rayaax 17.12.21, 08:12 Jaki teraz poziom mają technika? Za moich czasów na pewno niższy niz lo...na pewno powyzej zawodowki ale do lo bylo daleko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anilorak174 Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 08:14 Zalezy jakie technikum. Sa takie gdzie przyjmują kazdego kto się trafi i takie z progami jak do liceum z pierwszej 10 rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 08:15 rayaax napisała: > Jaki teraz poziom mają technika? W moim mieście słaby. Jeśli ktoś ma ambicje na politechnikę i kierunek techniczny idzie raczej do LO na profil mat fiz. Po technikum na dobre studia dostają się jednostki. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 08:20 I od dziecka. Równie dobrze mogłaby zapytać spódnica czy sukienka, w czym będę lepiej wyglądała. Odpowiedz Link Zgłoś
perspektywa Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 08:34 Chyba nawet głównie od dziecka. Zdolnemu żadna szkoła w nauce nie przeszkodzi. Znam chłopca po technikum, klasa elektryk, który studiuje matematykę na UJ. W technikum miał taki trochę indywidualny tok nauczania, obtańcowywał im wszystkie konkursy, zawodowe też. A wymyślił sobie, że chce pracować naukowo, i że jak będzie na doktoranckich to jako elektryk zawsze sobie dorobi. Takiego oto znam indywidualistę. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 08:29 Taki jak poziom uczniów, których przyjmują. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 08:34 Zależy, jakie technikum. Są słabiutkie, z bardzo niskimi progami i są bardzo dobre, po nich młodzież bez problemu idzie na politechniki czy WAT. Odpowiedz Link Zgłoś
rb_111222333 Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 08:42 Mój tata uczył w słabym technikum informatycznym i wtedy zdziwił mnie fakt, że mieli mało godzin matematyki, chyba nawet mniej niż ja w lo w klasie ogólnej. Już chociażby przez to uczniowie mieli mniejsze szanse na studia na tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 08:46 Po technikum informatycznym nie muszą iść na informatykę na studia, żeby mieć pracę. W trakcie nauki w szkole robią x certyfikowanych kursów, mają zajęcia praktyczne, uczą się sami, pracują dorywczo i wychodzą z gotowymi umiejętnościami. Studia często robią już w trakcie pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 08:55 Poziom jest różny,mój syn chodzi do takiego z piątą lokatą w kraju w swoim profilu, poziomem wiedzy z przedmiotów ogólnych przewyższa kolegów licealistów.zresztą córka kończyła przeciętne liceum,więc mam porównanie, jaki był poziom tam a jaki jest u syna. W naszym mieście są w tym samym profilu też słabiutkie, poniżej wszystkich rankingów . Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 09:21 Tak, jak dziewczyny pisały, są technika i są technika. Mechatroniczne w Wwie jest baardo dobre. Lepsze od baardzo wielu liceów. A jak ktoś wie, że będzie szedł na uczelnię techniczną, to często nawet trochę gorsze technikum będzie lepszym wyborem od trochę lepszego LO. No i wszystko zależy też od dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 09:30 Potwierdzam, mechatronik w Warszawie ma bardzo wysoki poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
ursgmo Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 10:56 Mój syn kończy i mogę potwierdzić wysoki poziom . Większość absolwentów wybiera Politechnikę . Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 09:33 Dokłądnie. U mnie ludzie po chemicznym wymiatali. Nie było wysoko w rankingu ale jak ktoś szedł na polibude to mieli wielką przewagę nad resztą z LO Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 10:17 U nas jest to dylemat tego typu: - technikum jest dwie ulice dalej i jest bardzo dobre, ma świetne opinie wsród rodziców i uczniów, - gimnazjum( czyli liceum) konieczność dojazdów, jesteśmy spoza regionu - wiec jest opcja ze sie nie dostanie i bedzie dojeżdżał jeszcze dalej, - w technikum mozna robić praktyki zawodowe od 13 rż, w gimnazjum od 16. Mojj strasznie na to czeka i juz ma zaplanowane, gdzie na nie pójdzie. - w gimnazjum pewnie znajdzie bardziej sobie podobne towarzystwo - chociaż tu może byc różnie, gimnazja oferuja tez lepsze zajęcia pozalekcyjne i wyjazdy Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 10:21 Nie piszesz o polskim systemie. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 10:29 Nie, ale w kwestii dylematu nic to nie zmienia. Spędzi w ten szkole 8 lat. I zacznie ja w wieku 10. Taki polski 15latek to chyba bardziej racjonalnie ogarnia niż 10 czy w wieku wypadkach 9latek. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 11:10 O jakim systemie piszesz? Jaki kraj i jakie typu uczelni? Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 11:32 Podpięłam się pod hanusinamama, bo ona jst tu jedna z najbardziej wyważonych matek i liczy sie dla niej dobrostan dziecka a nie tylko prestiż szkoły. I nie chodzi o kraj, bo dylemat jest wszędzie ten sam: czy pozwolic iść dziecku do „liceum” wiedząc ze nauki więcej a dziecko i tak chce pracować w ścisłe technicznym zawodzie, czy nakierować na technikum, co jest nie po jego myśli. Ja generalnie jestem za wyborem i poniesieniem konsekwencji. Spodziewam sie jednak, ze po roku sam bedzie chciał przenieść się z „liceum” do „technikum”. Co zrobić? Dodam, że dzieci zwietrzyły już prestiż „liceum” i do tego dochodzą teksty nauczycieli, że w „liceum” poradzi sobie „na luzie”. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 11:38 "I nie chodzi o kraj, bo dylemat jest wszędzie ten sam: czy pozwolic iść dziecku do „liceum” wiedząc ze nauki więcej a dziecko i tak chce pracować w ścisłe technicznym zawodzie, czy nakierować na technikum, co jest nie po jego myśli." Nie zgadzam się z tobą. W różnych krajach różną rangę i różną jakość mają różne typy uczelni. Np. polskie wyższe szkoły zawodowe to z reguły dno. W Niemczech uczelni tego typu mają rangę uniwersytetów nauk stosowanych a ich absolwenci są bardziej cenienie od tych po uniwersytetach. Podobnie jest na poziomie szkół średnich. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 14:09 Ja mam takie podejście, bo sama mogłam iśc do najlepszego LO w Łodzi, a poszłam do słabszego..bo było bliżej. Uznałam, ze czas który strace na dojazdy ( miałam z cholere daleko do tego topowego) wole przeznaczyć na naukę, sen czy hobby. Że mi to wyjdzie na zdrowie..a skoro lubie się uczyć, chcę się uczyć...to w tym słabszym tez będę mogła. Moi rodzice nie wpływali na mnie, chociaz i matka i ojcec nasłuchali się jak to sobie życie zmarnuje, taaaaaaka szansa koło nosa mi przejdzie. Po latach mi mama mówiła, ze gryzła się czy dobrze robię..ale mi pozwoliła. U mnie było o tyle łatwiej, ze ja wiedziałam co chcę robić, sama wybrałam LO i klasę. Nigdy nie żałowałam. W szkole się uczyłam a znajomi z LO byli z mojej okolicy, przez co czas spędzony w szkole wspominam jako wspaniały. Mieliśmy mega zgraną klasę, bardzo dobrze znałam ludzi z innych klas. Mimo, że byłam kujonem aspekt towarzystki był dla mnie bardzo ważny. Na studiach troche żałowałam, ze nie byłam w technikum chemicznym..ale tego nie brałam pod uwage po maturze Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 14:14 Po latach się dowiedziałam, ze moja mama (ze tez takich tekstów nie mowi sie do ojca dziecka!!) nasłuchała się po moim wyborze LO..."a to jednak za słaba jest tak?" albo " a pewnie boicie się, że jednak sobie nie poradzi?" i inne takie życzliwe. Nic mi o tym nie powiedziała mama i dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 15:14 Ja za to poszłam do tego topowego (zakładam, że tego, co ty zrezygnowałaś ), na zasadzie "Najlepsza uczennica w szkole nie może iść gdzie indziej" i uważam, że to był największy błąd w mojej edukacji... Z 4 przedmiotów maturalnych tylko jeden był na przyzwoitym poziomie prowadzony, z pozostałych ze szkoły nie wyniosłam zupełnie nic. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 13:57 Z rozpędu miałam ci napisać po niemiecku... Moja młodsza córka chodzi do Gymnasium, tego samego, do którego chodziła starsza. Fakt, najlepsze w dzielnicy ponoć, mające opinię ciężkiej szkoły, elitarnej. Dla mnei najważniejsza była odległość. Moja młodsza córka wstaje bezczelnie o 8, wychodzi o 8.17 by o pół do dziewiątej rozpocząć lekcje. I to jest największa zaleta, ja tak to widzę. Moja starsza córka odżyła w Gymnasium po podstawówce z dość prostymi dziewczynami. Nagle okazało się, że nie jest jakimś świetnie uczącym się i zainteresowanym dziwadłem, bo tych dziwadeł jest pełna szkoła i to było bardzo dobrze widoczne po zachowaniu mojej starszej córki. No i ja jestem zdania, że jak spadać, to z wysokiego konia. Moja młodsza nie błyszczy w Gymnasium jak starsza, ale daje sobie radę i wiem, że wyjdzie z solidną wiedzą nawet mając gorsze oceny. Natomiast pandemia popsuła u niej tworzenie więzi z klasą i tego mi żal. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 14:55 Ja mu nie zabronię iść do gimnazjum- jak zechce. Ale do dwóch nam najbliższych go nie przyjmą, bo sa one przepełnione. W grę wchodzić bedzie jechanie busem i metrem. Jeszcze miesiąc nauki został trzeba będzie podjąć decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 09:25 niezaleznie od poziomu jeszcze trzeba wziac pod uwagę, że połowa zajęć w planie to przedmioty zawodowe. jesli ktoś wybierze kierunek przypadkowo i nie "trafi" z zainteresowaniami - tragedia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 09:32 Za jakich twoich czasów?? Bo za moich (mam 38 lat) były i bardzo dobre technika i słabe. I chyba tak jest nadal. Natomiast nieporozumieniem jest pchanie dzieciaka do technikum bo słabo sie uczy...jak to jest typowo techniczne- technikum ( bo jak grzyby po deszczy powstały jakies turystyki, kosmetologii i inne podobne) to dzieciak będzie miał tylko trudniej. Odpowiedz Link Zgłoś
lajtova Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 10:57 Tylko technikum. W Warszawie do techników chodzi młodzież o najwyższym kapitale kulturowym. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikka Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 11:05 Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Co rozumiesz przez pojęcie kapitał kulturowy? Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 11:25 wiele szkół publikuje wyniki matur w internecie, można sobie sprawdzić. Niestety wyniki nawet tych "topowych" techników nie powalają. Zwłaszcza na poziomie rozszerzonym. Oczywiście technika mają swoje zalety ale większość ich uczniów ma szanse na studia tylko na mniej obleganych kierunkach. Więc dziecko bystre np. z matematyki wypychałabym jednak do liceum, gdzie będzie pykało zadanka (owszem, program technikum i liceum teoretycznie jest taki sam ale jego realizacja to zupełnie inna sprawa) a nie do technikum, chociaż tam nauczy się, przykładowo, skręcania kabelków. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 11:35 Nie będzie to zbytnio dotyczyło tych, którzy chcą iść na uczelnie techniczne. Syn jest na ... chyba najbardziej topowym kierunku studiów na PW. 25% studentów to absolwenci Staszica. Jest też dwóch po technikum i z przedmiotów zawodowych wyprzedzają tych po Staszicu i innych topowych liceach. Fakt, że z analizy matematycznej są gorsi. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 13:03 jak najbardziej uczelni technicznych. I sama podałaś na to świetny przykład. Tych dwóch chłopaków po technikum jest na ilu studentów po liceum? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 13:29 Absolelwentøw techników elektronicznych jest też zdecydowanie mniej niż absolwentów lo. Podobnie jest z absolwentami techników mechatronicznych i innych. Jak młody człowiek WIE, że go interesuje konkretny zawód, konkretną dziedzina, to zdecydowanie warto rozoayrzec możliwość technikum z tej dziedziny. Po technikum mechatronicznym w wawie sporo uczniów idzie na uczelnie techniczne. I zapewniam cie, że dają sobie zwykle lepiej radę od kupy licealistów. Ja bym pi prostu nie uogolniala. Tym bardziej, że i tak najwięcej zależy od samego ucznia. Moj z normalnego (fakt, że dobrego lo) liceum napisał rozszerzona matmę na więcej niż wszyscy jego kumple po Staszicowym mat fiz a nawet mateksie. Naprawdę wiele zależy od ucznia. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 14:04 U mnie w miescie (obok) jest srednie technikum, ma klase chemiczną. Po tej klasie ludzie na polibudzie wymiatali. Mimo ze byłam obryta z teorii na blachę idąc na polibude byłam daleko za nimi. Moj mąz konczył bardzo dobre LO, na roku był z kumplami po elektrycznym technikum ( znowu średnim jezeli chodzi o ranking szkół) i mówił to samo co ja. Dla mnie wrzucanie w ranking szkół techników jest małym nieporozumieniem. To jest zupełnie inna szkoła. I zdecydowanie wiecej ludzi po technikum konczy studia..ale nie idzie na nie z biegu po maturze. Mało znam ludzi, którzy zrobili sobie przerwe 1-2 lata po LO i poszli na studia, po technikach sporo takich. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 14:04 a ja gdzieś w ogóle napisałam, że studenci techników nie dają sobie rady na studiach? Bo nie widzę. Czy postawiłaś sobie chochoła i teraz w niego walisz, bo na topowym kierunku twojego syna absolwentów technikum jest całych dwóch, więc nie masz jak zaprzeczyć temu, co piszę? Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 15:28 "a ja gdzieś w ogóle napisałam, że studenci techników nie dają sobie rady na studiach? " Eeee nie napisałaś i nie z tą teorią polemizuję. Źle się czujesz, czy mi chcesz dowalić, bo ja to ja. Tak, to serio trudno się dyskutuje. Polemizuję z twoją teorią, że WIĘKSZOŚĆ absolwentów techników ma szanse TYLKO na SŁABE kierunki i lepiej pykać matematykę w LO. Pykać zadanka to ty możesz wszędzie a przedmiotów o ukierunkowaniu zawodowym, mile widzianych na politechnikach se nie popykasz w lo. I tyle. Jeśli nadal nie rozumiesz ... to sory. Można się nie zgodzić z moją teorią (aczkolwiek jest to moja działka pracy, wiec twoja zgoda lub niezgoda dla mnie nie ma sensu). Ale nie wkładaj mi słów, których nie powiedziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 14:17 To samo było u mnie prawie 20 lat temu. Ci po technikum chemicznym byli lepsi nie tylko z laborek. Kazda chemia wchodziła im z taką łatwością, że sama przez chwile żałowałam ze tam nie chodziłam. U nas na roku była ich 3, z tego 2 dziewczyny. Do konca studiów były jednymi z najlepszych Odpowiedz Link Zgłoś
korniz Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 13:10 Zależy czy uczeń na sto procent pójdzie na studia. Jeśli tak to lo . Jeśli nie to technikum ,już ma zawód Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Technikum cz LO? 17.12.21, 13:25 Zależy jakie technikum i jakie LO. Ale większość techników obecnie ma dość niski poziom, po prostu zastąpiły zawodówki, które niemal wyginęły. Dzieci chcące iść do zawodówki są namawiane, że poradzą sobie w technikum o danym profilu. Choć od dwóch lat widzę delikatną reaktywację szkół zawodowych - myślę, że wizja 5-letniego technikum zrobiła swoje. Odpowiedz Link Zgłoś