Dodaj do ulubionych

Zupa z dyni -inspiracje

22.09.24, 15:28
Kurcze, rok temu na bazie jakiegos przepisu z netu popełniłam pierwsza w życiu zupę dyniową.Była przepyszna ,zrobiłam 2 razy, potem sezon na dynie się skończył … ostatnio próbowałam namierzyć ten przepis i nic 😫nie mam pojęcia skąd go wstrząsnęłam. Zatem może z uwagi na okres dyniowy 😏podrzucamy tu przepisy/linki do przepisów na we zupę ? Pamietam tylko , ze ta „moja” była taka dość pikantna z mleczkiem kokosowym, imbirem ..
Obserwuj wątek
    • pani.asma Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 15:30
      Pieczesz dynie, kladasz do wody i dopra wiesz do smaku co to za jakieś trzeba mieć przepisy rozpisane????
      • marta.graca Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 15:31
        Do wody? Gotujesz zupę na wodzie, nie na wywarze?
        • pani.asma Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 15:47
          Po co jakiś sztuczny bulion, woda jest ok
          • marta.graca Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 16:46
            A kto powiedział, że sztuczny? Bulionu nie umiesz sama ugotować?
        • sasha_m Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 16:23
          Zupy kremy gotuję na wodzie, z uwagi na dużą ilość warzyw bulion nie jest konieczny, wystarczy dodać trochę masła. Jeśli wcześniej warzywa podsmażam lub piekę polane olejem, nawet masło nie jest potrzebne.
          • marta.graca Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 16:47
            A to ciekawe- ja wszystkie robię na wywarach. I nie dawałam nigdy masła do zupy.
            • mamtrzykotyidwato5 Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 16:51
              Na wywarach z czego?
              • marta.graca Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 16:59
                Najczęściej drobiowych, skrzydełka lub udka.
                • pseudo_stokrotka Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 18:00
                  Wiele osób nie je mięsa, albo po prostu nie lubi zup na miesie. Wiem, że można zrobić bulion warzywny, ale jak napisano powyzej - w zupach kremach jest już tyle warzyw, że niekoniecznie trzeba więcej.
                • hanusinamama Re: Zupa z dyni -inspiracje 23.09.24, 07:52
                  NIe gotuje zup warzywnych na wywarze mięsnym. Nie wazne czy zupa krem czy zwykła kalafiorowa zupa. Zazwyczaj gotuję z dodatkiem masła właśnie
          • pani.asma Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 17:18
            No dokładnie przecież dynia jest Polana olejem po co jeszcze ciapać się z masłem i bulionami ?
    • marta.graca Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 15:31
      www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-z-dyni
      Robię podobną, tylko bez pomidora i ziemniaków.
      • paszczakowna1 Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 17:36
        +1. Tylko zamiast kurkumy i imbiru chili i czosnek. I kwaśna śmietana lub jogurt grecki, nie mleko.
        • marta.graca Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 19:23
          A ja właśnie lubię z kurkumą i imbirem, ewentualnie curry mi też pasuje.
          • paszczakowna1 Re: Zupa z dyni -inspiracje 23.09.24, 14:14
            Z kurkumą i imbirem też dobre. Tylko ostatnio jem tyle dahli i curry, że mi się trochę przejadły.
    • daniela34 Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 15:43
      Wczoraj robiłam tę
      www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/dynia/zupa_dyniowo_paprykowa/przepis.html

A dziś "sprzątanie koszyka z warzywami" czyli pół dyni, jeden duży ziemniak, resztka pora.
      • ga-ti Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 15:46
        Fajna, pikantna.
    • ga-ti Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 15:43
      Ostatnio córka robiła. Dynie w paski (księżyce) my lubimy czerwona, na blachę z papierem do pieczenia i do piekarnika. Można upiec razem marchewkę, czy paprykę. Upieczoną oddzieliła od skórki. Zmiksowała, dodała ostrych przypraw: pieprz, papryka, czosnek, carry, cynamon, gałka, gotową mieszankę do dyni, co kto lubi i zaprawiła słodką śmietanką 30%, do tego mogą być grzanki i kleksik kwaśnej śmietany.
      Jak za gęsta można dodać bulionu, czy mleka albo mleka kokosowego, jednak dla nas wtedy jest za mdła.
      • ga-ti Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 15:48
        Przypomialo mi się, że dodawaliśmy kiedyś zmiksowanego pomidora albo passaty, żeby nadać lekkiej kwaskowatości.
        Musisz sama dojść, jakie połączenie dyni najlepiej ci smakuje.
    • daniela34 Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 15:57
      Jeszcze tę mogę polecić
      praktykulinarni.com/krem-z-dyni-selera-i-soczewicy-z-karmelizowanym-jablkiem/
    • snakelilith Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 17:08
      Najlepsza wychodzi z pieczonej hokkaido Ja moją piekę w kawałkach polaną oliwą i z czosnkiem oraz płatkami chilli.
      Następnie przyduszam białe z cebulki dymki na oliwie, jeszcze trochę czosnku i spory kawał imbiru, dodaję dynię, wodę, sól, trochę sosu sojowego, zmielone nasiona kolendry i gałkę. Zagotowuję, dodaję creme fraiche (albo mleko kokosowe), miksuję, jak trzeba dodają jeszcze chilli.
      Moimi tajemniczymi dodatkami jest pulpa ze skórek niepryskanych pomarańczy. Robię w sezonie i zamrażam w porcjach. Dodaje lekkiego aromatycznego pomarańczowo-gorzkawego smaku bez słodyczy soku. Oraz na sam koniec do zupy łyżkę soku cytrynowego, co dodaje zupie świeżości.
      • pani.asma Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 17:16
        Po co smażony czosnek i potem jeszcze nowy czosnek ?
        • babcia47 Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 17:42
          Mają inny smak i zapach? Pieczony lub gotowany czosnek jest wyraźnie slodki i ma zupelnie inny aromat, traci tez ostrosc
    • berdebul Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 17:16
      Piekę dynię (przekrojona na pół, skórka do dołu), oraz ziemniaka, , w połowie czasu dorzucam włoszczyznę obraną, pod koniec główkę czosnku z obciętą górą.
      Jak warzywa stygną, to rozgrzewam garnek, trochę oleju, wrzucam ostrą papryczkę i przyprawy (kmin, trochę cynamonu, kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie), przyprawy się grzeją, więc obieram dynię, wrzucam do papryczki, podobnie włoszczyznę, wyciskam czosnek, wlewam 2 szklanki wody i dorzucam liść laurowy. Czekam aż się zagotuje, redukuję grzanie, dodaję mleko kokosowe i szczyptę trawy cytrynowej, odławiam liść laurowy, blenduję na krem.
    • paola.brunetti Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 17:55
      Robię najprościej jak się da, tzn dynię hokkaido kroję i wrzucam do garnka z wodą razem z kawałkiem imbiru i łyżeczką masła klarowanego. Gotuję do miękkości, miksuję, doprawiam solą, pieprzem i dużą ilością gałki muszkatołowej. Podaję z prażonymi pestkami dyni, ewentualnie dodaję na talerzu kilka kropel oliwy truflowej. Czasami oprócz dyni dodaję bataty. Taka zupa smakuje mi najbardziej, nie chce mi się też bawić we wcześniejsze pieczenie.
    • mikams75 Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 23:36
      te robilam ostatnio i swietna wyszla tylko zblendowalam dynie a na koniec dorzucilam drobno pokrojone pomidory i chwile pogotowalam i juz nie blendowalam, wyszlo idealnie.
      • mikams75 Re: Zupa z dyni -inspiracje 22.09.24, 23:36
        www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-dyniowa-z-curry
    • ajr27 Re: Zupa z dyni -inspiracje 23.09.24, 00:06
      Moja baza to pieczona dynia, marchew i gruszka. Blenduję Dodatkowo:
      - bulion warzywny lub mięsny
      - gorgonzola lub mleko kokosowe
      • marta.graca Re: Zupa z dyni -inspiracje 23.09.24, 07:25
        Gruszka brzmi dobrze!
        • ajr27 Re: Zupa z dyni -inspiracje 23.09.24, 11:00
          Gruszka robi robotę, tylko wtedy warto dołożyć gorgonzolę żeby zrównoważyć słodycz
          • marta.graca Re: Zupa z dyni -inspiracje 23.09.24, 11:22
            Uwielbiam gorgonzolę! Na pewno wypróbuję. Dzięki za doradę.
    • wena-suela Re: Zupa z dyni -inspiracje 23.09.24, 13:56
      Rozgotować dynię w niedużej ilości wody. Jeżeli hokkaido, to bez obierania. Zmiksować na krem. Nie dodawać innych warzyw, ale dodać sporo (naprawdę sporo) masła. Na wierzchu w misce dodać świeżo starty imbir i łyżeczkę miodu.
      • konstancja16 Re: Zupa z dyni -inspiracje 23.09.24, 14:03
        też pomyślałam o tej z kwestii smaku, zalinkowanej powyżej. ta też jest fajna, z jadłonomii:

www.jadlonomia.com/przepisy/marokanski-krem-dyniowy-z-daktylami/
    • headonshouldersbaby Re: Zupa z dyni -inspiracje 23.09.24, 14:14
      z mleczkiem kokosowym to mi pasuje troszkę curry, chilli, soku z limonki i imbiru.
    • pepsi.only Re: Zupa z dyni -inspiracje 23.09.24, 18:36
      Ja robię z tego przepisu. www.kwestiasmaku.com/przepis/zupa-z-dyni
      Moim zdaniem kluczowe jest dodanie pomidora, bo ciekawie zaostrza smak. Lubię też dodać marchew, choć nie jest to konieczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka