Dodaj do ulubionych

Po co im mój adres?

17.10.21, 11:52
Już kolejny raz taka sytuacja. Zamawiam coś ze sklepu internetowego, wskazuję paczkomat, do którego ma przyjść zamówienie, podaję imię i nazwisko, mail, nr telefonu, będę płacić przelewem albo kartą. Ale nie da się złożyć zamówienia, jeśli im nie podam jeszcze adresu stacjonarnego. Nie jest tak wszędzie, ale w wielu miejscach. Wkurza mnie to.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 12:03
      Faktury nie wystawią na paczkomat.
      • mika_p Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 12:34
        To niech wystawiają paragon
        • profes79 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 20:48
          Część sklepów nie wystawia. Mnie osobiście dużo bardziej wk.wia przymus zakładania konta niż kwestia podania adresu - jak sklep nie umożliwia zakupu bez rejestracji to na ogół, jeżeli nie jest to sklep w którym wiem, że zakupy będę robił częściej, szukam innego.
          • semihora Re: Po co im mój adres? 18.10.21, 03:28
            Tak! Wymuszanie zarejestrowania jest wkurzające. Podobnie nie lubię tego, że u niektórych trzeba wypełnić wszystkie dane, żeby zobaczyć koszyk WRAZ z kosztem dostawy. Wcześniej nie ma opcji, żeby szybko się dowiedzieć, jakie są możliwości dostawy i koszty. (Tak, wiem, można szukać osobnej zakładki, choć nie zawsze jest, a można też sprawdzić w regulaminie, co uważam za upierdliwą stratę czasu, choć to robię).
    • szpil1 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 14:42
      Chyba chodzi o płatność kartą. Imię i nazwisko właściciela karty musi się zgadzać z adresem jaki ma bank. Taka forma zabezpieczenia przed oszustami.
      • majenkir Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 16:42
        ^^ to. Gdyby ktoś Ci ukradł tą kartę, to bez podawania adresu môgłby sobie zamawiać na swój paczkomat.
        • taje Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 16:47
          W Europie, z tego co wiem, nie weryfikuje się adresu przypisanego do karty (inaczej niż w USA). Więc, owszem, jak ktoś ci ukradnie kartę wydaną w EU i nie zostanie ona zastrzeżona to może zamawiać na paczkomat.
          • szpil1 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 17:34
            Ja mieszkam w UK (ciągle Europa tongue_out) i jak się adres nie zgadza to transakcja jest odrzucana.
            • ritual2019 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 17:50
              Zgadza sie.
            • taje Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 18:18
              Może powinnam sprecyzować, że chodzi o EU.
          • ichi51e Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 18:42
            weryfikuje się niestety czasem
            • ichi51e Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 18:43
              tzn adres rachunku musi się zgadzać z tym na karcie. ale oczywiście nie ma obowiazku na ten adres właśnie zamawiać. takie okienko "same as billing address" albo inny.
              • taje Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 19:20
                Mnie mbank wyraźnie powiedział, że banki w Polsce (i jak rozumiem również w EU) nie oferują możliwości weryfikowania transakcji kartą adresem przypisanym do karty przez wystawcę karty. I nie ma znaczenia, jaki adres się poda - czy poprawny, czy nie - jeżeli system sprzedawcy wymaga weryfikacji adresu, to weryfikacja się po prostu nie powiedzie, nawet jeśli poda się prawdziwy adres. Miałam wtedy problem z autoryzacją transakcji w USA. To było kilka dobrych lat temu; być może coś się od tego czasu zmieniło.
          • rozaliaolaboga Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 21:57
            W Niemczech się weryfikuje. Pracuję w sklepie internetowym smile
            • sol_13 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 22:02
              A w jaki sposób przebiega ta weryfikacja?
              • ichi51e Re: Po co im mój adres? 18.10.21, 06:28
                nie wiem ale po prostu jak dasz inny adres jako billing niż ten karty to ci transakcje odrzuca
                • sol_13 Re: Po co im mój adres? 18.10.21, 20:29
                  Ale żeby zweryfikować adres posiadacza karty, agent rozliczeniowy tego sklepu musi skontaktować się z bankiem wydawcą karty, bo dane adresowe nie są wysylane w zapytaniu autoryzacyjnym. A to trwaloby kilka dni. Moim zdaniem więc przyczyna Twoich odmów była zupełnie inna.
        • sol_13 Re: Po co im mój adres? 18.10.21, 20:42
          majenkir napisała:

> ^^ to. Gdyby ktoś Ci ukradł tą kartę, to bez podawania adresu môgłby sobie zam
          > awiać na swój paczkomat.
          >
          Jak ukradną już kartę, to szybko tłuką transakcje zblizeniowe bez pin w zabce zanim zostanie zastrzeżona, a nie zamawiają sobie do paczkomatu.
      • sol_13 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 21:47
        Nie, adres nie jest weryfikowany. Mało tego, imię i nazwisko też nie. Do przeprowadzenia transakcji wystarczą pełne dane karty oraz k9d 3d-secure (też niekoniecznie).
        • ichi51e Re: Po co im mój adres? 18.10.21, 06:29
          Ja mam karty z różnych krajów i muszę zwracać uwagę żeby się zgadzało.
      • jehanette Re: Po co im mój adres? 18.10.21, 10:11
        Zawsze płacę blikiem, a i tak chcą mój adres. Podaję adres paczkomatu, albo samą ulicę bez mieszkania.
      • m_incubo Re: Po co im mój adres? 18.10.21, 20:38
        Nie musi.
    • woman_in_love Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 16:44
      Podawaj adres techniczny, ja tak zawsze robię:

Jan Warszawski
      00-001 Warszawa
      ul. Warszawska 1
    • mysiulek08 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 16:50
      bo maja taki formularz?
      • sasanka4321 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 17:27
        mysiulek08 napisała:

> bo maja taki formularz?
        >

Tez mysle, ze po prostu maja taki formularz. Albo wystawiaja tylko faktury, nie paragony, bo im tak wygodniej i szybciej i nie rozkminiaja. Jesli nie sprzedaja gadzetow erotycznych, to moga spokojnie wyjsc z zalozenia, ze klient, ktory bedzie mial z tym problem, i nie chce podac adresu, zdarzy im sie raz na 20 lat, wiec spokojnie mozna sobie nim nie zawracac glowy.
        • mysiulek08 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 17:48
          ale tez spora czesc sklepow online korzysta z gotowego oprogramowania (taniej i szybciej) a tam jest szablon i tyle
    • ritual2019 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 17:31
      Billing...faktura czy rachunek, jak zwal tak zwal . Normalna sprawa.
    • ichi51e Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 17:34
      Musza na rachunku miec adres?
      • ritual2019 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 17:51
        Raczej tak.
      • berdebul Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 18:13
        Jak idziesz do żabki, pani Ci wystawia paragon, to pyta o adres? Nie. Podobnie z zakupami przez net. Do paragonu nie trzeba adresu.
        • ritual2019 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 18:43
          OJP
    • 18lipcowa3 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 19:30
      Następna dziwaczka
    • jaga34 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 21:41
      ja podaję adres paczkomatu jako mój zamieszkania, zawsze płacę szybkim przelewem, nigdy kartą
      • sol_13 Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 21:49
        No to źle, bo jak sklep okaże się lewy i Ci nie wyślą towaru, to nie zareklamujesz.
    • smoczy_plomien Re: Po co im mój adres? 17.10.21, 21:55
      Kiedyś czytałam na Bezpieczniku, że adres nie jest im do niczego potrzebny i wręcz rekomenduje się, żeby nie podawać tam prawdziwego adresu.
    • ela.dzi Re: Po co im mój adres? 18.10.21, 06:33
      Do faktury
    • black.emma Re: Po co im mój adres? 18.10.21, 10:15
      Adres jest im potrzebny, bo jak paczka przekracza wielkość to wysyłają do domu, zamiast do paczkomatu. Nieraz mi się to zdarzyło, jak zamawiałam np. w rossmanie.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Po co im mój adres? 18.10.21, 11:06
      Wpisuję w takich sytuacjach ulica RODO, miasto RODO smile
    • mamdomek Re: Po co im mój adres? 18.10.21, 20:43
      Robią to z głupoty. Handel to najprymitywniejsza możliwa forma dzialalności gospodarczej. Nic prawie nie trza umić. Tak więc nie ma się co dziwić, że w tej branży roi się od matołków.
    • eliszka25 Re: Po co im mój adres? 18.10.21, 23:06
      Przepraszam, że nie na temat, ale tytuł twojego wątku przeczytałam jako „po co im mój dres i weszłam zobaczyć o co chodzi z tym dresem 🤷‍♀️
    • mdro Re: Po co im mój adres? 19.10.21, 09:54
      To jeszcze nic, niektóre księgarnie wymagają adresu zamieszkania przy sprzedaży ebooków. Jeszcze zrozumiałabym, gdyby "mieli taki formularz" bo sprzedają i książki papierowe, ale akurat nie - jedna z tych księgarni sprzedaje wyłącznie wersje elektroniczne. I nie jest to jakiś wymóg odgórny, bo w innych podawałam przy rejestracji tylko maila i imię/nazwisko (rejestrować konto akurat w wypadku takiej transakcji trzeba wink).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka