tora99 29.09.07, 03:01 www.viralvideochart.com/youtube/new_lilly_the_world_map_master_baby_genius?id=r43yCiKlbCo widzeliscie lily? niesamowita.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dlania Re: zdolne dziecko 29.09.07, 07:48 Fajna jest Ale geniuszu nie widzę, tylko systematycna naukę rzeczy, na które w sumie dziecko jeszcze ma czas. Chyba że dla niej to zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: zdolne dziecko 29.09.07, 08:25 Śliczna dziewczynka )). Zdolna jest, to prawda. Uważam jednak, że wiele maluchów mogłoby się tego nauczyć gdyby ciągle siedziało się z nimi przy mapie. Odpowiedz Link Zgłoś
gorgolka ale pieluchy jeszcze nosi... 29.09.07, 10:06 genialne dziecko chyba w 3 roku życia załapie że trzeba na nocnik? też uważam że można dziecko tego wyuczyć, np moja w podobnym wieku jest i akurat ma manię samochodów, po znaczkach rozpoznaje nazwy ponad 20 bezbłędnie. A za geniusza jej nie uważam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: ale pieluchy jeszcze nosi... 29.09.07, 11:31 gorgolka napisał: > genialne dziecko chyba w 3 roku życia załapie że trzeba na nocnik? Hyh, niekoniecznie. Mój "geniusz" czytał przed ukończeniem 3 lat, a kupę w pieluchę walił do czwartych urodzin DDDD Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 11:41 popieram śliczna dziewczynka i słodka, ale raczej wuczona. Każdy kto ma 2-3 latka wie jak łatwo takie dziecko czegoś wyuczyć. Mój mając 2 lata czytał książki choć nie umiał czytać. Po prostu po kilkakrotnym przeczytaniu znał tekst na pamięć i przepisywał go do danego obrazka. Też mogła bym puścić film na którym mój 2 letni synek przewraca kartki w bajeczce i "czyta" to co jest na danej stronie napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
gosika78 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 12:13 Fajna dziewczynka. W jakim ona jest wieku? Mi się wydaje że 1,5 roku, nie więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
faga Re: zdolne dziecko 29.09.07, 12:42 sluchalam tego. Jej ojciec mowi ze ma prawie dwa latka, wiec jeszcze moze nosic poampersa, a swoja droga to jest mala jak na dwa latkaa jej zdolnosci to nic takiego moja mala tez w tym wieku potrafila sie czegos nauczyc i pokazywac Odpowiedz Link Zgłoś
76kitka Re: zdolne dziecko 29.09.07, 15:50 Kochana posiedz ze swoim dzieckiem kilka dni i Mu pokazuj tez będzie miało rezultaty. Ona sama Ameryki nie odkryła, ktos Jej to pokazywał. jedne dzieci łapią szybciej, inne wolniej, ale wszystkie maja w tym wieku mózgi z gabki, wchłoną każda ilośc wiedzy. Mój trzylatek tez uwielbia mapy, tyle, że on drogowe, lata za nami z teczka map i stale rozkłada i składa i pyta, którą drogą się jedzie do babci, którą do cioci, którą nad morze, gdzie mieszkamy, gdzie babcie mieszkają, gdzie morze, gdzie góry. gdzie mieszkają misie koala, gdzie słonie, a gdzie jest rzeka, sam cały czas rysuje schematy i mapy. Mąz już swoje techniczne ksiązki przebrał, co cenniejsze schował, a po reszcie mały kreśli i rysuje schematy maszyn, paski klinowe, koła zębate. Mnie to się podoba, jak ta mała nie zauważa tej kamery, mój synek był chory i nie mógł iśc z kwiatkami na dzien babci. Chcieliśmy wysłać babciom filmik z teatrzykiem. Mały nauczył się na pamięc całej rymowanej książeczki, zrobiliśmy tekturowe zwierzątka, scenę z koca, na próbach było genialnie, mieliśmy we dwójke fajną zabawę, ale jak widzi, że go ktos nakręca to się interesuje kamerą i ma w nosie teatrzyk. Nawet jak mu robimy zdjęcia to trzeba z zaskoczenia bo inaczej robi miny. A ta mała to rasowa aktorka Odpowiedz Link Zgłoś
abi3 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 20:38 Gdybym poświęciła ze 2 dni mojemu 3 latkowi na nauczenie się czegokolwiek, też w mig by pojął.Czasem na wyuczenie się dni tygodnia, czy liczenie do 10 po polsku czy angielsku, potrzebuje tylko paru prób.Przypuszczam,że każde dziecko by pojęło. To dla mnie doprawdy nic nadzwyczajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
abi3 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 20:42 A i jeszcze...ojciec nauczył go rozpoznawać bezbłędnie marki samochodów. Zagina mnie starą, a mam o całe 31 lat więcej.... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 20:43 abi3 napisała: > Gdybym poświęciła ze 2 dni mojemu 3 latkowi na nauczenie się czegokolwiek, też > w > mig by pojął Koniecznie poświęć swemu dziecku te 2 dni i nagranie nam zaprezentuj)))) Odpowiedz Link Zgłoś
kea100 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 20:51 Ocho zaczyna się"phi a moje dziecko.....",a może by tak bezinteresownie pozachwycać się tą małą, świetna jest po prostu,nie ważne czy wyuczona czy sfajdana.No ale nic czekamy na dalsze licytacje.... Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: zdolne dziecko 29.09.07, 20:54 No właśnie, zaczyna się przeginanie pałki w druga stronę: jak nie geniusz to od razu przeciętniak. Wcale nie - mała jest zdolna, pojętna, cierpliwa i ma świetna pamięc. To jeszcze nie geniusz, ale walory warte pochwały. Mnie sie podoba, moje dziecko by sie tego w wieku 2 lat nie nauczyło (juz nie mówiąc o tym, że ja miałabym ja uczyć). Odpowiedz Link Zgłoś
jagniatko Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:05 Tja, to jest nasza typowa polska mentalność, "ohoho, nic takiego, moje dziecko też by potrafiło"... A żeby pochwalić, bo dziewczynka naprawdę dużo się nauczyła, to mało kto się garnie A i IMHO śliczna na dodatek... Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:23 co tu chwalić? ambicje rodziców i uczenie dzieciaka jak króliczka? Dziewczynka jest śliczna i słodka i za to należy jej się pochwała. Odpowiedz Link Zgłoś
jagniatko Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:29 Dlaczego "jak króliczka"? Dla małej to była po prostu świetna zabawa, jak widać. Pochwała za bycie ślicznym i słodkim? No kaman, żadna jej w tym zasługa, w przeciwieństwie do zaprezentowanej umiejętności. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:34 jej umiejętności to zasługa rodziców, którzy chcieli się pochwalić w internecie. Ale dlaczego wybrali właśnie mapę, chyba nie przypuszczasz, ze dla tej małej słowo Rosja lub Kanada oprócz punktu w określonym kolorze ma jakieś głębsze znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:38 przy okazji calkiem niezle wycwiczyli pamiec dziecka i zdolnosci koncentracyjne. przy okazji milo spedzili czas z dzieckiem, widac, ze mala to lubi. jezeli rozbuduja to teraz o wiedze na temat tych "kolorowych punktow" na mapie, bedzie to juz 100% sukces. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:53 obyś miała racje i robili to dla wspólnie spędzonego z dzieckiem czasu, a nie dla filmiku w internecie bo mi coś się wydaje, że gdyby tu chodziło o dziecko wybrali by coś innego ( co by na tym etapie jej rozwoju miało dla niej większe znaczenie) niż mapę Odpowiedz Link Zgłoś
abi3 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 20:55 Oj nie bądź złośliwa. Gdybyś nie zauważyła, powiedziałam,że każde dziecko jest zdolne i można je wszystkiego nauczyć. Dobra, mój syn to tłumok i niczego nie jest się w stanie nauczyć. Zadowolona....???? Odpowiedz Link Zgłoś
kea100 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 20:59 O mój Boże a kto tu pyta o twojego syna??Co nas on obchodzi akurat w tym watku o super dziewczynce?Po prost na kązdym kroku wychodzi ta bezinteresowna zazdrość i licytowanie się swoimi dziećmi.A wątek był po to żeby pokazać tą małą,no o.k nie genialną,ale super bystrą i przeuroczą do tego Odpowiedz Link Zgłoś
abi3 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:06 O mój Boże.....nikt o mojego syna nie pyta. Powiedziałam,że każde dziecko jest zdolne i każde może się nauczyć. Podałam prosty przykład. Matko! Dlaczego każda wypowiedź musi być tak jednoznacznie interpretowana i od razu wymyślacie sobie, że ta akurat dana osoba wychwala własne dziecko???? Dziewczynka rzeczywiście przeurocza, tak jak każdy maluch dla własnej matki.... Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:12 pewnie inne maluchy nas otaczaja. ja do tej pory nie spotkalam sie z takim, ktory recytowalby mape. owszem, sa maluchy, ktore czytaja w tym wieku, oraz takie ktore licza. ale naleza raczej do mniejszosci. dodatkowo zachwycaja mnie koncentracja dziecka. mysle sobie, ze rodzice wlozyli duzo wiecej pracy niz 2 dni, ale widac, ze wszyscy mieli przy tym sporo radosci. Odpowiedz Link Zgłoś
abi3 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:15 I o to chodzi... O radość, a nie o tresowanie jak małpki )) No ale nikt nie może mieć zdolnego dziecka, bo od razu to przechwalanie się, a w konsekwencji lincz...... Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:24 ja spotkałam takiego, który zna nawy łacińskie wszystkich dinozaurów Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:29 no bo to byl troche zdolniejszy maluch, dodatkowo rodzice szybko podchwycili zainteresowania dziecka i odpowiednio je rozwijali. Odpowiedz Link Zgłoś
kea100 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:12 być tak jednoznacznie interpretowana i od razu wymyślacie sobie, > że ta akurat dana osoba wychwala własne dziecko???? No bo wychwalasz....przeczytaj co napisałaś,gdzie słowa uznania dla tej małej?a może ja coś przeoczyłam? Odpowiedz Link Zgłoś
abi3 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:18 Nie wychwalam, tylko mówię to na co mój mały zasługuje i KAŻDE inne dziecko. Malą pochwaliłam jakbyś nie zauważyła. BTW - każda matka, która chce by jej dziecko wyrosło na pewnego siebie, mądrego, roztropnego człowieka będzie chwaliła swoje dziecko. Bezwarunkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:26 tu jest twoj post od ktorego "lincz" sie zaczal skopiowany w calosci. nie widze slowa pochwaly o ktorej tak zapewniasz. zreszta chwalic nie musisz, zaden obowazek. tyle tylko, ze nie zgadzam sie z toba, ze to nic nadzwyczajnego i kazde dziecko mozna tego nauczyc. otoz niekazde. sa dzieci zdolniejsze i zdolne. czasem sa zdolne w jednej, a czasem w innej dziedzinie. przez to jednak ani gorsze, ani lepsze. <Gdybym poświęciła ze 2 dni mojemu 3 latkowi na nauczenie się czegokolwiek, też w mig by pojął.Czasem na wyuczenie się dni tygodnia, czy liczenie do 10 po polsku czy angielsku, potrzebuje tylko paru prób.Przypuszczam,że każde dziecko by> pojęło. To dla mnie doprawdy nic nadzwyczajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:30 gdybyśmy miały umysł tak chłonny jak przeciętny 3 latek, byłybyśmy wstanie nauczyć się języka obcego w miesiąc. Wszystkie dziecii w tym wieku mają podobnie chłonny umysł, to ze niektóre się uczą a inne nie jest zasługą ich możliwości koncentracji w danym wieku, a nie chłonności umysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:33 no wlasnie i ta zdolnosc koncentracji u dziewczynki podziwialam w innym poscie. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:00 Jak miałam 10 lat (moja siostra 6 lat) dostałyśmy comodore Była tam taka świetna gra, latało się helikopterem na czas po całym globie i odszukiwało się zadane miejsca (państwa, stolice, większe miasta, morza, cieśniny, atrakcje turystyczne, itp.) byłyśmy naprawdę świetne, do tej pory kojarzę z 50% tych miejsc. A z zamiłowania do map zostałam geodetą Koleżanka ma kuzyna, który jak miał 6 lat to znał wszystkie dinozaury (nazwy, czym się żywiły, i okresy w jakich występowały), jak miał 7 lat to kupowała mu profesjonalne książki w których 90% stanowiła treść, bo on tych "dla dzieci" już nie czytał bo były za „nudne” . Odpowiedz Link Zgłoś
abi3 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:10 mynia_pynia napisała: > Jak miałam 10 lat (moja siostra 6 lat) dostałyśmy comodore > Była tam taka świetna gra, latało się helikopterem na czas po całym > globie i odszukiwało się zadane miejsca (państwa, stolice, większe > miasta, morza, cieśniny, atrakcje turystyczne, itp.) byłyśmy > naprawdę świetne, do tej pory kojarzę z 50% tych miejsc. > A z zamiłowania do map zostałam geodetą > > Koleżanka ma kuzyna, który jak miał 6 lat to znał wszystkie > dinozaury (nazwy, czym się żywiły, i okresy w jakich występowały), > jak miał 7 lat to kupowała mu profesjonalne książki w których 90% > stanowiła treść, bo on tych "dla dzieci" już nie czytał bo były > za „nudne” . Oj nie mów o tych kuzynach i innych, bo przecież nikogo to nie interesuje. Chwalisz się i tyle...tu jest wątek o genialnej dziewczynce...))) Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:14 Zazdrosnica Ja nadal licze na ten film za dwa dni,wszak to nic trudnego prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
abi3 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:21 Jesoooo.Dlaczego mnie tak odbieracie? Nie mam w zamyśle wychwalać własnego syna, ale każde małe dziecko, które bezwarunkowo i zajadle chłonie wiedzę....Zazdrośnicą nie jestem, bo nie mam czego zazdraszczać....))) Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:25 Przeczyaj to co napisałaś i bedziesz wiedziała. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawakornelia no ale czekaj, czekaj 29.09.07, 21:28 jakos nikt sie specjalnie nie zachwyca ja dwulatek mowi gdzie jest konik a gdzie krowka. Albo jak mowi kotek. Ja znam prawie dwuletnia dziewuszke ktora wchodzac po schodach liczy 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10. Takze w dalszym ciagu nie wiem o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: no ale czekaj, czekaj 29.09.07, 21:31 Może przeczytaj cały wątek. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawakornelia przesadzasz. 29.09.07, 21:35 laska ma po prostu zdrowe podejscie do swojego dziecka. I nie faszeruje nas falszywa skromnoscia. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: przesadzasz. 29.09.07, 21:40 Ale ten watek nie dotyczył jej dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:26 nie przejmuj się, to właśnie ta zazdrość ;-DDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
alba27 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:34 fajnie, ale to wyuczone. Mój Adaś w wieku 2 lat rozpoznawał marki 20 samochodów a w wieku 3 lat znał cały alfabet, umiał rozpoznać literki i je napisać, umiał też powiedzieć jaki przedmiot zaczyna się na daną literę. Teraz nalega aby uczyć go " małych " liter, bo "duże" mu sie nudzą. Geniusz? Nie, po prostu ma takie zainteresowania. Jak miał jakieś 2, roku i zobaczył napis na murze po raz pierwszy poprosił o przeliterowanie i od tego się zaczęło. Przez kilka miesięcy jego ulubioną zabawą był przynoszenie kartki i dyktowanie jakie litery mam mu pisać. no i podejrzewam, że za rok będzie czytał, bo już by bardzo chciał ( teraz ma 3,5 roku) młodsza o rok siostra nie wykazuje zainteresowania w tym kierunku, i nie widzę powodu nakłaniania jej do tego. Ma jeszcze czas na czytanie! Odpowiedz Link Zgłoś
kea100 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:49 ....no dalej,dalej.... piszcie dalej fajne targowisko próżności się robi... Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 21:54 no to ty też się pochwal, co ci szkodzi Odpowiedz Link Zgłoś
kea100 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:02 No to może w wątku"moje dziecko w wieku dwóch lat....,a tutaj pozachwycajmy się zdolną dziewczynką,czy to takie trudne?Wiadomo dla każdej mamy jej dziecko jest najmądzrzejsze i znam mase takich które prędzej dadzą się pokroić niż szczerze wyrażą podziw dla umiejętności,urody,sprawności fizycznej innego dziecka.Mnie to nie uwłacza i sczerze tą małą podziwiam,a mój synek w wieku dwóch lat też mógł pochwalić się kilkoma talentami,no ale nie o tym tutaj chciałam .........Pazdrawlaju! Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:04 ależ wszyscy się zachwycają urodą dziewczynki, a co do jej umiejętności to niektórzy podejrzewają że to racje próżność rodziców ot tyle Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:14 Cóz,gdyby dziewczynka nie wykazała zainteresowania,chęci i co tu duzo pisac zdolnosci rodzice niewiele mogliby zdziałać. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:19 są różne sposoby by zachęcić dzieciaka, szczególnie że te kolorowe plamy na mapie nie mają dla niej żadnego znaczenia. Rozumiem chłopca który zna wszystkie łacińskie nazwy dinozaurów, bo bardzo lubi dinozaury. Rozumiem dziecko które rozpoznaje marki samochodów - bo lubi samochody. Ale nauczenie rozpoznawania przez 2 letnią dziewczynkę kolorowych plam na ścianie uważam za pzesadę i próżność rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:26 Pewnie nie byliby próżni gdyby nauczyli ja rozpoznawac marki samochodów. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:31 gdyby dziecko samo zaczęło się tym interesować nie i jestem wstanie zrozumieć dzieci których to interesuje bo mój synek też lubi bumki. Ale nic nie znaczące plamy na ścianie, bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:33 No tak skoro twoje dziecko lubi to sprawa jasna.Natomiast nie mozna interesowac się plamami na scianie.Do tego musili zmusić rodzice. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:48 teraz ty nie wymyślaj, nawet 2-3 letni geniusz nie zainteresuje się na dłużej nic dla niego nie znaczącymi plamami na ścianie. Nie przesadzaj. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:50 Piszesz to wiesz.Osobiscie nie znam zadnego geniusza,ani w dorosłym a tym bardziej dziecięcym wydaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:56 zam dzieci 2-3 lenie, geniusz nie geniusz, zdolny nie zdolny nie jest wstanie na dłużej zainteresować się bezkształtnymi plamami jeżeli nic one dla niego nie znaczą Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 23:01 ciesze się, że się ze mną zgadzasz DDDDDDDD Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: zdolne dziecko 30.09.07, 06:52 <geniusz nie geniusz, zdolny nie zdolny nie > jest wstanie na dłużej zainteresować się bezkształtnymi plamami > jeżeli nic one dla niego nie znaczą> no wlasnie i na tym polega wlasnie wyjatkowosc tego dziecka. ponadprzecietna zdolnosc koncentracji. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:29 zresztą zwróć uwagę na film - dziewczynka za dobrze rozpoznaną plamę dostaje oklaski i uwagę rodziców, nie wynika to z jej zainteresowań , taka była jej nagroda. Piesek i kotek za dobrze wykonana sztuczkę też dostaje nagrodę w postaci jedzenia. Dziecko w postaci oklasków i zachwytów rodziców. Czy nie przypomina ci to tresurę? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:35 Nigdy nie nagrodziłas swojego dziecka oklasami,czy zachwytem?Proszę ciebie nie wymyślaj. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:46 nie wymyślam po prostu widać jak na dłoni, że wychodzi to od rodziców nie od niej Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:52 W sumie mozna oskarżyć rodziców o znęcanie się nad dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:57 tak uważasz? raczej można pochwalić rodziców za udany filmek Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 23:02 I fajnego dzieciaka,które dało sie wytresowac Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 23:05 winno być który dał sie wytresować Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 23:10 i dzieciaka który ma na tyle dobrą koncentracje, by można go było tych wszystkich bzdur wyuczyć, ku uciesze rodziców i gawiedzi z internetu Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: zdolne dziecko 29.09.07, 23:13 siasiuszek napisała: > i dzieciaka który ma na tyle dobrą koncentracje No wiec jednak dziewczynka czymś się wyróznia,koncentracją )) Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 23:35 no tak nie każde dziecko w tym wieku jest wstanie się skoncentrować na plamach na ścianie, ale jej rówieśnicy za jakiś czas mogą mieć podobną albo i większą koncentrację. Po prostu inaczej w danym momencie przechodzi ich rozwój. Tak jak jedno dziecko zaczyna mówić gdy ma rok drugie gdy 3 lata i to które zaczęło późnij mówić moze okazać się zdolniejsze od pierwszego. Odpowiedz Link Zgłoś
koza_w_rajtuzach Re: zdolne dziecko 30.09.07, 15:54 > zresztą zwróć uwagę na film - dziewczynka za dobrze rozpoznaną plamę > dostaje oklaski i uwagę rodziców, nie wynika to z jej > zainteresowań , taka była jej nagroda. Piesek i kotek za dobrze > wykonana sztuczkę też dostaje nagrodę w postaci jedzenia. Dziecko w > postaci oklasków i zachwytów rodziców. Czy nie przypomina ci to > tresurę? Moja córeczka też dostaje oklaski jak spytana o wiek wyciąga jeden paluszek lub wykona jakiekolwiek inne polecenie. To nie jest tresura, ale zachęcanie dziecka do tego, aby dziecko uczyło się czegoś nowego. To dobrze, że rodzice tej dziewczynki postanowili nauczyć coś małą. Wiem, że takie malce bardzo szybko wchłaniają wiedzę, ale ta mała zna mapę o wiele lepiej niż większość dorosłych i to jest godne podziwu. Początkowo jak oglądałam to nagranie to nie wydało mi się to wszystko takie nadzwyczajne. Ot, mała nauczyła się pokazywać gdzie znajduje się kilka państwek. Gdy filmik nie kończył się, a mała wciąż poprawnie pokazywała gdzie co się znajduje, to byłam pod szczerym wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:57 W miarę inteligentne dziecko potrafi przyswoić sobie takie informacje. Po prostu rodzice z nią pracowali nad tym - pewnie w formie zabawy, ale pracowali, sama tego przecież nie pojęła. Mój syn w wieku 2,5 roku potrafił narysować mapę okolicy, w której mieszkamy - z dokładnym odwzorowaniem wszystkich rzek i jezior, łączących się i wpadających do siebie nawzajem - po prostu mu o tym mówiłam, pokazywałam na mapie (w związku z naszymi wycieczkami rowerowymi), a on się tym żywo interesował i zapamiętywał. Nie ma co się ekscytować, za chwilę dziecko i tak znajdzie sobie nowe fascynacje i zapomni cały albo większość przyswojonego materiału, bo zastąpi go czymś, co w tym momencie bardziej go interesuje. I ta mała z filmu w wieku lat 10 na pewno będzie inteligentnym stworzeniem, ale ile będzie pamiętała z tego, co nauczyli ją rodzice, kiedy miała te 2 czy 3 lata? Odpowiedz Link Zgłoś
siasiuszek Re: zdolne dziecko 29.09.07, 22:59 prawdopodobnie miesiąc przerwy w trenowaniu spowoduje, że mała nie będzie nic pamiętała Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: zdolne dziecko 29.09.07, 23:10 Za miesiąc jeszcze będzie i będzie pamiętała dopóki będzie chciała, ale z czasem coraz mniej po prostu, bo sukcesywnie będzie zastąpowac te wiadomości innymi, które w danym momencie ją bardziej fascynują. I jeszcze jedno - ode mnie - uważam, że nie da się wyuczyć dziecka na jakikolwiek temat, który nie byłby dla niego fascynujący i którym by się naprawdę nie interesował. Więc nie uważam, że dzieje się dziecku jakaś krzywda, z tego powodu, że rodzice wyuczyli je w taki czy inny sposób. Nauczyli, bo ona tego chciała, bo się tym interesowała. Gdyby miała to w nosie, nic by nie wskórali. Co nie znaczy że ta mała jest geniuszem, naprawdę. Gdyby tak było, mój syn również byłby geniuszem, nie wiem czy bym chciała szczerze mówiąc ))) Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: zdolne dziecko 29.09.07, 23:12 przepraszam za ten bełkot, idę spać, to był ciężki i długi dzień ) Odpowiedz Link Zgłoś
tropicieltrolli to biedne dziecko 29.09.07, 23:20 przeciez nie ma pojecia o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: zdolne dziecko 30.09.07, 07:01 <Mój syn w wieku 2,5 roku potrafił narysować mapę okolicy, w której mieszkamy - z dokładnym odwzorowaniem wszystkich rzek i jezior, łączących się i wpadających do siebie nawzajem - po prostu mu o tym mówiłam, pokazywałam na mapie (w związku z naszymi wycieczkami rowerowymi), a on się tym żywo interesował i zapamiętywał........> to jeszcze nic, moja corka takie rysunki robila kiedy jeszcze roczku nie skonczyla. teraz trzaska mapy calej polski az milo, co ja pisze, mape swiata potrafi narysowac. oczywiscie z wszystkimi rzekami, morzami, miastami i cala ta reszta co to na mapie powinna sie znalezc. no, ale ma juz 3,5 to nie wiem czy sie jeszcze liczy... Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: zdolne dziecko 30.09.07, 22:07 No i? Co ty właściwie chciałaś powiedzieć przez ten post? Uważasz, że zmuszałam go do tego, czy że konfabuluję? Bo nie do końca pojęłam subtelną istotę twojej wypowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: zdolne dziecko 29.09.07, 23:33 Ta dziewczynka ma dobrą pamięć, spostrzegawczość i dobrą orientację w przestrzeni. To już coś. Trudno powiedzieć coś o jej zdolnościach. Szczególne zdolności poznaje po pytaniach, jakie zadaje dziecko, a nie po odpowiedziach, których dziecko nam udziela. Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: zdolne dziecko 29.09.07, 23:51 Każde pytanie dziecka jest dobre. Ale jest różny "poziom" pytań. Jeśli dwulatek coraz częściej pyta "dlacego","cemu" to jest dobry znak. Jeśli wkrótce potem zacznie ci wiercić dziurę w brzuchu, "dlaczego mówisz,że jest tak , skoro jest tak", "co by było, gdyby", "jak to działa", "na czym to polega", "czy nie lepiej byłoby gdyby","załóżmy,że jest tak" - to możesz się cieszyć, że ci rośnie zdolne dziecko. Znajomy czterolatek spytał ojca: "Tato, czy możemy się umówić,że 1 to będzie nasze 0, 10 to będzie nasze 1, 100 to będzie 2 itd."? Jednym słowem wymyślił logarytmy. PS. To nie moje dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś
wieczna-gosia Re: zdolne dziecko 01.10.07, 00:27 pisalam kiedys na moim blogu, jak Rodzynek jakos po drugich urodzinach zaskoczyl mnie pokazywaniem na pilce- globusie Polski- i skubany dobrze pokazywal i najwyrazniej celowo. W ilosc krajow nie poszedl, obecnie kojarzy kilka, ale jest niezly bo rozpoznaje je na kazdej mapie Odpowiedz Link Zgłoś
kawka74 Re: zdolne dziecko 01.10.07, 09:02 I fajnie, tylko czemu ma to służyć? Jakoś takoś zdolności Lily giną wobec bezsensu tego ćwiczenia. Tak jak pies tańczący na tylnych łapach - umie, ale po co? Odpowiedz Link Zgłoś
semijo Re: zdolne dziecko 01.10.07, 11:20 Fajna mała, ale rzeczywiscie umiejętności wyuczone i trudno po tym stwierdzić czy w małej jakiś geniusz siedzi. Mnie się ostanio spodobał ten 5 latek co gra na perkusji. To jest geniusz i talent. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik12 Re: zdolne dziecko 01.10.07, 11:54 Bardzo mi się podoba Tak sobie podskakuje po łóżku i od niechcenia wskazuje właściwe państwa. Słodka jest Odpowiedz Link Zgłoś