Dodaj do ulubionych

Podróż samochodem

25.03.09, 10:31
Dziewczyny powiedzcie mi jak przewozicie większe dzieci (niepełnosprawne) w
samochodzie?? Moja 3 latka znowu wyrosła z fotelika..takiego co może być w
pozycji półleżącej. A nie wiem czy te większe się sprawdzają dla takiego
wiotkiego dziecka co lata we wszystkie strony? Nie mam pomysłu. Może coś
podpowiecie. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • zajonc14 Re: Podróż samochodem 25.03.09, 11:26
      Spróbuj skontaktować się z jakimś zaprzyjaźnionym sklepem medycznym, oni pomogą
      dobrać Tobie fotelik odpowiedni dla Twojego dziecka. A tak wogóle to chyba
      foteliki dla dzieci niepełnosprawnych są dofinansowywane, tylko, ze teraz nie
      wiem, czy z NFZ, czy PCPR-u.
      • net79 Re: Podróż samochodem 25.03.09, 12:19
        samochodowe raczej nie... nam refunduje fundacja.. chyba, że sklep zgodzi się na
        sprzedaż sam. a wypisze rehab.... ale to nie każdy się nie boi chybasmile ktoś
        kiedyś pisał, że w marcu będzie można się z PEFRONu starać chyba w ramach
        łamania barier, ale jak pytałam u nas panią przyjmującą wnioski to ona nic nie
        wie... jeśli sam człowiek się do info nie do kopie, tam się na pewno nie dowieuncertain
        ja nie znam szczegółów.
    • net79 Re: Podróż samochodem 25.03.09, 12:24
      a taki??
      www.autofoteliki.pl/dane1.php?id=49
      o ile dobrze się orientuję można dokupić do niego podnóżeksmile Najważniejsze chyba
      dobre pasy i ten podgłówek, ale pisze tylko jak mi się wydaje i wiem, że ktoś z
      innego forum ten fotelik kupował...
      • ewelka240 Re: Podróż samochodem 25.03.09, 13:11
        Fajnie jakby było takie lekko opuszczane oparcie, żeby dziecko nie wisiało. Ale widać nie produkują chyba takich. A moje dziecko jest wymagające wink Coś jej się umaniło i chce jeździć tylko w pozycji na brzuchu na moich kolanach uncertain Heh no i trochę drogi ten fotel.. Cóż poszukamy zobaczymy big_grin Pozdrówki
        • net79 Re: Podróż samochodem 25.03.09, 13:58
          w tym jest pozycja spoczynkowa i faktycznie drogi, ale te większe z odpowiednimi
          pasami tanie nie są, nie wiem ile twoje dziecko waży... bo w tych do 36 kg
          ciężko o własne pasy, a samochodowy dla wiotkiego słoneczka to pewnie za mało...
          • ewelka240 Re: Podróż samochodem 25.03.09, 15:56
            No właśnie. Moje dzieciątko waży w chwili obecnej 17kg. Ale pół roku temu ważyło
            20, a co będzie za następne pół..tego nie wie nikt. Poza tym bardziej opłaca się
            kupić już taki większy, żeby dłużej posłużył. A jak jest u Was?? Czy wiotkie
            dziecko trzyma się w takim sztywnym foteliku? Nie przymierzałam jeszcze mojej
            małej do takiego. Ostatnio miała taki w formie *skorupki* smile Ale jak zdarzy się
            okazja to muszę spróbować. Pozdrówki wink
            • net79 Re: Podróż samochodem 25.03.09, 18:22
              no ja doświadczenia nie mam, bo mała sama siedzi, ale wiem, że mama wiotkiej
              dziewczynki się do Axisa przymierzała, więc i ten byłby dobry.... nie ma bata
              trzeba wypróbować... jak będe miała wątek fotelikowy w końcu na mojej kraince to
              ci podrzucę kilka linkówsmile
              • ewelka240 Re: Podróż samochodem 25.03.09, 19:02
                Fajnie smile Dzięki. Też kilka znalazłam takich co by się nadawały, ale teraz to
                kwestia przymierzenia. Pozdrówki smile
                • net79 Re: Podróż samochodem 25.03.09, 22:05
                  www.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=569
                  jak klikniesz w nazwę, będziesz mogła zobaczyć fotę i opis, cen musisz sobie
                  poszukaćsmilejest kilka z własnymi pasami do 36 kgsmile
                  • ewelka240 Re: Podróż samochodem 26.03.09, 07:41
                    www.allegro.pl/item588983748_fotelik_samochodowy_my_way_roan_9_36_kg.html
                    ja znalazłam taki. Wydaje się być ok smile I cena przystępna. Trzaby go tylko na
                    własne oczy zobaczyć wink i przymierzyć.
                    • maka2003 Re: Podróż samochodem 07.04.09, 09:08
                      moja 6 latka (wiotka) jeździ w Conneco Zenith - kubełek duzy do 25
                      kg, Hanka ma 110 cm i bez problemów sie mieści. Oglądałam też jeden
                      z modeli Recaro, lekko odchylany do tyłu ale plecki proste, ostatnio
                      widziałam tez za ok 550 pln chicco z własnymi pasami, ale niestety
                      bez pochylenia. niestety specjalistyczne foteliki samochodowe Otto-
                      bocka i firmy R-82 to koszt ok 7-8 tysięcy.

pozdrawiam, marta
                    • maka2003 Re: Podróż samochodem 07.04.09, 09:11
                      sprawdź, czy 5 punktowe pasy są montowane do części z wysuwanym
                      zagłówkiem, czy do plecków, jak nie można ich podnieść to do niczego.
                      m
                      • ewelka240 Re: Podróż samochodem 08.04.09, 08:28
                        Dzięki maka2003. Jak zobaczyłam co oferują w specjalistycznym sklepie to
                        zbaraniałam. Na sam widok było mi nie wygodnie wink a oni za to COŚ jeszcze
                        wyciągają 7000 zł. Paranoja. Nie wierzę żeby on był taki lepszy od tych za 500
                        czy nawet 300. Jeszcze nie szukałam bo nie mam możliwości..tylko po necie. Ale
                        wiesz muszę brać poprawkę na to że moje dziecko jest dość duże jak na swój wiek.
                        Więc w rachubę wchodzą te najwieksze z pasami..czyli do 36 kg. Pozdrówki smile
                        • marzena123marzena Re: Podróż samochodem 30.04.09, 09:55
                          Zobacz firmy Mobilex (jak się nie mylę) jest wózek Kimba do tego można dokupić
                          dodatkowe elementy możesz mieć wózek, górę jako fotelik samochodowy a w domu
                          jako krzesełko-fotelik z blatem do siedzenia i np. zabawy manualnej/uczenia na
                          blacie. To dość droga impreza ale masz dofinansowanie do wózka z NFZ i PCPR i 3
                          w 1.
                          Możesz napisać o tym foteliku do 36kg, co to za fotelik? To z tych zwykłych
                          oferowanych na rynku? chyba pasy są za krótkie. Moja ma 14kg nadal jeździ w
                          zwykłym foteliku ale pasy robią się krótkie. Na podstawce będzie niewygodnie,
                          jak zaśnie np. na dłuższej trasie,choć stabilnie siedzi.
                          • maka2003 Re: Podróż samochodem 12.05.09, 11:18
                            Pojawił się nowy fotelik, zobaczyłam, usadziłam Hanke i zamówiłam,
                            może juz pod koniec tygodnia będę miała w domu....

Ma 5 punktowe pasy (atest do 50 kg), rośnie razem z dzieckiem (chyba
                            do 1,50 m) , jest mięciutki, ma peloty piersiowe, mozna zamówić
                            klin - ale zabezpieczenie zapięcia pasów w 100% go zastepuje,a głowę
                            trzyma tak, że moje wiotkie maleństwo nie jest w stanie jej opuścić.
                            Jest zintegrowany z fotelem, jak młoda zpnę z przodu i odchylę
                            przedni fotel, foteli idzie razem z nim. Na tylnych siedzeniach (u
                            mni) sie nie uchyla, ale najwyżej dorobię kliny pod siedzisko i
                            oparcie i bedę miała kubełek.

Tani to on nie jest, ale wyglada, że wystarczy na bardzo długo.
                            Wersja podstawowa to 4500 + 7% vat.

Zamowiłam Hani dodatkowo podnóżek.

www.timago.pl/Fotelik_rehabilitacyjny_Monza_Reha,produkt-10.html

pozdrawiam, marta
                            • barbi71 Re: Podróż samochodem 19.07.09, 21:40
                              maka masz rację!Fotelik rewelka!Mało tego,że starcza na długo to bardzo dobrze
                              stabilizuje dziecko i jest wersja z mp3 w zagłówkachsmileKosztuje dużo,ale jak na
                              wniosku lekarz zaznaczy ,ze fotel rehabilitacyjny to jest dofinansowanie,a
                              resztę można pokombinować.Ta firma ma niemieckie sprzęty ale dobrej jakości.
                              • maka2003 Re: Podróż samochodem 20.07.09, 09:24
                                W naszym przypadku jedynym mankamentem fotelika jest to, że podnóżek
                                jest za bardzo wysuniety do przodu - za 2 lata będzie OK, teraz
                                muszę skombinowac jakąś podkładkę którą położę na podnóżku, a która
                                będzie bardziej "cofnięta" w strone siedzenia.
                                A i jeszcze jedno, nikt nie przewidział, że można z takim
                                dzieciakiem jeździc nie typową osobówką, ale wiekszym autkiem (u nas
                                renault kangoo) i w podnóżku śruby zamontowane w nóżkach są za
                                krótkie...
                                Hanka bardzo lubi swój fotelik,

pozdrawiam, marta
                                • barbi71 Re: Podróż samochodem 20.07.09, 14:00
                                  Otóż to Marto!Za mało nas informują!Cholera mnie bierze jak człowiek ulata się za konkretnym sprzętem ,dofinansowaniem i jak już przebrnie przez tę biurokrację,poniżenia niekiedy okazuje się ,że coś nie gra ,a wystarczyłaby tylko wiedza od osób ,którzy rozprowadzają sprzęt i mają świadomość przydatności w konkretnym przypadku.Dlatego żądajmy testowania szczególnie tych drogich rzeczy,a dziś firmy prześcigają się i jeśli odmówią szukajmy innej firmy bardziej przyjaznej.
                                  Uściski dla Hani
                                  • mamaronja Re: Podróż samochodem 21.07.09, 09:40
                                    O własnie ! Wydałam kupę forsy na Kimba Spring i dopiero widzę, co w
                                    nim powinnam kupic innego. Nawet w ich głównym przedstawicielstwie w
                                    Poznaniu nie mieli takiego wózka o wielkości1, żeby Małą
                                    przymierzyć !
                                    • maka2003 Re: Podróż samochodem 02.08.09, 07:50
                                      co do kupna Kimby, niestety wszyscy sprzedający mają tylko "gołe"
                                      wózki, najlepiej dodatki konsultować z rodzicami już używającymi
                                      tych wózków. Ja mam Kimbę od 4 lat i myślę, że posłuży nama jeszcze
                                      jakieś 3 lata. Dla 2 letniej Hanki kupiłam od razu rozmiar 2, na
                                      początku stosowałam trochę "zmniejszaczy" własnego pomysłu, ale już
                                      po ok 1/2 roku nie były potrzebne. Moja mała też jest całkiem
                                      wiotka, z wyposażenia dodatkowegp mam: pasy miednicze, peloty
                                      piersiowe, peloty do podtrzymania głowy i kamizelkę (taki "krzyżak")
                                      i jeszcze pałączek, śpiworek na nogi uszyła nam krawcowa (zamiast
                                      800 zapłaciłam niecałą 100)

pozdrawiam, m
    • mamaronja Re: Podróż samochodem 21.07.09, 09:43
      Moja wiotka 4-latka jeździ w zwykłym Roemer... Dokupiliśmy tylko
      taki dodatkowy zagłówek żeby głowka jej nie latała na boki. Jest b.
      wiotka, nie siedzi sama, ale w nim potrafi przesiadzieć nawet wiele
      godzin, nie marudzi.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka