Dodaj do ulubionych

Borelioza - rok temu robiłam Test Western- blot

12.05.23, 20:45
Wynik testu:
IgM - dodatni
IgG - ujemny
Poszłam z tym wynikiem do lekarza pierwszego kontaktu. Lekarz stwierdził, że jeśli nie mam żadnych objawów ( przepytał mnie o dolegliwości), to nie wymaga to leczenia. No i dałam sobie spokój.
Ostatnio bolą mnie kolana. Chyba jutro powtórzę ten test.
A może źle zrobiłam, że rok temu nie poszłam do lekarza chorób zakaźnych? Lekarz pierwszego kontaktu nie dał mi skierowania.
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 12.05.23, 20:53
      A jak zab zaboli to tez bedzie borlioza? A zoladek?
      • by Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 12.05.23, 21:05
        Teraz może jest dodatnia w klasie IgG - a to już świadczy o aktywnym zakażeniu.
        • princesswhitewolf Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 12.05.23, 21:11
          Troche pozno na latwe leczenie. Antybiotyki podaje sie od razu
          • by Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 12.05.23, 21:46
            Poniżej piszą, że jednak muszą być wskazania medyczne, a nawet przy dodatnim IgG nie zawsze podawany jest antybiotyk.
            • princesswhitewolf Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 12.05.23, 22:04
              To juz zalezy od sposobu leczenia i kraju
    • aguar Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 12.05.23, 21:10
      Lekarz miał rację. Dodatni Western Blot liczy się tylko, jak wcześniej był dodatni Elisa. A Elisa się zleca przy objawach.
      • by Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 12.05.23, 21:23
        Czy test Elisa musi być dodatni w obydwu klasach? I wtedy zleca się Western - blot?
        Bo Elisa miałam robiony wcześniej i wynik : IgM - dodatni, IgG - ujemny.
        • aguar Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 12.05.23, 21:36
          Wystarczy w jednej klasie. Ale muszą być wskazania medyczne do testu, żeby się liczyło.
          • by Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 12.05.23, 21:42
            A jakie są te wskazania medyczne?
            Kleszcza miałam na łokciu, nawet nie obserwowałam czy był tam rumień.
            • aguar Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 13.05.23, 09:59
              Albo jest rumień i leczysz od razu. Albo są inne objawy i wtedy robisz badania i leczysz przy dodatnim wyniku.
              • by Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 13.05.23, 10:13
                aguar napisała:

> Albo jest rumień i leczysz od razu. Albo są inne objawy i wtedy robisz badania
                > i leczysz przy dodatnim wyniku.

A jeśli jest dodatni w IgG i IgM ale nie mam objawów i nie mam rumienia, to leczę?
                • inny.kwiatek Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 13.05.23, 10:39
                  A co chcesz wtedy leczyć?
                  • by Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 13.05.23, 10:47
                    Boreliozę.
    • anorektycznazdzira Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 12.05.23, 21:28
      Test zrób, co Ci szkodzi. Tylko pamiętaj, że ból kolan to jeszcze żaden konkretny dowód na boreliozę ani żaden koronny objaw, nawet, jak Ci wyjdzie dodatnie IgG.
      W ogóle IgG "dodatnie" to trochę mało, ma realne znaczenie tylko, jak jest wysokie.
      • by Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 12.05.23, 21:43
        To kiedy jest ta borelioza nadająca się do leczenia? Jak już siedzi się na wózku inwalidzkim?
    • alicjamagdalena Re: Borelioza - rok temu robiłam Test Western- bl 12.05.23, 21:50
      Ja bym poszła do zakaznika jeśli cie to męczy.
      Mąż miał kzm i bujał się miesiąc od lekarza,do lekarza....wyszukano mu wszystko od rotawirusa po grypę . Sam na własną reje robił badania i sugerował. Wkoncu trafił do zakaznika i szpitala.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka