Dodaj do ulubionych

Fotelik cybex juno fix

30.08.12, 11:26
Witam,
mam pytanie, co sądzicie o foteliku cybex juno fix. Bardzo mi się on podoba, poczytałam trochę o nim. Ma bardzo dobre opinie bo w testach adac zdobył aż 5 gwiazdek za bezieczeństwo a poza tym świetnie się prezentuje. Wolałabym cybex pallas 9-36 kg ale nigdzie go nie ma a jak jest to drogo kosztuje a cybex juno fix jest taki sam tylko jest mnieszy.
Obserwuj wątek
    • kwap666 Re: Fotelik cybex juno fix 30.08.12, 11:43
      obejrzyj go na zywo, posadz w nim dziecko, poczytaj o poduszkach troche wiecej. twoje poglady nt tego fotela moga sie nieco zmienic wink
      • paulallid Re: Fotelik cybex juno fix 30.08.12, 12:20
        już przymierzałam, w Pallasie ma więcej miejsca w juno fix mniej ale ona jest taka drobna że wydaje mi się że ten juno fix jest całkiem niezły. A co chodzi z tymi poduszkami?
        • sabina_online Re: Fotelik cybex juno fix 30.08.12, 13:38
          Dla jakiego dziecka proszę podać wiek, wagę, wzrost dziecka oraz do jakiego samochodu(marka, model, rocznik)?
          • paulallid Re: Fotelik cybex juno fix 30.08.12, 13:48
            do samochodu fotelik pasuje natomiast nie wiem czemu mnie Pani o płeć pyta która jest przecież bez znaczenia. Waży prawie 9 kg i ma 10,5 m-ca. W związku z tym że jest bardzo drobna jednak chyba zdecyduję się na juno-fix z którego się nie wysuwa bo w Pallasie to na dół zjeżdża.
            • kwap666 Re: Fotelik cybex juno fix 30.08.12, 16:09
              dziecko ktore wazy 9kg jest za male na to zeby posadzic je przodem do kierunku jazdy. podczas zderzenia glowa leci do przodu narazajac kregoslup na odcinku szyjnym na bardzo duze przeciazenia. poduszka cybexa tego nie zmienia, testy w tym przypadku nie sa miarodajne (niestety). brak rzeczywistej regulacji polozenia i duzy dyskomfort podczas cieplych dni pomijam..
              • janelletaylor Re: Fotelik cybex juno fix 19.01.13, 18:23
                Ech, uwielbiam takich "doradców", którzy "coś wiedzą, ale nie powiedzą". Też chciałabym kupić cybex juno-fix; w moim samochodzie nie mieści się fotelik 9-18 montowany tyłem, dziecko - 11-kilowe - wyrosło z pierwszego fotelika 0-13 (główka wystaje). Sprzedawcy polecają cybexa, w testach ma wyniki nawet lepsze niż foteliki montowane tyłem (a co to znaczy, że testy "nie są miarodajne"?). Więc na czym właściwie polega problem? Mógłbyś (mogłabyś) wyjaśnić oraz polecić alternatywę?
                Aha, mam klimatyzację, więc chyba "duży dyskomfort podczas ciepłych dni" nie jest kwestią.
                Byłoby super, gdyby ktoś naprawdę znający się na rzeczy (a nie lubiący pouczać) się wypowiedział - a może czyjeś dziecko jeździ już w cybeksie?
                • kwap666 Re: Fotelik cybex juno fix 19.01.13, 22:45
                  osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/foteliki-z-poduszka-bambuko-sorry-bardzo.html prosze bardzo, staralem sie jak moglem
                • kwap666 Re: Fotelik cybex juno fix 19.01.13, 22:47
                  ps a tutaj wytlumaczenie co znaczy "niemiarodajne"
                  osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/jak-czytac-testy-adac-czesc-2.html

--
                  Blog foteliki samochodowe
                  • janelletaylor Re: Fotelik cybex juno fix 20.01.13, 10:48
                    Dzięki, choć do końca mnie nie przekonałeś: na przykład nie bardzo rozumiem, jak dziecko "uderza w poduszkę z dużą siłą", skoro jej brzuch opiera się o poduszkę - to co najwyżej z dużą siłą naciska. Nie jest to jednak lepsze rozłożenie ciężaru niż w przypadku zwykłych pasów? (nie chodziłam do technikum krawieckiego, więc nie wiem wink )
                    Poza tym znajoma, która ma montowane tyłem foteliki dla bliźniaków, mówi, że przy spaniu głowy im zwisają do przodu - więc przy bocznym uderzeniu dzieje się to samo co w cybexie?

Ale główne pytanie jest takie, bardzo praktyczne: jaki fotelik kupić, żeby zapewniał maksymalne zabezpieczenie dostępne w takiej sytuacji: mam toyotę yaris, trzydrzwiową; dziecko waży dokładnie 10.70 i mierzy 80 cm; mieszkam w warszawie i raczej tu muszę dokonać zakupu.

Jeździłam po sklepach stacjonarnych i nie ma żadnego wyboru fotelików montowanych tyłem, a jeśli jakieś są, to fizycznie nie mieszczą się w samochodzie. Jednocześnie wszędzie czytałam jednoznaczne opinie, że fotelika nie można kupować "na ślepo", trzeba przymierzyć; a więc sklepy internetowe odpadają. Samochodu nie zmienię, bo mnie nie stać, po fotelik do Szwecji nie pojadę - jw. Więc: co rozważać, jeśli "wersja idealna" zapewne nie jest dostępna?
                    • kwap666 Re: Fotelik cybex juno fix 20.01.13, 13:50
                      ok, tlumacze wiec dalej. przy zastosowaniu pasa 5punktowego (uprzezy) dziecko uderza (czy jak wolisz naciska ale przy przeciazeniach rzedu 20g nie widze roznicy) miednica, zebrami i ramionami. czyli poprostu koscmi. wynika to z ulozenia pasów bezpieczenstwa fotelika. w przypadku poduszki nacisk jest na brzuch, czyli na tkanki miekkie. to robi roznice. i dalej, przeciazenia na szyje sa teoretycznie nizsze niz przy uzyciu fotela z uprzeza, ale dalej sa powyzej bezpiecznego poziomu. dodajac do tego ryzyko obrazen wewnetrznych uwazam ze jednak rozklad sil jest lepszy w foteliku z uprzeza.

opadajaca glowa jest problemem w kazdym foteliku. jakkolwiek przy uzyciu uprzezy ramiona sa trzymane, wiec jest duza szansa ze nawet jesli glowa bedzie zwisala to nie wyjdzie poza boczne zabezpieczenia fotelika.

co znaczy ze w yarisie nei miesci sie zaden fotel rwf? czy ktos jezdzi na fotelu pasazera?
                      • janelletaylor Re: Fotelik cybex juno fix 20.01.13, 15:05
                        Czy żaden się nie mieści - tego nie wiem. Dopiero się przymierzam do zakupu, odwiedziłam tylko kilka sklepów stacjonarnych w Warszawie; w jednym z nich był tylko jeden fotelik montowany tyłem, ale wymagający ISOFIX-u (nie mam); w drugim - dużym świecie dziecka przy towarowej, gdzie do wyboru było kilkadziesiąt modeli - do zamontowania tyłem był model jeden, nie mam przy sobie w tej chwili notatki z nazwą. Ale ten sam model widziałam też gdzie indziej.
                        Tylko, że sprzedawca od razu powiedział, że na pewno nie zmieszczę się do yarisa, że to jest fotelik do dużych samochodów, a w małych nie może być zamontowany prawidłowo. Uwierzyłam na słowo. Ten sam sprzedawca mocno polecał Cybexy smile
                        I tak, jeździ ktoś zazwyczaj na fotelu pasażera, oczywiście nie zawsze, ale nie powinnam chyba kupować fotelika, który to uniemożliwia?
                        A czy Ty znasz jakieś małe fotele montowane tyłem? Kolejny pan w sklepie powiedział mi, że to nie są foteliki produkowane na nasz rynek i że nie ma dużego wyboru.
                        pozdr!
                        • kwap666 Re: Fotelik cybex juno fix 20.01.13, 15:20
                          Kolejny pan w sklepie powied
                          > ział mi, że to nie są foteliki produkowane na nasz rynek i że nie ma dużego wyb
                          > oru.
                          i tak i nie. zaden fotel nie jest produkowany na "nasz rynek", część dystrybutorów sama nie jest przekonana do rwf i poprostu to ich nie sciaga.
                          wielkosc auta a prawidlowy montaz to tez czasem dwie rozne rzeczy, takze nie generalizowalbym. najmniej miejsca zajmuja fotele 0-18 czyli np britax first class i mc opal, z typowych rwf najmniej zajmuje britax maxway, bo wychodzi jakies 10-15cm poza skraj kanapy. tylko nie wiem jak one beda wygladac po zamontowaniu bo yariska ma nieciekawe zamki w kanapie (na pasku i wychodza nieco ze srodka). ale maxwaya moglabys sprobowac.
                          prawdopodobnie widzialas gdzies besafe combi, ten jest najpopularniejszy i jak dla mnie najlepszy ale kolumbryna straszna i w takiej yarisce z fotela pasazera robi sie polka na torebke wink
                          • mrukumaster Re: Fotelik cybex juno fix 20.01.13, 16:05
                            A Cybexa polecał bo to sklep należący do dystrybutora Cybexa tongue_out
                          • janelletaylor Re: Fotelik cybex juno fix 20.01.13, 18:53
                            Dzięki, pewnie, że spróbuję! Mam nadzieję, że uda mi się znaleźć tego Max Waya w Warszawie, z tego co widzę, powinno to być wykonalne.
                            Jedno mnie niepokoi - w ogóle nie ma go w wynikach testów na fotelik.info, a foteliki z przedziału 9-25 mają ogólnie bardzo niskie wyniki (poniżej 3) - ja rozumiem, że nie jesteś fanatycznym wyznawcą testów ADAC i im podobnych smile ale trochę mnie to jednak niepokoi.
                            Wiesz, dlaczego go nie ma? Nie testowali?
                            • kwap666 Re: Fotelik cybex juno fix 20.01.13, 19:13
                              grrrr, odpowiedz byla w poscie o testach adac cz.2 wink nie testuja, a jak testuja to daja wyniki nie majace sensu

www.ntf.se/konsument/bilbarnstolar.asp - zobacz sobie szwedzkie testy. zielone ok, czerwone nie ok
                              • kwap666 Re: Fotelik cybex juno fix 20.01.13, 19:15
                                max way jako jeden z siedmiu przeszedl test plus gold, czyli wolnym tlumaczeniu 8* adaca. jesli myslimy o fotelu rwf to trzeba patrzec na szwedow, tam te fotele sa od lat 60. zeszlego wieku (!!!) i oni wiedza ktory fotel jest dobry a ktory be
                                • kwap666 Re: Fotelik cybex juno fix 20.01.13, 19:16
                                  jest temat na nastepnego posta wink
                                  • janelletaylor Re: Fotelik cybex juno fix 22.01.13, 10:37
                                    dzięki zbiorczo i z opóźnieniem. To teraz będę próbować znaleźć tego Max Waya i wypróbować, co może zająć chwilę czasu. Jakby co, będę się jeszcze dopytywać smile
                                    PS Tak, miałeś rację, to na pewno był BeSafe - ten, którego widziałam. Znalazłam swoją notatkę smile
                  • janelletaylor Re: Fotelik cybex juno fix 20.01.13, 10:53
                    P.S. A Wojtek, jak został strażakiem, to jeździł w szoferce w ogóle bez fotelika.
                    wink
                    • kwap666 Re: Fotelik cybex juno fix 20.01.13, 13:50
                      wojtek to wojtek, jedyny chlopiec na swiecie ktory nie potrzebowal fotelika wink
          • stajnik Re: Fotelik cybex juno fix 30.08.12, 14:16
            To ja się podczepię z pytaniem: jaki fotelik dla córeczki? Córka ma 9 miesięcy, ok 9 kg wagi. Samochód to ford focus kombi z 2001 r.
    • apathy30 Re: Fotelik cybex juno fix 26.08.13, 16:39
      Uwaga ten fotelik i wszystkie inne z poduszką zamiast pasów są niebezpieczne! W przypadku dachowania dziecko wypadnie z fotelika. Jak ktoś nie wierzy to niech obejrzy film na stronie: fotelik.info/pl/testy/grupa:0-18/ocena/malejaco/index.html
      • alterra81 Re: Fotelik cybex juno fix 14.04.15, 10:34
        Z tymi fotelikami to już mam mętlik w głowie sad Proszę o proste doradzenie i nie owijanie w bawełnę. Potrzebuje następnego fotelika 9-18kg dla dziecka 9 miesięcznego, 10kg, kwota do 1000zł i co najważniejsze w moim passacie B6 mam już wbudowany ISOFIX i moje pytanie jest takie, czy wszystkie foteliki pasują i który polecacie?? Bardzo dziękuję za kazda odpowiedz.
        • thea19 Re: Fotelik cybex juno fix 14.04.15, 20:30
          nie owijajac w bawelne tylko i wylacznie rwf. niemowlakow nie przewozi sie w zadnym fwf. listy rwf masz na forum, dopasowanie mozesz sprawdzic na stronach producentow.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka