapas :D
            Co do małej to ona teraz waży ponad 15 kg, ale ma 104 cm wzrostu, więc jej waga i tak nie wypada zbyt dobrze. Może nie wiesz ale wagę porównuje się do wzrostu a nie do wieku.
            • analist73 Re: Bilans 5-latka 15.11.11, 18:18
              Moja córka ma 5,5 lat, waga 14kg, wzrost 105cm. Według endokrynologa, gastrologa wszystko jest w porządku, gdyż równo zwiększa się wzrost i waga (choć skokowo).
              • czarne-jagody Re: Bilans 5-latka 30.12.11, 11:58
                Dopisuję nastepną calineczkę, za 3 miesiące będzie miała 5 lat 15 kg i 109 cm. Ja tak bardzo się nie denerwuję ale co sie osłucham od babć.
      • barbie09.07 Re: Bilans 5-latka 19.02.12, 11:08
        u nas już 4 latka i 4 miesiące i na wadze mniej niż bylo. Teraz wazy 11,800 :(
        • mirabella111 Re: Bilans 5-latka 28.02.12, 00:00
          Moja córcia ma tez 4 latka i 4 miesiace... (ur.21 listopad) i 12 kg.. ech.. :(
          Barbie..robilas malej jakies badania?
          • barbie09.07 Re: Bilans 5-latka 05.03.12, 08:11
            Moja corcia skończyła cztery latka 4 listopada :) Szkoda mirabello,że nie ejsteś z nami na forum listopad 2007 :) Jak skończyła rok miała zrobione usg narządów by wykluczyć choroby trzewi i badania w kierunku celiakli. Gdy skończyła dwa lata, powtórka usg , znowu celiaklia, alergia na gluten nawet badania w kierunku mukowiscydozy, jontoforeze pilokarpinowa, badania krwi , hormony. Zaliczyliśmy wizyty w szpitalu i u gastroenterologa. Nie zgodziałam się tylko na gastroenteroskopię. Niczego nie znaleźli :P
            • mirabella111 Re: Bilans 5-latka 29.07.12, 10:42
              Barbie09.07...jak Twoja córcia? przybrała coś?
              moja bardzo malutko.. :(

• barbie09.07 Re: Bilans 5-latka 10.08.12, 12:41
                Moja Róża sporo przybrała,wazy teraz 13,400! Sama nie dowierzam jak patrze na wagę. Pod koniec maja miała zabieg podcięcia migdałków bocznych i wycinkę trzeciego. Ważyła wtedy 12 kg, po zabiegu w ciągu kilku dni schudła do 11kg ale teraz po 2,5 miesiąc przybrała do 13,400,to nasz absolutny rekord :) Zaczęła troszkę więcej jeść. Nie wiem czy zabieg wycięcia migdałów pomógł, może to zbieg okoliczności, apetytu zbyt dużego nie miała niemal od urodzenia a problemy z przerośniętymi migdałkami pojawiły się dopiero rok temu. Acha, córka mierzy 101 cm.
              • barbie09.07 Re: Bilans 5-latka 10.08.12, 12:42
                Mirabellko,a Twoja córcia miała jakieś badania, tak na wszelki wypadek? Jak u niej z apetytem?
                • mirabella111 Re: Bilans 5-latka 04.10.12, 22:55
                  Witaj barbie!! zaglądałam na to forum co jakis czas po moim wpisie..potem przestalam.. a dzis patrze,że jednak odpisałas..i to 2 mce temu..
                  Moja Emilka teraz tez wazy ok. 13,5 ... a Twoja Roza dalej przybiera? Kiedys mi laryngolog mowila,ze wiele dzieci po wycieciu migdałków nabieraja apetytu.. moze cos w tym jest?
                  A co do badaniań...to co rusz jakies jej robie..nigdy nic szczególnego nie wychodzi..jeszcze w kierunku celiakii musiałabym zrobic..niby mam jakąś szanse na genetyczne z NFZ, ale czekam..a jesli nie bedzie mozliwosci to zrobie prywatnie...
                  apetyt ma marny... ale słodkie to wcina..
                  • barbie09.07 Re: Bilans 5-latka 07.11.12, 11:29
                    Celiaklię mieliśmy dwa razy wykluczoną. Raz jak mała miała 1,2 miesiące ,później dwa latka.
                    Na razie wazy 13700 ale znowu gorzej je, kombinuje ,w przedszkolu to już jej nic nie smakuje. zastanawiam się kiedy ona w końcu zje pierwsza w życiu kanapkę? Na razie na śniadanie w domu zjada tylko plasterki wędliny. I to tez nie jakoś dużo, 2-3 góra. ale i tak nie jest tak źle. Pamiętam ten horror ja pierwszy posiłek jadla o 14 a wstawała o 6 rano :?
    • dadema Re: Bilans 5-latka 15.02.13, 12:49
      moja 5 letnia Michalina na bilansie miała 14kg i 105cm, także też drobinka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka