Dodaj do ulubionych

do mam dzieci z refluksem

14.11.14, 14:17
Mam nadzieje, ze na forum zaglądają rodzice dzieci z refluksem, którym udało się pokonać tę chorobę. Mój synek ma w tej chwili 17 miesięcy, z refluksem walczymy od 6-go miesiąca życia (jak dotąd bezskutecznie-choroba nie chce nas opuścić). Cały czas przyjmujemy gasec tylko on działa na małego; w miarę dobrze blokuje wymioty ale jak dotychczas nie udało się wyeliminować kaszlu. Pomimo tego, ze nie daję małemu żadnych zabronionych przy refluksie pokarmów typu żółte sery, pomidory,ogórki itd to i tak występują incydenty kaszlu. Mały ma przez to uraz psychiczny do jedzenia-kojarzy jedzenie z pieczeniem w przełyku i niestety je tylko przy bajkach (przełyka dopiero jak trochę zapomni, że je). Niestety muszę mu wszystko bardzo, bardzo dokładnie blendować,jedzenie nawet odrobinę niezmielonego pokarmu nie wchodzi w grę, od razu podrażnia mu gardło i z płaczem wszystko wymiotuje.Jest to sytuacja,która spędza mi sen z powiek,żyje w ciągłym napięciu, bo doskonale zdaję sobie sprawę, ze takie duże dziecko powinno gryźć, jeść samodzielnie ale niestety uraz psychiczny i refluks blokują jakąkolwiek normalność.Znalazłam psychologa,który zajmuje się terapią takich dzieci ale dopiero po ich wyleczeniu. Stąd moje pytanie kiedy minęła u Waszych dzieci choroba refluksowa (ponoć się z niej wyrasta) i jak wracaliście do normalności-podzielcie się proszę doświadczeniami.
Obserwuj wątek
    • podwojnamamusia Re: do mam dzieci z refluksem 14.11.14, 22:21
      Moi chlopcy coraz mniej wymiotowali i plakali przy jedzeniu tak okolo roku. Niestety nadal jedli bardzo malo i tylko papki, przy kazdej grudce krztusili sie - chociaz to moze byc wina braku treningu gryzienia i spastyki. Nie przyjmowali plynow - nie pili, stopniowo rzadki kisiel, pozniej coraz bardziej im rozrzedzalam, az w koncu zalapali rzadkie i juz sie nie krztusza. Nauka picia trwala do 2 roku zycia - dzis pija z otwartego kubka, male ilosci, ale zawsze to jakis plyn - maja 2 lata. Czekam az beda mowic na tyle, zeby mi powiedziec dlaczego lubia miekkie rzeczy i wola papki, czy cos ich boli w buzi czy w gardle.
    • kasia1970a Re: do mam dzieci z refluksem 20.11.14, 22:28
      Mam podobny problem z synkiem 13 miesięcznym. Również podajemy mu Helicid(omeprazol) oraz po posiłkach gastrotus baby. Gastrolog chce wykonać 24h ph-metrię. Na razie nie zdecydowaliśmy się na to badanie. Proszę przeczytać artykuł medycynawiekurozwojowego.pl/pl/articles/item/18573/leczenie_refluksu_zoladkowoprzelykowego_udzieci_inoworodkow_urodzonych_przedwczesnie.
      Czy Pani syn prawidłowo przybiera na wadze? Jeżeli tak to nie widzę problemu w blendowanych posiłkach
      • asws3837 Re: do mam dzieci z refluksem 25.11.14, 10:59
        Mój mały 15 listopada skończył 17 miesięcy i obecnie waży 11.400 i mierzy 83 cm a tak naprawdę zaczął dopiero przybierać jak wprowadziłam mleko migdałowe, które sama robię do wszystkich posiłków (zamiast zwykłej wody) no i dodatkowo łagodzi trochę refluks. Synek połyka (bo nie można nazwać tego jedzeniem) ok 500 g pokarmów i płynów dziennie (łącznie). Ale niestety nie ma świadomości jedzenia, niczego nie chce gryżć nawet chrupek kukurydzianych, banana. Ma tak delikatną psychikę, że wystarczy, że raz się załyknie lub zwymiotuje i już koniec kawałka nie weźmie do buzi. Musi by zblendowane na puch.
        • tanzania1 Re: do mam dzieci z refluksem 25.11.14, 11:28
          wow... Gratuluję wagi! Mój mały ma 18 miesięcy i waży 9.800. Nie ma refluksu.. Ale prawie nic nie chce jeść..
          Po dwóch kęsach lub łyżeczkach czegokolwiek przestaje jeść i biega dalej..
        • podwojnamamusia Re: do mam dzieci z refluksem 26.11.14, 10:12
          A czy dajesz mu cały czas jedzenie do ręki? nawet miękkie ale w kawałkach, rozgotowane brokuły, marchewkę? A co z piciem? pije rzadkie napoje czy muszą być gęstsze niż normalnie?
          Wiem, że jest ci ciężko, ale chyba nie można doprowadzać do pogłebiania się spastyki w jamie ustnej. Skoro ładnie rośnie, jest wysoki, dobrze waży, to znak że jego organizm dobrze funkcjonuje. Jedyna rada od neurologopedy byłaby taka, żeby dawać mu kawałki do ręki, w którymś momencie zacznie je wkładac do buzi, a z czasem gryźć.
          Piszę to na własnym przykładzie, tylko że ja do "bólu" dawałam ciągle kawałki. Ćwiczyli, dotykali, wkładali do buzi i wypluwali, i tak przez wiele wiele miesięcy. Dziś oczywiście wolą jedzenie bez grudek, no ale daję kawałki i koniec. Jedzą mało, ale coś żują. Zaczęli przez to żuć już lepiej, gryźć, przełykać, chociaż to wszystko nadal jest opóźnione. Mają 2 lata i miesiąc i ważą 10900g i 12 kg.
          • asws3837 Re: do mam dzieci z refluksem 28.11.14, 12:59
            Podwojnamamusiu w zupełności się zgadzam i bardzo dziękuję za poradę, nie ma chyba innego sposobu jak dawanie do rączki jedzenia. Na szczęści synek pije wodę źródlaną ale nic innego, nie chce soków, herbatek. Niestety najgorsze jest to, że zupełnie przestał próbować to co mu właśnie daję w całości (ma takie ulubione w domu miejsce za szafką i tam zaraz idzie wrzucić jedzenie.). Wszystko przez to, że parokrotnie takie taki pokarm spowodował u niego wymioty i on to bardzo mocno zapamiętał. Myslę, że upłynie trochę czasu zanim zapomni o tych incydentach i znowu zacznie próbować. Dlatego cały czas czekam kiedy refluks ustąpi i czy w ogóle tak się stanie. Niestety, jak na razie nikt nie podzielił się na forum pozytywną informacją, że pokonał refluks
            • ola-gda Re: do mam dzieci z refluksem 05.12.14, 13:13
              Witam mamy dzieci z refluksem. Mój starszy syn ma prawie 3 lata i już wyszedł z refluksu. Raz miał nawrót przy cieższej chorobie ale po miesiącu dawania Helicid już jest w normie. Mój młodszy synem ma 6,5 miesiąca i ma o wiele silniejszy refluks niż starszy. Był lczas, że całkowicie odmówił picia mleka i wody. Był szpital, sor lekarze i ciągle "coś" czasami ręce opadały jak dziecko ciągle płakało i nie chciało jeść a ja nie miałam jak mu pomóc. Teraz dostaje Helicid 20 (pół kapsułki), Gastrotus po każdym mleczku a mleko pije Neocate (jeszcze miesiąc i prowokacja Bebilonem Pepti) Dobrze jest też dawać probiotyki ale u nas Dicoflir podrażniał przełyk i chce zacząć dawać multilac baby. Mam założony dzienniczek i zapisuje wszystko co je i jak toleruje. Wiem na pewno, że żadnych owoców nie może i do picia tylko woda bo soki są zakazane przy refluksie a herbatki z cukrem nasilają refluks i wzdęcia. Je mało i często na karmienie wypija max 120 ml a wystarczy, że zrobię 150 ml to jest płacz i ulewanie. Dodam, ze synkowi się cofa do gardła i nie ulewa co jest gorze bo ma podrażniony przełyk. Nie chce leżeć na brzuszku bo mu ewidentni jest gorzej przez co wolniej się rozwija. Początki były straszne i gdyby nie to, ze trafiliśmy do dobrego gastroenterologa to dziecko by sie dalej męczyło bo pediatra na nfz stwierdziła, że to normalne i dziecko samo wyrośnie ze wszystkiego. Dodam, że mój starszy syn waży 12,5 kg i też nie lubi jeść.
              • kasia1970a Re: do mam dzieci z refluksem 06.12.14, 16:41
                Witam ja podaje rano polowe zawartosci kaspsulki helisid10 i wieczorem druga polowe, od poczatku listopada 2014. Jezeli zapomne wieczornej dawki to synek budzi sie z placzem, nie mozna go wowczas w zaden sposob utulic. Po omeprazolu zaczal jesc i przybiera na wadze :). W 14 miesiacu zycia zaczal chodzic. Omeprazol moze byc stosowany dlugotrwale, nie wiem jednak jak rozumiec to pojecie. Pozdrawiam serdecznie
              • kasia1970a Re: do mam dzieci z refluksem 06.12.14, 17:01
                w przypadku refluxu winno sie wykonac test w kierunku helicobacter. Te przypadlosci lubia chodzic w parze
        • kasia1970a Re: do mam dzieci z refluksem 06.12.14, 16:44
          Prosze o przepis na mleczko migdalowe
          • ola-gda Re: do mam dzieci z refluksem 06.12.14, 21:13
            kasia1970 Omeprazol moze być stosowany długotrwale ale trzeba robić miesięczne przerwy bo jednak kwasy żołądkowe są potrzebne dla organizmu.
          • asws3837 Re: do mam dzieci z refluksem 08.12.14, 16:15
            mleko migdałowe robie w następujący sposób:
            -moczę 1/2 szklanki migdałów w zimnej wodzie np.źródlanej (w ciepłej straciłyby trochę swoich właściwosci)
            -po ok 5-6godzinach obieram je ze skórki (zawiera ona konserwanty, które dodają producenci aby nic się z migdałami nie działo)
            -obrane blenduję tym razem z całą szklanką przegotowanej, zimnej, żródlanej wody i taką masę zostawiam na
            ok.8 godzin po czym wyciskam całość przez gazę i otrzymuję ok 280-300 ml mleka.
            W internecie można znaleźć przepisy w których dodaje się więcej wody, ale ja robię właśnie takie.
            "Wiórki" migdałów, które zostają można dodawać do jogurtów, serków itd-zjadają je pozostali domownicy
            • kasia1970a Re: do mam dzieci z refluksem 08.12.14, 17:48
              Serdecznie dziekuje
    • kometa Re: do mam dzieci z refluksem 16.03.15, 22:29
      Witam, jestem mama 11mcznego chłopczyka. Z refluksem zmagamy sie od wieku 3,5 m-ca. Udało sie opanować cofki poprzez moja diete beznabialowa (cofki nasilały sie na tle alergicznym), spanie po górkę itp. Teoretycznie nie było potrzeby rozszerzonego leczenia. Niestety to był refluks dość ukryty, cofki były dyskretne, bez ulewania, ale podraznialy gardło i przełyk. Zaczął jeść przyzwoicie, ale schody zaczęły sie podczas rozszerzania diety.
      • asws3837 Re: do mam dzieci z refluksem 23.03.15, 17:47
        Podzielę się moimi ostatnimi,pozytywnymi doświadczeniami z refluksem.
        Za radą gastrologa zaczęłam dodawać do każdego jedzenia (ile tylko mogę) len w różnych postaciach.
        Mielony (oczywiście uprzednio zrobiony zgodnie z przepisem na opakowaniu) wmiksowuję do obiadków i kaszek a kleik z całego siemienia daję do picia zamiast wody (ale troszkę go rozcieńczam żeby mógł swobodnie się nim napić). Dzięki temu nastąpiła znaczna poprawa. Nawet zmniejszyłam dawkę gasecu, którą muszę codziennie podawać. Polecam wszystkim mamą - spróbujcie wprowadzić len do diety, bardzo, bardzo pomaga
        • kometa Re: do mam dzieci z refluksem 24.03.15, 18:30
          Czy kupujesz gotowy mielony czy sama mielisz?
    • kasia1970a Re: do mam dzieci z refluksem 24.03.15, 22:44
      Witam
      mój synek ma już 18 miesięcy i nic co nie jest zblendowane i gładkie nie przełknie, jakakolwiek grudka w pokarmie i wymiotuje...
      też mnie to ogromnie martwi, jak przybiera na wadzie Pani dziecko, bo mój słabo około 15 centyl..
      • kometa Re: do mam dzieci z refluksem 31.03.15, 02:09
        Kasia, a bylas z tym u neurologopedy? Bo może to nie tylko refluks (albo nawet z refluksem nije ma nic wspólnego?)
      • asws3837 Re: do mam dzieci z refluksem 31.03.15, 10:36
        Obecnie kleik do picia robię z całych ziarenek a mielony daję do kaszek, bo oprócz kleiku który z niego powstaje dodaję jeszcze te wiórki. Dzisiaj próbuję całkowicie odstawić gasec chce spróbować czy nie wystarczyłby sam len.
        Mały obecnie ma 21 miesięcy, waży ok.12,8 kg jest mniej więcej na 50 centylu.
        • kometa Re: do mam dzieci z refluksem 31.03.15, 21:00
          sprobuje z tym lnem, na pewno nie zaszkodzi.
          • ola-gda Re: do mam dzieci z refluksem 07.04.15, 12:11
            Potwierdzam, ze siemię lniane jest dobre przy refluksie. U mnie nawet lepiej działało do mleka niż zagęszczacz Nutrition ale za bardzo rozrzedzało kupkę i nie mogłam za dużo stosować. Za to Gasec stosuję i tabl 20 dzielę na trzy części bo połówka jest za silna i widzę, ze wtedy synka męczy brzuszek Ale bardzo polecam u mnie w domu wszystcy pijemy kleik z siemienia jak i mielony(sami mielimy) No i tak jak pisałam wcześniej probioytyki. Dicoflor 5 kropli raz dziennie.
          • kaprysna Re: do mam dzieci z refluksem 28.10.15, 00:27
            Jak wcześnie można zaczacie stosować len? Moja mała ma 7 miesięcy, 5 miesięcy korygowanych, prócz refluks u ma wiotkosc krtani i czesciowa dysfunkcja naglosni, co powoduje aspiracje jedzenia (wpada do tchawicy zamiast przelyku), krztusi sie po prostu. Jest odżywiania głównie przez sonde, wszystko jest zagęszczanie, nie mam pomysłu jak zagescic wodę, bo ta z zageszczaczem smakuje jak krochmal i ona nie chce tego tknac, herbatki tez. Przeczytałam o lnie, mogłabym tak wcześnie zacząć podawać "wodę lniana"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka