Dodaj do ulubionych

Tydzień temu

23.12.25, 18:59
Jednej rodzinie w Jeleniej Gorze zawalił się świat, nic już nigdy nie będzie tak samo.Do końca życia nie będzie świąt bo ich termin był preludium do tragedii. Świeczka, zamiast choinki. Emama zawsze w formie , zdjęcia choinek, przepisy, baby babom , jak to było?
Obserwuj wątek
    • kachaa17 Re: Tydzień temu 23.12.25, 19:00
      Ale czego oczekujesz? Że cały świat się zatrzyma z powodu jednej tragedi? Przecież to tak nie działa.
    • bezmiesny_jez Re: Tydzień temu 23.12.25, 19:03
      Zapewne zawalił się i wielu innym rodzinom, a jeszcze innym przeciwnie. Życie, nowa na świecie, czy co?
    • helka.na.zakrecie Re: Tydzień temu 23.12.25, 19:23
      2 lata i 8 dni temu zawalił się świat rodziców kolegi.mojego dziecka. 2 lata i 1 dzień temu pochowali dziecko. Też nie będą nigdy mieli świąt..
      Pełen energii, zdrowy 11-latek zachorował na zapalenie oskrzeli, które skończyło się sepsą i śmiercią.
      Co chwilę komuś indywidualnie świat się zatrzymuje, mimo że ten dookoła kręci się nadal..
      Niestety.
      Life.

• alicia033 Re: Tydzień temu 23.12.25, 19:31
      znaczy odwołałaś swoje święta i już nigdy nie będzisz ich obchodzić, tak?
      Bo jak nie, to właściwie po co ten post?
      • analoga_niet Re: Tydzień temu 23.12.25, 19:59
        Jak to po co? Żeby pokazać swoją moralną wyższość. A tylko się ośmiesza
    • marta.graca Re: Tydzień temu 23.12.25, 19:35
      A dziś dwu rodzinom z Jastrzębia Zdroju. Życie.
    • m_incubo Re: Tydzień temu 23.12.25, 19:36
      A ty już odwołałaś wigilię i choinkę zakryłaś kocem?
      Jakie tępe dzidy łażą między ludźmi, to się w głowie nie mieści.
      • princesswhitewolf Re: Tydzień temu 24.12.25, 02:13
        >Jakie tępe dzidy łażą między ludźmi

Mnie zadziwiaja natomiast rynsztokowe wypowiedzi. Mozna sadzic co sadzisz- ok ale twoja wypowiedz, sposob wypowiedzi o innych świadczy z jakich kregow pochodzisz.
        • m_incubo Re: Tydzień temu 24.12.25, 05:12
          Na końcu świata bym cię rozpoznała po tych wiecznie wywalonych ze zdziwienia oczach, ale całe szczęście nasze kręgi przecinają się tylko na forum.
        • kokosowy15 Re: Tydzień temu 24.12.25, 15:26
          Chamstwa nie wyleczysz, odpuść bo niektórych to tylko satysfakcjonuje.
    • pleszkazlasu Re: Tydzień temu 23.12.25, 19:40
      Termin świąt był preludium do tragedii? 🤔

Większości ludzi, większości rodzin kiedyś zawalił się świat, jednym dramatycznie, innym po cichu. Kiedy przed świętami umarł mój tata, też byłem w szoku, i trochę zła, że świat się nie zatrzymał, że inni jak l gdyby nigdy nic cieszą się i obchodzą święta.

Czego konkretnie oczekiwałabyś od emamy? Bo już chyba w 3 watkach ta sprawa była omawiana.
    • bene_gesserit Re: Tydzień temu 23.12.25, 19:41
      Kilkanaście lat temu w mojej rodzinie, dokładnie w Wigilię, w tragicznych okolicznościach umarło dziecko. Od tej pory nie obchodzimy wigilii, świat, nie mamy choinek, a na życzenia Wesołych Świat chce mi się wyć z tęsknoty i żalu.

Noi?
      • hasty Re: Tydzień temu 23.12.25, 19:45
        6 lat temu zawalił się mój świat, ale dziś żyje, trochę inaczej, ale jednak żyje.
    • iwles Re: Tydzień temu 23.12.25, 19:43
      Kościół Pasterkę już odwołał? Nie?
    • analoga_niet Re: Tydzień temu 23.12.25, 19:59
      A liczyłaś ilu rodzinom dzisiaj zawalił się świat? A ilu 8 dni temu? A w zeszłym roku nie miałaś choinki? Czy miałaś bo obchodzą Cię tylko nagłośnione medialnie tragedie? Żałosne jest egzaltowanie się wybranymi tragediami, które ci media paluszkiem pokażą.
      • primula.alpicola Re: Tydzień temu 23.12.25, 20:04
        analoga_niet napisała:

> Żałosne jest egzaltowanie się wybranymi tragediami

Tak.
        >
    • primula.alpicola Re: Tydzień temu 23.12.25, 20:03
      Ale o co Ci chodzi?
    • lajtova Re: Tydzień temu 23.12.25, 20:08
      Ten post jest głupszy nawet od tego gdzie plułaś na nauczycieli że nie pojawili się na zajęciach zdalnych.
      W wolny od zajęć dzień...
    • damartyn Re: Tydzień temu 23.12.25, 20:19
      A gwoli ścisłości, to świat zawalił się tam dwóm rodzinom.
      • k.messi Re: Tydzień temu 24.12.25, 14:29
        Nie. Tylko jednej. Druga rodzina cierpi, ale to się nazywa "konsekwencje".
        • nick_z_desperacji2 Re: Tydzień temu 24.12.25, 15:01
          I tu pięknie widać postawę chorągiewki. Jak wyszło Dojrzewanie, to był "dramat rodziny", o konsekwencjach było mało jakoś, bo "zwykły chłopak" i "rodzina się nie domyślała, że go na to stać". Ale to było wtedy, teraz są konsekwencje, bo w żywych ludzi przyjemniej rzucać kamieniami niż w bohaterów filmu.
    • abria Re: Tydzień temu 23.12.25, 20:36
      czy twój kościół odwołał w związku z tym spiewanie kolęd? czy jednak ma to w doopie?
    • alpepe Re: Tydzień temu 23.12.25, 20:38
      Nie pij tyle, wątroba ci siądzie. Naprawdę.
      Przytulam, bliska mi osoba po czterdziestoletnim piciu skończyła z nałogiem, ale niestety widać, że to zostawiło ślady w psychice i nie tylko. Mam nadzieję, że u ciebie będzie lepiej.
    • aankaa Re: Tydzień temu 23.12.25, 20:51
      a rok temu
    • szare_kolory Re: Tydzień temu 23.12.25, 21:04
      Łącznie z Tobą, która zamiast targać włosy i rozdzierać szaty zanosząc się lamentem poleciałaś wpisać virtue-signallingowy pościk.
    • angazetka Re: Tydzień temu 23.12.25, 21:47
      No, dwóm rodzinom się zawalił tak konkretnie. Codziennie się komuś zawala. A jednak codziennie się cieszymy, świętujemy prywatne święta, jeździmy na wakacje.
    • 71tosia Re: Tydzień temu 24.12.25, 01:02
      Przyjaciółka tuz przed świtami pochowała mamę, współczuje tamtym rodzicom ale jednak o przyjaciółce myślę częściej.
    • nangaparbat3 Re: Tydzień temu 24.12.25, 07:51
      Wiele lat temu ex jechał z córką i mieli wypadek, dość poważny, na szczescie nic im się nie stało. Córka opowiadała mi, że najbardziej poruszające było dla niej to, że kiedy auto już się rozbiło, a oni jeszcze znajdowali się w środku, radio wciąż grało. Forum jest trochę takim radiem.
      Tragedie zdarzają się co chwila. Znałam panią, której czternastoletni syn poparzony w wypadku umierał przez dwa tygodnie w szpitalu, gdzie ona pracowała. Znam taką, której córkę zabił nożem student z innego roku, którego znała tylko z widzenia. Znam inne matki, których dzieci zginęły trafić za nie. Dwa razy byłam na pogrzebie zmarłego tragicznie dziecka. Pamiętam matki - były skamieniałe z bólu. Dosłownie.
      A świat kręcił się dalej, jak go widział pan Rzecki - karuzela, karuzela.
      Dzięki temu istniejemy.
      Tylko czasem mamy moment wglądu, w pojedynczą tragedię, jak Ty teraz, albo w sumę tragedii czy cierpienia na Ziemi. Ale przecież nie myślimy o tym baz przerwy, idziemy dalej.
      Przytulam Cię z całych sił.
      • kozica111 Re: Tydzień temu 24.12.25, 11:59
        Nanga, dziękuję, im dzieci starsze tym mi sie bardzie przesuwa współodczuwanie, wiem, wiem to sie tak nie da, nie można martwić sie za cały świat, chyba czas sie odciąć od mediów.Alpepe, smutno mi, nie spodziewałam sie tego od Ciebie,a znamy sie forumowo pewnie ze 20 lat, lecz swoje lęki beze mnie.Wyjatkowo mnie rozczarowałaś bo postrzegałam cie jako osobę normalną i życzliwą.
        • nick_z_desperacji2 Re: Tydzień temu 24.12.25, 13:06
          kozica111 napisała:

> Nanga, dziękuję, im dzieci starsze tym mi sie bardzie przesuwa współodczuwanie,
          I co zrobiłaś w związku z tym współodczuwaniem. Uświadomiłaś już bliskim, że świąt nie będzie, czy to ma być niespodzianka?
        • elinborg Re: Tydzień temu 25.12.25, 18:53
          W twoim poście nie ma współodczuwania, tylko zarzuty, zupełnie absurdalne, o znieczulicę u innych.
    • heca007 Re: Tydzień temu 24.12.25, 12:49
      A dziś gdzieś w opolskim zginęło na raz 6 osób. Rano w wigilię. Trauma zapewne wielu rodzin, runęły plany na święta (te i resztę kolejnych), plany na życie... Natomiast nie wiem czemu uważasz, że forum ma się z tego powodu zatrzymać? Każdy może indywidualnie mieć jakieś refleksje na ten temat ale życie dookoła toczy się dalej. Ono się nie zatrzyma, co zresztą napisały ci forumki wyżej. Same były zdziwione, że życie dalej idzie do przodu, nie stanęło a potem zrozumiały, że tak zawsze już będzie...
      • grey_delphinum Re: Tydzień temu 24.12.25, 13:25

Niech juz będzie spokoj nad tą trumną...

Nie idź w szranki z mediami brandzlujacymi się tą tragedią.
        • pleszkazlasu Re: Tydzień temu 25.12.25, 19:28
          Ona się nie brandzluje tragedią, tylko własną wrażliwością.
    • eliszka25 Re: Tydzień temu 25.12.25, 21:43
      Dwa lata temu krótko przed świętami zmarł mój tata. Też nigdy już święta nie będą takie same. Moja siostra zmarła w listopadzie, pogrzeb był już w grudniu, ale już 20 lat temu. Po obu pogrzebach mieliśmy przepłakane wigilie. Świat się nie zatrzymał, były święta, ludzie się bawili, kłócili itp. My też żyjemy dalej, bo co innego mamy zrobić? I w sumie bardzo dobrze, że życie toczy się dalej normalnie. Właśnie dzięki temu i my za każdym razem mogliśmy wrócić do normalności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka