Dodaj do ulubionych

Urlop macierzyński będzie skrócony

IP: *.* 21.11.01, 09:23
Słyszałyście, że jest już rządowy projekt powrotu do dawnego wymiaru urlopu macierzyńskiego? W ramach łatania dziury budżetowej, oczywiście. Bo matki, które się zajmowały swoimi niemowlakami, za dużo kosztowały państwo. Ech...
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 09:27
      Czesc przyszle Mamusie,Leze sobie, slucham radia i slysze, ze od przyszlego roku ma byc skocony wymiar urlopu macierzynskiego. Jesli zostanie to zatwierdzone, to urlop macierzynski bedzie wynosil tyle co w zeszlym roku -czyli jakies 20 tygodni a nie 26. No coz musze powiedziec, ze nasz rzad to ma pomysly !!!!!!!!!!!Pozdrawiam w nadzieji, ze nie zostanie to zatwierdzone,zosia
      • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 09:52
        zosia napisała/ł:> Czesc przyszle Mamusie,> Leze sobie, slucham radia i slysze, ze od przyszlego roku ma byc skocony wymiar urlopu macierzynskiego. Jesli zostanie to zatwierdzone, to urlop macierzynski bedzie wynosil tyle co w zeszlym roku -czyli jakies 20 tygodni a nie 26. A ja w internecie wyczytałam, że wymiar urlopu będzie skrócony do tego, który był PRZED 01.01.2000. Czy ktoś wie, jaki był wymiar urlopu w 1999 roku?Pozdrowienia,Dagmara
        • Gość: asia_t Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 09:57
          wydaje mi sie, ze 20 tygodni... ale: W myśl projektu, zostaną zachowane korzystniejsze uprawnienia do dłuższego urlopu macierzyńskiego dla osób, które będą na nim przebywać w dniu wejścia w życie ustawy.Tyle dziennik PAP. wiec sie nie martwcie, przynajmniej te, ktore juz na tym urlopie sa... mamuski grudniowe musza sie pospieszyc, a styczniowki wziac urlop wczesniej. wlasnie, O ILE wczesniej mozna wziac urlop???? 4 tygodnie przed terminem? pozdrawiamasiaT
          • Gość: Patyk Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 10:43
            Witaj Asiu i witajcie Babelki smile:)Co najmniej 4 tygodnie urlopu macierzynskiego moga przypadac przed przewidywana data porodu.Pozdrawiam- Patyk
        • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 10:04
          w 1999 było 16 tygodnirenik
        • Gość: Agata Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 10:07
          W 1999 roku urlop wynosił 16 tygodni. Chce mi się płakać i jestem wściekła. Wszystko sprzysięgło się w tym roku przeciwko mnie. Jestem w ciąży - cały czas myślałam, że będę miała 26 tygodni; nie mogę odliczyć od podatku kosztu studiów, bo właśnie kończyłam 35 lat (a studia uzupełniające właśnie rozpoczęłam); od 2002 nie będzie już ulgi podatkowej na prywatne leczenie. Buuuu...Aż mnie nosi!!!!Jeśli projekt SLD wejdzie do sejmu, to przejdzie z całą pewnością. Nie wiem, co jeszcze jest w stanie uratować te urlopy.
          • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 10:27
            Kurde ja tez jestem wściekla!!!! Mam rodzic w marcu i jeżeli okaże się, że urlop trwa 16 tygodni to dostanę pieniadze tylko za ten okres! A wiem, że do pracy nie mam co wracać bo szykuje sie dla mnie zwolnienie. Czyli czeka mnie bazrobotne, bo nie oszukujmy się - nikt nie przyjmie do pracy kobiety z 16 miesięcznym dzieckiem, nawet nie wiem czy byabym w stanie je zostawić pod czyjąś opieką, pół roczne dziecko to co innego. Jaki ten nasz rząd fajny, niech babki z malymi dzićmi sobie pogłodują...Po co było przedłużać ten urlop. Co za idioci siedzą w rządzie!
            • Gość: Agata Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 10:35
              Olu, nie zapominaj, że urlop zosatł przedłuzony za kadencji innego rządu. Rząd to przecież nie jakieś abstrakcyjne ciało, tylko ludzie, a raczej partie polityczne. Jakieś fajowe kilkadziesiąt procent naszego społeczeństwa chciało widzieć tych ludzi u władzy. I ciekawe, czy teraz ich zwolennicy w wieku "rozwojowym" będą zadowoleni ze swojego wyboru.Po co było przedłużać ten urlop? Po to, aby dać kobeitom więcej czasu na przebywanie razem z nowo narodzonym dzieckiem. Tak myślał poprzedni rząd. A obecny jest zdania, że to widocznie nie jest potrzebne i wystarczy 16 tyg. To jest konsekwencja myslenia Polaków, że jak przyjdzie nowa ekipa, to wszystko będzie lepiej. A lepiej nie będzie, tylko inaczej.Dość o polityce. Ty masz problem, że będziesz siedziała ze swoim dzieckiem w domu za darmo. Ja - że będę musiała wracać do pracy po 16 (czy tam 20) tygodniach. Owszem, mogę siedzieć dalej, też za darmo, ale wtedy to już nie bardzo będzie do czego wracać. Sama już nie wiem, co gorsze. Pozdrawiamagata
              • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 11:21
                Najgorsze jest to, że nic nie można zaplanować. Wiecie jak to jest: skończyć studia, przez rok bezskutecznie szukac pracy, potem ją znaleźć ( byle jaką, słabo płatną i nie związaną z moim zawodem!) a potem dowiedzieć się, że się jest w ciąży?!!!?? Ja już sie pogodziłam z ta sytuacją, byłam przynajmniej SPOKOJNA, że do końca ciąży, a potem przez 26 tygodni będę zabezbieczona finansowo. Mimo, że mój mąż pracuje i dobrze zarabia, to te 700 zł, które bym dostawala przez ten okres są dla nas bardzo ważne - właśnie wzięlismy kredyt na mieszkanie... A tu niespodzianka, skrócimy urlop macierzyński. Dlatego jestem wściekła, zła, poirytowana!!!
          • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 10:28
            Agatko - z tymi studiami powinnas podac ich do rzecznika praw obywatelskich. Naprawde!!!!
        • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 12:39
          Przed rokiem 2000 urlop wynosil 16 tygodni strasznieeeeeeeee krótko
    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 10:46
      Wiecie co, do tej pory mi sie wydawało, że wszystko jedno, czy rządzą nami mężczyźni, czy kobiety. Zmieniłam zdanie. Od teraz głosuję na kobiety!!!
    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 10:54
      Mnie tylko zastanawia, jak to wszystko ma się do obietnic przedwyborczych? Czemu wtedy nie powiedzieli, że przykręcą śrubę ??????? Polityka prorodzinna? prowadził ją każdy rząd i jak dotąd polega tylko na tym, że obsadza się nowe stanowiska swoją rodziną...A jak nazwać zarzynanie ważnej gałęzi gospodarki poprzez 22 procentowy VAT na materiały i usługi budowlane? I konsekwencje tegoż w postaci wzrostu bezrobocia???? Trochę zmieniłam temat, ale jestem bardzo rozgoryczona tym, jak traktują szarego człowieka, który bądź co bądź ich utrzymuje...
      • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 12:33
        Adziu, świetne to zdanie o polityce prorodzinnej. Nic dodać, nic ująć.
      • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 13:34
        Adziu,uprzedzali, że podkręcą śrubę... I właśnie dlatego nie mają w sejmie większości, tylko musieli szukać koalicjanta.Pozdrawiam,Ania i Emilka (7 tygodni)A skrócenie urlopów macierzyńskich to bandytyzm.
    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 12:11
      Kochane - ale ktos wybrał ten rząd. Wybrał, nie znając do końca programu SLD, bo SLD nie raczył podzielić się przed wyborami swoim pomysłem na ratowanie budżetu. Połowa społeczeństwa w naszym kraju głosowała w ciemno, mając nadzieję, że nie będzie źle.Cóż nam pozostaje? Modlić się o mądrosc narodu....za cztery lata.
    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 12:31
      Jeżeli chcą skrócić urlop macierzyński to niech zapewnią tym maluszkom opiekę podczas godzin pracy ich rodziców. Bo gdzie mamy zostawic nasze dzieci? W moim mieście są trzy zatłoczone żłobki, które i tak pozostawiają wiele do życzenia. Zresztą, same wiecie jak jest. A jeśli nie będę miała gdzie ulokować dziecka w czasie mojej pracy pozostanie mi pójście na bezrobotne. I będą musieli mi płacić. I tu się kółko zamyka.
    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 13:56
      Sorry z góry, ale mam wrażnie, że w naszym rządzie kochanym siedzą debile a nie ekonomiści!!! przecież jak skrócą urlopy wychowawcze to może wzrosnąć bezrobocie wśród kobiet a za tym idzie wzrost wypłat zasiłków dla bezrobotnych! A przecież zasiłki te są płacone z naszych kieszeni, z budżetu państwa który jest zasilany naszymi podatkami!!!. Druga rzecz to jakieś bezsensowne wzrosty różnego rodzaju podatkow. Mam tu na myśli planowane podniesienie podatku od mat. budowlanych. Czy nasi obecnie rządzący chcą powielić ewidentne błędy AWS-u??? Przypomnijcie sobie jak było z samochodami. Najpierw nieprawdopodobny wręcz boom na rynku motoryzacyjnym. Potem "panowie na górze" stwierdzili, ze trzeba coś z tej góry zarobionych przez dealerów i pośredników pieniędzy uszczknąć i wprowadzili wyższe podatki i bzdurne przepisy leasingowe. I co??? Zarżnęli kurę znoszącą złote jaja!!! Czy możecie sobie wyobrazić, że w Niemczech 80% samochodów osobowych, podkreślam osobowych jest kupowanych w leasingu, a u nas ok 1% !!!W naszym rządzie chyba jeszcze nie doszli do tego że lepszych jest 20 klietów którzy zapłacą 7 groszy niż 5-ciu którzy zapłacą 22 grosze.Tak samo jest z urlopami macierzyńskimi. Powiedzcie mi ile naprawdę jest kobiet, które z tytułu urlopu pobierają duże pieniądze??? Mi się wydaje, że procentowo licząc garstka. Większość to te zarabiajace poniżej średniej. A tak poza tym to przecież za wypłatę zasiłków macierzyńskich odpowiedzialny jest ZUS, (który z założenia powinien być instytucją dochodową), a nie państwo. A jeśli Belce chodzi o to, że w wyniku urlopów macierzyńskich wielu pracodawców posiada "na stanie" zawieszone pracownice, którym nie płaci się przez okres 6-ciu miesięcy wynagrodzenia a w związku z tym i podatków to przecież - do cholery! - zasiłki macierzyńskie też podlegaja opodatkowaniu!!!No chyba, że są jakieś inne wyższe cele!... weźcie mnie oświećcie!!!Wkurzony do imentuSylvester
    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 15:17
      No wlaśnie słyszałam dzis w radio. Nie jestem z tego zadowolona. Ciekawe kiedy to wejdzie w życie. hmm....
    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 15:38
      ja już po macierzyńskim, wróciłam do pracy z przyczyn finansowych. Ale przyszłe mamusie może drogą marszałka Lepera - blokada. Wyobrażacie sobie taka blokadę amm z brzuszkami - to tylko tak dla rozluźnienia. szczerze współczuje wszystkim przyszłym mamom.
      • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 23.11.01, 10:27
        Dobre, dobre - piszę się na to!Myślę, że odzew społeczny powinien być. Petycje, listy, "hepeningi".
    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 17:41
      Zgadzam sie, ze to bandytyzm, ale nie mozna do konca winic obecny rzad, bo ktos ta dziure musial zrobic. Sama jestem teraz na macierzynskim i bardzo sie ciesze ze sie "zalapalam" i az boje sie co bedzie dalej, poniewaz chcialabym miec wiecej dzieci. Pozdrawiam
    • Gość: Kasia_M Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 18:53
      może mnie ktoś uświadomić ile było tego macierzyńskiego teraz? 6 miesięcy - tak kojarzę - na dzicko - niezależnie od tego czy to pierwsze czy kolejnejeśli zaś wrócimy do starej ustay to na pierwsze będzie 20 tygodni - czyli 5 miesięcy niecałe a na drugie i kolejne 26 tygodni - czyli 6 miesięcy tak?
      • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 23:23
        Kasiu, poprzednio 26 tyg. było na bliźniaki (tak mi się wydaje).Ewa
    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 19:52
      Wydaje mi się, że te kobitki, które są w ciąży obowiązuje macierzyński na starych zasadach. Takie są przynajmiej reguły wprowadzania nowych ustaw.
    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 21.11.01, 21:36
      słyszałam dzisiaj, że te kobiety, które są już w ciąży i będą -kiedy ustawa będzie wchodziła w życie- będą miały przyznawany urlop macierzyński na starych zasadach, czyli 26 tygodnino, ale zobaczymy....pozdrawiam
      • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - ile będzie po skróceniu IP: *.* 22.11.01, 08:03
        skrócenie macierzyńskiego oznacza niestety 16 tygodni przy pierwszym dziecku, 18 tyg przy następnym i 26 przy bliźniakach.Zwiększony wymiar zachowaja raczej tylko osoby przebywające już na urlopie macierzyńskim, a więc bycie już w ciąży nie chroni przed skróceniem urlopu. O ile Sejm przyjmie ten projekt to zacznie obowiązywac 14 dni od ogłoszenia w Dzienniku Ustaw. MOże się więc okazać, że jeszcze w tym roku.
        • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - ile będzie po skróceniu IP: *.* 22.11.01, 10:21
          Uwazam, ze bedzie mozna zaskarzyc albo do Trybunalu Konstytucyjnego (prawa nabyte) albo do Rzecznika Praw Obywatelskich, jesli zmiana Ustawy nie bedzie miala 9-cio miesiecznego vacatio legis. W koncu niektore kobiety planuja ciaze, a takze to, ile bez obnizenia poziomu zycia moga siedziec z dzieckiem w domu. Przeciez to kolosalna roznica, czy dostaje sie pieniadze przez 4 czy przez 6 miesiecy. Juz nie mowiac, ze te dwa miesiaca dla dziecka to bardzo duzo! W ogole nie wyobrazam sobie zostawienia maluszka 3 miesiecznego (zakladajac, ze 1 miesiac urlopu biore przed urodzeniem) z kims obcym! No a karmienie piersia? Niby odciagac mozna, ale w praktyce wszyscy wiemy, jak to wyglada: na kibelku, w ogolnie dostepnej toalecie, brr koszmar (a przyslugujace przerwy pewnie tez obetna, no nie?). Chcialam miec szybko kolejne dziecko, ale teraz widze, ze najpierw musze zaoszczedzic kase na to, zeby zostac z nim w domu. Ciekawe, czy teraz w Polsce jeszcze zmniejszy sie przyrost naturalny?
          • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - ile będzie po skróceniu IP: *.* 22.11.01, 10:38
            Ja w kwestii praw nabytych. Wydaje mi się, że nie mamy żadnych szans udowodnić, że bycie w ciąży oznacza nabycie praw do urlopu w określonym wymiarze. Poniżej kopiuję moją wypowiedź z innego wątku na ten sam temat:Ja też jestem w ci±ży i bardzo chciałabym, aby obj±ł mnie urlop 26 tyg., ale jednak nie zgadzam się, że ja prawo do urlopu już nabyłam w tym momencie. Nie chciałabym, być brutalna, ale prawo do urlopu w tym wymiarze nabywa się dopiero po urodzeniu dziecka (żywego). W innym przypadku przysługuje tylko kilka tygodni na wyj¶cie z połogu. Tak więc nie s±dzę, aby rz±d był tak miły i przyznał mi prawo do dłuższego urlopu. To tylko tak gwoli ¶cisło¶ci, bo nie chciałabym, aby kto¶ się niepotrzebnie łudził. Według mnie jeste¶my bez szans na 26 tyg. urlop, je¶li nowelizacja wejdzie w życie.Co oczywiście nie znaczy, że ja bym nie chciała tego dłuższego urlopu. Musiałabym na głowę upaść. Ale weług mnie w przypadku takiej skargi nie przyznanoby nam racji. Prawo do urlopu daje nie ciąża, ale urodzenie dziecka.Pozdrawiamagata - przyszła mamusia marcowa (niestety, nie grudniowa na przykład)
            • Gość: Agata Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - ile będzie po skróceniu IP: *.* 22.11.01, 10:49
              Serwis interentowy www.rmf.pl jest jedynym żródłem, które pidaje, że kobiety w ciąży, które urodzą dziecko już w czasie obowiązywania nowej ustawy będą miały prawo do urlopu w starym wymiarze. Jest to bardzo budujące, ale żadne inne żródło tego niestety nie potwierdza. Poczekamy - zobaczymy. Oczywiście, jeśli ustawa przewiduje takie rozwiązanie, to super i nie ma dyskusji. Jeśli jednak nie, to nadal uważam, że udowodnienie prawa nabytego będzie bardzo trudne, a raczej niemożliwe. Może jakiś głos prawniczki?
              • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - ile będzie po skróceniu IP: *.* 22.11.01, 10:56
                Mnie się nie wydaje logiczne, żeby prawa do dłuższego urlopu można było nabrać przez sam fakt bycia w ciąży. Choćby z tej prostej przyczyny, że nie wiadomo, kiedy tak naprawdę ciąża się zaczyna... No chyba że wymyślą coś w rodzaju termin wyznaczony przez lekarza minus 9 miesięcy, ale przecież te terminy też się mogą różnić...pozdrawiam - równie zbulwersowana, ale chyba pozbawiona złudzeń Agnieszka
                • Gość: guest Czyzby jesienne zmeczenie? IP: *.* 22.11.01, 12:10
                  Wczoraj podczas wieczornej toalety obficie odświeżyłam twarz...zmywaczem do paznokci (mimo, że tonik ma zupełnie inną butelkę). Strasznie szczypało. Czyżby jesienne zmęczenie? No bo w ciąży niestety nie jestem, żeby ewentualnie tłumaczyć tym faktem takie roztargnienie. Pierwszy raz mi się coś takiego zdarzyło, HA HA!
                  • Gość: guest Re: Czyzby jesienne zmeczenie? IP: *.* 22.11.01, 12:11
                    To miał być oczywiście nowy temat, SORRY!
                  • Gość: guest Re: Czyzby jesienne zmeczenie? IP: *.* 22.11.01, 15:52
                    ja to znam !!! to napewno zmęczenie - co powiesz na taki sposób przygotowywania herbaty (woda gotowana na gazie): bierzesz z półki kubek, zapalasz zapałkę, zdmuchujesz i wrzucasz do kubka !!! jest jeszcze mnóstwo wariantów parzenia herbaty i wykonywania innych czynności, np. pociagniecie za spłuczke w toalecie... przed załatwieniem swoich potrzeb ...., sprawdzanie 3 razy zamknietych drzwi itp itd. myślę, że mamy natłok myśli i wszystko się miesza, albo ja np. jestem notorycznie niedospana... pozdrawiam, mam nadzieję, ze ci nie zaszkodził ten zmywacz. maria
                    • Gość: guest Re: Czyzby jesienne zmeczenie? Do Marii IP: *.* 23.11.01, 09:06
                      Ciekawe rzeczy sie dzieją z nami, gdy robimy coś, a myślimy o czymś innym...A zalewanie herbaty zimną wodą też przerabiałaś?Pozdrawiam roztargnione mamy!
            • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - ile będzie po skróceniu IP: *.* 22.11.01, 13:19
              Zgadzam się co do tych szans.Renik
            • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - do agaty IP: *.* 22.11.01, 13:26
              Mój poprzedni post był do Ciebie. Niestety chyba mechanizm dołączania odpowiedzi na odpowiednie "piętro" nie zawsze działa dobrze.A dodając. Serwis internetowy, moim zdaniem, nie jest miarodajny. Jeżeli w tej nowej ustawie nie będzie jasno napisane, że kobiety będące w ciąży w okresie obowiązywania starej ustawy (26tyg), które urodzą podczas obowiązywania nowej mają prawo do urlopu wg starej to (moim zdaniem) będą podlegały nowej ustawie.Z tego co wiem nikt o takim zapisie nie wspomina.Renik (wkurzona na te 16)
          • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - protestujmy!!!!!! IP: *.* 22.11.01, 12:48
            Moja znajoma prawniczka powiedziala, że można spróbować napisać do Rzecznika Praw Obywatelskich. Najgorsze jest to, że chcą tą ustawę wprowadzić niemal z dnia na dzień i nic w naszym kochanym Państwie nie można zaplanować. Myślę, że zupełnie inaczej by było gdyby zamierzali wprowadzić ją np. od 2003 roku. Wtedy można by się przygotować, zaplanować dziecko bądź nie itp. a kobiety w ciąży mogłyby spać spokojnie. A teraz stawia się nas przed faktem dokonanym. Dziewczyny piszcie masowo protesty, ja właśnie swój wysłałamna stronie www.prezydent.pl można wysłać maila do prezydenta, może gdy zostanie zasypany listami oburzonych kobiet zavetuje tę ustawę. Przecież rok temu podpisywał ustawę o przedłużeniu urlopu. pozdrawiam Ola
            • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - protestujmy!!!!!! IP: *.* 22.11.01, 13:25
              Napisałam do Prezydenta i zachęcam wszystkie matki aby zrobiły to samo. Co oni sobie mysla !!! To jest paranoja pozbawiać nasze dzieci ich Matek !!! Ja głosowałam na lewicę ale się tego po nich nie spodziewałam !!! PROSZĘ WYSYŁAJCIE EMAILE DO PREZYDENTA !!!
              • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - protestujmy!!!!!! IP: *.* 22.11.01, 13:47
                Smieszne jest to, ze rzad socjaldemokratyczny chce nas pozbawic przywilejow socjalnych...A pani Banach tlumaczy, ze to dla dobra kobiet ktore by byly niekonkurencyjne na rynku pracy gdyby zostawiono 26 macierzynskiego....Niech sie wypcha z takim dobrem. Rozum jej odjelo -jezeli go miala- bo teraz kobiety juz po 3 miesiacach beda zwalniane z pracy, a nie po 6.Sylwia
                • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - protestujmy!!!!!! IP: *.* 22.11.01, 14:02
                  SylwiaJa Cię w pełni popieramASIA tp
                • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - protestujmy!!!!!! IP: *.* 22.11.01, 15:27
                  Pani Banach napisała coś jeszcze mądrego:"szczególnie młode kobiety były niekonkurencyjne na rynku pracy". Pracodawcy nie chcieli ich zatrudniać: "Te kobiety były i są szczególnie ryzykowną grupą dla pracodawcy w sytuacji półrocznego urlopu macierzyńskiego i przysługującego 100-procentowego wynagrodzenia za ten czas."Możnaby wnioskować, że to pracodawca płaci zasiłek macierzyński, a nie ZUS. Co prawda pracodawca wypłaca (chyba), ale ZUS zwraca - w efekcie zasiłek jest płatny przez ZUS. Dobrze myślę?Marzenka
            • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - protestujmy!!!!!! IP: *.* 23.11.01, 10:13
              popieram protest, jestem co prawda juz w pracy po macierzyńskim, ale krew mnie zalewa na taką politykę. W końcu to żadna łaska.Pracujemy płacimy składki na różne ubezpieczenia a potem się okazuje, że matki na macierzyńskim to obciążenie dla budżetu. A ktoś kto latami pali jak smok i zachoruje na raka płuc może spokojnie leczyć się za publiczne pieniądze nawet i pól roku i nikt mu tego nie zabrania i nie odmawia świadczeń. A gdzie logika, po co wiec wielotelnia kampania o karmienie piersią do 6 miesiąca życia dziecka. Jak to robić będąc w pracy. Przecierz nie wszystkie matki zdecydują się na wychowawczy. I to głupie gadanie pseudoobrończyń praw kobiet o tym, że skrócony urlop poprawi sytuację kobiet na rynku pracy. Przecież praktykuje się to od lat, że na czas macierzyńskiego mozna zatrudnić na czas określony osobę, która matkę zastąpi w pracy. PROTESTUJMY, wysyłajmy listy do Sejmu, Senatu, Prezydenta i Premiera. Dość już tego, że w imieniu kobiet wypowiadają sie panie aktywistki, które na widok Premiera i Prezydenta piszczą jak nastolatki na koncercie. MOże propoagandowo pomoże Dziecko? Nie dajmy się. Matki, matki w ciąży, matki planujące ciążę łaczcie się.
          • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - ile będzie po skróceniu IP: *.* 22.11.01, 17:34
            Dziewczyny, może mi ktoś wyjaśni - po co było zwiększać okresy urlopów macierzyńskich - skoro teraz je zmniejszą????Ja tego nie rozumiem. A co do konkurencji itp. na rynku pracy, powiedzcie czy wasz przyszły pracodawca pytał się Was o to na kiedy planujecie ciążę? (mnie tak) I jeszcze musiałam przynieść zaświadczenie od ginekologa(był bardzo zdziwiony), że nie jestem w ciąży.Oczywiście przyniosłam, bo zależało mi na pracy (i tak zapewne robi wiele kobiet, choć to jest bezprawne).Ewa
    • Gość: guest Zasiłek porodowy i inne... IP: *.* 22.11.01, 15:04
      Nie chę was martwić ale z tego co dziś czytałam to zasiłek porodowy mają zlikwidować wogóle a inne zasiłki skrócić - nie wiem jak to ma wyglądać dokładnie ale niedługo idę na szkolenie na ten temat jakby co to dam wam znaćWika
      • Gość: guest Re: Zasiłek porodowy i inne... IP: *.* 22.11.01, 15:33
        Nie dobijaj mnie. Gdzie o tym czytałaś?Marzenka
      • Gość: guest Re: Zasiłek porodowy i inne... IP: *.* 22.11.01, 15:39
        zasiłek porodowy to tylko jednorazowa wypłata ok 400 złotych minus podatek. W porównaniu z całš resztš to piku? ale też by sie przydało.PozdrawiamMarta
        • Gość: guest Re: Zasiłek porodowy i inne... IP: *.* 22.11.01, 16:00
          Ja też czytałam o zasiłku porodowym, w Wyborczej. Mają nie dawać wszystkim tylko tym najbiedniejszym i trzeba będzie se po niego zgłosić do opieki spolecznej. Acha, maja jeszcze zmniejszyc zasiłki chorobowe do 70%...
          • Gość: guest Re: Zasiłek porodowy i inne... IP: *.* 22.11.01, 17:49
            Moze zadam glupie pytanie, ale czy zmniejszenie zasilkow chorobowych obejmuje tez kobiety w ciazy. Tzn. maja one dostawac zamiast 100% pensji - 70%?Kobieta, ktora cala ciaze musi lezec, bedzie dodatkowo ukarana przez panstwo...?
    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 22.11.01, 15:36
      To sie nazywa polityka prorodzinna.Dobrze, ze wlasnie skonczyl mi sie urlop macierzynski, jeszcze sie zalapalam.
    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 22.11.01, 17:57
      Właśnie dowiedziałam się we wiadomościach w TVN,że ustawa ta ma objąć kobiety,które juz teraz są w ciąży.Niestety,żadne vocatio legis.......Jestem oburzona i chora z bezsilności.Czarę goryczy przelała wypowiedź jakieś kobiety z LIgii Kobiet (????-nie dojrzałam dobrze),że to jakoby same kobiety czują się pokrzywdzone tak długim urlopem macierzyńskim!!!!!!!!!!!!Ratunku!!!!No właśnie,a co z karmieniem piersią??Wyobrażacie sobie 4 mies.dziecko z opiekunką????Napiszę o tym do Prezydenta i ,proszę,zróbcie tak samo!Chociaż nie wiem,czy to coś zmieni.NAtalia.
      • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 22.11.01, 20:16
        ja już napisałam do prezydenta, chociaż nie jestem w ciąży. Rozeslę też koleżankom mailem prośbę by napisały. Zróbcie tak samo...Nina
        • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 22.11.01, 21:05
          W prasie i telewizji robi sie glosno o sprawie urlopow macierzynskich. Moze to pomoze w tym, aby rzad zaniechal ich skracania lub chciaz wprowadzil ustawe w rozsadnym terminie.
        • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 22.11.01, 21:53
          Ninka! A na jaki adres pisałaś? Ja też chcę to zrobić, bo jestem oburzona! Moje dziecko właśnie skończyło rok i 26 tyg. urlop był dla mnie wybawieniem. Po prostu brak słów na głupotę i argumentację!!!!!
          • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - gdzie wyslac protest? IP: *.* 23.11.01, 09:48
            Można wysłać protest do Sejmu (www.sejm.gov.pl) i do Prezydenta (www.prezydent.pl).Pozdrowienia,Dagmara
            • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - gdzie wyslac protest? IP: *.* 23.11.01, 11:54
              Wysłałam! Mam tylko nadzieję, że ktoś to przeczyta.
          • Gość: guest Urlop macierzyński będzie skrócony JESTEM OBURZONA IP: *.* 23.11.01, 09:55
            To głupota na którą brak mi słów. Na skróconym urlopie zaoszczedza 300 mln, to tyle samo ile by zaoszczedzili na odbrawie poslow po skonczonej kadencji . Ale rzad mowi ze to przeciez znikome pieniadze. Jak znikome to niech sie odczepia od matek !!! Jeszcze gorzej wkurzyla mnie Pani wypowiadajaca sie dla tv, ze przez skrocenie urlopu poprawi sie pozycja kobiet w pracy , bo w tej chwili sa dyskryminowane. Kompletna bzdura. Oczywiscie na takie tematy wypowiadaja sie stare baby, ktore juz nie beda mialy dzieci i 50 cio letni grubi poslowie ktorzy juz maja dzieci i guzik ich obchodzi los mlodych matek.Jestem tak zdenerwowana , ze och.....mam nadzieje ze nie przejdzie ta ustawa, licze na to. a jak nie to pojde na zwolnienie na nastepne 3 miesiace i ZUS i tak bedzie mi placil. PA DZIECZYNY I TRZYMAJMY KCIUKIANNA
            • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony JESTEM OBURZONA IP: *.* 23.11.01, 10:34
              Moj maz pod wplywem majej dzisiejszej rozpaczy nad straconymi 10 tygodniami urlopu, wpadl na pomysl aby osobiscie "atakowac" poslow. Praca posla polega takze na siedzeniu w swoim biurze poselskim i wysluchiwaniu naszych postulatow. Wiec moze jezeli zalejemy poslow opiniami na temat skroconych urlopow macierzynskich -mozna to uczynic telefonicznie- to moze cos nam sie uda wywalczyc.Zrozpaczona Sylwia
            • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony JESTEM ZA IP: *.* 23.11.01, 14:32
              To prawda, że pozycja zawodowa kobiet się poprawi.Pracodawca będzie wiedział, że pracownicy nie będzie 3-4 miesiące, a nie ponad pół roku, a to spora różnica.Kiedys tak było i kobiety sobie radziły. Problem niani, babci czy złobka pojawi się po prostu 2-3 miesiące wczesniej.
              • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony JESTEM ZA IP: *.* 23.11.01, 14:56
                Wiesz, nie jestem tego taka pewna, czy skrócenie urlopu macierzyńskiego skłoni kobiety do szybkiego powrotu do pracy. Raczej wiekszo?ć z nich zdecyduje sie na skorzystanie choć z kilku miesięcy urlopu wychowawczego. I o ile czę?ć matek łatwiej jest zostawić dziecko 8 miesięczne (bo po macierzyńskim wykorzystały jeszcze zaległy wypoczynkowy) z opiekunkš czy babciš to w przypadku dziecka niespełana 6 miesięcznego jest to trudniejsze do wykonania.PozdrawiamMarta
              • Gość: guest Urlop macierzynski: JESTEM ZA A NAWET PRZECIW (do Alicji i nie tylko) IP: *.* 23.11.01, 15:13
                Droga Alicjo,Czy przypadkiem sie nie mylisz? Wydaje mi sie, ze lepiej byc chronionym przez prawo przez pol roku, niz przez 3-4 miesiace. Poza tym - jesli masz porzadnego pracodawce, to dwa miesiace nie zrobia mu wiekszej roznicy (za to twojemu maluchowi tak, zapewniam Cie). MAm wrazenie, ze nie bardzo wiesz, o czym mowisz; jak sprobujesz zostawic swoje 3-4 miesieczne dziecko z niania/opiekunka/babcia na 8 godzin, zrozumiesz... Ja przy poprzednim dziecku (jeszcze za starych przepisow, czyli - urlop 16 tyg.) tak planowalam urlop, oszczednosci itp, zeby wrocic do pracy dopiero po 1/2 roku, kiedy dziecko moglo juz doczekac do mojego powrotu na soczku, zupce itp. Teraz spodziewam sie drugiego malucha, znowy skrupulatnie wyliczalam, kiedy powinien sie urodzic - i teraz paru panow, co do ktorych braydkie epitety same cisna mi sie na usta, radosnie niweczy wszystkie moje plany. Rozumiem, ze dziura budzetowa, kryzyz gospodarczy i tak dalej (ja po kieszeni dostane nie tylko z paragrafu "urlop" i "zasilek", ale takze jako "budzetowka", "nauczyciel", "osoba odkladajaca w banku", "osoba planujaca zmiane mieszkania"...). Ale juz ktos w tej dyskusji slusznie zauwazyl, ze decyzje o urodzeniu dziecka podejmuje sie z 9-miesiecznym wyprzedzeniem i w trakcie trudno sie z niej wycofac. To jakby, nie przymierzajac, panu prezydentowi ktos powiedzial po kilku miesiacach kadencji, ze za 14 dni wszysko sie zmienia i moze pelnic dalej swoja funkcje honorowo, tj. bezplatnie... NA marginesie: ciekawa jestem, kiedy min. HAusner widzial po raz ostatni 4- miesieczne dziecko?I jeszcze jedna uwaga natury ogolnej: gdyby to mezczyzni chodzili w ciazy, byloby pewnie 9 miesiecy platnego urlopu przedporodowego, a potem 3 lata platnego wychowawczego.
              • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony JESTEM ZA IP: *.* 25.11.01, 20:33
                Droga Alicjo - postaram sie odpowiedzieć Ci kultoralnie, choc na język cisną mi sie nieparlamentarne słowa...to jest bzdura, że 4 miesieczny urlop stabilizuje pozycję kobiet na rynku; po prostu będą wyzrucane z pracy już z 4 miesięcznym maluszkiem, a nie półrocznym :(sama urodziłam dwoje dzieci za 16-to tygodniowego urlopu i wierz mi udalo mi się (i nie tylko mnie) siedzieć z nimi rok prawie na płatnym; jak? kombinując - po macierzyńskim jest wypoczynkowy (już w ciąży nie nalezy go brać, tylko ew. latac na zwolnienie) tak, aby go nazbierać na "po porodzie" najlepiej z dwóch lat; w trakcie wypoczynkowego - zwolnienia i to najlepiej długie - zapalenie jajników, zapalenie piersi, etc.kombinowanie? nieuczciwe? gdybym miała półroczny macierzyński i 52 dni urlopu wypoczynkowego i 2 dni na opiekę nad dzieckiem to potem bez żadnego kombinowania wróciłabym do pracy;potrzeba matką wynalazków :)SLD nigdy nie obiecywało lepszej pozycji dla rodzin (chyba że, jak to ktos słusznie zauważył, dla swoich :) ) naród ma co, chciał...zaraz się wścieknę, więc kończę...
                • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony JESTEM ZA IP: *.* 26.11.01, 13:07
                  Jeżeli w firmach mamy takich pracowników to nic dziwnego, że gospodarka leży.
              • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony JESTEM ZA IP: *.* 26.11.01, 15:07
                Alicjo, a jak sprawa ma się w kontekście zalecanego półrocznego karmienia wyłącznie piersią? To nie fanaberie mamuś - to profilaktyka antyalergiczna! Bardzo w dzisiejszych czasach ważna! przecież koszty opieki zdrowotnej też ponosimy solidarnie, a dzieci alergicznych mamy coraz więcej!Sytuacji kobiet ta zmiana nie poprawi, bo kobieta z z dzieckiem jest równie kłopotliwa, jak ta z dzieckiem "w planach" - dzieci chorują, a mamy biorą zwolnienia, i to obciąża pracodawcę (podczas gdy macierzyński jest płącony przez ZUS).A swoja drogą, jeśli mężczyzna musi iść na półroczne przeszkolenie wojskowe (po studiach) to jakoś nie ma problemu ze znalezieniem kogoś na umowę - zlecenie, żeby go zastąpił, prawda? A przecież to są pieniądze z naszych podatków, wyrzucane w błoto! Wydziera się człowiekowi kawałek życia, podczas którego nie zarabia, przejada pieniądze podatników i się uwstecznia (paru moich kumpli przechodziło, więc wiem). Zastanówcie się nad tym...
                • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony JESTEM ZA IP: *.* 27.11.01, 10:35
                  Jesli pracuje się w kasie w supermarkecie to może można zatrudnić kogos na pół roku na zlecenie, ale co z osobami pracującymi pare lat jako prawnicy czy ekonomisci, czasem na kierowniczych stanowiskach? 2-3 miesiące może firma sobie poradzi (koledzy podzielą się pracą, częsć zleceń firma przesle do domu e-mailem...), ale pół roku? W praktyce wygląda to tak, zatrudnia się nową osobę, gdy kobieta idzie na macierzyński (lub awansuje jej koleżankę), a potem młoda mama może albo wrócić do pracy na niższe stanowisko lub wogóle dać sobie spokój.Nie jestem lekarzem, ale wydaje mi sie, że jesli dziecko jest karmione te 2 miesiące (rożnica 6 mies urlop, a nowowprowadzone 4)piersią w nocy, rano i od 17 wiecozrem, a przez 8-9 godzin w dzień bebikiem to chyba nie wpłynie to tak drastycznie na jego zdrowie.No, ale może się mylę.
                  • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony JESTEM ZA IP: *.* 27.11.01, 11:10
                    też nie jestem lekarzem :) ale myslę, że jednak się mylisz; jestem jednak prawnikiem i chciałabym podkreślić, że te mamy, którym wystarcza 16 tygodni urlopu - MAJA PRAWO w obecnym stanie prawnym zrezygnować z dalszego urlopu i z powodu pieniedzy, kariery itp. wrócić do pracy;nowe przepisy nie dają natomiast wyboru tym mamom, które chcą przebywać z maluszkiem do 6 miesiąca na pełnopłatnym urlopie macierzyńskim;moim zdaniem ta zmiana, jak wiele innych, nie spowoduje tak wielkiego napływu do kasy państwa, jak się spodziewają autorzy nowelizacji, lecz raczej STWORZY KOLEJNĄ SZARĄ STREFĘ - np. zwolnień lekarskich w trakcie urlopów wypoczynkowych następujących bezpośrednio po macierzyńskich, o których już była mowa w tym wątku;jak nie tędy to inaczej MAMY TO SOBIE ZAŁATWIĄ, żeby być z dzieckiem za jakieś pieniądze, chociażby za 80, czy planowane 70% pensji, a nie za darmo;Podsumowując: jestem zdecydowanie przeciw nowelizacji.
                  • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony JESTEM ZA IP: *.* 27.11.01, 11:35
                    Jestem PRZECIW !!!!!!!!!!!!!Alicjo, jestem zdumiona Twoim listem. Twoje argumenty są niedorzeczne. Po pierwsze czas urlopu jaki przysługuje matce nie obliguje do jego wykorzystania w pełni. Jeśli kobieta chce moze go skrócić. Jesli sie czuje zagrożona w swojej pracy może do niej wcześniej wrócić. Więc może bez populistycznej demagogii, którą się posługujesz.Z pewnoscią nie jesteś lekarzem ale nie jesteś też, jak sadzę, mamą. Gdybyś nią była doskonale czułabyś różnicę czy będziesz karmić swoje dziecko przez 6 czy 4 miesiące. Byłoby dla Ciebie równiez zasadniczą różnicą jak długo zajmujesz się dzieckiem.Dla zdrowia fizycznego i psychicznego małego człowieka jest ważne jak długo zaopiekowane pełną czułością matki. Życzę Ci abyś kiedyś tego doświadczyła (przez 6 miesięcy) i może wtedy opiszesz swoje przeżycia.A jeśli tak bardzo troszczysz sie o finanse publiczne to przypominam, że to nie pracodawca ale ZUS wypłaca świadczenia, na które każda z nas zapracowała i nadal będzie pracować. A zwłaszcza te, które zajmują kierownicze stanowiska, są prawnikami czy ekonomistami. A do jednej z nich się zaliczam.A odnosnie pracodawców to cenią sobie dobrych i sprawdzonych pracowników i czas przebywany na urlopie macierzyńskim tego nie zmienia.
                    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony JESTEM ZA IP: *.* 27.11.01, 21:23
                      Kasiu, podobnie jak ty i inne dziewczyny jestem zdumiona poglądami Alicji!!!Mój synek skończył rok. Jeśli po 16 tygodniach miałabyn wrócic do pracy to pewnie bym tego nie zrobiła. Bo jak Wojtuś miał 3 miesiące to siedział non stop na piersi a modyfikowanego mleka nie chciał pić. I co?Te 10 tygodni to dla tak małego dziecka i jego matki kolosalna różnica!!! Szkoda, że Alicja i ci, którzy wymyślili to bzdurne skrócenie tego nie wiedzą.Szlag mnie trafia!
                  • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony - do Alicji IP: *.* 28.11.01, 10:20
                    Po pierwsze nikt nia zmusza Ciebie do wykorzystywania całego urlopu macierzynskiego. Jeżeli chcesz możesz po 3 miesiącach wrócić do pracy. U mnie w firmie właśnie tak robią kobiety na kieroniczych stanowiskach. Możesz też podzielić się nim z mężem po połowie i będziesz miała swoje równouprawnienie i równe szanse.Po drugie bardzo się mylisz z karmieniem dziecka. Jestem mamą małego alergika i wiem jakie to ważne aby do 6 miesiąca nie wprowadzać żadnych innych pokarmów. Ja wróciłam do pracy gdy Zuzia miała 6 miesięcy (załapałam się na 20 tygodni wychowawczego plus urlop wypoczynkowy). Mogłam jej juz zacząć podawać inne rzeczy poza moim mlekiem. Próbowałaś kiedyś odciagać pokarm we wspólnej toalecie siedząc na muszli klozetowej? Chyba nie. Nawet ręczny odciągacz hałasuje i wszyscy są ciekawi co ty tak długo tam robisz i do to za odgłosy. Po za tym gdzie w pracy przechować pokarm tak aby wszyscy nie byli oburzeni.Teraz jestem w ciąży. Cieszyłam się że będę mogła być z dzieckiem w domu 6 miesięcy plus urlop wychowawczy. Teraz pozostaje mi tylko albo kombinować ze zwolnieniami lekarsimi, tak jak to robiły mamy przed dłuższymi uropami, albo wziąć wychowawczym po którym nieuchronnie czeka mnie zwolnienie z pracy. Pracodawcy najczęściej uznają prawo kobiet do urlopu macierzyńskiego ale urlop wychowawczy traktują jak luksus. Skoro cię na niego stać to stać cię aby nie pracować w ogóle.Ania mama Zuzi
              • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony JESTEM ZA IP: *.* 28.11.01, 11:05
                Zupełnie nie masz racji, ponieważ skrócenie urlopu przyspieszy po prostu decyzję o zwolnieniu takiej pracownicy no chybaże stać Cię na wychowawczy.Pracodawcę nie obchodzi Ile będziesz na macierzyńskim dlatego,że najchętniej to zwolniłby Cię juz w pierwszym dniu tego urlopu - GDYBY MÓGŁ.
          • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 23.11.01, 21:46
            ja pisałam na www.prezydent.pl
    • Gość: guest Re: Zasiłek porodowy - do Marty IP: *.* 22.11.01, 22:32
      Zasiłek porodowy wynosił dokładnie 408 zł "na rękę". Pewnie że w porównaniu z resztą tą niewiele, ale 400 to zawsze 400.
    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 23.11.01, 14:21
      Właśnie wysłałam list do TVN24 (www.tvn24.pl). Może lepiej wysyłać takie wiadomości do mediów? Podaję jego treść:Drodzy Państwo, Jestem w 27 tygodniu zaplanowanej ciąży. Do tej pory byłam bardzo zadowolona z tego stanu, miałam zaplanowany następny rok: wydatki, urlop itd. W chwili obecnej rząd chce mi zniszczyć wszystkie plany zaczynając od oszczędzania w banku wprowadzając 20% podatek od zysków oszczędności, przez zabranie 10 tygodni urlopu macierzyńskiego, zabierając zasiłek porodowy oraz wprowadzając 22% podatek na artykuły dla dzieci!!!Ciąża była zaplanowana, było nas stać na dziecko. A co teraz mamy zrobić? Jak sobie poradzimy? Bardzo proszę o nagłośnienie tej sprawy.Przez cały czas jest mowa o niższym przyroście naturalnym, a jak rząd zachęca do posiadania dziecka? Bardzo proszę pomóżcie kobietom w ciąży. Zwróćcie na nas uwagę. AgaI
      • Gość: guest PROTESTUJMY! (przeciw skroceniu urlopu macierzynskiego) IP: *.* 23.11.01, 15:30
        Kochane mamuski, Dawno nie czulam sie tak wsciekla i tak bezsilna, jak wczoraj, kiedy dotarly do mnie wiesci o planowanych posunieciach rzadu wobec nas i naszych dzieci!!! Ale wiem, ze szkodzi to czlowieczkowi, ktory mnie tam podstukuje od srodka - wiec postanowilam moja zlosc jakos skanalizowac. PROTESTUJMY!!!Moze to cos da, moze nie - ale przynajmniej nie poddamy sie bezwolnie.Wiec, jak juz kilka z WAs poroponowalo:PISZMY LISTY PROTESTACYJNE, GDZIE SIE DA, np.www. prezydent.plwww. sejm.gov.plwww.tvn24.plMam zamiar przeszukac siec i wysylac do forum inne adresy i telefony - partii, poslow itp, - gdzie mozna bedzie interweniowac.A moze by tak ulotki protestacyjne?Albo "marsz brzuchow"?Albo pikieta pod paroma gabinetami (nie posunelabym sie az do urodzenia dziecka na rece min. Hausnera ;) - choc moze dobrze by mu to zrobilo, bo mam wrazenie, ze dawno nie widzial niemowlaka, skoro uwaza, ze 4 miesiace macierzynskiego to calkiem wystarczy).Albo inne akty nieposluszenstwa obywatelskiego (w granicach prawa, ma sie rozumiec).No i skarga do Trybunalu Konstytucyjnego, do Rzecznika Praw obywatelskich, do Strasbourga, czy ja wiem, gdzie jeszcze?... - bo wprowadzane zmiany nie respektuja "vacatio legis", czyli przewidzianego prawem czasu na dostosowanie sie do nich. Jestem juz w ciazy, zdecydowalam sie na to teraz m.in. wlasnie ze wzgledu na urlop - i co? jesli mi wprowadzone zmiany nie odpowiadaja, mam usunac ciaze? (to oczywiscie kiepski zart)Moze urzadzimy burze mozgow na temat tego, co jeszce moglybysmy zrobic - jest nas ok. 300 000 (tyle dzieci urodzi sie w przeciagu najblizszych 9 miesiecy), to nie tak malo (i jest to te pare glosow wyborczych...)A moze odezwa sie jakies prawniczki z dobrymi pomyslami?NIE DAJMY SIE!!!Z pozdrowieniami dla wszyskichEwa
        • Gość: guest Re: PROTESTUJMY! (przeciw skroceniu urlopu macierzynskiego) IP: *.* 23.11.01, 19:08
          Ja jestem od dizsiaj na urlopie macierzyńskim wiec mam nadzieję ze mi się uda z dłuzszym urlopem. Ale jakby co to popieram i dajcie znac co dalej
          • Gość: guest Re: PROTESTUJMY! (przeciw skroceniu urlopu macierzynskiego) IP: *.* 23.11.01, 20:16
            Wiecie co dziewczyny - jestem zdania ze protesty, strajki nic nam nie dadza. Nasi dziadowie latali dziure budzetowa, nasi ojcowie, a teraz nasza kolej w przyszlosci to czeka nasze dzieci ... dziura bedzie coraz wieksza i wieksza.Ja juz nie mam nadzieii na lepsze jutro w tym panstwie. Kiedys sie ludzilam, obecnie przestalam.Pozdrawiam.
            • Gość: guest Re: PROTESTUJMY! (przeciw skroceniu urlopu macierzynskiego) IP: *.* 24.11.01, 23:11
              bardzo podoba mi się marsz brzuchów. wprawdzie mój brzuch już biega, ale chetnie sie przyłączymy.
              • Gość: guest Re: PROTESTUJMY! (przeciw skroceniu urlopu macierzynskiego) IP: *.* 25.11.01, 00:25
                i ja i moj ganiajacy brzuch tez... bo w planach przeciez jest drugi
              • Gość: guest Re: PROTESTUJMY! (przeciw skroceniu urlopu macierzynskiego) IP: *.* 25.11.01, 20:01
                Doskonały pomysł z tym marszem.Moje dwa brzuchy też biegają, o pardon , jeden dopiero zaczyna siadać.Ale nie zapomniałam jeszcze , jakim błogosławieństwem był dla mnie sześciomiesięczny urlop.Mogłam do woli karmić piersią bez ściągania mleka i to ja podawałam maleństwu pierwsze łyżeczki "prawdziwego" jedzenia.Chybaby mnie na miejscu szlak trafił, gdyby mi jakiś przemądrzały minister , który nie ma pojęcia o rodzeniu i wychowywaniu dzieci chciał to odebrać.
        • Gość: guest Re: PROTESTUJMY! (przeciw skroceniu urlopu macierzynskiego) IP: *.* 25.11.01, 21:57
          Kochana Ewo !Oby więcej takich aktywnych "protestowiczek".Zaraz sama zajmę się pisaniem pod adresy, które podałaś.Wciąż nie mogę się uspokoić gdy przypominam sobie jak mój misterny plan -urodzenia i spokojnego wychowania mojego pisklaczka może być zniweczony przez odcięcie funduszy rękami obecnego sejmu.Dlaczego robią mi takie niespodzianki w piątym miesiącu ciąży?Chyba oskarżę ich o utratę zdrowia psychicznego.A zapisy o ochronie ciężarnych nic nie mówią, że nie można ich denerwować (nawet z najwyższego szczebla)?Z pracy nie można nas zwolnić, ale okraść z kilku pensji-tak!Niech się zlitują chociaż nad kobietami, które są już w ciąży i nagle nie rozmnożą swoich oszczędności, a przecież decydowały się na urodzenie dziecka zakładając półroczny płatny urlop.To zresztą temat rzeka, bo urlop-długi i płatny powinien przysługiwać każdemu odpowiedzialnemu i kochającemu rodzicowi, jeśli nie chcemy mieć społeczeństwa psychopatów i nerwicowców. Pozdrawiam wszystkie mamy i życzę przyjaznego nam wszystkim prawa!
    • Gość: guest Re: Urlop macierzyński będzie skrócony IP: *.* 28.11.01, 09:20
      I ja sie dołączam. Jestem tak wściekła, że aż strach. Z pierwszym dzieckiem miałam tylko 16 tyg. macierzyńskiego plus urlop, więc synek miał 5 m-cy jak wróciłam do pracy. Co przeżywałam to możecie sie domyślić. Stres, nerwy, biegiem do domu itp. I to poczucie, że jestem gorszą matką, bo nie ma mnie w domu 9 godz. Planujemy drugie i cieszyłam się, że tym razem będę dłużej, że więcej czasu bede miała dla malca. A tu guzik. A wiecie co jest w tym najbardziej wkurzające ? W poniedziałek podali w wiadomościach, że premier chce obniżyc o 75% dotacje budżetowe dla partii. I politycy są koszmarnie oburzeni, że chce się im zabrać pieniądze, że oni nie dadzą sobie rady. A my musimy ???!!!!!! (w ogóle jest wkurzające, że z naszych podatków oni mają dotacje). W każdym razie oni sobie nie wyobrażają jak mają przeżyć bez dotacji i nie zgadzają się na zabranie. Ale młodym matkom i owszem można. O matko, ale jestem zła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka