Dodaj do ulubionych

Ból pięty

13.04.23, 08:03
Boli mnie pięta, trzeci dzień.
Zaczęło się znikąd, i boli dziwnie, tak tępo i od spodu.
Może podczas treningu coś sobie naciągnęłam, ale nie wiem tego na pewno, bo nie robiłam żadnych podskoków, czy dziwnych ćwiczeń (tzn robiłam, ale ćwiczenia typowo na brzuch). Na pewno też zbyt wiele nie chodziłam ostatnio.
Dziś w nocy o 4.00 pobudka, z bólu, w końcu wzięłam Aulin.

I taka niewyspana zastanawiam się teraz:

Co to może być?
Może pobiorę Aulin i mi przejdzie samo?
Czy iść do lekarza, ale jakiego, do ortopedy?

Ehhhhh.... sad
Obserwuj wątek
    • aagnes Re: Ból pięty 13.04.23, 08:03
      Ostroga piętowa - leczenie to fala uderzeniowa i rozciąganie.
      • pepsi.only Re: Ból pięty 13.04.23, 08:10
        A samo nie przejdzie? (skoro samo przyszło)
        • aagnes Re: Ból pięty 13.04.23, 08:15
          Ja czekałam 5 miesięcy aż doprowadziłam do stanu takiego, ze rano zeby wstać i zrobic pierwszy krok musialam najpierw postać przy komodzie, popłakać sobie z bólu. nie polecam.
          • pepsi.only Re: Ból pięty 13.04.23, 08:20
            Auć, no to współczuję.
            Bo ja dziś obudziłam się i uleżeć nie mogłam, a to 3 dzień, dopiero. Dopiero po przeciwbólowym (jako tako) mi przeszło.
          • przepio Re: Ból pięty 13.04.23, 11:42
            aagnes napisał:

> Ja czekałam 5 miesięcy aż doprowadziłam do stanu takiego, ze rano zeby wstać i
            > zrobic pierwszy krok musialam najpierw postać przy komodzie, popłakać sobie z b
            > ólu. nie polecam.
            >

Potwierdzam, ja też przeczekałam, aż zemdlałam z bólu, a moment gdy lekarz zbliżał się do mnie ze strzykawka, by mi ją wbić w piętę byl wybawieniem. On też powiedzial, ze czekalam za długo.
        • szarmszejk123 Re: Ból pięty 13.04.23, 08:19
          Nie! Nie e czekaj, marsz do lekarza bo będziesz płakać. Wiem, co mówię, też czekałam aż przejdzie. Nie przeszło, ból był nie do zniesienia.
      • iberka Re: Ból pięty 27.10.25, 16:59
        Fala uderzeniowa 🫣 - to dopiero ból 😱😱😱
    • 1matka-polka Re: Ból pięty 13.04.23, 08:40
      Miewam bol piety, kiedy przez pare dni nigdzie nie chodzę, np przy przeziebieniu. Jesli codziennie spaceruje bol sie nie pojawia.
    • mak_z_figa Re: Ból pięty 13.04.23, 08:57
      Brzmi jak ostroga piętowa czyli zapalenie rozcięgna podeszwowego. Nim się dostaniesz do ortopedy to poszukaj ćwiczenia z piłeczką. Kiedyś co pół roku chodziłam na zabiegi, w tym falę uderzeniową. Od kilku lat mam piłeczkę pod ręką i jak tylko zaczyna mnie boleć, to przez kilka dni roluję i jest ok. Jak roluję regularnie, to ból w ogóle nie wraca.
      • taje Re: Ból pięty 13.04.23, 09:25
        Ostroga piętowa to co innego niż zapalenie rozcięgna.
        • lauren6 Re: Ból pięty 13.04.23, 09:49
          Ostroga nie boli. Ostroga jest jedynie śladem stanu zapalnego rozcięgna.
          • taje Re: Ból pięty 13.04.23, 10:48
            Można mieć zapalenie rozcięgna bez żadnej patologii dotyczącej ostrogi piętowej (ja tak miałam) a i ból jest umiejscowiony gdzie indziej.
      • jozefrobotnik Re: Ból pięty 13.04.23, 12:02
        To co innego.
        Miałam zapalenie a w RTG nie miałam żadnej ostrogi, nawet minimalnej narośli.
        W USG za to wyszło że rozcięgno opuchnięte i dwa razy grubsze niż w zdrowej stopie
      • gorzka.gorycz Re: Ból pięty 14.04.23, 08:19
        Zapalenie rozcięgna nie musi być związane z ostrogą. Miałam zapalenie rozcięgna, a nie mam ostrogi.
      • arthwen Re: Ból pięty 28.10.25, 13:51
        Ostroga może powodować stan zapalny rozścięgna, ale nie musi, a zapalenie rozcięgna może być spowodowane czym innym. To dwie różne dolegliwości, które tylko czasem występują razem.
    • berdebul Re: Ból pięty 13.04.23, 09:08
      Zapalenie rozciegna. Roluję piłką - tenisową i z kocami, używam lampy solux.
      • princesswhitewolf Re: Ból pięty 27.10.25, 11:49
        A dlaczego lampa solux mialaby na to pomagac?
    • barbibarbi Re: Ból pięty 13.04.23, 09:17
      Mnie kiedyś pięta bolała, ale to raczej ostry ból był, okazało się, że łydka mało rozciągnięta i przyczepy ścięgna achillesa ucierpiały, pomogły ćwiczenia rozciągające mięśnie łydki. Z takim bólem do ortopedy.
      • ewa_2009 Re: Ból pięty 13.04.23, 18:17
        Napisz proszę jakie robiłaś te ćwiczenia na łydki
        • barbibarbi Re: Ból pięty 13.04.23, 18:27
          z jogi wiele pozycji jest idealnych na rozciąganie łydki, choćby pies z głową w dół. Wtedy nie ćwiczyłam jeszcze jogi i robiłam na przykład tak, że palce były wyżej na gruuubej książce a pięta niżej i delikatne zgięcie kolana, czujesz jak łydka się rozciąga. Jest mnóstwo filmików w sieci: www.google.com/search?q=rozci%C4%85ganie+%C5%82ydki+%C4%87wiczenia&sxsrf=APwXEdfwRhUsFbRt4Gpciiw0AdDGbJRKVQ:1681403135446&source=lnms&tbm=vid&sa=X&ved=2ahUKEwjr7vLkoqf-AhVP6CoKHWiZAoAQ_AUoAnoECAEQBA&biw=1396&bih=649&dpr=1.38
        • ardzuna Re: Ból pięty 12.11.25, 21:21
          ewa_2009 napisała:

> Napisz proszę jakie robiłaś te ćwiczenia na łydki

Zanim się zapiszesz na jogę (metodą Iyengara), to możesz np. stanąć palcami stóp na krawężniku i z prostymi nogami opuszczać pięty na dół.

Nie znam tego bólu pięty, o którym piszecie na forum, chociaż mam ostrogi. Może dlatego, że regularnie ćwiczę.
    • faustine Re: Ból pięty 13.04.23, 11:35
      rozcięgno raczej nie boli pozycji leżacej, dopiero gdy obciąża się stopę pojawia się ból.
      • jozefrobotnik Re: Ból pięty 14.04.23, 10:51
        Boli takim pulsującym bólem nawet na leżąco. Tam jest stan zapalny, więc boli niezależnie od pozycji
    • qwirkle Re: Ból pięty 13.04.23, 11:51
      A może nie ostroga ale spiął Ci się może mięsień gruszkowaty? Ból taki jakby stanąć piętą na kamyku albo malutkim klocku lego
      • pepsi.only Re: Ból pięty 13.04.23, 11:59
        Nie, to nie jest "punktowy" czy kłujący ból, jak przy nadepnieciu na klocek, kamyk.

Raczej tępy i rozchodzący się po całej pięcie. No teraz to działa lek przeciwbólowy- czuję piętę, ale nie boli i mogę nawet jako tako chodzić. Wiem jednak, że to tuszowanie objawu. Dlatego w poniedziałek spróbuję dostać się do ortopedy, bo w tym tygodniu już bez szans.
        • marta715 Re: Ból pięty 14.04.23, 08:05
          Męczyłam się z bólem podeszwy pół roku, nic mi nie pomagało - ani maści, ani leki (tylko doraźnie) ani rolowanie piłeczką. Poprawiło się po wykonywanej samodzielnie (przez przypadek znalezionej) akupresurze. Znalazłam na FB (takie rolki) - chyba są ze 3 ćwiczenia na ból pięty. Mogę poszukać jakby co. Pamiętam że bolała mnie prawa pięta to uciskałam lewą dłoń smile
      • pleszkazlasu Re: Ból pięty 27.10.25, 09:51
        Mięsień gruszkowaty to mięsień pośladka, i ból może promieniować do nogi, ale nie do piety wink
        • qwirkle Re: Ból pięty 28.10.25, 08:37
          pleszkazlasu napisała:

> Mięsień gruszkowaty to mięsień pośladka, i ból może promieniować do nogi, ale n
          > ie do piety wink
          Pięta częścią nogi... przynajmniej u mnie wink
          • pleszkazlasu Re: Ból pięty 28.10.25, 14:29
            Tak, u mnie też smile jednak bol mięśnia gruszkowatego aż tak daleko nie sięga.
    • gorzka.gorycz Re: Ból pięty 14.04.23, 08:20
      Najpierw poszłabym do dobrego fizjoterapeuty. Ortopeda też, ale może być później. Mi pomógł fizjoterapeuta, ortopeda nic nie wymyślił.
      • wkswks Re: Ból pięty 14.04.23, 17:36
        U mnie było tak samo. Dodam ze trzeba rozciągać cała polowe ciała a nie tylko stopę czy łydkę.
    • ophelia78 Re: Ból pięty 14.04.23, 08:27
      Tez mialam.
      Bol pojawiał się właśnie w nocy.
      1szy ortopeda powiedział że ostroga i zalecił fale uderzeniowa. Ale ze fala boli to poszłam do drugiego.
      Kazal się rozebrać do majtek i chodzic po gabinecie. I pokazał mi że mam krzywo kolana bo mam krzywo miednicę. I stad bol w piecie. Jak.mi zrobił zdjęcia (moim telefonem) to sama to zauważyłam. Zalecił.... uwaga! -buty dla biegaczy że soecjalna Wkładka. Jak poszłam do sklepu to nawet obsluga wiedziala o co chodzi. Kupilam buty Asics (?) Zapłaciłam 800 zł ..... Mało trupem nie padłam. Z tym za fala prywatnie kosztowalabu podobnie.... Ale uwaga - pomogło! Przestała mnie boleć pieta oraz głowa! Często mam napięciowe bóle głowy i okazało się że to od kręgosłupa szyjnego. Dobrze dobrane buty które wyrównały mi miednicę odciążyły kręgosłup.
      Kiedy na zimę musialam odstwoc te buty (bo szmaciane i za zimno) bóle głowy wróciły....
      Staram się w nich chodaic jak najczęściej czyli w zasadzie wszędzie poza pracą. Są to najwygodniejsze buty jakie w życiu mialam... (oraz najbrzydsze tongue_out )
      Wiec moze pokombinuj w tym kierunku.
      • gorzka.gorycz Re: Ból pięty 14.04.23, 09:14
        To samo zrobi fizjoterapeuta, tylko lepiej. Mi właśnie ustawił kręgosłup. miednicę i kolana i stopa przestała mnie boleć.
      • tairo Re: Ból pięty 16.04.23, 19:39
        Wkładki ortopedyczne można (i powinno się) wkładać do wszystkich butów, w których się chodzi na co dzień. Nie muszą to być buty do biegania.
    • mikams75 Re: Ból pięty 14.04.23, 11:53
      Ostroga, to dosc czesta przypadlosc. Pisalam wielokrotnie o cwiczeniach rozciagajacych na trzy grupy miesni lydki. Wyszukaj tu na forum, pisalam nie raz. Poczatkowo mozesz poczuc nawet pogorszenie po cwiczeniach, ale to przejsicowe, bo nagle poruszylas cos tam w srodku od wiekow nieuzywanego. Cwiczenia sa o wiele skuteczniejsze od fal czy innych zabiegow i regularnie stosowane sa bardzo skuteczne. Ja jak czasem zaniedbam rozciaganie przez dluzszy czas, to czuje, ze problem powraca ale wystarczy znowu cwiczyc i po sprawie.
      Nie czekaj, co bedzie dalej, bo bedzie tylko gorzej.
    • pepsi.only Re: Ból pięty 14.04.23, 14:02
      Czy coś takiego jest pomocne? bo wyobraziłam sobie, że mogę siedzieć przy biurku, pracować i rolkować stopy

https://m.media-amazon.com/images/I/61zpW3B8llL.jpg
      • mikams75 Re: Ból pięty 14.04.23, 15:08
        Może trochę ulży na chwilę ale nie zlikwiduje problemu.
        • mikams75 Re: Ból pięty 14.04.23, 15:11
          Możesz wiedzieć przy biurku, wyciągnąć nogi do przodu i stopę podciągać do góry. Tak żebys poczuła naciąganie w łydce. Jeszcze inne ćwiczenia są potrzebne ale można wstać na 3 min i się porozciagac. Długo nie trzeba, tylko systematycznie.
      • wkswks Re: Ból pięty 14.04.23, 17:38
        Najlepsza jest piłeczka golfowa rolowana po dywanie albo wykładzinie. I najlepiej stać, zeby nacisk był większy.
      • berdebul Re: Ból pięty 16.04.23, 20:17
        Jest głośne, ciszej jest z piłką tenisową. Uprawiam na różnych spotkaniach onlajn.
    • iberka Re: Ból pięty 14.04.23, 14:13
      Iść do ortopedy. U mnie takie pobolewanie było az trzasnęło porządnie i okazało się, że Achilles zerwany (chociaż na ból wcześniej słyszałam, że zapewne ostroga - badania niczego takiego nie wykazały)
      • pepsi.only Re: Ból pięty 14.04.23, 14:17
        W poniedziałek mam dzwonić i umawiać termin.
        • wiosennedni5 Re: Ból pięty 14.04.23, 21:33
          A mnie bolą, ale obydwie pięty.
    • pepsi.only Re: Ból pięty 15.04.23, 15:07
      Jest lepiej. smile
      Dzięki za diagnozę. I wszystkie rady! - to co mogłam, wdrożyłam od razu.

Wczoraj porobiłam ćwiczenia, później masowałam drewnianym masażerem, oj pewnie z godzinkę. Ot, tak sobie siedziałam przy biurku i jeździłam stopami. A potem....poszłam na koncert rockowy 🤘🤘 😆 Poczatkowo myślałam, że umrę, ale jakoś dałam radę.
      A dziś jest lepiej.
      I dziś znalazłam moją piłeczkę golfową (miałam zaćmienie, gdzie ja mogłam ją schować, a ona prawie że na wierzchu była). Teraz siedzę, tak sobie masuję, masuję, masuję.....

Dzięki!

• afro.ninja Re: Ból pięty 27.10.25, 09:28
        Warto zmienić obuwie. Odkąd noszę szerokie obuwie typu ugg, pięta już mnie nie boli. A w takich zwykłych butach, które sa blisko stopy, właśnie pięta zaczęła mnie boleć.
    • stefaniab52 [...] 27.10.25, 08:38
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • stefaniab52 [...] 27.10.25, 08:42
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • pepsi.only Re: Ból pięty 27.10.25, 10:28
          Idź stąd spamerze! wyciągasz wątek sprzed 1,5 roku i myślisz, że nadal boli mnie pieta?!
          NIE BOLI!
          • backup_lady Re: Ból pięty 28.10.25, 08:43
            Kurde, teraz zauważyłam, a już się zdążyłam wciągnąć i przeczytać wszystkie porady smile nienawidzę, jak ktoś wyciąga stare wątki!
            • ardzuna Re: Ból pięty 12.11.25, 21:23
              backup_lady napisała:

> Kurde, teraz zauważyłam, a już się zdążyłam wciągnąć i przeczytać wszystkie por
              > ady smile nienawidzę, jak ktoś wyciąga stare wątki!

Też się nacięłam.
          • beata985 Re: Ból pięty 28.10.25, 17:40
            Mnie boli...dziękuję za rady 🤪
            Pewnie i tak nic nie wdroze ale w czwartek odbieram zdjęcie...ciekawe co tam wyszlo
    • furiatka_wariatka Re: Ból pięty 27.10.25, 08:56
      Może też być kwestia butów, lub dobrania wkładki do butów. Warto też samemu pomasować, porozciągać. Są w necie ćwiczę ia różne.
    • kanna Re: Ból pięty 27.10.25, 10:26
      U mnie to ostroga, robiłam różne rzeczy, najbardziej pomocne ssą zrobione specjalnie dla mnie wkładki do butów.
      • pepsi.only Re: Ból pięty 27.10.25, 10:29
        To było 1,5roku temu, spamer wyciągnął mój stary wątek.
    • princesswhitewolf Re: Ból pięty 27.10.25, 11:50
      Buty na obcasie, najlepiej klinie by odciazyc piete.
      • mikams75 Re: Ból pięty 28.10.25, 10:28
        I nabawic sie halluksa i innych problemow srodstopia. Watek stary ale musze odpowiedziec, bo ktos to jeszcze przeczyta a takie porady sa szkodliwe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka