Dodaj do ulubionych

Bibliofilska atrakcja w Warszawie!

21.05.24, 12:01
Takiej okazji nie było od dziesięcioleci i nie wiem, czy prędko się powtórzy!
Biblioteka Narodowa, wzorem tylko trzech innych światowych bibliotek narodowych, udostępnia dla zwiedzających swoje bezcenne, polskie i zagraniczne, zabytki piśmiennicze.
Od dzisiejszego wieczoru przez 6 tygodni będzie można oglądać w Pałacu Krasińskich - „Kazania świętokrzyskie”, „Psałterz floriański”, „Rocznik świętokrzyski dawny”, rękopisy kronik Galla Anonima i Wincentego Kadłubka, oraz średniowieczne i renesansowe dzieła iluminatorów europejskich, w tym XV-wieczną „Sforziadę”.
Odrębne miejsce na wystawie stałej zajmą rękopisy literackie – jedyny autograf utworu Jana Kochanowskiego, „Balladyna” Juliusza Słowackiego, „Oda do młodości” Adama Mickiewicza oraz zbiory rękopisów Cypriana Kamila Norwida, Zbigniewa Herberta i Czesława Miłosza.
Wstęp bezpłatny!
Obserwuj wątek
    • kocynder Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 12:16
      No szlag mnie zaraz trafi i cholera weźmie! Akurat leżę z nogą w gipsie i w Warszawie nie będę... sad
    • angazetka Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 12:39
      O rety, dzięki za info, muszę to zobaczyć!
    • igge Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 12:52
      Otóż pójdę. Dzięki!
    • mae224 Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 13:09
      też na to poluję!
    • madame_edith Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 13:14
      Czad! Dzięki za informację
    • najderka Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 13:44
      Z tego co wyczytałam będzie dostępna od 21 maja 2024 przez 6 dni w tygodniu a nie przez 6 tygodni
      • drzewo_nocy Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 14:00
        Tak, masz rację!
    • drzewo_nocy Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 14:00
      Mea culpa! Z tych emocji źle przeczytałam! To będzie ekspozycja stała, wystawa będzie czynna przez sześć dni w tygodniu ( z wyjątkiem wtorków) w godzinach od 11 do 19.
      • szafireczek Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 14:04
        Eee, żadna culpasmile

Za to tylko dziś o 20.30 duży koncert przy Pałacu (od strony Sądów) na otwarcie - scena była stawiana od kilku dni - dobry program się zapowiada.
    • feniks_z_popiolu Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 14:25
      To ma być stała wystawa a nie 6 tygodniowa chyba !
      • feniks_z_popiolu Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 14:26
        aaa sorry, już sprawa wyjaśniona smile
    • chococaffe Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 14:29
      Widziałam lata temu. To i więcejsmile Zalety pracysmile

Polecam.
    • misiamama Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 16:02
      Tak z ciekawości - w jaki sposób zabezpiecza się takie eksponaty przed uszkodzeniem? Myślałam ze tego rodzaju kruche i delikatne artefakty przechowuje się w szczelnie zamkniętych pojemnikach lub pomieszczeniach ze ścisłym monitoringiem temperatury wilgoci światła i miliona innych parametrów. A tu wystawa stała? Pójdę oczywiście
      • jakis.login Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 17:12
        misiamama napisała:

> Tak z ciekawości - w jaki sposób zabezpiecza się takie eksponaty przed uszkodze
        > niem?

W zależności od potrzeb - umieszczając w gablocie która utrzymuje właściwą temperaturę, natężenie światła, wilgotność, monitorując te parametry w całym pomieszczeniu, ograniczając jednorazową liczbę zwiedzających etc.
      • 35wcieniu Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 17:26
        Tak samo, tylko na widoku.
    • aankaa Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 17:05
      super wiadomość! mieszkam rzut beretem
    • aankaa Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 21.05.24, 17:07
      architektura.muratorplus.pl/realizacje/palac-krasinskich-w-warszawie-zwiedzanie-mozliwe-od-dzis-wielkie-otwarcie-21-maja-zobacz-unikalne-zdjecia-wnetrz-aa-cchV-Zm89-y7yU.html
    • thank_you Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 22.05.24, 19:47
      Swoje jak swoje. wink
    • kocynder Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 22.05.24, 20:48
      Ja co prawda nie mogę, ale "sprzedałam" info dwóm znajomym Warszawiankom. Były dziś, zachwycone, ale twierdzą, że na jeden dzień to za dużo. Albo że jeden dzień to za mało na "uczciwe" zobaczenie całości. Szczęśliwie obie mają czas i mają zamiar po prostu zajść jeszcze kilka razy, by "nasycić". Obie twierdzą, że ekspozycja piękna i na serio warta zobaczenia! Także bardzo dziękuję za świetną informację. smile
      • drzewo_nocy Re: Bibliofilska atrakcja w Warszawie! 23.05.24, 11:29
        Przepraszam za początkowe wprowadzenie w błąd, że będzie czynna tylko przez sześć tygodni.

Dużo zdrowia, Kocyndrze (ja też nie tak dawno temu byłam w gipsie)!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka