Dodaj do ulubionych

Poradnik Bądź Bezpieczny RCB

05.04.22, 20:58
śmichy chichy z Princess, a tymczasem RCB publikuje poradnik dotyczący zachowań zapobiegawczych na czas kryzysu i wojny (w tym gromadzenie - śmiejcie się teraz na maxa głośno <sarkazm> zapasów jedzenia i wody) oraz jak przetrwać podczas kryzysu i wojny.
Nadal wam tak zabawnie? Uważacie, że zupełnie bez powodu poradnik ten został wydany właśnie teraz?
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:02
      czyli zgodnie z pisim refleksem: jak zwykle za późno.

Ale o.k., trzęś gaciami. Naprawdę nikt tu ci nie zabierze ulubionego zajęcia.
      • piekna_remedios4 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:10
        weź se daruj bycie taką hojraczką. To ani zabawne, ani animuszu ci też nie dodaje, raczej wychodzisz na totalnie spanikowaną, która próbuje sobie krzywo pojętym wyparciem racjonalizować obecny stan rzeczy.
    • woman_in_love Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:03
      Oczywiście, że nie bez powodu. Jackowski już to przewidział.

Ja zresztą też.
    • 35wcieniu Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:08
      E, to już całkiem jestem spokojna. Jak rząd się nastawia na wojnę to na bank nie będzie. Jak się przestanie nastawiać to wybuchnie. Jak to u nas.
      • piekna_remedios4 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:11
        big_grin ale Sasin w tym udziału nie brał
        Przy okazji, w Stanach także zaktualizowano wytyczne rządowe co do postępowań w razie kataklizmów czy ataku jądrowego, więc nie śmieszkowałabym tak
        • 35wcieniu Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:12
          Właśnie miałam pytać czy Sasin brał udział. Naród by odetchnął big_grin
        • kicifura Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:15
          piekna_remedios4 napisała:

> big_grin ale Sasin w tym udziału nie brał
          > Przy okazji, w Stanach także zaktualizowano wytyczne rządowe co do postępowań w
          > razie kataklizmów czy ataku jądrowego, więc nie śmieszkowałabym tak
          >

To czemu śmieszkujesz?
    • kicifura Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:13
      Śmichy są raczej z tonu: pozwólcie że wam opowiem co się stało w 1939 niż z faktu że w czasie wojny przydają się zapasy wody.

Mimo poradnika nie ulegnę panice, przykro mi. Orientuję się w świecie na tyle, żeby wiedzieć że w chwili obecnej nic się nie kroi. Jak się zacznie kroić to będę się na poważnie martwić.
      • princesswhitewolf Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:59
        W 1939 tez byly smichy chichy. Rzeli i turlali sie ze smiechu
        • kicifura Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:14
          Ach, gdyby tylko upchnęli tę mąkę za kotarą! Głupcy..
          • princesswhitewolf Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:37
            Co to jest kotara? W teatrze mieszkasz?
            • samawsnach Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:42
              Kotara kiedyś oddzielała miejsce do spania od reszty pokoju lub poszczególne części pokoju. Albo też zasłaniała rzeczy poupychane w kartonach. Wiesz, ten brak Ikei, BRW, czy szaf zabudowanych od stolarza.
              • milupaa Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:48
                Nie za kotarą, czytałam o listwach przypodlogowych, aczkolwiek ciężko mi sobie to wyobrazić 😀
                • kicifura Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:56
                  Nie wiem czy w 39 były już takie fikuśne listwy przypodłogowe. Teraz mają miejsce na kable, to może jakoś unikniemy ich losu?
                • alicia033 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 23:04
                  milupaa napisała:

> aczkolwiek ciężko mi sobie to wyobrazić 😀

mnie też. Listwy przypodłogowe u mnie to proste kawałki drewna wysokości 12 cm i szerokości 8 milimetrów. Nie mam pojęcia, jakbym miała za nie upchnąć cokolwiek grubszego od kartki papieru.
              • princesswhitewolf Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:58
                >Kotara kiedyś oddzielała miejsce do spania od reszty pokoju lub poszczególne części pokoju

A to nie byl parawan?
                • daniela34 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:59
                  Nie. Parawan stoi. Kotara wisi.
            • kicifura Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:55
              princesswhitewolf napisała:

> Co to jest kotara? W teatrze mieszkasz?

sjp.pwn.pl/sjp/kotara;2474624.html
              • princesswhitewolf Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:59
                I gdzie masz te ciezkie zaalony w dobie zaluzji? 🙄
                • princesswhitewolf Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:59
                  * zaslony
                  • kicifura Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 23:01
                    No jak ty taka wybredna będziesz przy wyborze miejsca na mąkę to czarno to widzę. Z tej mąki nie będzie chleba, lepiej się od razu poddać
                • daniela34 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 23:00
                  U mnie. Nie mam żaluzji. Ani pół sztuki. Mam zasłony.
                  • kicifura Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 23:01
                    W teatrze mieszkasz? 🙃
                    • daniela34 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 23:03
                      Oczywiście. Jako że mieszkam w Krakowie to w Starym. Tu wszystko jest stare. Ale czasem wydaje mi się, że raczej mieszkam w Grotesce. A jak czuję się mieszkaniowe pokrzywdzona to w Bagateli
                      • kicifura Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 23:05
                        Skoro Kraków to wszystko do Wieliczki pakuj, a nie za jakieś liche kotary
                        • daniela34 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 23:06
                          Ile tam się mąki zmieści w tej kopalni. Z tym że będzie słona, ale to nic, zrobi się z niej słone paluszku.
                          • little_fish Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 23:20
                            No, a paluszki to już łatwo upchnąć za listwami.
                            • daniela34 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 23:23
                              Klamra wątkowa 😄
                              • milupaa Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 23:33
                                😅
                            • lella_two Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 09:30
                              👍
            • rozaliaolaboga Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 23:34
              princesswhitewolf napisała:

> Co to jest kotara? W teatrze mieszkasz?

Chyba z kurtyną Ci się pomyliło... wink
              • princesswhitewolf Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 00:28
                No to.jeszcze wytlumaczcie mi gdzie za zaslona okienna..na oknie chcecie grzac ta mąkę czy co? Od razu placki piec?lol
                • daniela34 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 00:31
                  A dlaczego grzać i dlaczego na oknie? Stawiasz na podłodze za kotarą i git. Kaloryfer i tak nie grzeje, bo wojna i odcięli ogrzewanie.
                  • daniela34 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 00:35
                    Ja to w ogóle mam luksus, bo mam kotary (dwie!)- nie są to parawany i nie są to kurtyny- między salonem a kuchnią.
                    • princesswhitewolf Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 00:41
                      No to " full wypas". Ja mam rolety zewnetrzne i wewnetrzne i nic juz za kotarami sie nie zmiesci.
                      • daniela34 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 00:42
                        Dlatego musisz listwy odkręcać. Peszek.
                        • princesswhitewolf Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 13:27
                          ja niczego nie odkrecam. Mam duzy dom i dodatkowe budynki na dworze nie mieszkam w bloku
                          • daniela34 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 13:39
                            No aja upycham za kotarą.
    • lot_w_kosmos Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:17
      Bucza i Irpien pokazują tylko jedno: brać co najpotrzebniejsze i najcenniejsze , dzieci pod pachę i spier.....lać.
      • piekna_remedios4 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:27
        zgadzam się, od razu jak tylko cokolwiek się zacznie
        • milupaa Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:49
          A co się zacznie? Tzn jaki będzie sygnał do spierdalania?
          • kicifura Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:59
            Takim sygnałem będzie na przykład gromadzenie wojsk rosyjskich na polskiej granicy.

Przecież to nie tak że Ukraińcy żyli sobie spokojnie i nagle zostali zaatakowani znikąd
      • ursula.iguaran Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 12:05
        Ja i dzieci tak - uciekamy. Ale chłop pewnie będzie musiał zostać, a też coś jeść i pić musi.
    • little_fish Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:23
      A piszą tam o mące w listwach przypodłogowych i ci najmniej 49 mosiężnych świecznikach?
      • piekna_remedios4 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:28
        gupia
        o mące nie ma ani słowa, bo taka mąka to akurat na xuj się zda
        • little_fish Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:33
          No to już wiesz czemu były śmichy chichy? A jak nie to sobie poczytaj tamte wątki. O 50 kg mąki, zapasach spożywczych na pół roku i upychaniu ich po całym domu.
          • princesswhitewolf Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:57
            a przepraszam! Jedna Pani napisala ze ma 180 kg. Wkleilam jej wypowiedz. brabantia czy jakis taki nick
    • angazetka Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:26
      Został wydany właśnie teraz, bo mamy wojnę za granicą.
      • huang_he Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:37
        Zostal wydany teraz, bo nagle (po latach zaniedban) wszystkim sie przypomniało, że cos trzeba robic! Ze w urzędach trzeba przygotowac materialy do ewakuacji, ze moze jakies szkolenia by sie przydaly. Nie zdziwcie sie, jak odbędą się w koncu jakieś cwiczenia z połączonych sil.
        No coz, przed 2015 rokiem pewne rzeczy byly robione regularnie i nikogo nie dziwily. Minęło 7 lat i nagle kazda taka rzecz kojarzy się z wojną, chociaz wtedy nikt by nawet o tym nie pomyslal
        • piekna_remedios4 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:26
          jak to przed 2015? Uważam, że te sprawy zaniedbano już wieki temu, nie wiem czy nie byłam ostatnim rocznikiem mającym w liceum P.O. (1996/97). Bardzo dobrze, że zostało to wydane, lepiej byłoby gdyby nie zostało?
          • kicifura Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:32

> jak to przed 2015? Uważam, że te sprawy zaniedbano już wieki temu, nie wiem czy
            > nie byłam ostatnim rocznikiem mającym w liceum P.O. (1996/97). Bardzo dobrze,
            > że zostało to wydane, lepiej byłoby gdyby nie zostało?

>

Ale to twoja teza, skoro fakt wydania budzi twój strach.
            • piekna_remedios4 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:38
              nie budzi mojego strachu, to twoja teza
              Wyśmiewanie podpowiedzi dotyczących robienia zapasów i przygotowania się na ewentualność kryzysu budzi moje zdziwienie, li jedynie
              • little_fish Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:50
                Jak ktoś podpowiadamy gromadzenie kilkudziesięciu kilogramów mąki, w tym części za listwami przypodłogowymi to trudno te wypowiedzi traktować poważnie.
                • princesswhitewolf Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 00:30
                  >Jak ktoś podpowiadamy gromadzenie kilkudziesięciu kilogramów mąki, w tym części za listwami przypodłogowymi to trudno te wypowiedzi traktować poważnie

Przeciez to bylo zartem powiedziane jako anegdote z forum dla preppersow. Ale niektore matki malo lotne wszystko na serio. Albo moze nie na serio. Po prostu co by czlowiek nie powiedzial to przekreca i dopowiedza historie. Za duzo koreanskich oper mydlanych ogladaja. Dramatu szukaja
          • alicia033 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:33

> jak to przed 2015?

Tak to:
            wyborcza.pl/7,75398,25808008,tak-pis-wyrzucil-rzadowe-centrum-bezpieczenstwa-powinno-koordynowac.html
            > nie wiem czy nie byłam ostatnim rocznikiem mającym w liceum P.O. (1996/97).

i cóż ci to przysposobienie obronne dało?

> Bardzo dobrze, że zostało to wydane, lepiej byłoby gdyby nie zostało?

jest obok wątek nt. jego treści. Raczej mało pochwalny.
            • piekna_remedios4 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:36
              wiem co to Sarin, Soman i V gazy! Wiem jak zakładać maskę p/gaz i mogę z sekundnikiem w ręku odtworzyć atak na Hiroszimę
              P.O. przecież mogłoby zostać zupgradowane do obecnych warunków, tak by coś młodzieży dało. Która to nie ma absolutnie żadnych zajęć dot.bezpieczeństwa
              • alicia033 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:43

> Która to nie ma absolutnie żadnych zajęć dot.bezpieczeństwa

Oczywiście ma.
                podstawaprogramowa.pl/Szkola-podstawowa-IV-VIII/Edukacja-dla-bezpieczenstwa
                podstawaprogramowa.pl/Liceum-technikum/Edukacja-dla-bezpieczenstwa
              • little_fish Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:49
                A masz maskę p/gaz?
              • malia Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:50
                To świetnie, w razie W włączysz sekundnik i wyrecytujesz wrogowi co to sarin.
                A młodzież ma zajęcia - jest przedmiot edukacja dla bezpieczeństwa
            • milupaa Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 22:56
              Ja z PO pamiętam tylko zakładanie masek przeciwgazowych 😶 Niczego się poza tym na tym przedmiocie nie nauczyłam.
              Co do postępowania w wypadku ataku jądrowego, czy chemicznego można sobie we własnym zakresie poczytać, nawet uważam ze warto.
              Ponad to w naszym kraju nie ma schronów przeciwatomowych i innych bo je polikwidowano jako niepotrzebne.
              • karpie_gdyjem Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 00:48
                Ja natomiast, jak zakładanie gumowej odzieży ochronnej padło na kolegę ubranego w całości na czarno. Odzież była w środku porządnie natalkowana...
          • angazetka Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 23:26
            Miałam PO kilka lat później.
            • daniela34 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 23:28
              Matura 2003, liceum 1999-2003, miałam PO, a jakże.
              • princesswhitewolf Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 00:31
                Oo to ty mlodziutka.
                • daniela34 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 00:43
                  Ja se młoda, jak jagoda
                  po Świętym Marcinie
                  • princesswhitewolf Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 00:47
                    No z 38 lat? Jeszcze mozesz kolejne dziecko urodzic.
                    • daniela34 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 00:49
                      Kolejne? A to jakieś pierwsze urodziłam?
                      • princesswhitewolf Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 00:53
                        Nie mam pojecia ale nadal masz wiekowy potencjal.
                  • panna.nasturcja Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 00:53
                    I nie dość, że jak jagoda to jeszcze możesz urodzić kolejne dziecko nie urodziwszy pierwszego, cuda panie, cuda smile
                    • daniela34 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 01:02
                      Mam tę moc!
                    • princesswhitewolf Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 01:15
                      Ty tez bezdzietna ematka?
    • princesswhitewolf Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 05.04.22, 21:56
      Ale ten watek juz ktos zalozyl juz.
    • dramatika Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 00:48
      Znowu wszyscy mamy umrzeć? To może oznaczać tylko jedno. "Usprawiedliwione" obostrzenia surprised
    • anorektycznazdzira Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 06:43
      Uważamy, że należy się przejąć jak Morawiecki poza działkami zacznie sprzedawać domy, gdzie mieszkał.
    • kropkacom Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 08:27
      No i co ematki robią z tym poradnikiem? Tak serio.
      • triss_merigold6 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 08:35
        Przeglądam.
        Panie na forum zapominają, że ów poradnik ma trafić do różnych odbiorców, również tych starszych, mniej śledzących newsy. Przekaz ma nie generować dodatkowej paniki i chaosu.
        • little_fish Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 08:40
          Ci mniej śledzący newsy starsi ludzie przeglądają na bieżąco strony rządowe? Czy ten poradnik zostanie może wydany w formie papierowej i dostarczony do skrzynek?
          • triss_merigold6 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 08:47
            Nie mam pojęcia, natomiast jest to jakiś materiał, który może być wykorzystany przez szkoły, samorządy, administracje osiedli, zakłady pracy etc.
            Na litość boską, w PRL w czasach przed internetem i SMS-ami z alertami, jakoś korzystano z dostępnych źródeł informacji i przekazu, bez ograniczenia się do TVP i Trybuny Ludu.
            • little_fish Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 09:38
              Może być, może. Pytałam tylko, bo myślałam, że coś wiesz.
    • triss_merigold6 Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 08:42
      Skup się.
      Przepisy i wytyczne dotyczące zarządzania kryzysowego oraz organizacji systemu obrony cywilnej istnieją (powinny istnieć) niezależnie od bieżącego zagrożenia. W ramach ww powinna być przez RCB i inne instytucje upowszechniana wiedzą dla obywateli jak się zachować i co robić gdy <wstaw zagrożenie, kataklizm, katastrofę>.
      • rainbow_dash Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 12:27
        powinna, ale nigdy (ostatnio) nie była. Pierwsza publikacja zbiega się w czasie z wojną na Ukrainie. Trochę dość nerwowe działanie
        • little_fish Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 12:29
          Działania naszego rządu generalnie charakteryzuje nerwowość, działania pochopne i na ostatnią chwilę...
          • szafireczek Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 14:32
            I slajdy! Bez prezentacji w PPT się nie liczy.
            • little_fish Re: Poradnik Bądź Bezpieczny RCB 06.04.22, 15:30
              Ten cały poradnik jest chyba dostępny w postaci prezentacji 🙄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka