Dodaj do ulubionych

Imię Piodr

20.05.23, 20:25
Zna ktoś?
Zostawiłem z lenistwa telewizor na "Wydarzeniach" Polsatu.
A tam pani rzecze [piodrmichalak].
Nie wiem i nie obchodzi mnie, kim Piotr Michalak jest, niemniej współczuję mu bezsensownego udźwięcznienia.
Ktoś również.
Obserwuj wątek
    • maszkaroni Re: Imię Piodr 20.05.23, 20:32
      Może źle usłyszałeś?
      • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 20:56
        Bynajmniej, to dość pospolita przypadłość występująca przede wszytkim na Południu Najjaśniejszej.
        • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 21:00
          Cały tefałen w Faktach udźwięcznia.
    • katriel Re: Imię Piodr 20.05.23, 20:56
      Lolo, skąd ty jesteś? W sensie: z którego regionu Polski?
      • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 21:00
        Z Gdańska.
        • nowa.kalzedonia Re: Imię Piodr 20.05.23, 21:30
          A tak naprawdę, skąd? Bo Gdańsk, Wrocław albo Szczecin to ludność napływowa z całego kraju.
          • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:00
            Znikąd nie napłynąłem. Urodziłem się w szpitalu na Klinicznej we Wrzeszczu. Chyba już nieistniejącym. Moi rodzice rzeczywiście, "napłynęli", niemniej z pomieszanych okoliczności. W moim otoczeniu nikt nie mówił gwarą, żadnym regionalnym dialektem. W Gdańsku też mało kto.
            • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:02
              Pracowałem w porcie w Gdańsku. Nikt, nawet dokerzy, nie mówił po kaszubsku. W porcie gdyńskim niektórzy mówili.
            • leosia-wspaniala Re: Imię Piodr 21.05.23, 19:10
              Jesteś pewien, że rozumiesz znaczenie słowa "dialekt"? Chyba nie. Kaszubski to język, nie gwara, a gwara to nie to samo co dialekt, dialekt to nie to samo co regionalizm.
              • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 21.05.23, 19:20
                Przytaczana przez Ciebie terminologia jest dzieleniem włosa na czworo, scholastyką i teologią jednocześnie. Język może być cywilizowany ( którym posługuję się ja) i ten, w którym zamiast samochodem jeździ się autem. 🤪
    • bruy-ere Re: Imię Piodr 20.05.23, 21:24
      Do 1994 ani razu nie nadano w Polsce imienia Piodr (mam takie naukowe opracowanie), więc albo błąd, albo był młodszy niż 29 lat.
      • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:34
        Jak wspominałem, chodzi mi o udźwięcznianie bezdźwięcznej głoski poprzedzającą dźwięczną. smile
        • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:38
          Klasycznym przykładem jest [tag jest], kiedy mówi się [tak jest].

Ha, następującą. Ech ...
          • boogiecat Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:40
            Chyba poprzydzajacej😛
        • boogiecat Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:38
          krwawy.lolo napisał:

>udźwięcznianie bezdźwięcznej głoski poprzedzającą
          > dźwięczną. smile

Nastepnym razem postaram sie powiedziec to zdanie gdy mnie beda prosili « a powiedz cos po polsku »
          • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:41
            Bugi, ja sobie wyobrażam, jak mówisz do mnie po francusku, przed oczyma mając scenę z "Rybki zwanej Wandą".
              • boogiecat Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:50
                No wiem😘 ale ty musisz wiedziec, ze mam takie guiltyplesure mowienia po fr z nazistowskim akcentem
                • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:57
                  To teraz już nie zasnę.
        • bruy-ere Re: Imię Piodr 20.05.23, 23:02
          krwawy.lolo napisał:

> Jak wspominałem, chodzi mi o udźwięcznianie bezdźwięcznej głoski poprzedzającą
          > dźwięczną. smile

Aaaa, OK, nie załapałam 😃
        • cegehana Re: Imię Piodr 21.05.23, 07:59
          No to jak wiesz to po co pytasz?
    • ga-ti Re: Imię Piodr 20.05.23, 21:36
      A może on nie Piodr, a Pioter big_grin
      • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 20.05.23, 22:04
        Nie o tym mowa. smile
    • sferoplast Re: Imię Piodr 21.05.23, 14:49
      >Powiemy [ktoś puka] i [ktoź dzwońi] niezależnie od tego, w jakim regionie Polski mieszkamy i jaką odmianą polszczyzny posługujemy się od urodzenia, zawsze bowiem udźwięczniamy przed spółgłoską dźwięczną. Jednak zdania „Ktoś mówi” i „Ktoś idzie” możemy wymówić dwojako: [ktoś muw’i] i [ktoś idźe] lub [ktoź muw’i] i [ktoź idźe]. Pierwszy sposób wymowy – z bezdźwięcznym [ś] – jest właściwy mieszkańcom północnej, centralnej i wschodniej Polski, drugi sposób – z dźwięcznym [ź] – mieszkańcom Polski południowej i zachodniej. Owe różnice regionalne występują zarówno w tzw. polszczyźnie kulturalnej, jak i w gwarach, ale powstają tylko w konkretnym układzie głosek: udźwięczniana lub nieudźwięczniana jest ostatnia spółgłoska wyrazu w pozycji przed samogłoską rozpoczynającą następny wyraz ([ktoź idźe] / [ktoś idźe]) oraz przed spółgłoską półotwartą (sonorną: m, n, ń, r, l, ł/ṷ) w nagłosie następnego wyrazu ([ktoź muw’i] / [ktoś muw’i]). Dlatego mówimy, że na obszarze północnej, centralnej i wschodniej Polski występuje FONETYKA UBEZDŹWIĘCZNIAJĄCA, a na obszarze południowej i zachodniej Polski – FONETYKA UDŹWIĘCZNIAJĄCA.

www.nck.pl/projekty-kulturalne/projekty/ojczysty-dodaj-do-ulubionych/ciekawostki-jezykowe/fonetyka-udzwieczniajaca,c,930931639
      • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 21.05.23, 14:55
        Co stanowi o wyższym poziomie cywilizacji północnej względem południowej. wink
    • leosia-wspaniala Re: Imię Piodr 21.05.23, 19:08
      Proszę:
      • annpierle Re: Imię Piodr 21.05.23, 19:51
        swietne!
        • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 21.05.23, 19:58
          Rzeczywiście. Ale co reprezentują białe plamy? Niemotę? wink
          • mallard Re: Imię Piodr 22.05.23, 08:19
            krwawy.lolo napisał:

> Rzeczywiście. Ale co reprezentują białe plamy? Niemotę? wink

W rzeczy samej Lolo, - tam Niemce siedzieli! 😉
          • leosia-wspaniala Re: Imię Piodr 22.05.23, 08:58
            No zgadnij, o wyższości cywilizacyjna.
            • krwawy.lolo Re: Imię Piodr 22.05.23, 19:57
              Bogiem a prawdą dopiero po wysłaniu wpisu dotarł do mnie kształt mapy. Na swoje usprawiedliwienie mogę jedynie zapodać, że historia nigdy mnie nie interesowała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka