anmarii 07.05.06, 19:02 pomozcie 37tydzien a my nadal niewiemy chcemy zeby bylo oryginalne i ladne zarazem. moze natan lub kacper? ale ich niestety nieidzie za bardzo zdrobnic.prosze o pomysly Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiaskal Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 07.05.06, 19:05 a może poprostu Krzyś lub Piotruś/.... Odpowiedz Link Zgłoś
agulka1001 Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 07.05.06, 19:18 a moze Hubert??bardzo mi sie podoba,jesli u mnie bedzie synio,to chcialabym,zeby był Hubcio lub Antoś! Odpowiedz Link Zgłoś
zmadziara Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 07.05.06, 19:47 hej, my postanowiliśmy dać naszemu synkowi na imię Klaudiusz, może komuś też spodoba się to imię Odpowiedz Link Zgłoś
annalalik Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 07.05.06, 19:51 A mnie się podoba Szymon - ale na imie mamy jeszcze trochę czasu Odpowiedz Link Zgłoś
dodkowska Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 07.05.06, 20:22 max albo remek?? Odpowiedz Link Zgłoś
8monia1 Re: 07.05.06, 22:02 Moja znajoma ma syna Nataniela i własnie mówią do niego Natan, Natuś, Natek... Odpowiedz Link Zgłoś
jashka80dm Re: nietypowe imiona 07.05.06, 22:14 Mi tez sie takie podobaja. strasznie. Nasz synek bedzie sie nazywal Tymon- grecki epochodzenie tymos-zycie, mozna zdrabniac Tymek, tak jak od Tymoteusza. Syn z pierwszego małzenstwa mego meza ma na imie Miłosz- jest to imie slowianskie ktore oznacza umilowany. Imie Olgierd-pochodzenie litewskie zdrobniale Olo oznacza slawny. Ja wierze w to ze nadajac imie dziecku przypisujemy mu jakies cechy co akurat sprawdza sie z moim imieniem i ojca mego dziecka. Franciszek tez jest ładne, i zdrobniale brzmi milo- Franek. Tez nalezy pamietac przy imionmach ze jesli jest dlugie nazwiso, lepiej jesli imie bedzie krotsze, i odwrotnie. Imion jest tak wiele ze na bank cos znajdziecie )) pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mewa Re: nietypowe imiona 08.05.06, 09:18 Kacper zdecydowanie nie jest oryginalnym imieniem (w Warszawie plasuje się w pierwszej piątce). Moze się zdziwisz, ale niezwykle oryginalny jest teraz np. Marek, czy Jacek. Natan zbyt ekstrawagancki. To już lepszy Tymon albo Tymoteusz. Odpowiedz Link Zgłoś
ewelina_sn oryginalne imiona 08.05.06, 10:13 Moje typy to Syzyf lub Gerald. Ciekawe jest również Ludwik. Ostatnio słyszałam w TV że od 20 lat nikt nie nadał takiego imienia w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: oryginalne imiona 08.05.06, 11:41 No to zle slyszalas. W ciagu ostatnich 3 lat w samej Warszaiwe urodzilo sie 4 Ludwikow, w calym kraju pewnie duzo wiecej. A autorce watku polecam statystyki imion: www.gorny.najlepsze.pl/imiona/ Odpowiedz Link Zgłoś
annabed74 Re: oryginalne imiona 09.05.06, 18:31 a musi byc koniecznie oryginalne?? 38tc, czekam na coreczke, bedzie Małgosia. A dla synka ladne by bylo Tomasz, Tomek, Tomus, Tomaszek... tak ma na imie moj brat i, niestety, nie dam tak potencjalnemu synkowi... Odpowiedz Link Zgłoś
maczkama Re: oryginalne imiona 13.06.06, 20:33 Ja też mam Małgosię (2 lata) i gdyba była chłopcem byłaby Tomaszkiem. Starszy syn jest Maciek. Ale my mamy takie nazwisko, że tylko proste imiona pasują. Jakbym miała zaszaleć to podoba mi się Joachim i Lena. Odpowiedz Link Zgłoś
daaisy1 Aleksander 08.05.06, 09:41 Olo, Olek..Oli...Oluś .. itp.. zrobnienie wiele...wiem z doświadczenia..mój synek to właśnie Olo Odpowiedz Link Zgłoś
zerozdziwien Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 08.05.06, 10:12 Natan-Szatan,przepraszam,ale mam tylko takie skojarzenia Jeremi lub Jeremiasz Odpowiedz Link Zgłoś
halszkabronstein Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 08.05.06, 13:15 Hehe to może Sataniel albo Satanisław . Odpowiedz Link Zgłoś
beatkacg Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 08.05.06, 10:29 Maurycy, Kornel, choć ze zdrobnieniem tych imion ciężko Odpowiedz Link Zgłoś
fraglesska Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 08.05.06, 10:37 Mój dwunastodniowy skarb ma na imię Filip Marcel. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 08.05.06, 11:38 Na znajomego Maurycego wolaja Malik. Odpowiedz Link Zgłoś
kasik60 Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 08.05.06, 11:39 Mój starszy synek nazywa się Marcel,a teraz też najprawdopodobniej chłopiec i także mam problem chociaż więcej czasu do namysłu.Mój mąż uparł się na Wiktora ja z córeczką zastanawiamy się nad Maksymilianem albo Maksymem i raczej chyba to drugie bo nazwisko mamy długaśne,Córeczce już dałam na imię Aleksandra i przy długim nazwisku trochę kłopotliwe.Maksym,Maksymek albo Maks-na razie przy tym obstaję chociaż sąsiedzi mają psa Maksia-trochę mnie to zraża Odpowiedz Link Zgłoś
pickaboo Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 08.05.06, 12:08 mi sie bardzo podoba imie wiktor, ladne jest tez moim zdaniem eryk Odpowiedz Link Zgłoś
gochach Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 08.05.06, 13:02 Proponuje imię GRACJAN Odpowiedz Link Zgłoś
beatach1 Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 09.05.06, 21:44 Moj synek ma na imie Maximilian i przewaznie wszyscy wolaja na niego Maxi Kiedy mial sie urodzic (juz prawie 5 lat temu), obawialam sie tego imienia ze wzgledu na to, ze ludzie zwykli zanywac swoje pieski "Max". Ale w koncu powiedzialam sobie, ze przeciez to ludzkie imie. Wjec tak juz zostalo... Pozdrawiam Beata __________________________________ Chetnie rozsadzam sprawy miedzy wrogami niz miedzy przyjaciolmi, bo z przyjaciol w kazdym razie jedna strona stanie sie moim wrogiem, z wrogow jedna ze stron przyjacielem. Bias z Prieny Odpowiedz Link Zgłoś
melka_x Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 08.05.06, 13:25 Mody na imiona to rzecz pokoleniowa, a to znaczy, że imiona, które nam wydają się oryginalne - bo w naszym pokoleniu były rzadkie lub stosunkowo rzadkie - bardzo szybko stają się w pokoleniu naszych dzieci popularne. Tak się właśnie dzieje z Mikołajami, Miłoszami, Kacprami, Jakubami, Natanielami (widać, że idzie moda na imiona biblijne). Coraz więcej Marcelków, Jeremich i - niestety- Kajetanów. O powrocie Franków, Antosiów, Stasiów i Jaśków już chyba nie warto wspominać. Paradoksalnie jeśli chcesz więc wybrać naprawdę oryginalne zastanów się nad tymi, które w Twoim pokoleniu były częste (oczywiście pomijając samograje, które w każdym pokoleniu są chętnie nadawane, z żeńskich to np. Anna). Odpowiedz Link Zgłoś
wronka30 Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 08.05.06, 13:43 Hej dziewczyny a co powiecie na imie ktore bedzie nosil moj synus (jesli to bedzie sunus) MUHAMMAD-ALI !!! ) Jak slynny bokser i ojciec mojego meza, tradycje rodzinna..jesli bedzie dziewczynka ja bede dawac imie i zdecydowalam NADJA...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mnadmorska Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 08.05.06, 20:33 mój synek (trzynastolatek) ma na imie Jeremiasz Odpowiedz Link Zgłoś
kasiakasiakasia1 a może Hugo? 09.05.06, 19:25 Mik się bardzo podoba Hugo takie zawadiackie fajne jest też Günter ale można za ekstrewaganckie choć moim zdaniem męsko i silnie brzmi Odpowiedz Link Zgłoś
beatach1 Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 09.05.06, 21:41 Mnie sie podobaja takie imiona: Sebastian, Grzegorz, Piotr, Luka, Niko, Marek. Pozdrawiam __________________________________ Chetnie rozsadzam sprawy miedzy wrogami niz miedzy przyjaciolmi, bo z przyjaciol w kazdym razie jedna strona stanie sie moim wrogiem, z wrogow jedna ze stron przyjacielem. Bias z Prieny Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 10.05.06, 20:43 Ksawery, Jonasz, Dobromir, Ignacy, Gustaw, Kajetan.. Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 17.05.06, 15:27 BONAWENTURA - ogyginalnie??? Odpowiedz Link Zgłoś
elag3 Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 17.05.06, 15:29 żartowałam. Ja nazwałam swojego synka Miłosz. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnalzlasu Mój syn ma na imię Gustaw 30.05.06, 14:11 Mówimy do niego Gucio lub Gutek, czasem Gustaw. Ważne żeby imię pasowało również do nazwiska. Odpowiedz Link Zgłoś
witbor Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 01.06.06, 09:47 January, zdrobniale - Jaryś Odpowiedz Link Zgłoś
chmurka_257 Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 02.06.06, 00:13 Alex,Olaf,Eryk,Krystian Odpowiedz Link Zgłoś
babaribka Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 02.06.06, 12:29 oryginalne... Tłuczek Odpowiedz Link Zgłoś
na4 Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 02.06.06, 19:05 Mam kilka propozycji, mało które dziecię na osiedlu będzie szczęśliwym posiadaczem takiego imienia - Scholastyk, Amroży, Eustachy,Anzelm, Bonifacy, Damazy, Gerwazy, Polikarp, Warzyniec Odpowiedz Link Zgłoś
makova Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 09.06.06, 10:55 Gwidon, Marcel, Markus, Damazy, Onufry, Edward Odpowiedz Link Zgłoś
kasiac23 Re: pomysl na oryginalne imie dla chlopca? 09.06.06, 16:29 anmarii napisała: > pomozcie 37tydzien a my nadal niewiemy chcemy zeby bylo oryginalne i ladne > zarazem. moze natan lub kacper? ale ich niestety nieidzie za bardzo > zdrobnic.prosze o pomysly Ja przez dlugi czas myślałan ze bede mamą chłopca juz nawet wymyslilam imie Krystian Odpowiedz Link Zgłoś